• 9.374.764 stemmen

Dr. No (1962)

Actie / Avontuur | 110 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titels: Ian Fleming's Dr. No / Doctor No / James Bond 007 tegen Dr. No

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Terence Young

Met onder meer: Sean Connery, Ursula Andress en Joseph Wiseman

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 31 januari 1963

Plot Dr. No

"Now meet the most extraordinary gentleman spy in all fiction!"

De Britse geheim agent James Bond arriveert in Jamaica om de raadselachtige moorden op zijn collega en diens secretaresse te onderzoeken. Geholpen door CIA-agent Felix Leiter en zijn lokale assistent en bootsman Quarrel ontdekt Bond een verband tussen de moorden en de bezoeken aan het geheimzinnige en kunstmatige eiland van Dr. Julius No, Crab Key genaamd. Bond en Quarrel weten onopgemerkt het strand van Crab Key te bereiken en ontmoeten daar de aantrekkelijke schelpenverzamelaarster Honey Rider. Zij vertelt hen over een vuurspuwend monster, dat van tijd tot tijd op Crab Key opdoemt.

avatar van DeCol

DeCol

Net als Ceeda7 ben ik naar aanleiding van 50 jaar Bond begonnen aan de hele reeks. De meeste heb ik al gezien, maar ik kan me van veel films weinig herinneren.

Dr. No, de eerste en één van de betere Bond-films, die sowieso nog in mijn geheugen gegrift stond. Hij is wat gedateerd, maar dat heeft juist zijn charme. Een beetje knullig en houterig. De film heeft een aantal scenes die me altijd zijn bijgebleven. De "draak" van Crab Key en de "schoonmaakpartij" bijvoorbeeld. Sean Connery is met zijn charisma en uitstraling misschien wel de beste Bond en is hier helemaal in zijn element. Met Ursula Andress is de eerste mooie Bond-girl een feit. Wel jammer dat Dr. No zelf te weinig in het stuk voorkomt, want hij heeft wel de juiste uitstraling voor een bad guy. Nu gaat ie wel heel makkelijk ten onder.

avatar van Beertje45

Beertje45

1)Sean Connery - 2)Timothy Dalton - 3)Daniel Craig - 4)Roger Moore - 5)Pierce Brosnan - 6)George Lazenby. Dit is de rangorde van mijn favoriete Bond vertolkers, alhoewel ik twijfel tussen Lazenby en Brosnan. Lazenby kreeg maar één kans en Brosnan vind ik bij momenten te netjes én nichterige trekjes te hebben

avatar van DiDa

DiDa

Dr. No. De film waar het allemaal mee begon. Wie had toen kunnen denken dat James Bond 50 jaar later nog steeds zo populair zou zijn.

James Bond (Sean Connery) wordt naar Jamaica gestuurd om de verdwijning van een collega te onderzoeken. Deze collega, Dr Strangways, deed onderzoek naar radioactieve straling die ontdekt was in de buurt van de plaats Kingston. Met deze straling zouden Amerikaanse raketten uit koers kunnen worden gebracht. Aan James Bond om uit te vinden wie hierachter zit.

Sean Connery is de allereerste acteur die James Bond mocht spelen en in mijn ogen blijft hij toch de beste. Zijn James Bond heeft alles. Connery’s Bond is charmant, heeft humor, is een echte gentleman, maar neemt zijn werk daarnaast zeer serieus en kan op bepaalde momenten bruut hard zijn. Dit laatste blijkt bijvoorbeeld uit de scene tussen Bond en Professor Dent: "That's a Smith and Wesson, and you've had your six". De rest is bekend.

Ook de manier waarop Bond voor het eerst wordt geïntroduceerd is gedenkwaardig en is meteen de beste introductie van Bond ooit. Hiermee doel ik op de scene in het casino waarbij Sean Connery zich voorstelt: “Bond…….James Bond”. Connery speelt zijn rol met verve en is zichtbaar gemotiveerd. In zijn latere films zal blijken dat zijn motivatie in kracht afneemt.

Dr. No is een film uit 1962 en is daardoor best gedateerd. Maar toch is dit een leuke en bij vlagen spannende film om naar te kijken. Het eerste gedeelte dient om een verhaal op te zetten en hierin slaagt de film. Als kijker weet je zelf nog niet hoe de vork in de steel zit en speur je met Bond mee om de waarheid te achterhalen. Het eerste uur is daarnaast ook zeer realistisch weggezet. In deze Bond film nog geen opvallende gadgets. Nee, Bond moet het met zijn slimheid doen en in een aantal scènes wordt hier goed gebruik van gemaakt.

Het tweede deel van de film, wanneer Bond arriveert op Crab Key, wordt minder realistischer, maar daardoor niet minder spannend. De film weet namelijk soms ook een akelige sfeer te creëren doordat wordt gesuggereerd dat er iets gaande is op het eiland Crab Key dat niet pluis is. Des te spannender en onheilspellender is het wanneer Bond arriveert op Crab Key.

Het tweede deel van de film is eigenlijk de set-up voor de latere bond films. Hiermee doel ik op de schurk van de film, die het doel heeft om de wereld te veroveren en zich ophoudt in een prachtige schuilplaats. Velen zeggen dat Goldfinger hier de trendsetter voor was. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Goldfinger was voornamelijk de trendsetter voor de vele gadgets van Bond. De schurk in dit geval wordt gespeeld door de fantastische Joseph Wiseman als Dr. No, die meteen een van de beste Bond-schurken ooit neerzet. Dr. No is een charismatische verschijning, heeft een zelfverzekerde uitstraling en een akelig voorkomen. Daarnaast heeft hij stalen handen, omdat hij deze bij een ongeluk heeft verloren. Dr. No is lid van SPECTRE (SPecial Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion), een terroristische organisatie. Het doel van deze fictieve organisatie is geld vergaren door afpersing en werelddominantie. In de toekomstige films krijgt Bond nog veel te maken met SPECTRE. Het is jammer dat Joseph Wiseman weinig screentime heeft. Hij komt pas opdraven in het laatste kwartier. Maar zijn introductie gedurende de film (eest horen we de verhalen over hem, dan horen we alleen zijn stem, dan zien we alleen zijn benen en stalen handen) is sterk.

Dr. No is niet een van de beste Bond-films, maar ook zeker niet een van de mindere. Het verhaal heeft een laag tempo en het is jammer dat de finale en de confrontatie tussen Bond en Dr. No zo snel voorbij is. Maar de opzet van de film is goed en met vlagen realistisch voor een spionage film. Ook de bijrollen zijn goed. Hierbij doel ik natuurlijk op Ursula Andress die een van de meest memorabele Bond-girls neerzet. De scene waarbij ze uit het water komt is een van de bekendste scènes uit de James Bond films. Daarnaast weet ook het personage Quarrel veel sympathie op te wekken.

Dr. No zal een trend neerzetten voor de volgende Bond films (Moneypenny, M, de opening met het oog, de openingscredits onder het genot van een sterke soundtrack en de schurk met zijn imposante schuilplaats). Het personage Q leren we pas kennen in From Russia With Love. Dus op naar From Russia With Love.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

De allereerste Bond-film en de start van een hele reeks.

Deze film is meteen ook een van de beste uit de reeks en zette de carrière van Sean Connery meteen op de sporen, hij zou later bewijzen dan hij ook meer kon dan alleen James Bond vertolken.

Het verhaal is ook prima in deze film en, hoewel het nu een beetje oubollig overkomt, ook de actie is goed.

Het was voor mij al een hele tijd geleden, maar ik heb terug plezier aan de film beleefd, en heb hem nu wel volledig gezien, in mijn kinderjaren toen ik de film voor het eerst zag hield ik mijn ogen dicht bij de spinscène, zo goed kan ik me de eerste keer nog herinneren, ik vond die scène toen te griezelig.

En nu de film nog eens opnieuw bekeken, ditmaal op blu-ray.

En het is vooral het geluid dat een boost heeft gekregen tegenover de eerste DVD versie.

Maar ook de beelden zijn gevoelig verbeterd, ben benieuwd of alle filmen zo prachtig zijn opgeknapt, want heb ze uiteraard nu allemaal op het prachtige schijfje dat blu-ray toch is.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ik ga eens beginnen met het zien van alle Bond-films. Heb er in het verleden wel wat gezien en de films met Daniel Craig heb ik ook al gezien en zelfs herzien, maar ik wil ze gewoon eens allemaal zien.

Dr. No bleek de eerste te zijn dus vol enthousiasme opgezet.

Dat de film van 1962 is valt er inderdaad wel aan af te zien. De actiescenes zijn nogal houterig en nep, maar goed, dat hoort nou eenmaal bij de jaren '60. Gelukkig zet Connery een fantastische Bond neer. Hij heeft charisma, een goeie knappe kop, humor en een fantastische stem. Een perfecte James Bond zou je zeggen..

Het verhaal vond ik eerlijk gezegd wat minder. Het begint nog wel mysterieus maar eenmaal op het eiland aangekomen vond ik de film wat inzakken. Gelukkig kwam daar wel Ursula Andress tevoorschijn, een fantastisch mooie Bond-girl.

Dr. No als schurk vond ik ook tegenvallen. Weinig in beeld en zo weer verdwenen. Sowieso had ik tijdens het kijken niet echt het idee dat de hele wereld kon vergaan. Vond de dreiging matig in beeld gebracht.

Ik beoordeel de film met drie sterren. Een voldoende is het zeker waard, Connery zet een keigoede rol neer, aangevuld met een prachtige Andress en de heerlijke muziek eronder. Tijd voor de volgende!

avatar van DiDa

DiDa

martijn011 schreef:

!

Cool,

ik ben daar ook mee bezig zoals je misschien al hebt gezien. Ik moet nu beginnen aan Live And Let Die.

avatar van Zandadder

Zandadder

DiDa schreef:

Cool,

Vorig jaar ook gedaan en alles gezien.

Alleen vorige week wel alsnog de waardering van Diamonds Are Forever alsnog wat omlaag gedaan.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Toch wel een aardige klus denk ik.. Maar uiteraard wel een leuke!

avatar van John Barry

John Barry

Deze eerste James Bond film moet het nog niet zo hebben van de actie scènes en is meer een spionage thriller ondanks dat legt deze film een goede basis voor de rest van de reeks. Veel dingen die in latere bond films ook te zien zijn zie je ook terug komen in deze eerste bond film

Sean Connery zit meteen goed in zijn rol als James Bond .Maar ik vind Joseph Wiseman niet zo overtuigend in zijn rol als de schurk DR NO. Verder rest acteert men redelijk in deze film

De film als geheel vind ik wat te langdradig dat komt omdat sommige scènes te lang zijn of onnodig, echter in de tweede helft van de film als bond Crab Key binnenvalt dan stijgt het tempo van de film

De James Bond theme is mooi maar de rest van de muziek vindt ik niet zo goed.

De locatie in Jamaica zijn mooi en vormen een plus punt van de film.

Dit is een redelijk begin van de reeks .

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Vond hier niet zo veel aan eerlijk gezegd.

Die Ursula Andress is wel een pracht vrouw om naar te kijken.

Verhaal vond ik niet echt spectaculair genoeg.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Ik heb in mijn hele leven een stuk of twee Bond-films gezien, dus leek het mij nu tijd om ze allen eens af te werken. Allemaal ter gelegenheid van de laatste release natuurlijk, al zal ik die tegen die tijd wel op blu-ray zien.

Dr. No is een beetje een matige aftrap. Het spektakel waar Bond bekend om staat blijft de meeste tijd afwezig. Het script is eigenlijk een zooitje en werkt zich fragmentarisch af richting slot, dat een teleurstellende stand-off tussen Dr. No en Bond biedt. Ook de bekende Bond-girl lijkt willekeurig in de mix gegooid.

Weinig spannend begin van een hopelijk wat spectaculairder verloop.

avatar van namingway24

namingway24

De Bond Blu-ray box is binnen, dus het avontuur kan beginnen!

James Bond is inmiddels een lang gevestigde naam, en met Dr. No is het dus allemaal begonnen. Dit deel heeft al veel van de klassieke kenmerken die de reeks zo herkenbaar maken, maar dit eerste deel blies me niet van m'n sokken.

De introductie van Bond, James Bond isin ieder geval wel goed gedaan. Sean Connery is een goede 007; suave and sophisticated, en een echte ladies-man. In de zeldzame actie-scènes is hij best goed, dus zijn rol had hij al vanaf het begin goed onder de knie. Ik heb nog steeds het meeste op met Daniel Craig, maar als eerste Bond blijft Connery memorabel.

Ursula Andress is de eerste echte Bond Girl, en haar eerste verschijning is nog steeds mooi. Ze was (en is nog steeds wel) een mooie vrouw, hoewel haar personage een beetje wazig was. Haar achtergrond was wel apart, maar hoe ze zich gedroeg was iets tè wereldvreemd, en het leek wel of Bond misbruik maakte van een meisje die niet helemaal 100% leek. Ook had ze verder weinig met het plot te maken en was ze in feite overbodig afgezien van de eye candy. Nee, Andress zal zeker niet mijn favoriete vrouwelijke personage in de Bond reeks zijn.

Het detective-element is in dit eerste Bond-avontuur geinig gedaan. Bond heeft hier nog weinig gadgets, dus moet hij het puur van vernuft hebben. Er zitten een paar leuke vondsten bij, die misschien wel al gebruikt waren in boeken of iets dergelijks, maar daar weet ik weinig van af. Laat ik het erop houden dan ik wel meer van die detective-dingen had willen zien. Het grote mysterie en het verhaal vond ik dan weer niet opmerkelijk, dus was het vaak wachten op een spectaculaire scène.

De film kent helaas iets te veel saaie momenten en het ritme zat niet erg lekker. Dr. No laat ook wel erg lang op zich wachten, maar zijn eerste verschijning is ook niet echt indrukwekkend. Het hele stuk in zijn hoofdkwartier ging de kaars wat mij betreft ook langzaam uit, en Bond's ontsnapping en afrekening met de dreiging was één grote anticlimax.

Verder is alles al lekker herkenbaar, maar de eerste Bond is nou niet bepaald opmerkelijk te noemen. Aardig begin, maar het zal zeker beter worden. Op naar "Russia"!

avatar van Lennon

Lennon

Ik heb de bluray box van Bond 50 (net als velen) maar echt complimenten voor de kwaliteit. Dat is echt super mooi opgeknapt.

Ik ben zelf opgegroeid met Bond in de 80's en dat is daarom voor mij ook de leidraad voor mijn Bond waardering.

Dr. No is voor mij een aardige film, maar (logisch) te gedateerd. Ik snap dat ik dit uiteraard in de tijdsgeest van de jaren 60 moet bekijken.

Ik vind het overigens fantastisch om te zien hoe Bond zich in de loop der jaren ontwikkelt, en ook de gadgets er omheen. \

Mooi om een jonge Sean Connory aan het werk te zien. De film an sich duurt mij net iets te lang waardoor hij gaat vervelen. Ook is de "boef" Dr No te weinig betrokken als figuur in het geheel.

Al met al een aardige start, maar met de wetenschap wat nog komen gaat is dit voor mij 2,5 ster.

avatar van halfbloedje

halfbloedje

Dit is voor mij een mindere film. Komt waarschijnlijk ook omdat tie heel oud is maar toch. Ik heb bijna niet genoten van Sean Conerry's acteertalent er zit bijna geen geluid in de film en er zijn niet echte bondacties. Tuurlijk ik begrijp deze film komt uit 1962 daarom heb ik er een 2,5 gegeven.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

dutchtuga schreef:

Weinig spannend begin van een hopelijk wat spectaculairder verloop.

Ben het hier eigenlijk helemaal mee eens. Op basis van deze film zou je niet zeggen dat James Bond zo'n fenomeen zou worden, maar goed, ik mis de tijdsgeest waarschijnlijk helemaal. Vooral in het begin is dit best een vermakelijke film nog, maar hij duurt te lang en tegen de tijd dat Bond op het eiland van Dr. No terechtkomt, lig je praktisch te snurken, zo saai als het is. Maar ik heb goede hoop voor de vervolgen

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Recent Skyfall gezien en bewijst maar weer dat Dr. No een topper is.

avatar van svenn15

svenn15

Nog nooit een bond film gezien maar nu bond 50 jaar bestond vond ik het wel eens tijd er aan te beginnen.

De bond 50 years collection aangeschafd ( bluy ray versie ) en meteen aan de eerste film begonnen.

Om meteen met de deur in huis te vallen Dr. No is echt een topfilm.

Van minuut 1 tot het einde genoten van de film.

Vrij apart eigenlijk dat de aftiteling hier op het begin van de film komt,slimme zet.

Had wel wat bang dat de film wat oud aanvoelde,is ook al van 1962 maar dat viel echt goed mee.

De beelden zien er haarscherp uit en het geluid zit ook goed.

Je merkt ook goed dat dit de eerste bond film is en met een erg laag budget gedraaid.

Special effect zijn er amper en de film lijkt meer op een spionage film waar de actie vrij beperkt blijf.

Waar er dan al eens iets van special effects gebruikt worden merk je toch wel dat de film uit 1962 komt en het wat amateuristich over komt

Benieuwd hoe de bond reeks verder gaat lopen.

Heb me echt vermaakt met deze film en krijgt van mij de volle 4 sterren.

Film verveeld nergens en is gewoon een prima film om de bond reeks mee te starten.

avatar van Snorren

Snorren

Tegenvallende entree van Bond. De film had te veel slordigheden en knullige foutjes dat ik er niet echt van kon genieten. Waarschijnlijk spectaculair voor '62, maar mij heeft het niet kunnen boeien.

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Aan het budget en nog een paar aspecten is te zien dat dit één van de eerste Bond films is. Weinig actie, weinig stunts, geen 'mooie' intro liedje en als Bond in de auto wordt achtervolgd is duidelijk te zien dat er een beeld achter hem zweeft, hoewel dit ook later eens is opgevallen in een Bond film . Maar de prachtige Jamaica als locatie, Ursula Andress en nog een paar onvergetelijke scenes, maken de film toch goed. Op naar From Russia With Love. Voor deze ruimschoots voldoende, 3,5.

avatar van Boneka

Boneka

Eerlijk gezegd had ik deze oude film uit '62 nog nooit eerder gezien. Maar sinds blu ray de films opnieuw heeft bewerkt, dacht ik ik ga hem eens bekijken vanaf de allereerste Bond film. Het beeld is prima in orde. Geluid vond ik wat wisselend en klonk een beetje als de eerste film van Planet of the Apes. Moet zeggen de film begint goed en vooral het eerste gedeelte heeft een prima opbouw. De schurk komt laat in beeld en dat betekent dat we niet zo heel veel van hem mogen zien. Okay de film is wat gedateerd, maar als eerste James Bond film een prima debuut!

avatar van filmamator

filmamator

Film die het anno 2013 niet moet hebben van de aktie. Logisch, gezien het jaartal van uitkomst (1962). Het verhaal zelf kwam ook matig over. Het wist mij niet mee te nemen en daarom kwam de film voor mij langdradig over. Het akteerwerk was daarentegen wel optimaal. Evenals de karakters en de Bond-dialogen. Van die krachten moest deze film het hebben. Oh, en laten we vooral niet Sean Connery vergeten die hier een sublieme rol speelt, in maatpak welteverstaan. Met een geroerde (lees: niet geschudde) wodka-Martini.

avatar van Betamax

Betamax

De eerste en één van de beste.

Gezien de leeftijd een uitstekende Bond film

avatar van roeman

roeman

1962 en dat is te zien en te horen. Ze hadden in die tijd echt geen idee wanneer en vooral waarom je spannende en minder spannende muziek moest gebruiken. Dr. No is niet slecht, maar er ontbreekt echte spanning en ook Connery moet duidelijk in zijn rol komen. De dialogen zijn soms wat over de top en waarom Andress er nou bij is gekomen???? Ze mag er wezen hoor, laat daar geen misverstand over bestaan. Zoals ze de zee uit komt legendarisch, maar ze was nu niet echt een dame in nood. Ook de Bond schurk loopt niet over van schurkerigheid.

Wel hele mooie plaatjes uit Jamaica.

Nee, de Bondfilms hierna zijn beter uitgewerkt.

3* is misschien net iets te veel maar 2.5* vind ik weer te weinig.

avatar van Dk2008

Dk2008

Dk2008 schreef:

De Sean Connery Bond Films doen zeker niet onder voor die van Roger Moore, allemaal met goede en minder goede momenten, alleen doordat ze vaak toch veel serieuzer overkomen blijven ze bij mij vaak niet lang hangen.

Fraaie scene, Bond ontmaskert een vrouw, plaats haar in de auto waarna zij hem in zijn gezicht spuugt.

Na het herkijken van een aantal Bonds, blijven voor mij die van Roger Moore toch veel vermakelijker. Dus die van Connery doen wel degelijk onder, maar in deze film doet Connery het nog goed.

Niet meer helemaal geslaagd, ook al behoorlijk gedateerd maar toch blijft het nog redelijk kijkvoer.

Ik heb deze al meerdere keren gezien, waardoor de spanning eraf is, maar het mysterieuze blijft nog wel aardig.

De film begint sjiek en blijft daarna stijl- en sfeervol gefilmd. Eigenlijk weinig humor in de film, maar toch zitten er hier en daar wat grappige dialogen in. En verder kent de film een aantal memorabele gedeelten, zoals met de taxichauffeur, de spin, de secretaresse Miss Taro en de vuurspuwer. Alleen die laatste achtervolging was niet zo best.

Het begin en het einde blijven het beste, daartussen is er een afwisseling van goede en mindere momenten. Joseph Wiseman als Dr. No blijft ook wel leuk om te zien. Maar de film moet het toch vooral hebben van de mooie en sfeervolle opnamen. 4.0

avatar van Ruud007

Ruud007

Afgelopen weekend eindelijk het boek Dr. No gelezen dus leek het me vandaag eens tof de film ook weer te bekijken, niet alleen omdat het weer enige tijd geleden was, maar ook om het verschil boek - film eens goed te kunnen zien, nu het boek me nog vers in het geheugen ligt. De film zag er werkelijk prachtig uit op onze (relatief) nieuwe tv met HD-kwaliteiten, wat me echt in positieve zin opviel. Het kleurgebruik, de belichting kwamen goed tot hun recht. HELAAS hield mijn DVD er na 50 minuten abrupt mee op en liep genadeloos vast. Dit is nu al de derde of vierde Bond-film die min of meer gesneuveld is.

Grrr, in mijn gedachten heb ik die DVD al drie keer kapotgesmeten haha.

Wat ik wel wil zeggen over de film tot dusver: de opbouw van de film bevalt me zeer goed. De film stopte net voor de heuse mega spannende autoachtervolging die Dr. No bevat (vergeef me enig cynisme). Tot dat punt is er eigenlijk nog nauwelijks actie geweest zoals dat in latere Bond-films voorkwam. Totaal geen negatief punt, want het zorgt voor rustige, meer spionage-achtige scènes die voor mij het boek eer aan doen. De film is heel laid back en stijlvol, wat zich vooral uit in de prachtige kleding die Bond draagt en een paar fantastische sets. In die eerste 50 minuten mag de casinoscène als hoogtepunt beschouwd worden: niet alleen in cinematografisch opzicht, maar ook in de introductie van Sean Connery als James Bond. Iets wat me ook ontzettend beviel, was de korte achtervolging op Bond vanaf het vliegveld op Jamaica. Deze scène was zowaar daar live opgenomen en zag er vanuit film-technisch opzicht goed uit. Dit maakt de film niet alleen vele malen beter bestand tegen de tijd, het verhoogt ook de kwaliteit van de film. Bovendien bewijst het wel degelijk dat zulke scènes gewoon live, zonder blue screen, opgenomen kunnen worden. Het is daarom des te sneuer dat de autoachtervolging verderop in de film niet op diezelfde wijze opgenomen is. Het doet afbreuk aan de film vind ik en maakt de film in die scène echt gedateerd. Jammer, want de bad guys in de achtervolgingsauto kwamen toch al niet in beeld, dus die auto had gewoon live kunnen worden opgenomen en de close-ups van Connery hadden op dezelfde manier kunnen worden opgenomen als de eerder verschenen achtervolging in de film: in beide reed of werd Connery gereden in een cabriolet.

Ook viel me in goede zin de vindingrijkheid van Bond zelf op. Zo trekt hij een haar uit zijn hoofd en plaatst deze op één van zijn kastjes in zijn hotelkamer, als truc om erachter te komen of er inbrekers in zijn kamer zijn geweest. Misschien dat het nu achterhaald is, maar het werkt wel! Tuurlijk zijn de gadgets van Q voor mij onlosmakelijk verbonden met James Bond, maar voor een eerste film was deze insteek niet storend, noch miste ik de gadgets. Daarnaast is het enthousiasme van Connery bijna aanstekelijk. De laatste films van hem heb ik ook het recenst gezien en dan komt zijn rol in Dr. No wel in een heel positief daglicht te staan. Hij ziet er in deze film goed uit, acteert prima: in zijn geval is hij in zijn eerste Bond-film gelijk het meest geloofwaardig.

Wel, de eerste 50 minuten bevielen in ieder geval na vier jaar weer!

avatar van Ruud007

Ruud007

Na het laten behandelen van de krassen deed de DVD het zowaar weer!

Ik kon dus weer verder kijken vanaf de eerder genoemde achtervolging: de enige scène in de film die de film laat dateren. Nu ik de hele film weer gezien heb, vind ik die achtervolging de enige scène die afbreuk doet aan de kwaliteit van de film. Van mij had hij er anders best uit gelaten mogen worden. De scènes met miss Taro zijn vermakelijk en laten het enthousiasme van Connery in de rol des te meer zien, maar het viel me op hoe zeer zij gebruikt wordt als een soort van seksspeeltje. Op dat punt ben ik blij dat de Bond-films door de jaren heen steeds vriendelijk tegenover vrouwen zijn geworden. Een ander hoogtepunt van de film is de inmiddels tijdloze moord op Professor Dent. Bravo aan het team dat ze gekozen hebben voor deze variant, want het laat iets van de bruutheid van Bond zien uit de boeken wat ik alleen maar kan toejuichen.

Daarna begint de 'actie': Bond en Quarrel, die zeker één van mijn favoriete side kicks van Bond is geworden door zijn loyaliteit en op mij heel vriendelijk overkomt, gaan samen naar Crab Key om uit te zoeken wie Dr. No nu precies is. Daar komt de eerste Bondgirl dan toch eindelijk in beeld: de prachtige Ursula Andress in haar witte bikini komt het water uitgelopen. Het behoeft natuurlijk niet om te zeggen dat het een iconisch beeld in de filmgeschiedenis is of hoe lekker Ursula er in 1962 uitzag of hoe Sean Connery niet probeert weg te kwijnen bij het aanzien van Ursula. Afijn, Ursula Andress staat in het woordenboek vermeld onder 'beeldopvulling' en daar slaagt ze prima in. Het sterkste vond ik haar in de scènes zonder dialoog, waar ze zich van haar atletische kant mocht laten zien. Jack Lord als de eerste Felix Leiter vond ik een ander verhaal: zijn invulling van de rol die nooit echt een vaste acteur zou krijgen beviel me prima. Op Crab Key wordt intussen wat mooi beeldmateriaal van het Caraïbisch gebied laten zien en de film wordt er kleurrijker en avontuurlijker van. De dreiging komt ook pas als de beruchte draak te voorschijn komt en Quarrel vermoordt. In het boek vond ik dit het enige minpunt en in de film is het ook niet geslaagd. Als Bond en Dr. No eindelijk tot een confrontatie komen, levert dat een prima scène op tussen 007 en de dienstdoende schurk. Voor velen is Goldfinger de blueprint voor vele latere Bond-films en daar valt ook wel wat voor te zeggen met betrekking tot de gadgets en het meer over-the-top verhaal. In Dr. No echter worden ook al voor vele zaken de basis gelegd, zoals het gevangnemen van Bond an sich.

Wat ik in Dr. No ijzersterk vond en vele latere films minder goed in zouden slagen, was dat er in deze film wel degelijk meerdere malen op een serieuze manier gepoogd werd Bond om het leven te brengen. De achtervolging vanaf het vliegvlied, de tarantula, de scène buiten het hotel, de tweede auto-achtervolging, de scène in miss Taro's huis. Dr. No bereikt voor mij de climax als Bond in een cel wordt gestopt waar hij vervolgens zelf een aantal hindernissen moet overwinnen om eruit te komen. In het boek was het nog iets sterker en overweldigender, maar het voldoet prima. De uiteindelijke confrontatie vind ik een beetje sof, maar het is allemaal keurig in beeld gebracht en het duurt allemaal niet ellenlang zodat het nooit heel saai wordt. De eindscène was wel weer heel jaren '60 met het kleurgebruik van de aftiteling en de shots. Over de gehele linie van de film vond ik veel scènes tijdloos, met prachtig aangeklede sets door het genie dat Ken Adam heet. Eigenlijk zijn Dr. No en OHMSS samen het minst gedateerd in dat opzicht van de Bond-films uit de jaren '60, wat denk ik te danken valt aan de regie van resp. Terence Young en Peter R. Hunt. Goldfinger komt op mij veel gedateerder over en Live and Let Die is bijvoorbeeld één en al jaren '70.

Ja, ik vind Dr. No een goede film. Stukken beter dan in mijn herinnering. Als Dr. No nu gemaakt had moeten worden, dan had dat zeker een waanzinnig Bondavontuur opgeleverd in de stijl van Casino Royale. Dat valt in mijn opzicht alleen maar te prijzen.

*3,5 voor het goede verhaal, de spionagesfeer, de prachtige locaties en dito sets.
*0,5 voor de energieke, enthousiaste Sean Connery.

avatar van Franza

Franza

Ik heb de laatste 3 bondfilms gezien.

En eigenlijk ben ik met mijn neef (een echte bond-fan) begonnen om alle bondfilms te gaan kijken.

En om te beginnen bij nummer 1 : dr,No

Ik moet eerlijk zijn dat ik nog nooit zo'n oude film heb gezien.

Maar ik vond hem wel vermakelijk.

Ik heb ondertussen ook from russia with love gezien.

En dan vind ik dit toch de betere.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

De eerste Bondfilm.

Toch een stukje filmgeschiedenis want mocht deze een gigantische flop geweest zijn was het wellicht over en out met deze succesvolle reeks.

Connery blijf ik de beste Bond vinden. Hij heeft de stijl en het charisma.

Verder valt er niet zo heel erg veel te zeggen over deze eerste Bond, het blijft allemaal nogal povertjes maar de toon is wel gezet.

avatar van JvB Lucas

JvB Lucas

Dr. No

The name is Bond... James Bond

De eerste, de allereerste Bond-film. Hij is gewoon heel erg gaaf.

Het is de perfecte manier om kennis te maken met de franchise: de knallende opening met de gun-barrel (het heeft iets klassieks), en ditmaal geen modern of poplied als opening. Nee, bij dit geweldige eerste deel hebben we gewoon het briljante Bond-theme van Monty Norman. En dat past ook hier bij. Sean Connery speelt James Bond, en hij blijft de beste Bond-acteur. Hij heeft charme en weet hoe hij de klassieke one-liners uit zijn mond moet krijgen. Maar achter deze man zit toch ook wel een naargeestige agent. Hij is best wel onvoorspelbaar.

Verder vind ik de tijd, waar deze film uitkomt, wel leuk om te zien. Vooral dat de slechterik, Dr. No (geweldig gespeeld door Joseph Wiseman) moet overkomen als Chinees, maar toch wordt hij gespeeld door een (geweldige) Canadese acteur. Dat heeft natuurlijk deels te maken met het regime van die landen. Vooral dat de film is gemaakt in een tijd dat er allerlei samenzweringstheorieën waren tegen de Sovjet-Unie en dat er destijds serieuze films hierover gemaakt werden. Dr. No is meer een spectaculaire spionnenfilm met actie.

Het blijft een geweldige film.

*4,0

avatar van Paradoxiaal

Paradoxiaal

Je kan een bondfilm eigenlijk geen 4 sterren geven; daar zijn ze niet voor gemaakt. Maar ik moet toch wat om mijn favoriete bond film van andere goede bond films te onderscheiden (From russia with love, Casino royale).

Een van de prettige eigenschappen van deze film is zijn ongepolijstheid. Bond schiet een ongewapende schurk neer. Hij komt hardhandig aan zijn informatie. Het maakt de film geloofwaardiger dan de 50 film jaren van bond-klonen die erop volgen. Dat is misschien nog wel de grootste prestatie van de Bond serie, is het bijzonder van Dr. No; 23 films later is James Bond nog steeds van deze tijd.