• 9.176.491 stemmen

Gesproken taal: Engels, Russisch en Spaans

Releasedatum: 7 december 1995

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot GoldenEye

"No limits. No fears. No substitutes."

De Koude Oorlog is voorbij, maar de Russische maffia viert hoogtij en wil de wereld in haar macht krijgen. Gelukkig is er geheim agent 007 om daar een stokje voor te steken. Bond moet samen met Natalya het wereldgevaarlijke wapen Goldeneye uitschakelen.

Alec Trevelyan

Natalya Fyodorovna Simonova

Xenia Onatopp

Valentin Dmitrovich Zukovsky

Defense Minister Dmitri Mishkin

General Arkady Grigorovich Ourumov

Boris Grishenko

thunderball

Skyfall heeft nauwelijks bijzondere actiemomenten. Op de openingsscène na, verder voornamelijk veel geren en geschiet, maar die kun je toch nauwelijks tot de allerbeste actiemomenten uit de reeks bestempelen.

avatar van de grunt

de grunt

thunderball schreef:

Skyfall heeft nauwelijks bijzondere actiemomenten. Op de openingsscène na

Dan noem je er een.

de grunt schreef:

Dan noem je er een.

Dat was niet bepaald origineel en had ik allemaal al beter gezien: Bond op een motor stuntend kende ik al van TND (en eigenlijk ook NSNA) en Bond vechtend op het dak van een trein komt rechtstreeks uit Octopussy.

avatar van The Oceanic Six

thunderball schreef:

Op zich vind ik herkauwen niet zo erg, het is na 100 jaar film moeilijk om nog heel origineel met actiemomenten te zijn. Maar het gaat dan wel om de uitvoering en die was in Skyfall erg stijlvol.

Maar als we het over dit topic, GoldenEye hebben, dan zit er toch wel vrij originele actie in met bv de intro, de tank of het slot. Dat heb ik nog niet in andere films gezien en maakt de film best bijzonder sterk.

The Oceanic Six schreef:

Snap ik en geef ik je ook gelijk in, behalve wanneer dat de enige echt goede actie is in een film van meer dan twee uur. De actie in GoldenEye vond ik dan ook veel beter en -belangrijk- stukken origineler.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Grow up 007!

Het was maarliefst zes jaar wachten tot de reboot van de franchise met een nieuwe acteur, en dat was best lang aangezien er tussen de laatste met Moore en de twee van Dalton waar iedere keer maar twee jaar zat. Een reboot met een acteur die met deze film best een redelijke aftrap had, maar daarna helaas alleen maar slechter wordt, en waarschijnlijk één van de eerste films die ik ooit in de bios zag.

Beginnen doet de film best aardig met een 'action packed' opening, alleen een beetje jammer van die vrije val met dat vliegtuig. Maar goed, het is James Bond natuurlijk. Een vrij standaard maar niet vervelend plotje ontvouwt zich rond een gestolen superwapen en de wijze waarop een maffia groepering dat in wil zetten. Actie, fraaie locaties en twee prachtige vrouwen inbegrepen. Want wat is het een prestatie van Famke Janssen als Nederlandse in een Bond film te mogen verschijnen. Nog mooier wellicht is de Zweedse tijger Isabella Scorupco als Bonds handlanger.

Interessant is toch de boyish-achtige uitstraling van de in eerste instantie goed gecaste Brosnan. Na de wat gewonere Dalton weer iemand met een bepaalde uitstraling ook al komt hij niet in de buurt van de Godfather der James Bond's Sean Connery. En het moet gezegd dat Brosnan de pose beheerst maar verder acterend niet echt iets toevoegt aan de rol. Iets dat opzicht niet echt pijn doet omdat Goldeneye een aangenaam tempo bezit, een goed acterende Sean Bean kent, de achtervolging met de T-54 kostelijk is, net als het kleine beetje humor her en der met de scene rond Valentin en zijn zingende vriendin als erg vermakelijk. De redelijk Bondsong van Turner maakt het verder af Plus de soundtrack van Eric Serra waar erg veel elementen van Leon en The Fifth Element in te herkennen zijn. Herhaaldelijk slaat Serra ook de plank mis gedurende de film met de scene tussen de Bentley en Ferrari als dieptepunt.

Nog aardig te benoemen aan de start-up met de nieuwe acteur is de zelfstandige houding van Miss Moneypenny die eens een keer niet hopend en zwijmelend en vergeten achterblijft maar Bond te kennen geeft dat praatjes geen gaatjes vullen. Al met al is Goldeneye dan ook een best acceptabele Bond film die zich net boven de middenmoot terug vindt. Er is slechter maar ook beter wat dat betreft, en deze film kijkend denk ik toch dat Goldeneye de start van een prima reeks had kunnen zijn.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

Duke Nukem schreef:
Ik vond het oprecht jammer dat Timothy Dalton al na twee Bondfilms afscheid moest nemen van een rol die hij op prachtige wijze had neergezet. Maar toen ik voor de eerste keer GoldenEye had gezien was ik toch aangenaam verrast door de prestatie van Pierce Brosnan die op een wat luchtiger manier gestalte geeft aan James Bond.

De openingsscène op de dam is al meteen heel geslaagd te noemen. Bond die ondersteboven hangend zich in het toilethokje laat afzakken en zegt "Beg your pardon, forgot to knock!" vooraleer de vijand een slag in het gezicht te geven. En dan de sprong van de motor waarna Bond in duikvlucht het neerstortend vliegtuigje nadert en net op tijd het kan besturen om ermee te ontsnappen... wat een opening!

En dan volgt het heel mooie lied gezongen door Tina Turner. Dit is een Bondlied dat zeker in mijn top 5 thuis hoort.

Sean Bean als Alec Trevelyan, ex-006 geheim agent, en Gottfried John als generaal Ourumov zijn goede schurken maar Xenia Onatopp steelt de show als volslagen losgeslagen en dodelijke 'bitch'.

Tijdens een rit in de bergen van Zuid-Frankrijk maken we voor het eerst kennis met Famke Janssen als Xenia Onatopp, die in haar rode Ferrari F355 GTS het tegen de Aston Martin DB5 van James Bond opneemt in een kleine race. Xenia Onatopp, de bad girl die elke keer als ze iemand neerschiet of tussen haar krachtige dijen de adem afsnijdt orgastisch genot ervaart.

Izabella Scorupco als Natalya Simonova is een redelijke Bondgirl. Haar collega de computernerd Boris Grishenko is een heel vervelend ventje, elke keer als hij met zijn pen klikte wou ik ze van hem afnemen en hem ermee doodsteken.

Robbie Coltrane als sympathieke Russische wapenhandelaar Valentin Dmitrovich Zukovsky speelt zijn rol heel goed. Deze keer wordt Moneypenny gespeeld door Samantha Bond (what's in a name?) en voor mij is zij na Lois Maxwell de beste Moneypenny vertolker. Judi Dench wordt geïntroduceerd als de nieuwe M en zij is met haar boze blik en hatelijke opmerkingen heel irritant te noemen. Desmond Llewelyn is weer de vertrouwde Q, en de interacties tussen hem en Bond zijn heel grappig.

De film zit vol actie waardoor het soms meer weg heeft van een actiefilm dan een spionagefilm, maar het verhaal zit goed in elkaar. De scène met de tank in Sint-Petersburg is heel memorabel. Het lied aan het einde van deze film is dan weer ongelooflijk slecht.

GoldenEye is één van mijn favoriete Bondfilms en hoort zeker in mijn top 7 Bondfilms thuis.

Ik heb niet veel toe te voegen aan mijn vorige recensie.
Ik heb weer genoten van deze eerste Bondfilm met Pierce Brosnan, die met zijn boyish charms en goodlooks het scherm betovert. Veel leuke actie, een goed (zij het weinig memorabel) verhaal, een sterke tegenpartij in Sean Bean, en een erg goede femme fatale in de Nederlandse Famke Janssen. Een goede start voor de Brosnan era. Vooruit, een halve ster erbij!

avatar van wihu61

wihu61

Mwaah... een beetje een "Roger Moore light". Van de ene explosie naar de andere rennend, terwijl de film als geheel niet meer de amusementswaarde van zijn voorgangers haalt. Onder andere die opening met dat vliegtuig was toch echt niet meer serieus te nemen, net als die hele Famke overigens.

Zal ook met leeftijd samenhangen: ik zie Moore (Live and let die) het liefst, (nog) ouderen meestal Connery.

avatar van martijn011

martijn011

• 2020 berichten

Een van de betere Bondfilms, het lijkt wel of de film per kijkbeurt beter wordt.

Brosnan als Bond overtuigt meteen. Het zal misschien ook helpen dat de openingsscène van ongekend goede kwaliteit is, maar vanaf het eerste moment dat hij in beeld is komt hij geloofwaardig over. Sowieso is de gehele cast op dreef, met als positieve uitschieter Famke Janssen als Xenia Onatopp. Ze balanceert constant op het randje, het komt erg dicht in de buurt van overacting, maar ze weet alles uit haar rol te persen en is wat mij betreft één van de sterren van deze film.

De film kent verder een aantal erg sterke scènes. Die met de tank is natuurlijk overbekend en blijft een sensatie, ook al zijn we nu al ruim vijfentwintig jaar verder. Eigenlijk is de hele film wel een absolute aanrader, de gadgets, stunts en humor zijn tiptop voor mekaar.

Een van de betere van de reeks, absoluut top vijf materiaal.

Halfje verhoging, 4*.

avatar van Black Math

Black Math

Dit was mijn eerste Bondfilm in de bioscoop. Nog maar een kind snapte ik er destijds maar weinig van, maar jongen, wat was die tankscène gaaf. Nu weer eens herzien. Het plot is in dit geval wel duidelijk, al is het bijzonder vergezocht, maar dat is wel vaker het geval met Bond.

Brosnan was in ieder geval een frisse verschijning. Waarschijnlijk de knapste Bond van alle acteurs, charmant als Moore, maar niet zo getormenteerd als Craig of Dalton. Echter, wat mij betreft is de grootste ster van deze film Janssen, werkelijk een fantastisch over the top gestoord karakter neerzet die al klaar lijkt te komen als ze mensen overhoop schiet.

De special effects zien er bij tijd en wijle er toch een beetje gedateerd uit. Verder lijkt een kenmerk van de Brosnan films te zijn dat explosies er nogal overdadig veel in voorkomen. De andere Brosnan films moet ik ook nog herzien; in mijn herinnering is het in de volgende films erger, maar hier wordt er toch duidelijk een aanzet tot gemaakt. De actie is in ieder geval over the top. Op sommige momenten werkt dat niet, zoals met het neerstortende vliegtuig waarin Bond zich weet te skydiven en nog net op tijd weet op te trekken zodat hij kan ontsnappen, waarbij het gewoon te ongeloofwaardig aanvoelt, maar andere momenten werkt het zeker wel, zoals bij de eerder genoemde tankscène, die zo heerlijk lomp is dat het nog steeds een genot is om naar te kijken.

Uiteindelijk kom ik op 3* uit, misschien een halfje teveel dan wat de film echt waard is, maar er zit wat jeugdsentiment bij, met name met betrekking tot de tankscène.

avatar van Pecore

Pecore

De films met Craig vind ik echt om te smullen. Daarom begon ik met hoge verwachtingen aan de Bond-franchise. Maar keer op keer bleek het een teleurstelling. De films met Connery zijn gedateerd. En zijn Bond eigenlijk ook, met zijn gedrag niks anders dan een sexual predator. De films met Moore zijn ook gedateerd en slaan een andere toon aan. Het moest allemaal wat lolliger en speelser, maar het sloeg door en werd clownesk. De films met Dalton werden dan weer een stuk grimmiger, maar misten een eigen smoelwerk.

Deze met Brosnan zou dan eindelijk de verwachtingen inlossen. Met Campbell aan het roer en de hoge scores hier kon dat niet misgaan. Helaas, wederom een teleurstelling. Het is allemaal zo inwisselbaar. De openingsscene is sterk, maar daarna begint het al flink te slepen. Het stuk in de tank is leuk, maar de rest van de actie weinig verheffend. Famke Janssen zet een vermakelijke slechterik neer, de rest onderscheidt zich maar matig. Brosnan positioneert zijn Bond een beetje tussen al zijn voorgangers en mist daardoor een eigen identiteit. Het verhaal is vooral meer van hetzelfde.

Het is wel duidelijk dat dit niet mijn soort franchise is. Maar ik houd vol, Craig zal een hoop goedmaken.

avatar van Foose

Foose

Gisteren nog eens herzien na een lange tijd.

De eerste van Brosnan en hij maakt toch meteen een goede charismatische indruk. Wat mij betreft zeker één van de beste Bond acteurs, maar dat zal hoofdzakelijk zijn omdat ik ermee opgegroeid ben. Was ongeveer 7 jaar toen de film uitkwam. Voor de rest zal ik niet te veel uitweiden over wie nu de beste Bond is..

Ik herinnerde mij nog het memorabele einde, wat ik nu nog steeds geweldig vond en wat mij betreft misschien wel de beste finale is van alle Bond films. Niet té langdradig zoals altijd, geen timer met miraculeuze escape (al hadden we die wel al een paar gezien keer in de film) en indrukwekkend decor bovenop die antenne. Sean Bean doet het wat mij betreft ook meesterlijk als dubbelspion, ook altijd een geweldige bad guy.

De special effects komen vandaag de dag wel iets gedateerd over, jammer want de actie is ook soms volledig over the top. Ook werd er soms wat te veel nodeloze humor ingepropt, wat niet altijd werkte. Janssen mocht er ondanks haar overacting zeker zijn, ze kwam wel overtuigend over.

Goed begin van Brosnan en over de hele lijn een goede film, zéker een goede Bond film.

avatar van Kondoro

Kondoro

“Unlike the American government, we prefer not to get our bad news from CNN.”

Dan toch eindelijk heb ik deze lang gewachte film gezien. Volgens velen de beste Bond film, voor mij persoonlijk niet. Ik blijf een te grote fan van ‘Daniel Craig’ en zijn films, en dan voelt deze film toch wat te gedateerd. Leuk was hij wel, in tegen stelling tot vele voorgangers van deze film vond ik dit opzich een best fijne zit. De film is opzich best verfrissend, dit komt omdat er wederom een nieuwe bond is aangesteld, ‘Pierce Brosnan’ is de naam. Na ‘Dalton’ toch de tweede man met een onwijs groot charismatisch effect, wat wel lekker werkt. Iets wat ik totaal niet voelde bij ‘Moore'. Toch blijven de films niet veel indruk op mij maken, echter is deze film juist wel een film die de nodige momenten achterliet waar ik echt van heb kunnen genieten.

Tot zoverre vind ik deze film toch wel het spectaculairst op actiegebied. De film kent echt mooie actiescènes waar je van gaat smullen, en die je toch ook wel weten te pakken. Zoals de openingsscène vond ik echt prachtig gedaan, een heerlijk popcorn-moment. Daarnaast vond ik ook de trein een leuke toevoeging maar het moment waarmee deze film me echt te pakken had was het moment dat 007 een tank heeft gejat van de Russen en daarmee een auto achtervolgt, en daarmee de nodige schade achterliet was echt erg mooi om te zien. En uiteraard de momenten wanneer ze die satelliet overnamen was een mooie en spectaculaire scene, waar ik wel wat mee kon.

Ook het moment van de grote telescoop was een leuk stuk. Deze deed me erg denken aan een map in het online-spelletje ‘Battlefield 3’ waar ik geregeld in deze map heb gespeeld. Ook in de film was dit een prachtige locatie om in te spelen en het vermaakte mij best wel. En zo kende de film wel meerdere locaties die echt om te smullen was.

Qua verhaal vond ik het wel leuk gedaan, niet echt spannend in mijn ogen maar best vermakelijk te volgen. Het viel me wel op dat er weer wat meer energie ging naar het wat kleffe, iets wat vooral erg aanwezig was in de tijd van ‘Connery'. Heel veel zoetsappige en langzame scenes die me totaal niet wisten te boeien, en dat vond ik best jammer om eerlijk te zijn. De film is wat dat betreft wel één van de kortere films die ik heb gezien in de franchise. Aan de ene kant wel lekker omdat de langdradigheid van vele scenes daarmee opgeheven werden, aan de andere kant mocht er van mij misschien wat vlotter, de film kakt behoorlijk in na een tijdje.

Voor alsnog wel mijn favoriete bond-film van de oude jongens, het is denk ik niet helemaal mijn ding op filmgebied. Het is allemaal wat standaard ook en je weet wel wat je continu te wachten staat. Iets wat ik niet echt erg vind maar, na een gegeven moment is het wel wat saai.

avatar van IH88

IH88

Kondoro Dammit, ik had een kleine hoop dat jij hem in je top 250 zou zetten voor de top 1000 lijst haha. GoldenEye heeft er volgens mij nog nooit ingestaan (toch Film Pegasus), wat een schande is als je het mij vraagt.

avatar van Kondoro

Kondoro

IH88 schreef:

Nee, helaas niet. Ik had er wel veel verwachtingen aan geplakt maar, ik vond het allemaal toch niet zo. Er staan wel andere films van 007 in mijn top 250 hoor maar, je kunt het al raden; dat zijn films met Daniel Craig.

avatar van alexander038

alexander038

Herzien: een volle ster er af.

Tegenvaller deze bond.

avatar van Modric87

Modric87

De beste Bond film ooit gemaakt, hopelijk gaan ze terug naar deze stijl, de wereld kan wel een actie held gebruiken.

avatar van pierre18

pierre18

Goldeneye is een goede film, maar zal niet in mijn Top10 Bondfilms staan. Voor mij ontbreken de glamour en het belang van zijn missie, want de wereld is niet in 'rep en roer'. Het lijkt wel of alles zich 'achter gesloten deuren' zich afspeelt. In elke Bondfilm zijn er shots van grote straten, steden, bijzondere plaatsen, veelal met veel personen (figuranten). En het begon nog al goed in de Franse stad, maar daarbij bleef het. Brosnan en Janssen zijn uitstekend en Scorupco is een prachtige vrouw. Ook de andere acteurs scoren goed en zijn overtuigend, zo ook de Russische minister.

avatar van eRCee

eRCee

• 1944 stemmen

Eén van de beste Bondsongs uit de reeks, maar niet één van de beste films. De grootschalige actie landde helemaal niet bij mij, met dat geslalom door kogelregens en puinrijden met een tank. Saaie bedoening. De afdeling explosies heeft duidelijk de vrije hand gekregen en dat doet de film geen goed. De puns zijn bijna allemaal miskleunen, maar goed, de hele reeks gaat gebukt onder deze brakke vorm van humor. Nee, tegenvaller, en dat nota bene met 'mijn' Bond, Pierce Brosnan. Hij heeft de looks maar qua acteren is het te vlak, helaas.

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

GoldenEye is 1 van de betere Bondfilms in de hele reeks, met een uitstekende Pierce Brosnan (zijn beste Bondfilm), Sean Bean, een overtuigende Famke Janssen en de eerste film met Judy Dench als M. De film is opgenomen in 1995 en borduurt voort op een Koude Oorlog sfeertje uit de jaren 80. Dat recept heeft lange tijd erg goed gewerkt in Bondfilms en er was wat creativiteit voor nodig (oa flashbacks naar die jaren) om dat in 1995 nog geloofwaardig te laten zijn. Knap gedaan ,goede en soms spectaculaire actiescenes en de film is nergens overdreven. De zwarte trein maakt ook indruk. Een dikke 7. Ik zal later alle Bondfilms nog eens op een rijtje zetten en de waardering misschien aanpassen naar 8 (4 sterren), maar deze komt waarschijnlijk wel in de Top 5 uit de hele reeks.

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Een observatie op 1 januari is dat er meer aandacht is voor slachtoffers van misbruik, in de kerk, op metoo, in universiteiten en bij de politiediensten. Maar wij, vijftigers zijn wel beetje godvergeten, die generatie die niet echt veel weet over share point, Icloud of onedrive. We vallen uit de boot.

Ook James Bond valt in Goldeneye een beetje uit de boot. Lettelrijk gezegd ; een dinosaurus van een vergeten tijdperk. Hij krijgt een vrouwelijke chef (Dench), Miss Moneypenny verwijt hem van sexuele agressie en de oude vijand Rusland (andere leiders, zelfde leugens) is bijlange niet meer koud. Dat is de grote troef van Goldeneye, die laag waarin na lange afwezigheid van het personage Bond dit neerzetten als een ‘niet meer van deze tijd’ figuur. Applaus toch voor de generiek. Mooie visuele verwijzing naar die oude regimes en de actie scene met de tank in Moskou is echt wel indrukwekkend.

Verder is de Bond film gewoon dezelfde. De grote finale speelt zich af in een labo/grot onder water (hoeveel Bond films eindigen niet zo ?) waarin een tikkende bom aftelt maar gelukkig kunnen Bond en zijn vrouwelijk schoon ontsnappen. Toch de eerste Bond film (als we chronologisch bekijken) waar ik kan zeggen : shaken but not stirred !

avatar van UltraMovieKiller

UltraMovieKiller

Als je de films in de volgorde van uitkomen kijkt valt het hier ineens op wat de jaren 90 voor vlucht heeft genomen in beeld en geluidskwaliteit.

Prima Bond film verder met (zoals meestal in de reeks) een super soundtrack.

Pierce Brosnan is zeker niet mijn favoriete Bond, ik vind dat hij niet zoveel sympathie opwekt en je als kijker niet écht mee weet te krijgen.

Al met al een prima deel!

Eerste James Bond film met Pierce Brosnan als nieuwe Bond.

Was toch een sterke film, na een paar mindere bond films een hele verfrissing.

Ik herinner het me nog hoe men er over praatte in de pers, overal eigenlijk.

Ook dat M nu een vrouw was en Bond verweet ouderwets te zijn...

Famke Janssens en Sean Bean spelen fantastisch hier.

Veel goede scenes en alles wat je eigenlijk verwacht van een bond film.

De song was ingezongen door Tina Turner en gecomponeerd door U2 Bono en the edge. 1 vd betere bond songs imho.