• 9.160.173 stemmen

The Bourne Supremacy (2004)

Actie / Thriller | 108 minuten

Genre: Actie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Paul Greengrass

Met onder meer: Matt Damon, Joan Allen en Brian Cox

Gesproken taal: Engels, Russisch, Duits en Italiaans

Releasedatum: 9 september 2004

Plot The Bourne Supremacy

"They should have left him alone."

Wanneer een CIA-operatie wordt verstoord door een Russische rivaal - waarbij twee doden vallen - wordt Jason Bourne hiervan beschuldigd. Zelf leeft Bourne (Damon) in een afgelegen dorpje onder een andere naam samen met Marie (Potente). Bourne, die wraak heeft gezworen als iemand uit zijn 'vorige leven' contact met hem opneemt, wordt door de recente ontwikkelingen gedwongen zijn leven als sluipmoordenaar weer op te pakken...

avatar van Brabants

Brabants

• 2086 stemmen

The Bourne Supremacy mag dan binnen het geheel wat minder zijn dan deel een en dat klopt ook ergens wel. Het verhaal is wat minder inhoudelijk en dan moet je het al gauw van de actie hebben. De actie is prima vertegenwoordigd en Matt Damon zit weer ijzersterk in zijn rol.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Een uitstekend vervolg, uiteraard zonder de impact van het onverwachte van deel 1, maar met een plot dat op dezelfde dwingende voet verdergaat. Er zitten ook weer een paar pakkende actiescènes in (met name de vecntpartij in het appartement in München met Jarda en de laatste achtervolging per auto door Moskou), maar in feite spelen die slechts tweede viool bij het hele gegeven dat de geheime dienst achter Bourne aanzit terwijl hij zelf moet proberen om het hele mysterie van zijn verleden te ontrafelen. Met Paul Greengrass is ook de hektische montage de franchise binnengehaald, maar gelukkig valt dat in dit tweede deel nog mee (hoewel de auto-achtervolging in Moskou op of over het randje is). De bijrollen zijn weer uitstekend ingevuld, met Karl Urban als een geweldige huurmoordenaar, en hoewel ik inmiddels wel weet wat er gaat komen komt de schok als Abbot een mes tussen de ribben van Danny Zorn plant nog altijd hard aan.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

En verder met deel 2 en Jason Bourne uiteraard. Een deel dat ik volgens mij al eens gezien had en volledig los staan van het originele Ludlum boek uit 1980, overigens ook geprobeerd maar niet mijn lectuur, te wollig te lijvig.

De film begint met het gebruikelijk geheime dienst gedoe. Donkere straten, mannen met oortjes, surveillanten, en een overdracht die door de bemoeienis van een derde partij mislukt en het is Bourne die verdacht wordt en andermaal door een hitman en onderdelen van zijn eigen 'agency' wordt afgejaagd. So...what's new...? Weinig dus. Brian Cox is geweldig, Karl Urban ook best goed als stoïcijnse hitman, en de originele Bourne achtergelaten bij het einde van de vorige film is dit als zelfstandig verhaal buiten de eerste film om beter te accepteren als aardige spionage/actiethriller. Dan nog even te benoemen dat een knokpartij zoals die met Jarda wel ontzettend goed en sterk is.

Maar ja, toch maakt deze film van Greengrass toch ook weer de zelfde stijlfouten die mij in deel 1 van Liman tegen staan. De soundtrack is andermaal op het hysterische af. Dan is er de montage in combinatie met het camerawerk die ronduit chaotisch betreft en nog eens verergerd wordt door de handheld camera die Greengrass zo graag gebruikt. Het is bij tijd en wijlen om duizelig van te worden hoe van de meeste simpele dingen als een deur openen of aan een slot voelen in hoogtempo drie soms vier verschillende camerastandpunten gebruikt wordt. En waarom eigenlijk? Het zal een bepaalde stijl zijn of concept maar het doet mij niets. Dan de schier onmogelijke gemakkelijk van het binnen dringen op locaties, het in hoogt tempo vinden van de ven de clou, of je er enorme scala aan klappen, trappen, opgevangen kogels en het van een brug afvallen op een schip en... heej...zowaar loopt Bourne mank. Toe maar! Om nog maar te zwijgen van de klappen die de Lada opvangt tijdens een overdreven lange achtervolgingsscène. Tja...

En net als The Bourne Identity geld ook voor dit deel dat het niet slecht is en wel een bepaalde kwaliteit uitademt binnen het genre maar het me gewoon niets doet. Ik heb hier simpelweg niets mee.

avatar van pierre18

pierre18

Lovelyboy schreef:

Maar ja, toch maakt deze ..........mee.

En daar heb ik niks meer aan toe te voegen. Prima commentaar, volledig mee eens.

avatar van Levivdm01

Levivdm01

Prima The Bourne film maar wel minder dan de eerste film.

In deze film gebeurt er zoveel op 1 moment en heb je soms echt geen idee waar je moet kijken om het verhaal te volgen.

Het is zoals de eerste film wel weer een goede actiefilm met goede acteurs en goede actiescenes.

4 sterren.

avatar van mrkos

mrkos

The Bourne Supremacy

Prima vervolg.

Heb me ook weer vermaakt met deze film. Deel 1 is iets beter, maar deze is ook zeker het kijken waard. Heb weer genoten van de spannende klopjacht op Bourne en de lekkere muziek eronder. De film vliegt werkelijk voorbij met veel actie van hoge kwaliteit. Ik zeg het nog maar een keer, Matt Damon vertolkt de rol als Jason Bourne echt uitstekend.

Op naar deel 3.

3,5 sterren.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Ik hou van dit soort thrillers. Lekker veel actie, goed camerawerk (al had het iets minder mogen schudden in sommige stukken), goede regie, acteerwerk dik in orde en een fijne soundtrack. Bourne woont rustig met zijn vriendin in een afgelegen dorpje, wanneer hij wederom verdacht wordt van verscheidene zaken, waaronder moord. Aangezien hij zijn geheugen kwijt is, wat voortborduurt op deel één, gaat hij zelf op pad om het één en ander recht te zetten. Prima film. Beeld van de 4K had scherper en helderder gekund. Vier sterren.

avatar van AngelicV

AngelicV

The continious flee/chase of Jason Bourne goes on. India, Berlin, Moscow. Carchase is 1 van de betere doch nogal schokkerig. Iets minder dan deel 1

avatar van JessicaD

JessicaD

In The Bourne Supremacy gaat het verhaal verder. Bourne probeert zijn geheugen verder op te frissen terwijl hij fijn samenwoont met zijn meisje, maar dan wordt hij erin geluisd en begint de actie opnieuw. Hoewel ik mij herinner de franchise echt geweldig te vinden moet ik zeggen dat dit tweede deel mij tegenwoordig minder weet te boeien. Misschien kwam dat ook omdat in het begin van de film een scène zit waarin mensen te water raken, maar iemand onder water gereanimeerd wordt en voor dood achtergelaten onder water. Het leek mij gewoon wat te makkelijk en ongeloofwaardig in die setting dat er niet meer geprobeerd werd. Maar het zou ook kunnen liggen aan de verandering van regisseur. The Bourne Supremacy is denk ik ook wat simplistischer dan het eerste deel, en misschien zijn sommige technieken die tegenwoordig bij actiefilms gebruikt worden voor dit deel geen gemiste elementen. Het verhaal steekt nog steeds goed in elkaar en ook over het acteerwerk heb ik niks te klagen.