• 9.373.537 stemmen

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers en Bill Duke

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 27 augustus 1987

Plot Predator

"Soon the hunt will begin."

Dutch en zijn commando's worden in de jungle gedumpt om leden van een expeditie te gaan zoeken. De missie slaagt, maar wat ze niet weten is dat een onzichtbare jager in de bossen schuilt die menselijke prooien ontvelt en aan de bomen hangt. Al snel wordt duidelijk dat ze met een buitenaards wezen te maken hebben, dat het leuk vindt voor de sport op mensen te jagen. Maar de commando's zullen zich niet zonder gevecht laten pakken.

Major Alan "Dutch" Schaefer

Anna Gonsalves

Blain Cooper

Mac Eliot

Jorge "Poncho" Ramirez

Major General Homer Phillips

Rick Hawkins

Predator / Helicopter Pilot

Hostage Executed by the Russian (onvermeld)

avatar van speedy23

speedy23

Nogal zwaar aangezette sf-actiefilm, waarin spierbundel Schwarzenegger het moet opnemen tegen de buitenaardse 'Predator'. Het stripachtige scenario van Jim & John Thomas kun je enkel ernstig nemen. Enkele sadistische scènes kunnen voor gevoelige kijkers schokkend zijn. Er is ook nog een knappe fotografie. Werd gevolgd door een iets mindere Predator 2...

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Wanneer mensen Arnold zien prijken op de voorkant van een DVD-doos denken ze al gauw dat het een slechte film is die teert op het charisma van een overbetaalde bodybuilder met een vreselijk Oostenrijks accent.

Toegegeven, vaak klopt dat.

Maar soms ook niet. Samen met films als Terminator 1, 2 en 3, maar ook Total Recall, steekt deze film mijlenver boven de rest van Arnolds repertoire uit.

Een buitengewoon sterke cast (al is ieder lid van het commandoteam een stripfiguur op zich, maar goed), met een beklemmende sfeer, maken deze film tot een horror/thriller van hoog niveau.

Laat je niet misleiden door die kop van "The Governator" op de doos. Dit is een steengoede, spannende film.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Weer eens gezien als SE DVD na veel jaren en dit blijft een zeer vermakelijke en inventieve film. Die predator is werkelijk een lust voor het oog en draagt bijna de hele film. Net niet zo geniaal als Gigers Alien maar zit er niet ver van.

Predator is naast een Arnie-vehikel nog eens een oorlogsfilm en een The Thing achtige Science Fiction wat deze film toch wel een hoge herzieningswaarde geeft. Een soort The Thing in the jungle eigenlijk.

Verder krijgen we natuurlijk de standaard actie nonsens maar zo vermakelijk en plezierig als hier worden ze naar mijn mening niet meer gemaakt.

Niet dat dit veel minder cliché is natuurlijk ...

Anyway, Arnold of geen Arnold, jungle of geen jungle, voor mij is dit een film over de Predators, en de rest boeit mij dan ook niet zo. Wat mij dan weer meer verbaast is dat het de laatste jaren wat mist aan films met zorgvuldig uitgewerkt alien materiaal. De mythes rond de Aliens, of de Predators, die zijn een beetje uit de tijd blijkbaar. Jammer, want mij ligt het wel.

Ook hier. Film kent een goeie opbouw zonder Predator, enkel een paar kleine hints, daarna volgen de lekkere scenes uit de ogen van de Predator, en als toetje krijg je een spetterende afsluiter.

Toch blijft de Pred een beetje achter op Giger's Alien. Zowat in elk opzicht. Iets te opschepperig, minder mooi design, minder bruut en puur. Verder houden enkele details de film van een echt hoge score. De Pred ziet er ietwat dom uit zonder masker (jammer dat hij het afneemt), nogal wat domme quotes in de film, en ook een beetje eerloos dat hij zichzelf opblaast.

Al bij al een leuk actiefilmpje, dat luchtig genoeg is om niet serieus genomen te worden. En gelukkig maar. Kleine 3.5*, met dank aan het leuke einde en de scenes vanuit het oogpunt van de Predator. De tweede ook maar weer een keertje herzien.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Topfilm ik heb hem lang geleden gezien maar leuk was ie wel. Schwarzennegger kon er wat van maken

Binnenkort de dvd maar kopen.

4,0

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Net weer herzien! Blijft een van de betere actiefilms van Schwarzenegger en misschien wel in het genre zelf! Soms een beetje ongeloofwaardigheid maakt natuurlijk niks in deze heerlijke actiefilm! Schwarzenegger is acterend minder, maar als actieheld geweldig! De rol is prima voor hem neergelegd!

Op het einde mag je de film zelfs nog een aantal keer eng noemen! Ik vind zeker dat de film spannende momenten kent die niet voor kleine kinderen weggelegd zijn! Schwarzenegger haalt ook weer eens wat heerlijke one-liners uit de kast: Stick around! en de mooiste op het einde: You're one ugly motherfucker!

* * * *

avatar van Demoniac

Demoniac

Eén van de allerbeste actiefilms films die ik ken. Vooral het eerste uur doet het hem voor mij. Die jungle (wat mij sowieso aanspreekt) en de mysterieuze Predator zorgen voor een grote spanningsopbouw. Toen ik hem jaren geleden voor het eerst zag vondt ik hem echt helemaal super. Maar nu nog steeds! De special effects zijn natuurlijk niet meer van deze tijd, maar dat stoort totaal niet in deze film. Precies goed zoals ze zijn.

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

Zeker een leuke, gewelddadige film. Schwarzenegger doet het (zeer) goed. De scènes waar je door de ogen van de predator heen kijkt zijn goed uitgewerkt. Kortom: een goeie film. Ik ben wel aan een herkijkbeurt toe. Hou het (voor nu) op drie en een halve ster.

avatar van Zinema

Aardige actiefilm met Schwarzenegger. Niets hoogstaands maar wel memorabel en vermakelijk filmpje. Stond aan het begin van een uitmelkreeks (in combi met aliens). Goed.

avatar van wwelover

wwelover

Vermakelijke actiefilm. Geen hoogstaand verhaal, acteerwerk of Special Effects. Maar de actie is gewoon leuk om naar te kijken, en op zich is Arnie ook wel aardig in deze film. Heb verder ook niks tegen hem, maar heb ook niet veel met hem. Maar ja het is natuurlijk altijd leuk om te zien dat ze hem zoveel mogelijk nietszeggende one-liners geven. En die zijn 9 van de 10 keer erg vermakelijk.

Het zal wel met de tijd te maken hebben, maar ik vond die 'Predator' er niet uit zien. En daar ergerde me ik ook wel een beetje aan. Maar ja verder was dat geen ramp. De muziek maakte het weer goed.

Leuk voor een keer dus, zag dat er ook een deel 2 was zonder Arnie, belachelijk natuurlijk dat ze dat doen..

avatar van dave

dave

Erg amusante actiefilm die evenveel dreiging uitstraalt als entertainment.

Schwarzenegger glanst in de rol van Dutch, die bijna even dodelijk overkomt als de Predator zelf. Vooral zijn blik in de laatste scène spreekt voor zich.

Veel legendarische en goed geregisseerde scènes, aanvaardbare acteerprestaties (voor zover er geacteerd werd) en een leuk gegeven (oerwoud + Predator + commandoteam = ..)

avatar van Halcyon

Halcyon

Dit heb ik altijd al een heerlijk filmpje gevonden, vroeger toen ik jong was, maar ook nu nog. Predator is een Arnie-film van het zuiverste water, maar wie de film om die reden decimeert tot hersenloze pulp doet hem toch te kort in mijn ogen. Natuurlijk speelt het actie-element een cruciale rol, maar er zijn zoveel meer facetten die deze film terecht tot (cult)klassieker hebben gebombardeerd.

Om te beginnen is de jungle meesterlijk in beeld gezet. Als kijker heb je echt het gevoel zelf mee rond te lopen in de groene hel en dat bezorgt deze film iets unieks. Verder zijn er de erg leuke personages die stuk voor stuk afvallen, waardoor de paniek in de groep steeds meer de bovenhand gaat halen. Verrassende aanpak vind ik de groepsdynamiek waarbij iedereen aan hetzelfde zeel trekt, in tegenstelling tot vele gelijkaardige films waarbij onderling wantrouwen een grote rol speelt. Ik weet niet of het bewust gedaan is, maar ik vond het een mooie manier om het cliché te omzeilen en bovendien erg geloofwaardig.

En de essentie van de film natuurlijk: de Predator. Een geweldig creatuur. Mooi vormgegeven, onverbiddelijk en met een interessant motief. Jarenlang heb ik geloofd dat Sylvester Stallone de man in het pak was, maar na de extra's op de DVD eens bekeken te hebben weet ik wel beter. Ach, het maakt de film niet minder mythisch. Wat mij betreft een meesterwerk, zowel op het vlak van entertainment als op het vlak van bloedstollende, beklemmende horror.

avatar van Koert

Koert

Vandaag herzien. Alleen maar meer genoten dan de vorige keer!

Predator is naar mijn idee echt Arnold op z'n best. Alleen al de beginscène, waarin hij met een dikke sigaar in z'n mond en z'n veel te strakke Ralph Lauren-polo aan uit de chopper komt... wat een held. De beste man gooit er de rest van de film nog eens fantastische one-liners uit. En die blik in zijn ogen, geweldig.

Daarnaast is Predator ook gewoon een heerlijke actiefilm. Nadat het eerst nog een mysterieuze zoektocht is naar wie nou de vijand is, wordt er daarna keihard op los gerateld. Slow-mo shots van vliegende soldaten, grootse ontploffingen. Zodra de Predator zijn camouflage uitschakelt is het ook een erg stoere bad-guy. Jammer dat sommige special effects nu toch wel erg lelijk lijken in zo'n HD film. Toch blijft Predator een dikke classic.

COME ON! DO IT! KILL ME NOW, I'M HERE!

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Het niveau van Predator zal niet makkelijk gehaald worden ben ik bang..

Fantastische film, was er vroeger helemaal weg van en eigenlijk blijft ie nog steeds zijn waarde houden. Actie, spanning en horror in één met Arnold in topvorm. De kills zijn bruut, de jungle is perfect gekozen omdat Predator daar helemaal op z'n plaats is, en Predator zelf is ook lekker creepy. De beelden en geluiden vanuit zijn perspectief waren destijds echt iets wat ik voor het eerst meemaakte en het werkt eigenlijk nog steeds goed. Zelfde geldt voor de bijna-onzichtbaarheid van Predator zelf, prachtige vondst om de spanning op te bouwen. En het moment dat hij ook zijn kap afdoet...

Het zijn van die ingrediënten die de film toen redelijk uniek maakten en dat werkt zoals zo vaak alleen maar het beste bij het eerste deel. Predator 2 in die andere omgeving is er al een goed voorbeeld van.

avatar van Montorsi

Montorsi

Was toen ik een jaar of 10 was zowat mijn favoriete film geloof ik, maar er was echt helemaal niks blijven hangen, behalve dat Schwarzenegger veel schiet.

Viel me ook behoorlijk tegen nu. De one-liners en actie is leuk, maar vond de Predator zelf erg tegenvallen. Qua design zag het er nog wel aardig uit, maar al die truucjes van hem waren des te slapper. Hij kan gewoon te veel om nog 'echt' aan te voelen. En daarbij vond ik die first-person view van hem er niet zo verzorgd uitzien.

Kleine 3*, 2.5 is te weinig omdat het nog altijd wel vermakelijke nonsens is.

avatar van The One Ring

The One Ring

Verrassend leuk filmpje dit. Een van de vermakelijkste van Schwarzenegger. Het acteerwerk stelt weinig voor en ook het script is niet bijster bijzonder, maar dat doet er weinig toe, want de essentie werkt. We zien eigenlijk nog te weinig van dit soort pure genrefilms die zo vakkundig gemaakt zijn. De actie is lekker, de sfeer is goed, de locaties worden goed gebruikt, de schurk is overtuigend en het is boven alles spannend. Dat typische jaren '80-gevoel, met name in de karakterisatie van de soldaten, neem ik dan maar op de koop toe. Dit is gewoon erg vermakelijk.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Een aardige film, waarin een stel machomannen het opnemen tegen een hogere macht. De opbouw van de film was goed, wat vooral te danken was, aan de hint van een mysterieus wezen dat op de loer lag. Het was wel gaaf om te zien dat hij alleen de beschikking had over warmtesensoren, wat de film visueel een hoop goed doet.

De bossen zijn een uitermate geschikt onderkomen voor de jager, die zijn prooi ieder moment kan belagen. De predator zelf is leuk vormgegeven, al vond ik zijn eerste optreden nog wat knullig. De eindstrijd is zeer vermakelijk. Helaas doet de jaren `80 sfeer afbreuk aan deze film. Het acteerwerk en de muziek zijn belabberd. 3*

avatar van schram101

schram101

Jammer.

Ik verwachtte bij deze Arnold Schwarzenegger een heerlijke actieknaller met hilarische one-liners, over-the-top-actie, een cliche verhaal, een charismatische badguy en een lekker wijf.

Waarschijnlijk vinden de liefhebbers van deze film dat dat hier juist het geval is. Mischien hebben jullie gelijk, maar wel op een andere manier dan ik zocht. Commando vond ik fantastisch. Hier verwachtte ik een soortgelijke film, maar dat viel tegen. Mischien wel mijn fout, maar goed.

De film telt een stuk minder oneliners (die ik grappig vond) dan Commando. Ook de actie was niet echt boeiend. Spanning was uiteraard nergens te zoeken. Ik had een beetje het gevoel dat deze film zich wat te serieus nam. In ieder geval in vergelijking met (daar ga ik weer..) Commando.

Zonde.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Get to the choppaaahhhh

Geweldige actiefilm, met arnold in één van z'n beste rollen. Groep macho's met guns in een jungle met een buitenaards wezen, hoe wil je dit idee nog overtreffen? Paar ontzettend sterke actie-scénes met als hoogtepunt al vroeg in de film het binnenvallen van het guerilla dorp.

Daarna word het een gaaf kat-en-muis spel die tegen het einde aan wat minder werd maar al met al nergens teleursteld. De one-liners zijn ook weer van de partij en houden het lekker luchtig voor het grootste gedeelte van de film. Het dient nergens serieus genomen te worden en zo hoort het ook.

Had hem al eens eerder gezien maar dat neemt niet weg dat ik er weer ontzettend van heb genoten. Tijdloos actie spektakel. Gaat van een 3.5 naar 4 dikke sterren.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Had gedeeltes hier al van gezien tijden geleden. Anyway, lekker ongecompliceerd blijft dit. Binnen een kwartier bevinden Arnie en zijn kameraden zich al in de rimboe en kan het avontuur beginnen met spetterende actiebeelden en tot slot ook nog een toffe climax. Niet hoogstaand, wel vermakelijk .

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Predator

Sterke actiefilm met een lekker jungle sfeertje. Arnold Schwarzenegger is natuurlijk de"' man" voor dit soort rollen. De actie is goed en de film is ook nog spannend. De predator is best nog wel mooi gemaakt voor die tijd. Verhaal is okè maar daar gaat het natuurlijk niet echt om .

Goeie en vermakelijke actiefilm 3.5*.

avatar van Megaibo

Megaibo

Heb net Predator weer gekeken voor de 10de keer ofzo. Hij blijft geweldig. Arnold Schwarzenegger is mijn man en ook nog is weer volop actie.

avatar van stephan73

stephan73

Predator blijft één van de beste testosteron-films die ik ken. Een adrenaline rush van dik anderhalf uur, met een cast van stoere gasten.

De stoerste is natuurlijk Dutch, maar ook de rest (vooral Bill Duke als Mac en Jesse Ventura als Blain) weet van wanten.

Keiharde actie in een perfecte setting.

Voorlopig een enorm dikke 4, maar de kans op een 1/2 punt verhoging is enorm!

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Niet echt mijn dada.

Even de minpunten, maar wel mooi in spoiler gezet

- De inval in het guerillakamp gaat erg vlotjes. Guerillero's zijn dan misschien niet de meest getrainde soldaten, een beetje meer tegenstand zou je wel kunnen verwachten.
- Het monster (voor ik de film keek wist ik niet dat het een buitenaards wezen betrof; omdat het hier dus duidelijk wel van dattum is was de film imo meteen veel minder waard).
- Het man-tegen-man(???)gevecht waarin Schwarzenegger het opneemt tegen het monster vind ik compleet onrealistisch. Het monster vernielt bomen alsof het twijgjes zijn, maar als hij Arnie slaat gebeurt er niets.
- De indiaan die alles supergoed ruikt en voelt offert zichzelf zonder veel tegenstand op.

Al bovenstaande dingen zorgen ervoor dat ik deze film niet hoger kan waarderen dan de gemiddelde Seagal-film.

Povere twee sterretjes dus

avatar van Insignificance

Insignificance

Gister ook maar even wat flarden meegenomen van deze jeugdparel. Het heeft nauwelijks aan kracht ingeboet. De introductie van de Predator, het design, hoe het beest zich gedraagt, de shots door zijn ogen; ik blijf het prachtig vinden. En dan heeft McTiernan het daaromheen met relatief eenvoudige middelen ook nog eens uitstekend voor elkaar. De jungle is natuurlijk een geweldige setting, maar zelfs de commando's hebben iets memorabels.

Poncho die gevraagd wordt of hij Hawkins heeft gezien en I... I can't tell stamelt, Mac met zijn scheermesje, de scherpe Indiaan die There's something in those trees fluistert, wat Respekked opmerkt, enz. Allemaal vrij simpel maar érg effectief in het creëren van een zenuwslopend potje op leven en dood. Het shot dat de Predator in de donkere jungle in het wilde weg schiet mag er ook nog altijd zijn. Top notch voor een actie-thriller, nog altijd.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Aangename jaren '80 macho jungle actie flick. Uit de tijd dat ieder zichzelf respecterende actiefilm of Schwarzenegger of Stallone op de pay-rol had staan.

Zo worden ze niet meer gemaakt met het betere gooi en smijt werk en pyrotechnisch vakmanschap. De originaliteitsprijs zal de film niet winnen, zelfs in 1987 niet. Wat dat betreft volgt de film de gebaande junglepaden uit het genre en het hele script (inclusief dialogen, nou ja one-liners meer) past prima op een A4-tje. Een groepje stoere mannen (met en zonder snor) worden met een of ander excuus in de jungle gedropt met meer munitie dan menselijk mogelijk is te dragen. Iets lelijks en niet van deze planeet heeft het op de mannen voorzien maar uiteindelijk worden de opgejaagde natuurlijk zelf de jagers en mag de opper testosteron macho het klusje klaren. Damn dat was nog een pak minder dan een A4-tje zeg
Heerlijk lomp maar uitermate vlot verteld. De film springt van actie naar actie en geeft weinig ademruimte in de bijna 100 minuten. En dat is prima want het kijkt heerlijk weg. Mooiste stuk vind ik toch het face-to-face gevecht van de Predator met Arnie in de nachtelijke jungle, wel beetje een zwaktebod van de zelfdestructie-optie die de Predator heeft maar goed.

Predator ligt duidelijk meer in de lijn van de grote jaren '80 Cameron actiefilms als Aliens en Terminator 1 & 2 en mist de finesse, suspense en het design van de eerste Alien film. En hoewel de Predator ook best een cool uiterlijk heeft haalt hij het bij lange niet met Gigers Alien.

Maar zelfs na bijna een kwart eeuw nog steeds filmisch vermaak van de bovenste plank en dat is knap.

Ruime 3.5*

avatar van rep_robert

Hawkins: Billy. Billy! The other day, I was going down on my girlfriend, I said to her, "Jeez you got a big pussy. Jeez you got a big pussy." She said, "Why did you say that twice?" I said, "I didn't."

Nadat ik gisteren van een koude douche terug kwam uit de bios(Predators) had ik zwaar de behoefte om het origineel nog is terug te kijken. Ook al heb ik deze film al wel minstens 10x gezien in m'n leven.

Wat is deze film beter zeg, lekkere stoere kerels(geloofwaardig), prachtige setting, SPANNING, humor, goede muziek en een fantastische Arnie die er nog wat geweldige one-liners uit gooit. Ook het laatste kwartier is stoer hoe Arnie er per ongeluk achter komt hoe hij de Predator moet verslaan en al die vallen zet, legendarische scenes.

Blijft toch 1 van de betere Schwarzenegger films en wat mij betreft een tijdloze klassieker

Verhoging!

avatar van glimlicht

glimlicht

Predator:

Een sigaar. Oerwoud. Aantal boerenkinkels in legerkleding. Weerloze vrouw die verder geen functie heeft. Onzichtbare Alien. Schieten. Veel schieten. Heel veel schieten. Schieten in het oerwoud. Schieten op een dorp. Doden. Heel veel doden. Heel veel bloed. Geschreeuw. Opblaasspieren. Ahnuld. Negers. Irritante soundtrack. Een aantal memorabele quotes, zoals:

Get To The Choppaaa

Ow ow.. zo slecht dat het goed word..

*3,5

avatar van otherfool

otherfool

MatthijsGr00t schreef:

*You're one ugly motherfucker*

DE quote natuurlijk van dit lekkere werkje met Arnie in zijn hoogtijdagen. Vieze monsters, een aardige setting, het nodige geweld. Leuk jaren '80 vehikel.

3*.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Typische telg van de jaren tachtig actiefilms, met stoere mannen die veel schieten en foute oneliners maken. Niet helemaal mijn ding en dus een betrekkelijk lage score. Zal er ook iets mee te maken hebben dat ik als tiener al weinig had met de Schwarzenegger's en Stallone's van de wereld.