menu

Moonraker (1979)

Alternatieve titel: Ian Fleming's Moonraker

mijn stem
2,95 (1412)
1412 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Verenigde Staten
Actie / Sciencefiction
126 minuten

geregisseerd door Lewis Gilbert
met Roger Moore, Lois Chiles en Michael Lonsdale

Een Boeing 747 met aan boord een spaceshuttle stort neer in de Atlantische Oceaan. De Britten ontdekken dat de spaceshuttle is verdwenen en moeten aan de VS hun verontschuldigingen betuigen. Ze laten het er echter niet bij zitten en James Bond wordt op de zaak gezet. Hij begint zijn onderzoek bij Drax Industries die de Moonraker ontwerpt. Al snel blijkt dat hij niet welkom is en Bond moet koste wat het kost ontdekken wat Hugo Drax te maken heeft met een onbekend ruimteproject en een zeer giftige uitgestorven orchidee.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=tElqzfUf9hQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van jono
3,0
Wanneer de spaceshuttle Moonraker tijdens een routinevlucht spoorloos verdwijnt, wordt James Bond op de zaak gezet. Het spoor voert hem naar Venetië, Rio de Janeiro en ten slotte naar een geheime lanceerbasis in het tropisch regenwoud van Brazilië. Daar ontdekt hij een samenzwering om de mensheid te vernietigen door middel van een giftig zenuwgas. Een aantal vooraf geselecteerde mensen worden naar een ruimtestation gebracht om van daaruit de aarde opnieuw te bevolken. Uiteraard komt James Bond op tijd achter het plan en weet uiteindelijk de wereld te redden.

De eerste anderhalf uur is deze film erg vermakelijk, met een aantal aardige stunts en actiescènes. Het laatste half uur wordt het echter allemaal bijzonder ongeloofwaardig, bespottelijk zelfs, ondanks de peperdure sets en speciale effecten. James Bond in space is eigenlijk niet zo'n goeie combinatie. Alles opgeteld kom ik net aan op een voldoende, maar veel meer kan er helaas niet van maken. 3*

avatar van Zandadder
3,0
Voor mij gaat bij herziening er een halfje af.

Om te beginnen hoort Bond niet in de ruimte, pure onzin al is het James Bond.
Een paar goede scenes (De intro, vechtpartij met de Aziaat, carnaval in Rio, Venetische gondelscene, speedboat-mortieren)
Maar ook mindere zoals het gevecht met de slang (heb een slangenfobie), Jaws en het meisje, en eigenlijk het laatste uur wel. Saai, raar en slechte effects.

Een mindere soundtrack, Goodhead vind ik wel een van de mooiere Bond-girls. Drax een redelijke schurk.

Velen geven bij A View To A Kill aan dat Moore te oud oogt, ik vind dat dit bij Moonraker ook al op gaat.

Wat de Bond films met Moore betreft, komt hierna FYEO en vind ik samen met LALD duidelijk de besten.

avatar van xxERWINxx
3,5
Ik heb deze nog eens herbekeken, en haal er toch een half sterretje vanaf, vind James Bond in de ruimte toch wat minder.
Opening-scene viel ook wat tegen, daarna wel mooie scenes zoals de boot achtervolgingen, de kabelbaan en het laatste stuk in de ruimte met wat explosies.
Leuk dat Jaws weer meedoet en hij krijgt in deze film ook een meisje naast hem, ook wel leuk bedacht.

Maar of deze echt beter is dan The spy who loved me en Man with the golden gun vind ik dan net niet.
Op naar het volgende deel!

avatar van martijn011
3,0
Na het erg leuke deel 'The Spy Who Loved Me' is dit toch een stuk minder. Niet dat ik deze film zo slecht vind als dat vele anderen dat vinden, maar het is wel allemaal een stuk minder.

Toch kan ik me de eerste anderhalf uur altijd prima vermaken. Een leuke opening, een vermakelijk gedeelte in Venetië en Bond moet zich constant uit de meest benarde posities redden.
Hoogtepunt is natuurlijk wanneer hij op enorm hoge snelheid in een draaiende raket gesaboteerd wordt door Chang, het hulpje van de Bond-schurk Hugo Drax.

Eenmaal in de ruimte wordt het al snel minder. Erg jammer dat ze hier toen voor gekozen hebben, al is het, wanneer je het in de tijdgeest plaatst, wel te begrijpen.
Drax is geen slechte Bond-schurk maar heeft wel een erg maf plan bedacht wat totaal niet uit de verf komt. Jaws komt hier ook weer opdraven, maar is nog niet de helft zo goed als in de voorgaande film.
Verder heeft Moore ook niet al te veel chemie met de Bond-girls die hij onderweg weer van de nodige lichaamsbeweging voorziet.
Voldoende blijft staan.

avatar van Shadowed
3,0
Ok.

Bond-films mogen vaak wel iets meer buiten het boekje gaan, maar dat de reeks dan vervolgens in een sciencefictionfilm verandert na enige tijd vind ik weer iets te overdreven. Laat dan maar de creativiteit zien via coole gadgets, auto's en wapens.

Met weer een verschijning van Kiel was echter het feest compleet. Al is hij hier iets meer een komische noot, maar de verschijning van zijn personage is eigenlijk leuk genoeg. Wat mij betreft tot nu toe het leukste personage in de gehele Bond-reeks.

Moore is ook weer terug en speelt bekend terrein. Alleen het daadwerkelijke terrein is wat minder bekend. Sciencefiction werkt niet zo in een Bond-film, en hier ook niet echt bepaald. Desondanks zorgt het wel voor een aantal redelijke actiescènes.

Maar het is net wat ondermaats aan het vorige deel. De Bond-girl is wel weer wat leuker, maar de omgeving toch weer wat minder. In de slotfase waar Kiel zich bij Bond aansluit is ook een verrassende, maar niet geheel geslaagde uitwerking helaas.

Het vermaakt wel. Maar als Bond-film voelt het niet echt aan. Ik ben er meer een voorstander voor als de sci-fi gewoon in de vorm van gadgets komt. Niet in de vorm van ruimteschepen. Dat gedoe met de "ideale mens" neerzetten is ook een wat vergezocht dingetje. Maar goed, toch maar een voldoende dan.

avatar van stefan dias
1,0
Tja, best vermakelijk, maar dan om 'all the wrong reasons'. Ridicuul plot, een jongbejaarde houten klaas als superheld en 'pussy magnet'. Het mag dan allemaal niet serieus bedoeld zijn, hier maken ze het wel héél bont. (pun not intended)
De film lijkt wel geregisseerd door Ed Wood. Met veel enthousiasme gemaakt, maar kant noch wal rakend en wedijverend met Woods Plan 9 from outer space.

avatar van filmfan0511
2,5
Zo belachelijk en over the top dat het nog wel vermakelijk en vaak grappig is. Het eerste anderhalf uur was zelfs nog redelijk ok, in de lijn van het vorige deel 'the spy who loved me', maar dat laatste halfuur gaat er wel volledig over, en dan begin je toch wel een beetje op de horloge te kijken hoelang deze onzin nog gaat duren. James Bond in space, welke grapjas heeft dat nu weer beslist. Moore is charismatisch maar houterig, zijn tegenspeelster deed het prima en was een mooi verschijning. De vijand was stom, Jaws was dan wel weer wat leuker dan in the Spy who loved me.

avatar van Gastel
3,5
Dit had ik niet meer verwacht. Ik was eerlijk gezegd wel een beetje klaar met de Roger Moore films, maar deze beviel me uitstekend.
Moonraker is weer even cheesy als de voorgangers, maar alles werkt hier wonderwel. Het verhaal was origineel en prima uitgewerkt. De badguy doet het uitstekend en zelfs de meer menselijke Jaws (die ik in The Spy Who Loved Me maar matig vond) kon ik hier prima hebben. Na zij change of heart steelt hij ook het hart van de kijker en ben je toch opgelucht dat hij alles overleeft.
Het samenspel van Bond met zijn vrouwelijke CIA tegenhanger Goodhead (de dubbelzinnigheid in de namen wordt steeds minder verbloemd) is ook uitstekend. Ze zijn aan elkaar gewaagd en dat bevalt me beter dan de meer hulpeloze dames die Bond doorgaans tegenkomt.
De sets waren weer mooi gemaakt (dit zit altijd wel snor) en ook de locaties waren de moeite waard.
Bovendien heeft Moonraker één van de beste openingssequences tot nu toe.

Het hele idee van James Bond in space is natuurlijk vrij ridicuul, ik had er dan ook niet veel verwacht. Maar ik vond de uitwerking prima in orde. Toegegeven, het gevecht in de ruimte met die lasers zag er niet uit. Maar voor de rest kon ik er prima in mee gaan. Zeker niet minder belachelijk of ongeloofwaardig dan de andere situaties waar Bond zich altijd in weet te werken.

Ik zag na The Spy Who Loved Me een beetje op tegen nog eens vier Roger Moore films, ik dacht het trucje nu wel gezien te hebben, maar door Moonraker ben ik toch benieuwd wat de rest zal brengen.

Wat mij betreft de beste Bond film sinds On Her Majesty's Secret Service.

3.5*

Tussenstand:

1. Goldfinger (1964) 4*
2. On Her Majesty's Secret Service (1969) 4*
3. From Russia With Love (1963) 3.5*
4. Moonraker (1979) 3.5*
5. Thunderball (1965) 3.5*
6. Dr. No (1962) 3*
7. Live And Let Die (1973) 3*
8. Diamonds Are Forever (1971) 3*
9. You Only Live Twice (1967) 3*
10. The Spy Who Loved Me (1977) 3*
11. The Man With The Golden Gun (1974) 2.5*

3,0
Blijft een leuke bondfilm, wel raar in de ruimte

4,0
Een van de betere Bondfilms naar mijn mening. Kwalitatief een film die goed in elkaar steekt, decor en settings. Prachtige filmlocaties weer en leuke combinatie met het space gebeuren. Ik ben een liefhebber van de Engelse humor die Moore met zich meebrengt en het tegelijkertijd toch een echte Bondfilm laat zijn. Leuke achtervolgingscenes en een gezond gadgetgehalte. Films met Moore zijn op de een of andere manier een soort van feelgood Bondmovies. Een van mijn favoriete bondfilms deze.

Er is wel erg veel gepikt uit andere Bondfilms, maar dan net met een ander jasje. Maar dat maakt het niet minder leuk. Zoek de verschillen...

4,0
Ik vind moonraker nog steeds een geweldige film.
Dit is zo'n beetje de enige bond film die gigantisch wordt afgekraakt.

Dat vind ik zelf zeer onterecht dat zijn mensen die veel te kritisch naar films kijken die nemen het allemaal veel te serieus.

Je weet tenslotte dat je met zulke films naar pure fantasie zit te kijken het zijn allemaal dingen die niet in het echte leven gebeuren, het is zo ongeloofwaardig zeggen mensen dan. Alsof alle andere bond films wel geloofwaardig zijn.

Ok ik geef toe er zijn een paar scenes die ze wel achterwege hadden kunnen laten,maar dat is voor mij geen reden om deze film helemaal af te branden.

Ik vind dit samen met octopussy de meest sfeervolle film uit de hele reeks

avatar van Lovelyboy
3,0
En verder met Bond, en we waren gebleven bij Moonraker met een van de leukere Bond-babes in mijn beleving toen ik tiener was. Van de serie met Moore verwachte ik eigenlijk niet te veel, iets dat met Live And Let Die werd gelogenstraft, met The Man With The Golden Gun juist werd bevestigd, en The Spy Who Loved Me er veilig tussen in. Een plek overigens waar ik Moonraker ook ongeveer ingschaalde en verwachtte.

Een fantasievol plot komt op gang met een superras, ruimtestation en massamoord op de wereldbevolking. Bond redt andermaal de wereld en kenmerkend voor Moore is hoe hij al struikelend verder geraakt in zijn onderzoek. Gadgets, fraaie locaties, veel prachtige vrouwen, waardig tegenstander Jaws en de nodige humor. Het is er allemaal. Vooral de vrouwen afdeling is bijzonder goed voorzien met de prachtige Clery, Chiles is ook fraai ook al kan ze niet acteren, dan is er nog de schare vrouwen die meegaat naar het ruimte station om het Arubaanse snoepje Emily Bolton niet te vergeten.

Minder aan Moonraker is toch de niet zo serieuze sfeer die alles eerder aan vermaak doet denken dan aan actie en spanning. De film voelt met een aantal ongeloofwaardige momenten eerder aan als een jongensboek. Dan speelt toch langzaam mee dat Moore een oude harses begin te krijgen, is het onzin dat zijn gezicht zo vertrekt in de G-kracht simulator alsof hij blootstaat aan windstroming, is het gondel gebeuren zowel grappig en flauw, en is de vechtpartij met de Aziatische kendovechter ook op het randje. Het gebruikelijke geschaak van de dames is weer meer aanwezig, en de gadgets zijn ook aan de flauwe kant met de gondel als dieptepunt.

Het maakt Moonraker absoluut niet tot een slechte Bondfilm, dat zeker niet want er zijn slechter. Toch is de film ook niet heel goed en schaart hij zich voormij net onder The Spy Who Loved Me. Dat deze film slechter scoort dan The Man With The Golden Gun is me dan weer een raadsel. Laatst genoemde is van de reeks tot nu toe de slechtste Bond film.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:05 uur

geplaatst: vandaag om 02:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.