• 8.901.578 stemmen

The Abyss (1989)

Avontuur / Sciencefiction | 139 minuten / 171 minuten (special edition)

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Speelduur: 139 minuten / 171 minuten (special edition)

Alternatieve titel: Afgrond

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio en Michael Biehn

Releasedatum: 15 december 1989

Plot The Abyss

"There's everything you've ever known about adventure, and then there's The Abyss."

Tijdens de Koude Oorlog wordt een Amerikaanse nucleaire onderzeeër aangevallen en zinkt naar de bodem van de oceaan. De marine vraagt de hulp van een aantal mensen die aan het werk zijn op een nabijgelegen olieplatform om de onderzeeër te lokaliseren. Terwijl de crew de missie probeert uit te voeren, komen ze enkele problemen tegen en ontdekken ze dat ze misschien niet alleen zijn...

Virgil 'Bud' Brigman

Lieutenant Hiram Coffey

Catfish De Vries

Alan 'Hippy' Carnes

Lisa 'One Night' Standing

Arliss 'Sonny' Dawson

Iets mindere herziening.

Duurt hier en daar toch net wat te lang. Zeker de scenes met de mariniers, da's een tussenstuk dat op een slecht moment komt en de film eigenlijk nodeloos ophoudt. Ook het spanningselement is hier een klein beetje misplaatst. Als er al spanning mocht zijn, is het eerder van het avonuurlijke.

Dat avontuur is verder nog wel steeds de moeite. Sfeervol en benauwend onderwater. Cameron weet het mooi in beeld te brengen, het is dan ook geen verrassing toen later bleek dat zijn fascinatie voor de onderwaterwereld groter was dan één enkele film.

Acteerwerk/personages zijn matig, deze film moet het vooral van de sfeer hebben. Die zit voor het overgrote deel van de film wel goed, al moet ik zeggen dat deze keer het einde toch ook net wat te cheesy was. Allicht goedbedoeld, maar het ligt er toch écht wel te dik op.

Nog steeds een leuke film, maar 170 minuten is wat van het goede teveel en ondertussen begint de leeftijd de film hier en daar toch ook wel parten te spelen. Vermaakt zeker nog, maar het kleine meesterwerk van weleer vind ik het niet meer.

Basto

Zin om deze te herzien. Met dank aan de Kijk van Koolhoven. Maar wat is dat toch dat deze film (en True Lies) nooit op blu ray zijn uitgebracht. Uitgerekend innovator Cameron die de vooruitgang tegenhoud?

avatar van christian

christian

Basto schreef:

Hoezo Cameron die het tegenhoud? Hij is een regisseur, geen baas van een filmmaatschappij die de rechten heeft over deze film.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Inderdaad heel jammer dat The Abyss nog steeds niet op Bluray te krijgen is, want deze zou ik graag in mijn verzameling hebben. Het is tenslotte één van m'n favorieten films.

christian schreef:

Cameron is als producent van True Lies weldegelijk co-eigenaar. Daarnaast heeft hij ook veel invloed in Hollywood.

En het is toch opvallend dat deze twee commerciele titels (van hem) niet zijn uitgebracht. En ook als het niet zijn besluit is ben ik benieuwd naar het ‘waarom’.

avatar van The Oceanic Six

Als je even 30 seconden Google gebruikt dan kan je toch direct achterhalen wat de reden is?

James Cameron: Blu-rays Still On for The Abyss, True Lies | Den of Geek - denofgeek.com

The Oceanic Six schreef:

Het is makkelijker als iemand anders dat doet.

Maar dank voor de link, al word je er niet veel wijzer van. Artikel is al meer dan een jaar oud en er is nog geen enkele releasedatum bekend. Vrees dat Cameron nog wel een paar jaar vol zit met Avatar 2-5.

Basto schreef:

Het is makkelijker als iemand anders dat doet.

Je geeft het antwoord zelf al ja. Voorlopig heeft Cameron er geen tijd voor. Schijnbaar (en dat is bij hem weer niet vreemd) is hij zo'n perfectionist dat hij er zelf alle aandacht in wil stoppen in plaats van uitbesteden. Was hij een paar jaar terug ook al niet heel intensief bezig met Titanic naar 3D converteren?

avatar van schenkowiets

schenkowiets

Als de film niet zo langdradig was geweest of wat korter gemaakt en de alien eerder wat meer in beeld was, zou dit wel eens een dikke 5 sterrenfilm kunnen zijn.

avatar van flurk

flurk

naargelang de hoge score's vond ik dit toch wel een dikke teleurstelling, te saai en te lang dradig.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

Voor 1 euro gevonden op een rommelmarkt. Ik vond de film vroeger indrukwekkend. Nu was de film wederom boeiend, maar toch niet meer zo onder de indruk als toen. Leuk dat de aliens een keer niet agressief zijn. De acteerprestaties zijn goed en de onderwaterbeelden schitterend, zeker voor die tijd. Ik had de film nog iets korter gemaakt. Soms echt erg lang. Het blijft zeker een goede film, maar de 'magie' die ik de eerste keer beleefde was er niet meer. Komt misschien ook door mijn leeftijd en alle films die erna nog zijn gemaakt.

avatar van Ray1976

Ray1976

Als het goed is komt ie dit jaar uit (Info: TheDigitalBits.com) :

The Abyss: 30th Anniversary Edition – TBA July/August 2019 (It now looks like this is ACTUALLY happening) – N4K

The 4K Ultra HD Release List (U.S./U.K.) - thedigitalbits.com

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Fantasy/SF product dat vroegere enorme indruk maakte maar nu verhaal en toon technisch toch wel wat van zijn kracht verloren heeft. Desondanks is het nog steeds een plaatje van een film en zeker goed vermaak.

De film blinkt vanaf het eerste moment al uit in een onderwater spektakel met veel decor en settings die er overtuigend en spannend uitzien. Of een dergelijke platform praktisch is met een oppervlakte schip of niet, een bijzonder interessante en overtuigende setting is het wel en vanaf het moment dat de pleuris uitbreekt doet de film qua claustrofobische momenten, onderwaterspanning en sfeer niet onder voor een film als Das Boot. Terwijl de halve bemanning behoorlijk overtuigend verpletterd wordt of verdrinkt, voor al de situatie rond Finler en het bijna verdrinken van Bud is van grootste beklemmende schoonheid, wordt de situatie er niet beter op wanneer er ook nog mysterieuze dingen worden waargenomen en er een behoorlijk verdeeldheid ontstaat over de oorzaak en aanpak.

Verder valt de variatie aan interessante dingen en technieken op, de fluorapparatuur die echt schijnt te bestaan, de verschillende duikboten en gadgets, de opgedreven spanning die vooral gezien moet worden in het Koude oorlog beeld tussen de Russen en Amerikanen, kleine momenten die erg overtuigend en dramatisch zijn, de scene met Lindsey en haar reanimatie is beklijvend en aangrijpend, de kou die Bud uit lijkt te hebben als hij van luik naar luik is gedoken is echt, en natuurlijk is er de aangrijpende duik de diepte in en de daarbij gepaarde emoties van de betrokkenen. Het einde is dan helaas weer wat zoetsappig en mij te onbevredigend, want alles komt boven om iedereen te redden...en dan...?

Minpunten zijn heden ten dag toch wel het zoetsappige gebeuren rond de aliens. Het ziet er allemaal bijzonder mooi uit maar ik zie zelden iemand reageren zoals me normaal lijkt geconfronteerd met iets dergelijks. Jammer slaat tenminste op hol en laat er bijna het leven bij. Verder wordt er getracht, met dit fenomenen een aardige doch te zoetsappige boodschap te brengen en relatievering omtrent volken, oorlog en wapengekletter, voor te schotelen. Op zich niet gek maar toch...het komt tegenwoordig mij allemaal wat te Disney over. Misschien is dat ook wel het eelt dat je als kijker op je ziel krijgt, dat dingen je op een gegeven moment minder raken.

Wat rest, op het alien gebeuren na dat niet meer het sterkste is, blijft The Abyss vooral visueel, bepaalde onderwatershots zijn adembenemend mooi, en qua muziek, een sterk Science Fiction avontuur met een geweldige claustrofobische sfeer. De muziek is op de dreigende momenten fenomenaal en de meeste acteurs doen hun best. Biehn is erg goed als psychotische officier en ik persoonlijk vind Harris erg goed als de no nonsens sympathieke crewchief. Een rol die hem bijzonder goed ligt. Erg aardig weer eens te zien maar de topfilm die ik er 20 jaar terug in zag is het helaas niet meer. Desondanks toch een vier voor het sentiment, en de sterke momenten en sfeer die de film zeker nog heeft.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Matig.

James Cameron scoort punten met de wijze waarop hij een claustrofobisch sfeertje kan neerzetten, diep in de oceaan. The Abyss is qua setting zeer de moeite. Visueel wordt er ook alles uitgehaald wat er in zit. Minder fan ben ik van het niet kunnen kiezen tussen actiefilm in de lijn van Aliens of Spielberg-sprookje. The Abyss schippert tussen beiden in, maar die mix valt absoluut niet te blenden.

Voeg daar nog een hoop matig geschreven personages bij, en het wordt al heel moeilijk om in één van beide genres mee te gaan. Als het dan uiteindelijk compleet doorslaat naar sprookje, is het bijna niet uit te houden. De soundtrack helpt daar niet aan mee - die lijkt zo van de hand van Danny Elfman uit één of andere kleurrijke Tim Burton-film.

Het is zonde van de ambitie die Cameron op andere vlakken toont. Bijvoorbeeld qua special effects is de film nog best oké, zelfs dik 30 jaar na datum. Ook qua design heeft Cameron het aangedurfd iets anders te doen, al is zijn vat aan inspiratie later niet oneindig gebleken - de blauw-roze gloed en felle lichtjes vind je in overvloed terug in Avatar.

2,5

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Erg goed. Technisch zag dit er enorm complex uit en er zijn ook grenzen verlegd bij het maken van The Abyss. Hoe je zo'n schijnbaar massieve scènes (het zinken van een gigantische kraan bvb) in de lens kan vatten is ongelooflijk. Ik blijf onder de indruk. Ook hoe er gecontroleerd met water gewerkt werd zoals het onder water zetten van ruimtes e.d. Cameron maakt van The Abyss een film, waarbij de diepzee de nieuwe "deep space" is, het onverkende onbekende.

Deze crossover tussen rampenfilm en SF film werkt ook dertig jaar na datum nog steeds zoals het moet. De toon wordt niet te Disney achtig en er zitten enkele hardere scènes in, vooral wanneer de Navy Seal Coffey (Biehn) doordraait. Het einde lijkt wel wat gejat uit Close Encounters of the Third Kind en was gewoon onmogelijk, maar goede hemel, wat liet Cameron mij zonder adem achter na deze film. Destijds nog in de bios gezien en ik kan zeggen dat dit op groot doek een intense film was; maar ook op kleiner scherm wordt veel van die intensiteit behouden. Met "slechts" 1500 stemmen is dit een behoorlijk onderbekeken film hier op MM.

avatar van Shadowed

Shadowed

Leuk.

Zo, de laatste fictiefilm van Cameron die ik nog moest zien is nu gezien. Buiten zijn begin heeft Cameron me als regisseur nog nooit teleurgesteld en ook The Abyss valt netjes in het rijtje van films die ik leuk vind. Zijn beste film is dit niet, maar de omstandigheden waarin het gemaakt is mogen zeker iets zijn waar je respect voor moet hebben.

Buiten dat is de film gewoon een sterk geregisseerde en sfeervolle film die voor die tijd uitzonderlijk knap gemaakt is en zijn tijd dan ook ver vooruit is. Ondertussen zijn enkele effecten wat verouderd, maar dat kan je de film zelf moeilijk kwalijk nemen, want de sfeer houdt tot op de dag van vandaag nog steeds stand. Uitstekende regie ook die regelmatig beklemmend uitpakt.

Het acteerwerk is niet geweldig, maar Harris, Biehn en Mastrantonio doen het ook niet vreselijk. Ik laat het echter met een voldoende achter vanwege de omstandigheden waarin ze het hebben gemaakt. Daarvoor niets anders dan respect. De sets zijn ook heerlijk ingericht en na afloop voelt het aan alsof je zelf onderwater hebt gezeten met de personages.

De film is echter niet altijd interessant en raakt ook onderwerpen aan die het als resultaat wel wat afremmen. De liefde tussen Mastrantonio en Harris bijvoorbeeld en het soms net iets te makkelijk grijpen naar sentiment. De film blijft redelijk veilig en ondanks dat het zeker spannend is soms (die diepe afdaling, brrr..) blijft het te vriendelijk allemaal naar mijn mening. Misschien hoort het erbij, maar ik ben toch wat minder fan.

The Abyss is terecht en verdiend een onderwaterklassieker die je na afloop wel even bijblijft. Er zitten enkele geweldige scenes tussen en Cameron toont zich opnieuw een sterk regisseur. Jammer dat het rondom deze man al een tijd stil is, maar misschien geeft Avatar 2 ons dan eindelijk hetgeen waar we zo lang op hebben moeten wachten.

avatar van blackwolves

blackwolves

hou wel van zo films heb onlangs een film projector gekocht nu kan ik films zien bijna zoals in de bioscoop

iets minder kwaliteit dan dat van het bioscoopscherm maar toch een plezier om naar te kijken zeker als je een groot scherm of beeld hebt en dat is met deze hier niet het geval bij deze film geen 16.9 beeld maar 4.3 daarom is er maar de helft van het beeld. was beter tot zijn recht gekomen als men 16.9 beeld had. dat is mijn minpunt aan deze dvd beeld is goed ook het geluid is prima. ben benieuwd wat het zal zijn op blu ray zal deze 16.9 zijn of ook hetzelfde beeld als op ,de dvd? dan is het zonde om hem te kopen want oke het beeld is dan nog scherper dan de dvd alee soms toch?maar dan maakt het niet uit en is het ook de moeite niet om er nog eens voor dezelfde film geld uit te geven als ik het zelfde scherm heb als op mijn dvd want dat is geld in het water smijten.

avatar van blackwolves

blackwolves

beeld kwaliteit is goed te kijken het geluid zit ook wel goed enkel jammer van het beeld op je scherm geen widescreen geen 16.9 maar een half groot beeld 4.3 en dat vind ik een grote teleursteling. hopelijk is de blu ray wel een widescreen. de onderwater beelden zijn echt knap dus op zich een goede sf film

blackwolves schreef:

Deze film op dvd heeft zo’n beetje de slechtste beeldkwaliteit die er is, omdat het niet eens anamorphic is.

Een blu ray is er nog niet. Daar wachten we al jaren op. Hopelijk komt hij ooit nog op 4k uit. Maar voorlopig lijkt Cameron te druk met Avatar 2 t/m 5.

avatar van The Oceanic Six

Ik hou van James Cameron zijn films. Aliens, Titanic en de twee Terminator films behoren tot de betere films die ooit zijn gemaakt. True Lies en Avatar zijn ook erg vermakelijk. Wat ze allemaal met elkaar overeen hebben zijn dat het vakmanschap eraf spat, ze visueel enorm mooi zijn en allemaal een bepaalde herkenbare sfeer hebben. The Abyss heb ik volgens mijn MM log 12 jaar terug voor het eerst gezien en best van genoten, maar het was zeker niet Cameron zijn beste werk.

Een hoop dingen die ik toen vond, vind ik nu eigenlijk nog wel. The Abyss ziet er erg mooi gemaakt uit en de CGI van de aliens oogt nog altijd top en verre van gedateerd. Maar het verhaal pakt me niet volledig en duurt met bijna 3 uur (heb de lange versie weer bekeken) veel te lang om heel sterk te blijven. Na een goede start vind ik de film wisselvallig en ook lijkt The Abyss soms te twijfelen of het nou een actiefilm wil zijn of een niet al te heftig gezinsavontuur. Gelukkig was het einde nog wel weer de moeite waard. Wat sowieso overtuigend is, is het tonen van een onderwaterwereld. Maar Cameron is niet voor niets natuurlijk de koning van de waterfilms.

En verder nog een klacht waar de film op zich niet veel aan kan doen, maar mijn DVD die ik al 10+ jaar in de kast heb liggen wel: de beeldkwaliteit valt tegen. Ik keek meer naar zwarte blokken dan naar gevuld beeld. Beetje jammer. Kon het ook niet bijstellen, wel geprobeerd.

3* (was 3,5*)

The Oceanic Six schreef:

Gefeliciteerd! Deze (non-anamorphic) dvd staat bekend als de allerslechtste dvd ooit uitgebracht. Werkelijk niet om aan te zien.

Hopelijk is Cameron voor 2030 klaar met zijn restauratie project en kunnen we deze film weer eens in volle glorie zien.

Maar knap dat jij bijna 3 uur lang naar deze hoofdpijn verwekkende dvd hebt kunnen kijken.

Basto schreef:

Ja, ik vond het een dramatische DVD in (beeld)kwaliteit.

Ik wil de film nog wel eens over doen als ik er een bluray van kan vinden. Al blijf ik de film ook buiten dit alles niet al te indrukwekkend vinden.

Goed nieuws voor je.

James Cameron heeft goed nieuws over zijn scifi-topfilm | FilmTotaal filmnieuws

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Echt super goed nieuws. Hier zit ik al lang op te wachten. Wat zal dat mooi zijn op mijn groot scherm in Blu-ray. Voor 1989 was dit al een prachtige film en dat vind ik het nog steeds.

Basto

Ja, komt ooit een blu ray… Mag hopen 4k en nog voor 2025.

avatar van shrink

shrink

• 1940 berichten

Aardig filmpje. Wel een beetje lang.

avatar van frans123

frans123

Dertig jaar geleden zat ik met deze film op 4-5*...Nu voor de helft gezien...1,5* Oervervelende film. Prachtig gemaakt, zeker, maar boooooring en slaapverwekkend.

avatar van Master Blaster

Master Blaster

Eindelijk dan eens gezien. Film is ondertussen wat gedateerd maar al met al prima vermaakt.

Uur minder was ook prima geweest

Basto

Zo meteen deze herzien op 35 mm in Kino 1 als onderdeel van het ‘Cameron on film’ retrospectief.

Ben benieuwd of mijn oude beoordeling stand houdt. Lees toch vrij veel negatieve herwaarderingen. Al is het natuurlijk wel bij uitstek een film voor op het grote doek en is er geen goede digitale transfer van beschikbaar. De laserdisc is nog steeds de beste, van de dvd is niet eens Anamorphic. Die heb ik laatst na 10 minuten uitgezet omdat het niet om aan te zien was.

Maar goed, heb er zin in! Gelukkig is het de korte versie. Die is ook beter.

Later meer.

Basto

Film was top, maar absoluut gemaakt voor het grote doek. Echt indrukwekkend hoe dat duikstation kraakt en piept en ook de onderwater achtervolging met de subs is erg tof gedaan.

Alle bekende kenmerken van Cameron komen weer aan bod. De militairen vs de wetenschappers, een sterke vrouw, krakend en piepend metaal, explosies, stress en veel water. En leek die kleine onderzeeër niet wat op een vliegende piranha?

Kortom geweldige actie, top geregisseerd. Enkel het eind is te cheesy voor woorden. Best bijzonder dat de film daar toch mee wegkomt. Wellicht dat het in de extended edition iets meer wordt onderbouwd, zo meen ik me te herinneren. Maar verder lijkt een langere versie mij niet nodig.

4,5 blijft staan.

avatar van Flitskikker

Flitskikker

'The Abyss' Sets 4K UHD Release Dates on Digital and Blu-ray - collider.com

De 4K-release (inclusief de Special Edition) komt er eindelijk aan.

12 december 2023 digitaal en (helaas pas) 12 maart 2014 fysiek.

Op 6 december 2023 ook eenmalig de Special Edition in de bioscoop in de VS. Hopelijk ook bij ons.