menu

Platoon (1986)

mijn stem
3,92 (3901)
3901 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Oorlog / Drama
120 minuten

geregisseerd door Oliver Stone
met Charlie Sheen, Willem Dafoe en Tom Berenger

De film laat het leven zien van een peloton Amerikaanse soldaten tijdens het vechten in de jungles van Vietnam, door de ogen van een jonge militair. Twee sergeants botsen wanneer één van hen meedoet aan een bloedbad onder Vietnamese dorpelingen.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=hGsyEkfjhQk

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van scorsese
4,5
Prachtige film over een peloton Amerikaanse soldaten tijdens de Vietnam oorlog. Deze film toont maar weer eens dat oorlog het slechtste in de mens naar boven weet te halen. Hier en daar indrukwekkend in beeld gebracht en een aantal aangrijpende momenten (versterkt door Adagio for Strings, wat voor mij onlosmakelijk verbonden is met deze film). Ook het acteerwerk van de gehele cast is goed. Eén van de beste oorlogsfilms ooit.

avatar van Fisico
4,0
Platoon was zo één van die klassiekers die voor mij vrij blanco was. Nog nooit gezien blijkbaar ... Platoon mag toch hét meesterwerk en hét refererend werk genoemd worden van Oliver Stone, nog meer dan bvb Natural born killers of alvast beter geslaagd dan Born on the fourth of July. Stone maakte een meer dan degelijke en realistische oorlogsfilm van Vietnam die samen met nog enkelen als standaardwerk kunnen gelden. De Vietnamoorlog is een oorlog die nog steeds erg zwaar op de Amerikaanse maag ligt. Deze Platoon probeert ook te tonen waarom dit zo was. Vietnam was een erg vuile oorlog al lijkt me dat een pleonasme.

Eén van de grote pluspunten van de film is dat het "vuile" spel belicht wordt van beide partijen. We weten allemaal dat de Amerikanen geen lieverdjes waren (My Lai) om maar iets te noemen. Stone deinst er dan ook niet voor terug om zonder schroom weer te geven (uitgebrand dorp, executies, de houding ten aanzien van Afro-Amerikanen, druggebruik onder de soldaten, ...). Het is echter wel jammer dat de personages van Dafoe en Berenger (mooie rollen van beiden overigens) nogal polariserend werden neergezet. Al bij al ook weinig kameraadschap. Groentjes worden uitgekafferd en voor het vuil van de straat versleten. En ook Sergeant Barnes heeft weinig over voor zijn manschappen.

De film focust zich op de gevechten en de angst/gruwel daarrond. Het overleven van de soldaten stond centraal. De film- of DVDposter is legendarisch en geeft goed weer wat je mag verwachten. Stone bewaart hierin goed het evenwicht en vindt de balans om niet (letterlijk) in overkill te gaan. De muziek (Adagio for strings) was sereen en paste als tegengewicht goed bij de hardere scènes.

Sheen was ok, maar niet geweldig. Vooral de motieven van zijn personage om deel te nemen aan de oorlog blijven me bij. Pvt. Chris Taylor vond het evidentie om zich als vrijwilliger te melden. Het was zijn plicht om zijn vaderland te dienen. Zijn grootvader liep over de slagvelden van WOI en zijn vader vocht tijdens WOII. Zo simpel is het.

avatar van Lovelyboy
4,5
Three Alpha Six, if you can't talk, son, just key your handset twice. Over,

Geshockeerd de eerste keer dat ik deze film zag als veertienjarige. Wat een vreselijk deprimerend gevoel hield ik over aan de scene in het dorp, de doden die daar vallen onder de bevolking en het hartverscheurende gejammer van die kinderen, werkelijk verschrikkelijk vond ik dat.

Nu zoveel jaren later, en zoveel keren vaker te hebben gezien, schat ik deze film toch in op een iconische schaal. De film, de muziek van Barber, de rollen en strijd tussen Berenger en Dafoe, ja zelfs de movieposter van Dafoe die zijn handen ten hemel strekt in zijn laatste momenten. Pfoe....wat een film. Strakke oorlog, goed in beeld gebrachte oorlog, de deprimerende lange patrouilles onder moeilijke omstandigheden en niet aflatende spanningen, maar ook de verschillende tussen de mannen. En tenslotte, ja daar is ie weer, de scene in dat dorp. Hoe de soldaten daar in opperste frustratie huishouden. Hoe Berenger daar op zijn knieën zit met dat gelittekende en kwaadaardige hoofd met het pistool tegen het hoofd van dat kind damn, iedere keer weer onder de indruk.


Berenger en Dafoe wat mij betreft nooit weer zo goed gespeeld. En Sheen komt er mee weg als jongeling maar zijn pa was beter in Apocalyps Now.

avatar van macrobody
5,0
Deze film maar weer eens bekeken terwijl ik ook de documentaire aan het bekijken ben van Ken Burns: The Vietnam War. Hier kan je originele beelden zien hoe de Amerikanen de huizen in brand steken en wat de soldaten daar van vonden. Platoon geeft een realistisch beeld van wat daar aan de hand was. Zinloze oorlog en daar had het over en uit moeten zijn met het oorlogje spelen van de Amerikanen. En als het aan JFK had gelegen was dat ook zo geweest. De orders lagen al klaar maar na de moord op JFK ongedaan gemaakt en werden honderdduizenden soldaten gestuurd: 70% om het imago van Amerika te redden, 20% om China te blokken en 10% voor hulp aan de Vietnamezen (zie vrijgekomen documenten). Terecht dat deze film in de top 100 staat.

avatar van macrobody
5,0
meneeroldhand schreef:
Na al die jaren eindelijk eens gezien, maar ik begrijp niet waarom deze film zo hoog gewaardeerd en populair is.


Als ik een film zie met een hele hoge waardering waar ik niets aan vind of andersom dan denk ik ten eerste dat zal wel aan mij liggen. Misschien zien de anderen iets wat ik niet zie of weten ze iets dat ik niet weet?

avatar van de grunt
4,0
De 4K façade

Originele blu-ray is velen malen mooier.

avatar van sierrra
de grunt schreef:
Originele blu-ray is velen malen mooier.


Het is nog maar de vraag welk format, 4K of Blu-ray, het dichtst bij de originele opnames staat. Meestal is dit toch de 4K. Dat de Blu-ray misschien mooier is is dan vaak ook een kwestie van persoonlijke smaak.

Vanavond deze Vietnam klassieker voor het eerst eens bekijken. Benieuwd hoe de film zich verhoudt tegenover Apocalyps Now en Full Metal Jacket

avatar van de grunt
4,0
sierrra schreef:
Vanavond deze Vietnam klassieker voor het eerst eens bekijken.


Dat wordt genieten!

Daarna The Deer Hunter nog even meepakken dan heb je de Big4 compleet

avatar van sierrra
Bedankt voor de tip!

avatar van jono
3,5
Platoon is een Amerikaanse oorlogsfilm die gaat over de belevenissen van een Amerikaans peloton tijdens de oorlog in Vietnam (1964-1975), gezien door de ogen van de soldaat Chris Taylor (Charlie Sheen). De film bevat dan ook veel oorlogsgeweld. Vooral de inval in een Vietnamees dorpje waar de bewoners wapens en Vietcongstrijders hebben verborgen is erg heftig om te zien. Het is schokkend om te zien hoe wreed de Amerikanen soms waren tegen de Vietnamese bevolking.

De dramatische beelden worden begeleid door prachtige klassieke muziek (Adagio for Strings van de Amerikaanse componist Samuel Barber), wat alles nog indrukwekkender maakt. En ook is fijne sixtiesmuziek te horen van o.a. Jefferson Airplane (White Rabbit), Merle Haggard (Okie from Miskogee) en Smokey Robinson (Tracks of My Tears).

Toch is Platoon een film die me niet bijzonder lang bij zal blijven. Ik heb inmiddels zo veel oorlogsfilm gezien dat ik min of meer onverschillig ben geworden voor de hoeveelheid geweld. Daarnaast zijn de personages in oorlogsfilms redelijk inwisselbaar, zodat je niet echt meeleeft met de hoofdpersonen. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar meer psychologische Vietnamfilms als The Deer Hunter (1978) of Apocalypse Now (1979). Ik kan me echter voorstellen dat het grote publiek in 1986 behoorlijk geschokt was door deze rauwe oorlogsfilm. Anno 2018 zou deze film waarschijnlijk veel minder ophef veroorzaakt hebben. 3,5*

avatar van Grindhouse62
4,0
Ik heb Platoon, inmiddels alweer 33 jaar oud, vanavond herzien. Ik heb hem 20 a 25 jaar geleden voor het laatst gezien, maar het blijft een indrukwekkende film.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:29 uur

geplaatst: vandaag om 17:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.