The Abyss (1989)
Genre: Sciencefiction
Speelduur: 140 minuten / 171 minuten (special edition)
Alternatieve titel: Afgrond
Geregisseerd door: James Cameron
Met onder meer: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio en Michael Biehn
Releasedatum: 15 december 1989
Plot The Abyss
"When you get there, you will understand."
Tijdens de Koude Oorlog wordt een Amerikaanse nucleaire onderzeeër aangevallen en zinkt naar de bodem van de oceaan. De marine vraagt de hulp van een aantal mensen die aan het werk zijn op een nabijgelegen olieplatform om de onderzeeër te lokaliseren. Terwijl de crew de missie probeert uit te voeren, komen ze enkele problemen tegen en ontdekken ze dat ze misschien niet alleen zijn...
Virgil 'Bud' Brigman
Bendix
Arliss 'Sonny' Dawson
Lew Finler
Bucho
Fantastische film en de beste die James Cameron geregisseerd heeft. Hij weet als geen ander een futuristisch verhaal te combineren met echte menselijke gevoelens. Verder is de film erg spannend en erg realistisch... Voor alle 'troublemakers' hierboven: Kijk eens naar de documentaire Under Pressure over hoe de film tot stand is gekomen... Deze film is een verademing tussen al die digitale brol die er tegenwoordig gemaakt wordt.
landrover
jammer dat gisteravond hart van nederland kwam, k was te moe om af te kijken...
NTsuno
Met een woord een fantastische film. De lange versie is iets minder aangezien daar de scenes in voor komen die inderdaad wat onrealistischer overkomen en terecht dat deze zijn geknipt. Wat overblijft is een film die van a tot z boeit. Deze moet je gezien hebben.
jay73
Die Close Encounters rip-off met moraliserende aliens die in een blauwe pannekoek omhoog komen?

Ja, Close Encounters meets Aliens inderdaad. Maar dan weer voor Alle Leeftijden. Natuurlijk, want de kinders moeten er ook van leren!
Ik kon me vreemd genoeg aan het moralisme geen moment storen. Misschien dat dàt weer van het onderwerp af hangt. Soms kan ik moralisme waarderen, een andere keer kan ik er niet tegen en weer een andere keer krijg ik er braakneigingen van. The Abyss komt dus goed weg bij mij.
Ik heb me prima vermaakt bij deze film.
Ik ga zeker ook de Making of zien, zoals hierboven al getipt wordt.
flowerking
James Cameron heeft 146 minuten nodig voor een film zonder enige (figuurlijke) diepgang. Ed Harris en Mary Elizabeth Mastrantonio "vinden" elkaar weer, maar het aliens-concept wordt totaal niet verder uitgewerkt. Wie zijn ze, waar komen ze vandaan en wat doen ze hier? Ineens komt dat schip bovendrijven en is de film afgelopen. En dan die kernbom: met één simpel draadje onschadelijk te maken, da's toch wel erg amateuristisch. En waarom implodeert dat ding niet op 5000 meter diepte?Matig geheel: 2 sterren.
speedy23
The Abyss werd volledig opgenomen in twee reusachtige watertanks. Het werd een imponerend hightech onderwaterepos, met indrukwekkende speciale effecten, maar nu is het wel een beetje déjà-vu. Ed Harris en Mary Elisabeth Mastrantonio zijn prima op elkaar ingespeeld. Toch kostte The Abyss einde de jaren '80 veel meer (ca. 70 miljoen dollar) dan hij opbracht. Voor James Cameron een teleurstelling van formaat: " Ik had met hard en ziel aan de film gewerkt. Deze film was naïef en sentimenteel maar wou dat ook zijn. Het is een zeer persoonlijk sf-sprookje en geen opgewarmde Spielbergkost." Anderzijds verklaart deze film meteen waarom Cameron niet bang was een monsterproductie als Titanic te regisseren. Hij had immers al wat watertjes doorzwommen.
P.S. De op video verkrijgbare 'The Abyss Special Edition' is zevenentwintig minuten langer dan de bioscoopversie...
En bekijk alleen de special edition, hierin word veel meer duidelijk over de motieven van de aliens.
...Niet dat de film er beter op wordt....
De normal edition vind ik veel beter.
Devastation HCT
Is dit de film met die doorzichtige "villain"?
Oh, ja. Ik herinner me het opeens. Deze had ik een jaar geleden gezien, maar uit macht der gewoonte was ik 10 minuten later dan hij begon het aan het kijken, dus miste ik de openingstitel. Lomp, lomp, lomp.
Lekker spannende film en Ed Harris doet het altijd goed
Arnimus Prime
De verlengde versie is aardig tot het einde, dan wordt het zo overmoralistisch dat het haast pijnlijk wordt.
Chainsaw
De film heeft duidelijk moeite om op gang te komen. Iedereen neemt de tijd en het wordt allemaal erg langzaam opgebouwd. Op zich niet erg, maar het kon me allemaal niet echt boeien. Gelukkig werd de film halverwege steeds wat beter en zo rond het einde werd het zelfs erg aardig. Het acteerwerk is van een hoog niveau en de special effects zijn van goede kwaliteit. Jammer genoeg dat het verhaal totaal niet meewerkte, want er had volgens mij een veel betere film uit kunnen komen.
3 kleine sterren.
djelle
Saaie, trage, ééntonige, kleurloze en langdradige SF-prent waar niet veel in gebeurd noch met veel inhoud. Behalve de geslaagde fx is dit een bijzonder onvermakelijke onderwaterfilm. 1 van de weinige mislukkingen van Cameron. (1)
feanaro surion
Heb de gewone versie niet gezien maar ben het hier heel erg mee eens. Het bijna einde was trouwens prachtig, ware het niet dat toen het echte einde kwam aanvaren, toch 4 sterren!
Frantic01
zeer goede film met zowel spanning, actie, en sf ook een zeer goede cast van acteurs OA Ed Harris uit The Rock & Michael Biehn uit Aliens & the terminator 1 bij mij 5 stemmen waard.
janusjanus
Buiten Jaws en Das Boot blijft dit voor mij toch DE onderwaterfilm.....
Leno
Is dat een nieuw genre: de onderwaterfilm?
Jaws en Das Boot zijn toch totaal verschillende films..
Chainsaw
En Jaws speelt zich ook nog eens meer boven water dan onder water af, dus die valt dan al niet eens onder dat genre.
TheRisingSun
Schitterende film,die wel even tijd nodig heeft om echt lekker op gang te komen,maar als dat eenmaal is gebeurd dan ontplooid er zich een mooi onderwater avontuur! Een geweldige cast,maar dat niet alleen maakt de film,ook de special effects waren,zeker voor die tijd, al erg mooi.
darkcity
Ze zonden gister zowaar de special edition uit, ik wist niet dat ze ook special editions uitzonden, heb nog geen een film op tv gezien waarvan de special edition werd laten zien, behalve nu dees dan.
Scream
Wat zullen we zeggen, de 3de keer dat ik deze film heb gezien, maar weet je hoe goed deze film ook is, PRACHTIG, vooral met dat onderwaterbeest, alleen het einde gaf niet echt, dat je zegt van; Nou moet ik janken, nee absoluut niet, dat beest is wel mooi gemaakt en mooie film ,een aanrader voor iedereen die van Sf-FILMS houdt
De GeuS
Tikkeltje te saai en langdradig; kon het weer niet echt opbrengen hem af te kijken....
wolfmanrene
70mm-kopie van de film draait op vrijdag 19 augustus a.s. in Filmmuseum CInerama tijdens het wide screen weekend...
FisherKing
Vond de film vroeger al prachtig. Ben benieuwd ?
/me reserveert tijd.
Silvio Dante
Het verhaal was matig, maar qua special effects vind ik dit echt adembenemend; leuke B-acteur die meespeelt trouwens, die Ed Harris. Goed voor 3.5*
Tardis
Fantastische film om op groot formaat te zien want the Abyss is op 70mm film opgenomen. Ik ga hem binnenkort in Cinerama (Amsterdam) voor het eerst op het volledige grootbeeldscherm zien. Helaas gaat Cinerama tegen de vlakte, dus voorlopig voor het laatst in grootbeeld.
Ik heb een half punt afgetrokken omdat ik de ontknoping niet denderend vind.
HiLL
Nu pas gezien en ik moet zeggen wat een fantastische film. Ik dacht even die film gaat nergens heen en ok ok de wat 'onrealistische' ideeen gingen wat ver, maar dat mocht niet baten. Er zitten een aantal aangrijpende scenes in die mij niet koud lieten. Erg goed.
Purmerend
Schitterende film, vaak vind is het genre SF niks aan maar deze is echt de moeite waard. 4*

James Cameron onthult verhaal over ongeval tijdens opnames 'The Abyss': 'Het scheelde niet veel of ik was dood'

Aliens

Krótki Film o Milosci
Drama / Romantiek, 1988

Le Peuple Migrateur
Documentaire, 2001
oceaanonderzeeërzeediving suit flying saucersecret missionnuclear missileamerikaanse marinealien life-formwarning krankzinnigheidufoscuba divingonderwaterscubaextraterrestrial life formdeepseamessagetrapped underwater thalassophobia