menu

Prometheus (2012)

mijn stem
3,35 (2664)
2664 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Sciencefiction / Avontuur
124 minuten

geregisseerd door Ridley Scott
met Michael Fassbender, Noomi Rapace en Charlize Theron

Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=zvaSoNXmyQ4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van tattoobob
4,5
keimpeS schreef:
op mijn Sony UHD 800X speler


Binnenkort ook hier.

avatar van keimpeS
4,5
Goede keuze

avatar van El ralpho
3,0
Be careful what you search for

Na vier delen binnen de Alien reeks werd het een keer tijd om het roer om te gooien, en dat is dan ook precies wat deze prequel doet. Hoewel het wel even wennen is om weinig van de Aliens terug te zien mistte ik ze geen moment, en vond ik deze nieuwe invalshoek een welkome verademing. Binnen de reeks begon nu toch wel de klad erin te komen (hoewel deel vier wel weer beter was dan deel drie) en wat je dan vervolgens kunt doen zijn twee dingen: vernieuwen of stoppen. Als je dit niet doet begint je reeks namelijk alleen nog maar te draaien op zijn naam zonder dat er nog kwaliteit geboden wordt. Gaandeweg verlies je dan ook steeds meer kijkers waarnaar de reeks op een allesbehalve waardige manier aan zijn einde komt. Gelukkig kwam vervolgens Prometheus, die de reeks een welkome injectie gegeven heeft en een vervolg op Prometheus in de vorm van Alien: Covenant, rechtvaardigt.

Het feit dat ik zeg dat Prometheus de reeks een welkome injectie geeft wil niet zeggen dat ik deze prequel een torenhoge score ga geven. Binnen de reeks vind ik dit deel qua score vergelijkbaar met het vierde deel. Qua verhaal was dit deel veel sterker, maar qua vermaak heeft Resurrection toch echt een streepje bij mij voor.

Het grootste probleem van Prometheus was voor mij dat het allemaal veel te gladjes aanvoelde. Als ik een film aan het kijken ben wil ik het idee krijgen dat het geen film is, omdat ik helemaal opgezogen wil worden in het verhaal. Hier lukte mij dat niet, omdat ik hier veel te sterk het gevoel kreeg maar naar wat filmsets te kijken. Het geheel was allemaal net te gladjes afgewerkt en mistte dat rauwe gevoel die andere delen wel hadden, om mij meer mee te trekken in het verhaal. Dit vond ik overigens jammer, want het verhaal achter Prometheus vind ik echt heel sterk. Echter begon het verhaal voor mij veel meer te leven toen ik na afloop op internet ging lezen hoe Prometheus gekoppeld was aan het Alien universum. In mijn ogen is dit niet minder dan geniaal te noemen. Hoe zonde is het dan vervolgens als het verhaal op het scherm veel minder duidelijk wordt overgebracht? Ik doel dan met name op bepaalde belangrijke details die je hier heel gemakkelijk kunnen ontschieten doordat het verhaal een stuk beter verteld had kunnen worden.

Heel zonde binnen mijn optiek want ik heb echt bewondering voor het verhaal wat hier verteld word. Als een film dan ook nog sfeer mist blijft uiteindelijk maar een fractie over van wat het had kunnen zijn. Hopelijk bevalt Alien: Covenant mij beter.


3,0*

avatar van AmazingPP
3,5
Ik vond dit een fijne film in de reeks. Scott laat zijn vakmanschap zien in elk beeldje wat aan je oog voorbij komt. Het verhaaltje is wat dun, maar daarentegen zijn de effecten en de acteerprestaties prima verzorgd. Rapace vond ik zeer overtuigend overkomen. Ik heb hem gezien in 3D. Vanaf Blu Ray natuurlijk. 3,5 *.

avatar van TheManInBlack
3,5
Leuke film! Dit is dan wel een prequel maar is wel veel beter dan Alien³ (1992) en Alien: Resurrection (1997). Eindelijk weer een Alien film van een hoog niveau, deze film kan niet tippen aan Alien (1979) en Aliens (1986) maar is wel heel vermakelijk. Visueel ziet het er echt fantastisch uit. De film bevat een goede cast, goed acteerwerk. Eindelijk kom je te weten hoe de eerste alien is ontstaan. De film begint een beetje traag maar na een half uur komt het steeds meer op gang met veel spannende momenten.

4,0
Leno schreef:
De film begint sterk, setting en sfeer zijn uitstekend. Met de spanning zit het ook goed, vooral dankzij het onbekende. Wat vaak lastig blijkt te zijn is het vervolg op het ongewisse, vroeg of laat moet je kleur bekennen en met wat logica komen. Ook hier blijkt dat lastig, het is allemaal net niet. De maken nemen een hoop hooi op de vork over het ontstaan van de mensheid maar dit loop met een sisser af. De verklaring voor alles is erg simpel en lijkt bijzaak, er wordt steeds meer aandacht besteed aan actie.
Jammer dat er ook wat knullige dingen in zitten, zoals de scene waarin de 2 bange achter geblevenen met een alien slang gaan spelen en Pierce als oude man Weyland (dat ziet er echt niet uit).

Na herziening ben ik toch wat positiever. In het genre is er weinig en dan ben je misschien snel tevreden, maar qua sfeer en setting is deze film erg sterk. Het verhaal is een beetje een excuus om er weer een nieuwe wending aan te geven, maar zolang dit bepaalde scenes oplevert als in deze film bijvoorbeeld de scene in die Med pod dan mogen ze van mij nog even doorgaan!

avatar van renzoroy
1,5
voor de mensen die dit een "goede" prequel vinden van de Alien franchise...

Ben het erg eens met deze honest trailer

Honest Trailers - Prometheus - YouTube

avatar van JacoBaco
4,5
renzoroy schreef:
voor de mensen die dit een "goede" prequel vinden van de Alien franchise...

Ben het erg eens met deze honest trailer

Honest Trailers - Prometheus - YouTube

Ik ben het ook erg eens met de volgende meneer, maar Alien (1979) staat wel in mijn top 10, snap je?
Everything Wrong With Alien In 11 Minutes Or Less - YouTube

5,0
Hele vette film!

avatar van Phantasm
3,5
Goede sciencefiction-film met een prima verhaal. Visueel ziet het er ook echt goed uit. Kijkt lekker weg.

avatar van Boneka
4,0
Verrassende film die veel beter in elkaar zat dan ik dacht. Was van te voren wel een beetje sceptisch, maar hij valt me 100% mee, dat met name komt door de sterke dialogen rustige opbouw en de fantastische setting. Alles is zo mooi gebracht. Vooral buiten is het genieten geblazen en ook binnen in de "grot" heeft een lekker creepy sfeertje. Ook de verschillende personages doen het goed. Het eind is misschien iets minder maar dat is wel vaker. Snapte alleen niet precies goed waarom Charlie Holloway werd vergiftigd? Of was dit het doel om dit middel uit te proberen?/spoiler]

Anyway ik heb me prima vermaakt met Prometheus zonder ooit de prequels te hebben gezien!

avatar van JacoBaco
4,5
Boneka schreef:
Snapte alleen niet precies goed waarom Charlie Holloway werd vergiftigd? Of was dit het doel om dit middel uit te proberen?/spoiler]

Ja, hij was een experiment aan het uitvoeren. Weyland drong er bij hem op aan "harder te proberen" om antwoorden te vinden en mogelijk zelfs een buitenaards exemplaar mee terug te nemen naar de aarde. En dat probeert Weyland-Yutani in andere Alien films ook steeds

avatar van Boneka
4,0
JacoBaco schreef:
(quote)

Ja, hij was een experiment aan het uitvoeren. Weyland drong er bij hem op aan "harder te proberen" om antwoorden te vinden en mogelijk zelfs een buitenaards exemplaar mee terug te nemen naar de aarde. En dat probeert Weyland-Yutani in andere Alien films ook steeds


Thanks!!!

avatar van sierrra
4,5
Boneka schreef:
Anyway ik heb me prima vermaakt met Prometheus zonder ooit de prequels te hebben gezien!


Dit is nu juist een prequel t.o.v. de oude delen.

avatar van Boneka
4,0
Oh oh wat dom van me maar dat kwam dan wel mooi uit nu.

avatar van JacoBaco
4,5
Zijn stem verpest het jammergenoeg. Erg monotoon! Maar wel interessant en uiteraard spoilers!

Prometheus Script Reveals TRUTH about Engineers, Black Goo and Deacon - YouTube

Snelle Suzan
Convenant verplicht mij deze film te kijken, een drama van een film.

Weinig samenhang tussen de verschillende personages.
Er wordt getracht een soort begin van Alien (1979?) te creëren en tegelijkertijd ook de creatie van de mens (in mijn beleving). De mooie momenten uit die film (Alien) tracht men te overtreffen, en ondanks alle vooruitgangen qua techniek geen succes. Zelfs de personages lijken gekopieerd te zijn.
Weinig spanning….. een flop.

Tip: Interstellar

avatar van SturyNijmegen
2,0
Eerst Alien Covenant gezien, een uitstekende science fiction film, daarna over naar "Prometheus".
Wat een afgang….deze film is niet de moeite waard om te zien.
Een vaag verhaal, de personages spreken totaal niet aan en het “verhaal”is zonder spanning en oogt nepperig.

avatar van Lovelyboy
3,5
Geweldige film wat mij betreft. Ziet er gelikt uit, spanning van hoog niveau met een vleugje horror/griezel en in die zin een hele aardige prequel van de Alien reeks. Nu ben ik niet zo van de sci-fi en ook niet van de Alien reeks, hoewel de eerste een prima film is en de tweede ook nog wel aardig, maar deze film kon me heel goed bekoren. Natuurlijk is het zo'n typische film met de gebruikelijke 'do's' en ' dont's' doe niet dat masker af, blijf bij de groep, paai niet dat enge beest en komt niet te dicht bij een eng uitziende cocon om maar eens wat te noemen.

Sterke rollen van onder andere Fassbender en Rapace. Prima film, ziet er gelikt uit en spanning zat.

KillerPony 3000
Ridley Scott op zijn sterielst. De naargeestige, claustrofobische spanning die de Alien-films ooit boden is er nog, maar moet het wat afleggen tegenover een afgeborstelde android en sterk verhoogde focus op loodzware filosofie. De pijnlijke zoektocht van de mens naar zijn oorsprong, de zin van het leven, het eeuwige leven, de plaats van geloof en morele ontwikkeling van artificiële intelligentie. De lading existentiële thema's kan een Ingmar Bergman doen duizelen en een Jersey Shore kandidaat in één klap doodvervelen, niettegenstaande het zeker zijn plek heeft in de film. De vraagtekens appeleren op onze eigen verlangens en twijfels, wat de koude achtervolging naar antwoorden alleen maar grimmiger maakt. Nog los van de inhoudelijke waarde van de thema's op zich.

Het probleem is zo'n beetje de concentratie ervan en hoe beladen er wordt op ingegaan, en vooral het totaal ontbreken van enige balans. De traagheid van de plotontwikkeling met eindeloos filosoferen op een ruimteschip, de vlagen van gruwel naar het einde toe en de CGI storm in de finale: het zit allemaal niet zo lekker bij elkaar. Of hoe geen evenwicht of keuze kon gevonden worden tussen een bloedserieuze filosofische ruimtethriller, en/of simpelweg een ouderwets spannende en gory Alienfilm met de tragiek van de mensheid op de achtergrond.

avatar van joeygamer2
4,0
Wat een prachtige film! Heb er erg van genoten, mooie setting en een goed verhaal. Zeker een aanrader om te kijken!

KillerPony 3000 schreef:
De lading existentiële thema's kan een Ingmar Bergman doen duizelen en een Jersey Shore kandidaat in één klap doodvervelen, e
Ik vond het een goede film en zeker voor een prequel.

KillerPony 3000
Ed Kroket schreef:
Ik vond het een goede film en zeker voor een prequel.
Elk zijn mening.


Echt slecht vind ik het ook niet hoor, zie mijn cijfer, maar door genoemde redenen kon het mij niet helemaal bekoren zoals eerdere Alienfilms dat wel deden.

KillerPony 3000 schreef:
(quote)
Elk zijn mening.


Echt slecht vind ik het ook niet hoor, zie mijn cijfer, maar door genoemde redenen kon het mij niet helemaal bekoren zoals eerdere Alienfilms dat wel deden.


Nee ik ben het wel met je eens. Vooral vanaf dat de voorvader wakker wordt barst het teveel los. Beetje teveel actie in het laatste half uur gepropt.

Ik vond hem goed maar er zat meer in.
En ik weet alleen wat Jersey Shore is van 1 minuut kijken. Die minuut krijg ik nooit meer terug....

KillerPony 3000
Ed Kroket schreef:
Die minuut krijg ik nooit meer terug....


avatar van FunkStarr
Mjah, ik vat hem nog niet helemaal geloof ik (deze film). Eigenlijk vond ik het maar een lange zit en vroeg ik me op het einde af waar ik nu eigenlijk naar heb zitten gluren. Ik kan er op dit moment even geen touw aan vastknopen maar dat zal aan mezelf liggen waarschijnlijk. En eerlijk gezegd vond ik er weinig tot niets aan. Ga hem maar eens herzien op korte termijn om tot een beter oordeel te kunnen komen.

avatar van Mevlut Karatas
2,0
Vond ik maar niets. Zowel Fassbender, Theron en Rapace spelen erg onaantrekkelijke rollen en/of zien er erg onaantrekkelijk uit. De hoofdvogel gaat naar Rapace... die het onaantrekkelijke meisje van de buren speelt met een afschuwelijk kapsel. Goed bezig, aliens... uitroeien die handel!

avatar van Fisico
3,0
Prometheus zag ik vorig jaar al eens en toen in slaap gesukkeld, vermoeidheid wellicht. Nu verging het me iets beter bij de herziening. Hoewel er amper een alien in voorkomt, kent de film een gelijke opbouw met de andere films. Een landing op een onbekende planeet waarbij een crew op ontdekkingstocht gaat en vreemde (agressieve) speciën ontdekt. Toch is het niet zomaar een schaamteloze kopie, integendeel zelfs. Scott slaagt er redelijk in een eigen identiteit te geven aan zijn film. Niet dat het allemaal zo vernieuwend is, maar het verhaal van de Scheppers, de Engineers, is best een boeiend gegeven. Dat ze nadien hun kar keerden en hun scheppingen wilden vernietigen, was minder duidelijk.

De personages zijn vrij oppervlakkig met in de eerste plaats Charlize Theron. Geen idee wat haar rol nou precies was. Het is vooral Michael Fassbender die de show steelt met een goede performance van een android. Bij momenten ook sterke spannende momenten zoals bijvoorbeeld de operatie van professor Shaw. De besmetting van professor Charlie was ook best intens. Prometheus moet het ook vooral hebben van zijn schitterende beelden en landschappen. Spanning en duisternis gaan hand in hand samen en maakt de film een beetje creepy. Als geheel misschien niet die topfilm, maar een aantal sterke elementen doet me toch besluiten hem een voldoende te geven. Misschien ook omdat de verwachtingen en geheimzinnigheid van de film destijds net iets te overroepen waren.

avatar van Shadowed
3,0
Wel ok.

De voorganger van de bekende Alien reeks. Ook geregisseerd door Scott, dus deze film stond best hoog op m'n lijstje. Jammer dat mijn verwachtingen echter niet waargemaakt zijn. Ik wist al dat het geen horror zou zijn, maar ja.

Het is allemaal wat saai. Visueel is het mooi, mooie effecten ook. Lekker veel detail in het schip. Dat allemaal kon ik best waarderen. De film wist me alleen niet echt te pakken of mee te nemen. Zelden echte spanning, hier en daar wel een wat engere scene.

De planeet was mooi vormgegeven, en enkele spectaculaire scenes. Helaas vind ik dit deel eigenlijk niet veel toevoegen behalve wat dat schip is en hoe de Alien geboren was. 124 minuten gingen niet al te snel om met andere woorden. Toch wel een voldoende voor het visuele niveau.

avatar van Rickazio
4,0
Idee 5/5
Uitvoering 3/5
Dus overall 4/5

2,0
Audiovisueel ijzersterk (3D en surround). Verhaal veels te slecht en daarmee te afleidend. Te veel ergernissen.

4,5
Wat een heerlijke film, gister herzien voor de 2de keer. Het blijft een toppertje! Gave shots, goed verhaal, mooi decor en lekker geacteerd. Vanavond alien covenant, vingers cross op nog meer spektakel.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:50 uur

geplaatst: vandaag om 16:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.