• 9.160.240 stemmen

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Michael Fassbender, Noomi Rapace en Charlize Theron

Releasedatum: 31 mei 2012

Plot Prometheus

"The search for our beginning could lead to our end."

Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.

avatar van parc

parc

Anderhalve ster voor de decors van Giger. Voorts een warrig en zwak scenario.

Tijdens de introductie van de crew weet je al na 2 seconden, "dit is een schuit vol kanonnenvlees minus 1 heldin".

Een ruimte explorer (Weyland) die zo'n zootje ongeregeld meeneemt is al even ongeloofwaardig als de human robot David. Erger is dat de crew zelfs niet weet wat ze in die uithoek van het heelal komen doen...! Ze vernemen het van de 'wetenschappers' als ze op de bestemming aankomen. Wat een grap!

Je krijgt zelfs medelijden met de acteurs die deze cliche-karakters moeten naspelen. En Charlize Theron moet het stellen met 'sois belle et tais-toi !'

Het zwaartepunt ligt duidelijk op de special effects en de het visuele aspect (de penis-achtige wezens met ingebouwde vagina zijn wel hilarisch). Maar dit kan de film niet redden.

Ridley Scott moet een erg gelovig man zijn, gezien hij te onpas zijn christelijke boodschap ongegeneerd in de dialogen steekt. Jezus Christ nog aan toe!

avatar van Eric001

Eric001

Niet zo kapot van die onzin.

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Het had een goede film kunnen zijn als het verhaal niet zo slecht was geweest. Aankleding en sfeer zijn best OK.

avatar van blackwolves

blackwolves

ja we waren weer eens bij de beestjes oke ze hebben erg veel af geken van Ailen was iets anders niet zo erg spanend gelijk de originele Ailen maar oke kan er mee doorgaan heb deze film gevonden in de bibliotheek iemand had er daar enkele gelegd en ze waren gratis en omdat ik een film fan ben en ze nog gratis mocht meenemen heb ik ze allen meegenomen. deze speciale versie op blue ray bestond uit 4 schijven de dvd de blue ray de 3 d en de extra's nog eens dacht oke late we eens 3d bekijken no way geen 3d kun je niet meer bekijken. ook weer een moderne uitvinding weer van de filmuitgevers ik herriner mij nog vroeger had men ook 3d of was het gewoon iets anders? maar het is toch wel zo een film waarmee je door een brilletje moet kijken toch dat is toch 3d of niet? ik heb dus een dvd ooit gekocht uit de film reeks the Amytiville horror denk dat het 3d was want op de hoes van de dvd staat 3d en dus is hij toch wel redelijk te bekijken waarom dat nu niet meer kan met 3d films snap ik toch wel niet is dat anders dan wat het vroeger was? maar oke dus de film kan er dus mee doorgaan denk dat het de tweede maal is dat ik hem nu bekijk had er geen begin niet echt veel aandacht dat deze ongeveer kon vergelijken met Ailen dacht dat het over mensen waren die in een andere wereld terecht kwamen en ze die reus daar ontmoeten denk dat ik hem in het begin de eerste keer wat saai vond. zo dus ja Ailen met andere acteurs een andere versie maar vele dingen zijn de zelfde goed om nog een keer te bekijken en dat is alles maar ach heb er geen geld ingestoken dus doe ik hem wel weg samen met nog andere die ik niet meer moet. 3 en half steren dat geef ik deze film wel.

avatar van Aazhyd

Aazhyd

blackwolves schreef:

Misschien een idee om leestekens, hoofdletters en witregels te gebruiken? Dit is een onleesbare tekstmuur.

avatar van mrklm

mrklm

Het is 2094 wanneer wetenschappers Elizabeth Shaw [Noomi Rapace] en Charlie Holloway [Logan Marhall-Green] een expeditie leiden naar een planeet waar grottekeningen op Aarde naar zouden verwijzen. De wetenschappers vermoeden dat de bewoners van deze planeet de mensheid hebben geschapen. Wanneer ze aankomen blijkt dat financier Peter Weyland [Guy Pearce] de feitelijke leiding heeft gegeven aan Meredith Vickers [Charlize Theron] die de expeditie een ander doel geeft. De onderlinge spanningen tussen de bemanningsleden nemen toe wanneer ze een angstaanjagende ontdekking doen op de planeet. Scotts prequel op Alien toont aan is visueel verbluffend en vindt in Noomi Rapace een uitstekende heldin en in Fassbender een puike modernisering van de Android waarvan de eigenlijk motieven nooit helemaal duidelijk zijn. Fans van de Alien-franchise zullen niet teleurgesteld zijn.

avatar van AC1

AC1

parc schreef:

Anderhalve ster voor de decors van Giger.

Is misschien wel een invloed geweest maar Giger heeft geen decors gemaakt voor Prometheus, dacht ik.

avatar van RuudC

RuudC

Jawel, maar die waren in Alien al te zien. Volgens mij verder geen nieuwer werk van Giger inderdaad.

avatar van De filosoof

De filosoof

Vermakelijke film waarin Scott zijn eigen Alien-succes dunnetjes over doet en in een Frankenstein-jasje giet: we zijn onweerstaanbaar aangetrokken tot het mysterie van onze oorsprong/Maker maar als die maker de mens zelf is ontstaat er een strijd op leven en dood tussen de maker en gemaakte. Of zoiets want het verhaal rammelt aan alle kanten en de motieven van de personages zijn vaak onduidelijk. Maar dat drukt de pret nauwelijks want de film blijft aldoor voldoende spannend.

avatar van Kondoro

Kondoro

“Big things have small beginnings.”

Volgens mij is dit nog de enige film die ik moest zien wat gaat over de ‘Alien’. Oftewel het horrorpareltje van regisseur ‘Ridley Scott’ die hier heel leuk aan het werk kon gaan met het ontstaan van zijn pareltje, iets waar ik toch wat meer van had gehoopt maar, wel ontzettend lekker wegkeek. Ik heb deze film altijd vermeden maar, omdat ik de afgelopen maand al meerdere films over de ‘Alien’ had herzien en bijgewerkt had kon deze niet missen, en dat zeker ook niet gezien er nu een leuke challenge op het forum bezig is waar ik ook deze film bij mag schrijven. Tel uit je winst, en ik heb er ook nog een zeer vermakelijke filmavond aan over gehouden. De film begint ietwat vreemd maar, wel heel interessant en de vragen die eventueel ontstaan worden later in de film gelukkig beantwoord. De film laat direct een hoogwaardige klasse van CGI zien, wat eigenlijk tevens ook gelijk de druk voor de rest van de film oplegt, en dat werd gelukkig goed opgepakt.

Als ik deze film een poos geleden had gekeken, had ik hem wellicht niet zo ontvangen en me er zo mee vermaakt. Dat komt omdat de film vrij rustig opbouwt maar, de sfeer van o.a. de planeet was gelijkgezet, en de duistere kant kon me erg goed pakken. Het verhaal zorgde ervoor dat ik best makkelijk de film in gezogen werd maar, alles werd pas beter wanneer de actie en misschien zelfs een tikkeltje horror in de film kwam zetten, waardoor het verhaal gelukkig een soort boost kreeg die hij nodig had want, na een klein uurtje was je daar wel even aan toe.

De personages deden me echter vrij weinig, het was allemaal iets te heldhaftig samengaande met een extra testosteron boost. Dit zorgde ervoor dat de spanningsopbouw soms wat zwakker voelde, voor mij althans, en zeker op het einde (wanneer ze wegrenden voor dat neerstortende schip) trokken mijn tenen samen, gezien je als kijker naar twee domme schapen zit te kijken waar als ze de andere kant op hadden gerend ze het makkelijk hadden overleefd, nu rende ze in de lengte van dat schip weg precies in zijn val positie, dat had in mijn ogen echt wel wat beter uitgewerkt kunnen worden. Ook vond ik de cast in het algemeen niet héél boeiend. ‘Idris Elba’ was een leuke toevoeging maar, eigenlijk een beetje ongezien en ‘Noomi Rapace’ deed het in mijn ogen het beste. En dat was ook niet altijd even interessant met dat overmatige geschreeuw. ‘Charlize Theron’ wist immers totaal geen indruk te maken, althans haar personage voelde echt te slap aan als ‘leider’ en ‘Michael Fassbender’ deed zijn ding, niks bijzonders. En dat zijn toch namen waar ik doorsnee veel van zou verwachten, ze doen hun ding maar daar is echt alles mee benoemt.

Of nou daadwerkelijk het doel bereikt zoals de plotomschrijving zich ontplooit daar ben ik het niet helemaal mee eens. Zijn we nou daadwerkelijk een stukje rijker geworden hoe de mens is ontstaan? Er wordt wat gesuggereerd maar en ja, tuurlijk wordt er onderzoek gedaan en het gewenste ook gevonden maar, je moet wel ver zoeken is dit het ontstaan van de mensheid geweest, eigenlijk wijzen alle vingers zich voornamelijk naar het idee van de ‘Alien’ die zich ontplooit, en vond ik het doel niet daadwerkelijk bereikt.

Dus ja, ik heb me best vermaakt met dit filmavondje en zeker voor de Sci-Fi fans een leuke tip. Nee, het staat niet direct in verband met de ‘Alien’ reeks en hier hoef je dus ook niet mee te beginnen, stel je wilt de ‘Alien’ reeks kijken. Leuke film.

avatar van Vicksel82

Vicksel82

Voor mij de minste uit de Alien reeks.

Deze film is eigenlijk puur Sciencefiction waarin ik de echte Horror toch best mis.

Wel is het natuurlijk verplichte kost voor de Alien fan aangezien dit het verhaal is voor het eerste deel van Alien.

Zo wordt bijvoordeeld duidelijk waar het grote ruimteschip vandaan komt waarin het signaal wordt opgevangen in het eerste deel

avatar van king_pin

king_pin

Ik kan geen symphatie voor deze film opbrengen. Iedereen is zo onmenselijk (op dr. Shaw na) dat het alien aspect me eigenlijk gestolen kan worden. Nou lijdt elke alien film aan oppervlakkige stereotyperende side characters maar in deze film is er helemaal geen ruimte voor... het daadwerkelijke verhaal ? De laatste 10 minuten komt de film pas tot het punt wat het wil maken. De rest is gewoon troep. Zonde, als de hele crew gewoon normaal deed dan had het daadwerkelijk over het oorsprongsverhaal van de mens (en de alien) kunnen gaan.

avatar van FunkStarr

FunkStarr

Mooi gemaakt, maar uiteindelijk best teleurstellend. Verhaal sprak me wel aan maar het viel toch wat tegen allemaal. De eerste Alien films zijn natuurlijk beter.

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Aardig in beeld gebracht deze eerste prequel voor de film Alien. Het verhaal kent hoogtes (paar goeie scènes en de rol van de robot 'David') en laagtes (te weinig spanning en te vluchtig), maar van verveling in deze meer dan twee uur durende film is geen sprake...

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

Stond aanvankelijk wat sceptisch tegenover deze film maar is mij 100% meegevallen. Geen overdosis aan alienachtige effecten met dito scenes. Goede balans tussen verhaal, karakters, SF en visuele effecten. Zal ook niet SF liefhebbers boeien.

avatar van Draconia

Draconia

Tijdje geleden dat ik zo'n lekkere scifi heb gezien. Mooie beelden, inderdaad doet het een beetje Giger aan, maar ik hou daar wel van. Redelijk acteerwerk, en flinterdun verhaal, en ook best behoorlijk voorspelbaar, maar ik heb genoten!

avatar van mcdaktari

mcdaktari

blackwolves schreef:

Ik vraag me af of je wel weet dat "Prometheus" een film uit de Alien reeks is. Omdat je zegt, ze hebben erg veel af geken van Ailen. Maar ik begreep sowieso niet alles van je recensie. Het kwam mij in ieder geval onduidelijk over.

avatar van bjerik76

bjerik76

Spannende / goede film, ook al had ik het idee dat ik halverwege niet alles begreep , maar het keek ieder geval wel lekker weg.

Mooie beelden, goede effecten.

avatar van teigertje

teigertje

Deze opnieuw gezien.

En is net even anders als de Alien films.

Maar het verhaal is boeiend in elkaar gezet, net als de film.

De film is spannend en het acteer spel is heel goed van de cast.

Ook de film muziek is heel goed, de special effecten in deze film zijn schitterend gemaakt.

De film is visueel een knap staaltje werk in zijn geheel.

Blijft een fantastische film.

avatar van remorz

remorz

Net als Convenant heeft deze baat bij herziening.

Destijds was de anticipatie op een nieuwe Alien-film haast té hoopvol. Om een toevoeging op de reeks door de originele regisseur te mogen aanschouwen; je had het gevoel dat het niet mis kón gaan. Helaas kregen we niet de bekende elementen voorgeschoteld waar we fan van waren geworden: Scott had grootsere plannen voor ogen. Een prequel die de horror en suspense wat laat varen ten faveure van een mythologisering rondom de xenomorphs, de mensheid en een interplanetaire evolutie.

In de bios wist het (als een van de weinigen) met 3D en een geliktere esthetiek nog best indruk te maken en hoewel het verhaal, met een spilfunctie voor een briljante Fassbender, best wist te overtuigen, bleef je als fan van het origineel toch wat op je honger zitten. Dit was geenszins een duplicaat van het pionierende Alien, de ultieme sciencefiction-horrorfilm waarvan je hoopte dat Prometheus die zou evenaren. Nu, jaren later, kan ik middels herziening en aangepaste verwachting, wat meer respect opbrengen voor wat Scott probeerde te doen, al vind ik nog altijd dat het niet perse binnen het Alien-universum plaats had hoeven vinden.

Romulus heeft de reeks onlangs teruggebracht tot de kernwaarden van het origineel en zo mag ik er graag nog een paar toegevoegd zien worden. Scott heeft geprobeerd er iets meer, iets grootsers van te maken en hoewel ik dat nu meer kan waarderen, bezwijkt Prometheus toch wat onder zijn ambities en kan hij het hopelijk loslaten en verdere uitbreidingen aan een nieuwe generatie overdragen. 3,5*

avatar van Capablanca

Capablanca

De overheersende gedachte gedurende de hele film was bij mij: zo zou het dus niet gaan. Eigenlijk een grote aaneenschakeling van ongeloofwaardige onzin.