• 9.375.076 stemmen

For Your Eyes Only (1981)

Actie / Avontuur | 127 minuten

Met onder meer: Roger Moore, Carole Bouquet en Topol

Gesproken taal: Grieks, Engels en Italiaans

Releasedatum: 2 juli 1981

Plot For Your Eyes Only

"No one comes close to James Bond, 007."

Wanneer een Brits schip vlakbij Griekenland tot zinken wordt gebracht, beginnen de wereldmachten een koortsachtige zoektocht naar de supergeheime lading van het schip: het controlesysteem van een nucleaire onderzeeër. Op Agent 007 rust de taak om samen met de mysterieuze Melina het wrak als eerste op te sporen en zo een wereldomvattende ramp te voorkomen.

James Bond

Erich Kriegler

Sir Timothy Havelock

avatar van thunderball

thunderball

For your eyes only is mijn favoriete Bondfilm! Het was de eerste die ik zag en dat speelt denk ik ook een grote rol! Ik heb gemerkt dat bij de meesten de Bondfilm die ze als eerste zagen ook meteen de favoriet is en de acteur die er de hoofdrol in speelt dan de favoriete Bond voor diegene is! Voor mij geld dat in ieder geval ook!

Hoewel als echte Bondfan ik in de loop van tijd ook Connery fantastisch ben gaan vinden! En Brosnan doet (of helaas deed!) het ook heel goed!

Ik vind Roger in deze film echt fantastisch! Eindelijk krijgt hij nauwelijks de tijd om z'n bekende flauwigheden te verkopen, hij wordt voortdurend belaagd, aangevallen, inelkaargeslagen en wanneer was het voor het laatst dat Bond gewond raakte??!!

Moore is echt ruiger en stoerder dan ooit en de scene waarin hij in dat poortje verschijnt en dan op de mercedes van Loque staat te schieten is zo ontzettend gaaf! Mijn favoriete Bondmoment allertijden!

En Sheena Eastons For your eyes only deed me als 13 jarige destijds promt verliefd op haar worden (maar dat vertellen we niet verder want dat is 25 jaar later niet echt meer cool!)

Wat mij betreft de beste Bond:

5 sterren!

avatar van Mug

Mug

kijkert schreef:

viel me nu toch wel op dat in deze film Moore al wel heel oud oogt

Dat had ik ook. Nog ouder dan Connery in Diamonds Are Forever. Zeer grote stoor-factor. Naast de bejaardenbond stoorde ik me ook aan het verhaal dat behoorlijk van de hak op de tak ging; maar waar ik echt haren van op m'n tanden kreeg was de muziek. Zo overduidelijk dat deze film gemaakt werd in de periode 1978-1982. De Bond-thema's kwamen uit synthesizers, hier en daar een fout disco-beatje, de knuffel-titelsong [dat nog steeds m'n brein terroriseert] ... en het drama was compleet. Dramatisch.

Gelukkig staat Bond voor vermaak, en dat lukt ondanks de drie grote hekelpunten. M.n. de vele actie-rijke scenes plaatsen het karige verhaaltje op een achtergrond. Het grappige is [en dat redt de waardering in sterren] dat ik juist deze actie-scenes nog allemaal vers in m'n geheugen had zitten van 'vroeger'. Altijd gedacht dat deze allemaal in verschillende Bond-films zaten. Door deze nostalgische Aha-Erlebnissen verkrijgt For Your Eyes Only een matige 3 sterren. Een lagere waardering bij een toevallige herziening zit er dik in.

avatar van italian

italian

Nu Casino Royale in de cinemazalen draait heb ik mezelf beloofd dat ik de hele James Bond-reeks ga terugzien.
For Your Eyes Only is zeker niet de minste uit de reeks, de actiescenes zijn geweldig en de locaties mooi.
Dat zijn zowat de enige pluspunten, maar voor een Bondfilm zijn die wel genoeg. Ik ben niet te veeleisend want de film afmaken door de acteerprestaties,verhaal enz de grond in te boren heeft niet veel zin. Het entertainmentgehalte lag hoog genoeg

Na het belachelijke Moonraker wilden de producers en de regisseur Bond terug met beide voeten op aarde brengen en een realistischere film( ) maken. ( Let vooral op het woord 'realistischere' dat ik rechtstreeks uit de extra's heb overgenomen ! Zowiezo zijn (bijna) alle Bondfilms onrealistisch en dan wil je er nog zo een met Moore maken ...) Later zal blijken dat John Glen, de regisseur, zijn fantastie toch de vrije loop zal doen gaan en als resultaat zal je de meest ongelofelijke (lees nrealistische) scenes uit de filmgeschiedenis te zien krijgen. Wie herinnert zich de scene uit Octopussy niet waar Bond ondersteboven aan een vliegtuig hangt . Maar vermakelijk was het wel !

Typisch Bond verhaal waar de Russen ook een kijkje komen nemen. Een kort kijkje maar lang genoeg om nog goed in de verf te zetten dat de Russen niet en dan ook niet te vertrouwen zijn... hopelijk ziet iedereen het sarcasme hiervan.
Heel dat gedoe staat eigenlijk maar op de achtergrond want gelukkig staan de spannend gefilmde en vooral talrijke actiescene op de voorgrond.
Er zijn zelfs zoveel actiescenes dat het moeilijk is om er nog wat dramatische of romantische scenes in te proppen. Die overgangen zijn ook nogal bruusk. Bond wordt achtervolgt - dan een minuut rustige en diepgaande(...) conversatie - dan terug de achtervolging inzetten.

Ik had al gezegd dat het acteerwerk niet briljant was en dat ik er niet over ging zeuren maar ik moet er toch een woordje over kwijt. Roger Moore is niet meer zo jong meer, is wat stijfjes en , laten we het maar zeggen, goed acteren heeft hij nooit echt gedaan.
Carole Bouquet is geen fantastische Bondgirl, acteert als een wasmachine ( sorry voor gebrek aan betere vergelijking maar ik vond wasmachine wel slecht genoeg klinken ). Haar stem is monotoon, ze komt nonchalant over. Maar ze is wel knap.
De rest van de cast acteert ook erg matig zeker de zwakke bad guy van dienst die pas op het laatste zijn krachten even toont.
De muziek is cheesy en al die remix van de Bondthemes zijn ook al nergens goed voor, maar de themesong van Sheena Easton is wel mooi.

Je hebt het gelezen, For Your Eyes Only is niet echt een film om serieus te nemen, doet die zelf ook niet en dat geldt trouwens voor alle Bondfilms met als hoofdrolspeler Roger -Bond- Moore die van Bond een karikatuur van zichzelf maakt, een personage dat zich overal doorheen lult en nog maar een kleine rol in deze grote spektakelfilms voorstelt. Zijn films zullen de tand des tijds niet zo goed doorstaan als de Conneryfilms, denk ik.

Estetisch (verselijk onverzorgd met lelijke montagefouten ) en inhoudelijk gezien zou ik deze film niet meer dan een 2 moeten geven maar ik heb vrijdag toch zo erg genoten van deze film en als Bondfan geef ik hem 3 sterren.

avatar van Spetie

For your eyes only is misschien wel de allerbeste James Bond film tot nu toe gemaakt.

In deze film kruipt Roger Moore wederom in de huis van de geheime Engelse agent. For Your Eyes Only is een Bond film die werkelijk bol staat van de actie en spectaculaire scenes, maar die ook nog eens een goed verhaal en aardig wat spanning bevat, omdat lang onduidelijk blijft hoe de vork nu precies in de steel zit. Ook bevat de film een hoop humor, vooral de eindscene met de nep Margaret Thatcher is erg goed gedaan.

Echt een aanrader en naar mijn mening gewoon de allerbeste Bond film.

avatar van Theunissen

Dit was mijn eerste James Bond film die ik zag en ik was direct verkocht aan James Bond. Ik vond dit een zeer boeiende en spannende film met ook nog veel typische Engelse humor erin. De vaart zat er goed in en de actie was ook prima. De beelden op de verschillende locaties waren zeer mooi net zoals Carole Bouquet.

avatar van krosnicky

krosnicky

deze film bevat dus die waanzinnig goeie en grappige skiscene. naar wat er tot nu toe allemaal in bondfilms te zien was, was die scene toch wel het hoogtepunt van alle actiescenes die in de films voorbij zijn gekomen. [/quote]

Ik heb begrepen dat er bij die stunt een dode is gevallen. Ga je er toch anders naar kijken...[

Sterven voor zo'n flutfilm...................hoe zuur.

Flut film nog 1 die thunderball nog niet heeft gezien

avatar van Zinema

Vermakelijke Bond.

Bevat een aantal legendarische actie-scenes en Moore is aardig op dreef. Een hele verbetering na het tegenvallende Moonraker. Vreemd detail: Harris was op dat moment getrouwd met Brosnan, die veel later, na de dood van Harris, de rol van 007 op zich zou nemen. Het kan raar lopen..

Goed.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Ik denk dat ik nu de beste bondfilm ooit heb gekeken.

Geen puntjes van kritiek!

Pracht humor van Moore, goeie Bond girl, swingende leuke muziek, de rest van de Cast was ook goed en het verhaal was geweldig. Echt leuke scenes, oh wat mis ik zulke goeie Bond films tegenwoordig.

avatar van DVD-T

DVD-T

Door velen één van de beste Bond films bevonden, en ik kan daar zeker in meegaan.

Na Moonraker tijd om weer voeten aan de grond te zetten en te starten met een nieuwe Bond die een stuk realistischer is dan eerstgenoemde. Ik zeg realistischer aangezien het grootendeel toch geromantiseerd is. De openings scène is een beetje mwah... en geeft niet echt een goed beeld over de rest van de film, ook de titel song die velen ook een van de beste bondsongs wordt bevonden vind ik niet echt geweldig. Wel eentje die dagenlang in je hoofd blijft zitten. Gelukkig gaat het vanaf dan een heel stuk beter. Moore zet zijn rol erg goed neer, datzelfde kan niet gezegd worden van zijn tegenspeelster, die ik toch vaak irritant vond. Het heeft dankzij de nieuwe regisseur ook een upgrade gehad en heeft een donkere grauwe sfeer om zich heen. Doet de film erg goed. Het verhaal vond ik niet altijd even goed verlopen en is een beetje van de hak op de tak en verloopt af en toe net even te traag.De badguys komen ook niet echt bad-ass over. Daar tegenover staan wel een aantal fenomenale Bond actie scènes. Het ski moment is om je vingers bij af te likken. De momenten zijn spectaclair en ontzettend spannend. De Bond met de meeste actie scènes tot nu toe doet dan ook waar deze film voor bedoeld is. For Your Eyes Only is gewoon topvermaak!

avatar van Metalfist

Metalfist

Bond for the ladies in For Your Eyes Only

Het twaalfde deel alweer in de wisselvallige James Bond reeks. Nog altijd met Moore maar de eerste sinds een tijd die niet van Gilberts hand is. Nieuwkomer is John Glen die zijn eerste film hiermee regisseert en daarvoor had meegewerkt als editor van On Her Majesty's Secret Service. Na For Your Eyes Only te hebben bekeken kan ik alleen maar hopen dat zijn andere Bonds even goed als dit zullen zijn.

For Your Eyes Only heeft eindelijk nog eens zo'n geweldige openingsscène. Deze keer geen ongeloofwaardige parachutesprong zoals in Moonraker maar een ouderwetse confrontatie tussen 007 en Blofeld (die hier wel niet bij naam genoemd vanwege rechten op het personage die in het bezit zijn van Kevin McClory die vroeger een rechtszaak had gewonnen waardoor hij alleen de rechten op Spectre en Blofeld had). Op zich is het wel leuk hoe snel hier met Blofeld wordt afgerekend maar langst de andere kant had het van mij ook wel iets langer mogen duren. Misschien een domme vergelijking maar de scène deed me hard denken aan iets uit Dragon Ball Z waar Frieza (een superschurk) terug uit de dood komt en eventjes in 5 minuten wordt vernietigd terwijl de helden van de reeks daarvoor tientallen afleveringen voor nodig hadden. Toch ietwat een anti-climax. De directe verwijzing naar On Her majesty's Secret Service in de vorm van de begraafplaats was ook leuk om te herkennen. In mijn ogen is dit één van de beste Bond-films tot nu toe. Geen idiote gadgets, geen onmogelijke stunts en vooral geen saaie stukken. De actie zit mooi gedoseerd over heel de film met hier en daar mooi vormgegeven achtervolgingen en een Bond die terugkeert nar zijn roots. Iets wat me wel verbaasde was dat de bad-guy van dienst is geen gestoorde zot was die heel de wereld wou overnemen (Drax in Moonraker, Stromberg in The Spy Who Loved Me, ...) Maar deze keer een meer gewone type mens die qua personage meer op Goldfinger of Scaramanga lijkt dan bovengenoemde. Verandering hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn blijkt alweer.

Waar Roger Moore in Moonraker meer zijn tekst leek te vergeten is hij hier gelukkig terug als de oude vertrouwde 007. Voor mij is het nu zeker, hij is de beste Bond. Een leuke evolutie is ook dat er meer diepgang begint te komen in de Bond-girls. Net zoals Moonraker wordt er niet gebruik gemaakt van een hersenloze bimbo maar een knappe, intelligente vrouw die dan ook uitstekend wordt neergezet door Carole Bouquet. Bij Moonraker zei ik nog dat ik benieuwd was welke acteur ze nu voor de rol van M zouden kiezen omdat Bernard Lee in '81 stierf. Ze hebben het eigenlijk mooi opgelost door M op vakantie te laten gaan waardoor ze niemand nieuw voor de rol moesten casten. Geeft toch een zekere vorm van respect aan Lee. Deze keer is er eigenlijk geen echt duidelijke hiërarchie qua slechteriken. Oké, Julian Glover lijkt als Kristatos wel wat de baas te zijn maar hij krijgt zeker niet meer screentime dan Columbo. For Your Eyes Only bevat dan ook nog weer één van de betere henchmen in de vorm van Michael Gothard als Locque. Blij dat ze het personage Jaws hebben laten rusten en voor iemand nieuw hebben gekozen.

In alle punten dus één van de betere Bond-films, al is het jammer dat de muziek deze keer niet van hoog niveau is. Het titelnummer van Sheena Easton is te soft voor de film en lijkt meer iets voor een romantische Vijf TV-film te zijn. Ik snap dan ook niet dat het nummer een Oscar-nominatie heeft gekregen... Waar ik ook niet echt over was te spreken was het meermaals vervormen van het bekende Bond-theme. Gewoon laten zoals het is en dan komt het allemaal wel goed.

John Glen drukt een overduidelijke stempel op de James Bond reeks door terug te keren naar de eerste films. Ben benieuwd naar de volgende 4 films in rij want deze regisseur kan wel eens voor de opleving zorgen die de reeks nodig heeft.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Kan nog net een 3,0 geven.De scene's zoals dat Bond op de berg klimt kon ik me vroeger vervelen. Bibi Dahl vind ik een vreselijk personage. 3,0. Overigens was dat Blofeld niet aan het begin?

avatar van scorsese

Uitstekende Bondfilm waarbij het verhaal niet al te veel voorstelt, maar zeker goed wordt goed gemaakt door een aantal andere ingredienten. Spectaculaire actie-scenes, mooie locaties en een goed tempo. Roger Moore zet hier zeker zijn meest ruige Bond neer, en dat gaat hem goed af. Ook is het plot en de actiescenes een stuk geloofwaardiger dan de andere Bonds met Roger Moore, en dat komt de film absoluut ten goede. De humor is ook zeker nog aanwezig, maar in mindere mate waardoor het geen slapstick wordt.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Stevige Bondfilm! De film is een aaneenschakeling van stevige actiescènes, waardoor die 120 minuten zo voorbij vliegen. Ook de typische humor die kenmerkend is voor het personage van James Bond, is in deze film aanwezig. Ten slotte is er natuurlijk Roger Moore die weer aardig op dreef is en daarmee nogmaals bewees dat hij een geschikte vertolker van de rol was.

avatar van K. V.

K. V.

Deze kon 'k me niet herinneren eerder te hebben gezien, al kende 'k natuurlijk wel de mooie titelsong. Dit was dan eigenlijk het hoogtepunt van deze film. Het voorstukje was nog grappig, omdat de bad guy met de kat nog eens terug komt, maar de rest van de film bevatte niet echt hoogtepunten of bekende scènes. 't viel wel op dat Bond dit keer heel wat sporten moest beoefenen: van duiken, skiën tot bergbeklimmen.

Hij was gelukkig beter dan "Moonraker", maar vond het een eerder gewone Bondfilm.

avatar van The One Ring

The One Ring

Het was al weer een tijdje geleden dat ik voor het laatst een Bondfilm zag. Volgens mij sinds Quantum of Solace in de bioscoop draaide niet meer. Al veel langer dan dat was er nog maar één Bondfilm die ik moest zien: For Your Eyes Only. Op de een of andere manier was het daar nooit van gekomen en miste ik die altijd als hij op televisie kwam. Bij deze toch even mee kunnen pakken, met dank aan Film1.

For Your Eyes Only biedt weinig verrassingen, maar daarvoor ga je ook niet echt naar een Bondfilm. Het meest opvallende was dat de gadgets Q's lab niet verlaten en dat M niet meedeed, omdat de acteur die hem altijd speelde net overleden was. Dit zijn eigenlijk geen ingrijpende veranderingen. Iets opmerkelijker was dat de humor duidelijk wat teruggeschroefd was. Sommige Bondfilms met Moore waren mij wat al te komisch, dus ik kan begrijpen waar het vandaan komt, maar het zorgt er ook voor dat deze film wel erg droog aanvoelt. Een beetje kleurloos. Dat zie je ook terug in het plot, dat naar Bondmaatstaven wat meer down-to-earth is. De schurk is eveneens vrij doorsnee en niet echt een maniak. Dus enerzijds wordt het vaste stramien van de Bondfilms doorlopen, maar anderzijds is het allemaal wat terughoudender. Er had wat meer vuur in gemogen wat mij betreft.

Wat het toch nog vermakelijk maakte was dat de actiescènes wel van een hoog niveau waren. Ze zijn niet heel origineel, maar met name de skiscène en het beklimmen van de berg waren erg goed gedaan, met een nadruk op stunts die ook echt uitgevoerd worden, dus met weinig filmtrucages. Dat maakt het wel zo spannend. Zelfs de onderwaterscènes, die ik me als slecht herinner in Thunderbal, zijn hier overtuigend. Dus als actiefilm maakt For Your Eyes Only het nog wel waar. Niettemin is dit denk ik niet een van de Bonds die ik snel zal aanzetten voor een herziening.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

De beste van Moore.

Maar dat komt niet omdat deze film zo goed is, maar omdat de vorige en latere Moorefilms nooit boven de middelmaat uitstijgen.
For Your Eyes Only is een pak serieuzer dan de doorsnee Bondfilm met Moore. Na de pre-creditsscène met de belachelijke dood(?) van Blofeld vreesde ik voor het ergste, maar godzijdank zijn er verder weinig flauwe moppen te ontdekken.
Het spionagegevoel primeert terug en dat is er aan te zien.

Roger Moore blijft niettemin mijn minst favoriete Bond. Als acteur doet hij weinig verkeerd, maar zijn benadering strookt absoluut niet met mijn idee van de rol. Moore's Bond is te stijf, te soft, te flauw. Moore ziet er trouwens veel te oud uit, hij straalt geen dynamiek uit.
Carole Bouquet is een geslaagde Bondgirl. Echt heel knap vind ik ze niet (hoewel, die ogen...), maar haar rol heeft inhoud en ze staat niet onaardig te acteren.

De actiescènes zien er zoals in elke Moorefilm stuntelig, maar ook gedateerd uit. Enkel door de synthesizerversies van de Bondtune is te merken dat de film uit de jaren '80 komt.
De titelsong is afgrijselijk, maar ook weer typisch eighties. Toch had het beter gepast bij een film als Top Gun aangezien het hetzelfde Knuffelrockgehalte heeft als Take My Breath Away.

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Ongelofelijk ondermaats deze Bond, en dat heeft vrij weinig te maken met Moore die hier wel echt een uitermate smoothe en juiste Bond neerzet. Maar het verhaal en de regie, de editing en de structuur van de film zijn ver beneden niveau. Onsamenhangend en chaotisch, doch vermakelijk hier en daar.

Met name de "Identigraph en het "Burglar Protection System" op Bond's Lotus zijn fantastisch

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Toch een van de betere uit de reeks deze film.

Veel actie en mooie locaties.

Deze film is waarschijnlijk de beste Bond uit de reeks met Roger Moore als 007.

En ook deze film heeft door de blu-ray versie een beter geluid gekregen, wat de film opwaardeert.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Ondanks het succes van Moonraker in financiële zin, kwam er vanuit de Bond fanbase steeds meer klachten over de richting waarin de Bond-films trokken. Zij deelde eigenlijk hetzelfde gevoel als ik had bij Moonraker. Het draait allemaal om actie, en de humor in de films krijgen een te grote boventoon waardoor de films zo nu en dan zichzelf niet serieus lijken te nemen. Een ware doorn in het oog, en thank God hebben de producenten van 007 geluisterd naar de fans. Dat zou vaker moeten gebeuren!

Er wordt besloten dat Lewis na 3 redelijk slechte Bondfilms het veld moet ruimen. Er wordt gekozen voor een compleet nieuwe regisseur, te weten John Glen, die met recht een complete rookie mag worden genoemd. Nog nooit een film geregisseerd en dan opeens een James Bond film mogen doen. Moet toch een jongensdroom zijn sinds Glen al meewerkte als editor aan Bondfilms als On Her Majesty's Secret Service, The Spy Who Loved Me en Moonraker.

Daarnaast hebben de producenten gekozen om Richard Maibaum weer aan te trekken als schrijver, wat ik alleen maar toejuich aangezien de man betrokken was bij de echt goede Bondfilms. Hij krijgt hierbij 'hulp' van Michael Wilson, de stiefzoon van Broccoli. Dat dit duo nog vele Bondfilms samen zouden schrijven doet al vermoeden dat het een goed huwelijk is. Zij krijgen van de fans en producenten mee dat For Your Eyes Only weer een wat meer serieuze Bondfilm moet worden.

Er zijn dus een paar oude bekenden opgerakeld, wat nieuwe gezichten en er zijn ook wat mensen verdwenen. John Barry doet helaas niet meer de soundtrack en wordt vervangen door Bill Conti. Nu zal deze naam weinig mensen zeggen, en is dit de eerste Bond film van Conti, maar als ik zeg Rocky, weet iedereen hoe die soundtrack klinkt. Met Conti is dus wel een flinke naam (in tegenstelling tot bv. Glen), dus ook dat stemt mij tevreden.

De Bond intro knalt dan ook al direct lekker van het scherm. We zien een hele vette helikopter vlucht waarin Bond al meerdere malen de dood in de ogen kijkt. Uiteindelijk rekent hij af met Ernest Blofeld, wie eigenlijk helemaal niet bij naam wordt genoemd. Dat komt omdat het productieteam geen rechten meer heeft op Blofeld (en SPECTRE), en dus is dit meer een soort knipoog naar McClory, die de rechtzaak over de rechten uiteindelijk won. Stukje heeft dan verder ook vrij weinig met de film zelf te maken. Dat maakt het einde trouwens niet minder mooi, echt een goeie intro!

De Bondsong zelf (ook van Conti) is weinig memorabel. De muziek in de intro vond ik trouwens erg goed, met erg veel blazers maakt Conti er een zeer catchy Bond-tune van. I like!

Maurice Binder doet weer z'n dingetje, maar verder valt er weinig op in de intro. Wel valt op dat Ken Adam (van die geweldige decors) ontbreekt. Ach, hopelijk betekent dat alleen dat de film dan wat serieuzer is en geen space-decors heeft. Verder ziet mijn oog dat er een speciaal team is voor 'Underwater', 'Aerial' en 'Ski'. Ik heb er zin in!

En gelukkig lijken alle positieve symptomen ook tot het goede resultaat. De film gaat over een gezonken boot van de Britse marine waar een zeer waardevolle codeermachine aan boord was. Je snapt het, als dit in verkeerde handen komt is de complete wereld weer in gevaar. Oftewel, niets nieuws onder de zon voor onze Britse geheime agent. Verhaal is dus wat meer down-to-earth en speelt zich voornamelijk af in Italië en de Italiaanse alpen.

De soundtrack is echt een love or hate. Soms heeft Conti goede momenten, maar meer dan vaak zit hij er compleet naast. Vooral het gebruik van alle synthesizers is duidelijk een verkeerde keuze gebleken. Dit komt vooral naar voren in de zwembad scene. Uit de achtervolging in de gele Eend (geweldige scene btw) zit muziek die totaal niet bij Bond past. Nergens hoor je de bekende Bond-tunes, wat toch wel zonde is. Dit zou de scene toch nog iets beter maken. Later zien we bijvoorbeeld de onderwater scene met de onderzeeër Neptunus, en daar zit wel weer die typische Bond muziek in.

Ook wordt langzaam duidelijk dat alhoewel For Your Eyes Only een serieuze Bond film is, het karakter van de serie al wat meer verschuift van stealth naar actie. Alhoewel dit echt voor dik spektakel zorgt met een geweldige ski achtervolging op een bobsleebaan, zie ik toch nog het liefste die zorgvuldige Bond uit de 60's die liever de actie ontweek om tot zijn doel te komen. Maar ach, het is natuurlijk wel een logisch gevolg als je kijkt naar de budgetten en de bioscoopbezoeken. Bond is een echte blockbuster. Vind wel tof dat de actie in de film ook gerelateerd is aan de lokale cultuur.

In de film wordt ook weer duidelijk dat we goede scriptwriters aan het roer hebben staan. Het verhaal is erg leuk en er zit zelfs een leuke plottwist in, zoals het eigenlijk hoort. Toch hebben Maibaum en Wilson wat rare keuzes gemaakt, met als dieptepunt de rol van schaatster Bibi. Wat dit irritante kutkind in de film deed is mij echt een compleet raadsel, vooral gezien het feit dat men met For Your Eyes Only een wat serieuzere film wilde maken. Haar rol is namelijk ook compleet overbodig aangezien ze totaal geen toevoeging heeft voor het verhaal.

De finale van de film is wederom een sterk staaltje stuntwerk wat het einde ook het echte hoogtepunt maakt van de film. Toen uiteindelijk de credits over het scherm rolde had ik echt niet door dat de film alweer 2 uur bezig was, en dat is een positief teken uiteraard. For Your Eyes Only heeft namelijk alle ingrediënten die ik zoek in een Bond film. Goed verhaal, goede sfeer en sterke actie. Helaas schiet de soundtrack dan wat tekort en is de Bondgirl ook geen dikke 10, maar het feit dat we na jaren weer een goede Bond film hebben is voor mij al goed genoeg. Hopelijk blijft dit team van Glen, Maibaum en Wilson nog even samen...

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ter land, ter zee en in de lucht.

Zeer goede Bond. Eén van mijn favorieten. Deze Bond onderscheidt zich vooral met een simpel verhaal, veel goed gechoreografeerde actie, mooie locaties. De sfeer neigt hier meer naar de avonturenfilm dan naar een echte 007 film maar is mij een zorg. De bad guys zijn karikaturen, die nauwelijks dialoog krijgen (Locque zegt in de film geen woord) met uitzondering van Kristatos.

Carole Bouquet als Bondgirl is wel geslaagd, ook omdat ze op een bijna natuurlijke wijze in de film komt vanaf het begin. Dat is heel wat anders dan de occasionele bimbo's in latere Bondfilms, die niet meer dan een verplichte toevoeging zijn. En dan de prachtige actiescènes : vooral deze skiscène in het Alpenstadje Cortina is adembenemend. De Bondsong van Sheena Easton vind ik nu net één van de betere... past erg goed. Mysterieus, avontuurlijk, idyllisch... De toon is heel naief in For Your Eyes Only... het bulkt van de dommigheid in sommige scènes (zonder skistokken skiën, de identigraph, wanneer hij achter Locque zit kent hij precies alle shortcuts om hem de weg af te snijden ) etc. maar in Bondfilms zie ik dit graag over het hoofd.

avatar van roeman

roeman

1981 wow en wat is hij nog steeds leuk, denk wat betreft Moore toch, tot nu toe, mijn favoriete Bondfilm. Beeldschone Bondgirl (misschien wel de mooiste), hele leuke humor en Moore die zichtbaar veel plezier heeft.

Het begin (die met Blofeld) "I hope you had a nice...fright?" is de leukste van allemaal. Hoe reken je het beste af met je gezworen vijand, nou zo dus.

Je merkt aan alles, de special FX, de gevechten (je hoort ze slaan op grote stukken vlees, ja zo deden ze dat vroeger) zijn redelijk nep te noemen maar who cares, als je maar lol hebt.

De leukste Bond achtervolging per auto zit ook in deze film, geloof dat de auto nog steeds in een museum staat incl kogelgaten.

Muziek goed, actie goed, Bondgirl prima, maar de schurken mochten volgens mij in deze film niet echt schurkerig (is dat wel een woord) zijn. Ze leken meer op Cheech & Chong. En wat deed dat schaatskind nou in de film? Opvulling. Enfin conclusie goede film, uitstekend vermaak voor een zaterdagavond.

avatar van Hannibal

Hannibal

Naar aanleiding van de nieuwe Bondfilm met onze nieuwste 007, bikkel Daniël Craig, ben ik tussen mijn DVD's gaan zoeken, en heb mijn kinderen laten zien waar ik vroeger naar keek, en hoe leuk en charmant Bond ook kan zijn. Ik vond "For Your Eyes Only" en deed de schijf in de speler.

"Is dáááát Bond? Hahahaha!" was hun eerste reactie. Vervolgens werd er nog vele malen gelachen, maar dan om de lekkere droge humor van Moore in deze film. Zijn kleine opmerkingen, one-liners, zijn legendarisch. De krankzinnige dood van Blofeld en een hilarische achtervolging in Spanje zijn al een goede introductie van de sfeer die een Bond-film destijds had.
Voor mij was de film voornamelijk jeugdsentiment, een film die natuurlijk gedateerd is, maar tevens erg goed in elkaar zit. Actie, humor en spanning komen allen aan bod en worden goed gedoseerd.

Een goede film, maar vooral erg leuk. Er zijn zeker betere Bondfilms, en of Moore nou de 'beste' Bond was weet ik niet, maar hij is in ieder geval de grappigste, en voor mij is hij de echte James Bond, aangezien ik vroeger als kleine jongen elke Bondfilm die uitkwam (destijds met Moore) samen met mijn vader 'verslond'. Je kunt achteraf wel zeggen dat we behoorlijk verslaafd waren.

avatar van John Barry

John Barry

De vijfde James Bond film van Roger Moore en zonder twijfel ook zijn beste James Bond film.

Nadat James Bond in Moonraker de ruimte in was gegaan ,is Bond in deze film weer de hele tijd op aarde. Geen Jaws in deze film en geen ongeloofelijke gadgets deze James Bond film is een echte spionage film vergelijkbaar met From Russia with Love. Maar omdat For Your Eyes Only ruim 20 jaar na From Russia with Love is gemaakt zijn er betere actie scenes dan in From Russia with Love en omdat Roger Moore nu de rol van Bond speelt is er ook meer humor dan in From Russia with Love.

Iedereen in deze film acteert goed. Roger Moore zet mischien wel zijn beste Bond vertolking neer. Carole Bouquet als Melina Havelock speelt erg goed. ook Julian Glover als Aristotle Kristatos komt goed over als schurk . Het leukste personage is Milos Columbo gespeeld door Topol hij doet me erg denken aan Kerim Bey uit From Russia with Love

Het verhaal van deze Bond film is erg spannend en er zit een erg verassende wending in als je denkt te weten wie de goede en de slechte zijn , blijkt het plots anders te zitten

De actie scenes zijn fantastisch in deze Bondfilm. In de openings scene stapt Bond in een helikopter waar van alles mee gebeurt. verder hebben we in deze film de beste ski scenes van de James Bond reeks. hebben we een geweldige auto achtervolging. en hebben we geweldige onderwater actie, op actie gebied dus genoeg te beleven in deze film.

klein minpunt van deze film is Lynn-Holly Johnson als Bibi Dahl. Lynn-Holly Johnson acteert niet slecht maar haar personage is irritant, maar verder rest is er niks op deze Bond film aantemerken.
5 sterren voor deze film

avatar van loneranger

loneranger

De beste Moore-Bond. Hij krijgt het flink voor de kiezen in deze film: in een lelijke eend, op ski's, in het water en hangend aan een rots. Na 'Moonraker' is Bond weer back on earth. Glover is een fijne schurk en Bouquet een aantrekkelijke Bondgirl. Een goed regiedebuut van Glen. Meest opvallende scene: Bond die de auto van Loque over de rand van de rotsen duwt. Zo hard zagen we Moore als Bond nog niet.

avatar van namingway24

namingway24

Saaie film, misschien wel de meest saaie Bond tot nu toe.

Een plot van één regel wordt door onnodige (geen debiele; excuses voor mijn vorige woordkeuze) subplotjes uitgerekt tot een film van ruim twee uur. Er zijn een paar aardige actiescènes, maar dat skiën en die onderwaterbeelden hebben we al vaker gezien in een Bond film. Wel iets duidelijker geschoten, maar dat maakt weinig goed.

Leuk om te zien, al die snufjes die toentertijd vast hypermodern waren, maar kijkers vandaag de dag weinig doen. Grappig was wel de primitieve database waar Q en Bond aan het gezicht van de dader werken. Nu erg lachwekkend, toen waarschijnlijk best cool.

Maar wat ik al zei, dit is een saaie film met te lang uitgerekte actiescènes. Ook de laatste confrontatie tussen Bond's handlangers en de bad guys (waarvan je in het begin denkt dat het tegenovergesteld is; een aardige maar nutteloze toevoeging duurt veel te lang. Zelfs de stunts op duizelingwekkende hoogte boeide me niet veel.

Ik heb het idee dat ik de Bond films vroeger te veel credit gaf. Er zitten zeker leuke bij, maar de franchise is echt wisselvallig. Voor mij werd het pas leuk in het Casino Royale-tijdperk. Deze is in elk geval veel te kitsch en te saai voor mij.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Een stuk beter dan het wat mindere Moonraker. Een beter verhaal, goede actiescènes en genoeg spannende momenten. En wederom een goede rol van Roger Moore.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Oef, een hele vlakke Bond-film hoor met pijnlijke zwakke punten. Allereerst is er weer es voor een slecht acterende Bond-girl gekozen. Man man man, dat sloeg weer echt nergens op en het haalt je ook echt uit de film. Knap was ze dan weer wel. De actie was ook maar zo-zo. Het doel van Bond behelst het opvissen van een of ander supergeheim control unit uit een scheepswrak en ondertussen tegenstanders uitschakelen. Ik vreesde voor een onderwater-actiescene en jawel, die kwam er ook. Dat zag er dus onbeholpen suf uit. Tot slot viel Roger Moore me eigenlijk ook wel tegen. De routine lijkt bij deze film er al in gesleten bij hem.

Tsja, best wat minpunten dus, maar ik kan deze franchise nog steeds geen onvoldoende geven en For Your Eyes Only had genoeg lolligheid om te waarderen. Het stukje Olympische Winterspelen (kreeg flashbacks naar On Her Majesty's Service ) was bijzonder grappig en de titelsong is superhip!

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Kijk, na Thunderball de tweede echte verrassing bij de herzieningen van de Bond-films. Verder weg van Moonraker kan deze opvolger niet staan, en dat is dan die draak maar goed ook.

Het geheel is ook veel meer down to earth, zowel in gadgets (nauwelijks) als in plot (geen mafkees die de wereld wil vernietigen ditmaal). De actie is realistisch en zeer sterk in elkaar gezet met scènes die precies lang genoeg duren om te blijven boeien en daarnaast met een verrassende soundtrack die erachter pompt dat het net wat meer eigen smoel geeft binnen de reeks. Daarnaast zijn de actiescènes mooi en afwisselend, net als de locaties trouwens. Verder kent deze film echt suspense en oogt alles veel realistischer en rauwer. Zelfs Moore kan hier in mee. Hij houdt zijn charme en Upper Class-stijl, mag af en toe een grapje maken, maar verder heeft hij hier veel meer weg van de Bond die Connery was. Harder vooral. Ik houd daar wel van. De schurken zijn prima, het meisje is eigenlijk bloedmooi en de theme song redelijk. Dat gedoe op het eind met Thatcher is overigens hilarisch.

Het is overigens geen perfecte film. Dat subplotje met die schaatster bijvoorbeeld is wel wat vreemd en lijkt niet echt bij de film te horen, maar verder is dit tot nu toe de beste Bond met Moore én één van de betere in de hele reeks. 4,0*.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1985 stemmen

Graaf Machine schreef:
Wat was nou eigenlijk de reden dat Melina bij het duiken haar zuurstoffles op de zeebodem liet liggen?

Opdat zij en James Bond de zuurstoffles later zouden kunnen gebruiken bij het ontsnappen van Kristatos en zijn mannen?

For Your Eyes Only is voor mij de beste Bondfilm met Roger Moore. Het is een meer serieuzere, 'down to earth' versie in vergelijking met de meeste van zijn Bondfilms. De film begint al met de afrekening met aartsvijand Blofeld, vanwege een betwisting over de rechten op dit personage werd besloten om er maar meteen korte metten mee te maken. (Blofeld zou overigens in de nieuwste film Spectre terugkomen naar het schijnt)

Bond bezoekt ook het graf van zijn overleden vrouw Teresa. Het thema van wraak wordt in de film verdergezet met het personage van Melina Havelock, gespeeld door de bloedmooie Carole bouquet, wiens ouders vermoord werden door dezelfde mensen die Bond achterna zit in verband met de diefstal van een ATAC (Automatic Targeting Attack Communicator).

De kleurrijke locaties die de film aandoet zijn Londen, spanje, italië, Griekenland en de Bahamas. De actie is meer realistisch dan we gewoon zijn van Moore, maar daarom niet minder spectaculair. Zo is er een spannende achtervolging in de sneeuw op ski's en motoren, er is onderwater-actie in de Bahamas, een grappige achtervolging met een Citroën 2CV en een rotsbeklimming. Bond maakt bijna geen gebruik van overdreven snufjes van de Q branche.

De hardere toon van deze film valt vooral op als Bond de witte Mercedes met de bad guy erin die aan de rand van een afgrond hangt medogenloos een trap geeft, zodat die naar beneden stort.

Er zijn ook veel minder grappige oneliners in deze Bondfilm. Hoewel er wel nog enkele gedenkwaardig zijn, waaronder:

Bond en Melina willen met de witte Lotus Esprit vluchten, die echter ontploft.
Bond: "Well… I hope you have a car." (gooit zijn autosleutels nonchalant weg)

Tijdens de wilde achtervolging door de bossen met de 2CV:
Bond: "Love a ride in the country, don't you?"

De jonge Bibi tracht met Bond naar bed te gaan.
Bond: "I don't think your uncle Harry would approve."
Bibi: "Him? He thinks I'm still a virgin!"
Bond: "Well…you get your clothes on and I'll buy you an icecream."

In For Your Eyes Only doet M, gespeeld door Bernard Lee, niet meer mee. Bernard Lee overleed in 1981.

avatar van des1

des1

Opvallend toch dat oudere acteurs (Moore was 53/54 in For Your Eyes Only) in oudere films er ook uitzien als oudere mannen. Alsof Moore helemaal niks meer aan sport deed, wat beweegt die man zich houterig. Tom Cruise is nu van dezelfde leeftijd, en die springt (zeker als ie weer bij Oprah te gast is) en klimt als een jonge berggeit. Niet onaardig verhaal met omwegen waarbij de bad guy niet meteen prijs wordt gegeven. Mooie klimscene, vooral voor degenen die hoogtevrees hebben. Wel wat erg lang.