• 159.421 films
 • 9.804 series
 • 29.095 seizoenen
 • 608.613 acteurs
 • 355.227 gebruikers
 • 8.897.636 stemmen
Avatar
 
banner banner

Ben-Hur (1959)

Avontuur / Historisch | 212 minuten
3,80 2.116 stemmen

Genre: Avontuur / Historisch

Speelduur: 212 minuten

Alternatieve titels: Ben Hur / Ben-Hur: A Tale of the Christ

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: William Wyler

Met onder meer: Charlton Heston, Jack Hawkins en Haya Harareet

IMDb beoordeling: 8,1 (249.492)

Gesproken taal: Engels

Plot Ben-Hur

"The entertainment experience of a lifetime."

Twee oude jeugdvrienden komen na een lange tijd weer tegen over elkaar te staan, de ene is een Joodse Prins (Ben-Hur) en de andere een Romeinse generaal. Ze zijn blij elkaar weer te zien na zo'n lange tijd maar hun verschillende politieke meningen zorgen voor heel wat overlast tussen de twee. Uiteindelijk wordt Ben-Hur als slaaf op de Romeinse galeien gezet en men verwacht dat hij nooit meer terugkeert. Vastbesloten om zijn joodse volk te redden houdt hij vol in het harde leven als slaaf.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Brix

Brix

 • 19184 berichten
 • 4617 stemmen

AGE-411

Toch was Lewis Wallace (de schrijver van Ben-Hur) niet zo vergevingsgezind dat hij zijn gedane belofte aan William Bonney, alias "Billy The Kid", hem een pardon voor diverse misdaden te verlenen nakwam.

Die feiten speelden kort nadat hij het boek schreef.


avatar van Boneka

Boneka

 • 2324 berichten
 • 1239 stemmen

De beste vertolking van Ben Hur blijft nog steeds die van '59. Goede vrijdag perfecte avond om hem weer eens te bekijken. Vroeg opzetten want hij duurt zo'n kleine 4 uurtjes op twee blu ray schijfjes. Het beeld is subliem hoewel we wel een paar kleine skips zien in de film Ruis en andere oneffenheden zien we niet. Het is een prachtig mooi beeld al zit ik nog steeds te wachten op een 4K versie. Dat moet dan de overtreffende trap zijn. Geluid is wel wat minder. Klinkt allemaal wat hard door je speakers heen. Maar goed voor zo'n oude film mogen we niet klagen. De meeste acteurs zijn er niet meer. Van de belangrijkste hoofdpersonen leeft nog wel Esther. Haya Harareet geboren in Palestina. Dit jaar alweer 89 jaar oud. Heston overleed in 2008.

Afijn Ben Hur blijft voor mij de ultieme klassieker ooit. Zo veel spektakel. Zoveel te zien. Mooie dialogen ook die van Pontius Pilatus. Niet agressief, maar mooi gedoseerd. Ook Haya in de rol van Esther kon zich prima inleven in haar glansrol. Jammer genoeg heeft zij maar weinig films gemaakt.

De film blijft goed uitgediept en weet spanning en rust een prima balans te geven. Daarbij doet niks geforceerd aan. Alleen het begin was misschien iets te bijbels gevormd. Wat mooi is dat Ben Hur vooral zichzelf bleef ondanks hij roem ook niet onbelangrijk vond. Het strijdvaardige zat immers diep in hem verweven. Door de komst van Jezus veranderde wel het e.e.a. Het water geven was misschien iets te poetisch mooi vond ik het wel om te zien.

Een van de boeiendste mooiste stukken vond ik qua spektakel uiteraard de paardenrace. ( Kon weer niet ontdekken waar nou dat vliegtuig overheen vloog) en het slotstuk met het sterven van Jezus. Vooral het moment dat in die plas water het beeld van Jezus tevoorschijn kwam blijf ik zeer indrukwekkend mooi vinden. Het zijn zo die kleine details die Ben Hur een absolute topper maakt.


avatar van Boneka

Boneka

 • 2324 berichten
 • 1239 stemmen

Fisico schreef:

BNeem nu het personage van Jezus. Hij komt nooit met zijn gezicht in beeld, maar Wyler maakt er een mytisch figuur van met een geweldige uitstraling alleen al door het feit hoe men hem vol ontzag en verwondering aankijkt (zoals De Romeinse soldaat of Ben Hur zelf).

Een keer in spiegelbeeld op het eind in die plas met water!


avatar van jan202

jan202

 • 3 berichten
 • 3 stemmen

Als christen kijk ik deze film wel graag.


avatar van ap1947

ap1947

 • 132 berichten
 • 1463 stemmen

Deze film weer opnieuw gezien en voor de zoveelste keer (nu op blu-ray). Zag hem in de jaren 60 en 70 al 13 keer in de bioscoop. Zou hem nog wel eens op groot scherm willen zien, de laatste keer was in 1979 en daarna nooit meer de kans gehad, maar dat geld voor meer grote films die al ruim 40 jaar niet meer in de bioscoop te zien zijn. Ben-Hur is en blijft voor mij een top film.


avatar van Brix

Brix

 • 19184 berichten
 • 4617 stemmen

ap1947 schreef:

Zou hem nog wel eens op groot scherm willen zien, de laatste keer was in 1979 en daarna nooit meer de kans gehad, maar dat geld voor meer grote films die al ruim 40 jaar niet meer in de bioscoop te zien zijn.

In augustus 2014 had ik het geluk om de film nog een keer op het grote scherm te kunnen zien, via een puntgave kopie (Royal Theater Heerlen)

Op de beleving zat nog steeds geen sleet.


avatar van Corcicus

Corcicus

 • 2473 berichten
 • 3489 stemmen

Voor het eerst in meer dan tien jaar kon ik nog eens de maximumscore geven aan een film. De maximumscore is de enige score die gerechtigd is bij dit onevenaarbaar meesterwerk en mijlpaal in de cinematografie.

Als ADHD'er kan ik mij maar moeilijk focussen, lang uitgerekte films met veel personages probeer ik te mijden omdat ik totaal de kluts kwijt geraak en geen touw kan vastknopen aan het verhaal. Deze film keek ik in één ruk uit, op het puntje van mijn stoel, mijn mond open van verbluffing in het aanschijns van dit kunstwerk met grote K.

Alles aan deze film is zo groots en meesterlijk uitgewerkt, ik kan het alleen maar bezingen. Van het uitgekiende script, over de fenomenale locaties en decors, de kostumering, de duizenden figuranten, de fantastische oorlogsequenties tot de onnavolgbaar passende muziek die overdadig aanwezig is en de film zo ver optilt dat de zon in zicht is.

Bepaalde scènes hebben na 6 decennia hun gelijke nog steeds niet gevonden. Op geen enkele manier zag deze film er gedateerd uit, het kon gisteren gemaakt zijn. Sterker nog, het zag er veel beter uit dan het spuuglelijke Zack Snyder's Justice League dat effectief gisteren gemaakt werd. De paardrenscène was ongelooflijk. Als filmfan, is dit soort cinema gewoon het summum. Als kijker krijg je 3,5 uur lang nauwelijks de kans om op adem te komen, je rolt van de ene magnifieke scène in de andere, wauw. Ook de regie was zo grandioos, wat een meesterwerk!


avatar van ZAP!

ZAP!

 • 5037 berichten
 • 3527 stemmen

Ik heb er maar even spoilers in gezet:

AGE-411 schreef:
...Op het einde komt hij tot de conclusie dat hij met vergeving en liefde verder komt dat met wraakgevoelens en haat.
Op het einde ja, ná een lange, lange, lange wraaktocht (hij had ook meteen naar z'n lieve aanstaande kunnen luisteren). Maar goed, zo doen christenen dat, jezus stierf immers voor alle zonden, dus waarom je niet eerst lekker uitleven om daarna heel amechtig met pensioen te gaan?

Dat deze film nog niet gecancelled is trouwens, met die soort van blackface (arabface moet het misschien heten?) en de reeks aan paardenmishandelingen...

En iedereen die hier 5 sterren uitdeelt, heeft dus geen enkele moeite met een man die aan een kruis sterft en er prompt twee vrouwen genezen van lepra? Ik zag geen causaal verband...

Er is veel geld, heel veel geld tegen deze 'Ben-Hur' aan gesmeten en dat levert prachtige sets en indrukwekkende massa-scènes op, daar valt zeker wat te genieten. Verder veel vals sentiment, dik aangezet acteerwerk en een warrig verhaaltje dat dient als kapstok voor groots opgezette actiescènes en een blijde boodschap voor de liefhebber. Dat acteerwerk is soms nog best grappig trouwens.

Drie sterren blijven staan.


avatar van Brix

Brix

 • 19184 berichten
 • 4617 stemmen

ZAP! schreef:

En iedereen die hier 5 sterren uitdeelt, heeft dus geen enkele moeite met een man die aan een kruis sterft en er prompt twee vrouwen genezen van lepra?


OmG!
Inderdaad, geen enkele moeite, de snoodaards!


avatar van ap1947

ap1947

 • 132 berichten
 • 1463 stemmen

Van sommige recensies of commentaren snap ik helemaal niks van.


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 8745 berichten
 • 4031 stemmen

Een ongeëvenaarde klassieker. Blijft indrukwekkend op alle vlak. De decors en de fotografie zijn van het mooiste dat ik heb gezien, zeker in films van die jaren. De belangrijke mijlpalen uit het leven van Jezus zitten ook goed ingeworteld en deze lopen evenwijdig met het lot van de Joodse prins die eveneens een lijdensweg moet doorstaan. Zowel Heston als Boyd spelen hun rollen als gezworen vijanden vol overtuiging. De spanning wasemt uit hun scènes samen. En dan is er natuurlijk de paardenrace, één van de meest bombastische actiescènes ooit. Had Ben-Hur al lang niet meer gezien maar deze epische avonturenfilm heeft niks aan kwaliteit ingeboet moet ik vaststellen. Zonder meer één van de beste films ooit gemaakt.