menu

For Your Eyes Only (1981)

Alternatieve titel: Alleen Voor Je Ogen

mijn stem
3,30 (1390)
1390 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Actie / Avontuur
127 minuten

geregisseerd door John Glen
met Roger Moore, Carole Bouquet en Topol

Wanneer een Brits schip vlakbij Griekenland tot zinken wordt gebracht, beginnen de wereldmachten een koortsachtige zoektocht naar de supergeheime lading van het schip: het controlesysteem van een nucleaire onderzeeër. Op Agent 007 rust de taak om samen met de mysterieuze Melina het wrak als eerste op te sporen en zo een wereldomvattende ramp te voorkomen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=5j7A3HiazbQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
5,0
FOR YOUR EYES ONLY

MENING: Fantastisch Goede Film
MUZIEK: Fantastisch en Super Goed

Zo, weer even terug naar de echte James Bond style.

Wat een geweldige film is dit ! weer even terug naar basic, en dat is ze ook zeer goed gelukt ook,
en op deze film totaal helemaal niks aan te merken !

Alles is goed aan deze film vindt ik, verhaal, locaties, auto, sfeer en noem het allemaal maar weer op.

Het nummer van Sheena Easton, man man man, het allermooiste en beste nummer
van de James Bond films ! ! !

Van de 24 officiele Bond films staat deze in de top 10 op nummer 4 bij mij.

avatar van Ajax&Litmanen1
4,0
Opnieuw op Bluray bekeken.

For Your Eyes Only was altijd al een favoriete James Bond film van mij en de nieuwe kijkbeurt bevestigt dit nogmaals. De film is iets anders dan de meeste andere titels uit de reeks, omdat je niet met een directe vijand te maken hebt, maar met een zoektocht. Prima uitgangspunt en uiteindelijk krijgt Bond het uiteraard druk zat met tegenstanders.

Bond krijgt gezelschap van Melina, een prachtige vrouw waar de ouders van zijn vermoord en wie uit is op wraak. Prima rol en de chemie tussen Carole Bouquet en Roger Moore was prima. Samen vormen ze ieder geval een goed duo. Het tempo van FYEO ligt hoog, iets wat je al ziet in de intro als Bond eindelijk eens Blofeld kan doden. Geinig begin en na een hele fijne titelsong krijgen we in een flink tempo actie in onder andere Griekenland en Oostenrijk. Later ook nog boeiende delen op het ijshockeyveld en in de bergen met bergbeklimmingen waar je het Spaans benauwd van krijgt. De afwisseling werkt goed en het is allemaal erg strak gefilmd. De ondersteuning van een prima soundtrack beviel me ook. Moore is op dreef en heeft er ook zichtbaar zin in, al valt wel op dat hij een redelijk oude kop krijgt. Dat is soms toch een tikje ongemakkelijk als hij met hele jonge dames aan het flirten is haha.

Dit is overigens de eerste Bond film zonder Bernard Lee, ook wel M. Hij overleed iets daarvoor en is in de film niet vervangen. Simpelweg wordt gezegd dat hij op verlof is. Lijkt me een waardige manier van het afsluiten van zijn tijdperk. De scenes met Q zijn nog steeds geestig en ook Moneypenny doet nog even mee, maar zij is ook wel behoorlijk aan de oude kant aan het raken voor de flirterige scenes met Moore. Diezelfde Moore is trouwens wel erg scherp met leuke oneliners in de film.

Love a ride in the country, don't you?

Well… I hope you have a car.

Erg geslaagde film.

4* stonden en blijven staan.

Dick2008
Net als bij Grease loop ik die vijf Bondfilms die nog heb (eerst waren het er zeven) ook maar langs om te zien of het wel de moeite is om ze op Blu-ray aan te schaffen.
Dat gaat het bij deze in ieder geval niet worden.
Een nadelige bijkomstigheid is dat ik dit en vorig jaar nogal veel actiefilms heb gezien, waarvoor ik in het verleden geen interesse had.

Het is inmiddels ook wel een oudje aan het worden. De beginscène is wel leuk maar als je die nep achtergronden al ziet. Het liedje blijft mooi. Maar daarna komt de klad er al heel snel in. Moore is inmiddels ook al steeds meer in waardering gedaald. Vroeger was het een tv-held.
Ondanks dat de actiescènes wel goed worden uitgevoerd (voor die tijd) kwam de film als geheel stijfjes, houterig en langdradig over. Ook de humor was ik nu wel op uitgekeken. Hoewel de vorige keer ook al niet zo goed ging, kon het me dit keer helemaal niet meer boeien.
Dit was mijn favoriete Bondfilm maar de kans dat ik deze nog eens opzet acht ik niet zo groot. 3.0

avatar van des1
2,5
1. From Russia With Love (beste verhaal)
2. Dr. No
3. The Living Daylights (mijn favo Bond song, yep, van A-ha... wel slechtste Bond schurk, Jeroen Krabbé)
4. GoldenEye (wel irritante Bond song)

avatar van FunkStarr
Helaas niet m'n aandacht erbij kunnen houden waardoor ik weer veel gemist heb. Of dat nu kwam door de film zelf durf ik niet te zeggen, maar afgezien van de sublieme soundtrack en lekkere intro kreeg ik snel het idee naar een nogal saaie Bond te kijken. Moore is weer wat ouder geworden en dat is ook goed te zien, het was al een stijve hark maar nu is het helemaal overduidelijk. Ik kreeg zelfs soms het gevoel dat deze Bond gewoon voorspelbaar was. Ik ga hem nog niet beoordelen want ik wil hem zeker nog eens zien maar dan wel met de volledige aandacht erbij.

avatar van Theunissen
4,5
Dit was mijn eerste James Bond film die ik zag als 10 jarig kind en ook nog in de bioscoop. Sindsdien, 35 jaar later, heb ik ook al nieuwe James Bond films (inclusief de "onofficiële" James Bond film "Never Say Never Again (1983)") gezien in de bioscoop (min of meer een traditie geworden). Vroeger beleefde ik wel meer plezier (deze vond ik destijds gewoon geweldig, daar is mijn punt ook min of meer op gebaseerd) aan een nieuwe James Bond film i.p.v. de laatste drie James Bond films.

avatar van Roger Thornhill
2,5
Ik moet deze film al twee keer eerder hebben gezien, maar daarvan herinnerde ik me alleen nog maar de uitstekende openingsscène ("I'll buy you a delicatessen!" ) en de hilarische slotscène (waarvan ik me uit de bioscoop kan herinneren dat het publiek als één man in de lach schoot). En dat is wel tekenend: de film is niet slecht, maar brengt ook niets dat in de (mijn) herinnering voortleeft. Wéér schurken op ski's in sneeuw, matige boeven (helaas zien we Charles Dance in zijn filmdebuut slechts in een bijrol – dát zou een briljante Bond-villain zijn geweest!), een weliswaar mooie maar niet erg sprankelende Bondgirl, en een leuke aanval door ijshockeyers die jammer genoeg alweer voorbij is voordat je het weet (inclusief die flauwe "score!"-punchlines). Roger Moore doet het prima, maar als geheel is de film het tegenovergestelde van onvergetelijk.

avatar van Graaf Machine
4,0
Dit blijft toch wel een lekker James Bond-filmpje. De eerste die ik ooit zag, als 12-jarige in de bioscoop, dat telt natuurlijk mee.
Maar na al die jaren, en ettelijke malen herzien, vanavond weer bekeken.
Niets mis mee. Heldere verhaallijn, prettige personages, en prima actie. Er zijn mindere afleveringen in deze serie verschenen.
Wat me vooral bevalt is de lekkere afwisseling van locaties. Onder water, in de sneeuw, in een olijfboomgaard (of wat dan ook), de bergen in.... en dan voortdurend een vakantiegevoel. Niets mis mee. Doe er zelfs een halfje bij.

4,5
dit is de mooiste bond film vind ik.staat bij mij op nummer 1.al vind ik alle bond films wel mooi.vroeger vond ik het al super nu nog steeds.vooral die sfeer in de film is al super.en hele mooie locaties.

avatar van Black Math
2,5
Ik heb deze film eerder gezien, maar ik kon me er weinig meer van herinneren. Op zich een aardige Bond. Ditmaal draait het meer om geopolitieke zaken in plaats van een schurk die de aarde bedreigd, en dat voelt enigszins verfrissend aan. Verder de gebruikelijke kritiek op Bondfilms uit die tijd: het ziet er gedateerd uit, en met name blauwe schermen tijdens de actie vallen me toch elke keer weer op. Helaas ook niet zoveel gadgets van Q. De actiescènes met de 2CV was overigens wel aardig.

De titelsong is wel erg mooi, maar ook de doorwerking ervan in de muziekscore tijdens de film viel wat tegen. Ook qua instrumentatie is het wat minder, want de synthesizer lijkt meer te domineren, wat niet echt mijn smaak is.

Roger Moore ziet er ook in deze film al wat ouder uit, al is het nog niet zo erg als in de opvolger (en al helemaal niet zo erg als in de film daarna. Carole Bouquet is één van de mooiste Bondgirls ooit, maar kan helaas niet zo goed acteren. Verder een volbloed Arisch übermensch als tegenstander; het ziet er te fout voor woorden uit, maar grappig is het ergens wel.

Kortom, niet echt geweldig, maar het keek an sich wel prettig weg. 2,5*.

avatar van dionj
3,5
Draait vanaf 5 juni weer in diverse Nederlandse bioscopen ter nagedachtenis aan Roger Moore. De helft van de wereldwijde opbrengst zal naar Unicef gaan. Moore was namelijk ambassadeur voor Unicef.

avatar van luukve
Ter aanvulling op:

dionj schreef:
Draait vanaf 5 juni weer in diverse Nederlandse bioscopen ter nagedachtenis aan Roger Moore. De helft van de wereldwijde opbrengst zal naar Unicef gaan. Moore was namelijk ambassadeur voor Unicef.


"Als eerbetoon aan de overleden Sir Roger Moore, brengen we de Bondfilm For Your Eyes Only eenmalig terug op het witte doek. Op maandag 5 juni zie je deze klassieker uit 1981, met Moore als Geheim Agent 007, nog één keer bij Pathé, for old times' sake.

Roger Moore was ambassadeur van UNICEF en daarom wordt de opbrengst van deze voorstelling aan UNICEF gedoneerd.

Let op: de film is niet ondertiteld."

avatar van thunderball
5,0
Vanavond in Breda gaan zien in de bioscoop in een behoorlijk goed gevulde zaal, viel mij mee, blijkbaar daar nogal wat Bond/Moore fans?

Erg gaaf om deze na 36 jaar nog eens op het grote doek te kunnen aanschouwen. Met deze film begon het allemaal voor mij: het JB virus, mijn Moore fan zijn en dat van Lotus.

Erg leuke avond gehad!

avatar van xxERWINxx
3,5
Vandaag herbekeken, ik vind deze film iets minder dan andere Roger Moore delen.
Wel een mooie gevoelige titelsong, ook een goede opening scene, veel goede actie-scenes zoals op de ski's en de onderwater scene, het einde viel me een beetje tegen, want het was niet echt explosief en spectaculair, ook miste ik een echte gemene schurk.
Daarom 3.5 sterren voor deze, iets minder dus dan Moonraker en Live and let die bijvoorbeeld.
Op naar de volgende film OCTOPUSSY!

avatar van Boneka
3,0
Matige film die alleen boeit in de laatste 45 minuten. Hij begint nog alleraardigst maar na de gele eend zakt de film ver weg met goedkope actie en the A team achtige muziek. Out of the blue die verschrikkelijke dochter van de schurk brr. Wat slecht Bond onwaardig. Gelukkig is de Bond vrouw een stuk beter. Zelfs wat afstandelijk met een mooi wapen (pijl en boog) Na het belabberde middenstuk wordt het niveau beter met een pracht slot. Maar dat middenstuk brrrrrr.

avatar van FlorisV
3,0
Pluspunten:

-de lekker foute hoes, met die pontificale benen- en billenpartij, dit werd een trend voor de latere filmhoezen;
-vermakelijke beginscene waarin de luchtige toon meteen wordt gezet;
-de fantastische titelsong. Sheena Easton's ogen werden door de makers zo mooi gevonden dat ze als enige Bond-zangeres ook te zien is in de clip;
-lekkere seventies muziek, soms zelfs disco achtig. Goed voor het retro sfeertje;
-de zalige blonde schaatsdel Bibi en het hilarische advies van Bond aan haar: "please don't grow up any further, the opposite sex won't survive it";
-de prachtige shots in Cyprus;
-de bergbeklimming (alleen snap ik die schoenveters niet!);
-de achtervolgingsscene met die lelijke eend, vrij hilarisch;
-de stille bijrol van Charles Dance, die zich later toch een geweldig acteur zou bewijzen;
-de charmes van Roger Moore, op min of meer zijn hoogtepunt in zijn carriere als James Bond;
-Margaret Thatcher op het einde, geweldig!

Minpunten:
-Bondgirl Carole Bouquet is mooi maar heeft geen tieten, acteert matig en is slecht gedubd. Ja, geef mij dan maar een wilde nacht met lichtekooi Bibi, als ik toch een scheve schaats zou moeten rijden...;
-gebrek aan tempo en gave stunts;
-in de scene met de lelijke eend zie je bij het achteruit rijden te duidelijk dat ze fast-forward gebruiken;
-de onderwaterscenes zijn niet strak genoeg, soms moeilijk te volgen;
-de ski-scenes zijn wat lauw en flauw;
-anti-climactisch einde, zonder spektakel;
-geen Q gadgets gebruikt;
-weinig interessant verhaal.

Toch al met al een van de betere Bondfilms, maar het mist wat flair en actie.

avatar van Phantasm
3,5
Goede James Bond film die lekker wegkijkt.

avatar van jono
3,5
Wanneer een Brits schip vlakbij Griekenland tot zinken wordt gebracht, wordt James Bond (de onlangs overleden Roger Moore) ingezet om de lading te bergen: de ATAC-decoder, een soort computertje waarmee de Britse kernonderzeeërs kunnen worden bestuurd. Hij wordt daarin dwarsgezeten door de mysterieuze Melina Havelock, die de dood van haar ouders wil wreken.

For Your Eyes Only was de eerste Bond-film die ik in de bioscoop zag, en een van de betere uit de reeks. Een groot gedeelte van de film speelt zich af in de Italiaanse wintersportplaats Cortina d'Ampezzo, waar ik een paar jaar geleden mijn skivakantie doorbracht. Voor mij dus een feest der herkenningen, wat de kijkervaring extra leuk maakt. Gelukkig zitten er in deze film geen overdadige sets, zoals bij de voorgangers The Spy Who Loved Me (1977) en Moonraker (1979) nog wel het geval was, maar is er een geslaagde finale in een op een rots gebouwd Grieks klooster. 3,5*

avatar van Noodless
3,0
Middelmatige Bondfilm waarbij het verhaal wat voortkabbelt tot het einde zonder al te veel noemenswaardige scènes. Zo komen de ski en - onderwater scènes weer voorbij die hier geen indruk weten te maken. De typische achtervolgingsscène is dan wel leuk met dat lelijk eendje.
Ook weinig gave stunts of Q gadgets aanwezig. De verschillende locaties mogen er dan weer zijn.
Bondgirl Carole Bouquet is een koele meid hier , maar dan negatief bekeken. Te veel dezelfde mimiek.
Roger Moore speelt zijn rol wat droogjes en de rest van de cast laat weinig indruk na. De schurk maakt geen grote indruk. De titelsong van Sheena Easton is misschien wel één van de betere Bond liedjes ooit.
De finale is net zoals de film simpel en droogjes uitgewerkt. Geen typische spektakel op het einde. 6/10

avatar van Zandadder
4,5
FYEO hoort bij mij in de top-5 Bond-films.
Qua sfeer en soundtrack sowieso, maar ook erg mooie locaties.
Bond-girl Bouquet behoort vind ik ook tot de allermooiste, al moet ze dan wedijveren met Eva Green

De bergbeklim-scene vond ik behoorlijk spannend. Ik kan me in de Bond-reeks niet zo'n spannende scene herinneren, wellicht de self-cardiologie-scene uit Casino Royale.

De laatste minuut met de papegaai was dan wel vrij onnozel. Gelukkig is de film verder redelijk gespeend van gebleven van dat soort scenes.
Met name TMWTGG, Octopussy en Moonraker zitten daar vol mee.

De serieuzere Bond-films spreken me meer aan. Met name The Living Daylights en License To Kill reken ik hieronder, van dezelfde regisseur.

Erg leuk om weer gezien te hebben, voor de 6e of 7e keer misschien wel.

avatar van Film Pegasus
3,0
Film Pegasus (moderator)
Film Pegasus schreef:
John Glen zorgt voor een nieuwe start met de Bondfilms. Na het futuristische Moonraker werd het tijd om Bond terug op de grond te zetten en wat meer verhaal en inhoud te geven aan de Bondreeks. Glen zorgde voor nog meer 'serieuzere' Bondfilms. Zelfs Octopussy dat met een circus werkt, heeft meer inhoud qua verhaal en karakter van Bond dan de eerdere Bondfilms met Moore zoals Spy who loved me en Man with the golden gun. Tot en met de DaltonBondfilms zal hij de reeks in handen hebben. Niet slecht, al merk je nog wel dat hij niet helemaal de vrije loop kreeg en zich door de vaste elementen (snufjes en zo) gebonden is aan de eisen van producers Broccoli & Co. Geen verwijt voor Glen, maar meer voor hen en de schrijvers.

Deze film even onder de loep. Het begint al op dezelfde golflengte qua ernstigere film met de verwijzing naar OHMSS in de teaser. Ook de rest van het verhaal is beter in elkaar gestoken. Geen excentrieke vijanden, geen hulpjes met ijzeren tanden, geen ruimtescènes, maar een wraakactie (door Melina Havelock) en echte spionage met de ATAC. Roger Moore die ouder geworden is (Moore is trouwens ouder dan Connery), wordt in dit verhaal gelukkig bijgestaan door enkele acteurs die de 'actie' grotendeels van hem kunnen overnemen. In Moonraker keek je naar de lasers en het decor, maar hier hadden de spots zich helemaal op de personages gericht. Met acteurs als Chaim Topol (Fiddler on the roof), Carole Bouquet (Cet obscur objet du désir) en Julian Glover (gerenomeerd Shakespear acteur) is de film zeer aangenaam om te zien en hoeft Moore de film (gelukkig) niet alleen te dragen. Ook de interactie met Q en Monneypenny zijn door hun leeftijd soms een beetje ongelukkig uitgevallen.

John Glen kan de drama in de film wel wat accentueren. Zelfs Moore die het graag wat luchtig en grappig probeert te houden past enigzins in deze aanpak. Al voel je wel dat hij oud begint te worden. Rond deze film is Broccoli trouwens al beginnen zoeken naar een andere Bondacteur, tot groot ongenoegen van Moore. De grote minpunten zijn dan ook de bekende elementen, die hier geforceerd in geworpen zijn. Een val waar de huidige films met Daniel Craig gelukkig niet in getrapt zijn. Ook dat gedoe met de papegaai is wel wat belachelijk en de humor blijft erin zitten wat ik jammer vind. Iets scherpere humor en een jongere acteur hadden van deze film een hoogtepunt kunnen maken. In elk geval is het niet slecht uitgedraaid en vooral het sterke einde is er één dat in lange tijd niet gezien werd tijdens de reeks.


Tijd voor een herziening en het is toch even schrikken als je ondertussen een reeks Daniel Craig films hebt gekregen. Roger Moore oogt echt wel oud en je voelt hoe gênant het soms is met de ongeveer 30 jaar jongere actrice die Bibi speelt. De makers bleven ook dan nog vasthouden aan de gekende formule en dat levert enkele vermoeide scènes op zoals de briefing en het momentje met Q. Maar de actie zit wel goed en met Bondgirl Carole Bouquet en de goeie en slechte sidekicks Topol (Columbo) en John Wyman (de blonde winchman van de bad guy van dienst) zijn er enkele goeie acteurs aan boord. Julian Glover is helaas een pak minder. Maar Topol en Wyman zijn sterk onderschat en te weinig genoemd en Bondlijstjes.

De muziek was veel besproken toen, omdat het durfde afwijken van de gekende John Barry trend. Alhoewel ik me kon herinneren dat ook Live and let die en The Spy Who Loved Me een iets andere soundtrack hadden dan gewoonlijk. Het paste wel bij de film moet ik zeggen.

For your eyes only heeft veel potentie en is eigenlijk wel een goeie Bond. Helaas is Bond zelf een oude vermoeide man hierin en is er geen sterke bad guy met de teleurstellende Julian Glover. Beide heren doen het verhaal niet echt goed helaas. De film kent zeker haar momenten, maar hier had meer in gezeten.

avatar van cinemanukerke
2,0
Een observatie op 1 jan 2020 is dat ondanks het droogvallen van het wereldwonder Victoria Falls in Zambia de politici nog steeds niet begrijpen dat klimaatverandering prioritair is maar ook James Bond schiet met FYEO zeer laat in actie. Slechts tijdens de 3 de act kon ik een beetje genieten van de action setpiece (het beklimmen van de rots) en het beste hadden ze gehouden voor het einde met het kleine stukje waarin Janet Brown een Maggy Tatcher imitatie ten beste gaf. Voor de rest weinig spanning en banale acties. Ook de score is zeer eighties, het James Bond theme (voor de eerste keer Bill Conti die het overnam van de legendarische John Barry) duikt slechts sporadisch en sober op. Lichtpuntjes zijn de Bondmadam van dienst Carole Bouquet, de titel song van Sheena Easton (wat een climax in die song ! beter dan in de film) en de one liners van Bond. De Bond van een reeds vermoeid ogende Roger Moore is immers een held die beter met woorden dan met daden de wereld kan redden. Als dat de klimaattop maar niet op ideeën brengt.

avatar van xxERWINxx
3,5
Vandaag herbekeken, vind deze toch 1 van de minste Roger Moore films,

Wel een mooie gevoelige titelsong, ook een goede opening scene, goede actie-scenes zoals de achtervolgingen op de ski's en de onderwater scene was ook wel spannend.

Maar het einde viel me wel een beetje tegen, want het was niet echt explosief en spectaculair, ook miste ik een echte gemene schurk, normaal zie je een geweldige climax dat alles uit elkaar knalt maar dat was hier niet helaas.
Daarom een wat mindere Bond film, maar de film die hierna komt Octopussy is dan wel weer de beste van Roger moore!

3,5
goeie bondfilm

avatar van IH88
4,0
“The Chinese have a saying; "Before setting off on revenge, you first dig two graves"!”
“I don't expect you to understand. You're English, but I'm half Greek and Greek women like Elektra always avenge their loved ones!”


For Your Eyes Only is een fantastische Bondfilm. De film heeft een sterk plot, de schitterende beginmuziek van Sheena Easton, een goede bad guy in Julian Glover, een uitstekende Bondgirl (Carole Bouquet), leuke bijrollen, schitterende locaties en spetterende actiescènes. Roger Moore heeft er zin in en is hier wat serieuzer. Na Moonraker hebben de producenten gekozen om een realistische en wat serieuzere Bondfilm te maken.

Bond moet de verdwijning van een Brits schip met aan boord een A.T.A.C. decoder onderzoeken en komt hierbij in aanraking met Melina Havelock (Bouquet) en Kristatos (Glover), die alternatieve motieven lijkt te hebben. Engeland, de Italiaanse Alpen, Corfu en voor de onderwaterscènes de Bahamas worden aangedaan, en het ziet er allemaal schitterend uit. De actiescènes in de Alpen zijn origineel en sterk gefilmd. Lynn-Holly Johnson is ongelukkig gecast, en ook wel erg jong vergeleken met Moore. Het laatste gedeelte rond een berg in het Meteora gebied is mooi gedaan, en de spanning wordt goed opgebouwd. For Your Eyes Only is een spectaculair 12de deel met alles wat je wilt zien in een Bondfilm. Bonuspunt voor de geweldige laatste scene met Margaret Thatcher en de papegaai.

avatar van Grindhouse62
3,5
IH88 schreef:
“The Chinese have a saying; "Before setting off on revenge, you first dig two graves"!”
“I don't expect you to understand. You're English, but I'm half Greek and Greek women like Elektra always avenge their loved ones!”


For Your Eyes Only is een fantastische Bondfilm. De film heeft een sterk plot, de schitterende beginmuziek van Sheena Easton, een goede bad guy in Julian Glover, een uitstekende Bondgirl (Carole Bouquet), leuke bijrollen, schitterende locaties en spetterende actiescènes. Roger Moore heeft er zin in en is hier wat serieuzer. Na Moonraker hebben de producenten gekozen om een realistische en wat serieuzere Bondfilm te maken.

Bond moet de verdwijning van een Brits schip met aan boord een A.T.A.C. decoder onderzoeken en komt hierbij in aanraking met Melina Havelock (Bouquet) en Kristatos (Glover), die alternatieve motieven lijkt te hebben. Engeland, de Italiaanse Alpen, Corfu en voor de onderwaterscènes de Bahamas worden aangedaan, en het ziet er allemaal schitterend uit. De actiescènes in de Alpen zijn origineel en sterk gefilmd. Lynn-Holly Johnson is ongelukkig gecast, en ook wel erg jong vergeleken met Moore. Het laatste gedeelte rond een berg in het Meteora gebied is mooi gedaan, en de spanning wordt goed opgebouwd. For Your Eyes Only is een spectaculair 12de deel met alles wat je wilt zien in een Bondfilm. Bonuspunt voor de geweldige laatste scene met Margaret Thatcher en de papegaai.
Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn. Ben begonnen om af en toe maar eens een oude Bond klassieker te gaan herzien en de aftrap gedaan na zo'n 38 jaar met toch wel eentje van mijn favorieten, For Your Eyes Only. Ik heb mij vanavond wederom prima vermaakt met deze Bond Film. Een 3.5

avatar van martijn011
3,0
Ik merk dat ik tijdens de herziening van de Bond-reeks de ene film beter kan waarderen dan de vorige kijkbeurt, maar ook het tegenovergestelde gebeurt.
Dat is met deze FYEO het geval, daar ik deze film een paar jaar geleden erg kon waarderen is dat nu een stuk minder.

Komt allereerst doordat de film niet echt een schurk van niveau heeft. Een Bond-film zonder goede schurk is bijna hetzelfde als patat zonder mayonaise, het hoort onlosmakelijk bij elkaar.
Veel memorabele scènes heeft de film ook niet, daar tegenover staat wel dat de meest prachtige uiteenlopende locaties worden aangedaan. Een scène die wat mij betreft wel memorabel is, is de bergbeklimming aan het eind van de film. Erg spannend weergegeven.
Verder is het skiën en bobsleeën wel aardig maar dan hebben we het meeste al wel gehad.

De Bondsong is altijd al één van mijn favorieten geweest, geweldig nummer. Verder kent de film veel personages, de meesten zijn totaal oninteressant en onnodig, en wordt 'M' natuurlijk gemist. Hij is kort voor deze film komen te overlijden, dit hebben ze goed opgelost door niet meteen een vervanger op z'n plaats te zetten.
Halfje eraf, 3*

avatar van filmfan0511
3,5
Vond deze Bond-film een stuk leuker dan de vorige delen met Moore die ik gezien heb. Het blijft allemaal nog steeds erg braaf binnen de lijntjes en de dreiging kan ook nooit eens origineler zijn dan a) iets van nucleaire aard of b) de Russen, maar bon, je krijgt wat je verwacht. For Your Eyes Only bevat veel vaart en een aantal echt toffe actie-scènes, die met wat meer schwung in beeld worden gebracht dan in de eerdere Moore-films. Die ski-achtervolging, de waterscènes, dat beklimmen van die berg: erg vermakelijk allemaal. Dit deel kan vooral ook rekenen op een verscheidenheid aan mooie locaties, wat toffe zijpersonages en voor de verandering eens een wat leukere bad guy, die wel nog altijd zeer saai is wat betreft motivaties.
Het bekijken van de Bond-films bevalt me nu eens wel, dan weer niet. Deze film behoort tot het eerste kamp.

avatar van Gastel
3,0
De powerballad van Sheena Easton maakt het al direct duidelijk, we zijn in de jaren 80 aanbeland.

In de pre-credits wordt door een bloemetje te leggen op het graf van Theresa Bond en door nog eenmaal met Blofeld af te rekenen afscheid genomen van de vorige decennia. Bond lijkt klaar voor de 80s.

For Your Eyes Only volgt echter vervolgens gewoon weer grotendeels dezelfde formule als de vier voorgaande films. Het enige verschil is dat deze iets harder van toon is dan de voorgangers.
Dit levert wederom een prima film op, vooral het laatste uur is sterk.

De boogschietende Melina is een uitstekende Bondgirl en ook de samenwerking met de Griekse smokkelaar en zijn crew doet het goed. Ook het vermelden waard zijn de spannende onderwaterscénes. Dat Bond op het laatst nog even bedankt wordt door Margaret Thatcher is grappig gedaan en levert een prima einde op.
Minpunten zijn er ook. Waar Moonraker waarschijnlijk de beste pre-credit openingsscene ooit had, heeft For Eyes Only de slechtste. Het opnieuw opvoeren van Blofeld is volledig uit de lucht gegrepen en voegt ook niets toe.
De blikkerige synthesizer soundtrack die we het eerste deel van de film voorgeschoteld is ook niet zo best. Zeker in combinatie met de besnorde schurken waan je je de eerste 45 minuten soms in een A-Team aflevering.
Ander minpunt is Bibi, die hoog scoort op de lijst van vervelende karakters. De reden van haar aanwezigheid is, buiten het feit het een mooie verschijning is, mij een raadsel.

Tussenstand:

1. Goldfinger (1964) 4*
2. On Her Majesty's Secret Service (1969) 4*
3. From Russia With Love (1963) 3.5*
4. Moonraker (1979) 3.5*
5. Thunderball (1965) 3.5*
6. Dr. No (1962) 3*
7. For Your Eyes Only (1981) 3*
8. Live And Let Die (1973) 3*
9. Diamonds Are Forever (1971) 3*
10. You Only Live Twice (1967) 3*
11. The Spy Who Loved Me (1977) 3*
12. The Man With The Golden Gun (1974) 2.5*

avatar van david bohm
2,5
Een wat rommelige Bond met een onduidelijke vijand wat toch ook wel z'n charme heeft. De scènes in Spanje vind ik geinig met de dames rond het zwembad en de opduikende Melina, een wat mysterieuze Bond girl. Hierna komt James in Oostenrijk terecht in een soort mini Olympische Winterspelen en een foeilelijke hotelkamer en wordt aangerand door de promiscue kunstschaatser Bibi. Heb weinig met wintersport en dit intermezzo duurde mij al gauw te lang.
Weinig snufjes en mooie locaties al is het klooster dan nog wel aardig.
Redelijke film en ik begin onderhand te snakken naar een andere James Bond want op de heer Moore daar zit mijns inziens al danig de sleet op.

4,0
Topfilm, zitten enkele legendarische scènes in die ik me al jaren herinner: openingsscène met die helikopter en Blofeld; de scène met het gevecht met dat vage duikpak in het scheepswrak, de ski achtervolging scène, etc. Die Lotus blijft ook gewoon een vette Bondmobiel. Een ietwat ruigere Bond voor Moore begrippen. Bond op zijn best.

avatar van renzoroy
3,0
Heb dit altijd de minste bond film van roger moore gevonden, zeker na moonraker en the spy who loved me. Gelukkig was a view to a kill weer helemaal top .

Gast
geplaatst: vandaag om 04:28 uur

geplaatst: vandaag om 04:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.