menu

Spartacus (1960)

mijn stem
3,69 (1492)
1492 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Historisch
184 minuten / 198 minuten (gerestaureerde versie)

geregisseerd door Stanley Kubrick
met Kirk Douglas, Laurence Olivier en Jean Simmons

76 voor Christus. Spartacus wordt als slaaf verkocht aan Lentulus Batiatus. Hij is de rijke eigenaar van een school voor gladiatoren in Capua. Volgens de traditie krijgt Spartacus een gezellin toegewezen. Het gaat om Virinia. Dit meisje komt uit Brittannië. Op weg naar Rome wil generaal Marcus Licinius Crassus zijn reisgezellen verstrooien met een gevecht tussen gladiatoren. Spartacus wordt 'gekozen' en krijgt de Afrikaanse reus Draba als tegenstander. Maar Draba raakt plotseling buiten zichzelf en stormt plotseling op de toeschouwers af. Crassus moet hem doden. Enige tijd later ziet Spartacus de kans om een gladiatorenrevolte op te zetten. Hij vormt nu een regelrechte bedreiging voor de Romeinse overheid.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=R8aWcZa18pc

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Iron Maiden
3,5
Lakte schreef:
1 van de weinige Stanley Kubrick films die ik nog moest zien. Leek wel of Kubrick deze film verplicht moest maken, ik vind niet dat deze film eigenaardige en heftige herkenningspunten heeft van een echte Kubrick film die de rest van zijn films wel heeft.!


Wat ik gelezen heb is dat Kubrik eigenlijk een langere versie voor ogen had, maar in de montagekamer veel gesneuveld is dankzij de macht van de hoge studio bazen.

avatar van Lakte
4,0
Iron Maiden schreef:
(quote)


Wat ik gelezen heb is dat Kubrik eigenlijk een langere versie voor ogen had, maar in de montagekamer veel gesneuveld is dankzij de macht van de hoge studio bazen.


Ja ik las het toevallig net op Wikipedia. Staat op dat Kubrick zelfs helemaal niet bij de montage mocht zijn. Zonde!

avatar van Lovelyboy
3,5
Net de volle drie uur er door gedraaid en niet een moment verveelt, hoewel ik het ergste vreesde omdat
Ben Hur me niet echt bevallen was.

Maar het oog werd de volle drie uren gestreeld door mooie landschappen, de harde maar sympathieke bakkes van Douglas die mij als personage meer doet dan Ben Hur, hier en daar een paar momenten die ik verdacht veel op Gladiator vond lijken, een prima verhaal qua opstand, mooi in beeld gebrachte gladiatorenopleiding, Spartacus als leider, de strijd met Crassus en een pakkend einde.

Wat me vooral opvalt is geen overdaad aan gezwam, maar behoorlijk recht toe recht aan. Zo heeft men niet een overdreven idyllische of heilige moraal achter hun opstand zoals de senaat om ver werpen of iedere slaaf bevrijden, maar simpel zelfbehoud, vluchten en het land uit. Als ik Wiki er op na sla worden de feiten niet helemaal gevolgd maar ach...dat doet er in dit geval niet zo zeer toe. De muziek op het einde is mooi en dreigende en het einde met het duel en de kruisiging is ook heel aardig bedacht. Behalve de prima rollen van Olivier en Douglas valt Ustinov erg op als komische noot, de daar nog toekomstige Poirot is wel in hem te herkennen. Verder valt de eindslag op die voor die tijd toch heel behoorlijk in beeld gebracht wordt met brandende figuranten en afgehakte armen.

Over de regisseur is inmiddels al veel gespeculeerd, het mag inmiddels bekend zijn dat Kubrick op het laatste moment de leiding overnam maar verder niets qua script en montage mocht aanpassen. Vandaar geen echt Kubrick touch. Desalniettemin is wat mij betreft Spartacus een klassieker die heel goed te verteren valt en meer dan een prima waardering verdient.

avatar van Shadowed
3,5
Leuke Kubrick.

Zelf beschouwde hij het als 1 van zijn mindere films, maar uiteindelijk is het best een heel erg geslaagd epos. Het meest verrassende eraan is dat een film uit 1960 geen enkel moment heeft verveeld. Kubrick laat weer zien waarom hij 1 van mijn top 10-regisseurs is.

Als eerste is deze film lekker groots opgezet. Het voelt aan als een 100 miljoen budget, maar uiteindelijk was het slechts maar 12. Vroeger kregen ze dus blijkbaar veel meer voor elkaar voor een kleiner budget. Hier pakt dat groots en vermakelijk uit.

Qua verhaal is het niet al te spectaculair. De achtergrond is wel wat interessanter, de gehele locaties zijn bijvoorbeeld gewoon erg mooi. Maar uiteindelijk is het niet veel meer voor mij dan een "opstand van de slaven" verhaal. Een rise en fall.

De film verloopt echter niet geheel foutloos. Kubrick maakt een aantal opvallend rare keuzes. 1 daarvan is Douglas en een aantal andere slaven staartjes geven. Dat ziet er echt volkomen belachelijk uit. Te duidelijk een nep versiersel.

De romantiek zelf is echter ook weinig spetterend. Er heerst absoluut geen chemie tussen Douglas en Simmons. De romantiek is voor de rest ook gewoon saai. Je wacht dan vooral weer op de groots opgezette scenes die snel daarna zullen volgen.

Alhoewel het nooit echt spannend is blijft het altijd boeien. De locaties zijn mooi, het camerawerk is soms knap en in het algemeen is het gewoon een vermakelijk en zeer episch gebeuren. Dit soort films zie je tegenwoordig wat minder, maar vroeger konden ze er dus ook best wel wat van.

Kubrick is voor mij gewoon een bovengemiddeld goed regisseur. Niet elk project vond ik geweldig, maar een onvoldoende heeft hij in ieder geval bij mij nog nooit behaald.

avatar van Brix
4,0
Naar verluidt de enige Kubrick film waarover hij niet de algehele artistieke controle had.
Hij nam er later ook enige afstand van.

De opnames liepen niet van een leien dakje, o.a. door onenigheid tussen Kubrick en de camera ploeg.
Kubrick wilde liefst zoveel mogelijk scènes in de studio opnemen, hij hield niet van natuuropnamen.

De indrukwekkende openingsscène in de steengroeve werd niet door hem maar door Anthony Mann geregisseerd, die om onduidelijke redenen een week na het begin van het filmen ontslagen werd.

avatar van Shadowed
3,5
Brix schreef:


De indrukwekkende openingsscène in de steengroeve werd niet door hem maar door Anthony Mann geregisseerd, die om onduidelijke redenen een week na het begin van het filmen ontslagen werd.Op IMDb trivia staat dat hij en Kirk Douglas het niet goed met elkaar konden vinden. Douglas wilde dat Kubrick ging regisseren.

avatar van Brix
4,0
Shadowed

Douglas scheef later in zijn autobiografie hierover dat hij de indruk had dat Mann terugschrok voor de "epische afmetingen" van de productie.
Maar die kon later wel "El Cid" aan, ook zo'n grote productie.

avatar van Iron Maiden
3,5
Kirk Douglas is vannacht overleden..

avatar van Brix
4,0
Nu te zien op Canvas TV, als eerbetoon aan Kirk Douglas

avatar van aspro
5,0
heb hem gisteren nog eens voor de zoveelste keer gekeken
de gerestaureerde versie op Blu-Ray.
RT:3uur 19 minuten bijna 60 jaar oud maar in mijn beleving een geweldige film.
en opgenomen in Super Technirama 70MM

avatar van Dievegge
4,0
geplaatst:
Ondanks de hoogstaande cinematografie zou je niet raden dat dit epos van Kubrick is. Het is vooral een grootschalig spektakel in Hollywoodstijl met het brede scherm van CinemaScope. Indrukwekkende gevechtscènes met duizenden figuranten werden opgenomen in de omgeving van Madrid. Hoogtepunt is de laatste veldslag met het voorwaarts rollende vuur.

Spartacus wordt voorgesteld als een nobele held, maar niet onoverwinnelijk. Hij verliest het gladiatorengevecht van de Ethiopiër en de veldslag bij Senerchia. In beide gevallen was het echter een strijd met ongelijke middelen. De historische Spartacus is wellicht op het slagveld gesneuveld, maar romanschrijver Howard Fast verkoos hem de kruisdood te geven, als een voorloper van Christus. Er werden echt zesduizend slaven gekruisigd op de Via Appia, maar wellicht was Spartacus daar niet bij.

Kirk Douglas had de fysieke uitstraling voor deze robuuste rol. De mooiste nevenrol is voor Peter Ustinov. Als de zakelijk ingestelde lanista - eigenaar van een gladiatorenschool - brengt hij er wat humor in, bijvoorbeeld door het gebit van potentiële gladiatoren te inspecteren. Jean Simmons brengt als geliefde de menselijke kant van Spartacus naar boven. De zwemscène was vrij gewaagd voor die tijd. Ook Charles Laughton mag er wezen als de gemoedelijke dikzak, en Tony Curtis als de schandknaap van Crassus. Laurence Olivier, met valse neus, maakt zijn personage uitermate hardvochtig tegen de opstandelingen, maar ook biseksueel. De controversiële dialoog over de "slakken en oesters" werd eruit geknipt, maar tijdens de restauratie heringesproken door Anthony Hopkins - een feilloze Olivier-imitator.

Hoewel het zich in de eerste eeuw vóór Christus afspeelt, zit er heel wat ideologie van de jaren '60 in verwerkt. Scenarist Dalton Trumbo werd gecrediteerd, wat het einde van de blacklist betekende. De scène met "I'm Spartacus" lijkt wel de opstand van het verenigde proletariaat tegen de gecorrumpeerde machthebbers. Ook vrouwenemancipatie komt aan bod, en het was de beginperiode van de burgerrechtenbeweging. Zo kunnen actuele ideeën toch een stempel drukken op een historisch epos. Vermeldenswaard is ook nog de muziek van Alex North, die leidmotieven gebruikte, een uitgebreid symfonisch orkest en een ondioline - een voorloper van de synthesizer. Kortom, alle ingrediënten voor een overweldigend schouwspel zijn aanwezig.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:48 uur

geplaatst: vandaag om 11:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.