menu

Octopussy (1983)

mijn stem
3,28 (1586)
1586 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Actie / Avontuur
131 minuten

geregisseerd door John Glen
met Roger Moore, Maud Adams en Louis Jourdan

Een krankzinnige Russische generaal stal juwelen uit het Kremlin en verving die door vervalsingen. Geheim agent 009 wordt dood aangetroffen met een vals Fabergé ei. Dit had hij gestolen van de spionne die zich Octopussy noemt. Geheim agent 007, James Bond, moet uitzoeken waarom een Rus het Kremlin besteelt.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=q1hLWZzgZvU

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,5
Ik wist niet dat er mensen bestonden die DIe Another Day de beste Bondfilm vinden. Ga maar gauw eens naar de dokter.

Wat deze betreft. Blijft inderdaad zeer vermakelijk. Samen met Moonraker wel de onnozelste van de Bondfilms maar het heeft een prettige sfeer.

avatar van Flavio
2,5
Flavio (moderator)
Ik ben vooralsnog geen fan van de Bond-visie van regisseur Glen. Na For Your Eyes Only wederom een matige episode, nogal zielloos, waarbij alle Bond-elementen netjes worden afgevinkt maar er nauwelijks sprake is van een eigen smoel. Het circus is al niet erg inspirerend als decor, er zitten ook te veel flauwe grapjes in, uit alles blijkt dat de makers James Bond niet serieus nemen. Er wordt weer een heel blik mooie dames geopend maar op twee na zijn het slechts figuranten, en de rol van Octopussy zelf, het sloeg werkelijk waar nergens op. Opening was nog wel aardig met het mini-vliegtuigje, en ook de eindscene op het vliegtuig had wel een ouderwets Bond-gevoel, maar ertussen in veel matige stukken en een warrig verhaal.

avatar van des1
2,5
Orlov is leuk en het 007 openingsfilmpje, waarbij Moore zulke enorme flared pants draagt ("ieeeek"), dat de broekspijpen een fractie van een seconde eerder het beeld in wapperen

avatar van Theunissen
2,5
Dit was destijds mijn tweede James Bond film (de eerste was "For Your Eyes Only (1981)" welke ik zag in de bioscoop (en vanaf de jaren 80 tot heden, heb ik ze ook allemaal in de bioscoop gezien) en eerlijk gezegd vond ik hem toen tegenvallen (nu nog steeds overigens). De leuke openingsscène (met o.a. de mooie Tina Hudson en een paard welke verandert in een vliegtuigje) in Cuba was best goed, net zoals het einde, maar het middenstuk van het verhaal vond ik best saai en langdradig.

In dit dertiende James Bond avontuur, willen de Russen onder leiding van de zekere generaal Orlov (Steven Berkoff) een Amerikaanse basis tot ontploffing brengen in West-Duitsland, om zodoende de publieke opinie in West-Europa tegen de NATO op te zetten. Daarbij wordt de zekere geheim agent 009 (Andy Bradford) vermoord, die een gestolen vals Fabergé ei bij zich had. James Bond (Roger Moore) moet de zaak klaren en gaat op onderzoek uit. Het spoor leidt naar een Afghaanse prins, te weten Kamal Khan (Louis Jourdan), die eigenlijk werkt voor de mysterieuze Octopussy (Maud Adams), die een exotische dame is en die een vrouwenleger op de been heeft gebracht.

Hoewel het allemaal niet geweldig is, weet deze film wel nog enigszins te boeien en te vermaken (zeker als kind zijnde destijds) en is dit ook weer een James Bond film met opnieuw veel leuke gadgets (o.a. een duikboot vermomd als krokodil) en exotische locaties (o.a. het "Taj Lake Palace" in India) en zeker ook veel mooie vrouwen (zoals Maud Adams en Kristina Wayborn). Het Zweedse fotomodel Maud Adams is de eerste bondgirl die een tweede keer van de partij is. Fungeerde zij in "The Man with the Golden Gun (1974)" nog als beeldvulling, deze keer kreeg ze de titelrol. Het is overigens niet bij twee keer gebleven, want ook in de volgende officiële James Bond film, te weten "A View to a Kill (1985)", was zij heel eventjes te zien. Het einde met het vliegtuig, of beter gezegd op het vliegtuig (zie ook filmposter), was best aardig, maar wel niet bepaald geloofwaardig.

De cast deed het nog best verdienstelijk en vooral natuurlijk de hoofdrolspelers in het verhaal, te weten Roger Moore (die helaas vorig jaar is overleden), Maud Adams, Louis Jourdan en Steven Berkoff. Uiteraard zien we ook weer de bekende James Bond figuren de revue passeren en dan doel ik natuurlijk op Desmond Llewelyn (in de rol van "Q"), Robert Brown (in de rol van "M") en Lois Maxwell (in de rol van secretaresse Miss Moneypenny).

Al met al een matige tot redelijke James Bond film om eens gezien te hebben, maar veel indruk (op de vele vrouwen na dan) maakt deze film echter niet.

avatar van des1
2,5
Curieuze is dat dit één van de weinige films is waarbij de 'narrow escape' die uitgetrokken is voor de bom, meer tijd in celluloid krijgt dan volgens de timer op de bom. Ook opgevallen? Bijna genante ouwe mannen film is dit toch, waarbij Q even de aandacht geniet van het vrouwelijk schoon "We don't have time for that... Well, maybe later". Roger Moore was tijdens het filmen 55/56, en al echt stram van ouderdom. Vergelijk dat eens met Tom Cruise die nu ook 55 is. Een halfgod is dat bij Moore vergeleken. It pays to stay fit. Wel kent deze veel te lang durende film één van de spannendste eindscenes uit de Bond historie. Maar goed, da's omdat ik bang ben voor vliegen en erg last heb van hoogtevrees.

avatar van Boenga
4,0
des1 schreef:
...omdat ik bang ben voor vliegen...

Vreemd...
Ik voor spinnen; dat hoor je toch veel vaker.

avatar van des1
2,5
Vliegen... je weet wel... als halverwege je de gedachte bekruipt: dit is één hele grote touringbus, maar dan op 10 km hoogte.

avatar van Boneka
3,5
Nog steeds een zeer vermakelijke Bond film, maar wel nu een half puntje minder. Hij is behoorlijk over the top. Vooral het laatste gedeelte met dat vliegtuig. En ja eenmaal in India gaat het helemaal los en moet kennelijk heel India in beeld worden gebracht met alle lokale beesten en ja Tarzan komt ook nog even langs, maar wel zonder Jane. Toch heb ik me zeker vermaakt met deze film. De locaties zijn spetterend en de vaart is lekker hoog. En we zien heel veel. Het is vooral een zeer kleurrijke film geworden na het toch wat grauwe For Your Eyes Only. We zien ook nog Sandokan in beeld gespeeld door Kabir Bedi. Altijd een leuke serie gevonden. Blijft een bijzonder man. Maar goed spektakel genoeg in deze giftige Octopussy. Ruime voldoende ondanks dat hij zeer ongeloofwaardig overkomt.

4,0
Het is best bizar als je ziet hoe oud roger moore er opeens uitziet na deze film in a view to a kill terwijl het maar 2 jaar scheelt

avatar van FlorisV
8 pussies (tegelijk?) is kennelijk een "all time high" voor Bond? Wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld?

avatar van Phantasm
4,0
Prachtige James Bond film die me geen moment heeft verveeld. Genoeg aktie al zijn sommige dingen inderdaad wat ongeloofwaardig.

avatar van jono
4,0
De films van James Bond, ik er hou wel van. Het zijn weliswaar geen zware psychologische drama's, maar over het algemeen kijken ze lekker weg en ze bezorgen je meestal twee vermakelijke, onbezorgde uurtjes.

De James Bond-films uit de jaren '70 zijn meestal zwaar over de top, vaak met een voorspelbaar verhaal over een slechterik die de wereld wil vernietigen. Dit speelt zich dan af in extravagante sets, die uiteraard gedurende de film allemaal de lucht in gaan. Het dieptepunt uit deze periode is de film Moonraker (1979), waarin Bond een compleet ruimtestation laat ontploffen en dit zelf wonderwel overleeft.

In de jaren '80 worden de verhaallijnen gelukkig wat geloofwaardiger, met meer realistische actie en spanningselementen. Octopussy (1983) is hiervan een goed voorbeeld. De film gaat over een krankzinnige Russische generaal, die een atoombom wil laten ontploffen in een Amerikaanse basis in West-Duitsland. De bedoeling is om het op een ongeluk te laten lijken. De generaal is ervan overtuigd dat dit zal leiden tot totale ontwapening in het westen, zodat de Sovjet-Unie zonder problemen West-Europa kan binnenvallen. Aan James Bond uiteraard de moeilijke taak om dit te voorkomen.

Octopussy heeft wel wat minpunten. Roger Moore is echt te oud voor deze rol en in deze film is dat duidelijk te zien. Gelukkig hebben ze als Bondgirl een oudere vrouw gecast en geen jonge actrice, zoals in andere Bond-films nog wel eens het geval was. Verder is het aardig dat India wordt aangedaan, maar echt alle clichés over Indiase mensen worden uit de kast getrokken. Het Koude Oorlog-plot over een afvallige Russische generaal en een smokkelaar die de wereld willen vernietigen is echter goed uitgewerkt. Steven Berkoff en Louis Jordan zijn erg geloofwaardig als Generaal Orlov en smokkelaar Kamal Khan. Kleurrijke, charismatische slechteriken die Bond goed tegenstand bieden.

Octopussy kent zeker z'n spannende kanten, en de film heeft een goede mix van humor en actie. 4*

4,0
Wat een fijne film is en blijft dit toch, wat mij betreft net zo goed als zijn voorganger For Your Eyes Only.
Op een paar stommiteiten na (zoals de tarzankreet) verveelt het geen moment.
Hele sfeervolle film die heel avontuurlijk aandoet. 4 sterren

4,0
In de scene met bond en orlov kan je zien dat Roger Moore wel degelijk een serieuze bond kan spelen zoals ze in het Engels zeggen he naild it in that scene.

avatar van Movie Jim
4,0
Als groot James Bond
Heb ik deze film herbekeken.
Blijft voor mij een van de
Vermakelijkste films
Die Roger Moore gemaakt heeft als James Bond.
Steven Berkoff als generaal Orlov
Vindt ik een sterke verbluffende rol?.
Ook al merk je dat Roger Moore
Liever zijn stuntman aankijkt
Vindt ik de actie scènes geweldig gefilmd.
De openingsscène met de hittezoekende raket
Blijft mijn favoriet.
Er zit in deze film vindt ik persoonlijk
Meer spanning en vermaak in dan de vorige film?
Het verhaal is soms gecompliceerd
Uitgelegd, maar dat is geen probleem.
Roger Moore was een redelijke James Bond.

avatar van Noodless
3,5
Leuke Bondfilm die zijn twee voorgangers Moonraker en For Your Eyes Only overtreft. Deze film heeft meer positieve elementen t.o.v. die films. Het verhaal is duidelijk beter en zit goed in elkaar. De actiescènes zijn meestal ook leuker, al had de scène a la Tarzan en de slotscène met dat vliegtuig niet gemoeten. Te overdreven. Ook de verschillende locaties heeft zijn charmes, maar dat hadden de vorige films ook wel. Toch hadden die plaatsen in India wel iets meer. Roger Moore is in zijn sas en Maud Adams als niet heel jonge vrouw heeft haar charmes en vond ik ook wel eens leuk om niet te vallen op de jonge modelletjes.
Ook al is het verhaal vrij serieus opgebouwd zitten er voldoende luchtige momenten in de film. Amusant filmpje. 7/10

avatar van Ummmagummma
3,0
Heerlijke jaren '80 Bond pastiche, waar Roger Moore eigenlijk al wat te oud is om echt dynamisch over te komen. De meligheid gaat soms de bocht uit (bijvoorbeeld de al vaker genoemde Tarzankreet), maar voor zijn tijd een behoorlijk gebalanceerde Bondfilm.

De plot rammelt uiteraard aan alle kanten, ingewikkeld gedoe met Fabergé eieren gecombineerd met een Russische atoombom die in een circus moet ontploffen om zo de NATO te ondermijnen, of zoiets maar dat draait het bij de Bondfilms niet om.

Stoere glamourspionnen, slechte schurken en mooie vrouwen, die in deze film ook nog eens redelijk "empowered" zijn, de grootste vrouwelijke bijrollen zorgen niet voor kromme tenen, integendeel, een legertje vrouwen geeft de bad guys zelfs aardig van katoen, al hadden de dames wel wat meer vechttraining mogen hebben.

Vermakelijk, verder komt het niet, en dat hoeft ook niet.

Er zijn slechtere Bond films dan deze.

avatar van Tommy De Vito
3,0
Nipt een voldoende voor deze James Bond film. Ik vond de film aardig, maar niet meer dan dat. Roger Moore heeft in vele betere en leukere Bond-films gespeeld. Het verhaal pakte mij gewoon niet bij 'Octopussy'. Maar de sfeer zit er als vanouds is en de actie was te pruimen! Op naar Roger Moores laatste 'A View To A Kill'!

avatar van xxERWINxx
4,5
Vandaag herbekeken, een heel stuk beter dan zijn voorganger For your eyes only, deze film krijgt van mij 4.5 sterren! Misschien wel de beste Roger Moore / James Bond film!

De film begint al tegelijk spectaculair met de opening-scene, daarna direct weer actie zodra de film begint met het verloren ei, de veiling, Bond in India met achtervolgingen, de scenes op de trein, auto achtervolgingen en natuurlijk het hoogtepunt is het hele circus gebeuren!
en dan denk je dat de film is afgelopen, maar dan krijg je nog het hele spektakel in de lucht met het vliegtuig, teveel om op te noemen.

Goede schurk ook wel en alles zit er in wat een Bond film moet hebben, zelfs een mooie titelsong!
Op naar de volgende Bond film!

3,5
goeie bond film met veel schoon volk

avatar van filmfan0511
3,0
Octopussy balanceert op het randje, maar kan er nog wel nèt mee door. Het hele concept wordt, net zoals in Moonraker, ogenschijnlijk zelfs door de makers niet au sérieux genomen, maar juist die foute campiness zorgt ervoor dat het nog wel vermakelijk is. Het verhaal is redelijk saai en ook onsamenhangend tot het einde, maar door de vele verschillende exotische locaties en de over the top actie-momenten verveelt het nooit, al springt geen enkele scène er echt positief boven uit.
Moore als Bond ben ik wel meer gaan appreciëren, vooral zijn meer luchtige humor en one-liners, maar toch begint hij hier wel opmerkelijk te oud te worden voor de rol van vrouwenmagneet en vechtbaas. Je merkt wel dat er sleet op deze Bond-era begon te komen.

3*

avatar van david bohm
2,5
Zeker als je vergelijkt met de laatste James Bond films die toch wat duister zijn, barst het hier van de kolderieke toestanden. Met India doet de geheim agent een interessante locatie aan en dit levert ook leuke beelden op. Zo wordt hij op een gegeven moment achtervolgd door een complete dierentuin en door een geniale vermomming weet hij te ontsnappen aan z'n belagers.
Dan vertrekt het hele circus naar Oost Duitsland, niet al te sterk vond ik. De tegenstand bestaat ook uit een Rus, maar toch vrij weinig referenties aan de Koude Oorlog.
Een matig tot redelijke Bond dit,nogal rommelig en de tegenstanders zijn niet echt boeiend neergezet. Alsof het verhaal slechts een bijzaak is.

avatar van Gastel
3,0
Wederom meer van hetzelfde, de Bondreeks begint nu toch echt een grote herhalingsoefening te worden.
Prima vermaak nog altijd, maar de formule begint nu wel wat sleets te raken. Ik kijk steeds meer uit naar de intrede van een nieuwe Bond.

Tussenstand:

1. Goldfinger (1964) 4*
2. On Her Majesty's Secret Service (1969) 4*
3. From Russia With Love (1963) 3.5*
4. Moonraker (1979) 3.5*
5. Thunderball (1965) 3.5*
6. Dr. No (1962) 3*
7. For Your Eyes Only (1981) 3*
8. Live And Let Die (1973) 3*
9. Diamonds Are Forever (1971) 3*
10. You Only Live Twice (1967) 3*
11. The Spy Who Loved Me (1977) 3*
12. The Man With The Golden Gun (1974) 3*
13. Octopussy (1983) 3*

avatar van Film Pegasus
2,5
Film Pegasus (moderator)
Deze Bondfilm is toch niet goed met haar tijd meegegaan helaas. Aan de boxoffice won Octopussy het van Never Say Never Again dat met Connery hetzelfde jaar uitkwam. Maar die film zit wel beter in mijn geheugen en is zeker geen slechte poging. De makers van Octopussy nemen geen enkel risico. Een Bondfilm volgens het boekje, we krijgen voor de 4e keer in de franchise een nucleaire bom. Het verhaal is nochtans wat serieuzer maar het wordt gemixt met de wat belegen humor die je er bij Roger Moore bij krijgt.

De film loopt niet slecht, je krijgt wat je kan verwachten van een Bondfilm. Maar de clichés over Indië en de flauwe humor (Bond in een apenpak, Bond als clown, ...) zijn eerder gênant dan grappig. En het is ook nergens memorabel. Voor ik de film opnieuw opzette vroeg ik me af wat de hoogtepunten waren van deze film. Dan kom ik al snel uit op Bond in het circus en de dobbelstenen in het casino. De opening is ook niet slecht geef ik toe. Daarna kabbelt het wat verder. Maud Adams is nog wel een goeie Bondgirl, maar de andere personages hebben weinig invulling.

Bij Octopussy zie je dat Roger Moore misschien de fakkel al had moeten doorgeven. Roger Moore was al ouder dan Sean Connery en die was al ettelijke jaren gestopt. Het viel nog meer op bij A View To A Kill, die qua geheel beter is dan Octopussy, maar qua personages voelt als een bejaardenBond.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,0
Film Pegasus schreef:
Maar de clichés over Indië en de flauwe humor (Bond in een apenpak, Bond als clown, ...) zijn eerder gênant dan grappig. En het is ook nergens memorabel.


Je beschrijft hier wel alles wat ik een paar jaar geleden ook al typte. Dit was ook een beetje de Bondfilm dat ik klaar was met Roger Moore zijn stijl. Het werden net komedies en films gingen ook op elkaar lijken. Mocht je ze chronologisch bekijken, A view to a kill vond ik ook maar heel gemiddeld. Het werd weer leuker toen Dalton een snoeiharde Bond ging spelen a la Daniel Craig.

3,0
Ik ben een Roger Moore liefhebber, maar in deze film ben ik op de een of andere manier een beetje klaar ermee. Ik denk dat het ook komt dat de film een samenraapsel lijkt van alle goeie dingen uit de andere films en daardoor wel spectaculair is, maar gewoon niet bijzonder. Een leuke wegkijkfilm als je de andere bond films nog niet gezien hebt, maar weinig bijzonder. Deze film voelt eigenlijk hetzelfde als die laatste van Connery in de officiele reeks: Diamonds are forever, en waarom? Het wordt meer van hetzelfde en voelt alsof er niet meer uit te halen valt. Never say never Again heb ik er meteen achteraan geplakt en ga morgen naar A view to a Kill kijken. Ik hoop dat die laatste een waardige afsluiter is van Roger Moore's Bond carriere.

avatar van cinemanukerke
2,5
Een observatie op 1 januari 2021 is dat er meer wetenschappers dan politici in de eindejaar shows en quizzen te zien waren. Helaas ging de kwaliteit van de humor er niet op vooruit. Daarvoor moet je bij James Bond zijn. De eerste zin van Octopussy : (Tijdens een undercoveroperatie, Bond bekijkt zijn naamkaartje) Toro, sounds like a load of bull. Bij momenten zeer geestig deze Bond film met als top of the bill de actie sequentie in India waarin Bond door de straatjes van (New Delhi ?) rondtoert. Maar ook de Tarzan kreet mag er zijn ! Een plot die complexer is dan standaard Bond en veel vrouwelijk schoon, een beetje onschuldig playboy vermaak. Alsof Hugh Hefner het script heeft geschreven. Wel is er ook een matige Bond dame (ze behoort in feite bij de slechteriken), de slechterik Jourdan is dus maar een bijfiguur, Moore blijft Bond karikaturaal neer zetten en een lauwe Bond song van Rita Coolidge. Genoeg om deze Bond nog niet op een voetstuk te plaatsen maar toch vermakelijk.

4,0
Ik ben er net achter gekomen dat de acteur die 009 speelt ook in for your eyes only zit daar speelt gij de bewaker van het klooster op het eind

avatar van Lovelyboy
2,5
Roger Moore film die bij voorbaat al mee kan doen, samen met The Man With The Golden Gun, voor de titel slechtste Bond-film met Moore. Iets dat met het bijzonder flauwe intro erg veel kracht wordt bijgezet.

De goede dingen in deze Bond zijn eigenlijk op één hand te tellen. De vele mooie vrouwen, de vermakelijke knokpartij tussen fakirs waar hij a passant zijn wapens leent is spitsvondig te noemen, de achtervolging met de Alfa Romeo is wel erg goed, en op het einde zowaar een stukje Bond begeleid door de melodie waar hij al schietende met de AK-47 de leuning langs glijdt. Het is veel te weinig, en veel en veel te laat...

Octopussy kenmerkt zich door een erg oubollig beeld betreffende de koude oorlog en oorlogszuchtige generaals. De strijd met Never Say Never Again wordt daar al praktisch mee verloren, laat staan het verschil tussen de flauwe bedoening die Octopussy is en de vlotte actiefilm die de andere is. De film vergaloppeert zich geregeld in flauwe gebeurtenissen zoals de parachutes en de mini jet in het begin, de over the top Riskja achtervolging, en vooral de bespottelijke momenten als Tarzan en de duikboot krokodil. Behalve dat lijkt er verder weinig te gebeuren en de film regelmatig te slepen, bezit deze Bond niet echt een aansprekende bad guy en is zijn rechterhand Gobinda ook maar zo zo. Voeg daar nog een weinig aansprekende themesong aan toe en Octopussy is daarmee een product dat heel weinig te bieden heeft, niets vernieuwend heeft of toevoegd en vooral snel naar de achtergrond vervaagt. En ik vroeg me af waarom ik me zo weinig van de film herinnerde. Nou...daarom dus.

Enige memorabele wat de film dan nog te bieden heeft is heel veel vrouwen. En ondanks het verschrikkelijke Tarzan moment en gemonteerd geluid, blijft de eer slechtste Bond wat mij betreft toch nog The Man With The Golden Gun, ook al is het maar minimaal en valt het aan het cijfer niet te zien.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:58 uur

geplaatst: vandaag om 23:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.