menu

Licence to Kill (1989)

Alternatieve titel: License to Kill

mijn stem
3,11 (1429)
1429 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Actie / Thriller
133 minuten

geregisseerd door John Glen
met Timothy Dalton, Carey Lowell en Robert Davi

Vlak na een belangrijke drugs-inval trouwt de CIA-agent Felix Leiter. Wanneer de gearresteerde drugsbaron ontsnapt vermoordt hij zijn vrouw en mishandelt hij Leiter. Zijn oude vriend, Brits geheim agent James Bond, is uit op wraak. Wanneer M 007 het bevel geeft om de zaak te laten rusten maakt Bond zich los van de geheime dienst, en gaat op een persoonlijke tocht om wraak te nemen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=ARLFh3J0Iw8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
4,0
Beste bond van dalton, mijn favoriet naast connory met de 2 knapste bondgirls in 1 film.

avatar van xxERWINxx
4,0
Vandaag herbekeken, ik vond hem iets beter dan de vorige met Dalton Living daylights.

In deze film ook weer een spetterende opening, goede (harde) actie scenes, achtervolgingen, veel spanning en een goede schurk ook, alles wat een Bond film nodig heeft zit hierin, ook een spectaculair laatste half uur in het 'kasteel' en daarna met de tankwagens zeer goed en spannend!

Op naar de films met Pierce Brosnan ook 1 van mijn favorieten!

avatar van Filmkriebel
2,5
Slechtste Bondfilm samen met Die Another Day. Dalton als Bond vind ik maar niks en de film zelf doet helemaal niet Bond achtig aan en voelt eerder aan als een ordinaire revenge flick, zelfs al krijgen we twee Bondgirls en de casino scène. Iets minder actiescènes verder en ook het aantal verschillende exotische locaties is heel beperkt. Deze Bondfilm lijkt wel met de helft van het budget van een normale Bondfilm gemaakt.
Dat ik me na een kwart eeuw niks meer van deze film kon herinneren zegt genoeg. Grappig dat Benicio del Toro hier als de rechterhand van de badguy optrad. Gelukkig kwam Pierce Brosnan daarna de franchise redden.

avatar van FillumGek
3,5
Na zoveel jaar maar eens herzien en License to Kill blijft toch wel een prima Bond-film. Vond het als kleine jongen een beetje vreemd dat Bond er opeens anders uit zag na kennis te hebben gemaakt met Brosnan, maar Dalton is weliswaar wat serieuzer, maar verder een prima vertolking.

Wat me vroeger vooral fascineerde was de witte haai. Tot tweemaal toe wordt er iemand gegrepen, en ik kon me alleen maar indenken hoe verschrikkelijk het moet zijn om in zo'n basin te pleuren. Ook de sidderaal-kill vond ik indrukwekkend. Toch wel een klein feestje om dit weer terug te zien. Verder springen een aantal moorden er tussenuit zoals de drukcabine. Toch allemaal wat harder dan de doorsnee Bond.

Davi is een goede badguy, leuk dat Toro in één van zijn eerste rolletjes naast hem mag schitteren als sadistische maniak. Ook de Bond-girls zijn meer dan prima, waarbij Bouvier mij het meeste aansprak. Het slot met de tankwagens is één van de vermakelijkste eindes in een Bond-film. Toch een stuk beter vermaakt dan met een aantal '80's-Bondfilms.

avatar van TomPSV
4,0
Sterke Bond-film dit hoor. Ondergewaardeerd wat mij betreft. Enorm veel actie, knappe Bond-girls, sterke badguys, prachtige locaties en allemaal vrij rauw in beeld gebracht. Weinig humor in de film, maar het is meer to the point. Timothy Dalton komt ook erg overtuigend over als 007.

Uitstekende film.

Het zet voort waar The living Daylights mee begon, een veel serieuzere Bond maar ook de sfeer is veel serieuzee, grauwer en realistischer. Het sfeertje deed me eigenlijk zelfs wat denken aan Miami Vice.

Prima badguy ook, echt zo'n gast waar je niet mee wilt sollen. Hard qua geweld ook, voor een Bond film, that is. Dalton echt prima als Bond en echt jammer blijf ik het vinden dat hij niet een derde of zelfs vierde film kreeg.

Enige onnodige was die ene griet waar hij dan mee gaat rollebollen terwijl hij al iets "had" met die andere en die andere is wel echt een keeper. Maar ja, voor Bond is geen enkele vrouw een keeper.

Ook tof om een jonge Benicio te zien. Ik ben zelf echt wel een voorstander van de serieuzere films. Tuurlijk, de films met Connery en Moore hadden echt wel hun charme, maar het was nooit spannend te noemen, nooit alsof er echt gevaar was en vaak zelfs lichtelijk aan de "goofy" kant.

avatar van filmfan0511
4,0
Een erg ondergewaardeerde Bond, zo blijkt. Het is een deel dat niet zozeer de gebruikelijke James Bond-elementen toepast, en dat zal dan ook wel de reden voor de lagere rating zijn. Ik vond het echter enorm verfrissend. Eens een keer niet een over the top bad guy die uit is op werelddominantie/de Sovjets, maar een realistische drugsbaron. Robert Davi zet veruit de leukste villain neer die ik tot nu toe in een Bond-film heb zien rondlopen. De sfeer is ook duisterder, wat hier erg goed werkt, en ik merkte ook vooral dat deze film erg bruut is. Nu ja, in vergelijking met de andere delen natuurlijk. Wat meer gruwelijke kills, wat meer gore. Erg fijn en verfrissend.
Het verhaal was leuk om te volgen, en zat goed in elkaar. Het is een film die losstaand buiten de Bond-reeks ook nog wel werkt, vermoed ik. Ik kan deze meer serieuze/realistische sfeer wel appreciëren. Dalton zet ook opnieuw een goede prestatie neer. Hij zet Bond hier op een harde, soms zelfs bijna duivelse manier neer, maar het werkt. Jammer dat hij niet nog wat meer delen op zijn naam heeft staan. Net zoals deze film, is ook hij ondergewaardeerd binnen het Bond-wereldje.

Kleine 4*.

avatar van david bohm
3,0
Deze film is mij bij herziening erg meegevallen. De eerste Bond die ik zag en waarvan ik destijds een VHS exemplaar heb aangeschaft.
Het is een a-typische Bond waarin niet een of andere missie van Secret Service centraal staat, maar een persoonlijke vendetta. De schurk heeft z'n zaakjes goed voor elkaar in de drugshandel en een aantrekkelijke vriendin gespeeld door Talisa Soto.
Ook niet des Bonds is dat het verhaal zich grotendeels in een fictieve republiek afspeelt, die er overigens prima uitziet.
De heer Dalton maakt Bond een meer persoonlijke, menselijke geheim agent die twee dames echt verliefd weet te maken. De actie is goed met een aantal fraaie kills. De finale duurt mij persoonlijk iets te lang.
Al met al leuk om weer gezien te hebben.

avatar van Gastel
3,5
Beste Bondfilm in twintig jaar. Dit is de meest harde en rauwe Bond film, met The Living Daylights zagen we al een beetje waar de franchise heenstuurde, maar met License To Kill zijn alle remmen los.
Geen ingewikkeld plot dit keer over koude oorlog complotten, microchips of op wereldheerschappij uit zijnde kwaadaardige organisaties maar een simpel wraak verhaal. This time it's personal.

Nadat een stel goede vrienden van Bond op brute wijze zijn vermoord door een gemene gangster (uitstekende rol van Robert Davi) is Bond uit op vergelding. Een persoonlijke wraakactie past natuurlijk niet bij een MI6 agent, M gooit hem dan ook uit de club waardoor Bond er alleen voor staat. Gelukkig krijgt hij gaandeweg hulp van een leuke CIA agente (tevens beste Bondgirl in jaren). Het leukste is nog dat ook Q op persoonlijke titel James te hulp schiet. Hij levert een koffertje vol handige reisgadgets en gaat zelfs nog even mee op missie (Desmond Llewelyn krijgt meer te doen dan ooit in deze film).

Wat zich vervolgens ontvouwt is een uitstekende actiefilm. Weg zijn nagenoeg alle campy elementen uit voorgaande jaren. Ook de kwinkslagen zijn tot een minimum beperkt. Bond heeft even geen tijd voor onnodig gelanterfant.

Zonde dat dit de laatste keer is dat we Dalton in actie zullen zien als Bond. Hoewel er op zijn performance best het een en ander aan te merken bevalt deze nieuwe richting mij uistekend.
Er zal zes jaar geen nieuwe Bondfilm gemaakt worden, waardoor Dalton zijn rol uiteindelijk moet opgeven. Pierce Brosnan neemt de rol uitstekend over, maar ik had best nog een of twee keer Dalton in actie willen zien.

3.5*

Tussenstand:

1. Goldfinger (1964) 4*
2. On Her Majesty's Secret Service (1969) 4*
3. From Russia With Love (1963) 3.5*
4. License To Kill (1989) 3.5*
5. Moonraker (1979) 3.5*
6. Thunderball (1965) 3.5*
7. Dr. No (1962) 3*
8. The Living Daylights (1987) 3*
9. For Your Eyes Only (1981) 3*
10. Live And Let Die (1973) 3*
11. Diamonds Are Forever (1971) 3*
12. You Only Live Twice (1967) 3*
13. The Spy Who Loved Me (1977) 3*
14. The Man With The Golden Gun (1974) 3*
15. Octopussy (1983) 3*
16. A View To A Kill (1985) 2.5*

avatar van Fisico
3,0
Fisico (moderator)
Degelijke Bond-film met opnieuw Timothy Dalton, zijn laatste ook na The living daylights. Was een tussenpaus voor Pierce Brosnan, maar zette het Bond-personage puur neer, zoals Fleming het voor ogen had. Is daarom ook geapprecieerd als Bondacteur.

Deze License to kill is inderdaad een wat aparte Bond-film waarbij eens niet een gevaarlijke megalomane gek moet behoed worden van werelddominantie. Eigenlijk puur een wraakfilm. Sowieso fijne actiescènes en aparte levenseindes van een aantal individuen. De idee van 2 Bondgirls slaat ook wel aan al verbleekt Soto wel tegenover Lowell. Fijn ook dat Q wat prominenter in the picture komt. En ook de bad guy Davi is top met zijn karakterkop als maffia- en drugsbaron.

avatar van Lebarron
4,0
Nadat de James Bondfranchise met The Living Daylights definitief de Cold War achter zich had gelaten moest er een nieuwe gevaar gezocht worden en die vond men in The War on Drugs. Bond neemt het dit keer op tegen een grote drugkingpin genaamd Franz Sanchez die zijn vriend Felix Leiter op een gruwelijke manier verminkt heeft en diens kersverse bruid bruut vermoord. Bond besluit op persoonlijke titel de organisatie van Sanchez te ontmantelen en krijgt hierbij hulp van Q (Desmond Llewelyn) en twee bondgirls gespeeld door Carey Lowell en de exotische Talisa Soto, in mijn optiek de mooiste Bondgirl ooit. De film was mogelijk zijn tijd ver vooruit want in 1989 was de Narcoterreur nog niet zo'n issue als nu. Een junkie was een aan lager wal geraakt type bij wie je een fiets voor een tientje kon kopen en Dealers leken nooit een steek verder te komen omdat het verkopen aan die junkies slechts kruimelwerk was maar wat het grote publiek toen nog niet besefte was dit slechts het eindstation was. De laatste twee schakels in de keten van een enorme miljoenenindustrie waarin types als Franz Sanchez aan het roer staan die door hun geld zo machtig zijn dat ze nagenoeg untouchable zijn geworden. Ook het type Bond neergezet door Timothy Dalton in deze film, zakelijk, doortastend en bikkelhard met een vleugje humor, bleek zijn tijd ver vooruit. Waar hij in The Living Daylights al voorzichtig toonde dat hij een andere Bond was dan zijn voorgangers breekt hij hier volledig los van ze. Dit viel niet goed bij de meeste fans en daarom was dit zijn laatste optreden als Bond. Pierce Brosnan volgde hem op en die was inderdaad meer een mix tussen de Connery-Bond en de Moore-Bond. Mij beviel de Dalton-Bond wel en daarom was het des te wranger dat Daniel Craig juist door diezelfde Bondfans enorm geprezen werd met zijn vertolking. Hij zette de Dalton-Bond neer in Maximum overdrive en zonder enige humor want Craig kijkt altijd of hij net een Wedgie heeft gehad.

4,0
Helaas, dat was hem dan, de allerlaatste traditionele Bond. Tevens voor het eerst dat ie er echt alleen voor staat. Jammer dat dit ook meteen de laatste Dalton film was, van de andere kant, hij doet de rol ook weer niet tè lang in tegenstelling tot zijn voorgangers(ik bedoel niet Lazenby:)) die op een bepaald moment gewoon iets te oud en ongeloofwaardig worden. Dalton werkt in beide films keihard en wat mij betreft is dit de perfecte afsluiter van de oer-Bond. Deze film heeft net als zijn voorganger een erg goede balans, lekkere muziek, lekere Bond-girls, goede roekeloze villains, maar ook, in deze film, wat ongepland stinkend geluk. Leuk en goed in beeld gebracht spektakel. Ik zou zeggen, geniet ook nog even van deze. Alles wat hierna komt is "anders" zullen we maar zeggen . Maar goed, na deze heb ik weer voldoende energie gekregen om door te gaan naar GoldenEye. Licence to Kill, zeker meepakken als fan van de echte Bond-film zoals deze ooit begonnen is.

avatar van Noodless
3,0
Timothy Dalton als James Bond gaat samen met deze film een bankje vooruit t.o.v. van zijn eerste vorige Bondfilm. Het verhaal is leuker opgezet, heeft een paar harde scènes en een betere slechterik vertolkt door Robert Davi. Ook de twee dames Carey Lowell en de exotische Talisa Soto mogen er zijn. Het verhaal zelf is wat mager, maar heeft wel een paar leuke ideeën zoals de wraak van Bond die zich niks aantrekt van zijn bazen die liever een andere opdracht voor Bond in gedachte hebben waardoor er ook een kink in de kabel komt bij zijn eigen opdrachtgevers. Ook leuk is het gegeven rond Q die hier niet alleen zijn nieuwe snufjes laat zien, maar ook echt mee helpt in zijn missie. Degelijk, maar Dalton zal voor mij toch de mindere Bond blijven. 6/10

Gast
geplaatst: vandaag om 19:29 uur

geplaatst: vandaag om 19:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.