• 9.248.875 stemmen

Met onder meer: Sean Connery, Honor Blackman en Gert Fröbe

Gesproken taal: Mandarijn, Engels en Spaans

Releasedatum: 15 april 1965

Plot Goldfinger

"Everything he touches turns into excitement!"

De Bank van Engeland heeft ontdekt dat iemand grote voorraden goud heeft gestolen en ze verdenken handelaar Auric Goldfinger als betrokkene. De bank neemt James Bond in dienst om het mysterie te ontrafelen.

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

Laten we niet vergeten dat deze film inmiddels al bijna 60 jaar oud is. Ik heb hem na vele jaren weer eens bekeken en het ademt in alles de oude Bond sfeer. Uiteraard is het verhaal onrealistisch maar dat is nu eenmaal film en JB. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom Bond als een soort eregast wordt meegenomen door de bad guy (fantastische rol overigens) en vooral een hulpeloze geheim agent speelt die op een ereterrras getuige mag zijn van de geplande misdaad van de eeuw, om uiteraard op het nippertje in kansloze positie de boel te redden. Vanuit dat perspectief gezien is het een nogal vreemde actiefilm. Het is ook de film van de legendarische Pussy Galore, een naam die anno nu niet meer zou kunnen denk ik. Uiteraard ook een klassieke Bond titelsong, 1 van de meest herkenbare. De film is nog steeds de moeite waard.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 1981 stemmen

Bij deze derde James Bond is het budget nog een keer omhoog gegaan: een combinatie van de eerste twee samen. Dat levert welzeker een leuk resultaat op. De openingscredits zijn wederom sfeervol gebracht en wat daarop volgt moet niet onderdoen. Sean Connery blinkt in een rol die hem als gegoten zit en heeft zijn handenvol met de actie en grietjes. Gert Fröbe is prima als booswicht Goldfinger. Het is allemaal over the top en daardoor is het een zeer entertainende film. Ja, zoiets als de Pussy Galore Flying Circus valt nu eenmaal moeilijk serieus te nemen. Op naar de volgende.

avatar van 80&90’s Nostalgia

80&90’s Nostalgia

Bond marathon deel 3 op bluray.

Wederom een geweldige Bondfilm met Connery in de hoofdrol. Hij moet het ditmaal opnemen tegen Auric Goldfinger (Fröbe) die zijn geheimzinnige operatie ‘Grand Slam’ tot uitvoer wilt brengen. Dit heeft te maken met het goud in Fort Knox. Bond krijgt hierbij hulp van Felix Leiter, ditmaal gespeeld door Cec Linder.

De originele MI6 cast M, Q en Moneypenny keren weer terug en tevens zien we de introductie van de Aston Martin DB5, waar Q wat nieuwe snufjes op heeft geïnstalleerd. Ook goede bijrollen van de Koreaanse Oddjob (Sakata) met zijn stalen hoed als butler/bodyguard van Goldfinger en Pussy Galore (Blackman) als persoonlijke pilote van Goldfinger. Voor de oplettende kijker kan je Burt Kwouk spotten als één van de wetenschappers van Goldfinger, die de meeste zullen herkennen als Cato van Inspector Clouseau. Het budget werd gestaag opgevoerd, wat duidelijk merkbaar is met de grote replica van Fort Knox en hightech-gadgets. De geweldige titelsong werd gezongen door Shirley Bassey en staat hoog bij mijn favorieten. Ook in de soundtrack hoor je deze song terug. Film werd gedeeltelijk op locatie in Genève, Zwitserland opgenomen wat een aantal prachtige shots van het berglandschap oplevert.

Felix: Alles oké James? Waar is je butler maatje?

Bond: Die is uit z’n vel gesprongen.

avatar van El  Loco

El Loco

Er is aan mij geen grote James Bond fan verloren gegaan, maar deze Goldfinger heb ik altijd de beste uit de reeks gevonden. Van de meeste films weet ik achteraf amper wat er gebeurd is, want ze lijken vaak hard op elkaar, maar dat is met deze Goldfinger niet het geval.

In de eerste plaats zijn het de personages naast Bond die een geweldige toevoeging zijn aan het geheel met Auric Goldfinger, Pussy Galore en de heerlijke lijfwacht Oddjob. Voor mij zijn dit toch de meest memorabele tegenspelers van Bond in de hele reeks.

Ook het verhaal en de scènes staan bij mij nog in het geheugen gegrift. Meestal hebben we te maken met een badguy die de hele wereld wilt domineren, maar hier krijgen we te maken met een gangster die de goudvoorraad van Fort Knox radioactief wilt maken. Het klinkt minder spectaculair dan wat we in andere Bondfilms te zien krijgen, maar het levert wel herkenbare en vooral geweldige scènes op. Pussy Galore die met haar troepen zenuwgas verspreiden en ieder met bosjes in elkaar laat stuiken, de openingsscène met het kaartspel in het hotel, het golfpartijtje tussen James Bond en Goldfinger,... Het zijn allemaal scènes die een zekere charme uitstralen. Zelfs de scène waarin Goldfinger zijn bevriende gangsters uitnodigt voor zijn presentatie met draaibare maquette, is zo'n scène die enorm veel charme uitstraalt.