• 8.758.340 stemmen

Krótki Film o Milosci (1988)

Drama / Romantiek | 86 minuten

Releasedatum: 17 november 1989

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Krótki Film o Milosci

De negentienjarige Tomek is verliefd op Magda, een vrouw van in de dertig die in een flat woont tegenover die waarin Tomek met zijn moeder woont. Hij bespiedt haar door zijn telescoop en belt haar op om haar stem te horen - zonder iets terug te zeggen. Hij stuurt haar valse oproepen om haar naar het postkantoor te laten komen, waar hij werkt. Na verloop van tijd maakt hij zich bekend en vertelt hij haar alles. Magda is eerst kwaad en dan verbijsterd. Zij gelooft allang niet meer in de liefde en kan de passie van de jongen niet begrijpen. Ze besluit hem te verleiden om te bewijzen dat echte liefde niet bestaat...

avatar van Jos2

Jos2

Van welke dekalog is dit de lange versie?

avatar van Intruder

Intruder

Mooie film, bijzonder goed acteerwerk en werkelijk prachtige muziek. Alleen het einde is iets minder in mijn ogen. Dit is het eerste wat ik zag van Kieslowski en het beviel me uitermate. Op naar meer!

avatar van 93.9

93.9

Erg mooie en goede film!

Een juweeltje!!

avatar van Eyesolation

Eyesolation

Maar 18 stemmen voor deze prachtfilm? Schandalig!

**** 1/2

avatar van Macmanus

Macmanus

Mwa.

Het verhaaltje stelt geen fluit voor. Nogal wat onlogische dingen doet die jongen. Maar dat zal dan wel weer te maken hebben met zijn verliefd zijn, wat kennelijk in dit soort films betekend dat je geen hersens meer hebt.

Paar aardige scènes, maar geef mij maar James Stewart die kijkt naar zijn buren.

2 sterren lijken me bij nader inzien wel genoeg.

avatar van offermans

offermans

Wat een parel van een film. Mooi klein drama. Prachtig geacteerd en zeer mooie dialogen. Ik kan niet anders dan een 5.

Nutteloze revisie van Dekalog 6.

Geen andere visie, gewoon een gerokken versie met dezelfde acteurs. Zo op het eerste gezicht kan ik zelfs niet zeggen of dit gewoon dezelfde film is met extra scenes, of echt een remake.

Blijft verder wel aardig, maar Kieslowski wordt stevig overschat. Redelijk banaal filmpje. Dat zelfs iets sterker en schattiger was in z'n korte versie.

Kan je beter Dekalog 6 nog een keer opnieuw kijken. Voor zover je dat zou willen. Die kreeg 2.5*, deze een halfje aftrek omdat het dezelfde zooi is die gewoon een half uur langer duurt, zonder enige verdere diepgang.

2.0* dus

• 20980 berichten

Volgens mij is Dekalog 6 de verkorte versie van deze film.

• 20980 berichten

Een langere en daardoor tragere en bedachtzamere versie van de zesde dekalog-aflevering. Geen nieuwe inzichten, behalve een heel ander einde, dat het verhaal als geheel verzacht. Ik heb niet direct een voorkeur voor een van beiden (of misschien het tempo van deze en het einde van de dekalog uitvoering).

Ook een 3.5*

avatar van pepijn67

pepijn67

je kruipt meer en meer in de film. Vooral door de wending, zeer de moeite waard

avatar van dinal12000

dinal12000

Nog steeds uitermate boeiende film.

avatar van Anjer

Anjer

Wat een topper van een film.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Een knappe 2de deel uit de reeks. Dit keer een korte verhaal over liefde, waarbij we een jongeman volgen die heel erg geobserdeerd is door zijn overbuurvrouw en haar stalkt met de verrekijker en de meest uiterste dingen verzind om bij der te zijn en om der te verlokken. Uiteindelijk loopt het uit op een nogal brakkige relatie en het einde is natuurlijk weer erg verrassend. Ook hierin weet de regiseur net zoals A Short film About killing een soort van biervilt-verhaaltje neer te pennen dat verrassend uitpakt

avatar van ThomasVV

ThomasVV

Ik vond het net niet superieur genoeg voor het genre, dat natuurlijk op zich wél superieur is. Iets te doorzichtig bestudeerd en daarom te weinig overtuigend...

avatar van Bélon

Bélon

Zeiksnorren hier (op 93.9 na). Opgehoogd van 4,5* naar 5,0* voor de geweldige finale. Behoort tot het beste werk van Kieslowski. Een pareltje.

avatar van Bélon

Bélon

Bélon schreef:

En in Top 10 gezet (Kieslowski Wisseltrofee)

avatar van Flavio

Flavio

Verrassende film over een wat aparte jongen (die tegenwoordig waarschijnlijk het stempel autist zou krijgen) die een obsessie heeft voor zijn overbuurvrouw. De film loopt steeds net wat anders dan je verwacht, vanaf het moment dat Tomek zijn toch niet alledaagse stalker-gedrag vrij onbevangen aan zijn geliefde opbiecht probeert ze hem eerst met machtsspelletjes te vernederen, tot ze zichzelf gaat zien door zijn ogen en haar cynisme achter zich laat. Mooie laatste scene inderdaad.

Net als A Short Film about Killing in sobere kleuren gefilmd in een grijze buitenwijk, registrerend, zonder al te veel context. Fijne regisseur, moet nu toch echt eens zijn Trois Couleurs trilogie gaan kijken.

avatar van John Milton

John Milton

• 19740 berichten

Ik neig naar een negen. Prachtig.

Het moest even op gang komen, maar daarna greep het me recht naar de strot. Die gaan we snel nog eens zien, al wordt dat wellicht eerder in de vorm van de Dekaloog aflevering.

Kunnen we jouw recensie onder jeugdzonden zetten, Onderhond?

Nah. Zou hem ook nog eens kunnen herzien, maar het idee om nog eens een Kieslowski op te zetten steekt me tegenwoordig al tegen.

avatar van John Milton

John Milton

• 19740 berichten

Onderhond schreef:

Mjah, dan kun je het beter laten idd. Snappen doe ik het niet, but to each his own.

avatar van BBarbie

BBarbie

• 12040 berichten

Ik ben een stuk minder enthousiast dan de meeste commentaren hier voor mij.

Een drama over een wat zonderlinge jongeman, die zo te zien ergens in de puberteit is blijven steken en diens obsessie voor zijn mooie overbuurvrouw. Na een dramatisch incident worden de rollen omgekeerd. Dat is het wel zo’n beetje.

De films uit Kieślowski’s kleurentrilogie zijn mij veel beter bevallen, dan dit psychologisch liefdesdrama (zonder romantiek), waar ik niet warm of koud van kan worden.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Een vrij minimalistische film over een jonge voyeur die zijn knappe overbuurvrouw bespioneert genre "Rear window" van Hitchcock. Maar daar blijft het niet bij: hij doet er alles aan om in haar buurt te komen en manipuleert zelfs haar leven om toch maar dichterbij te kunnen komen.

Waar ik dan het meest moeite mee had waren zijn random bekentenissen en de reactie van Magda die wel heel vergevingsgezind was. Toch vreemd als je weet wat er allemaal is gemanipuleerd. Het maakt eigenlijk deel uit van de psychologische mindf*ck van de film wanneer de rollen worden omgedraaid.

Best ingetogen en prima acteerwerk ook. Al bij al geboeid gekeken.