menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van baspls. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2017, februari 2017, maart 2017, april 2017, mei 2017, juni 2017, juli 2017, augustus 2017, september 2017, oktober 2017, november 2017, december 2017, januari 2018, februari 2018, maart 2018

The Flesh Eaters (1964) 3,0

afgelopen dinsdag om 21:41 uur

Een piloot wordt gevraagd een beroemde actrice en haar assistente weg te brengen. Omdat er een storm opkomst is moeten ze landen op een onbewoond eiland. Hier is een Duitse wetenschapper bezig met onderzoek. Al snel blijkt dat het eiland is omringt met een vreemde vleesetende substantie...

Het begin van de film was misschien nog wel het best in beeld gebracht. Een mooie vrouw licht te zonnen op een boot en een duistere gestalte komt uit het ruim omhoog. Dan blijkt dit simpelweg haar vriend te zijn met twee flesjes cola. Dat soort Hitchcock-achtige humor zit wel meer in de film. Het is een typisch product van de jaren '60. Angst voor straling en vreemde monsters, maar ook het Nazi-verleden spelen nog een grote rol. Voor die tijd is alles wel best grafisch. Duidelijk een gevolg van Psycho waarmee Hitchock in de mainstream cinema al vrij ver was gegaan. Het zou niet lang duren voordat dit soort grindhouse-achtige filmpjes steeds verder gingen met gore.

Al met al best een vermakelijk filmpje, al zaten er ook vrij saaie stukken in.

» details   » naar bericht  » reageer  

Pafekuto Buru (1997) 3,5

Alternatieve titel: Perfect Blue, afgelopen zondag om 22:05 uur

Perfect Blue verteld het verhaal van Mima, een zangeres in een populaire Japanse meidengroep. Haar management heeft het idee om haar actrice te laten worden. Haar fans zijn hier echter niet blij mee. Mima denkt dat ze paranoïde wordt als er steeds meer vreemde dingen gebeuren in haar omgeving...

De film was oorspronkelijk geschreven als een live-action film gebaseerd op boeken van Yoshikazu Takeuchi, maar toen het budget niet toereikend was werd besloten om er een animatiefilm van te maken. Dit is duidelijk merkbaar in de film, waar veel standpunten en technieken inzitten die gewoonlijk alleen in live-action voorkomen.

Darren Aronofsky is een groot liefhebber van de film. Voor Requiem for a Dream kocht hij de Amerikaanse rechten van Perfect Blue zodat hij de bad-scène ongestraft zou mogen gebruiken. Zijn latere film Black Swan lijkt ook in thematiek heel erg op Perfect Blue. Zowel Mima als Nina beginnen werkelijkheid en fictie door elkaar te halen en beide worden ze bedreigd omwille van hun carrière.

Zoals meestal met Japanse animatie is alles uitstekend verzorgd. In het westen was cel animatie in 1997 al ingeruild voor computeranimatie, maar in Japan gingen ze gelukkig nog lang door met deze fantastische techniek. Net als Akira slaagt de film er in op een erg realistische en 'live-action-achtige' manier licht weer te geven. Wel is de kwaliteit niet altijd even constant. Als Mima in beeld is, is er heel erg veel detail, terwijl bij de mannen in het begin erg weinig detail is en van de mondbewegingen vrijwel niets klopt.

Al met al vond ik Perfect Blue een erg sterke film. Het verhaal boeit en is best spannend en zeker even meeslepend als Black Swan.

» details   » naar bericht  » reageer  

Creature from the Black Lagoon (1954) 3,0

13 maart, 20:37 uur

Creature from the Black Lagoon verteld het verhaal van een archeoloog die de overblijfselen vind van een prehistorisch viswezen, hij roept de hulp in van een oude vriend die duiker en zee-bioloog is. Een expeditie wordt opgezet om de nabijgelegen zwarte lagune te onderzoeken. Daar wacht echter een monsterlijk viswezen hun komst af.

Het verhaaltje had niet bijzonder veel om het lijf, maar bevatte alles wat een monsterfilm als deze nodig heeft. De film is een voorloper op Jaws en Alien. Jaws in de zin van het water te gebruiken als onveilige plek en mensen bang te maken voor wat er zich in de diepte schuilhoud. Alien in de zin van de expeditie die met een onvoorzien wezen te maken krijgt en hier het slachtoffer van wordt.

Het monster zag er bijzonder goed uit. Kan me niet herinneren eerder een man in een kostuum zo goed voor een monster door te zien gaan. Met name de onderwaterscènes waren indrukwekkend, vooral omdat er niet eens luchtbellen uit de mond van het monster komen. De acteur in het kostuum moest steeds 4 minuten zijn adem inhouden en dan werd hij snel uit het water gehaald. Het uiterlijk van het zeemonster is deels gebaseerd op middeleeuwse gravures van de Monniksvis en de Bischopvis, niet bestaande fabeldieren.

Al met al was het best een vermakelijke film, al vond ik dat er veel saaie momenten in zaten. Hij was in ieder geval niets te lang. Grappig feitje, de Zweedse cineast Ingmar Bergman keek deze film ieder jaar op zijn verjaardag.

» details   » naar bericht  » reageer  

Valerie a Týden Divu (1970) 3,5

Alternatieve titel: Valerie and Her Week of Wonders, 11 maart, 21:41 uur

Valerie and Her Week of Wonders is een surrealistische Horror-Fantasy uit Tsjecho-Slowakije. Valerie is een de bastaard-dochter van de bisschop. Ze wordt zich bewust van haar seksualiteit en wordt verlieft op de jongen Eagle die haar magische oorbellen geeft. Een vampier heeft het echter op Valerie gemunt omdat haar bloed hem zijn levenskracht zou kunnen geven. Wat volgt is een koortsdroom vol zonden, dromerige beelden en misdragende missionarissen.

Hoofdrolspeelster Jaroslava Schallerová was slechts 14 tijdens het opnemen van de film en werd gekozen uit ruim 1500 meisjes die auditie deden voor de rol van Valerie. Jirí Prýmek zet met zijn monsterlijke gestalte ook een sterke vampier neer.

Aan de andere kant van het ijzeren gordijn werden veel aparte en unieke films gemaakt. Dit is daar een goed voorbeeld van. De hele film voelt aan als een droom, of misschien eerder een nachtmerrie. Personages veranderen in andere personages en meerdere malen veranderd. Hoe de film precies geïnterpreteerd moet worden is erg onduidelijk. Alleen het feit al dat iedereen een totaal andere samenvatting van het verhaal geeft bewijst dat het op meerdere manieren te interpreteren is. Het Communistische filmcensuur zag er ongetwijfeld kritiek op de Katholieke kerk in, anders had een film als deze niet gemaakt kunnen worden met zoveel religieuze symbolen.

De restauratie van Criterion is werkelijk schitterend. De beelden zijn werkelijk prachtig opgenomen. De helder witte muren van het oude stadje Slavonice op de Oosterijkse grens passen goed bij de dromerige sfeer die de film nastreeft. De soft-focus beelden uit de opening van de film waren ook bijzonder mooi, zeker in combinatie met de ontroerend mooie score van de Tsjechische-componist Luboš Fišer.

Het verhaal omvat best veel, maar wordt toch in razend snel tempo verteld. Soms lijkt het alsof er veel dingen uitgeknipt zijn, maar ik denk dat die suggestie bewust is gewekt zodat de film nog meer aanvoelt als een droom (waarin je ook van het ene op het andere moment ergens anders bevind).

Al met al een erg bijzondere film met een heel eigen sfeertje.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Frighteners (1996) 3,0

10 maart, 22:03 uur

The Frighteners is de eerste Amerikaanse film van Peter Jackson. Het is een heel ander soort humor als we van zijn Braindead gewend zijn, dat zal wel te maken hebben met de inmening van Back To The Future-regisseur Robert Zemeckis.

Een een dorp overlijden steeds meer mensen door een hartstilstand. Frank Bannister heeft na een auto-ongeluk de gave gekregen om de doden te zien. Hij trommelt geesten op om te gaan spoken bij mensen zodat hij als spokenjager geld kan verdienen. Als een FBI-agent een bovennatuurlijk element vermoed bij de sterfgevallen is Bannister echter hoofdverdachte.

Het is eigenlijk een soort Ghostbusters dus, maar dan net even anders. Michael J. Fox speelde aardig en de spoken deden het ook wel leuk. Zo hadden ze de drillsergeant uit Full Metal Jacket opgetrommeld voor de film. Jeffrey Combs (Re-Animator) mocht de FBI-agent zo gek maken als hij zelf wilde en zo doende is het best een grappig personage.

Uiteindelijk heeft de film best een leuk verhaal. Alleen de effecten zijn niet alles. De geesten zien er voor een groot gedeelte best aardig uit, maar sommige dingen waren gewoon veel te ambitieus. Met name de geesten die uit de muur komen en andere grootschalige CGI zag er erg nep uit en deed denken aan computerspellen uit die tijd.

Al met al leuk voor een keertje.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Body Snatcher (1945) 3,5

Alternatieve titel: Robert Louis Stevenson's The Body Snatcher, 9 maart, 22:44 uur

The Body Snatcher gaat over een medische student in Edinburgh. Als hij hoort dat zijn school grafrovers inzet om lijken aan te leveren wil hij stoppen. Maar dan komt een moeder hulp zoeken voor haar kreupele dochter. Voordat ze haar kunnen genezen moet eerst meer onderzoek worden gedaan naar de ruggenwervel. Daarvoor wordt wederom de hulp ingeroepen van koetsier en grafrover Gray. Gray heeft echter een veel effectievere methode om aan de lijken te komen... Gebaseerd op een boek van Robert Louis Stevenson.

Dat Robert Wise later een vooraanstaand regisseur zou worden is wel te zien. Alles is heel degelijk geschoten en voor een Horror-film is er zelfs veel gemoedelijkheid. Er is erg veel moeite gedaan om de film Brits over te laten komen en dat was volgens mij ook heel erg goed gelukt. De film is eigenlijk in Californië opgenomen op dezelfde locaties als De Klokkenluider van de Notre-Dame.

Boris Karloff speelt een meesterlijke rol als Gray. Het Britse Horror-icoon heeft nog nooit zo'n welbespraakte rol gehad en hij geniet zichtbaar van deze verandering. Gray is vooral Psychologisch eng, met listige worden strikt hij zijn slachtoffers in een web en als een plaaggeest blijft hij Dr. MacFarlane lastigvallen. Henry Daniell speelde die rol ook sterk. Bela Lugosi heeft hier een veel kleinere rol als in eerdere films waar ze samenspeelde, toch is hij perfect gecast als de schoonmaker.

Al met al weer een erg fijne Val Lewton-productie. The Body Snatcher is eigenlijk vooral een medisch-drama over de problematiek van medisch onderzoek in de 19e eeuw. Aan het einde barst de Horror pas echt los.

» details   » naar bericht  » reageer  

Spider Baby, or The Maddest Story Ever Told (1968) 3,0

Alternatieve titel: Attack of the Liver Eaters, 9 maart, 21:04 uur

Stop The Texas Chainsaw Massacre, 60s exploitation en Disney-komedie a la The Parent Trap in een blender en voeg een flinke dosis spinnen toe en het resultaat is Spider Baby. Een vroege film van b-regisseur Jack Hill die bekend staat om zijn zeer goedkope horrorfilms, blaxploitation en andere exploitatiewerkjes.

Spider Baby gaat over een inteeltfamilie in de VS. Door een aandoening groeien de leden van deze familie niet meer geestelijk na hun 10e levensjaar. Daarna treed zelfs fysieke misvorming op en tot slot vervallen ze in Kannibalisme. De chauffeur van de familie zorgt voor de overgebleven kinderen, twee meisjes en een (simpele) jongen. Verre familieleden komen onverwacht naar het huis omdat ze dat officieel ge-erft hebben. De twee meisjes weten daar echter wel raad mee.

Het is toch best een vreemde combinatie. Enerzijds is het echt expoitatie-horror met best suggestieve scènes (al komt er geen echte gore vol in beeld) en aan de andere kant zit er een soort Disney-element in. Met name Lon Chaney Jr.'s personage zou zo uit een film van Disney gelopen kunnen zijn en de openingcredits ook.

Al met al zo'n eigenaardige film dat het ook best vermakelijk wordt. De familie is leuk neergezet en er zaten een paar sterke scènes in.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Black Cat (1934) 2,5

6 maart, 19:44 uur

The Black Cat is een wat minder bekende Universal Horror. Het verteld het verhaal van een pasgetrouwd stel die op huwelijksreis zijn in de Karpaten. In de trein ontmoeten ze een Oosterijks-Hongaarse veteraan (Bela Lugosi) die jaren in een Russische gevangenis heeft gezeten. Als er onderweg een ongeluk is, is het stel gedwongen om mee te reizen met de veteraan. Ze belanden in het hypermoderne huis van een architect en duivelsaanbidder (Boris Karloff) met wie de veteraan nog een appeltje te schillen heeft.

U hoort het al. Deze film heeft helemaal niets te maken met het verhaal van Edgar Allan Poe. Regisseur Edgar G. Ulmer gaf ook toe dat de titel puur voor publiciteit was gekozen. Het verhaal van de film stelde ook nauwelijks wat voor. Simpelweg het aloude verhaal van de toerist die op de verkeerde plaats terecht komt. En dat de architect tevens duivelsaanbidder is, is er ook aan de haren bijgetrokken, om nog maar te zwijgen van de twee scènes met een kat en het onnozele verhaal dat de kat de bron van alle kwaad is.

De twee hoofdrolspelers speelde nogal zwak en eigenlijk alle figuren waren bordkarton. Behalve Lugosi en Karloff natuurlijk, die met hun spel het geheel nog best vermakelijk wisten te maken. Het Nep-Duits was wel een heel vreemd brabbeltaaltje zeg, dat Ulmer daarmee akkoord is gegaan verbaast me.

Al met al vond ik het een magere Universal-Horror. Het is me inmiddels wel duidelijk dat ze lang niet allemaal zo iconisch zijn als Dracula en Frankenstein.

» details   » naar bericht  » reageer  

Herz aus Glas (1976) 3,0

Alternatieve titel: Heart of Glass, 4 maart, 22:19 uur

Herz aus Glas is een erg aparte film van Werner Herzog. Op basis van de setting keek ik er heel erg naar uit, maar het werd toch een heel ander soort film als dat ik had gehoopt.

De glazenblazer die bekend staat om het beroemde robijnglas overlijd plotseling en neemt het geheim om dit glas te kunnen maken mee in zijn graf. Het dorp is afhankelijk van de glasfabriek en de lokale heer is totaal geobsedeerd door het rode glas. Ziener Hias wordt gevraagd om het geheim van het glas te achterhalen.

De film begon erg indrukwekkend. Het meditatieve long shot van koeien in de mist en mist over de bergen met de betoverende jodel-klanken van Popol Vuh was werkelijk magistraal. De opnames zijn dan ook allemaal erg sterk en de locaties zoals de Duits-Zwitserse grens, Yellowstone National Park in de VS en de Skellig Islands in Ierland waren ook schitterend.

Helaas is dat waar het positieve ophoud. In tegenstelling tot Aguirre, der Zorn Gottes en Nosferatu: Phantom der Nacht die ik eerder van Herzog zag, bevat deze Herz aus Glas namelijk geen rechtlijnig verhaal. De relevantie van veel scènes is ver te zoeken. Herzog bedoelde de film als allegorie op hoe de mensheid blind is voor het eigen verval. Een portret van een samenleving geconfronteerd met crisis. Ze negeren de ziener en blijven hopeloos vasthouden op het verleden. De dialogen hebben iets weg van de poëtische monologen in het werk van Andrei Tarkovsky, maar de samenhang is haast van Lynchiaanse bizarriteit. Het laatste kwartier van de film had ook helemaal niets met de eerste helft te maken, hetzij puur thematisch een tegenstelling misschien.

De belangrijkste oorzaak dat de film en met name het acteerwerk zo vreemd overkomen is dat op de glazenblazers en ziener Hias na iedereen onder hypnose is gebracht tijdens de opnames. Het resultaat is dat alle dialogen klinken alsof ze zonder intonatie worden opgelezen en de acteurs een soort trage spastische bewegingen maken. Sommige lachen hysterisch, anderen beginnen ineens heel hart te schreeuwen. Nee, ik vind dit alles behalve een gelaagd expiriment. Herzog heeft zijn eigen film hiermee grondig gesaboteerd.

Ondanks de prachtige meditatieve beelden en het heerlijke sfeertje kan ik dus niet zoveel met deze film. Het weigert simpelweg een verhaal te vertellen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Non Si Deve Profanare il Sonno dei Morti (1974) 3,0

Alternatieve titel: The Living Dead at Manchester Morgue, 4 maart, 20:39 uur

Een experimentele machine van het ministerie van landbouw wordt op het Engelse platteland ingezet om insecten te doden met straling. Een bij-effect hiervan is dat de recent overledenen uit hun dood op staan. Een nozem en een meisje die zijn motor in de prak hebben gereden zijn juist op weg naar het huis van haar zuster.

The Living Dead at Manchester Morgue is typisch zo'n Italiaanse film waar ze er alles aan doen om het Brits te laten lijken, net als What Have You Done to Solange? bijvoorbeeld. Dat is bijzonder goed gelukt want je waant je daadwerkelijk op het Britse platteland en zelfs tot in de kleinste details zijn alle bordjes kloppend. Alleen de bij-rol acteurs verraden dat de film eigenlijk grotendeels in Spanje is opgenomen.

Opvallend is dat de film niet mee wil teren op het succes van een eerdere zombie-film. Dawn of the dead was nog niet uitgebracht en Night of the Living Dead al weer even geleden. Ook was alles zeker niet onaardig in beeld gebracht. De manier waarop de zombies in waren gefilmd kwam zelfs erg modern over. En de geluidsband - die een beetje aan science-fiction uit de jaren 50 doet denken - was eigenlijk ook erg sterk. Het is niet zo karakteristiek als de zombies van Fulci, maar deze mogen er ook zeker zijn en hoewel er vrij snel werd weg geknipt was er ook best wat gore.

Er zijn niet mega-veel kills of heel veel zombies, maar voor een zombiefilm was het verhaal nog lang niet zo flinterdun als je zou verwachten. Vermakelijk filmpje.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Gift (2015) 3,5

3 maart, 21:29 uur

Simon en Robyn zijn een succesvol echtpaar dat terug verhuist naar de streek waar Simon is opgegroeid. Daar komt Simon een oude vriend van school tegen. Gordon wordt steeds opdringeriger met zijn uitingen van vriendschap. Nadat Simon heeft aangegeven dat hij hen met rust moet laten, voelt Robyn zich niet meer veilig in haar eigen huis...

De film heeft een erg prettige opbouw. Eerst leren we de hoofdpersonages een beetje kennen en dan wordt langzaamaan een mysterieuze sfeer opgebouwd. Uiteindelijk is de film zelfs behoorlijk spannend, waarna het ineens een totaal onverwachte hoek in gaat. Het is ook echt een film waar je het beste van te voren niets van kunt weten.

De film is geregisseerd, geschreven en geproduceerd door Joel Edgerton die ook nog eens de rol van Gordon speelt. Zowel het acteerwerk als het camerawerk zijn erg ingetogen.

Waar de film uiteindelijk op uitdraait is een stuk interessanter dan je aanvankelijk zou verwachten. Wat gebeurd er met pestkoppen en slachtoffers na hun schooltijd? Hier weet Gordon in ieder geval de rollen om te draaien. Oorspronkelijk zou het einde zijn dat Gordon niet de vader is van het kind, maar door dit te suggereren tegen Simon hem altijd in twijfel heeft gelaten. Nu eindigt de film nog dubbelzinniger want wij weten ook niet of het kind van Gordon is of niet.

Al met al een onverwacht sterke Mystery-film.

» details   » naar bericht  » reageer  

Henry: Portrait of a Serial Killer (1986) 3,5

2 maart, 22:23 uur

In de jaren '80 waren slashers erg populair vermaak voor tieners. John McNaughton wilde echter laten zien dat serie-moordenaars allesbehalve fantasie zijn. Zijn film is geen romantisering of verheerlijking van moord, maar zoals de titel al zegt een keihard portret van een serie-moordenaar.

Henry is een serie-moordenaar die samenwoont met Otis die hij in de gevangenis heeft ontmoet. Hij introduceert Otis tot het moorden en die vind hier nog meer plezier in als Henry. Dan komt Otis zuster bij hen wonen en zij lijkt Henry's menselijke kant weer aan te wakkeren. Gebaseerd op het leven van Henry Lee Lucas.

Hoewel ik een groot fan ben van Thomas Harris' Hannibal-reeks moet gezegd worden dat het een verkeerd beeld schetst van serie-moordenaars. Dit zijn namelijk geen hoogopgeleide aristocraten met verfijnde redenen en geniaal opgezette plannen, maar over het algemeen ondergemiddeld intelligente en zeer impulsieve white trash uit de laagste klassen van de samenleving.

Opmerkelijk aan de film is dat we uiteindelijk als kijker een soort sympathie moeten gaan voelen voor Henry. Het is namelijk duidelijk dat Otis een nog veel groter monster aan het worden is dan Henry is. Bovendien heeft Henry - ondanks dat hij een moordenaar is - nog enige principes. Zo is hij heel erg tegen Otis pogingen tot necrofilie en incest op zijn zuster. Aan het einde lijkt het er even op dat Becky er inderdaad in is geslaagd het menselijke in Henry weer aan te wakkeren, maar dan komt de schokkende eindscène waarin blijkt dat hij haar ook heeft vermoord en net als Otis in stukken heeft gezaagd. Een zieke geest valt niet te genezen...

De film is sterk opgenomen. Door de 16mm krijgt de film zo'n heerlijke uitstraling die alleen 80's celluloid heeft. Cinematografisch is er dan ook niet veel mis mee, sterk hoe 'dromerig' de crime scènes in beeld worden gebracht met de onheilspellende synthesizers eronder. Door het 4:3 beeldformaat krijgt de film wel een beetje de uitstraling van een TV-film. En hoe sterk de cinematografie is, zo gedateerd is de editing waarbij vaak met abrupte overgangen wordt gewerkt.

Henry: Portrait of a Serial Killer doet erg denken aan de Oosterijkse film Angst. Beide een film gebaseerd op het leven van een echte serie-moordenaar, beide spelen zich af in de jaren '80 en maken gebruik van 16mm, beide hebben een elektronische soundtrack en beide zijn zo controversieel dat ze nauwelijks uitgebracht zijn. Een verschil is dan weer dat we in Angst alleen maar de subjectieve beleving van de moordenaar meemaken en zijn stem ook voice over horen, waar we hier in Henry ook nog een echt drama hebben van de mensen eromheen. Bovendien lijken Henry en Otis hierdoor ook veel menselijker, wat seriemoordenaars ook zijn, hun omgeving heeft het vaak niet eens door.

Al met al vind ik het een erg sterke film. Bepaalde dingen hadden beter gekund, zo zien we eigenlijk maar weinig hoe Henry de moorden nou pleegt en wordt de tweestrijd tussen Otis en Henry niet volop belicht. Desalniettemin een van de beste films over serie-moordenaars.

» details   » naar bericht  » reageer  

Hardware (1990) 3,5

Alternatieve titel: M.A.R.K. 13, 2 maart, 20:50 uur

In een apocalyptische toekomst vind een schroothandelaar onderdelen van een robot. Hij neemt het Robot-hoofd mee voor zijn vriendin die kunstwerken maakt met schroot. Uiteindelijk blijkt het te gaan om een geavanceerde militaire robot die zichzelf kan repareren en alle mensen op zijn pat vernietigt.

Voordat Isaac Asimov ons kennis niet maken met vriendelijke robots, werden deze stalen levensvormen vooral als monsters gezien. Want, Asimov's robot-wetten ten spijt, robots zijn ook best angstaanjagend. Een C-3PO kan je hand zonder moeite verbrijzelen als hij dat zou willen. Die angst weet de eigenzinnige filmmaker Richard Stanley weer helemaal nieuw leven in te blazen met Hardware. Een groezelig dystopisch toekomstbeeld dat enigszins aan Japanse cyberpunk (of zelfs anime) doet denken. Vergelijkingen zijn er ook met pre-Matrix werkjes als Cyborg en Nemesis van Albert Pyun (dezelfde 90s b-film uitstraling) en overduidelijk natuurlijk ook Terminator. Stanley was echter ook een groot bewonderaar van Dario Argento en zo doende zit er in zijn toekomst visie zelfs wat Bavaïesk-kleurgebruik wat het een heel kenmerkend sfeertje geeft. Dario Argento vond het een ijzersterk toekomstbeeld, zo zegt hij op de Italiaanse poster.

Aan sfeer is in ieder geval geen gebrek en de anime-achtige manier waarop alles in beeld gebracht is mag er ook zeker zijn. Het verloop van het verhaal had echter wat beter gekund. Er vallen best wat doden in de film, maar lang niet allemaal door toedoen van de robot. Daarnaast is het allemaal ook niet lang in beeld, gorehounds zullen dan ook teleurgesteld zijn dat er maar een echt brute kill in de hele film zit. Daarnaast neemt Stanley in het midden de tijd voor allerlei dramatische stop-motion met Stabat Mater eronder in een poging om het niveau van de film wat op te krikken. Resultaat is een vrij bizarre inconstantheid in toon.

Als soundtrack gebruikt Stanley voornamelijk Metal en Alternatieve Rock en de originele muziek is gemaakt door Simon Boswell (Santa Sangre, Phenomena, Opera, Demoni). Een sterke combinatie van synthesizers en 80s rock.

Uiteindelijk vond ik het een erg fijn cult-filmpje wel. Visueel erg mooi en verder ook wel vermakelijk. Stanley wilde er een tweede laag in stoppen met metafysische elementen, maar dat herken ik er niet echt in.

» details   » naar bericht  » reageer  

Nightbreed (1990) 3,0

27 februari, 21:26 uur

Nightbreed is gebaseerd op Clive Barker's eigen boek Cabal. Het verhaal gaat over Boone die droomt dat hij leeft in een wereld vol monsters genaamd Median. In zijn dromen heeft hij ook moorden gepleegd en zijn psychiater overtuigt hem ervan dat hij die moorden echt gepleegd heeft. Volgens Boone zit er niets anders op dan tussen de monsters in Median te gaan wonen.

Enerzijds is het heel duidelijk dat deze film uit de zelfde geest is ontstaan als Hellraiser, maar aan de andere kant zijn er ook erg veel verschillen. Zo is het Fantasy-aspect eigenlijk groter als het Horror-aspect en zit er ook humor in, waardoor de film op veel plekken erg karikaturaal aanvoelt. Waar Barker er heel goed in is geslaagd om zijn boek The Hell-Bound Heart te verfilmen als Hellraiser, heeft hij er toch een beetje een rommeltje van gemaakt hier. Ik heb de director's cut gezien en zelfs daarin heb je het gevoel dat je midden in het verhaal begint en sommige personages nauwelijks aan bod komen waardoor je er totaal geen binding mee hebt. Het voelt allemaal erg afgeraffeld aan.

Het budget van de film was 11 miljoen dollar, ruim 11 keer zoveel als dat van Hellraiser. Vrijwel al dat geld is gegaan naar het maken van de vele - erg gave - creature effects en make-up en het bouwen van locaties. Er zaten dan ook een aantal erg gave lekker smerige wezens in de film en de flash-backs naar de middeleeuwen waren pas echt geweldig. De beelden van de normale wereld waren echter nogal mager en gaven echt een low-budget indruk.

Body-horror regisseur David Cronenberg speelt zijn eerste grote filmrol als de psycholoog die net als Hannibal Lector een serie-moordenaar is en (om onbekende redenen) de monster-wereld Midian wil vernietigen. Dat gedeelte van het verhaal vond ik erg sterk. Jammer alleen dat er zoveel dingen bijgehaald worden zoals de hele bende rednecks die de freaks even komt neerknallen.

Nightbreed is een ontzettend maffe mengelmoes van genres en fantasie die vooral in literaire vorm zou kunnen werken. Door het verhaal in twee uur te proppen is er veel verloren gegaan. Er zitten erg gave practical effects in de film en een paar mooie beelden, maar uiteindelijk wordt het te karikaturaal allemaal.

» details   » naar bericht  » reageer  

Gladiator (2000) 4,5

27 februari, 10:57 uur

Gladiator had ik al geruime tijd niet gezien, dus toen ik hoorde dat hij ten gelegenheid van de Oscars door Cinemec gedraaid zou gaan worden heb ik meteen kaartjes gekocht.

Als generaal Maximus (Russel Crowe) de laatste Barbaren heeft verslagen en daarmee de oorlog heeft beëindigd, besluit Keizer Marcus Aurelius (Richard Harris) dat het tijd wordt dat Rome weer een republiek wordt. Zodra zijn zoon Commodus (Joaquin Phoenix) hier lucht van krijgt vermoord hij de keizer en geeft hij ook opdracht om Maximus te executeren. Maximus weet te ontsnappen om bij zijn thuiskomt erachter te komen dat zijn gezin gekruisigd. Maximus wordt gevangen genomen door slavenhandelaren en verkocht aan Gladiatoren-trainer Proximo (Oliver Reed). Maximus is vast besloten de beste te zijn, opdat hij een audiëntie met de keizer krijgt en wraak kan nemen.

Net als Braveheart is Gladiator zo'n epos waar Historisch gezien heel veel niet aan klopt, maar wat als film wel uitzonderlijk goed werkt waardoor je haast vergeet dat het eigenlijk niet klopt. Want het verhaal zit ijzersterk in elkaar. De film bevat genoeg actie, maar dat is zeer zeker niet waar het hem allemaal om draait. Dit is een man die alles overheeft voor de glorie van Rome en de keizer letterlijk liefhad als een vader. Hij wil wraak nemen op de tiran die hem alles ontnomen heeft en een gevaar vormt voor de stabiliteit van het rijk.

Overigens is de ware geschiedenis van Keizer Commodus wel een beetje zoals de film, alleen Maximus maakte er geen deel van uit. Commodus kon het erg slecht vinden met de senaat, maar was wel gewoon door Aurelius benoemd als opvolger. Zijn zuster Lucilla spande samen met senatoren om Commodus af te zetten en werd daardoor geëxecuteerd samen met haar zoon (geen happy end zoals in de film dus). Commodus was daadwerkelijk van plan om als Gladiator te verschijnen, maar voordat dat gebeurde werd hij door de Senaat vergiftigd. Na de dood van Commodus werd Rome echter geen republiek, Pertinax (die deel uit maakte van de samenzwering) werd keizer en zou door de Praetoriaanse garde worden afgezet en weer door een ander worden opgevolgd.

Ridley Scott heeft zichzelf weer echt overtroffen met de opnames van Gladiator. Van intens gemonteerde veldslagen tot poëtische shos van een hand over een veld graan. Cinematografisch staat het allemaal als een huis. Daarbij komt ook nog dat Hans Zimmer de beste soundtrack uit zijn hele carrière maakte met zowel epische thema's als diep emotionele die je kippenvel bezorgen.

Ik hoorde vooraf dat de effecten van Gladiator er 17 jaar later nogal gedateerd uit zouden zien, maar daar is niets van waar. De manier waarop Scott de Romeinse tijd tot leven heeft gewekt is nog steeds bijzonder indrukwekkend. Af en toe zag je wel dat er gebruik is gemaakt van visual effects voor de grote overzichtsshots van Rome, maar die vond ik zeker niet slecht. Oliver Reed overleed helaas voordat de film was voltooid en daarom zijn enkele eerdere shots van hem later hergebruikt in de film, als je hele goede ogen hebt zal het je opvallen.

Gladiator blijft een ijzersterke film van Scott, een van zijn allerlaatste echt indrukwekkende films.

» details   » naar bericht  » reageer  

78/52 (2017) 3,5

25 februari, 22:09 uur

78/52 is een documentaire over de legendarische douchescène van Psycho. Veel verschillende mensen worden aan het woord gelaten en op diverse manieren wordt de scène geanalyseerd. Dan de geluidseffecten, dan de muziek, dan de editing.

De diepgaande analyse en interviews met de Body Double van Janet Leigh en enkele vooraanstaande mensen uit het vak hebben echt een meerwaarde. Toch vond ik dat veel mensen niets te zoeken hebben in deze documentaire, wat hebben Elijah Wood of de producer van Insidious in godsnaam met Hitchcock te maken? Ik vond het ook vreemd dat de Martin Scorsese, Brian De Palma of Francis Ford Coppola niet gewoon zelf hadden gevraagd in plaats van anderen over hun werk te laten praten. Veel van de geïnterviewde gaven ook voortdurend hun eigen vergezochte interpretaties, wat ik niet echt boeiend vond. Eerdere documentaires van Alexandre O. Philippe hadden daar ook al last van.

Gelukkig zat er voldoende boeiende materie in de docu om je niet te gaan vervelen. Na het zien van 78/52 ga je de scène steeds meer waarderen, want man wat zat die scène toch goed in elkaar. Leuk dat er uiteindelijk ook gesproken wordt over de Italiaanse Giallo waar de film invloed op had, helaas erg kort.

» details   » naar bericht  » reageer  

White Dog (1982) 3,5

24 februari, 22:09 uur

Een actrice rijdt per ongeluk een witte Duitse herder aan en neemt hem naar de dierenarts. Omdat het baasje van de hond niet gevonden wordt, besluit ze de hond zelf te houden. Op een dag breekt een verkrachter bij haar in en de hond beschermt haar door de verkrachter aan te vallen. De vrouw is dolblij met haar hond. Totdat hij ook een willekeurig zwart persoon aanvalt en nog een. Ze ontdekt dat de hond is getrained om zwarte mensen aan te vallen. Haar omgeving wil dat de hond wordt afgemaakt, maar een zwarte hondentrainer is vastbesloten om de hond te genezen.

Aanvankelijk verwacht je misschien een b-film a la Cujo te gaan zien. White Dog is echter heel andere koek als Cujo, want de film wind er geen doekjes om dat mensen de echte monsters zijn en niet de hond. Mensen die vechthonden trainen en fokken horen wat mij betreft bij het laagste van het laagste. Daarnaast heeft White Dog ook veel meer materie. Het is namelijk een grote metafoor op rassenhaat. Een hond is een onschuldig dier, maar door het dier pijn te doen en te mishandelen kun je het vals maken en trainen om mensen aan te vallen. Op dezelfde manier zijn kinderen onschuldig, maar kunnen ze door racistische ouders leren om anderen te haten. De moderne maatschappij probeert (o.a. door onderwijs) het racisme af te leren, net zoals de hondentrainer in de film de hond wil genezen. Maar zoals Samuel Fuller heel duidelijk maakt aan het einde van de film, is het nog maar de vraag of dat mogelijk is...

De film werd in de VS totaal verkeerd begrepen. The National Association for the Advancement of Colored People was - bizar genoeg - van mening dat het uitgangspunt van de film racistisch is en protesteerde fel tegen het uitbrengen van de film. Hierdoor besloot de studio de film alleen in Europa uit te brengen, waar hij wel begrepen werd. Criterion wist de film gelukkig in handen te krijgen en zo is de waardering over de jaren langzaam aan gekomen.

Het uitgangspunt van de film is waargebeurd. De vriendin van de schrijver van het verhaal had echt een hond aangereden die vriendelijk was tegen blanke mensen en agressief tegen zwarten. Dat is echter wel waar de realiteit ophoud, want ondanks de super sterke metafoor is een groot gedeelte van de dialogen vrij onzinnig. Bovendien vind ik die dierentrainers van Noah's Arc niet bepaald diervriendelijk. White Dog laat ook goed zien hoe weinig mensen zich in de jaren '80 bewust waren van dierenwelzijn. Het vergassen van asielhonden en het leren van trucjes aan leeuwen zijn toch dingen die we vandaag de dag niet meer accepteren. De film is gelukkig wel gemaakt onder toezicht van American Humane, dus ik vertrouw erop dat in de film zelf geen dierenmishandeling heeft plaatsgevonden. Wat een ongelooflijk geduld moeten filmmakers hebben gehad om alle shots goed te krijgen met de hond.

De film is prima opgenomen en bevat een aantal geniale beelden. Bijvoorbeeld anthropomorfische shots vanuit het perspectief van de hond, een shot waar een zwart jongetje net op tijd uit het gezichtsveld van de hond loopt of het geniale geschoten diep trieste einde van de film. Dat samen met een soundtrack van niemand minder dan Ennio Morricone.

Al met al vind ik White Dog een sterke film. Toegegeven, soms werd het een beetje onrealistisch en niet ieder moment boeit even veel. Toch vind ik het knap van Fuller een film te hebben gemaakt die zowel werkt als Thriller als een commentaar op rassenhaat. Een hond is kleurenblind, maar de mens leert hem zwart van wit te onderscheiden...

» details   » naar bericht  » reageer  

The Little Girl Who Lives Down the Lane (1976) 3,5

Alternatieve titel: Het Kleine Meisje aan het Einde van de Weg, 24 februari, 20:22 uur

Rynn is een 13-jarig meisje dat alleen in het huis van haar vader woont sinds die is overleden. Ze is intelligent genoeg om voor zichzelf te zorgen, alleen maken de bemoeizieke verhuurder en haar pedofiele zoon het haar niet makkelijk. Gebaseerd op het boek van Laird Koenig.

The Little Girl Who Lives Down the Lane is zo'n film waarbij de poster werkelijk niets te maken heeft met de daadwerkelijke film. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik een heel ander soort film had verwacht. In plaats van een film over 'killer kids' is het namelijk een bijzonder sterk drama, dat ook erg goed past bij de veranderende opvattingen van de jaren '70 (meisjes/kinderen die meer aanzien krijgen).

Een piepjonge Jodie Foster (met haar jongens-achtige stem) laat al vroeg zien dat acteren haar in het bloed zit. In het zelfde jaar (toen ze nog maar 13 was) speelde ze echter al een prostituee Taxi Driver. Martin Sheen wist ook op sterke wijze een enge kerel neer te zetten, die tegelijkertijd intimiderend is en toch de schijn van overdreven Amerikaanse beleefdheid ophoud.

Soms vond ik wel dat Rynn en Mario zich veel te makkelijk lieten intimideren door de pedofiele Mr Hallet. In de bijzonder schokkende scène waarin Hallet een sigaret uitdrukt op Rynn's Hamster blijven ze naar mijn mening veel te rustig en even later praten ze zelf weer alsof er niets gebeurd is. Ik zou de ziekeling met spoed naar het hiernamaals geholpen hebben als het mijn hamster was geweest...

Door de betreffende scène was ik nogal bezorgt, maar na wat zoekwerk bleek dat ze een dode hamster uit een laboratorium hebben gebruikt voor het shot met de sigaret en de openhaard. De levende hamster was eigendom van een set-designer. Ookal was het nep, Foster vond (in tegenstelling tot haar personage) de scène wel bijzonder schokkend. De filmmakers hielden überhaupt weinig rekening met Foster's jonge leeftijd. De naaktscène werd gedaan door een stand-in, maar Foster was er heel erg op tegen dat mensen zouden denken dat het haar was. Overigens over Pedofilie gesproken, eigenlijk is Mario evengoed als Mr. Hallet een pedofiel gezien hij 20 is en Rynn pas 13.


Hoor veel negatieve dingen over de muziek, maar ik vond het juist een mooie compositie van synthesizer en piano die de melancholie van het verhaal mooi begeleide. De beelden waren ook degelijk geschoten.

Al met al een sterke film.

» details   » naar bericht  » reageer  

[Rec] (2007) 2,5

Alternatieve titel: Rec, 24 februari, 09:35 uur

Een cameraman en een presentatrice volgen de lokale brandweer een nacht lang. Ze worden opgeroepen naar een appartementencomplex om een oude vrouw te helpen. Uiteindelijk zitten ze in het gebouw ingesloten en gaat het van kwaad tot erger.

Ik heb het niet zo op found-footage. Over het algemeen is het gewoon een trucje om niet goed te hoeven filmen en om het verhaal flinterdun te houden. The Blair Witch Project is daar een goed voorbeeld van. Hier is op zijn minst echt wat te zien op te beelden. Mischien zelfs wat te veel, want voor een film die in vrijwel alles realisme nastreeft vind ik dat ze wel overschatten hoe makkelijk een cameraman achteruit kan lopen in een gebouw dat hij niet kent.

De film begon als een reportage en begon uiteindelijk steeds meer mijn interesse te trekken. Uiteindelijk werden er echter steeds meer clichés bijgehaald en halverwege was mijn interesse weer nagenoeg weg. Aanvankelijk gaat het om een doorgedraaide gestoorde vrouw dan komen we ineens in een Epidemie-horror met allerlei paranoia, om vervolgens om te slaan in Zombie-horror en alsof dat nog niet genoeg was wordt er ook nog eens duivelsbezitting en Mengele-achtige experimenten bijgehaald. Een beetje te geëscaleerd en waar The Blair Witch Project veel te weinig prijsgeeft, spelt [Rec] het allemaal veel te veel uit. De spanning zit hem vooral in het feit dat er uit het donker ineens bezetenen opdoemen.

Al met al dus weer geen geweldige film, maar voor een found-footage nog best onderhoudend.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Wolf Man (1941) 3,0

23 februari, 21:17 uur

The Wolf Man is een klassieke Universal-Horror die van grote invloed is geweest op het Horror-genre. Voorheen was de legende dat een Weerwolf bij volle maan simpelweg veranderd in een wolf. In deze film veranderd Lon Chaney Jr niet in een wolf, maar in een half-wolf, half-menselijk monster. Inmiddels een iconisch filmmonster geworden.

De film was anders als ik had verwacht. De film speelt zich af in Engeland (ook al praten de dorpelingen regelmatig met een duidelijk Amerikaans accent en Chaney spreekt ook wel heel erg Amerikaans voor iemand die er maar 12 jaar geweest is), maar in plaats van een echte Highland-legende worden er allemaal zigeuners bijgehaald. Jammer vond ik ook welke keuzes er gemaakt zijn. De Wolf-man zelf is nauwelijks in beeld en echt spraken ven suspense is er niet echt, vooral veel gepraat over de mogelijkheid van een weerwolf.

Eerlijk is eerlijk, de film bevat een heerlijk sfeertje en de beelden in de mistige bossen waren schitterend. Chaney is een sterke Wolf-man, maar niet zo'n heel boeiend hoofdpersonage. Bela Lugosi zag er ook goed uit als de zigeuner, al was die ook heel kort in beeld. Nee, mijn favoriete Weerwolf-film blijft toch Silver Bullet omdat daar wel goed gebruik is gemaakt van het mysterieuze aspect en suspense.

» details   » naar bericht  » reageer  

Im Labyrinth des Schweigens (2014) 3,5

Alternatieve titel: Labyrinth of Lies, 18 februari, 21:57 uur

Eind jaren '50 is Europa weer enigszins opgebouwd en hersteld van de Tweede Wereldoorlog. Johann Radmann is een jonge openbaar aanklager die werkt aan verkeersovertredingen, tot op een dag een journalist het kantoor binnenstormt met een Holocaust-overlevende die een van zijn kampbewakers op een schoolplein heeft gezien. Radmann weet net als de meeste Duitsers niets van de gruwelen die plaats hebben gevonden in Auswitzch. Na het horen van getuigenissen is hij vastbesloten om iedere ex-Nazi die oorlogsmisdaden heeft gepleegd op te sporen en te berechten wegens moord, in het bijzonder Jozelf Mengele 'de witte engel'. Hij krijgt te maken met veel weerstand. Mensen willen de oorlog vergeten en in de ogen van de Amerikanen waren alle Duitsers even schuldig. Langzaam maar zeker begint Radmann overal oorlogsmisdadigers te zien...

Im Labyrinth des Schweigens is een erg goede recente Duitse film. Het haalt niet het niveau van Der Untergang, maar is toch zeker interessanter dan de meeste Hollywood rechtbank-thrillers die ik gezien heb. De opnames waren bijzonder degelijk en het tijdsbeeld was goed gedaan. Op een of andere manier zagen zelfs oude gebouwen er splinternieuw uit. Alexander Fehling (Inglourious Basterds) zet een sterke en overtuigende hoofdrol neer.

Vreemd dat deze film niet bekender is, want het gaat over een erg belangrijk stukje Duitse geschiedenis. Is het niet ongelofelijk schokkend hoe weinig Nazi's eigenlijk zijn berecht voor hun misdaden? En van degene die wel berecht zijn, zijn er veel ook weer vrijgekomen na een gevangenis straf. Vreemde gedachte toch, dat iedere bejaarde Duitser een moordenaar geweest zou kunnen zijn? En ook vreemd dat je er blijkbaar gewoon mee weg kan komen.

Ook schokkend hoe weinig men toentertijd op de hoogte was van alles dat is voorgevallen in de oorlog en daarom onverschillig is tegenover ex-Nazi's. Vandaag is dat wel anders, tenminste, er schijnen in Nederland zat mensen te zijn die niet weten wat de Holocaust is. Ook zijn er toeristen die vrolijk selfies maken tijdens een bezoek aan Auschwitz of het Holocaust mahnmal. Het kan dus zeker geen kwaad om ieder jaar opnieuw stil te staan bij de oorlog...

» details   » naar bericht  » reageer  

Falling Down (1993) 3,0

17 februari, 21:42 uur

Iedereen heeft het wel eens, zo'n dag dat je er even helemaal klaar mee bent. Een ontslagen defensiemedewerker heeft zo'n dag wanneer hij tijden vast staat in de file en besluit om naar het huis van zijn ex-vrouw te lopen voor de verjaardag van zijn dochtertje. Onderweg krijgt hij het aan de stok met alles en iedereen die hem niet bevalt. Tegelijkertijd heeft Prendergast zijn laatste dag als politieagent omdat hij van zijn vrouw met vervroegd pensioen moet gaan.

Michael Douglas speelt hier een a-typische rol als de boze middenklasser. Hoewel de acties van de man uiteindelijk buiten alle proporties zijn, blijf je heel erg met hem meeleven en heeft hij soms ook echt een punt. Iemand zei pas tegen me "Hoe ouder ik wordt, hoe meer ik het personage van Falling Down begrijp" en dat kan ik goed geloven. Uiteindelijk ziet hij in wat hij heeft veroorzaakt en hoe hij zijn familie blijkbaar tot last is en besluit zich te laten neerschieten. Het is af en toe wat grotesk en er zit flink wat zwarte komedie in de film, maar daaronder zit toch zeker een serieuze kern.

» details   » naar bericht  » reageer  

Ivanovo Detstvo (1962) 3,5

Alternatieve titel: Ivan's Childhood, 16 februari, 23:18 uur

Ivan is pas 12 jaar, maar nu al spion voor de Sovjet-Unie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij een tijdje in het Derde Rijk geweest. Zijn superieuren willen dat hij nu naar een militaire school gaat, maar Ivan weigert.

Ivan's Childhood is een vroege film van Andrei Tarkovsky. De film is een stuk toegankelijker als zijn latere werk en bevat nog niet de lange shots die bij zijn stijl zouden gaan horen. Wel is de film erg fragmentarisch en richt het zich vooral op het drama van de personages. Ivan maakt veel spannende dingen mee, maar daarvan zien we eigenlijk niets. Tot we aan het einde ineens de nasleep van de val van Berlijn te zien krijgen. Ook zijn er maar heel weinig flashbacks naar Ivan's kindertijd. De titel slaat eerder op Ivan's vroege volwassenheid.

De cinematografische kwaliteiten van Tarkovsky waren hier al heel duidelijk. De zwart-wit-opnames met gebruik van schaduw doen denken aan het Duits expressionisme of de Film noir.

Mooi geschoten, maar maakte minder indruk als het latere werk van Tarkovsky.

» details   » naar bericht  » reageer  

American Psycho (2000) 3,0

15 februari, 20:44 uur

Is that Donald Trump's car?

Patrick Bateman is een ambitieuze yup en compleet geobsedeerd met uiterlijk vertoon, de muziek van Huey Lewis And The News en moorden...

Tijdens het kijken van American Psycho vraag je je steeds af waar je naar aan het kijken bent. Een horror-film? Een komedie? Een maatschappijkritische film? Of alles tegelijk. Komisch is het in ieder geval wel, neem de scène waar de heren visitekaartjes vergelijken en Bateman tot op het bot jaloers is.

Bateman krijgt met geen enkele consequentie te maken van zijn moorden. Als hij aan het einde aan zijn advocaat verteld dat hij een moordenaar is denkt die dat hij een grap maakt. Uiteindelijk houd de film het in het midden of het zich allemaal in Bateman's hoofd afspeelde of echt is gebeurd. Toch zitten er in de film diverse verwijzingen die suggereren dat de moorden niet echt hebben plaatsgevonden. Zijn assistent vind een notitieblok waarin alle moorden staan getekend, hij praat gedurende de film diverse malen over zijn moorden zonder reactie van anderen, niemand hoort dat hij met een kettingzaag door het gebouw rent, een auto explodeerd door een schot van een pistool en een pinautomaat vraagt "Feed stray cat to machine". Dit alles lijkt te suggereren dat het slechts de fantasie van Bateman is.

Uiteindelijk denk ik dat de film bedoeld is als kritiek op materialisme en yuppie-cultuur. Als alles zo kil en oppervlakkig is ben je in wezen toch ook een psychopaat?

» details   » naar bericht  » reageer  

The Ghost Writer (2010) 3,0

15 februari, 09:55 uur

The Ghost Writer verteld het verhaal van een schrijver die wordt ingehuurd om het memoires van de Britse premier te schrijven. Zijn voorganger - een goede vriend van de premier - was door een ongeluk verdronken op een veerboot en net als de schrijver het Amerikaanse buitenverblijf van de premier bereikt ontstaat er een schandaal over waterboarding en oorlogsmisdaden die in opdracht van de premier uitgevoerd zouden zijn.

Ewan McGregor speelt een sterke hoofdrol en Pierce Brosnan en Olivia Williams zetten een sterk presidentieel koppel neer. De film begint goed en neemt je steeds dieper mee in verdachte situaties. Wat kan er nu zo bijzonder zijn aan het memoires van een premier vraag je je af? De film zit erg degelijk in elkaar en is ook goed opgenomen. Alexandre Desplat maakte ook een mooie mysterieuze score.

Omdat Roman Polanski wegens beschuldigingen van verkrachting van een minderjarige al sinds de jaren '70 niet meer in de VS kan komen, werd de film opgenomen in Duitsland waar enkele aanpassingen werden gedaan zodat alles er Amerikaans uit zou zien. Tijdens de post-productie van de film in 2009 werd hij door de Zwitserse autoriteiten preventief in hechtenis genomen. De rechter besloot echter om Polanksi niet aan de VS uit te leveren. Na zijn vrijlating werd de film alsnog uitgebracht.

Al met al een erg vermakelijke politieke thriller.

» details   » naar bericht  » reageer  

Xangadix Lives! (2017) 3,5

14 februari, 20:37 uur

Net als de andere donateurs aan de crowdfunding, mocht ik gister dan eindelijk de documentaire zien die Bram Roza en Yfke Van Berckelaer hebben gemaakt over de Nederlandse Horror-film De Johnsons.

In Nederland hebben we niet al te veel Horror-films. De Lift van Dick Maas was min of meer de eerste Neder-horror en werd aanvankelijk met zo'n scepsis behandelt dat het een wonder is dat de film überhaupt is gemaakt. Dick Maas volgde de film met de Nederlandse slasher Amsterdamned. Dat is zo'n beetje waar de bekende films toen ophielden. In werkelijkheid was er 6 jaar voor De Lift al een Nederhorror, verschenen Bloedverwanten genaamd. Gedurende de jaren '80 maakte Wim Vink in Ede ook enkele door hem zelf gefinancierde Splatter-films, waarvan Half Past Midnight de bekendste is. Begin jaren '90 had je dan ook nog de bizarre film Intensive Care, een film met een zombie-arts, de langste explosie in de Nederlandse filmgeschiedenis en een briljante dialoogscène tussen een steenkool-Engels sprekende Jules Croiset en de Amerikaanse acteur George Kennedy. The Room is er niets bij.

Maar de Neder-horror zou begin jaren '90 een nieuwe impuls krijgen en wel door De Johnsons van Rudolf van den Berg. De film verteld het verhaal de Indiaanse demon Xangadix, die volgens de legende een zevenling zou verwekken. Als deze zevenling hun zuster zal bevruchten zal de aarde in volledige duisternis gehuld worden. We volgen een professor van volkskunde en occulte zaken en een moeder en een dochter die gaan kamperen in de Biesbosch.

Via een wonderlijke samenloop van omstandigheden is een filmscript over een moeder die haar dochter moet beschermen tegen een gang Hilbillies van Amerikaanse exploitatie filmers uiteindelijk in Nederland terecht gekomen. Aanvankelijk zou Ruud van Hemert de film maken, maar de productie raakte herhaaldelijk in de problemen. Onveranderde omdat Ruud perse in Artis wilde filmen. Bij wijze van grap suggereerde Rudolf van den Berg dat hij beschikbaar was en zo werd Van den Berg - die helemaal niets met horror had - de regisseur.

Na afloop zou van den Berg honend te horen krijgen van critici en collega's dat hij zijn ziel had verkocht door een Horror-film te maken. Dezelfde scepsis die Dick Maas ontving dus. Het idee dat een Horror-film meer is dan goedkope schock wil er bij veel Nederlanders gewoon niet in. Want De Johnsons is veel meer dan een film met bloedvergieten. Omdat van den Berg het originele script niet geloofwaardig vond, herschreef hij het meerdere malen samen met Leon de Winter. Hij was vastbesloten om de moeder en dochter geloofwaardige personages te maken met echt drama en de Horror-legende te gebruiken als een metafoor in de stijl van Griekse mythen. Dit alles maakt De Johnsons alles behalve een standaard Horror-film.

Bram Roza - Johnsons-fan van het eerste uur - maakte samen met Yfke Van Berckelaer - die de Johnsons pas later zag en meteen verkocht was - de documentaire Xangadix Lives!. In rap tempo verteld de film over de wonderlijke ontstaansgeschiedenis van deze Nederlandse horror-film. Alle betrokkenen vertellen door middel van leuke anekdotes en doen hun zegje. Van de Amerikaanse scriptschrijvers, de Nederlandse cast en crew tot Horror-kenner Jan Doense en een fan die ooit een onofficieel vervolg maakte. De docu is op een leuke manier ge-edit en een stuk minder lang van stof als andere vergelijkbare films. Het enige minpuntje dat ik zou kunnen bedenken is dat de docu voor mijn doen vrij kort was en ik had ook graaf achter-de-schermen-beelden willen zien.

Als Nederlandse horror-fan moet je deze docu absoluut gaan zien als je de kans krijgt!

» details   » naar bericht  » reageer  

Ang-ma-reul Bo-at-da (2010) 3,0

Alternatieve titel: I Saw the Devil, 13 februari, 21:53 uur

I Saw The Devil is een Koreaanse wraakfilm met horror-elementen. Door de vele achtervolgingen en gevechten heeft de film ook het label actie gekregen.

Een seriemoordenaar ontvoerd meisjes om ze in zijn kelder te villen. Op een dag vermoord hij het verkeerde meisjes, namelijk de dochter van de commissaris. Een geheim agent die verloofd was met het meisje beloofd zijn schoonvader de moordenaar te zullen laten lijden. Maar om de juiste hoeveelheid wraak te nemen op het monster, moet hij eerst zelf een monster worden.

Waar de titel I Saw The Devil op slaat wordt nergens duidelijk in de film. Het hele mystery-aspect is ook niet echt aanwezig in deze film. Ergens doet het een beetje denken aan de TV-serie Hannibal waarin Will Graham het opneemt tegen seriemoordenaars en uiteindelijk bang is om er zelf een te worden. Normaal gesproken is de moordenaar een intimiderende persoon die de held verrast. Hier is het echter precies andersom. De held verrast de verblufte moordenaar en verslaat ze ongewapend.

Uiteindelijk vond ik het zeker geen slechte film. Goed opgenomen en een aantal sterke confrontatie-scènes. Wel vond ik het erg jammer dat het Mystery-element ontbrak en de film nogal lang op hetzelfde bleef doorgaan. Had er dan ook iets meer van verwacht, dan alleen het wraak-aspect.

» details   » naar bericht  » reageer  

Chariots of Fire (1981) 3,0

Alternatieve titel: De Overwinnaars, 12 februari, 22:10 uur

Now there are just two of us - young Aubrey Montague and myself - who can close our eyes and remember those few young men with hope in our hearts and wings on our heels.

Chariots of Fire was de Oscar-winnaar van 1981. De film verteld het verhaal over de atleten van het Britse renteam ten tijde van de Olympische spelen van 1924. De Schotse Eric Liddell wil eigenlijk missionaris worden, maar geloofd dat god hem zijn renvermogen heeft gegeven. Harold Abrahams is een Joodse student en is vastbesloten om Liddell te overtreffen.

Voor iemand die niet van sport houd, heb ik toch al aardig wat sport-films achter de kiezen. Ik vind een sport-film ook vele male spannender dan een echte wedstrijd. Dat komt omdat je het leven van de sporters buiten de wedstrijden ook mee krijgt. Je ziet wat hen drijft en welke obstakels ze moeten overbruggen. Dat is in Chariots of Fire ook weer sterk gedaan. Wel moet ik zeggen dat het allemaal maar vrij braafjes bleef. Er heerst rivaliteit, maar iedereen schud keurig elkaar de hand. Zodoende begrijp ik dat veel mensen het een vrij saaie film zullen vinden.

Wat mensen vooral bij zal blijven aan de film is natuurlijk de magistrale soundtrack van Vangelis. Een gedurfde keuze om een door en door Britse historische film te voorzien van een ultra-moderne soundtrack van een Griek. Het hoofdthema is al ontelbare keren hergebruikt, maar werkt nog altijd het aller beste onder de originele beelden. Want de film is ook meesterlijk geschoten. De energie van de renners spat van de slow-motion beelden af.

Al met al dus een prima biografische sportfilm, die door de muziek, de beelden en het sterke acteerwerk ook vrij meeslepend is. Het verhaal heeft echter niet bijzonder veel om het lijf en blijft zo braaf dat het nergens degelijkheid overstijgt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Cronos (1993) 3,0

12 februari, 09:35 uur

De debuutfilm van Guillermo del Toro was meteen de duurste Mexicaanse film ooit.

Cronos verteld het verhaal van antiekhandelaar Jesus Gris en zijn kleindochter Aurora. In een Engelenbeeld vinden ze een gouden mechanisme. Een stervende Amerikaanse bedrijfseigenaar wil dit mechanisme koste wat kost bemachtigen. Het zou namelijk door een alchemist gemaakt zijn om de gebruiker ervan eeuwig te laten leven.

Guillermo del Toro vind ik een van de meest creatieve filmmakers die er is. Toch is het opzienbarend dat hij eigenlijk maar één film heeft gemaakt die ik echt goed vond en dat is El Laberinto del Fauno. Del Toro is namelijk ongelooflijk goed in de opzet van een verhaal bedenken en tot in de details alles ontwerpen in zijn films, maar hij is een stuk minder goed in het vertellen van een verhaal.

Voor Cronos geld dit ook. Een heel sterk concept met alchemisten, antiekhandelaren, vampiers en amerikaanse badguys. Maar op Jesus Gris na heeft geen enkel personage inhoud. Aurora spreekt niet eens met haar Opa. De personages van Ron Perlman en Claudio Brook waren dan wel bewust als stripfiguren neergezet. Del Toro zei hierover dat dat bij wijze van wraak was voor alle Mexicaanse stereotypes in Hollywood-films.

De film is mooi opgenomen en heeft een fijn Euro-horror sfeertje. Je kunt merken dat de film nog op celluloid is geschoten, want de kleuren zijn veel mooier als in veel van Del Toro's latere films.

Al met al vond ik Cronos zeker geen slechte Fantasy-Horror. Vooral naarmate Gris bloeddorst heeft gekregen volgen een paar briljante scènes. Alleen had de film nog veel meer potentieel gehad.

» details   » naar bericht  » reageer  

What Ever Happened to Baby Jane? (1962) 3,5

Alternatieve titel: Wat Is Er Toch van Baby Jane Terechtgekomen?, 10 februari, 22:58 uur

What Ever Happened to Baby Jane? verteld het verhaal over twee zussen. Een van hen was ooit de populaire kindster Baby Jane. Het succes van Baby Jane zou echter niet lang duren. In de jaren '30 werd haar zus Blache een succesvolle actrice. Door een tragisch ongeluk is Blanche invalide geworden en moet Jane voor haar zorgen. De van jaloezie verbitterde Jane heeft haar zus nu precies waar ze haar hebben wil.

Een van de redenen waarom de film zo sterk overkomt was misschien wel omdat de twee hoofdrolspeelsters elkaar in werkelijkheid nog meer haatte dan de personages deden. Al zouden de rollen eigenlijk omgedraaid moeten worden, gezien Crawford bijzonder jaloers was op het Oscar-record van Davis en zowel tijdens de productie als daarna, alleen maar hatelijke dingen over Davis gemaakt heeft. Zo zou ze gezegd hebben dat Davis er zo oud uit ziet dat ze haar moeder had kunnen zijn. Op haar beurt zou Davis Crawford een keer echt geschopt hebben in de betreffende scène.

Waar Crawford het verschrikkelijk vond om als een oude gebroken vrouw in de film te moeten verschijnen, wilde Davis zo overtuigend mogelijk in de rol van alcoholische uitgebluste actrice kruipen. Persoonlijk vond ik Crawford maar braafjes en niet heel bijzonder spelen, hetzij zeker niet slecht. Bette Davis daarentegen was weergaloos als de verbitterde vrouw, die tegelijkertijd hopeloos vast wil houden aan haar jeugd.

Je zou haast niet geloven dat de film niet van Hitchcock was. Het claustrofobische, de suspense en het einde waar de politie zich toevallig bevind op het strand waar de twee voortvluchtigen zich bevinden, het is allemaal heel erg Hitchcockiaans. Hitchcock was overigens wel gevraagd om de film te regisseren, maar wees af omdat druk bezig was met The Birds.

Later zou het claustrofobische van het invalide zijn nog beter worden vertolkt in Misery. Hier zijn de achtergronden dan weer beter gedaan. Er is geen sprake van slachtoffer en dader. Beide zussen hebben reden elkaar te haten, beide zijn schuldig en beide zijn slachtoffer.

» details   » naar bericht  » reageer  

Daens (1992) 4,0

9 februari, 22:19 uur

"Het zijn de daden die een pastoor maken, niet het kostuum."
- Priester Daens, die het gedachtegoed van Gandhi verwoord in de film.

Genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Winnaar van beste Belgische film en grote winnaar van het filmfestival van Shangai en Milaan. Beste film van 1992 volgens het OCIC (Katholieke Cinematografische Instituut).

Daens van Stijn Coninx verteld het verhaal van priester Adolf Daens. Aan het eind van de 19e eeuw heerst er grote armoede onder de Vlaamse fabrieksarbeiders van Aalst. Kinderen sterven van de honger en aan ongelukken in de fabriek. Daens zet zich in voor de situatie van de armen. Tot ongenoegen van de Franse fabriekseigenaren en de Katholieke partij, waarop Daens de eerste Christen-democratische partij van België opricht. De Kerk is niet blij met de onderlinge strijd tussen Christen-democraten en de Katholieke partij.

Jan Decleir speelt een meesterlijke rol als de priester die zijn tijd vooruit is. Hij weet perfect over te brengen hoe Daens zowel een zwaar gelovig man is, als een man die er alles voor over heeft om de armen te helpen. Michael Pas - die mensen ongetwijfeld zullen herkennen als de stem van Kuifje - speelt een jonge socialist en Antje de Boeck speelde erg sterk als de jonge Nette. Verder was de Franse en Nederlandse cast (die koning, fabrieksdirecteurs en kerk speelde) ook niet slecht.

De DVD heeft geen ondertiteling voor de Nederlandse dialogen. Gezien ik Vlamingen beter versta als de meeste Nederlandse acteurs (die nogal kunnen mompelen) is dat hier niet zo'n probleem. Wel jammer was dat het lijkt alsof er een gedeelte van het beeld is afgesneden (in close-ups mist steeds het bovenste gedeelte van het hoofd). Ook is als master voor de DVD waarschijnlijk een VHS genomen, net als in Nederland helaas zo vaak gedaan is.

Daens geeft een voortreffelijk tijdsbeeld van de 19e eeuw en confronteert ons met de akelige werkomstandigheden waarin kinderen verkeerden in die tijd. De machines lijken regelrecht uit een Horror-film te komen. De armoede op straat, de industrialisering, maar ook politieke ontwikkelingen zoals het ontstaan van het Socialisme, het Liberalisme en de Christen-democratie. En daarnaast ook het eeuwige dilemma binnen de Kerk, waarin het volgen van de schrift soms botst met de veilige weg en een enkele Priester soms ver vooruit loopt op zijn conservatieve superieuren. Daens moet zich distantiëren van 'socialistische' bedoelingen en de arbeiders gehoorzaam houden. Hij blijft zich echter inzetten voor de armen en wordt uit zijn ambt gezet. Pas in 2015 werd hij door de Kerk in ere hersteld en werd er een mis gehouden voor zijn nagedachtenis.

Al met al vind ik dit een ijzersterk drama van onze zuiderburen. Uitstekend acteerwerk, goede cinematografie en prachtige muziek van Dirk Brossé. Ik moest herhaaldelijk denken aan Novecento denken die ook over een veranderend politiek klimaat en de omstandigheden van arbeiders gaat. Naar mijn mening is Coninx er veel beter in geslaagd als Bertolucci om een film te maken die de verschillende aspecten op een overtuigende manier brengt.

Geweldig epos over het ontstaan van de Christen-democratie en het dappere verzet van Vlaamse arbeiders tegen de Franse kapitalisten.

» details   » naar bericht  » reageer  

Torn Curtain (1966) 3,0

5 februari, 09:17 uur

Waar Hitchcock begin jaren '60 nog de populairste regisseur ter wereld was ging het na The Birds ineens berg afwaarts met zijn carrière. Marnie - nu gewaardeerd als een van de laatste grote Hitchcocks - was een flop. Torn Curtain heeft wel wat geld opgebracht, maar Hitchcock was er zelf allerminst tevreden mee.

De Amerikaanse wapendeskundige Michael Armstrong en zijn verloofde Sarah Sherman wonen een wetenschappelijk congres bij in Kopenhagen. Sarah ziet hoe Michael Armstrong boodschappen ontvangt en daarna plotseling naar Zweden moet vertrekken. Als ze een kaartje wil kopen voor een ticket naar huis krijgt ze echter te horen dat Armstrong naar Oost-Berlijn is vertrokken...

Hitchcock kreeg het idee voor de film toen er in het nieuws was dat twee Britse diplomaten waren overgelopen naar de Sovjet-Unie. Hij vroeg zich af wat hun vrouwen daarvan zouden denken en kreeg zo het idee voor een film over de vrouw van een verrader. Het liep echter totaal niet lekker met het maken van het script. Hitchcock was er totaal niet tevreden mee.

Nadat Gary Grant weigerde en Anthony Perkins werd afgewezen, werd Paul Newman gecast in de hoofdrol. Julie Andrews was razend populair toentertijd en dus liet Hitchcock zich overtuigen haar te casten. Een beslissing waar hij veel spijt van heeft gekregen. Hitchcock vond haar acteerwerk problematisch en zou gezegd hebben "Iedere draaidag leek het alsof je wachtte tot het moment dat ze ging zingen.". Ook een groot probleem van het casten van Andrews was dat ze maar beperkt de tijd had om de film te maken. Het onvoltooide script moest dus al verfilmd worden. Newman was net zomin tevreden met het script als Hitchcock was en ging voortdurend in discussie. En alsof dat allemaal nog niet dramatisch genoeg was, werd Hitchcock onder druk gezet door Universal om Bernard Herrmann te ontslaan en een moderne componist in te huren. Dit lijdde tot een grote ruzie tussen Herrmann en Hitchcock die nooit meer goed is gekomen.

Julie Andrews was niet echt slecht, maar echt acteren kun je het niet noemen wat ze doet. Het is echt een grandioze miscast om een vrolijk zonnestraaltje als haar in de rol van de platinum blonde te plaatsen. Newman speelde prima en de mindere scènes lagen vooral aan het script en niet zozeer aan zijn acteerwerk. Verder wordt er veel Duits en Zweeds gesproken. Al is het soms wel heel erg duidelijk dat dat door Amerikaanse acteurs gedaan wordt. Veel steenkool Duits en dat Zweeds leek pas echt nergens op.

John Addison - die later de fenomenale score voor A Bridge Too Far zou maken - vervangt Herrmann en maakt een degelijke score die prima past onder een spionage thriller. Als je hoort wat Herrmann heeft gemaakt merk je echter wel dat Addison's muziek niet echt veel spanning oproept. De meeste spannende scènes hebben in zijn versie geen geluid. Ik denk dat de film met Herrmann's score veel beter was geweest.

Al met al was het best een vermakelijke koude oorlogs-thriller die net wat te lang doorging. Ook vond ik dat er veel meer gedaan kon worden met het achterhalen van de kennis van de wetenschapper en het winnen van zijn vertrouwen, nu gebeurt het allemaal halsoverkop. Wat wel echt een goede scène was uit de film is die waarin Armstrong tegen Stasi-agent Gromek vecht. Hitchcock wilde hiermee laten zien hoe moeilijk het is om iemand om te brengen omdat veel spionage films uit die tijd het een fluitje van een cent zouden laten lijken.

» details   » naar bericht  » reageer  

Raging Bull (1980) 3,5

3 februari, 23:41 uur

Mensen die mij kennen weten dat ik helemaal niets met sport heb. Ook niet met boksen, waarbij spelers elkaar meer kwaad doen dan je lief is. Toch slaagde Rocky erin om mij te boeien en mee te slepen. Niet door de box-wedstrijden, maar door het verhaal erom heen. In veel opzichten is Raging Bull een soort anti-Rocky. De altijd sympathieke Balboa is hier namelijk ingewisseld voor een hardhoofdige La Motta.

Jake La Motta is vastbesloten om de nieuwe box-kampioen te worden. Samen met zijn broer
Joey (die tevens zijn manager is) moet hij er alles aan zien te doen in tot vorm te zijn en de juiste titelgevechten binnen te slepen. In de ring vallen er rake klappen, maar daarbuiten ook. De druk op Jake zorgt ervoor dat hij gefrustreerd raakt met zijn vrouw en iedereen in zijn directe omgeving.

Weer weergaloos gespeeld door Robert De Niro, die hier een transformatie maakt van een doorgetrainde vechter in een 60 pond zwaardere man met overgewicht voor de scènes met de oudere bokser. De Niro heeft getraind met de echte Jake La Motta en die was ervan overtuigt dat De NIro kans zou maken in de competitie als hij mee zou doen. Joe Pesci was hier ook weer helemaal zijn element en heeft een goede chemie met De Niro. Daarnaast hebben we ook een groot deel van de rest van de Goodfellas-cast hier voor het eerst in een Scorsese-film.

Martin Scorsese houd net zo min van sport als ik doe. Hij maakte de film omdat hij eind jaren '70 in het ziekenhuis lag door een cocaïne-verslaving. Robert De Niro eiste dat hij een film over La Motta zou maken, puur zodat hij iets aan zijn hoofd had en niet terug zou vallen.

De film is in zwart-wit opgenomen omdat op die manier de vergelijking met Rocky minder snel gemaakt zou worden en omdat La Motta in zijn autobiografie schrijft dat zijn herinneringen als een zwart-wit film aan hem voorbij gaan. De wedstrijden zijn op geniale wijze in beeld gebracht. De van water en zweet overspoelde gezichten. Het geschut van de camera's die klinken als vuurwapens. De voltreffers die klinken als een mokerslag. En het bloed dat van het gezicht op het publiek spat. Dat allemaal begeleid door muziek van Pietro Mascagni om het nog dramatischer te maken.

Filmtechnisch weer een sterke film van Scorsese, die zijn tijd ook best wel vooruit was in de manier waarop een biografisch verhaal verteld wordt. Meeslepend drama en top acteerwerk.

» details   » naar bericht  » reageer  

Final Cut - Hölgyeim És Uraim (2012) 3,5

Alternatieve titel: Final Cut: Ladies and Gentlemen, 2 februari, 20:28 uur

Stel, je bent een talentvol filmmaker, maar je leeft in een tijd dat het slecht gesteld is met de filmindustrie in je land...

"We came from torrent, we go back to torrent." zei György Pálfi tijdens de première van zijn film Final Cut op het Cannes Festival. Zijn film is namelijk volledig opgebouwd uit shots afkomstig van peer-to-peer downloads en inmiddels is de film zelf ook te downloaden op het internet. Omdat Pálfi geen toestemming heeft van de rechthebbende kan hij geen geld verdienen met de film. Om aanklachten te voorkomen is heeft het Hongaarse Filminstituut de film een educatieve licentie gegeven.

In het begin is het heel er wennen om de film te bekijken. Naar een tijdje begin je het associatieve brein van Pálfi te begrijpen en valt alles op zijn plaats. Soms is het de omgeving van het shot dat telt, soms enkel de emotie van de acteur, dan weer de houding. De film maakt dankbaar gebruik van het Koelesjov-effect en bewijst bovendien dat zelfs veel consistentie, de kijker alsnog de beelden als een geheel kan gaan beschouwen. Een slimme truc was om de geluidseffecten door te laten lopen tussen de shots door en nieuwe muziek toe te voegen. Deze manier van editen met bestaand beeldmateriaal maakt je ook heel erg bewust van de cuts. Toen ik hierna weer een 'normale' film keek, viel me iedere cut en iedere verandering van camerastandpunt op. We kunnen dus wel stellen dat de film terecht een educatieve licentie heeft, want dit is een must voor iedere filmstudent.

Het verhaal heeft natuurlijk niet veel om het lijf en is een vrij standaard liefdesverhaal. Maar omdat het een film opgebouwd uit vele films is, krijgt ook dat iets universeels en is het juist toepasselijk dat het zo cliché is. Maar als ik toch een minpuntje mag noemen is dat, dat er af en toe een clip tussen zat die mij helemaal uit de sfeer haalde. Zo vond ik de toevoeging van pornografische clips meer afbreuk doen aan de romantiek dan dat het wat toevoegde en waren sommige keuzes een beetje vreemd (waarom eindigen met Dracula?). Ook miste ik af en toe een clipje, juist omdat er zoveel verschillende films in zaten verwacht je dan ook een bepaalde film tegen te komen als een bepaald gedeelte van het verhaal behandeld wordt.

Op een gegeven moment stop je met het proberen te achterhalen van welke film ieder shot afkomstig is en wie iedere acteur is en ga je helemaal op in de film. De film geeft net als de beroemde eindscène van Cinema Paradiso op een erg mooie manier de liefde voor film weer.

» details   » naar bericht  » reageer  

Life of Pi (2012) 3,0

2 februari, 10:08 uur

Life of Pi was enkele jaren geleden een van de meest 'gehypede' films en nog steeds hoor je eigenlijk niets anders als 'prachtig' als mensen het over de film hebben. Nu de hype eindelijk over is moest ik dat ook eens gaan zien.

Piscine Patel is een jongen uit het voormalig-Franse gedeelte van India. Zijn vader rund een dierentuin en is een overtuigt atheïst. Piscine geloofd echter zowel in het Hindoeïsme, het Christendom als de Islam. Op jonge leeftijd leert zijn vader hem een harde les, tijgers zijn geen vrienden. Jaren later moet de familie Patel verhuizen naar Canada omdat de dieren in India niets meer opbrengen. Onderweg wordt hun schip overvalleen door een storm en alleen Piscine blijft over op een sloep, samen met... een Bengaalse tijger.

Laten we beginnen met het voor de hand liggende. Mooi zijn de beelden zeker, dat valt niet te ontkennen. Maar net zoals bij Sense and Sensibility - een eerdere film van regisseur Ang Lee - is het wel mooi wat er op de beelden staat, maar de compositie is erg nietszeggend in vrijwel ieder shot en dat terwijl je in een film met zoveel digitale effecten juist alle gelegenheid hebt tot moeilijke composities. De cinematografie van Claudio Miranda vond ik niet erg bijzonder en zeker niet Oscar-waardig. Een probleem hiermee was ook het continu wisselende aspect ratio en het feit dat de film overduidelijk bedoeld is voor 3D en Imax-bioscopen (waar compositie er ook nauwelijks toe doet).

Ook vond ik de film heel erg artificieel aanvoelen. Dat komt natuurlijk ook omdat vrijwel alles digitaal is gedaan. Opzich zien de effecten er niet slecht uit en sommige dingen waren zelfs heel erg goed gelukt. Zo vond ik de tijger nog best overtuigend en was ik bovendien erg blij om me geen zorgen te hoeven maken over dierenmishandeling omdat toch wel duidelijk was dat alle dieren nep waren in de betreffende scènes. Soms maakt de film het echter net wat te bont en doen dingen meer aan Fantasy denken dan aan de realiteit. Vooral het oplichten van zeedieren lijkt mij engsinds overdreven en puur gedaan voor esthetische doeleinden. Een groot nadeel van al die aandacht voor de technieken die toen het allernieuwst waren is dat de film nu (slechts 6 jaar later) al behoorlijk gedateerd aanvoelt op sommige momenten. Met name de stukken onderwater en acties met dieren waren heel duidelijk CGI.

Vind ik Life of Pi dan een slechte film? Nee, dat zeker niet. Ik vind het wel een overgewaardeerde film die veel beter geweest zou zijn als er meer aandacht was besteed aan het verhaal en de cinematografie en minder aan de techniek. Maar zoals de film nu is vond ik hem wel erg vermakelijk. Op de (vrij storende) sprongen tussen de oude Pi en de schipbreak na (dit haalde de spanning er namelijk ook nogal uit) vond ik het verhaal al best aardig. Met name aandoenlijk hoe de jongen met de tijger leert om te gaan op zee en de twee een soort van wederzijds respect krijgen. Ook een goede toevoeging was het dubbelzinnige einde waarin je gaat twijfelen welke versie van het verhaal nou werkelijk is gebeurd. Achteraf krijg je ook door dat er heel veel verwijzingen in de film zitten naar beide mogelijkheden.

Al met al dus een vermakelijke film, die een klein beetje overschat werd destijds.

» details   » naar bericht  » reageer