• 159.429 films
 • 9.804 series
 • 29.096 seizoenen
 • 608.614 acteurs
 • 355.243 gebruikers
 • 8.898.040 stemmen
Avatar
 
banner banner

Spartacus (1960)

Drama / Historisch | 184 minuten / 198 minuten (gerestaureerde versie)
3,70 1.542 stemmen

Genre: Drama / Historisch

Speelduur: 184 minuten / 198 minuten (gerestaureerde versie)

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Kirk Douglas, Laurence Olivier en Jean Simmons

IMDb beoordeling: 7,9 (141.000)

Gesproken taal: Engels

Plot Spartacus

"They trained him to kill for their pleasure ... but they trained him a little too well"

76 voor Christus. Spartacus wordt als slaaf verkocht aan Lentulus Batiatus. Hij is de rijke eigenaar van een school voor gladiatoren in Capua. Volgens de traditie krijgt Spartacus een gezellin toegewezen. Het gaat om Virinia. Dit meisje komt uit Brittannië. Op weg naar Rome wil generaal Marcus Licinius Crassus zijn reisgezellen verstrooien met een gevecht tussen gladiatoren. Spartacus wordt 'gekozen' en krijgt de Afrikaanse reus Draba als tegenstander. Maar Draba raakt plotseling buiten zichzelf en stormt plotseling op de toeschouwers af. Crassus moet hem doden. Enige tijd later ziet Spartacus de kans om een gladiatorenrevolte op te zetten. Hij vormt nu een regelrechte bedreiging voor de Romeinse overheid.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Marcus Licinius Crassus

Sempronius Gracchus

Lentulus Batiatus

Julius Caesar

Helena Glabrus

Tigranes Levantus

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

 • 2527 berichten
 • 6435 stemmen

Lakte schreef:

1 van de weinige Stanley Kubrick films die ik nog moest zien. Leek wel of Kubrick deze film verplicht moest maken, ik vind niet dat deze film eigenaardige en heftige herkenningspunten heeft van een echte Kubrick film die de rest van zijn films wel heeft.!

Wat ik gelezen heb is dat Kubrik eigenlijk een langere versie voor ogen had, maar in de montagekamer veel gesneuveld is dankzij de macht van de hoge studio bazen.


avatar van Lakte

Lakte

 • 609 berichten
 • 2611 stemmen

Iron Maiden schreef:

(quote)

Wat ik gelezen heb is dat Kubrik eigenlijk een langere versie voor ogen had, maar in de montagekamer veel gesneuveld is dankzij de macht van de hoge studio bazen.

Ja ik las het toevallig net op Wikipedia. Staat op dat Kubrick zelfs helemaal niet bij de montage mocht zijn. Zonde!


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2939 berichten
 • 2144 stemmen

Net de volle drie uur er door gedraaid en niet een moment verveelt, hoewel ik het ergste vreesde omdat

Ben Hur me niet echt bevallen was.

Maar het oog werd de volle drie uren gestreeld door mooie landschappen, de harde maar sympathieke bakkes van Douglas die mij als personage meer doet dan Ben Hur, hier en daar een paar momenten die ik verdacht veel op Gladiator vond lijken, een prima verhaal qua opstand, mooi in beeld gebrachte gladiatorenopleiding, Spartacus als leider, de strijd met Crassus en een pakkend einde.

Wat me vooral opvalt is geen overdaad aan gezwam, maar behoorlijk recht toe recht aan. Zo heeft men niet een overdreven idyllische of heilige moraal achter hun opstand zoals de senaat om ver werpen of iedere slaaf bevrijden, maar simpel zelfbehoud, vluchten en het land uit. Als ik Wiki er op na sla worden de feiten niet helemaal gevolgd maar ach...dat doet er in dit geval niet zo zeer toe. De muziek op het einde is mooi en dreigende en het einde met het duel en de kruisiging is ook heel aardig bedacht. Behalve de prima rollen van Olivier en Douglas valt Ustinov erg op als komische noot, de daar nog toekomstige Poirot is wel in hem te herkennen. Verder valt de eindslag op die voor die tijd toch heel behoorlijk in beeld gebracht wordt met brandende figuranten en afgehakte armen.

Over de regisseur is inmiddels al veel gespeculeerd, het mag inmiddels bekend zijn dat Kubrick op het laatste moment de leiding overnam maar verder niets qua script en montage mocht aanpassen. Vandaar geen echt Kubrick touch. Desalniettemin is wat mij betreft Spartacus een klassieker die heel goed te verteren valt en meer dan een prima waardering verdient.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 7722 berichten
 • 4890 stemmen

Leuke Kubrick.

Zelf beschouwde hij het als 1 van zijn mindere films, maar uiteindelijk is het best een heel erg geslaagd epos. Het meest verrassende eraan is dat een film uit 1960 geen enkel moment heeft verveeld. Kubrick laat weer zien waarom hij 1 van mijn top 10-regisseurs is.

Als eerste is deze film lekker groots opgezet. Het voelt aan als een 100 miljoen budget, maar uiteindelijk was het slechts maar 12. Vroeger kregen ze dus blijkbaar veel meer voor elkaar voor een kleiner budget. Hier pakt dat groots en vermakelijk uit.

Qua verhaal is het niet al te spectaculair. De achtergrond is wel wat interessanter, de gehele locaties zijn bijvoorbeeld gewoon erg mooi. Maar uiteindelijk is het niet veel meer voor mij dan een "opstand van de slaven" verhaal. Een rise en fall.

De film verloopt echter niet geheel foutloos. Kubrick maakt een aantal opvallend rare keuzes. 1 daarvan is Douglas en een aantal andere slaven staartjes geven. Dat ziet er echt volkomen belachelijk uit. Te duidelijk een nep versiersel.

De romantiek zelf is echter ook weinig spetterend. Er heerst absoluut geen chemie tussen Douglas en Simmons. De romantiek is voor de rest ook gewoon saai. Je wacht dan vooral weer op de groots opgezette scenes die snel daarna zullen volgen.

Alhoewel het nooit echt spannend is blijft het altijd boeien. De locaties zijn mooi, het camerawerk is soms knap en in het algemeen is het gewoon een vermakelijk en zeer episch gebeuren. Dit soort films zie je tegenwoordig wat minder, maar vroeger konden ze er dus ook best wel wat van.

Kubrick is voor mij gewoon een bovengemiddeld goed regisseur. Niet elk project vond ik geweldig, maar een onvoldoende heeft hij in ieder geval bij mij nog nooit behaald.


avatar van Brix

Brix

 • 19184 berichten
 • 4617 stemmen

Naar verluidt de enige Kubrick film waarover hij niet de algehele artistieke controle had.

Hij nam er later ook enige afstand van.

De opnames liepen niet van een leien dakje, o.a. door onenigheid tussen Kubrick en de camera ploeg.

Kubrick wilde liefst zoveel mogelijk scènes in de studio opnemen, hij hield niet van natuuropnamen.

De indrukwekkende openingsscène in de steengroeve werd niet door hem maar door Anthony Mann geregisseerd, die om onduidelijke redenen een week na het begin van het filmen ontslagen werd.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 7722 berichten
 • 4890 stemmen

Brix schreef:

De indrukwekkende openingsscène in de steengroeve werd niet door hem maar door Anthony Mann geregisseerd, die om onduidelijke redenen een week na het begin van het filmen ontslagen werd.

Op IMDb trivia staat dat hij en Kirk Douglas het niet goed met elkaar konden vinden. Douglas wilde dat Kubrick ging regisseren.


avatar van Brix

Brix

 • 19184 berichten
 • 4617 stemmen

Shadowed

Douglas scheef later in zijn autobiografie hierover dat hij de indruk had dat Mann terugschrok voor de "epische afmetingen" van de productie.

Maar die kon later wel "El Cid" aan, ook zo'n grote productie.


avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

 • 2527 berichten
 • 6435 stemmen

Kirk Douglas is vannacht overleden..


avatar van Brix

Brix

 • 19184 berichten
 • 4617 stemmen

Nu te zien op Canvas TV, als eerbetoon aan Kirk Douglas


avatar van aspro

aspro

 • 538 berichten
 • 1513 stemmen

heb hem gisteren nog eens voor de zoveelste keer gekeken

de gerestaureerde versie op Blu-Ray.

RT:3uur 19 minuten bijna 60 jaar oud maar in mijn beleving een geweldige film.

en opgenomen in Super Technirama 70MM


avatar van Dievegge

Dievegge

 • 2923 berichten
 • 7579 stemmen

Ondanks de hoogstaande cinematografie zou je niet raden dat dit epos van Kubrick is. Het is vooral een grootschalig spektakel in Hollywoodstijl met het brede scherm van CinemaScope. Indrukwekkende gevechtscènes met duizenden figuranten werden opgenomen in de omgeving van Madrid. Hoogtepunt is de laatste veldslag met het voorwaarts rollende vuur.

Spartacus wordt voorgesteld als een nobele held, maar niet onoverwinnelijk. Hij verliest het gladiatorengevecht van de Ethiopiër en de veldslag bij Senerchia. In beide gevallen was het echter een strijd met ongelijke middelen. De historische Spartacus is wellicht op het slagveld gesneuveld, maar romanschrijver Howard Fast verkoos hem de kruisdood te geven, als een voorloper van Christus. Er werden echt zesduizend slaven gekruisigd op de Via Appia, maar wellicht was Spartacus daar niet bij.

Kirk Douglas had de fysieke uitstraling voor deze robuuste rol. De mooiste nevenrol is voor Peter Ustinov. Als de zakelijk ingestelde lanista - eigenaar van een gladiatorenschool - brengt hij er wat humor in, bijvoorbeeld door het gebit van potentiële gladiatoren te inspecteren. Jean Simmons brengt als geliefde de menselijke kant van Spartacus naar boven. De zwemscène was vrij gewaagd voor die tijd. Ook Charles Laughton mag er wezen als de gemoedelijke dikzak, en Tony Curtis als de schandknaap van Crassus. Laurence Olivier, met valse neus, maakt zijn personage uitermate hardvochtig tegen de opstandelingen, maar ook biseksueel. De controversiële dialoog over de "slakken en oesters" werd eruit geknipt, maar tijdens de restauratie heringesproken door Anthony Hopkins - een feilloze Olivier-imitator.

Hoewel het zich in de eerste eeuw vóór Christus afspeelt, zit er heel wat ideologie van de jaren '60 in verwerkt. Scenarist Dalton Trumbo werd gecrediteerd, wat het einde van de blacklist betekende. De scène met "I'm Spartacus" lijkt wel de opstand van het verenigde proletariaat tegen de gecorrumpeerde machthebbers. Ook vrouwenemancipatie komt aan bod, en het was de beginperiode van de burgerrechtenbeweging. Zo kunnen actuele ideeën toch een stempel drukken op een historisch epos. Vermeldenswaard is ook nog de muziek van Alex North, die leidmotieven gebruikte, een uitgebreid symfonisch orkest en een ondioline - een voorloper van de synthesizer. Kortom, alle ingrediënten voor een overweldigend schouwspel zijn aanwezig.


avatar van Ba123

Ba123

 • 1 berichten
 • 1 stemmen

Deze film is naast heel lang zijn ook een mooi verhaal, het is een verhaal dat lang duurt maar die op het einde wel het kijken waard was. Ik zelf ben niet zo een fan van films in die periode maar bij deze had ik daar geen probleem mee, er zijn geen enkele dingen die beter kunnen in deze film. Deze film is gemaakt in 1960 natuurlijk zijn de beelden enz anders dan nu, maar dan moet je gewoon weten dat dit een zeer oude film is, verder heb ik heel erg genoten van de film, het verhaal erachter is zo sterk en zo mooi.


avatar van rcuppen79

rcuppen79

 • 693 berichten
 • 1586 stemmen

Spartacus is een groots opgezette historische dramafilm in de stijl van films als The Robe (1953) en Ben-Hur (1959), hoewel in deze film het religieuze tintje achterwege gelaten wordt.

Spartacus is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1951 van de Amerikaanse schrijver Howard Fast. Zoals vele grootschalige films uit die tijd liep er gedurende de productie het nodige mis. Zo werd de oorspronkelijke regisseur Anthony Mann na een week filmen al ontslagen, nadat hij diverse aanvaringen had met hoofdrolspeler (en uitvoerend producent) Kirk Douglas. Hij werd vervangen door de destijds 31-jarige Stanley Kubrick, die hiermee z’n eerste film sinds Paths of Glory uit 1957 regisseerde. Met een budget van 12 miljoen dollar en een cast vol klinkende namen alsmede ruim 10.000 figuranten, was Spartacus één van de grootste filmproducties uit de geschiedenis. Het resultaat is dan ook indrukwekkend en met name de vele massascènes zijn subliem in beeld gebracht.

Hoewel Stanley Kubrick nog een redelijke nieuwkomer was binnen Hollywood, liet hier al z’n eigenzinnige drang naar perfectie zien en dreef hij zijn crew tot wanhoop. Cinematograaf Russell Metty had er na enkele maanden genoeg van en stapte op, waarna Kubrick de film voornamelijk zelf filmde. Bij de Oscar-uitreikingen kreeg echter Metty de prijs voor beste fotografie. Spartacus werd een groot succes en bracht in de VS maar liefst 60 miljoen dollar in het laatje, wat destijds een record was voor filmstudio Universal Pictures. Ze werd eveneens genomineerd voor 6 Oscars, waarvan er vier werden verzilverd: Beste Mannelijke Bijrol (Ustinov), Decors in Kleur, Fotografie in Kleur en Kostuums in Kleur.

Visueel is de film een plaatje en ook het acteerwerk is uitstekend. Met name Peter Ustinov spring er bovenuit, maar ook Douglas in de titelrol en Laurence Olivier en Charles Laughton als kibbelende senatoren zijn het aanzien waard. Het geheel wordt ondersteund door de prachtige muziek van Alex North.

Met een speelduur van 196 minuten is Spartacus een lange zit, maar een speelduur van ruim 3 uur is geen uitzondering binnen dit genre. Hoewel ze enkele massascènes bevat, richt Spartacus zich minder op het spektakel en meer op het politiek gekonkel binnen de Romeinse senaat. Hierdoor is ze af en toe langdradig, maar Kubrick weet er de aandacht bij te houden. Het eindgevecht is spectaculair in beeld gebracht, maar is ook vrij snel afgelopen. Niettemin is Spartacus een klassieker binnen zijn genre en in mijn ogen nog altijd één van de betere films van Kubrick.


avatar van david bohm

david bohm

 • 2875 berichten
 • 3135 stemmen

Sterke film, de hele speelduur blijft het boeiend en de cast is fijn. Geweldige karakterkop ook die Kirk Douglas. De intermezzi zijn wel typerend voor Kubrick maar verder zie ik niet echt zijn signatuur.

Sommige scenes zijn zo bekend dat het een aha erlebnis is om ze te zien. De eindscene van de film vind ik echt grandioos.

Zeker een aanrader dit.


avatar van Basto

Basto

 • 9748 berichten
 • 6734 stemmen

Mooi epos. Verre van Kubrick beste werk. Hij stapte dan ook op het laatste moment in omdat de regisseur ontslagen werd.

Maar het heeft genoeg misantropische trekjes.

Kleine 4.


avatar van Boneka

Boneka

 • 2324 berichten
 • 1239 stemmen

Basto schreef:

Mooi epos. Verre van Kubrick beste werk. Hij stapte dan ook op het laatste moment in omdat de regisseur ontslagen werd.

Maar het heeft genoeg misantropische trekjes.

Kleine 4.

Kubrick is ook ontslagen!! Hij wilde namelijk I am Spartacus uit de film halen terwijl dat juist het meest iconische is in de film.


avatar van Boneka

Boneka

 • 2324 berichten
 • 1239 stemmen

I am Spartacus, I am Spartacus, I am Spartacus, wie kent dat gedeelte van de film niet. Een meesterstukje die kennelijk door Kubrick niet werd gewaardeerd en dus ging ie ook de laan uit. Mooi dat dit stuk erin is gebleven!

Ja Spartacus heeft zo'n beetje alles overleefd. Oude zwart wit beelden vol met krassen en oneffenheden, de DVD de blu ray daarna nog een remastered blu ray die wel goed was en uiteindelijk de waanzinnige mooie 4K versie!!! Hij is verbluffend mooi geworden kan niet anders zeggen. Zag slechts 1 of 2 skipjes in beeld. De tweede weet ik niet zeker de eerst zit vrij in het begin wanneer hij knielt in de steengroeve. Maar dat is dan ook alles. Echt fantastisch mooi gedaan. En inmiddels is de film alweer 61 jaar oud. Alle hoofdrolspelers zijn er nu niet meer helaas. Er heeft zelfs een "Nederlandse" actrice in mee gedaan. Nina Foch (Fock) geboren in Leiden. Nooit geweten. Joanna Barnes stond naast haar die nog wel leeft overigens in de Arena.

Spartacus is geen Ben Hur en lang niet zo spektakel vol. Het moet het hebben van de prachtige dialogen en sterk acteerwerk. Mooi is ook hoe het Romeinse volk met elkaar verschillen. Helaas zijn de scenes soms net te lang gerekt, maar vervelen doet ie eigenlijk nooit. Ik heb nu naar de gerestaureerde versie gekeken van ruim 3 uur en zo'n 16 minuten. Een hele rit, maar dat heb ik er wel voor over. Het is ook fijn dat de film deels op waarheid berust. Spartacus betekent ook letterlijk Slavenleider. Hier nog een mooie link:

Spartacus (slavenleider) - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Het eind boeit mij nog steeds. Droge ogen houden is moeilijk

Film 4.0

Beeld 5.0 (4K)

Geluid 4.5


avatar van Basto

Basto

 • 9748 berichten
 • 6734 stemmen

Boneka schreef:

(quote)

Kubrick is ook ontslagen!! Hij wilde namelijk I am Spartacus uit de film halen terwijl dat juist het meest iconische is in de film.

Is mij niks van bekend. Wel dat hij geen final cut had en constant overhoop lag met Douglas. Vind het I’m Spartacus juist flauw, sentimenteel en Kubrick onwaardig. Typische Hollywood feel good bombast.

Overigens heeft de Criterion blu ray een heel interessant audio commentaar waar ze het script doornemen en de door Kubrick doorgevoerde wijzigingen bespreken. Vrijwel allemaal verbeteringen.


avatar van Boneka

Boneka

 • 2324 berichten
 • 1239 stemmen

Basto schreef:

(quote)

Is mij niks van bekend. Wel dat hij geen final cut had en constant overhoop lag met Douglas. Vind het I’m Spartacus juist flauw, sentimenteel en Kubrick onwaardig. Typische Hollywood feel good bombast.

Overigens heeft de Criterion blu ray een heel interessant audio commentaar waar ze het script doornemen en de door Kubrick doorgevoerde wijzigingen bespreken. Vrijwel allemaal verbeteringen.

In de extra's zegt Kirk na bijna 4 minuten letterlijk......"Stanley wanted te eliminate it and so we had a big argument" De producer liet de scene erin zitten.


avatar van Brix

Brix

 • 19184 berichten
 • 4617 stemmen

Boneka schreef:

Er heeft zelfs een "Nederlandse" actrice in mee gedaan. Nina Foch (Fock) geboren in Leiden. Nooit geweten. Joanna Barnes stond naast haar die nog wel leeft overigens in de Arena.

Niet de minste Hollywood actrice ook die Nina Foch, met een behoorlijk indrukwekkende staat van dienst.

(+Joanna Barness is een persoonlijk favorietje van mij)

Jammer dat beiden niet wat meer te doen kregen in Spartacus.


avatar van Basto

Basto

 • 9748 berichten
 • 6734 stemmen

Boneka schreef:

(quote)

In de extra's zegt Kirk na bijna 4 minuten letterlijk......"Stanley wanted te eliminate it and so we had a big argument" De producer liet de scene erin zitten.

Ja, maar daarmee werd hij toch niet ontslagen. Hij had enkel geen final cut.


avatar van Boneka

Boneka

 • 2324 berichten
 • 1239 stemmen

Door Marlon Brando. Exacte reden weet ik niet.


avatar van Zuster Stein

Zuster Stein

 • 227 berichten
 • 12 stemmen

Boneka schreef:

Door Marlon Brando. Exacte reden weet ik niet.

Je bent in de war met One-Eyed Jacks.


avatar van Rarara

Rarara

 • 126 berichten
 • 368 stemmen

Hoe indrukwekkend zijn die massascene’s nu werkelijk? In Spartacus zie je eigenlijk alleen maar een grote massa mensen van de ene kant naar de andere lopen. Dat is vooral logistiek toch?.Doe ze de juiste kleding aan en de instructies zijn simpel.


avatar van kissyfur

kissyfur

 • 317 berichten
 • 479 stemmen

“Nothing was spared to make ‘Spartacus’ the superb achievement it is. Neither time, nor money, nor talent” beweert de trailer. Dat mag zijn, maar een superb achievement… dat weet ik zo net niet.

De hand van Kubrick is bij vlagen merkbaar, bijvoorbeeld als de keuze voor camerastandpunt een toegevoegde waarde heeft en commentaar geeft op de gebeurtenissen. Het acteerwerk van Ustinov, Olivier en Laughton is prima, maar dat van Douglas, Simmons en Curtis een stuk minder. Verder veeel figuranten, wijdse shots, en veel aandacht voor stage dressing. En voor die tijd veel rauwe elementen en expliciet materiaal.

Maar het verhaal zelf is voorspelbaar, en vooral melodramatisch. De romance is kleffig, het noodlot leidt nauwelijks tot diepgang. Het is ook heel duidelijk een Douglas-vehikel. Dat maakt voor mij dat het belang van Spartacus vooral zit in de budgettaire springplank die het voor Kubrick was, en het einde van de blacklisting. Kubrick heeft daarvoor al betere films gemaakt, zoals Paths of Glory. Als epos-film toch middelmatig; War and Peace en Cleopatra gelijk of beter, Ben Hur minder. Ondanks alle tijd, geld en talent die erin gestopt is.


avatar van ap1947

ap1947

 • 132 berichten
 • 1463 stemmen

Een van de beste films ooit gezien, zag hem 15x in de bioscoop tussen 1960 en 1990. Uitstekende cast en een geweldige score van Alex North. kubrick had als regisseur weinig te vertellen volgens acteur Herbert Lom, Kirk maakte de dienst uit.


avatar van Pecore

Pecore

 • 867 berichten
 • 1623 stemmen

Meh, vlees noch vis, en de minste Kubrick die ik tot nog toe zag (moet er nog een stuk of drie). Het eerste half uur is het nog veelbelovend, maar daarna wordt al snel duidelijk welke richting de film op gaat en duurt het vooral erg lang. Nergens weet het me nog te verrassen: de lovestory is erg oppervlakkig, het politieke gekonkel een herhaling van zetten, de karakters eendimensionaal, het kleurgebruik lelijk.

Vooruit, een positief puntje: de scènes met duizenden en duizenden figuranten maken indruk.


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 6474 berichten
 • 6406 stemmen

Film met een prima verhaal dat lekker wegkijkt.