Predator (1987)
Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers en Bill Duke
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 27 augustus 1987
Plot Predator
"Soon the hunt will begin."
Dutch en zijn commando's worden in de jungle gedumpt om leden van een expeditie te gaan zoeken. De missie slaagt, maar wat ze niet weten is dat een onzichtbare jager in de bossen schuilt die menselijke prooien ontvelt en aan de bomen hangt. Al snel wordt duidelijk dat ze met een buitenaards wezen te maken hebben, dat het leuk vindt voor de sport op mensen te jagen. Maar de commando's zullen zich niet zonder gevecht laten pakken.
Major Alan "Dutch" Schaefer
Jorge "Poncho" Ramirez
Major General Homer Phillips
Rick Hawkins
Predator / Helicopter Pilot
Hostage Executed by the Russian (onvermeld)
PCTERN
Toen 'Arnie' doorbrak met zijn eerste Terminator film, volgde een handje vol gelikte actiefilms om de formule uit te melken, zoals Commando, Running Man en Raw Deal. Deze Predator was daarvan veruit de beste en ook zeker vernieuwend als cross-over tussen de Rambo films van die tijd en Alien(s). Dat is wel een grappige constatering omdat veel later de Alien vs. Predator uitkwam. Tussendoor kwam kort na deze Predator nog een Predator 2 uit met Danny Glover, bekend van de Lethal Weapon reeks uit die tijd, dat zich in de stad afspeelde.
De visual effects dus ook het monster in deze Predator kwamen uit dezelfde hand als de effects specialist van de Terminator, te weten de in 2008 overleden Stan Winston.
Zeer vermakelijke goed opgebouwde actiefilm over een ''black-ops'' elite team dat een missie in de jungle opvolgt en daar te maken krijgt met een bovennatuurlijke tegenstander. Heb hem onlangs nog eens terug gezien, uit nostalgie, en nog steeds blijf ik dit een erg goede film vinden.
IH88
“So you cooked up a story and dropped the six of us in a meatgrinder?”
Sterke actieklassieker. Predator is een actiefilm zoals ik het graag zie. Spanning, actie, Schwarzenegger, gave oneliners, veel testosteron en ook nog een buitenaards wezen. What's not to like? De spanning wordt goed opgebouwd en de setting (de Zuid Amerikaanse jungle) zorgt gelijk al voor een onheilspellende sfeer. De strijd tussen Arnie en de Predator levert de sterkste scènes op, en ook de andere acteurs weten precies in wat voor film ze spelen. De eerste scene tussen Arnie en Carl Weathers blijft briljant.
IcU
Omdat de nieuwe Predator film binnenkort in de bioscoop draait, deel 1 nog eens bekeken. Na 10 jaar (denk ik) herzien. Wat een saaie film. De opbouw is enorm lang en na een uur gezever in de jungle komt de predator eens opdraven. Dan begint de opbouw opnieuw om wederom een tergend trage voortzetting te ervaren. Kan zijn dat dit is wat kijkers juist intrigeert. Ik vond het vooral saai. Ik keek deze film puur ter vermaak, niets anders. Voor mij slaagt de film daar in niet en dus heb ik mijn stem verlaagd naar 2*
Shadowed
Lekker lomp.
Typische film waar alleen Schwarzenegger in kan spelen. Lekker lomp geweld en een beest dat volkomen nergens op slaat. Dat moet natuurlijk zorgen voor lomp en vlot vermaak, en dat is precies wat McTiernan doet in zijn actie/sci-fi.
Acteerwerk is niet echt briljant, maar de film spat van de actie. Vooral de scenes met de predator zijn natuurlijk leuk en een genot om te zien. De vele actiescenes en kanonschoten zorgen dat je voldoende geboeid blijft en is deze daarin ook geslaagd.
Leuke film en een leuk begin van een serie die niet meer dit niveau heeft behaald. Zo vlot als het hier gaat, is gewoon niet te doen. Aanrader voor actie en monster fans. Maar ook daarbuiten is deze film best genieten (vooral voor mannen).
Spunnek
Deze actie/scifi uit 1987 was één van mijn favorieten uit mijn tienerperiode.
Laatst weer eens teruggekeken...
De film blijft imponeren, moet ik toegeven.
Het hoge testosteron gehalte in deze film is ongeëvenaard over the top, maar dat was ook wel de tijdgeest van halverwege jaren 80 van de vorige eeuw, alhoewel deze film daarmee werkelijk de kroon spant in het genre.
Regisseur John McTiernan weet goed een beklemmende sfeer neer te zetten met een aangenaam tempo , en spanning wordt goed opgebouwd .
Ook goed is de geweldige casting .
Verwacht geen Oscar- waardige prestaties van de acteurs, waaronder Big Arnie.
Deze film was nog van vóór de tijd dat de acteerprestaties van Schwarzenegger iets overschat werden, en misschien daarom vind ik dit één van zijn betere rollen .
Special effects zijn ook ruime voldoende, zeker voor die tijd, behalve de bliksems en lasers zien er wat lame uit.
Er vallen verder nog wat kleine puntjes aan te merken op het technische vlak, zeg maar het draaiboek en edit, maar al met al toch een goede en vooral originele film.
Klassieker!
Tarkus
Het was nog niet zo heel lang geleden dat ik deze film heb gezien.
Maar naar aanleiding van de nieuwe Predator film heb ik ze ineens alle 3 aangeschaft, vooral ook omdat de eerste 2 in een aanbieding tezamen te koop stonden in Blu-ray.
Het is zeker geen slechte film zoals ik reeds zei in mijn eerdere commentaar, maar wat de special effects betreft moet ik mijn eerdere mening toch bijstellen.
En waarschijnlijk heeft het te maken omdat ik de film nu op Blu-ray heb gezien dat het er allemaal veel beter uit ziet, en ook het geluid is nu uitstekend, het is zoals bij vele filmen heb ik al ondervonden met Blu-ray, alles ziet er beter uit en ook de sound heeft een enorme boost gekregen. Echt een aanwinst Blu-ray.
Daarom ook dat ik mijn score voor deze prent verhoog.
Nog maar eens bekeken, het is en blijft wel een goede film.
En omdat hij wel een van de belangrijkste is van de nu 4 films in de reeks, heb ik hem opnieuw bekeken omdat ik de 4de ook heb nu.
Maar verder hoef ik aan mijn eerdere meningen niets meer toe te voegen wat betreft deze film.
Lovelyboy
Een bijzondere cultklassieker waar ik me altijd om verbaas. Want wat maakte de film nu zo goed dan? Het verhaal is één uit dozijn, de karakters en mannen zijn van een hoog testosteron/rood-vlees-eters gehalte, de dialogen zijn...tja...ook niet bijzonder, de Predator zal er voor die tijd geweldig uit gezien hebben, de actie grenst wat over de top, en dan de crack elite unit zelf. Ze lopen niet door, zijn niet uniform in kleding wat vrij normaal is voor een dergelijke eenheid, dragen veel te zware wapens, in ieder geval, het moet allemaal heel wat lijken maar heel professioneel ziet het er niet uit...
Maar toch, een ge-wel-dige guilty pleasure, waar je altijd bij blijft hangen als hij er voor is. Het grenst allemaal wat aan het foute maar toch niet té. Het heeft allemaal een uiterst vermakelijke charme, en dat is waar de film uiteindelijk omdraait. Zo goed is hij niet als je hem gaat analyseren, maar fucking leuk vermaak is het wel. Een prima balans tussen vermaak, lichtelijk over de top actie, stoere jongens-ferme knapen karakters, stukje spanning, en eigenlijk best wel een leuk eindgevecht met geïmproviseerde wapens. Een mix overigens die nooit weer gelukt is met alle vervolgen.
Er is maar één Predator, en dat is deze Predator.
RikkieD
Deze film is wat Stallone met the expendables had hopen te evenaren naar mijn idee. Topper, moeilijk te plaatsen qua categorie tussen actie, horror en een vleugje sci fi. Vooral ff kijken als je van een spannende actiefilm houdt. Denk dat dit naast Terminator 2 wel de beste Schwarzenegger film is. Op z’n top in zijn parabolische filmcarrière.
Don Homer
Deed me denken aan de Vietnam oorlog. Met grof geschut een onzichtbare vijand proberen te verslaan. Spectaculaire actie, opzwepende muziek (Oscar hiervoor vind ik wel overdreven) en prima prestatie van de bikkels. Het script is echter, op de originele en best enge vijand na, niet zo bijzonder.
Chainsaw
Een helikopter vervoert een groepje huurlingen - waaronder wat ruige lui en wat grappenmakers en een leider met praatjes en een sigaar in z’n muil. Er volgen flink wat explosies en de slechteriken vallen over de camera als ze aangevallen worden. Er moet geknutseld worden met minimale middelen, maar uiteraard maximaal effect en we eindigen voor de aftiteling met beelden van de cast, met hun naam erbij. Jep, dit was zonder meer een bijzondere aflevering van The A-Team.
Vooropgesteld, Predator is een best vermakelijke film. Waar ik me - toen ik de film jaren geleden voor het eerst zag - eerder een film als Alien had voorgesteld, wist ik nu dat ik me meer moest voorbereiden op een film als Aliens. Dus vooral veel actie en explosies met een hoop macho-mannen. De één heeft nog grotere spierballen dan de ander, de ander heeft weer een nóg groter geweer dan de één. Ergens wel interessant om je monster tegen zo’n groepje te zetten; elk monster kan een groepje nietsvermoedende tieners wel verslaan, maar de Predator legt duidelijk zijn lat hoog. Spannend is de film amper, laat staan eng. Maar het is allemaal gelukkig spectaculair. Toch kan McTiernan niet voorkomen dat de film halverwege af en toe een beetje wegzakt. De man is uitstekend in actie, maar hier begon de zoveelste actiescène in de jungle wel een beetje te vervelen. Gelukkig voelde de climax met Arnold tegen het monster weer iets frisser, ook al was dat ook gewoon puur actie. Maar ja, dat is Predator dan ook in een notendop; duizend bommen en granaten en één ugly motherfucker.
Vooruit, 3,5 sterren.
Filmkriebel
Ha, ook nog niet op gestemd maar wel al menig keer gezien. Deze Schwarzie flick blijft één van zijn beste jawel. Deze met liters testosteron overgoten SF actiefilm staat er een goede dertig jaar na datum nog steeds. Predator kent geen dode momenten; bijzonder knap hoe de film nooit gaat vervelen, al is het niet meer dan een kat-en-muis spel tot het einde. Om de haverklap gebeurt er iets en de cinematografie in de jungle is werkelijk van topniveau. De predator wordt er al na 20 minuten bij betrokken en daarna wordt geen gas meer teruggenomen. Kers op de taart is het spannende eindduel met de alien, waarbij Schwarzie voor de verandering eens zelf lelijk toegetakeld wordt. Spektakel gegarandeerd.
Ste*
- 2072 berichten
Een goed gemaakte film qua actie, die wat betreft suspense, opbouw en camerawerk veel goed doet. En zeker in de tweede helft als het donker is ook nog best mooi om te zien is soms.
Alles wat betreft dialogen en acteerwerk laat nogal te wensen over (vooral van Arnold), maar goed, dat is ook niet echt waar de film om draait.
De Predator zelf vond ik een beetje een onduidelijke ‘badguy’. Dat onzichtbare en zijn heat-vision was zeker tof, maar zodra hij (schijnbaar willekeurig?) een lichaam krijgt is er niet zoveel meer aan. Al het dreigende gaat er op die manier wel af omdat zijn motoriek en dergelijke allemaal veel te menselijk is. Je ziet hem nog net niet struikelen over een boomstronk.
Vermakelijk genoeg, en zeker voor die tijd denk ik wel spectaculair. Maar moet je ding ook wel zijn, ik had het er op een gegeven moment ook wel weer een beetje mee gehad.
filmfan0511
De originele Predator is een fantastische actiefilm, die van begin tot einde voorbijraast en geen seconde verveelt. De film heeft een fijne snelle opbouw zonder ellenlange expositie of introducties, de aanwezigheid van de titulaire predator is ideaal gedoseerd, de cast bestaat uit leuke en memorabele figuren en de setting van de Zuid-Amerikaanse jungle is perfect. Predator doet echt bijna alles héél erg goed en regisseur McTiernan verliest vooral nooit uit het oog dat hij de kijker in de eerste plaats wilt entertainen. Dit is een actie-/avonturenfilm pur sang, en dat is exact wat je voorgeschoteld krijgt. Evenwel zonder dat een bepaalde vorm van spanning ontbreekt, wat een knappe balans is. Vanaf dat het eerste slachtoffer valt gaat de film enkel in crescendo, helemaal tot de aftiteling. Schwarzenegger krijgt op het einde enkele geweldige momentjes (hij is sowieso erg goed op dreef hier), en qua design ziet de Predator er geweldig uit. Misschien net niet zo cool als de Alien, wat de meest voor de hand liggende vergelijking is, maar toch; het hele concept en idee achter dit wezen is werkelijk geweldig. Ook de momentjes dat je vanuit de ogen van de Predator kijkt zijn leuk gevonden, en zien er visueel mooi uit. Tevens is het fijn dat niet enkel de actie aandacht krijgt, maar dat, zoals ik al zei, ook spanningsopbouw een aandeel in de film heeft, en dat het avontuurgehalte niet uit het oog verloren wordt. Een hele fijne mix die tot het einde aangehouden wordt.
Ik beaam ook wat hierboven al enkele keren gezegd is; de film bevat inderdaad geen grammetje vet. Elke scène is functioneel, het verhaal is direct en to the point. Worden dit soort films vandaag de dag nog gemaakt? Neen, denk ik. Toch niet op deze manier. Op vlak van functionele speelduur waren de jaren 80 toch een gouden filmdecennium. Maar bon, dat terzijde. Dit lijkt me een film met een oneindige herkijkwaarde overigens; zoiets als dit zal je niet snel beu worden. Een pareltje in het actiegenre. 4.5*.
Jazzforever1989
Sterke thriller met knappe horror en sf-elementen voor die tijd
. Met Schwarzenegger in zijn hoogtijdagen.
Voor mij: 3,5 *
Alathir
Predator is een film die behoorlijk aan Vietnamese oorlogsfilms doet denken qua setting. Het duurde wel even voordat ik het wat boeiender begon te vinden. Het verhaal is nogal mager uiteindelijk. Wat de missie is en alle tralala errond boeit in feite niet, het gaat om de jacht op de predator of is het eigenlijk omgekeerd. Een film met een hoog machogehalte die bol staat van de Michael Bay explosies ook al is de film geregisseerd door McTiernan. Nu goed die kan er ook wel wat van. Verveelde me wel niet. Degelijke actiefilm.
"Predator" heb ik al vele malen gezien en het blijft gewoon een sterke (een spierballenfilm) Actie / Sciencefiction film met Arnold Schwarzenegger in zijn hoogtijdagen en dit is ook één van zijn betere films. Er kwam een aantal, vaak slechtere, vervolgfilms en een jaar later maakt regisseur John McTiernan de Actie / Thriller film "Die Hard (1988)" met een andere jaren 80 actieheld, namelijk Bruce Willis.
In "Predator" draait het om een team buitengewoon stoere commando's onder leiding van Dutch (Arnold Schwarzenegger), welke op verzoek van CIA-agent Dillon (Carl Weathers) naar een Midden-Amerikaans land vliegt om gijzelaars te bevrijden. Maar het wordt een fiasco, de gijzelaars zijn dood en het team moet zich door de snikhete jungle een weg zien te banen naar de veiligheid. Dan blijkt dat een buitenaards wezen vanuit de bomen op hen jaagt.
Ondanks zijn matige acteertalent en afleidende accent is Arnold Schwarzenegger één van de meest herkenbare filmsterren ooit. Tijdens de jaren tachtig koos de Oostenrijker bewust voor rollen waarin zijn charmante, fysieke en komische kanten konden stralen. Het ideale voorbeeld hiervan is "Predator". Toch is Predator, meer dan andere Schwarzenegger titels, een ensemblefilm. Arnie springt misschien het meest in het oog, maar de overige rollen zijn kleurrijk genoeg om op te vallen als aparte personages in plaats van anoniem kanonnenvoer. Dit komt mede door het gebruik van sterke karakteracteurs, zoals Carl "Apollo Creed" Weathers en voormalig professioneel worstelaar Jesse Ventura, de andere spierbundel die de politiek in wilde. Hij overtuigt in ieder geval als de doorgedraaide veteraan die zijn mitrailleur de koosnaam "Painless" heeft gegeven
Het verhaal is zeer spannend, waarbij we een commandoteam volgen dat vrijwel stuk voor stuk uit gespierde stoere bonken bestaat en langzaam zien we ze steeds banger en banger worden. Zelden hebben we zulke stoere kerels het zo in hun broek zien doen! Daarnaast is er ook de suspense dat de klerenkasten geen idee hebben wie of wat er achter hun aanzit. Dat het uiteindelijk om een intelligent maar zeer bloeddorstig ruimte monster, een buitenaardse jager, blijkt te gaan hadden de mannen ook bepaald niet verwacht.
Ook de kijker krijgt het monster niet te zien, maar wordt extra nieuwsgierig gemaakt omdat hij soms door de ogen van de Predator mee kan kijken. De gruweldaden en onkwetsbaarheid van de onzichtbare vijand kweken hoge verwachtingen omtrent de ontknoping van de film. Hier wordt ruimschoots aan voldaan als het monster eindelijk zijn zichtbare intrede maakt in de film. Als het monster aan het eind van de film het gevecht met Arnold Schwarzenegger aangaat, mag Arnie weer een paar van zijn gortdroge oneliners droppen en dat op de bekende trage ijskoude toon met zwaar Oostenrijks accent. Zeker als hij in het heetst van de strijd “You're one ugly motherfucker" tegen het monster zegt.
Het monster is eigenlijk ook de echte ster in deze film en bestaat uit de memorabele creatie van special effects guru Stan Winston en acteur Kevin Peter Hall. De populariteit van dit wezen verklaart waarom "Predator" één van de weinige actie franchises is die levensvatbaar blijft zonder een terugkerende filmster, zoals nu te zien is in de film "Prey (2022)" (oftewel "Predator 5").
Al met al is "Predator" gewoon een sterke en zeer vermakelijke "Actie / Sciencefiction" film uit de jaren 80. De eerste helft bestaat vooral uit explosies, geoliede geweren en even geoliede spierballen en in de tweede helt wanneer de buitenaardse jager verschijnt, verandert "Predator" in een spannend kat-en-muisspel. De laatste keer dat een film volgens dit aloude concept zo succesvol uitpakte was in 1979 in de film "Alien", ook met zo’n engerd uit de ruimte en met mensen op een expeditie die als ratten in de val zitten.
Deze week kwam een nieuw deel in de Predator-reeks uit, genaamd Prey en die beviel eigenlijk best wel goed waardoor ik ook weer erg veel zin kreeg om het origineel weer eens op te zetten.
Dit blijft een actiemonument waar ik naar kan blijven kijken, bijna perfect uitgevoerd zelfs. Als ik denk aan ultieme actiefilms, dan heb ik al snel Predator in mijn hoofd. Een macho groep commando's die in de jungle tijdens een missie op een bijna onverslaanbare en nauwelijks te traceren buitenaardse Predator stuit, hoe bruut is dat? En dan is de hoofdrol ook nog eens voor de grootste actieacteur aller tijden, Arnold Schwarzenegger die ultiem stoer hier is. Sowieso vind ik Predator samen met Terminator 1 en 2 zijn drie beste films, omdat die films al zijn kwaliteiten benutten. Arnold mag hier grappig en gewelddadig zijn, zijn ideale mix. Overigens vind ik Carl Weathers ook een hele fijne grote rol spelen. Hij was hilarisch in de Rocky reeks en met zijn typische bad ass kop is hij een prima toevoeging.
Maar het draait natuurlijk hier om de strijd met de Predator, al krijgen we daarvoor nog wel een fantastische actiescène waarin een enorm kamp vakkundig door onze commando's word uitgemoord. Heerlijke bonus. Daarna neemt de film een toffe mengeling tussen horror en actie aan. De film kent echt een paar hele spannende, freaky momenten. Vooral als men nog niet weet tegen wie ze vechten zitten er nasty gore kills bij. Dat is wel het verschil met alle latere delen dat regisseur John McTiernan echt aan het opbouwen van de spanning doet, met als gevolg dat diverse confrontaties enorm bruut zijn. Ook zit er geweldig camerawerk is en voelt de jungle heerlijk beklemmend aan. De beste shots zitten trouwens wel richting het einde, als de Predator op een tak in de verte zichtbaar is met knetterende vuurvonken rondom hem heen. En ook de close up van Arnold als hij zich heeft ingesmeerd met modder is super.
De eindconfrontatie mag er ook zeker wezen, al vind ik wel dat daar wat aparte dingen in zitten waarmee de Predator zich kwetsbaarder maakt dan nodig is en ook logische kansen laat liggen om Arnold gewoon te vermoorden. Maar hij blijft wel lekker freaky als hij zijn masker af zet, was weer een fijn moment. De Predator lijkt zichzelf onaantastbaar te voelen met zijn gadgets en krachten, maar dat word hem dan toch fataal en zo eindigt een absolute actieklassieker. Prey is een prima vervolgfilm, zo ongeveer de enige, maar niks kan tippen aan dit origineel.
4,5* blijven staan
xxERWINxx
Vandaag weer eens herbekeken, ditmaal op Blu-ray!
Blijft echt een klassieker, je kan niet zien dat deze uit 1987 komt, mooie beelden, goede actie en de gehele film kent spannende scenes.
Je kan hem altijd weer bekijken, hij verveeld nooit, vooral ook het eind gevecht met de Predator zelf is zeer spannend en goed gemaakt.
Ik ga alle Predators weer even weer herzien, want het blijft toch elke keer weer een beleving!
Brabants
Predator is qua actie en visueel genot een echte masterpiece. Gezien er nog met kostuums werd gewerkt is het gewoon ontzettend realistisch en knap gedaan. De spanningsopbouw in de jungle is heerlijk en Arnold past eigenlijk wel binnen het plaatje. Echt een heerlijke film!
mjk87 (moderator films)
Ik had hier een score staan, maar wist weinig meer van de film. Hoogstens het einde als Predator zichzelf opblaast (maar in mijn herinnering bij daglicht) en ik vroeg me zelfs af of ik de film weleens helemaal had gezien. Ik had 2,5* staan maar ergens dacht ik wel: deze film zal me wel moeten liggen. Dus gezien, of herzien, en uiteindelijk kom ik qua score weer redelijk in de buurt. Ik vind de film op momenten wat gedateerd en kan er minder van genieten. Eens er actie is dan gaat het allemaal wel (die scène als allerlei geweren worden leeggeschoten is best tof) maar veel scènes tussendoor weten maar matig te boeien. Dat ligt ook aan de acteurs. Veel spieren, maar daar blijft het bij. Schwarzenegger is een geweldige Terminator maar dit soort rollen liggen hem niet. One-liners komen er ook wat lachwekkend uit. Nog wel voldoende voor de sfeer maar het houdt niet over.
Vidi well
Vermakelijke onzin.
Gek genoeg had ik deze klassieker nog nooit gezien. Ik was altijd meer van Van Damme dan van Schwarzenegger, Stallone of Seagal. Maar Terminator vind ik fantastisch en dus was ik benieuwd naar deze film.
Het verhaal heeft weinig om het lijf, en de oorspronkelijke missie stelt ook niks voor. De enige reden voor die inval lijkt te zijn dat die vrouw mee het verhaal in kan. Maar los van een opmerking over de legende van de Predator stelt haar rol niets voor. Ook die eindeloze mitrailleursalvo’s heb ik niets mee.
Gelukkig is de sfeer goed in de film, is de fotografie vaak sterk en duurt het allemaal niet te lang. De Predator zelf is een iconisch karakter, en de spanning wordt goed opgebouwd. Ook die beelden van de warmtecamera doen het goed en werken sfeerverhogend. Ik heb me vermaakt en dat is precies wat een film als deze lijkt te willen doen.
Mission accomplished.
blurp194
Herzien naar aanleiding van het overlijden van Carl Weathers, R.I.P.
In mijn herinnering had hij een grotere rol, en ook een leukere. Maar datzelfde geldt eigenlijk wel voor de hele film, want ik vond het toch allemaal wat tegenvallen in vergelijking met hoe ik me het geheel herinnerde. Het verhaal rammelt nogal, de karakters krijgen maar weinig te doen naast wat flauwe oneliners, de effecten rond de predator zijn met het oog van nu wel erg amateuristisch. En zo gedragen de stoere spierbonken zich ook - doelloos in het rond schieten terwijl de predator duidelijk zichtbaar in beeld is. Toch, er blijven wel een paar scenes overeind - Arnie die de auto op gang helpt, de predator die zichzelf opereert met zijn steampunk ehbo-kitje, en de eindstrijd.
Voor Carl Weathers zoek ik nog maar wat verder. Zijn beste rol was wellicht toch die van Apollo Creed in de Rockys.
80&90’s Nostalgia
Billy: I’m scared Poncho
Poncho: Bullshit. You ain’t afraid of no man.
Billy: There’s something out there waiting for us, and it ain’t no man..
Deze sci-fi actiefilm herzien op de 4K van 20th Century Fox. Voor mij één van de beste films van de 80’s en samen met Terminator 1&2 mijn favoriete Schwarzenegger films. Ik lees en hoor vaak van mensen dat ze de film traag op gang vinden komen of alleen het laatste uurtje goed vinden. Voor mij onbegrijpelijk, vind dit van begin tot eind een geweldige film, maar dat is het mooie aan films zeg ik altijd, iedereen ervaart het op zijn manier. Mede geproduceerd door Joel Silver en schitterende muziek van Alan Silvestri, die hier terecht een oscar voor won. Silvestri deed tevens de muziek voor Back to the Future 1985. Gehele cast speelt geweldig met een aantal heerlijke grappen en oneliners.
Ook een ijzersterke rol van de inheemse Amerikaan Sonny Landham (Billy). Gedurende de film komen we te weten dat hij een uitstekende sporenzoeker is en al gauw aanvoelt dat er iets niet klopt. Op een gegeven moment word zijn ‘jungle sense’ zo verstoord dat hij perplex blijft staan. Niemand van de andere leden begrijpt hem, maar hij weet al dat er jacht op hun word gemaakt en je voelt zijn angst. Billy’s lach wordt nagebootst door de Predator wanneer die zijn zelfvernietigingsapparaat activeert. De scene nadat de Predator voor het eerst verwond wordt blijft ook legendarisch en gaat bij mij het volume altijd een paar tandjes hoger. Er kwamen in de loop der jaren een aantal vervolgen, maar voor mij blijft dit de beste.
Het originele script van Jim en John Thomas uit 1984 heette oorspronkelijk ‘Hunter’. Het oorspronkelijke concept betrof een buitenaards wezen dat op jacht was naar de gevaarlijkste soort, de mens, en de gevaarlijkste man, een gevechtssoldaat. Setting werd gekozen als Midden-Amerika vanwege de constante operaties van de speciale troepen gedurende die periode. Omdat de gebroeders Thomas voor het eerst scenarioschrijvers waren met geen bekendheid in Hollywood, zochten ze hun toevlucht tot 20th Century Fox. Daar kwam het script uiteindelijk terecht bij Joel Silver, die besloot dit verhaallijn om te zetten tot een film met een groot budget. Silver schakelde zijn voormalige baas Lawrence Gordon in als coproducent en John McTiernan werd aangenomen als regisseur voor zijn eerste studiofilm. Schwarzenegger vond een één op één strijd in de jungle een slecht idee, en kort daarna werd het script herschreven met een team van commando’s.
Opnames zijn voornamelijk gefilmd in de jungle van Palenque, Mexico. Stan Winston werd erbij gehaald om de Predator te ontwikkelen, met wat hulp van James Cameron.
Oorspronkelijk zou van Damme de rol van Predator spelen, maar hij was niet tevreden dat hij niet sprak en zijn gezicht bedekt bleef, en stopte al na 2 dagen filmen. Hij is nog wel te zien in de docu “If it bleeds we can kill it: The making of Predator 2001”. Kevin Peter Hall vertolkte de rol en is tevens te zien als helikopterpiloot in de laatste scene.
Jesse Ventura (Blain) was een professioneel worstelaar met zijn nickname “The Body”. Hij is ook 3 jaar bodyguard geweest voor “The Rolling Stones” en een tijdje gouverneur voor de staat Minnesota. Ventura had een klein weddenschapje voor een fles champagne met Schwarzenegger wie de grootste armen had. Ventura was (achteraf) blij toen hij van de garderobe-afdeling hoorde dat zijn armen 1cm groter waren. Hij verloor de weddenschap, omdat Schwarzenegger tegen de garderobe-afdeling had verteld Venture te vertellen dat zijn armen groter waren.
Shane Black (Hawkins) is scenarioschrijver voor o.a Lethal Weapon 1987 en The Long Kiss Goodnight 1996.
Met een budget van 15mil haalde de film wereldwijd ruim 98mil binnen.
Mac: Contaaaaaaccccctttttttt!!!!
Poncho: Not a thing. Not a fucking trace. No blood, no bodies... We hit nothing!
Kippenvel
teigertje
- 2079 stemmen
Deze weer is opnieuw gezien.
En blijft een tijdloze en meesterlijke eighties kas kraker.
Met natuurlijk een waanzinnig goed spelende Arnold Schwarzenegger deze rol had niemand beter kunnen neerzetten.
En met een verder sublieme cast van bikkels die zijn team spelen.
Waarmee zei het met zijn allen moeten opnemen in de jungle tegen de buitenaardse meedogenloze Predator.
Een film vol spectaculaire aktie en razend spannend.
En de Predator gespeeld door Kevin Peter Hall die dat uitmuntend neerzet.
Pfffff. Wat blijft deze film toch genieten.
De volle 5* sterren blijven staan.

Predator: Killer of Killers

Predators
2010

Predator 2
1990

Nieuwe 'Predator'-film op komst, regisseur al bekend
Iconische film 'Predator' met Arnold Schwarzenegger vanavond op TV

One Media deelt nieuwe trailer voor 'Prey' de vijfde film in de 'Predator'-franchise

'Predator'-makers slepen Disney+ voor de rechter

Terminator 2: Judgment Day
Actie / Sciencefiction, 1991