menu

The Living Daylights (1987)

mijn stem
3,15 (1324)
1324 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Actie / Avontuur
130 minuten

geregisseerd door John Glen
met Timothy Dalton, Maryam d'Abo en Jeroen Krabbé

Een duister plan van de Russische KGB. Alle spionnen moeten over de kling worden gejaagd om de rust tussen Oost en West te verstoren. Als eerste moet de Dubbel-0 afdeling van de Britse Inlichtingendienst worden vernietigd. Agent 007 alias James Bond weet daar een stokje voor te steken. KGB-overloper Koskov (Jeroen Krabbé) speelt de Intelligence valse informatie toe. James Bond wordt naar het barre Afghanistan gelokt. Daar staat hij oog in oog met de levensgevaarlijke wapenhandelaar Whitaker.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=VZAdn9boydY

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Brix
4,0
FlorisV schreef:
(quote)


Zeer ouderwetsch preutsjes he, tegenwoordig zie je zoveel die ook op straat gewoon lekker die kont beetpakken, zo van, deze is van mij en daar gaan we vanavond weer fijn mee spelen.

Zó stijlloos bont zie ik het Bond toch niet maken

avatar van Phantasm
3,5
Prima debuut van Timothy Dalton in zijn eerste James Bond film. Goed verhaal en genoeg aktie.

avatar van FlorisV
3,5
Ik heb deze destijds als jochie gezien in de bios en heb er toen erg van genoten. Het ietwat omslachtige plot ontging me wat maar ik kon Maryam D'Abo wel waarderen (weinig van gezien sindsdien, behalve de prima sci fi tv-film Something Is Out There) naast de nodige vondsten (die tunnel voor overlopers bijvoorbeeld) en een aantal spannende scenes. Voor de hedendaagse, verwende kijker zal de actie in Living Daylights, afgezien van de mooie stunts met het transport vliegtuig, weinig indruk maken. Toch mag gezegd worden dat de actiescenes veel beter in elkaar zitten en wat meer realisme leveren. Dat geldt ook voor de performance van Dalton, die Bond meer een man van vlees en bloed maakt, met ook frustraties en angsten. Nadeel is wel weer dat de oneliners uit zijn mond doodvallen, waar een Roger Moore toch meer een treffende blik met pretoogjes ten beste kon geven. Niet dat Dalton nooit gevoel voor comedy heeft, kijk maar naar zijn geweldige performance in het laatste seizoen van de onvolprezen serie Chuck. Qua locaties maakt vooral Afghanistan indruk maar echt prachtige sets zoals in sommige andere Bond films krijg je hier niet. Ik heb dit ooit de beste Bond film gevonden maar neig nu weer naar The Spy Who Loved Me, vooral vanwege dit laatste. Maar heb wel zin gekregen in License to Kill, die ik ook in de bios zag 2 jaar later en die toch wel bijna ontplofte van de stunts voor die tijd, in de nasleep van de vele 80s actieknallers van die tijd. Maar zoals gezegd we zijn verwend tegenwoordig...

De soundtrack behoort tot 1 van de betere, met 2 mooie songs voor de prijs van 1: naast Living Daylights van A-Ha krijgen we Crissie Hinde & The Pretenders te horen met If There Was A Man.

avatar van jono
4,0
The Living Daylights is de vijftiende James Bondfilm, en de eerste met Timothy Dalton als James Bond. Het plot is gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal uit de verhalenbundel Octopussy and the Living Daylights uit 1966.

Het verhaal gaat als volgt: James Bond assisteert bij de overloop naar het westen van de Russische generaal Georgi Koskov. De generaal wordt via Oostenrijk naar Engeland gebracht, maar hij blijkt een onbetrouwbare opportunist: hij zet zijn eigen ontvoering in scène, en speelt daarmee de Engelse en de Russische geheime diensten tegen elkaar uit. Vervolgens verblijft hij bij een louche Amerikaanse wapenhandelaar in Marokko, en houdt zich van daaruit bezig met diamant- en opiumsmokkel. Gelukkig komt James Bond op tijd achter het complot, en gaat hij met behulp van Koskovs ex-vriendin, de Russische celliste Kara Milovy, achter de bedrieger aan. Bonds avonturen voeren hem achtereenvolgens naar de rots van Gibraltar, Bratislava, Wenen, Tanger en de binnenlanden van Afghanistan.

The Living Daylights is een van de betere Bondfilms, en slechts één van de twee met Timothy Dalton in de hoofdrol. Dat is jammer, want ik vind Dalton een uitstekende vertolker van James Bond, veel beter dan zijn opvolger Pierce Brosnan. Hij komt goed tot zijn recht als romantische held, al is hij wel wat serieuzer dan zijn voorgangers en zit er in de film minder humor dan in de eerdere Bondfilms. Enige nadeel van de film vind ik de ongelukkige casting van de Russen. Maryam d'Abo is nog redelijk geloofwaardig als de Russische Bondgirl, maar met de typische Brit John Rhys-Davies en onze eigen Jeroen Krabbé als Russische generaals slaan de producers wat mij betreft de plank flink mis. Maar dat mag de pret verder niet drukken. Zoals gezegd is The Living Daylights een uitstekende Bondfilm met een prima verhaal en veel geweldige actie, en de fantastische titeltrack van A-Ha maakt het nog allemaal net een stukje beter. 4*

4,0
Ik ben deze film door de jaren heen steeds meer gaan waarderen,het is echt een steen goede film. Ik ben blij dat Roger Moore vanaf hier er dan toch echt mee gestopt is. Alle respect voor hem uiteraard want hij was ook een hele goede James bond,maar goed Timothy Dalton is een perfecte opvolger zeer ondergewaardeerd wat mij betreft. Het verhaal zit best goed in elkaar alleen ietwat omslachtig maar verder niet storend. De muziek van john barry is ook weer briljant. 4 sterren

avatar van Movie Jim
4,5
Eindelijk deze
film is 100 x keer beter
dan A view to a kill
excuseer mij hoor met alle respect

Timothy Dalton is erg charmant
en de rol past hem als gegoten
James Bond wordt eindelijk eens een
keer niet neergezet als rokkenjager
wat in vorige films wel extreem was
vond ik persoonlijk

je zit ook niet geïrriteerd tijdens
deze film op de klok te kijken,
terwijl dat met A view to a kill wel zo was!
Het verhaal is spannend,
Elke stunt is weer spectaculair goed
uitgevoerd
Die stunt met die autoachtervolging de
Aston Martin en de gadgets
blijft het hoogtepunt

avatar van Noodless
2,5
Redelijk goede reacties hier, maar ik kan hier helaas niet in mee gaan. Ik vond het een zeer matige Bond film. Redenen zijn simpel : een nieuwe James Bond die alvast op mij geen indruk weet te maken. Totaal geen charisma en ook niet overtuigend voor de rol van Bond. Daarnaast is het verhaal wat aan de saaie kant met weinig aandacht voor wat humor en weten de actiescènes ook niet te boeien. Sommige scènes zagen er ook niet goed uit...ik denk aan de scène met het vliegtuig en de auto die eruit komt. Zwak gefilmd.
Jeroen Krabbé vond ik een lachertje als slechterik en ook de bondgirl Maryam d'Abo kwam niet goed uit de verf. Tja...ik vrees nu ook voor de volgende Bondfilm met Dalton.
5/10

4,0
Goeie Bondfilm

avatar van xxERWINxx
3,5
Vandaag herbekeken,

de charme van Roger Moore is wel een beetje verdwenen, deze film gaat meer de kant uit van een oorlogsverhaal met veel schietpartijen, explosies in Afghanistan, het oogt allemaal wat grauwer en harder.

Neemt niet weg dat de film wel goed is, veel vermakelijke actie momenten zoals de achtervolging in de sneeuw met de cello, in Afghanistan het verhaal en de vliegtuig scene waren spectaculair.
Timothy Dalton deed het op zich ook niet slecht.
Maar ik miste wel een beetje de charme en de oude dingen uit eerdere Bond films.

Op naar Licence to kill

Ik heb jaren gedacht dat Dalton juist één van de mindere Bonds was, waarom weet ik eigenlijk niet. Ik ben sinds vorige week alle films weer aan het kijken op chronologische volgorde en ik moet zeggen dat ik dit een hele toffe film vond en Dalton is juist een goede Bond.

Serieus, maakt hier en daar een grapje en dat is genoeg. Na zoveel voorgaande Bond films met Connery en Moore en hun sarcastische opmerkingen altijd...tja, geinig maar na een tijdje had ik het wel een beetje ermee gehad.

Deze film is ook realistischer dan alle voorgaande Bond films. Niet ieder grietje zwijmelt zodra hij in beeld komt, duikt niet met tig vrouwen het bed in. Nope, dit komt geloofwaardig over, en meer oprecht ook.

Daarnaast hele vette intro scene met erg gave muziek. Ik vind het eigenlijk jammer dat de beste man maar twee keer Bond heeft mogen zijn. Op naar License to Kill.

Haha ik zie dat ik precies zo eindig als Erwin.

avatar van filmfan0511
2,5
Meteen héél anders dan de Bond-films met Moore, en in feite nog wel op een goede manier. Het is wat serieuzer en duisterder allemaal. Paradoxaal genoeg is dat ook een minpunt voor mij; de film neemt zichzelf wel erg serieus en een grapje kan er niet echt vanaf. Met een goed plot zou dat allemaal nog wel prima zijn, maar het verhaal is helaas erg vergetelijk. Weer de Russen, weer wapenhandel, blabla. Er zitten ook betrekkelijk weinig toffe actie-scènes in. Het is veruit de traagste Bond-film die ik tot nu toe heb gezien. Dat allemaal tesamen maakt het niet tot een hele vermakelijke zit. Wèl een positief punt: Timothy Dalton. Erg ondergewaardeerde Bond, vind hem hier heel goed spelen. Hji past veel geloofwaardiger in de rol dan Moore.

avatar van david bohm
2,5
Een degelijke Bond die niet echt sprankelt. Het verhaal is vrij simpel en de schurk wordt gespeeld door een Nederlandse man die nogal aan overacting doet. De celliste vind ik wel een intrigerende dame en het samenspel met de heer Dalton is aardig om te zien. Qua locaties vind ik Afghanistan vrij origineel in de context van James en het gewelddadige intermezzo daar is best oké.

Echt bijzonder mooi of spannend wordt de film toch niet en het ontbreekt de nieuwe James Bond aan een portie flair.

avatar van Gastel
3,0
Prima debuut voor Timothy Dalton. De film oogt fris en eigentijds, dat is voornamelijk te danken aan het spel van Dalton.
De film zelf volgt nog redelijk de formule van de vorige films, al is het wel rauwer en serieuzer van toon. De humor die Roger Moore meebracht is iets verdwenen (Dalton probeert het wel met wat Moore-esque oneliners maar die komen wat minder uit de verf), maar bijvoorbeeld de vecht -en achtervolgingscenes zijn nog veelal even kolderiek als in de vorige films.
Dat de film toch zo fris overkomt komt door de invulling van de James Bond rol door Timothy Dalton. Hij is meer straight forward en oogt geduchter dan Roger Moore. Hij lijkt ook meer met zijn vak bezig dan Roger Moore dat deed, hij maakt in ieder geval veel minder tijd voor het rondscharrelen met willekeurige chicks.

Leuke start van de nieuwe Bond, en een welkome schop onder de kont van de franchise na twee toch wat uitgebluste films.

3*

Tussenstand:

1. Goldfinger (1964) 4*
2. On Her Majesty's Secret Service (1969) 4*
3. From Russia With Love (1963) 3.5*
4. Moonraker (1979) 3.5*
5. Thunderball (1965) 3.5*
6. Dr. No (1962) 3*
7. The Living Daylights (1987) 3*
8. For Your Eyes Only (1981) 3*
9. Live And Let Die (1973) 3*
10. Diamonds Are Forever (1971) 3*
11. You Only Live Twice (1967) 3*
12. The Spy Who Loved Me (1977) 3*
13. The Man With The Golden Gun (1974) 3*
14. Octopussy (1983) 3*
15. A View To A Kill (1985) 2.5*

avatar van Fisico
3,0
Fisico (moderator)
Prima Bondfilm met Timothy Dalton voor het eerst als Bond. Gezien we nog steeds vertoeven in het Koude Oorlogtijdperk opnieuw met de onvermijdelijke Russen (al heb je er ook nog met Brosnan). Het blijft een geliefkoosde tegenstander voor de Bondfilms. Op zich niets mis mee. Dalton begin ik meer en meer te appreciëren als Bond, jammer dat hij zich slechts 2x kon bewijzen.

Het verhaal is redelijk en de film houdt een goed tempo aan. Zelfs een ware romance in Wenen met Maryam d'Abo. Voor mij persoonlijk wel een erg knappe Bondgirl al houdt het daar wel op. Ook Jeroen Krabbé was erg irritant. Gelukkig maken de actiescènes veel goed. De Aston Martin met zijn snufjes, de openingsscène in Gibraltar, zelfs het verrassende Afghanistan, het mocht er allemaal zijn.

avatar van Grindhouse62
3,5
Ik heb deze aangename Bond Film vanavond maar een weer vanuit mijn collectie herzien na zo'n 30 jaar en het blijft leuk om af en toe en 007 film te kijken. De oude films hebben zo hun charme en actie en de nieuwere zijn flitsende actie blockbusters. Maar zijn allemaal prima kijkvoer.

avatar van Lebarron
3,5
Timothy Dalton is waarschijnlijk de beste acteur die ooit James Bond speelde maar dat maakt hem niet de beste James Bond. Waar dat aan lag? Niet aan Dalton want die speelt goed maar eerder aan het feit dat Dalton een volledig andere Bond neerzette dan Connery en Moore. Dalton is niet zo cool nonchalant als Connery en ook niet zo charmant als Moore. Hij is vooral zakelijk en soms zelfs keihard. Dit viel destijds niet erg in de smaak bij fans want die miste de humor maar diezelfde fans stonden een paar jaar later te juichen toen die Arier Daniel Craig precies hetzelfde deed als Dalton maar dan de overtreffende trap in het kwadraat. Ik persoonlijk vind Dalton beter dan die Arier want die heeft slechts 1 gezichtsuitdrukking: chagerijnig. Ik weet eerlijk gezegd ook niet of Craig tanden heeft want ik heb hem nog nooit zien lachen. Dalton is menselijker en toont weldegelijk dat hij charmant en cool nonchalant kan zijn maar in mindere mate dan Connery en Moore. Misschien was Dalton dus gewoon zijn tijd wat vooruit. Wat verder ook niet meehielp was dat met The Living Daylights een nieuwe periode aanbrak want de Koude Oorlog liep op zijn eind sinds het aantreden van Gorbachev in 1985. Deze film pakt nog het staartje mee zogezegd. Het levert een raar verhaal op over een vreemde driehoeksverhouding tussen James Bond, een aantrekkelijke Tsjechoslowaakse Celliste, gespeeld door Maryam D'Abo en een overlopende Russische generaal Koskov gespeeld door een wel erg schmierende Jeroen Krabbe. Bond helpt enpassant de Taliban tegen de Russen. Het is allemaal niet top maar ook zeker niet de minste Bondfilm. Het grootste minpunt vond ik persoonlijk dat ze niet Rutger Hauer als Koskov's henchmen Necros hadden gecast.

4,0
De Dalton films zijn voor mij diegene die bij de top horen, en niet zo zeer vanwege het feit dat ze veel beter zijn dan de rest, maar vanwege de passende Bond vertolking van Dalton die voor mij het best bij een Bondfilm aansluit en het feit dat dit de ultieme Bond-films oude stijl zijn. Hij is inderdaad zakelijk en minder humoristisch, zonder gelijk richting Mission Impossible te neigen, maar de humor en dynamiek is in deze film gewoon in balans. Dit is een van de allerlaatsten die het echte traditionele Bond gevoel heeft, de hele stijl wordt hierna voor mijn gevoel een beetje verpest. Het verhaal is tevens een stuk realistischer dan steeds die extremen dingen die de superschurken in voorgaande films voorelkaar speelden, het werd steeds extremer en ongeloofwaardiger. Voor mij persoonlijk een topper die alles van een echte Bondfilm heeft, terug gaat naar de essentie en eigen identiteit toont. Tevens ook gewoon lekker om te kijken, ga ff bier halen en je hebt niet echt iets gemist .

avatar van Brix
4,0
RikkieD
Smaakmakende recensie
Ik krijg zin om de DVD weer eens uit de kast te halen straks.

avatar van Lebarron
3,5
Brix schreef:
RikkieD
Smaakmakende recensie
Ik krijg zin om de DVD weer eens uit de kast te halen straks.

Sluit ik me bij aan. Zeker wat betreft de woorden de allerlaatsten met het traditionele Bondgevoel. Dat is zeker waar want de Daltonfilms hadden niet van die over the top Gadgets zoals in het Moore en Brosnan era. Een Bondfilm moet wel gadgets hebben om dat echte Bondgevoel te krijgen, al is het maar een pen met verdwijnende inkt. Dat mis ik bij de Craigfilms.

avatar van Ajax&Litmanen1
4,0
Brix schreef:
RikkieD
Smaakmakende recensie
Ik krijg zin om de DVD weer eens uit de kast te halen straks.


Ik vind het wel vreemd. De meeste MM reviews zijn heel lovend, maar de totale score is maar een karige 3,15.

Ik vind het mooi dat Dalton met terugwerkende kracht nog credits krijgt. Volgens mij was dat in zijn tijd niet zo. Blijft zonde dat er tussen zijn laatste en GoldenEye niet nog een derde Dalton-film zat.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:46 uur

geplaatst: vandaag om 01:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.