menu
Volg jij MovieMeter al op Facebook?
Mis niets over je favoriete films en blijf op de hoogte van de nieuwste releases op onder andere Netflix.
MovieMeter op Facebook

The Abyss (1989)

Alternatieve titel: Afgrond

mijn stem
3,55 (1569)
1569 stemmen

Verenigde Staten
Avontuur / Sciencefiction
139 minuten / 171 minuten (special edition)

geregisseerd door James Cameron
met Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio en Michael Biehn

Tijdens de Koude Oorlog wordt een Amerikaanse nucleaire onderzeeër aangevallen, en zinkt naar de bodem van de oceaan. De marine vraagt de hulp van een aantal mensen die aan het werk zijn op een nabijgelegen olieplatform om de onderzeeër te lokaliseren. Terwijl de crew de missie probeert uit te voeren, komen ze enkele problemen tegen, en ontdekken ze dat ze misschien niet alleen zijn...

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=MuM7uRdIcb8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van SnakeDoc
4,5
Wacht nog altijd op de Blu-Ray uitgave..... het wil voorlopig nog niet echt vlotten.

avatar van Iron Maiden
4,0
adembenemende film, einde had wel iets sterker gekund.

avatar van Filmfan74
3,5
Erg spannend en sfeervol. Alleen jammer van die momenten dat iemand toch weer niet dood is. Dat kan een keer, daarna niet meer Het acteerwerk is ook niet altijd even best.
Toch zijn er diverse elementen die dit een beklemmend spannende film maken, met name door de spookachtige omgeving.

avatar van K. V.
4,0
Deze vroeger nog gezien en onlangs de dvd gekocht voor een prikje. Me dan maar eens aan de lange versie gewaagd. Veel kon 'k me er niet meer van herinneren, dus of de korte versie beter is kan 'k niet meteen zeggen.
De film kon me wel boeien. Hij begint redelijk voorspelbaar, maar dan wordt de film wel mysterieuzer. De wezens zelf zijn origineel en zien er nog steeds goed uit. Verder zit er genoeg actie en spanning in om het boeiend te houden.
Ook de cast was goed gekozen en was goed op dreef.
Een goeie film om nog een terug te hebben gezien, 'k heb me er prima mee vermaakt.

avatar van RuudC
3,5
Vroeger vaak gezien, maar bij de herziening is het nu eigenlijk tegengevallen. Mijn score op IDB stond op 9/10, maar dat is na vandaag dus ook anders. Het zal er niet mee te maken hebben met het feit dat ik nu voor het eerst de extended cut heb gezien. Ik geloof dat ik The Abyss een jaar of vier-vijf geleden gezien heb en het enige dat me opviel is dat er nu meer oog is voor de (koude) oorlogsdreiging. In elk geval is het er qua spanning niet beter op geworden. Het viel me al op dat er op het doosje AL vermeld staat. Buiten de drijvende lijken kom je inderdaad weinig schokkends tegen.

Overigens kan ik nog best genieten van The Abyss. Onder water wordt zeker een goede sfeer neergezet, al blijf de spanning wat achterwege. Uiteindelijk weet je tijdens de herziening ook wel waar het precies om draait. De film is mooi gemaakt, maar de pacifistische boodschap heeft de film geen goed gedaan. Het is gewoon te braaf. Achteraf gezien is de quote van Nietzsche ook best misplaatst. De spanning zit niet in het duister, maar eerder de onvoorspelbaarheid van de collega-duikers. Toch jammer dat deze film aan kracht ingeboet heeft bij mij. Het verhaal is leuk en de effecten zijn erg charmant, maar The Abyss had best wat meer pit mogen hebben.

Loepsaal
Zeg het niet vaak, maar duurt echt te lang, vechtactie onder water is strontvervelend.

avatar van Whunter
4,5
Het mysterieuze daar ben ik wel voor te porren. Mocht je voor het stappen gaan een film willen zien dan raad ik je deze film af, maar als je je verveelt op een regenachtige zondag terwijl je ziek bent dan raad ik je deze aan. Een makkelijk licht verteerbare film die eenvoudig te volgen is. Het onbekende maakt dat deze film een buitencategorie film is en eenvoudig boeiend genoemd mag worden. Verwacht geen spektakel. Dat zou de hele film verkloten immers.

avatar van tommykonijn
3,5
Vroeger heb ik The Abyss wel eens gezien, toen ik echt nog een stuk jonger was. Ik geloof nog voordat ik Titanic en Avatar zag. Ik vond er toen niks aan, maar wilde toch eens kijken of mijn mening veranderd was, gezien Cameron inmiddels is uitgegroeid tot één van mijn favoriete regisseurs. Het antwoord was een duidelijke: 'ja'.

Het stond me bij als een saaie film, maar dat was het absoluut niet. De film is zelfs interessant. James Cameron heeft een aantal mooie films op zijn naam staan, en deze mag zich daar gelukkig bij aansluiten. De settings onder water waren hetgeen waar ik eigenlijk het meest over twijfelde (of het zou heel interessant zijn, óf boring). Met Cameron achter het roer is het eigenlijk vreemd dat ik daar nog over twijfelde: het zag er prachtig uit. Er hing gedurende de hele film wel een goede sfeer. Niet alleen de setting in het water, maar ook bijv. in de duikboot is mooi. Ook fijn dat de film zich niet op één situatie richt, maar op een hele hoop (het vastzitten van de duikboot, Coffey, de atoombom, de aliens). Ook het acteerwerk van o.a. Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio en Michael Biehn was prima. Vooral die laatste maakte best wel indruk.

Toch vond ik The Abyss niet op elk moment even sterk. Het is gewoon erg onwaarschijnlijk dat de personages in elke situatie overleven. Vooral bij de reanimatie van Lindsey vond ik dat. Door het acteerwerk van Harris werd het wel nog een indrukwekkende scene. Uiteraard zijn de aliens interessant en goed gemaakt voor de tijd, maar ook de redding van Bud gaat eigenlijk net iets te ver. Ik bedoel niet te zeggen dat de film realistisch bedoeld is of dat bepaalde personages dood moesten gaan, maar het komt over alsof de film gemaakt is voor kinderen: alles loopt goed af en ze leefden nog lang en gelukkig. Het definitieve einde vond ik dan ook vrij snel in beeld gebracht.

Al met al is dit toch wel weer een bijzondere film van James Cameron. De creativiteit van de man is weer zichtbaar, en dat waardeer ik zeer. Ook de special-effects zijn goed gemaakt en de film verveelt eigenlijk geen moment. Niet op elk vlak geslaagd, maar toch wel wederom een aparte film die er vandaag de dag nog steeds goed uitziet.

3,5*

avatar van tattoobob
3,5
Best een spannend filmpje dit hoor.Een tijd geleden gezien,en is mij zeker bevallen.

avatar van Corcicus
2,5
Deze film kon evengoed van Disney afkomstig zijn geweest. Veel te braaf en véél te lang.

avatar van baspls
3,5
"I need you to believe me right now. Please?"

Geweldige film. De special edition tenminste zonder dat alternatieve einde zou ik er veel minder aan hebben gevonden.

Het acteerwerk is allemaal prima. Ed Harris is een goede hoofdpersoon en de rest doet het ook erg goed.

De muziek van Alan Silvestri is werkelijk fenomenaal. Deze geeft een dramatisch/betoverend effect in tegenstelling tot die van films als Leviathan die meer een akelige sfeer hebben.

De effecten zijn allemaal erg mooi en goed. De Aliens aan het eind vond ik ook erg mooi gedaan! En dat waterhoofd is een knap staaltje CGI dat we ook zien in Terminator 2.

James Cameron op zijn best.

avatar van knusse stoel
4,0
Sciencefiction is nou niet mijn favoriete genre maar deze film vond ik geweldig!
Nu is het al weer een mooie tijd geleden (15 jaar) dat ik hem zag en alle details staan mij niet meer bij maar de film ben ik niet vergeten. Acteerwerk en opbouw van het verhaal (spannend) was uitstekend en voor die tijd ook al prachtige effecten. Toen een modern aandoende film.

Meestal met het aantal films wat wij zien, herinner ik niet alle films maar deze staat mij nog goed voor de geest en ik heb er ook goede herinneringen aan! Echt een pracht van een film en het wordt weer hoognodig tijd dat we hem weer eens zien!

avatar van Donkerwoud
3,5
Heb die poster nooit eerder gezien, maar wat een ontzettend mooi beeld eigenlijk.

avatar van kappeuter
3,0
kappeuter (crew)
Nu pas voor het eerst gezien...
Een wonderlijk verhaal. Een soort Close Encounters op de bodem van de oceaan.
Daarbij ook de bemanningsperikelen en interne strubbelingen die we ook zien in de Alien(s) films. Die perikelen zijn soms wat kolderiek en soapachtig, maar het drukt de pret niet.
Ik zag de langere cut, daarin zie je wel veel herhaling van soortgelijke scènes en het is ietwat langdraderig.
Overtuigende rollen van Ed Harris en Mary Elizabeth Mastrantonio. De rest van de cast in wat onbeduidender in eendimensionale bijrollen.
Op momenten is de film best spannend. Het einde is erg over the top, maar wel mooi.
De special effects kunnen er nog best mee door. De film voelt verder wel enigzins gedateerd aan.

avatar van notsub
3,5
De grootse opzet en het SF aspect verraden de hand van James Cameron. Deze film zou van een moderne remake wel eens beter kunnen worden, ook het geluid voldoet niet meer aan de hedendaagse standaard. Het is vooral het rommelige begin en die stereotype opmerkingen, die aan het begin de film moeilijk kijkbaar maken. De actualiteit van die tijd komt ook niet lekker uit de verf. Eenmaal op gang gaat het wel uitstekend en rechtlijnig naar zijn hoogtepunt en is het volop genieten geblazen.

avatar van arno74
4,0
Fijne SF. Ik heb de director's cut gezien, was van plan om het in twee stukken te bekijken maar ben uiteindelijk toch geboeid blijven kijken. De film is daar boeiend genoeg voor, het kent een rustig tempo maar zakt niet in en de hele tijd is de gespannen sfeer voelbaar. Ik zou niet weten wat er uitgeknipt is in de bioscoopversie, alle scènes hadden wel een toegevoegde waarde. Wel jammer van die cliché mariniers (spieren zonder hersenen) en die afgezaagde Hollywoodfobie richting de Russen.

De spanning zit er goed in, en ook het claustrofobische van de scènes onder water. Het is een soort ruimtereisfilm geworden, maar dan onder de zeespiegel. Dikke 3,5*

avatar van tattoobob
3,5
Best een goede SF/Avonturen film dit..ik heb deze film vroeger best vaak voorbij zien komen op de tv.
Superspannend en best meeslepend....ook het acteerwerk van o.a Ed Harris is niets op aan re merken.
Helaas komt deze film nu wat gedateerd over maar als je daar doorheen kijkt is het nog steeds best een sterke film.

avatar van Richard_Voorhees
3,5
De beste van Cameron die ik tot nu toe gezien heb (enkel Piranha II, True Lies en Titanic waren voorgangers). Vooral visueel gezien is dit echt een prachtige film om naar te kijken. Mooie shots en prachtige sets/settings zorgen soms voor een visueel spektakel.
Daarnaast wist het verhaal me wel te boeien en leefde ik als kijker goed mee met de (hoofd)personages. Een film die nog net even meelift met de (Amerikaanse) paranoia t.o.v. Rusland, want er komen enkele scenes voorbij waarin men spreekt over dat de Russen het weleens op hen gemunt zouden hebben.
Sciencefiction is over het algemeen het filmgenre waar ik persoonlijk het minste mee heb, maar deze film is dusdanig sterk gemaakt dat ik er eigenlijk helemaal geen problemen mee had deze keer.

avatar van Film Pegasus
3,5
Film Pegasus (moderator)
The Abyss is een te lange aflevering van the X-Files tijdens de Koude Oorlog. James Cameron heeft talent om er iets moois van te maken, maar weet het grote monster dat de film ietwat geworden is, niet onder bedwang te houden. Je zit met enerzijds een brave Aliens/Close encounters of the third kind verhaal en anderzijds een Koude Oorlog gevecht met voor de 1000e keer nucleaire wapens als inzet. En dat allemaal onder water. Het deel van de wezens is niet slecht. Mooi is het niet helemaal, lijkt soms wat gedateerd. De duikboten en dergelijke vaartuigen zijn wel de moeite. Ik hield wel van de spanning, hier is Cameron samen het het visuele plaatje toch het sterkste in. Bewees hij ook met oa Aliens en Terminator 2. Het gedeelte over de nucleaire wapens was er teveel aan. Niet alleen werkt het als een tang op een varken, de verhaallijn met de wezens wordt bijna compleet opzij geschoven voor een tijdje.

De film kent goeie scènes, acteurs doen hun best en er is voldoende spanning en mysterie. Maar het fantasygedeelte ligt me niet helemaal en er mocht wat geknipt worden in het wapenverhaal. Verder best te genieten dit.

avatar van DVD-T
4,0
Erg fijn avontuur.

Ik hou wel van dit soort films waarin een aantal personages in een helemaal afgesloten ruimte moeten overleven. Een onderwater setting leent zich daar natuurlijk perfect voor. The Abyss heeft een geweldig verhaal en fantastisch acteerwerk. Ze komen allen zeer geloofwaardig over. De film is erg mooi geschoten. De mix tussen verschillende technieken lopen vandaag de dag nog erg mooi in elkaar over en het onderwater gebeuren ziet er mooi uit. De special edition, hoewel heel wat langer, is zeker de moeite waard en voegt toch behoorlijk wat toe aan het geheel.

avatar van W.V.
5,0
Toen de film eind tachtiger jaren uitkwam veroorzaakte deze een geweldige hype daar nog nooit zulke mooie special effects te zien waren geweest. Ook nu na bijna 30 jaar doet de film nog steeds modern aan. De film staat nog als een huis. De onderwater opnames zijn van een hoog niveau en het acteren is prima met Harris en Biehn voorop. De actie is goed gedoseerd en geloofwaardig. Het beste van de film zijn de special effects met als absolute uitschieter het gezicht van water..
The Abyss is een absolute aanrader voor iedere syfy liefhebber.

avatar van scorsese
4,5
Prachtige film waarbij de bemanning van een olieplatform gevraagd wordt mee te helpen bij een bergingsmissie. Een verhaal met een goede opbouw waarbij de sci/fi-elementen langzaam geïntroduceerd worden. De onderwater-scenes zien er imposant en spectaculair uit. Veel spannende momenten en wat mij betreft is de extended-cut de enige optie (ondanks de weinig subtiele boodschap).

avatar van des1
3,5
Goeie film die imponeerde indertijd... totdat je op het drakerige, kitschy einde stuitte. Van de 4,5* gaat er dan een ruime * van af. Biehn speelt goed als een doorgedraaide marinier. Ed Harris stelt nooit teleur.

avatar van Thomas83
3,5
Ik dacht dat ik het einde van deze film nooit had gezien, maar alles kwam heel bekend voor eigenlijk. Hoe dan ook, Cameron krijgt je hier weer echt op het puntje van je stoel. En echt heel de film lang. Het knappe is dat hij er een film van maakt die tegelijk ambitieus en van de grootste gebaren is maar ook een kleine claustrofobische thriller vol grote spanningen onder de personages en wat betreft het politieke klimaat van de Koude Oorlog. Die SEALs komen eigenlijk veel te overdreven over, maar Biehn maakt zijn maniakale rol echt leuk.

Harris is ook weer erg leuk, hier in zo'n echt heroïsche rol. Maar een sterk punt aan de film is dat deze ook echt aandacht heeft voor de angsten bij de personages. Het zijn meer dan stoere overlevers. Zo'n scène waarin Lindsey na die scène waarin ze botsautootje spelen met de mini-onderzeeërs (het enige wat landradige gedeelte in de film) moet verdrinken is echt beangstigend in beeld gebracht zoals we het allemaal zien gebeuren en ze op het allerlaatste moment nog even helemaal in paniek raakt. En zelfs haar reanimatie en Buds extreme diepzeeduik zijn best intens, ook al weet je hoe het gaat aflopen. Dat trucje met Bud die alleen kan typen is slim gebruikt.

Hierna eindigt de film eigenlijk wel op een te zoete en kitscherige noot, maar dat kon ik eigenlijk wel goed hebben van deze film, al kost het wel een klein half puntje in mijn eindoordeel. De momenten van mystiek en verwondering zijn ook echt een onderdeel van de film, en ik vind het als ongegeneerde boodschap van hoop en liefde eigenlijk wel een mooi contrast vormen met het oorlogszuchtige machogedoe dat we een groot deel van de film zien. Cameron blijft toch een geweldige regisseur. Een dikke 3.5*.

avatar van FlorisV
3,5
Eigenlijk behoort dit voor mij tot de op 1 na laatste echt geweldige Cameron films (erna kwam nog Terminator 2 en ja OK True Lies was ook nog wel leuk). Hier begon Cameron met het toevoegen van een meer politieke (en wat simplistische) boodschap, zoals ook in Avatar. "Laten we lief voor elkaar zijn en de planeet." Het stoort in deze film niet gelukkig. Het heeft een wat softe, klassieke Spielberg achtige toon tegen het einde aan.

Harris en Manstrontonio dragen de film die toch wat saaier geweest zou zijn zonder hun gekibbel. De film kan best wat korter en de Special Edition kan ik niet speciaal aanbevelen. Veel prachtige onderwater scenes ook al is het natuurlijk bijna allemaal studiowerk.

Het einde is heel bevredigend ondanks het sentimentele. Knappe is dat Cameron echt alles bedacht heeft en gefilmd. Een origineel verhaal ook. We dromen teveel over andere planeten en hebben nog te weinig de mogelijkheden van onze oceanen onderzocht.

avatar van chevy93
1,0
Onbegrijpelijk dat er zoveel positieve reacties op The Abyss. De film is een typisch gedateerd jaren ’80-product. Dat betekent: slechte overdub en cheesy dialogen. De “kolderieke perikelen” (aldus kappeuter hierboven) stapelen zich op. Het beste voorbeeld is nog wel de, uiteraard succesvolle, reanimatiepoging. Er zijn sowieso veel te veel kunstmatig gecreëerde spanningsmomenten. Of anders het bijzonder weinig toevoegende Koud Oorlog-frame waarbinnen deze film zich zou moeten afspelen. Een potsierlijke deux ex machina maakt de farce compleet.

Visueel nog best aardig, maar een clichematigere soundtrack ga je niet vinden en verhaaltechnisch, tja, ik kan zo nog tien voorbeelden geven van een lachwekkend plot. Nog één punt dan: waarom gaat hij naar beneden om die bom onschadelijk te maken? En daarop volgend: als het echt zo’n zware bom is (wat ik betwijfel), waarom consulteert hij niet met de mensen boven? Hij knipt nu gewoon een willekeurig draadje door… Waarbij hij uiteraard eerst net het verkeerde draadje lijkt door te knippen.

avatar van Woland
1,5
Ook ik sta wel een beetje te kijken van alle positieve verhalen die ik hier zie staan, behalve van de bovenbuurman. De special effects zijn best aardig, en het acteerwerk is best okee hoor, maar verder zie ik hier toch vooral een veel te lange, behoorlijk langdradige typische Hollywood-scifi in. Natuurlijk geeft de onderwatersetting wel wat extra cachet, en is het ook weer eens wat anders om onder water aliens tegen te komen in plaats van op het land. Op geforceerde wijze worden de bad guys het verhaal ingebracht en zit er natuurlijk een gescheiden koppel aan boord die diep van binnen natuurlijk toch nog wel van elkaar houden, en elke keer wordt er in het script weer opzichtig gezocht naar een excuus om weer wat actie en spektakel te genereren. Dus volgt er om de tien minuten weer een (bijna-)ongeluk waarna alles (grotendeels) uiteindelijk net weer op z'n pootjes belandt, niet een, maar gewoon twee bijna-doodervaringen waarbij de hoofdpersonen op miraculeuze wijze overleven, komen er allerlie onderwaterachtervolgingen, ruzies en gevechten, noodexpedities naar buiten die net weer goed gaan. En af en toe komen de aliens weer even buurten zodat er wat special effects getoond kunnen worden. Ik ben blij dat ik niet voor de Director's Cut ben gegaan, dan had ik nog een half uur naar dit Hollywood-spektakel-geneuzel moeten kijken. Ik wou eerst nog voor de twee sterren gaan vanwege de toch wel fraaie effecten en de af en toe aanwezige spanning, maar met een lengte van 140 minuten haalt James Cameron er weer een half puntje af. 1.5*

avatar van Kondoro0614
3,5
Wanneer ik een film opzet van één van mijn favoriete regisseurs ‘James Cameron’ zie ik altijd het gezicht van Arnold Schwarzenegger voor me! Toch laat Cameron zien dat ‘Terminator’ niet zijn meesterwerken zijn want wat is ‘The Abyss’ toch gaaf! Ik vind het weer eens iet vernieuwends. Een paar zee aliens, koude oorlog tijden en leuke maar ook mooie duikscenes brengen de film toch echt wel naar zijn top en dat is volgens mij ook waar Cameron op doelt, prachtig geschoten beelden en een leuke en soms spannend verhaal brengen je toch 139 minuten mee. Ik heb de special editie mee gekregen van mijn collega maar en die zou dan wel 171 minuten gaan duren, daar had ik dan wat minder zin in en ik heb daar ook helemaal geen tijd voor zo op de laatste dagen van de vakantie!

Zoals je misschien net wel meegepikt hebt is dit de elfde film van de twaalf die ik heb mogen lenen van mijn collega, elf films gehad en nog eentje te gaan. Morgen ga ik er op de koffie dus kan ik ze mooi weer meenemen aangezien ik vanavond de laatste film ga bezichtigen. Dit was een ware één na laatste film al denk ik dat de finale echt grandioos is! En dat zullen mijn volgers later op de avond of morgen ochtend kunnen verwachten bij de updates ?.

Wat ‘The Abyss’ zo goed maakt in mijn ogen (en zoals ik al zei) zijn toch wel de geschoten beelden. Ik ben wel fan van die onderzee films en ik vind het altijd wel mooi om naar te kijken. Ook fascinerend hoe de aliens er uit zien in deze film, en mooi kleurrijk. Er zit hier en daar wat actie in maar je merkt gewoon dat ‘The Abyss’ het moet hebben van de geschoten beelden, daar draait de film soms ook wel om.

Het verhaal was wel erg tof. We volgen een onderzeeër tijdens de koude oorlog die een kernkop met zich mee droeg. Wanneer deze onderzeeër uit het niets aangevallen word door een groot schip (waarvan de Amerikanen denken dat het de Russen zijn) komt de onderzeeër te zinken. Een team met duikers worden klaar gemaakt om het leger te helpen de bom te vinden en komen zo tegelijkertijd in aanmerking met de aliens waarvan er een einde ontstaat waarvan ik toch wel een beetje schrok: het einde hebben ze verknalt en dat maakt een goeie film toch iets minder goed.

‘The Abyss’ blijft een leuke film, geslaagde film maar niet de beste film die ik heb mogen lenen. Ik heb me zeker weten te vermaken met deze film en het werd gewoon interessant en zelfs met vlagen nog wat spannend. James Cameron blijft me steeds meer verassen en dat vind ik leuk.

3.5*

Bantavoer
Het is weer een tijd geleden dat ik deze film gekeken heb. Vond hem toen geweldig. En nu nog. Goed acteerwerk, verhaal en de special effects waren prima gedaan. Spannend? Ja. Alleen dat reanimatiegedoe vond ik minder. En ook als hij naar de diepte moet om een bom onschadelijk te maken. Een kleine camera gaat kapot door de druk. Waarom hij niet? Of zijn helm? Hoe dan ook. Blijft een mooie film.

avatar van Fisico
3,0
Ik had al heel veel 'gehoord' over The abyss, maar om eerlijk te zijn had ik geen flauw idee waarover het precies ging. Iets met duikboten of iets dergelijks in het genre van Das Boot of U-571 dacht ik, niet dus. Het werd dus hoog tijd om deze semi-klassieker eens te zien. The abyss deed me eerder denken aan Contact of Close encounters of the third kind, maar dan onder water.

Op visueel vlak zit de film uitstekend in elkaar en merk je dat er een groot regisseur achter de schermen staat. Cameron had bij de opnames van The abyss zijn strepen verdiend met Terminator en Aliens. Ook hier heeft Cameron veel oog voor details. Het boorplatform ziet er erg puik uit. Hoewel er ook niet zo heel veel gebeurt, bleef ik geboeid kijken en bleef de spanning staande. Het romantische plotje is dan weer een pak minder aan mij besteed en voelde erg goedkoop aan. De cast deed het meer dan behoorlijk. Van Ed Harris verwacht je gewoon niets anders. Biehn en Cameron bewezen al in het verleden elkaar goed aan te voelen en Mary Elizabeth Mastrantonio kende ik alleen maar van haar latere film Robin Hood: Prince of met Kevin Costner.

De scènes toen de boel onder water liep waren fijn gedaan. Ook die glibberige alien die me deed denken aan dezelfde effecten van Terminator 2 (Robert Patrick) was technisch goed. De onderwaterwezens waren eveneens van een ongekende schoonheid, zeker voor die tijd. Maar dat is het dan ook wat mij betreft: voor de rest voelt het té Hollywoodiaans aan met die vreselijke romance, de strijd tussen de good en de bad guys en het clichématige hero-achtige einde. Al bij al net een voldoende met 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:25 uur

geplaatst: vandaag om 05:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.