menu

Spartacus (1960)

mijn stem
3,69 (1463)
1463 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Historisch
184 minuten / 198 minuten (gerestaureerde versie)

geregisseerd door Stanley Kubrick
met Kirk Douglas, Laurence Olivier en Jean Simmons

76 voor Christus. Spartacus wordt als slaaf verkocht aan Lentulus Batiatus. Hij is de rijke eigenaar van een school voor gladiatoren in Capua. Volgens de traditie krijgt Spartacus een gezellin toegewezen. Het gaat om Virinia. Dit meisje komt uit Brittannië. Op weg naar Rome wil generaal Marcus Licinius Crassus zijn reisgezellen verstrooien met een gevecht tussen gladiatoren. Spartacus wordt 'gekozen' en krijgt de Afrikaanse reus Draba als tegenstander. Maar Draba raakt plotseling buiten zichzelf en stormt plotseling op de toeschouwers af. Crassus moet hem doden. Enige tijd later ziet Spartacus de kans om een gladiatorenrevolte op te zetten. Hij vormt nu een regelrechte bedreiging voor de Romeinse overheid.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=R8aWcZa18pc

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van AC1
3,0
AC1
De film werkt alleen wanneer de slaven in gevangenschap leven. Het lange middenstuk, wanneer de zichzelf bevrijde slaven haast een utopische samenleving vormen is dramatisch gezien volkomen oninteressant. Een spanningsboog is wat hier ontbreekt. We zien een gelukkige Kirk Douglas als een soort messias met een brede grijns tussen zijn volk lopen en af en toe neukt zijn vriendin als zij staat te baden in het meer. 'Life is good' en 'It's good to be the king'. Het is oubollige filmromantiek en het blijft maar duren. Het derde deel, wanneer het Romeinse leger de slavenopstand eindelijk de kop weet in te drukken (het chargeren van de verschillende legioenen is zelfs enorm indrukwekkend), is veruit het beste deel uit de film. De grijns van Douglas verstart, gluiperige figuren met dikke buiken proberen munt te slaan uit de overwinning, machtsposities veranderen. Het Romeinse senaat voelt dat er een dictator voor de poorten van Rome staat ...

avatar van martijn011
3,0
Het was een hele zit maar achteraf toch wel tevreden dat ik er ruim drie uur naar heb zitten kijken, ook al had ik stiekem meer verwacht. Epische films als deze doen het meestal goed bij mij, al had ik het gevoel dat wanneer er andere keuzes waren gemaakt het beter uit de verf was gekomen.

Kirk Douglas kon me namelijk niet overtuigen als Spartacus. Hij mist persoonlijkheid en de geloofwaardigheid van zijn rol vond ik maar zozo.
Verder vond ik de scenes waarin over gevoelens gepraat werd zeer matig geacteerd, de emotionele kanten van het verhaal waren dramatisch.. De scenes in het Senaat vond ik daarentegen wel overtuigen.

Dat vond ik dan ook, samen met het opleiden van de gladiatoren, het sterkste gedeelte van de film. De politieke intriges zijn interessant en worden door Kubrick subliem in beeld gebracht. Mede daardoor kon ik de ruime drie uur gemakkelijk uitzitten en een prima voldoende toekennen aan deze versie van het interessante verhaal van Spartacus.

Dra. Pouke
Schitterend episch historisch drama.

Voordat ik deze film zag, had ik zo mijn twijfels. Ik dacht te maken te hebben met een film in de stijl van Gladiator of 300, maar dan in het tijdsbeeld van toen de film gemaakt werd. En ik bedoel je hebt veel oude trage films. How wrong was i?
Deze film verveelt geen moment en is echt prachtig gemaakt. Schitterende decors, prachtige kostuums en briljante acteurs (bijv. Kirk Douglas) zorgen voor een subliem geheel. Het barst van de memorabele en spectaculaire momenten. Verder ook leuk om te zien dat Kubrick buiten experimentele films ook gewoon grootse projecten kan maken. Dit zonder ook maar een minpuntje te laten staan. Een legendarische filmmaker.

Ik haal gewoon alles uit de kast voor deze film!
5,0

avatar van brabusRUS
3,0
Zo dat was een lange zit! Heb de film lang uitgesteld, maar vandaag toch maar aan gewaagd. En het viel mee, maar vond 'm veel te lang duren. Jammer, want de film had prachtige stukken, maar had door de enorme tijdsduur ook een aantal trage, saaie stukken. Het decor, was zeker voor z'n tijd, erg mooi. Kirk Douglas deed het oke, maar niet super. De ster van de film was voor mij Peter Ustinov die een prachtige rol neerzette als Batiatus.

3*

3,5
TMP
Een mooi historisch epos. Hoewel de film ruim drie uur duurt, is deze zeer de moeite waard. De film biedt een aardige afwisseling van gevechten, politieke intriges en ook hier en daar wat relationele perikelen. Gelukkig treedt het liefdesverhaal niet al te zeer op de voorgrond, want de andere verhaallijnen zijn veel interessanter. Goed acteerwerk van de gehele cast, maar vooral Charles Laughton doet het erg goed als Gracchus. Een van de beste films die ik tot nu toe van Kubrick gezien heb.

avatar van Alittleromance
4,0
Dit vond ik de beste film in 1960.

avatar van Onderhond
0,5
Erg vermoeiend.

Het is duidelijk dat Kubrick niet echt volledig aan het roer stond van deze film. Nu ben ik niet zo'n fan van de man's moraliserende stijl, noch van zijn artistieke keuzes, maar een droge vertelselfilm als deze is natuurlijk wel het andere uiterste. Deed me zowaar verlangen naar wat inbreng van de regisseur.

Vond het visueel alvast erg lelijk. Technicolor is niet om aan te zien, afschuwelijke kleuren, potsierlijke achtergronden en niet te harden kleurcombinaties. Camerawerk is verder behoorlijk saai. Wel een paar indrukwekkende massascenes, al werden die ook fantasieloos in beeld gebracht. De vraag is ook maar hoeveel credit een regisseur verdient om X aantal mensen bij elkaar te brengen. Lijkt me eerder een budgetkwestie.

De soundtrack is veruit het meest irritante element van de film. Continue episch, om compleet gestoord van te worden in een film van 3+ uur die toch niet al te veel groots opgezette scenes kent. Ik ben al geen fan van die constant doorknallende muziek, hier leek het wel of Kubrick elke noot van zijn gehuurde orkestbak wou wringen.

Douglas en de rest van de cast konden me niet interesseren, het verhaal van Spartacus werd daarom ook niet meer dan dat. De Romeinse tijd is sowieso niet m'n favoriete setting, de middelmatig interessante avonturen van een slaaf brengen daar weinig verandering aan.

En dan zit je natuurlijk sterk aan te hikken tegen een speelduur van +3 uur. Een uurtje is te doen, maar die laatste twee uur waren oersaai. Mnee, veruit de minste Kubrick die ik gezien heb, en dat wil wat zeggen wetende dat hij ook Barry Lyndon op z'n naam heeft staan.

0.5*

avatar van Filmkriebel
4,0
pff wat een onzin.. dacht je dan technobeat te horen en neonverlichting te zien? Je lijkt in je comment volkomen te vergeten dat deze film uit de jaren '60 is. Dat het je ding niet is tot daar aan toe, maar die argumenten dan Probeer toch eens die film in zijn tijdscontext te bekijken.

avatar van Onderhond
0,5
Heb ondertussen genoeg jaren '60 films gezien die er heel wat beter uitzien en qua soundtrack een stuk subtieler begeleid worden (had ik kritiek op het muziekgenre dan?). Zelfs in zijn tijdscontext is het waardeloos.

avatar van Filmkriebel
4,0
Onderhond schreef:
had ik kritiek op het muziekgenre dan?.


Ja, je wijdt er een hele paragraaf aan.

Ik snap wel wat je niet bevalt maar dit zijn net allemaal typische eigenschappen voor dit soort historische epics. De decors, de choreografie van massa's figuranten, het bombasme. Zo had je er 13 in een dozijn in die periode. Geef dan gewoon toe dat dit niet jou soort films is, in plaats van elke eigenschap van zo'n film te gaan afkraken. Dat heeft weinig toegevoegde waarde. Ik vraag me dan ook af of er dan wel één film in dit genre en uit die periode is die je zou kunnen overtuigen?

avatar van Onderhond
0,5
Volgens is epische/bombastische muziek geen genre maar een keuze van uitwerking van een bepaald genre. Daarbij ook niet iets dat eigen aan een bepaalde tijd is, laat staan de jaren '60.

Probeer de volgende keer m'n argumenten misschien eerst te begrijpen voor er kritiek op te hebben.

Zo had je er 13 in een dozijn in die periode.

Zo heb je er vandaag de dag nog steeds 13 in een dozijn. Verder geef ik op twee plaatsen al aan (bovenaan over Kubrick, onderaan over het genre) dat dit niet mijn soort films zijn. Dat wil niet zeggen dat een film niet wat creatiever met z'n uitgangspunt zou kunnen omgaan.

Veel toegevoegde waarde hebben alle positieve geluiden van fans ook niet als je zo gaat redeneren.

avatar van mjk87
3,0
Onderhond schreef:
Vond het visueel alvast erg lelijk. Technicolor is niet om aan te zien, afschuwelijke kleuren, potsierlijke achtergronden en niet te harden kleurcombinaties.


Ik vind eigenlijk deze film in Technicolor nog wel te doen, vooral doordat de felle kleuren een beetje op de achtergrond blijven en het veelal bruinig is allemaal. Enigszins natuurlijk zelfs, niet alsof ze voor een plastic decor staan te spelen. Films als Singin' in the Rain of Funny Face (beide Technicolor) zien er dan weer lelijk gedateerd uit, en wel veel meer met die techniek.

Al moet ik deze nog eens terug zien, al zeer lang geleden.

avatar van Onderhond
0,5
mjk87 schreef:
veelal bruinig

Daar noem je dan mijn lievelingskleur

(en om een aantal mensen voor te zijn, sepia reken ik daar niet onder)

avatar van Filmkriebel
4,0
Onderhond schreef:


Probeer de volgende keer m'n argumenten misschien eerst te begrijpen voor er kritiek op te hebben.


Heb je het zo moeilijk met kritiek dat je onmiddellijk in de tegenaanval gaat?

Zo had je er 13 in een dozijn in die periode.
Zo heb je er vandaag de dag nog steeds 13 in een dozijn. Verder geef ik op twee plaatsen al aan (bovenaan over Kubrick, onderaan over het genre) dat dit niet mijn soort films zijn. Dat wil niet zeggen dat een film niet wat creatiever met z'n uitgangspunt zou kunnen omgaan.Had ik wel begrepen dat het jou soort films niet is... en dan gewoon omdat de film is zoals hij is. Dit genre vind ik zelf ook vrij uniform. Nauwelijks een verschil tussen dit, Quo Vadis, Ben Hur, Fall of the Roman Empire, etc. Allemaal dezelfde bombastische orkestrale muziek, hetzelfde gebruik van massa's, grandioze decors, klassieke Hollywood acteurs. Maar dan kun je ook meteen het halfje meteen gaan copy-pasten naar bovengenoemde titels met dezelfde argumentatie. Je bekritizeert toch ook geen western omdat er teveel cowboys en indianen in zitten?

avatar van Onderhond
0,5
Filmkriebel schreef:
Heb je het zo moeilijk met kritiek dat je onmiddellijk in de tegenaanval gaat?

Als de kritiek de eerste keer niet relevant is, ik het daarna verduidelijk en het dan blijkbaar nog niet aankomt ... dan wel ja.

Filmkriebel schreef:
Je bekritizeert toch ook geen western omdat er teveel cowboys en indianen in zitten?

Maar je mag wel een western prijzen omdat je cowboys en indianen leuk vindt? Bij formulefilms komt het er al snel op neer op je de formule kan smaken of niet. Daarna komt het vooral op details neer.

Ben Hur heb ik trouwens 1* gegeven, dus nuance is er zeker wel.

avatar van Filmkriebel
4,0
Onderhond schreef:

Bij formulefilms komt het er al snel op neer op je de formule kan smaken of niet. Daarna komt het vooral op details neer.


Goed, maar die details vind ik daarna niet meer relevant, omdat ze op elk van die formulefilms betrekking hebben. Dat zeg ik ook al de hele tijd.

Ben Hur heb ik trouwens 1* gegeven, dus nuance is er zeker wel.


En dat noem je nuance

avatar van Onderhond
0,5
Filmkriebel schreef:
En dat noem je nuance

Volgens mij de definitie van nuance.

ipman-99
"A good body with a dull brain is as cheap as life itself." ... " !!!
Fantastische Historische klassieker (Heropfrissing) !!! Van een legendarische historische (epos) film gesproken,
inclusief met legendarische acteurs zoals o.a Kirk Douglas ("The War Wagon"), Laurence Olivier ("The Boys From Brazil"), Peter Ustinov ("Death On The Nile"), Jean Simmons ("The Big Country") en Tony Curtis ("The Great Race"), Charles Laughton ("Young Bess"), John Gavin ("Psycho") !
Een legendarische historisch epos met prachtige locaties, settings, muziek, kostuums en groots opgezette veldslagen zonder de effecten trukendoos van Hollywood ! Regisseur Stanley Kubrick maakte in 1960 een geweldig epos waar ik de dag van vandaag nog steeds kan van genieten.
Je moet dit niet vergelijken met de serie "Spartacus" omdat (vanzelfsprekend) nu eenmaal beiden in andere 'werelden' zijn gemaakt ... ! Het tijdsbeeld was toen anders, is nu anders !
Echt geweldig de rol van Peter Ustinov alias Batiatus !
Jean Simmons alias Varinia zet een geweldige rol neer als de 'vriendin' van "Spartacus".
John Gavin was op zijn beurt dan weer geweldig als Julius Caesar.
Kirk Douglas (geboren 9 december 1916 - en nog steeds op dit moment onder ons) zet een geweldige 'Spartacus' neer.
Prachtig was om Kirk Douglas in een interview te zien samen met Liam Mcintyre ..., je weet wel die andere 'Spartacus' !

JvB Lucas
Spartacus

Ik weet dat Stanley Kubrick, mede dankzij deze film, niet trots was op de beperkte artistieke vrijheid die aan regisseurs werd gegeven in Hollywood, maar ik moest zeggen dat dit een erg indrukwekkende film is. Kubrick vertelt hier een prachtig mooi geschiedenisverhaal zowel uit de ogen van de machtige Romeinen als dat van de in opstand gekomen slaven. En daaruit wordt heel veel moois gehaald.

Damn, die 3 uur (ik heb de gerestaureerde versie gezien) gingen vliegensvlug voorbij en ik heb in volle teugen genoten. Ten eerste is deze film prachtig opgenomen. Mooie shots van de woestijn, van Rome en allerlei schitterende settings. Een waarlijk genot. De cast was overigens ook erg goed; Kirk Douglas in de "legendarische" rol van Spartacus en Laurence Olivier als Crassus, damn die laatste zet hier een voortreffelijke kwaadaardige man neer. Ook nog leuk was de rol van Tony Curtis als Antoninus. Acteerwerk is subliem en de personages worden fantastisch neergezet en allen krijgen ze een voldoening gevende uitwerking. Tevens verschilt Spartacus heel erg veel van de emotionele afstandelijk die meestal te zien is in Kubrick's oeuvre. Deze film is erg ontroerend en bezorgt bij wijlen kippenvel met als hoogtepunt die laatste scène met Spartacus die aan het kruis hangt en Varinia zo onopvallend mogelijk nog probeert Spartacus zijn zoon te laten zien met als afsluiting dat ze hem aan de voeten kust en vervolgens weg rijdt.

Spartacus is een zwaar indrukwekkend historisch epos wat maar weet laat zien hoe veelzijdig Kubrick als filmmaker is.

avatar van aspro
5,0
ipman-99 schreef:
"A good body with a dull brain is as cheap as life itself." ... " !!!
Fantastische Historische klassieker (Heropfrissing) !!! Van een legendarische historische (epos) film gesproken,
inclusief met legendarische acteurs zoals o.a Kirk Douglas ("The War Wagon"), Laurence Olivier ("The Boys From Brazil"), Peter Ustinov ("Death On The Nile"), Jean Simmons ("The Big Country") en Tony Curtis ("The Great Race"), Charles Laughton ("Young Bess"), John Gavin ("Psycho") !
Een legendarische historisch epos met prachtige locaties, settings, muziek, kostuums en groots opgezette veldslagen zonder de effecten trukendoos van Hollywood ! Regisseur Stanley Kubrick maakte in 1960 een geweldig epos waar ik de dag van vandaag nog steeds kan van genieten.
Je moet dit niet vergelijken met de serie "Spartacus" omdat (vanzelfsprekend) nu eenmaal beiden in andere 'werelden' zijn gemaakt ... ! Het tijdsbeeld was toen anders, is nu anders !
Echt geweldig de rol van Peter Ustinov alias Batiatus !
Jean Simmons alias Varinia zet een geweldige rol neer als de 'vriendin' van "Spartacus".
John Gavin was op zijn beurt dan weer geweldig als Julius Caesar.
Kirk Douglas (geboren 9 december 1916 - en nog steeds op dit moment onder ons) zet een geweldige 'Spartacus' neer.
Prachtig was om Kirk Douglas in een interview te zien samen met Liam Mcintyre ..., je weet wel die andere 'Spartacus' !
hij schijnt naar verluid geboren te zijn in Amsterdam.

3,5
prima film, vind dit beter dan die serie van nu

avatar van Piratje
5,0
Een uiterst meelevend geromantiseerd historisch verhaal dat Stanley Kubrick wist te vertellen met topsterren uit de jaren 60 die het vandaag nog steeds als film doen, zonder veel trucages.
Ook al duurde deze film meer dan drie uren. Meeslepend Romeins drama vol wantrouwen... Voorteken van hun ondergang.
Ustinov - Douglas - Curtis - Simmons... Allen toppers die het beste van zichzelf gaven om deze meer dan een halve eeuw oude film vandaag nog aangrijpend te te voelen.
Ook hier speelt de dictatuur van geld, macht en politiek de hoofdrollen. Om de massa zoet te houden geblindoekt door een schijndemocratie van eigenbelangen met vrijgevigheid van postjes en luxe.
Een film om aan te raden en verdient met de max van de punten te gaan lopen.
Behoort zeker tot een van mijn top tien van de films ooit.

justforuse
Goede en leuke film, maar natuurlijk totaal niet historiegetrouw. En nee, ik ga niet overal op in, maar als men dit schrijft:

" Crassus lijsten laat ophangen met politieke vijanden van de staat. Dit moment is een sneer naar de zwarte lijst waarop tien namen stonden van mensen die niet meer in Hollywood mochten werken vanwege communistische sympathieën. "

Dan denk ik: wat een gelul. Dit is namelijk zeer wel en historisch en realistisch en echt en geef er nog meer namen aan gebeurd in die tijd. In de eerste eeuw voor christus, waarin de Republiek op springen stond door acties van oa Sulla (even genoemd in de film), bestonden dit soort lijsten zo af en toe. Sulla himself liet al lijsten samenstellen met mensen (leden van de senaat etc. ) die ter dood gebracht moesten worden. Eigenlijk zielig dat gedacht wordt dat dat iets is van deze tijd en dat men daar een hedendaags politiek statement in moet gaan zien. Learn History. En dat dan dus terwijl deze film grotendeel gewoon een driestuiverromannetje is zonder historische gelijkenis.

avatar van RuudC
4,0
En wederom is de ware hand van Kubrick onzichtbaar. Spartacus is een historisch drama in de lijn van Ben-Hur en The Ten Commandments, maar dan zonder de religieuze inslag. Liefhebbers van dergelijke films kunnen hun slag slaan (wie dat nog niet gedaan heeft uiteraard), want de film zit vol technicolor decors, vele klassieke kostuums, aardige actie, gekibbel en romances. Kirk Douglas is iets minder imposant dan in The Vikings, maar zet verder een prima rebellenleider neer. De film bouwt langzaam maar duidelijk op en probeert vooral veel uit te leggen. Beide kampen krijgen volop aandacht en dus krijg kan het je niet ontgaan wat de argumenten zijn van de opstandige slaven en de Romeinen. Zelfs als de strijd gestreden is, worden nog veel zaken belicht. Wie klassieke geschiedenis interessant vindt, ziet hier een redelijk interessante periode terug, waarbij vooral de naam van (de hier nog jonge) Julius Caesar opvalt. Het interessantst is de grote veldslag waarbij de Romeinse legioenen schitterend over het slagveld marcheren. Toch jammer dat Spartacus een droge weergave is met als enige flair de typische opbouw en kostuums, die je wel meer ziet in de jaren vijftig. Kubrick had hier in mijn ogen veel meer mee kunnen doen.

avatar van K. V.
3,5
Dit soort films is meestal niet echt m'n ding, maar 'k heb me er toch eens aa gewaagd.
'k vond het eerste uur het boeiendst. Niet dat de 2 andere uren niet interessant waren, maar waren toch minder m'n ding.
De film bevatte zelfs wat romantiek dat 'k eigenlijk niet verwacht had, dus dit was nog leuk meegenomen.
Visueel stelde de film niet meteen teleur en voelde niet echt gedateerd aan.
De cast deed het ook niet slecht.
Het zal zeker nooit m'n favoriete genre worden, maar al bij al toch de moeite om eens gezien te hebben.

avatar van stefan dias
3,5
Nog eens gekeken en het valt op: Kirk Douglas speelt een bijrol in zijn eigen film. Het zwaartepunt ligt op de machtsstrijd tussen Gracchus en Crassus. Tussen Laughton en Olivier. wat een kanjers, heerlijk spel om duimen en vingers bij af te likken. Daar heeft de stompzinnige pruik van Douglas niest tegen in te brengen.

3,5
Goede klassieker, alhoewel ik hem toch wel wat gedateerd vind af en toe. Te lang en te traag.

3,5
Deze film heeft zijn speelduur tegen. Het haakt de vaart uit de film en daardoor komt het dat het middenstuk nogal saai en langdradig overkomt.
Het eerste uur is veruit het beste.

avatar van cor1946
3,0
Wat een langdradig gedoe, kan me nog herinneren toen de film in 1960 uitkwam(was ik 14 jaar) toen was het een sensatie. Tegenwoordig zit er gelukkig meer vaart in de films en daar hou ik van.. Het is wel goed gespeeld allemaal door deze goede acteurs en groots opgezet.

avatar van de grunt
4,0
Eén van de meest belabberde blu-ray schijfjes krijgt een remaster. Iets wat deze epische krijgersfilm ook verdiend. Yes.

Restored Spartacus Heading to Blu-ray

Gast
geplaatst: vandaag om 11:54 uur

geplaatst: vandaag om 11:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.