

Dekalog, Jeden (1988)
Genre: Drama
Speelduur: 53 minuten
Alternatieve titels: Dekalog I / Decalogue I / Dekalog 1
Oorsprong:
Polen
Geregisseerd door: Krzysztof Kieslowski
Met onder meer: Henryk Baranowski, Wojciech Klata en Maja Komorowska
IMDb beoordeling:
8,5 (7.376)
Gesproken taal: Pools
Releasedatum: 2 maart 1990
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot Dekalog, Jeden
"I am the Lord thy God; thou shalt have no other God but me."
De 10 jaar oude Paweł en zijn vader Krzysztof zijn allebei in de ban van hun allernieuwste home-computer terwijl Pawełs tante zich zorgen maakt dat hun spirituele educatie eronder lijdt. Maar Paweł houdt van het leven en ook van zijn vaders nieuwste kerstgeschenk, een paar schaatsen. De computer heeft berekend dat het nu veilig is om over het bevroren meer te schaatsen.
Externe links
Acteurs en actrices
Krzysztof
Paweł, syn Krzysztofa
Irena, siostra Krzysztofa
Człowiek siedzący nad lodem
Ania, koleżanka Krzysztofa ucząca Pawła angielskiego
Ewa Jezierska, matka Marka, kolegi Pawła
Matka Jacka
Ojciec Jacka
Szachistka
Video's en trailers
Reviews & comments

Mug
-
- 13949 berichten
- 5968 stemmen
Mooie start van de Dekalog-serie dit deel. Een prachtig begin en een fantastisch eind, kippenvel en kwijldruppels wanneer het kaarsenvet als lopende tranen druppen op het schilderij op de wang van de maagd Maria. De zoektocht van papa naar zijn zoontje was niet helemaal gelukt, alsof het onduidelijk was wat er met hem gebeurd was...maar ja, de laatste minuten maakten dus veel goed. Ik was er stil van.
Benieuwd naar de overige delen, helaas vind ik deel 2 een fikse tegenvaller, waardoor mijn enthousiasme ietwat getemperd is.
4 sterren voor Dekalog 1.

BASWAS
-
- 985 berichten
- 1095 stemmen
Misschien wilde Kieslovski ervoor zorgen dat dit filmpje absoluut geen afgod werd. Voor de variatie begonnen met kijken naar aflevering 5 & 6 en daarna 1. Vond deze Dekalog dus tegenvallen. Soms wat langdradig, afgewisseld met een paar sterke vondsten.
De tranen op de schildering zijn prachtig sentimenteel correct, evenals het moment dat hij zich bezint tijdens het haastig de trap oprennen om voor een oud baasje met stok de liftdeur open te houden ondanks de enorme stress.
Typisch in deze aflevering vond ik de onduidelijkheid wat de moeder betreft. Leeft ze nog, was ze op reis of zijn de vader en moeder gescheiden? Kieslowski bleef voor mij in dit deel een beetje te veel in raadselen filmen. Ook met de man bij het vuur naast het ijs. Dat maakte het mij misschien wat tegen tijdens het kijken.
Misschien moet je de verschillende afleveringen niet al te snel achter elkaar bekijken. De thema’s in de filmpjes die ik tot nog toe gezien heb zijn ook niet echt om er heel erg vrolijk van te worden. Maar toch blijft het een mooi kwetsbare zeer menselijke regisseur met veel warmte.

starbright boy (moderator films)
-
- 21180 berichten
- 4351 stemmen
Begon erg mooi, het einde was wonderschoon. De muziek van Preisner is weer eens echt bloedmooi. Het verhaal daarintegen was me net te voor de hand liggend, te makkelijk.
Maar al met al een mooi begin.
3.5*

kappeuter (crew films)
-
- 71374 berichten
- 5670 stemmen
Berichten verplaatst naar De Site > Algemeen > zelf films toevoegen aan de site

Silvio Dante
-
- 2943 berichten
- 2101 stemmen
Prachtig hoe men zoveel symboliek en moraal in zo'n korte speelduur krijgt. Erg knappe beelden en muziek.
4.0*
En dat bij een les Godsdienst zeg...

danuz
-
- 12935 berichten
- 0 stemmen
Ben nooit een groot bewonderaar geweest van de Trois Coleur serie, maar na het zien van dit eerste deel uit de Dekalog serie heb ik ineens toch weer interesse in Kieślowski's werk.
De openingssequentie straalt al direct een mystieke sfeer uit, geweldig hoe muziek en beeld hier tezamen aan bijdragen. En eigenlijk blijft dit doorheen de film stand houden, is het niet in het audiovisuele dan wel in de dialogen en het thema. Spiritueel versus rationeel wordt hier op een simpele, doch effectieve wijze belicht, met Paweł als ‘mediator’. Zijn fascinatie voor beide aspecten komt me erg bekend voor.
Een kleine, vrij simpele film, maar weet met zijn korte speelduur mooi tot de essentie van het eerste der tien geboden te komen. (En wat een bijzondere kerk is hier te zien overigens.)

Co Jackso
-
- 21924 berichten
- 2751 stemmen
Vanaf zaterdag 15 maart gaat Arte deze film in delen uitzenden. Wat betreft taal en ondertiteling doe ik geen uitspraken.

starbright boy (moderator films)
-
- 21180 berichten
- 4351 stemmen
En er is een Nederlands ondertitelde DVD-box in voorbereiding bij Moskwood. Zou op 25 maart uit moeten komen, maar moskwood is een klein bedrijf dat nog weleens releases uitstelt.

mister blonde
-
- 12387 berichten
- 5311 stemmen
Pakkend eerste deel, welke hoge verwachtingen schept voor de rest. Mooi gefilmd, prachtige muziek en de jonge hoofdrolspeler is geweldig.
Treffende kijk op wetenschap versus religie. Mooi in beeld gebracht dat de vader niet kan geloven dat zijn zoon door het ijs is gezakt ondanks zijn wetenschappelijke berekeningen. Ook de kaarsvet druppels op het gelaat van Maria en het massale bidden wanneer de brandweer mensen uit het ijs vist, zijn absolute hoogtepunten.
Kieslowski is een unieke filmer. 4 sterren. Hopen dat het hoge niveau blijft.

NarcissusBladsp.
-
- 1630 berichten
- 600 stemmen
De box is binnen: prachtig uitgegeven met van die dunne doosjes in stemmig zwart.
Deel 1 gezien. Ik was zeer onder de indruk: de sfeer , het naturelle spel, de fenomenale close-ups, de intiem geschoten scénes. De belichting....orignele shot's. Dat enorme dreigende kruis in de kerkmuur dat het somber besneeuwde landschap overheerst. Erg Pools. Het verhaal eindigt dan ook stichtelijk.....maar lijkt door het kaarsvet te worden gerelativeerd....of niet....? (Waren de financiers merendeels Katholiek en moesten die op het verkeerde been gezet worden.....?)
Je zou de film kunnen afdoen als een erg katholieke en pathetische film met inderdaad een voor de hand liggend plotje....
En natuurlijk dat eeuwige christelijke thema van schuld.....
En die close-ups lijken ook Christelijk geinspireerd:
"Van aangezicht tot aangezicht"
Maar....de grootste (persoonlijke) drama's schuilen meestal in het voor de hand liggende.
Ik heb me door het gevoel dat de film oproept laten meeslepen....het verhaal wordt gewoon perfect cinematografisch verteld.
Alleen het wak in het ijs vond ik niet erg geloofwaardig.......na 8 dagen vriezen.....(de ijverzuchtige en/of wraakzuchtige God kon het niet laten )
Thematiek deed me aan de "The Fountain" denken.....er zijn raakvlakken.......
Een Poolse parel: 4,5*

Tanita
-
- 530 berichten
- 4956 stemmen
DVD nu in de aanbieding bij play.com.
Deel 2 is niet meer in de aanbieding, zie ik nu.

The One Ring
-
- 29974 berichten
- 4109 stemmen
Prima eerste deel van de Dekaloog, met name dankzij de sterke acteurs. Het siert Kieslowski dat hij zijn ongelovige personages niet onsimpathieker maakt dan zijn gelovige personages. Daar komt nog eens bij dat de band tussen vader en zoon erg mooi in beeld gebracht wordt. Het scheelt ook dat het jochie goed acteerd.
Ik ben niet zeker of ik het uitwerking van het gebod nu sterk vind. Leuk om de computer hier als afgod te nemen, in plaats van een meer voor de hand liggende god van een ander geloof, maar of de bekering van de vader op het einde helemaal oprecht is betwijfel ik. Misschien geloofd de vader nu wel in God, maar na zo'n rotstreek zou ik Hem waarschijnlijk niet aanbidden. Gelukkig laat Kieslowski niet al te duidelijk zien of de vader zich nu bekeert of niet.
Het is uiteindelijk wel een geslaagde introductie in de Dekalogreeks. De andere 9 delen wil ik ook wel zien, al kan dat nog eventjes gaan duren.
3,5*

JJ_D
-
- 3757 berichten
- 1295 stemmen
Johan Simons, één van die enkele succesvolle dramaturgen die ons dierbaar vaderland rijk is, heeft de Dekaloog vertaalt naar de planken. Omdat ik die in april ga zien, wil ik nog voor de jaarwisseling Kieślowski’s versie zien, om deze dan weer langzaam te vergeten en mij in april te laten verrassen. En de eerste decaloog is meteen al zo’n twijfelgeval: ik ben niet over de streep gehaald, noch ben ik ontgoocheld.
Maar wat dacht u ervan om, vooraleer werkelijk te gaan “azijnpissen”, te beginnen met de componist in het bijzonder te vermelden? Iedereen is het er schijnbaar over eens dat mede dankzij de muziek zowel de begin- als de eindsequens gelden als bijzonder sterke cinema: integer, zonder veel ornament en om die reden ook contemplatief. Ik kan het daar volmondig mee eens zijn, maar helaas is datgene wat er tussenin gebeurt niet zo bijzonder - in mijn ogen althans.
Met de computer als “afgod” had ik persoonlijk geen problemen: Kieślowski schept een bepaalde gelaagdheid door de God met een andere te confronteren. Spijtig genoeg vult hij zijn reflectie rond de 10 geboden verder nogal droogjes in. “De waarheid komt uit een kindermond”, zo blijkt ook hier – en dat zorgt ervoor dat moeilijker vragen geen kans krijgen. Het euvel is dus niet “het simpele verhaal”, maar wel “het simpele kader” waarin deze historie zich afspeelt. Gaat Kieślowski er werkelijk van uit dat de vragen die het kind zich stelt nog niet bij ons zijn opgekomen, laat staan dat we vrede nemen met de halfslachtige antwoorden van vader- en zusterfiguur?
En wat moeten wij, agnosten, met het bizarre einde? Kan het verliezen van een naaste leiden tot een erkenning van God? Het tegendeel lijkt me waarschijnlijker. Mijn wetenschap heeft gefaald, dus zoek ik zomaar toevlucht tot een andere? Ik zie het realistische figuren niet meteen doen – of ligt dat aan mij?
Toch is de eerste decaloog niet louter kommer en kwel: de vader-zoon-relatie wordt heel oprecht gekentekend, en het zou achterbaks zijn om niet toe te geven dat het einde ons even naar de strot greep. Alleen verwacht ik van de Dekaloog meer diepgang, in plaats van louter een verhaal dat het hart op de goede plaats draagt.
Voorlopig 2,75* - de afronding zal geijkt worden naar de kwaliteit van de andere delen...

offermans
-
- 152 berichten
- 196 stemmen
Mooie verfilming van een relatief eenvoudig verhaal met een voor de hand liggend plot. Rollen prachtig ingevuld.

Metalfist
-
- 12407 berichten
- 3964 stemmen
Gij zult geen afgoden vereren, maar Mij alleen aanbidden en boven alles beminnen
De Dekalog reeks was onder mijn ogen gekomen door de trilogie Trois Couleurs. De films leken me wat en ik ging eens kijken of ik nog iets van de regisseur kende en deze tiendelige reeks leek me best wel interessant maar ik vond ze niet direct en ze verdwenen uit mijn gedachten. Mijn verrassing was dan ook groot toen mijn leraar Godsdienst opeens met het eerste deel afkwam...
De Dekalog reeks concentreert zich vooral op de 10 geboden waarvan het eerste over Godverering gaat. Gelukkig legt Kieślowski het er niet al te dik op maar laat hij vooral de kijker ontdekken wat nu goed en slecht is en slaagt hij er bijna in om vooral niet zelf een oordeel te vellen. Ik zeg bijna want ik kreeg het gevoel dat hij probeerde te insinueren dat de mens meer en meer vertrouwde op hedendaagse technologie en dat dat geen goede zaak is. Iets wat zeer duidelijk wordt naarmate de film vordert en dat vader en zoon bereken hoe dik het ijs is met de computer maar dat er ergens een fout gebeurt en dat de jonge Pawel sterft. Ook kwam het effectieve einde waar Krzysztof ineens toch van God 'switcht' te geforceerd over en doet het afbreuk aan de gehele film. De zoektocht die daaraan vooraf ging waar hij toch probeert zijn kalmte te behouden maar zich langzaam realiseert dat zijn zoon dood is was dan wel weer ijzersterk weergegeven. Eén ding snap ik nog wel niet zo goed, wat was er nu met de jongen zijn moeder? Was ze weggegaan of was ze gestorven?
Dit eerste deel bevat niet veel personages. Ruw gezegd heb je eigenlijk maar 2 hoofdrollen en 1 bijrol. De hoofdrollen van vader en zoon worden respectievelijk door Henryk Baranowski en Wojciech Klata zeer sterk neergezet maar de bijrol van tante Irena, neergezet door Maja Komorowska, stelt teleur. Ze slaagt er niet in om haar personage geloofwaardig neer te zetten en wordt daardoor overklast door Baranowski.
Interessant gegeven deze Dekalog reeks. Misschien toch eens achter de vervolgen gaan.
3.5*

ronverh
-
- 32 berichten
- 66 stemmen
Vandaag weer Dekalog 1 gekeken, ik denk voor de 8e keer. De eerste keer was in Plaza Futura (Krabbedans) zo'n 20 jaar geleden denk ik. Destijds al gegrepen door de muziek, het camerawerk, het verhaal en de jongen. Het einde maakt me steeds bedroefd, zeker nu ik zelf een zoontje heb van 9 jaar...
De andere Dekalog nooit allemaal meer gezien omdat geen enkele de eerste wat mij betreft kon overtreffen maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Spetie
-
- 38582 berichten
- 5287 stemmen
Mijn eerste Kieślowski, Trois Couleurs: Rouge, was mij niet zo goed bevallen, maar op zich was ik wel benieuwd naar de Dekalogfilms over de tien geboden. Het eerste deel beviel mij in ieder geval wel. Best wel knap hoe Kieślowski in zo’n korte tijd een boeiend verhaaltje weet te brengen. De film bevat een sterke sfeer, degelijke,aangemane muziek en daarnaast behoorlijk sterk acteerwerk van zowel vader en zoon. Alleen de vrouw is iets minder overtuigend. Het gebod van “U zult geen andere afgoden vertrouwen” ligt er op een gegeven moment natuurlijk wel erg dik bovenop, maar toch werkt het in de film. Aan het einde van de film, als de vader op het ijs wacht, slaagt de film er zelfs in enigszins te ontroeren en dat is best knap voor zo’n kort filmpje. Ik ga zeker verder met deze reeks.
3,5*

filmfan17
-
- 285 berichten
- 12 stemmen
Ik denk niet per se dat het een moralistisch verhaal is dat met de vinger wijst en vertelt dat we in God moeten geloven. Het probleem wat aangekaart wordt naar mijns inziens is dat ons vertrouwen in technologie/wetenschap nog onvoorziene problemen met zich meebrengt, die we niet kunnen inschatten. Dit hele vertrouwen in de computer die uitrekent, wat geen fouten zou moeten kunnen maken, dit vertrouwen is wellicht het centrale problematische wat er in dit deel naar voren komt.

Naomi Watts
-
- 54554 berichten
- 3155 stemmen
Het concept van de Dekalog reeks intrigeert mij en ben een groot liefhebber van Kieslowski. Veelbelovend begin van de Dekalog reeks.
Wat vooral erg opvalt is de mooie muziek van Preisner. De vader en zoon band en daarmee rekening houdend met het mogelijke feit is spanningsboog genoeg om boeiend te blijven. De traan over de wang van Maria is toch wel het absolute hoogtepunt. Lastig om te beoordelen omdat ik het niet echt zie als film maar als filosofisch vraagstuk. Het heeft mij getriggered, dus opzet geslaagd.

Montorsi
-
- 9601 berichten
- 2251 stemmen
Het voelt een beetje vreemd Dekalogals afzonderlijke delen te beoordelen, aangezien het toch als mini-serie is bedoeld en uitgezonden. Maar aangezien dit toch zo uit elkaar is getrokken doen we daar toch maar aan mee.
Het begin van de reeks is zeer veelbelovend, vooral vanwege de schitterende muziek, aardige uitwerking van het thema van dit verhaal en een paar plaatjes van scenes. Ook sterk geacteerd door de drie voornaamste rollen. 4*

dimi303
-
- 3116 berichten
- 3152 stemmen
Een eindje terug de soundtrack kunnen kopen op vinyl samen met de vinyl van la double vie de Veronique.
Fantastisch eerste deel van de reeks, sterk acteerwerk, muziek en beeld. En dan te denken de we nog een tijdje goed zitten met nog 9 andere delen.

John Milton
-
- 21042 berichten
- 11421 stemmen
Mocht de 4k restauratie ook hier in de bios komen, en mijn extatisch gejubel ontbreekt hier nog, trek me dan alsjeblieft even aan de mouw?
Dekalog Review: The Best 10 Hours You Will Ever Spend At The Movies | IndieWire

MENEER L3GIOEN
-
- 182 berichten
- 0 stemmen
Mooi.
Opening is prachtig neergezet visueel, dmv prachtige kaders, sfeervolle winterlandschappen en de bijna surreële belichting waarbij het blauw eruit springt.
De film heeft zeker een religieus tintje, al interpreteer ik het niet dat de film probeert te zeggen dat we moeten geloven in religie in plaats van vooruitstrevende technologie. Eerder dat mensen (het hoofdpersonage in dit geval) hun geloof hebben gezet in wetenschap maar dat er niks zo confronterend is als het noodlot, dat we niet kunnen voorspellen. Want bij verdriet komt ook altijd woede kijken, maar tegen wie kun je die woede uiten als je iemand waarvan je houdt verliest?

DVD-T
-
- 15378 berichten
- 2784 stemmen
Geweldig wat Kieslowski je allemaal kan laten voelen binnen een uur.
Het eerste verhaal binnen de Dekalog serie komt meteen heel hard binnen en belooft heel veel goeds voor de andere 9 delen. De onderliggende thematiek komt goed over, al hoef je niet perse kennis te hebben van enige vorm van religie. En de onderwerpen die hier worden aangekaart zijn allen interessant. De vader en zoon relatie is heel erg fijn om naar te kijken. De chemie tussen beide is duidelijk aanwezig. Het begin en einde zijn van een ongekende schoonheid. Maar hetgeen wat daar tussen in gebeurd is ook meer dan de moeite waard.
Preisner is hier van groot belang. Hij zorgt er voor meer dan de helft voor dat alle emoties die Kieslowski wil over brengen juist overkomen. De cinematografie is geweldig. Mooi hoe Kieslowski en Zdort hier de gebouwen in beeld brengen. Worden haast zelf een personage binnen dit verhaal. Kleuren pallet past hier ook heel erg goed. Zeker bij het einde.
Heel erg fijn begin van de Dekalog serie.

John Milton
-
- 21042 berichten
- 11421 stemmen
Heb hem inmiddels ook liggen. Staat op de lijst voor dit jaar, zin in

Malick
-
- 9014 berichten
- 0 stemmen
Overigens ging deze eerste aflevering door merg en been heen en gaf het weer een hoop stof om over na te denken. Petje af voor Kieslowski.

Pre- en sequels

Dekalog, Dziesiec
1989
21 reacties

Dekalog, Dwa
1988
49 reacties

Dekalog, Trzy
1988
20 reacties

Dekalog, Cztery
1988
11 reacties

Dekalog, Piec
1988
20 reacties

Dekalog, Szesc
1988
22 reacties

Dekalog, Siedem
1988
11 reacties

Dekalog, Osiem
1988
22 reacties

Dekalog, Dziewiec
1988
17 reacties
Het laatste nieuws

'Sex and the City'-actrice Frances Sternhagen overleden, Tweede seizoen 'Sleepers' met Robert de Hoog krijgt eerste trailer | MovieMeter Recap

Jodie Foster hoopt dat superheldenfilms-tijdperk snel voorbij is: 'Een fase die iets te lang heeft geduurd'

Sofia Vergara is beruchte Colombiaanse kartelleider in nieuwe trailer 'Griselda'

De tien best beoordeelde films van de jarige Ridley Scott (86)
Bekijk ook

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956
27 reacties

The Sparks Brothers
Documentaire / Muziek, 2021
6 reacties

Dekalog, Piec
Drama, 1988
20 reacties

Krótki Film o Zabijaniu
Drama, 1988
40 reacties

Trois Couleurs: Rouge
Romantiek / Drama, 1994
142 reacties

Krótki Film o Milosci
Drama / Romantiek, 1988
24 reacties
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.