Predator (1987)
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot Predator
"Soon the hunt will begin."
Dutch en zijn commando's worden in de jungle gedumpt om leden van een expeditie te gaan zoeken. De missie slaagt, maar wat ze niet weten is dat een onzichtbare jager in de bossen schuilt die menselijke prooien ontvelt en aan de bomen hangt. Al snel wordt duidelijk dat ze met een buitenaards wezen te maken hebben, dat het leuk vindt voor de sport op mensen te jagen. Maar de commando's zullen zich niet zonder gevecht laten pakken.
Major Alan "Dutch" Schaefer
Jorge "Poncho" Ramirez
Major General Homer Phillips
Rick Hawkins
Predator / Helicopter Pilot
Hostage Executed by the Russian (onvermeld)

Porta
Ik had deze film nog nimmer gezien,omdat ik geen fan ben van Schwarzenegger,maar nu kwam het er van,maar wat speelt hij toch slecht,onbegrijpelijk dat ie hier zoveel miljoenen mee verdient heeft.
ook de laatste die ik van hem zal bekijken,helaas
Lol, wat? Arnie is geen acteur maar een persoonlijkheid, zijn films zijn wat films moeten zijn, heerlijk vermaak, je verveelt je geen moment. Dat elitaire gelul bewaar je maar voor dramafilms waar ik persoonlijk niets van moet hebben.

Gerlof78
Wie kent deze film niet, veel spieren, oneliners, veel actie en oh ja een Predator. Alles aan deze klassieker is gewoon goed, ik heb hem meer dan 30x gezien en hij blijft zo. Big Arnie en de rest van de cast oa Carl Weathers, Bill Duke, Sonny Landham en Jessen Ventura nemen het op tegen de Predator 1 van de gevaarlijkste Aliens ever. De setting in het oerwoud blijft goed bedacht en met mijn led lampen op groen lijkt het net alsof ik er midden in zit. De actie is very nice gedaan en ja rest mij alleen nog te zeggen deze 80s actie klassieker moet iedereen eens een keer hebben gezien.

Vicksel82
Geweldige film wat eerst begint als een actiefilm om vervolgens over te gaan in pure SF Horror.
Samen met Alien de beste in zijn soort en voor mij een absolute klassieker.
Heb de film al wel vijf keer gezien maar wat blijft het een angstaanjagende film met geweldige sfeer

Alathir
- 1988 berichten
Predator is een film die behoorlijk aan Vietnamese oorlogsfilms doet denken qua setting. Het duurde wel even voordat ik het wat boeiender begon te vinden. Het verhaal is nogal mager uiteindelijk. Wat de missie is en alle tralala errond boeit in feite niet, het gaat om de jacht op de predator of is het eigenlijk omgekeerd. Een film met een hoog machogehalte die bol staat van de Michael Bay explosies ook al is de film geregisseerd door McTiernan. Nu goed die kan er ook wel wat van. Verveelde me wel niet. Degelijke actiefilm.

mcdaktari
Omdat ik vandaag Prey gekeken had, heb ik vanavond Predator ook maar weer eens gekeken. Maar het blijft toch een te gekke sciencefiction film. Wel viel me nu pas op, en zeker in het begin van de film, dat Arnie best wel slecht acteerde. Maar dat achterwege gelaten blijft het een van mijn favorieten sciencefictionfilms, en dat voor een film van 35 jaar oud inmiddels. Het verhaal is best wel mooi bedacht, dat een Alien naar Aarde komt om een beetje te jagen en te moorden. Eigenlijk is die Predator best wel een achterbaks en laf figuur. Want het is best wel kinderspel voor die Predator om te vechten tegen de mensen, want hij heeft het voordeel om onzichtbaar te worden en heeft veel betere wapens. Dus het is eigenlijk bij voorbaat al een oneerlijk gevecht. Maar toch is en blijft het mooi om te zien. Ook de nieuwe Prey vond ik de beste opvolger tot nu toe van het originele. Dit zijn films die ik best vaker kan kijken, en dat wil zeggen dat het toch goeie films zijn.

"Predator" heb ik al vele malen gezien en het blijft gewoon een sterke (een spierballenfilm) Actie / Sciencefiction film met Arnold Schwarzenegger in zijn hoogtijdagen en dit is ook één van zijn betere films. Er kwam een aantal, vaak slechtere, vervolgfilms en een jaar later maakt regisseur John McTiernan de Actie / Thriller film "Die Hard (1988)" met een andere jaren 80 actieheld, namelijk Bruce Willis.
In "Predator" draait het om een team buitengewoon stoere commando's onder leiding van Dutch (Arnold Schwarzenegger), welke op verzoek van CIA-agent Dillon (Carl Weathers) naar een Midden-Amerikaans land vliegt om gijzelaars te bevrijden. Maar het wordt een fiasco, de gijzelaars zijn dood en het team moet zich door de snikhete jungle een weg zien te banen naar de veiligheid. Dan blijkt dat een buitenaards wezen vanuit de bomen op hen jaagt.
Ondanks zijn matige acteertalent en afleidende accent is Arnold Schwarzenegger één van de meest herkenbare filmsterren ooit. Tijdens de jaren tachtig koos de Oostenrijker bewust voor rollen waarin zijn charmante, fysieke en komische kanten konden stralen. Het ideale voorbeeld hiervan is "Predator". Toch is Predator, meer dan andere Schwarzenegger titels, een ensemblefilm. Arnie springt misschien het meest in het oog, maar de overige rollen zijn kleurrijk genoeg om op te vallen als aparte personages in plaats van anoniem kanonnenvoer. Dit komt mede door het gebruik van sterke karakteracteurs, zoals Carl "Apollo Creed" Weathers en voormalig professioneel worstelaar Jesse Ventura, de andere spierbundel die de politiek in wilde. Hij overtuigt in ieder geval als de doorgedraaide veteraan die zijn mitrailleur de koosnaam "Painless" heeft gegeven
Het verhaal is zeer spannend, waarbij we een commandoteam volgen dat vrijwel stuk voor stuk uit gespierde stoere bonken bestaat en langzaam zien we ze steeds banger en banger worden. Zelden hebben we zulke stoere kerels het zo in hun broek zien doen! Daarnaast is er ook de suspense dat de klerenkasten geen idee hebben wie of wat er achter hun aanzit. Dat het uiteindelijk om een intelligent maar zeer bloeddorstig ruimte monster, een buitenaardse jager, blijkt te gaan hadden de mannen ook bepaald niet verwacht.
Ook de kijker krijgt het monster niet te zien, maar wordt extra nieuwsgierig gemaakt omdat hij soms door de ogen van de Predator mee kan kijken. De gruweldaden en onkwetsbaarheid van de onzichtbare vijand kweken hoge verwachtingen omtrent de ontknoping van de film. Hier wordt ruimschoots aan voldaan als het monster eindelijk zijn zichtbare intrede maakt in de film. Als het monster aan het eind van de film het gevecht met Arnold Schwarzenegger aangaat, mag Arnie weer een paar van zijn gortdroge oneliners droppen en dat op de bekende trage ijskoude toon met zwaar Oostenrijks accent. Zeker als hij in het heetst van de strijd “You're one ugly motherfucker" tegen het monster zegt.
Het monster is eigenlijk ook de echte ster in deze film en bestaat uit de memorabele creatie van special effects guru Stan Winston en acteur Kevin Peter Hall. De populariteit van dit wezen verklaart waarom "Predator" één van de weinige actie franchises is die levensvatbaar blijft zonder een terugkerende filmster, zoals nu te zien is in de film "Prey (2022)" (oftewel "Predator 5").
Al met al is "Predator" gewoon een sterke en zeer vermakelijke "Actie / Sciencefiction" film uit de jaren 80. De eerste helft bestaat vooral uit explosies, geoliede geweren en even geoliede spierballen en in de tweede helt wanneer de buitenaardse jager verschijnt, verandert "Predator" in een spannend kat-en-muisspel. De laatste keer dat een film volgens dit aloude concept zo succesvol uitpakte was in 1979 in de film "Alien", ook met zo’n engerd uit de ruimte en met mensen op een expeditie die als ratten in de val zitten.

Deze week kwam een nieuw deel in de Predator-reeks uit, genaamd Prey en die beviel eigenlijk best wel goed waardoor ik ook weer erg veel zin kreeg om het origineel weer eens op te zetten.
Dit blijft een actiemonument waar ik naar kan blijven kijken, bijna perfect uitgevoerd zelfs. Als ik denk aan ultieme actiefilms, dan heb ik al snel Predator in mijn hoofd. Een macho groep commando's die in de jungle tijdens een missie op een bijna onverslaanbare en nauwelijks te traceren buitenaardse Predator stuit, hoe bruut is dat? En dan is de hoofdrol ook nog eens voor de grootste actieacteur aller tijden, Arnold Schwarzenegger die ultiem stoer hier is. Sowieso vind ik Predator samen met Terminator 1 en 2 zijn drie beste films, omdat die films al zijn kwaliteiten benutten. Arnold mag hier grappig en gewelddadig zijn, zijn ideale mix. Overigens vind ik Carl Weathers ook een hele fijne grote rol spelen. Hij was hilarisch in de Rocky reeks en met zijn typische bad ass kop is hij een prima toevoeging.
Maar het draait natuurlijk hier om de strijd met de Predator, al krijgen we daarvoor nog wel een fantastische actiescène waarin een enorm kamp vakkundig door onze commando's word uitgemoord. Heerlijke bonus. Daarna neemt de film een toffe mengeling tussen horror en actie aan. De film kent echt een paar hele spannende, freaky momenten. Vooral als men nog niet weet tegen wie ze vechten zitten er nasty gore kills bij. Dat is wel het verschil met alle latere delen dat regisseur John McTiernan echt aan het opbouwen van de spanning doet, met als gevolg dat diverse confrontaties enorm bruut zijn. Ook zit er geweldig camerawerk is en voelt de jungle heerlijk beklemmend aan. De beste shots zitten trouwens wel richting het einde, als de Predator op een tak in de verte zichtbaar is met knetterende vuurvonken rondom hem heen. En ook de close up van Arnold als hij zich heeft ingesmeerd met modder is super.
De eindconfrontatie mag er ook zeker wezen, al vind ik wel dat daar wat aparte dingen in zitten waarmee de Predator zich kwetsbaarder maakt dan nodig is en ook logische kansen laat liggen om Arnold gewoon te vermoorden. Maar hij blijft wel lekker freaky als hij zijn masker af zet, was weer een fijn moment. De Predator lijkt zichzelf onaantastbaar te voelen met zijn gadgets en krachten, maar dat word hem dan toch fataal en zo eindigt een absolute actieklassieker. Prey is een prima vervolgfilm, zo ongeveer de enige, maar niks kan tippen aan dit origineel.
4,5* blijven staan

badfans69

frans123
Uit een tijd dat er nog echt goede films waren. Bijna 2 uur op het puntje van je stoel..Waar heb je dat nog? Ook werd er veel aan je fantasie overgelaten Nu wil men goedkoop scoren vaak met onsmakelijk hard en er erg veel van. Gaaaaaap is het gevolg, geen afgrijzen of ontzetting. De hele Saw- meuk bv.
En over het acteren van Schwarzenegger , waar intellectuelen hierover vallen ..1- waarom kijk je dan? 2- .Schwarzenegger evenals Stallone , zetten zeer geloofwaardige karakters/ personages neer..Ze spelen geen macho ze zijn het.
Natuurlijk moet je het met een korrel (pak...) zout nemen, maar zeer hoge amusementswaarde , waarvoor je naar de bioscoop ging.

des1
Voorpret mensen, als je van gespierde teksten.houdt, met een knipoog.

Boneka
Nooit eerder heb ik films bekeken van Arnold Schwarzenegger en onlangs dacht ik zijn eerste film te gaan zien had ik de verkeerde Predator aangeschaft. Maar nu dan de juiste enige echte. Misschien dat ik het tweede deel ook nog wel wil zien, maar de rest hoeft van mijn niet. Het is ook niet echt mijn genre. Moet zeggen hij kijkt heel aardig weg, al is de opbouw vrij snel in elkaar gezet alsof we er al 10 hebben gezien. Wat dat betreft was de opbouw van Rambo First Blood een stuk beter. Afijn gaandeweg wordt ie beter en vooral het laatste uur in het diepe jungle ziet er allemaal heel erg mooi uit. Niet spannend want je weet toch wel hoe zoiets afloopt, maar wel erg mooi gemaakt en dat uit 1987. Toch alweer 35 jaar oud! Ook het opgelapte beeld op 4K ziet eruit alsof hij gisteren is gemaakt. Vond alleen het geluid iets aan de schelle kant. Wat ik wel jammer vond is wat de buitenaardse wezen(s) nu eigenlijk precies wilde. Dit wordt summier verteld (op papier) maar als je de film gaat bekijken zie je er niks van terug. Afijn best leuke avond gehad.
Film 3.5
Beeld (4K) 4.5
Geluid 3.5

knusse stoel
Enkele jaren geleden al gezien en gisteravond voor de tweede keer.
Een andere rol voor Schwartzenegger hier, hij is niet zoals zo vaak het middelpunt van deze hybride actie/sci-fi/horror.
De film bevoordeelt aanvankelijk niet het ene personage boven het andere. Alle zes de mannen zijn bijna even aanwezig in de eerste helft, terwijl ze worden opgejaagd door onbekende individuen in een Midden-Amerikaanse wildernis. Hun aantal wordt langzaam één voor één kleiner, net als hun wapens, door een onzichtbare vijand die de jungle en de boomtoppen als camouflage gebruikt om onopgemerkt te bewegen. Wanneer onthuld, is de geduchte vijand een ongeveer 2,5 meter lange alien die op trofeeën jaagt op de aarde. In het laatste bedrijf is Schwartzenegger alleen om ... het wezen onder ogen te zien of ..... ervoor weg te rennen? Dood het, of ontsnap eraan, als dat al mogelijk is?
Een van de meest memorabele schurken ooit op film gezet, in een slim en uniek, origineel verhaal, waarin verschillende genres vrij goed met elkaar vermengd zijn.
Leuk bedacht grapje aan het einde.
Nadat we hebben gehoord dat de Predator een paar regels dialoog nabootst of herhaalt die door Schwartzenegger en zijn mannen tijdens de film zijn gesproken, werpt Ahnuld nog een laatste blik op de dodelijk (?) gewonde Predator en zegt: "What the hell are you?", alleen om te horen dat de Predator onmiddellijk exact dezelfde woorden terug bootst naar Ahnuld. Ik heb altijd gedacht dat dit gewoon de Predator was die de geluiden nabootste die van zijn potentiële prooi kwamen, zonder zelfs maar de taal te begrijpen en wat die geluiden en woorden betekenden.
Maar had de Predator ooit kunnen worden gedood als hij niet zelfmoord had gepleegd door middel van een ontploffing?
Of was er niets op aarde dat het ooit had kunnen tegenhouden?
***Een 7 als waardering.***

Basto
Herzien. Blijft een dijk van een actiefilm. Zo fijn als die echte explosies en vonkenregens.

xxERWINxx
Vandaag weer eens herbekeken, ditmaal op Blu-ray!
Blijft echt een klassieker, je kan niet zien dat deze uit 1987 komt, mooie beelden, goede actie en de gehele film kent spannende scenes.
Je kan hem altijd weer bekijken, hij verveeld nooit, vooral ook het eind gevecht met de Predator zelf is zeer spannend en goed gemaakt.
Ik ga alle Predators weer even weer herzien, want het blijft toch elke keer weer een beleving!

Doe maar niet. Alles na deze film is heel middelmatig tot slecht. Misschien alleen die versie van vorig jaar niet, die was best geinig.

Je geeft het origineel wel een te laag cijfer trouwens
Deel 2 is ook geweldig. Alleen al die openingsscene is briljant. Verder goed dat ze een totaal andere omgeving hebben genomen.

Ik vond deel 2 vreselijke middelmaat. Hele kleine voldoende dan nog. De stad is echt 100x minder cool dan de jungle bij een film als Predator. En Danny Glover ipv Arnie, tsja. Niks tegen Glover, maar die mag niet in zijn schaduw staan als actieheld.

teigertje
Zo dat valt me deze keer,niet van je tegen.
Eens.

Basto
Laat de vergelijking met Arnold en de jungle los, en je hebt een geweldige 80’s actie prent. Predator in Gangland.

xxERWINxx
Je geeft het origineel wel een te laag cijfer trouwens
Predator 2018 met die groep gevangenen lijkt ook wel een beetje op deel 1 en is ook erg goed, alsmede Alien Vs predator in die tombe (soort The Mummy) ook zeer goed.
De nieuwste ''Prey'' heb ik nog niet gezien, helaas ook niet te koop op dvd of bluray

Prey
2022

The Predator
2018

Predators
2010

Predator 2
1990

One Media deelt nieuwe trailer voor 'Prey' de vijfde film in de 'Predator'-franchise

'Predator'-makers slepen Disney+ voor de rechter

Terminator 2: Judgment Day
Actie / Sciencefiction, 1991