• 9.373.532 stemmen

Met onder meer: Pierce Brosnan, Sean Bean en Famke Janssen

Gesproken taal: Engels, Russisch en Spaans

Releasedatum: 7 december 1995

Plot GoldenEye

"No limits. No fears. No substitutes."

De Koude Oorlog is voorbij, maar de Russische maffia viert hoogtij en wil de wereld in haar macht krijgen. Gelukkig is er geheim agent 007 om daar een stokje voor te steken. Bond moet samen met Natalya het wereldgevaarlijke wapen Goldeneye uitschakelen.

Alec Trevelyan

General Arkady Grigorovich Ourumov

Boris Grishenko

avatar van thunderball

thunderball

Hallo allemaal, ik vind GoldenEye tamelijk goed maar zeker niet de beste Bondfilm.

Destijds had ik zoiets van:

ok, dit is een goed begin van Pierce Brosnan, de volgende keer nog een stuk beter en dan wordt het pas echt goed!

Helaas werd het daarna per film telkens een stuk slechter en is achteraf gezien deze de beste van Pierce!

Het zwakke vind ik voor al dat hij van Q een BMW Z3 helemaal vol met technische snufjes krijgt maar dat daar de rest van de film totaal niks meer mee gedaan wordt.

Feitelijk zit je toch de hele film te wachten tot dat Bond die auto gaat gebruiken, maar op een heel kort fragment na, waarin hij in ieder willekeurige auto had kunnnen rijden is er verder niets meer van de auto te bekennen. Erg vreemd en onlogisch!

Femke is natuurlijk erg goed en super sexy (zoals gewoonlijk!) en de tank scene is een klassieker!

Alleen de muziek van Eric Serra voldoet niet aan James Bondmaatstaven, het heeft zo z'n momenten, maar over het algemeen niet bijzonder en is het iemand ooit ook opgevallen dat de irritante eindsong ook al instrumentaal door Serra is gebruikt voor de aftiteling van de Luc Benson film Leon? Wat een oplichting eigenlijk!

4 sterren!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Lang geleden gezien maar..

gewoon een prachtfilm, prachtige locaties en wijven en die tank scene was ook te gek.

pierce brosnan is gewoon een goede james bond!

moet hem binnenkort maar eens kopen

4,5

avatar van gotti

Blijft één van de leukste Bond Films. De beste met Brosnan, in ieder geval. Blijft toch altijd leuk, knokken tegen de russen...

avatar van Arie18

Arie18

Ja deze staat in mijn top 3 beste bondfilms ever.

Ik heb hem gister voor de zoveelste keer gezien.

Pierce Brosnan is en blijft voor mij de beste bond-acteur!

avatar van Theunissen

Na 3 tegenvallende James Bond film eindelijk weer eens een spetterend James Bond film met veel actie. Dat was vooral te danken aan Pierce Brosnan en Famke Janssen die zeer goed spelen. Het verhaal is goed, de vaart zit er goed in, de actie is uitstekend en er zit eindelijk weer eens wat humor in wat ik miste in de vorige 2 delen. Deze behoort zeker tot de betere James Bond films.

avatar van Zinema

Brosnan's debuut.

En gelijk een leuk debuut. Dit is namelijk een aardige Bond met een aantal spectaculaire scenes. Brosnan brengt hoop na Dalton. Helaas was het ook zijn enige goede Bond. Met de prachtige Janssen.

Goed.

avatar van JoepDobe

JoepDobe

James moet weer eens de wereld redden...

Een van de beste bonds. Brosnan is stoer en heeft een charmant klankje in zijn stem waarmee hij de vrouwen in het katzwijm laat vallen. Sean Bean speelt goed de slechterik en Famke is goed op dreef met haar dijen. De beste of ena beste (goldfinger) bond.

Beste Scene: Eindgevecht

Bekendste Scene: Autorit

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Haha! Als Pierce Brosnan met een tank door die Russische straten cruist ! Geweldig moment . Daarnaast biedt GoldenEye een opeenstapeling van andere leuke en spectaculaire scenes. Deze film staat in het rijtje Goldfinger, Casino Royale. Een must-see voor iedereen die James Bond cool vindt.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Zeer goede Bondfilm. Harde actie scene's. Vooral de befaamde opening scene waarin Bond tracht te ontsnappen met een vliegtuig is fantastisch. De eerste Bondfilm van Pierce Brosnan is in mijn ogen geslaagd. 4,0 maar de nintendo game is meesterlijk.

avatar van Metalfist

Metalfist

No limits. No fears. No substitutes

Deze 17e James Bond luidde volgens vele een nieuw tijdperk in voor de James Bond franchise. Ik had eerlijk gezegd mijn twijfels omdat ik vroeger al fragmenten had gezien van Brosnan als Bond en dat die niet echt goed waren. Uiteindelijk een beetje wantrouwig aan de film begonnen maar het was zonder twijfel een aangename verrassing.

Waar ik me direct over verbaasde was het kwaliteitsverschil tussen deze en Licence to Kill. GoldenEye oogt zeer fris en het is bijna niet voor te stellen dat de films elkaar opvolgen. Er zit natuurlijk wel 6 jaar tussen beide films maar toch, het is het vermelden waard.

GoldenEye zelf opent zeer sterk, vooral doordat je als kijker eindelijk eens een gezicht op een andere 00 kunt plakken. De scène verloopt met serieuze adrenalinestoten maar komt dan jammer genoeg overdreven aan zijn einde met Bond die een vliegtuig achtervolgt op een brommer, met vliegtuig en brommer over een klif vliegt om dan uiteindelijk in het vliegtuig terecht te komen en het nog net voordat het crasht te kunnen optrekken. Nu zijn de Bond-films altijd al wel wat overdreven geweest maar dit kan bij mij niet door de beugel. Het idee van 006 te introduceren is iets wat ik alleen maar kan toejuichen maar het wordt tegelijkertijd ook een minpunt, namelijk zijn schijndood en ontpopping tot bad-guy. Nu vond ik het op zich niet erg dat dit gebeurde en het had de potentie om een serieuze twist te worden maar zet dan niet als maker de naam van de acteur in het groot op de openingscredits. Ik had Sean Bean direct herkend in de rol van 006 en toen hij werd neergeschoten begon er bij mij wel iets te rinkelen dat het niet het laatste was wat we van hem hebben gezien mede doordat zijn naam in het groot op de credits stond. Als kijker begin je dan meteen door te denken en dan moet je al niet echt een geoefend kijker zijn om door te hebben dat 006 de rol van Janus op zich zou nemen. Jammer want als deze fout zich niet nu had voorgedaan dan zat het er wel eens dik in dat deze Goldfinger ging overstijgen. De rest van het verhaal verloopt interessant en spectaculair en bevat zonder twijfel een paar van de bekendere Bond-scènes waaronder een achtervolging per tank in de straten van St. Petersburg. Ook de climax behoort tot het beste van wat Bond-reeks te bieden heeft.

Ik zei het hierboven al dat ik vroeger een aantal stukken van Brosnan als Bond had gezien en dat ik dat niet goed vond. Nu was dat niet in deze film want ik herinner me een scène waar Bond met auto en al over een bevroren meer ofzoiets scheurt. In ieder geval, ik keek er tegenop om Dalton te moeten ruilen voor Brosnan maar er was geen enkele reden voor. Brosnan is gewoonweg een uitstekende Bond. Hij is niet zo rauw en realistisch als Dalton in Licence To Kill en hoewel ik graag had gehad dat ze met hem hadden voortgedaan past Brosnan uitstekend in de reeks. Het is zijn eerste keer dat hij de rol op zich neemt maar hij heeft al perfect de flair en humor van een Sean Connery. Benieuwt hoe de andere films uitdraaien. Sean Bean is uitstekend maar mijn aandacht ging toch meer uit naar Famke Janssen als de dame met de hilarische naam, Xenia Zirgavna Onatopp. Uitmuntende rol maar jammer genoeg een niveau dat ze hierna niet meer heeft bereikt. Izabella Scorupco deed me als Natalya eigenlijk vrij hard denken naan Carey Lowell in Licence To Kill maar dat is in mijn ogen wel een compliment. Waar ik nog het meeste van verschoot was de geslachtsverandering die ze M hebben laten ondergaan. Het was toch even wennen om Judi Dench in die rol te zien maar ze doet het niet slecht.

Dan rest tenslotte alleen de titelsong. Geschreven door Bone en The Edge van U2 en uitgevoerd door Tina Turner en zonder twijfel de meest bekende song. En terecht want Tina Turner zet een dijk van een nummer neer dat waarschijnlijk nog regelmatig door mijn hoofd zal spoken.

Wederom één van de betere Bonds terwijl ik het niet had verwacht. Benieuwd hoe die andere met Brosnan zullen uitdraaien.

avatar van DVD-T

DVD-T

Na Licence to Kill zou het maar liefst zes jaar gaan duren voor er een nieuwe Bond kwam. Aan Martin Campbell de taak om 007 een nieuwe start te geven. Iets wat hij later ook zal doen met Zorro en het geweldige Casino Royal. GoldenEye is trouwens nooit echt een favoriet van mij geweest.

Een frisse start was er voor Bond. De situatie in de wereld was veranderd dus ook de Britse spion moest meegaan met de tijd. Een nieuwe Bond is er gevonden in Brosnan, die het niet slecht doet. Mijn favorieten zullen echter altijd Sean Connery en Roger Moore blijven. GoldenEye is een beetje half geslaagd. Het verhaal is niet altijd even interessant en leuk, en komt ook nogal traag op gang. Het tempo voor de rest van de film ligt verder ook niet zo hoog. Doet de film wel wat de das om. Buiten de Bond-theme en de titel song voelt het geheel ook niet Bonds aan. Gelukkig is dit in, en velen zullen het niet met mij eens zijn, in Tomorrow Never Dies allemaal wat beter. De actie scènes zien er wel weer spectaculair uit, met als hoogtepunt natuurlijk de Tank chase door St. Petersburg. Geweldig moment. Ook de gadgets hebben een mooie upgrade gehad. Als actie film is het dan ook zeker geslaagd, en bied het genoeg vermaak om net boven het de middelmaat uit te stijgen.

Acteer werk is dik in orde. Brosnan zit al goed in zijn rol. De Bond girl gespeeld door Scorupco voegt echt iets toe aan het verhaal, en mede door haar spel komt ze echt geloofwaardig over. Sean Bean speelt een heerlijke schurkenrol die hem op het lijft lijkt te zijn geschreven. Desmond Llewelyn lijkt met de film alleen maar beter en leuker te worden. Onze eigen Famke Janssen ben ik wat minder over te spreken. Een half Russisch/Nederlands accent en de overacting helpen daar ook al niet in mee.

Film technisch wat pover. Wel wat moderner geschoten, maar af en toe vind is het beeld wat vaag en is het wat slecht belicht. Op dvd zien de beelden er nog ouder uit dan bijv. Dr. No of From Russia With Love. Ook het gebruik van miniaturen en visual effects valt te veel op, wat niet het geval zou mogen zijn. De muziek is ook niet geslaagd. Het elektronische werkt voor geen meter, en pakt nimmer de goede sfeer. De titel song is wel heerlijk, en Tinas' stem past perfect in de Bond wereld.

Jammer dat het verhaal wat traag verloopt, wat meer tempo had de film zeker geen slecht gedaan. Toch bied deze 17e 007 weer een hoop vermaak.

avatar van Lau1986

Lau1986

De eerste film met Pierce Brosnan in de rol van James Bond. En ik vond het een vermakelijke James Bond, je merkt wel dat Bond een wat modernere impuls krijgt. De actie was leuk, er waren wat dingen die natuurlijk impossible zijn, maar goed daar is het James Bond voor. (vrije val en in het vliegtuig klimmen bijv.)
Ook komt zijn tegenstander uit een verrassende hoek en speelde die bovendien een zeer goede rol.

avatar van Film Pegasus

Goldeneye is de film waarmee Martin Campbell er in geslaagd is om zover de studio dat toeliet een upgrade te maken van de filmreeks. Een heilige formule waar niet aan geraakt mocht worden. Nochtans was er meer gedurfd ten tijde Timothy Dalton. Vooral tijdens Licence to kill. Goldeneye houdt zich terug aan de vaste formule ten tijde van Roger Moore, maar wordt toch iets flitsender dankzij Martin Campbell. Ik moet wel toegeven dat de film ondertussen ietwat gedateerd is en dat je ondanks de betere regie nog steeds de vaste formule tegenkomt. Die formule verpest deels de filmreeks, omdat ze zorgt voor scènes die te geforceerd zijn. Het geflirt met Monneypenny, de slapstickgadgets met Q, het gemor van M en een hoop flauwe oneliners.

Brosnan is gelukkig al iets harder dan Moore, maar je mist de echte spionnen als Connery en Dalton. Het gaat allemaal wat te gemakkelijk. Brosnan moet nog wat in z'n rol groeien en zal later veel beter presteren. De film is nog wat te humoristisch bedoeld en ik ben al niet echt een liefhebber van de 'grappige Bond' die we ook al zagen bij Moore.

Toch een pluspunt dat door velen zal afgeschoten worden: de soundtrack. Eric Serra is dan wel geen John Barry, hij legt er wel z'n eigen stijl in en zorgt voor een modernere sound zonder de sfeer van weleer te vergeten. En uiteraard de titelsong van Tina Turner, geschreven door de mannen van U2 dat toch één van de betere Bondsongs geworden is.

avatar van K. V.

K. V.

Dit was de eerste James Bond die 'k in de bios had gezien en het is dan ook een toppertje.

Er is wel heel wat veranderd met de vorige: M is nu een vrouw, een nieuwe Moneypenny en een nieuwe Bond. Pierce Brosnan doet dit dan ook met verve is is voor mij zeker een van de betere James Bonds.

De film bevat weer de vertrouwde elementen: snelle wagens, gadgets, veel actie, leuke oneliners en nog eens een goeie titelsong.

Toch wel een van de betere James Bondfilms.

avatar van Spetie

GoldenEye behoort zeker tot de betere Bondfilms en is zonder twijfel de beste met Pierce Brosnan in de van 007.

Brosnan is wel een verfrissende Bond, die de rol beter invult dan Dalton. Toch blijven Moore en Connery nog wel wat beter. Wat vooral opvalt aan deze Bond, zijn de spectaculaire actiescènes. Vooral die met de tank in St Petersburg, is echt geweldig goed uitgevoerd. En zo zitten er nog wel een aantal leuke actiescènes in. Brosnan legt ook duidelijk wat meer humor in zijn rol als zijn voorganger en dat werkt ook redelijk goed.

Verder is het een typische Bondfilm, die volgens de bekende formule gemaakt is. Een aardig verhaaltje, met daaromheen veel actie, diverse snufjes, Q, M, miss Moneypenny en ga zo maar door. Dat is helemaal niet erg, maar desondanks is het wel begrijpelijk dat men Bond op een gegeven moment wel een beetje zat begon te worden. Daarom probeerde men met Daniel Craig daarna ook weer iets nieuws. Ik ben trouwens stiekem toch wel benieuwd waar men straks weer mee komt.

GoldenEye is inmiddels een echte Bond klassieker. Een leuk verhaal, met sterke actie en aardige humor. Laat ik vooral de titelsong van Tina Turner niet vergeten, die ook tot de besten uit de reeks behoort. Prima Bond dus.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Bond zoals het hoort.

De proloog moet tot de beteren uit de Bondreeks behoren. Het spionagesfeertje zit er meteen in en het is leuk om eens een andere 00-agent te zien. Een eerste climax volgt als 006 neergeschoten wordt.
Nadien ontvouwt het verhaal zich op een rustige manier, evenwel zonder de spanning te verliezen. Want daarin onderscheidt GoldenEye zich van een hoop andere Bondfilms: de volle speelduur blijft een zekere spanning behouden.
Het verhaal is trouwens één van de leukere die ik totnogtoe in een Bondfilm heb zien passeren. De badguy van dienst is niet de zoveelste slungelige vent die de wereld wil veroveren, maar eentje die een motief heeft en een fatsoenlijk uitgewerkt plan om zijn doel te bereiken. Het leukste aan de badguy echter is dat hij Bonds gelijke is. Hij kent Bond en diens omkadering.
Zoals gezegd wordt de spanning zorgvuldig opgebouwd, met een spannend slot tot gevolg, waarin Bond nog eens hard voor de dag komt.

Pierce Brosnan geeft hier een geweldige invulling van de rol. Zijn Bond is behoorlijk hard en ik zou hem zelfs een lichte verbetering ten opzichte van Timothy Dalton willen noemen. Brosnan is misschien net iets minder spion, maar wel meer womanizer en charmeur. Net als bij Dalton echter is ook zijn komische timing niet wat het moet zijn.
Sean Bean steelt de show. De beste man is al geruime tijd één van mijn favoriete acteurs en slaagt er in om een dreigende badguy neer te zetten. Zijn timing is trouwens een pak beter dan die van Brosnan.
Famke Janssen is hier een bloedmooie verschijning, maar net iets te veel van het goede. Haar beestachtige seksuele handelingen zijn wat misplaatst en af en toe is ze wat te veel Lara Croft. Izabelle Scorupco is eveneens een mooie dame en doet het zowaar niet slecht.

De periode tussen Licence To Kill en GoldenEye heeft de Bondreeks duidelijk goed gedaan. Zowat alles voelt hernieuwd en fris aan. De gehele sfeer die deze film uitademt doet terug denken aan de beginperiode van de filmreeks. Ondertussen ziet GoldenEye er lichtjes gedateerd uit, maar de Bondsfeer die het uitademt mag niet geminimaliseerd worden.
De alombekende titelsong van Tina Turner vind ik wat minder. Het is een lied dat zeker blijft hangen, maar echt genieten kan ik er niet van - ondanks dat ik Tina Turner best wel kan waarderen als zangeres.
GoldenEye had nóg beter geweest als enkele flauwe passages en one-liners geschrapt waren geweest, maar goed, je kan niet alles hebben.
From Russia With Love blijft mijn favoriete Bondfilm, maar deze komt stevig op plaats 2 te staan.

"Why can't you just be a good boy and die?"

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Niet mijn favoriete aflevering. Na Skyfall had ik wel zin in nog een Bondfilm. Het was weeral lang geleden dat ik GoldenEye had gezien. Eigenlijk niet meer sinds de bioscooprelease destijds, wat vliegt de tijd toch. Maar deze eerste film met Brosnan werd bij mij geen favoriet. Het Koude Oorlog verhaal is wel typisch, maar heel wat elementen kon ik niet smaken zoals die computer geek en de Bond girls. Ook Sean Bean vond ik geen bijster goede badguy. Positief waren dan weer die tank scène en de finale. Dat maakt van GoldenEye uiteraard ook geen slechte film, verre van, maar mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar The World is Not Enough.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Eerste Bond film met Pierce Brosnan, die meteen bewijst dat hij een juiste keuze was als Bond acteur.

Prima verhaal met uitstekende special effects.

Goede rol ook van de Nederlandse Famke Janssen.

Ik vind dit een van de beter geslaagde filmen uit de reeks, mede door Pierce Brosnan.

Heb eigenlijk weinig of niets toe te voegen aan mijn eerdere commentaar, alleen dat het geluid van deze film op blu-ray fenomenaal is.

avatar van roeman

roeman

De eerste met Brosnan en dat viel op zich niet tegen, maar toch vond ik dat Famke Jansen de show heeft gestolen. Het plezier straalde van het doek, ze deed het uitstekend naast grote namen.
De schurk vond ik niet echt overtuigen en de actie was redelijk over de top. Ook het meisje in nood kon mij niet bekoren, eigenlijk vond ik daar maar een huilbaby, vooral toen ze gered werd uit de helicopter en ze toen Bond begon te slaan en schoppen, sorry waar sloeg dat op?
Maar goed al met al niet slecht voor een first timer en ik vond de nieuwe M en de nieuwe Moneypenny ook erg goed gevonden. Een soort frisse wind zeg maar.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin een geheim wapen in de handen komt van een Russische generaal. Na een afwezigheid van zes jaar blaast Martin Campell nieuw leven in de Bond-reeks, en gooit het deels ook over een andere boeg. Wat mij betreft één van de meest spectaculaire Bonds. Pierce Brosnan stelt niet teleur en Famke Janssen (in haar doorbraakrol hier) zet haar personage lekker speels neer.

avatar van Freud

Freud

Ik ben nooit een groot fan geweest van James Bond en had er maar een paar (oudere) films van gezien - de reden dat ik een tijdje terug begonnen ben met een chronologische rit door het hele Bond-universum. Dat valt me niet tegen, nog geen echt meesterwerk gezien maar toch steeds onderhoudend en goed gemaakt. Tot ik bij deze aankwam: je reinste bagger! Wat waren de jaren '90 toch een verschrikkelijk smakeloos decennium... Alle stijl is uit Bond weg, het is enkel nog actie en lelijke special effects. Begint al bij de verschrikkelijke begintitels, maar het loopt helemaal fout bij de actiescenes waar Bond ineens de halve wereld begint uit te moorden, totaal belachelijke stunts uithaalt die enkel bedoeld lijken om een puberpubliek aan het lachen te brengen, en nog fouter bij miss Onatopp, een totale vergissing om gewoon snel te vergeten. Het verhaaltje is niet beter of slechts dan anders, maar het scenario bevat vooral vergissingen en onbedoelde parodieën op waar Bond eigenlijk voor zou moeten staan. Brosnan vind ik de minste Bond tot nu toe, maar dat is niet zo'n enorme ramp, hij kan er nog mee door. Ik vrees echter dat al zijn films zo'n rotzooi gaan zijn als deze...

avatar van John Barry

John Barry

In 1995 kwam 6 jaar na Licence To Kill GoldenEye uit. Timothy Dalton word vervangen in deze film door Pierce Brosnan en die speelt de rol van James Bond met overtuiging in deze erg goede Bond film.

Ondanks dat Timothy Dalton aardig was in The Living Daylights sloeg Dalton de plank volledig mis in Licence to Kill en ik ben blij dat in GoldenEye Pierce Brosnan speelt die Dalton eigenlijk in alles overtreft. De Bond van Pierce Brosnan vind ik een soort kruising van hoe Connery en Moore hem gespeelt, hebben maar Brosman weet er voldoende zijn eigen draai aantegeven .Van alle James Bond films waarin Brosman speelt acteert hij in deze film het beste.

In deze film krijgen we voor het eerst een vrouwelijke M, Ik vind zelf de M Judi Dench de beste M. Bernard Lee en Robert Brown deden het zeker niet slecht als M maar Judi Dench is voor mij gewoon de M en ik vind het jammer dat ze in Skyfall eruit is geschreven. Dat we zolang een vrouwelijke M hebben gehad ( van GoldenEye tot skyfall zo 17 jaar ) is voor mij ook een signaal dat de tijd voorbij is dat de Bond meisjes aan het handje van Bond lopen.

Dat de Bondmeisjes niet meer aan het handje van Bond lopen bewijst Izabella Scorupco als Natalya Simonova . Izabella Scorupco acteert goed maar op sommige momenten is haar karakter een beetje irritant maar toch is Natalya Simonova een geslaagd personage .Famke Janssen als Xenia Onatopp doet me denken aan Bárbara Carrera uit Never Say Never Again maar in tegenstelling tot Bárbara Carrera weet Famke Janssen wel hoe je een gestoorde vrouw kan neerzetten.

Erg goed vond ik Sean Bean als Alec Trevelyan Deze man is Bonds beste vriend maar de beste vrienden worden later elkaars tegenstanders Sean Bean zet een van de beste schurken rollen neer uit de reeks.
Robbie Coltrane als Valentin Dmitrov Zukovsky vond ik geweldig zijn scene met Pierce Brosnan vond ik hilarisch. irritant vond ik Alan Cumming als Boris Grishenko , Alan Cumming probeert grappig te zijn maar dat is hij niet. Wel leuk is dan wel weer Gottfried John als General Ourumov.

Het verhaal van de film is erg goed Het verhaal is voor Bond persoonelijk omdat hij tegen zijn (oud) vriend moet strijden en hoewel we nu uit de koude oorlog zijn in deze film hebben ook de Russen een grote rol in de film.

De actie in de film is erg goed in de openings scene krijgen we de bungeejump van Bond van de dam erg indruwekkend die sprong, Ik vind dan alleen de manier hoe Bond ontsnapt aan het eind van de openings scene een beetje ongeloofwaardig.
De beste actie scene zit in het midden van de film Bond rijdt in een tank rond door Sint-Petersburg en zet de hele stad op stelten De finale van de film had van mij nog ietsje spetaculairder gemogen al is het einde van de film zeker niet slecht. Het gevecht tussen Alec Trevelyan en Bond vond ik erg goed

Leuk dat de Aston Martin in deze film terug komt, Bond rijdt in deze film ook in een BNW en die auto heeft weer de gebruikelijke gadgets . Ik vind het jammer dat daar niet zoveel in de film meegedaan is.

De muziek van Eric Serra vindt ik vershikkelijk. Zijn muziek komt niet in de buurt van de kwaliteit van de muziek van John Barry en David Arnold.

Na het tegenvallende Licence To Kill is GoldenEye weer een uitstekende Bond film na GoldenEye werd het allemaal weer een stuk minder.
4,5 sterren voor deze film

avatar van Pitakaas

Pitakaas

En toen was het effe stil. De laatste twee Bondfilms waren een gemiddeld succes, maar vooral in de Amerikaanse markt boekte men wat tegenvallende resultaten. Toch was de wens om met Dalton nog door te gaan. Maar helaas overleed Richard Maibaum in 1991, de scriptwriter van vrijwel elke Bond film waaronder mijn meest favoriete. Ik ben van mening dat Maibaum wellicht nog een groter aandeel heeft in de populariteit van 007 dan Ian Fleming zelf. Dit groot gemis was lastig om op te vangen.

Daarnaast had de productiemaatschappij nog flinke schulden vanwege ietwat tegenvallende resultaten van de vorige 2 Bondfilms en vooral het dure Moonraker wat miljoenen had gekost. Per slot van rekening kwam er ook nog een flinke ruzie over de rechten van James Bond, wat uiteindelijk er toe leidde dat GoldenEye pas 6 jaar na Licence to Kill zou verschijnen.

Zonder Dalton overigens, die vond het allemaal wat te lang duren en hield de eer voor zichzelf. Zo kwam men uit bij Brosnan. Iedereen heeft z'n eigen favoriete Bond, en het is lastig om niet je oordeel over de films door te spiegelen op Bond zelf, maar Brosnan is mijn favo Bond. Heeft de charisma, looks, talks en alles wat ik van de geheime agent verwacht. Daarnaast spelen nostalgische gevoelens natuurlijk ook wel mee aangezien de Brosnan Bondfilms de films zijn waarmee ik ben opgegroeid.

De film begint prima. Wel mis ik de oorspronkelijke Bond muziek een beetje. John Barry doet inmiddels niet meer mee en Eric Serra neemt hem over. Geen fan van. Er zitten ook allemaal schijt irritante geluidseffectjes door. In de intro zien we Bond met een heuse AK47 aan de slag gaan. Dit zegt veel over de weg waar Bond is ingeslagen. Dikkere actie en meer spectaculaire actiescenes. Minder stealth en handguns dus. De stunt met het vliegtuigje waarmee de intro wordt afgesloten is wel een beetje vergezocht moet ik zeggen, zelfs voor Bond maatstaven.

De intro song is door U2 geschreven en dat zegt al genoeg over de wanstaltige muziek die ze normaliter maken. Gewoon een slechte song, één van de minste uit de reeks. Wel hoog Russisch gehalte in de intro, terwijl dit de eerste film is sinds het IJzeren Gordijn is gevallen. Oh well.

Het verhaal is lekker typisch Bond. Een Russische misdaadorganisatie genaamd Janus jat een high-tech EMP wapen wat ze afvuren op Engeland, secondes nadat ze de bank willen overvallen om alle sporen te wissen. Het is wel typisch dat Bond dit ontdekt omdat hij toevallig even iemand laat checken door MI6. Sowieso wel grappig die intel, MI6 kent de organisatie maar toevallig maar 1 lid... Degene die Bond net ontdekt heeft. Ok...

Het verhaal wordt nog wat leuker na de plottwist, waar we ook meteen in de meest geniale Bond scene ooit komen: de tank achtervolging in Rusland. Holy shit, echt geniaal. De 007 bleef een beetje achterwege in de hele scene, totdat die tank opeens die muur uit komt zetten . Memorabel 007 momentje.

De Bond girl is trouwens best nice, Famke Janssen is helemaal fucking geniaal en Sean Bean doet het ook prima, maar zal niet echt een villain spelen die in je top lijstje komt. De eindscene van GoldenEye is weer traditioneel een spectaculair slotstuk, mooie locatie en ditto actie.

Al met al is GoldenEye best tof. Het zet de wat serieuzere lijn van de Dalton films door, al zitten er wel meer (cheesy) woordgrapjes in die soms een beetje too much worden. Het is jammer dat qua muziek dit gewoon een dikke tegenvaller is, maar verder een film met Brosnan aan het roer dat naar meer smaakt. Ben benieuwd!

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Goldeneye was als ik mij niet vergis mijn eerste Bondfilm die ik van allemaal heb gezien. Nu jaren later vooralsnog één van de betere films tot dusver. De actie is qua aanpak wel veranderd in opzichte met de vorige films (het wordt allemaal groter qua opzet en spectaculairder) maar zorgt voor mij voor nog meer vermaak. Vol met fijne actiescènes, ontploffingen en goede rollen van onder andere Pierce Brosnan en Famke Janssen is Goldeneye puur entertainment voor de actieliefhebber.

avatar van frolunda

frolunda

Afgezien van het 'zwitserse kaas' scenario en de matige titel song een vermakelijke film.Brosnan doet het goed in zijn eerste optreden als James Bond en de actie is lekker over-de-top.Verder een Bond girl die me wel kon bekoren en ook een goede rol van de onder meer uit Tatort bekende John als Generaal Ourumov.Dat beloofde veel voor de toekomst,maar de latere films met Brosnan waren helaas niet of nauwelijks beter.

avatar van Movsin

Movsin

Omdat het al zo lang geleden was ("Dr. No", "Goldfinger"...) dacht ik nog eens een Bond-filmpje mee te pikken.

Eigenlijk hoefde het niet...

avatar van tbouwh

tbouwh

Helemaal geen onaardige Bond-film, die hier op MM heel aardig scoort ( voor een Bond-film ).
Geslaagd debuut van Brosnan, die eigenlijk direct op het niveau zit dat hij in de twee Bondfilms daarna ook haalt.
Het begint al met een geslaagde openingsscene, waarin dubbelagent Sean Bean geintroduceerd wordt. Geslaagde maskerade, waarbij Bean zogenaamd gedood wordt, maar later weer opduikt als Bond´s tegenstander. Ik vond dit oprecht een verrassing. Bean is een goed acteur en zal later nog meer naam maken in oa Game of Thrones en LOTR.
dat Bond echter van de berg afspringt en precies in het vliegtuig terechtkomt... tsja...
Het personage Simonova is mij iets te standaard, al ziet ze er zeker niet verkeerd uit.
Rondom het Russische station vinden een aantal scenes plaats met een lekker mysterieus sfeertje.
Later gaat de focus meer naar de actie, met de Tankachtervolging als absoluut hoogtepunt. Komisch en spectaculair tegelijk. Famke Janssen zet het typetje van gestoorde vrouw goed neer, als is dat typetje behoorlijk irritant. Het einde is redelijk gemakkelijk; een storend kenmerk van Bond-films is dat de badguy niet doodt als daarvoor de kans schoon is, maar in plaats daarvan zijn idealen uit de doeken doet en daar een showtje van maakt. Later gaat de schurk dan zelf wel ten onder. Dat gebeurt hier ook.
Over het algemeen genomen is GoldenEye vermakelijk, maar voorspelbaar.
deze film verveelt nergens en is zodoende misschien niet een van de beste Bondfilms, maar zeker een van de leukere.

EDIT: de acteur die Q vertolkt in het Brosnan-tijdperk is absoluut geweldig!

avatar van Lennert

Lennert

Brosnan zal nooit een favoriete Bond worden, maar hij heeft het voordeel dat hij in het tijdperk is gekomen waarin Bondfilms als actiefilms in ieder geval serieus te nemen zijn. De Dalton era luidde het al in, maar met de ingang van de jaren '90 werd het allemaal toch nog net ietsjes beter. Ook de badguys zijn ineens een stukje serieuzer in plaats van cartoonesque idioten die onderwaterlaboratoria hebben. Sean Bean is fanastisch en heeft ook meteen een van de gaafste deathscenes uit de hele reeks (en zijn eigen carriere). Famke Janssen steelt daarnaast ook de show als femme fatale. Brosnan zelf heeft verder niet de kracht van mijn favoriet Dalton, maar is in ieder geval niet zo'n softy als Moore, waardoor het verder allemaal goed uit te zitten is.

De film lijdt bij vlagen onder de saaie achtergronden. Niet dat ik iets tegen sneeuw heb, maar het zorgt voor weinig afwisseling en houdt de aandacht in vergelijking met de eerdere meer exotische locaties niet heel erg lang vast. Maar goed, de actie is in ieder geval erg goed en Judi Dench is een welkome aanvulling voor de serie, dat ik me hier ook weer niet te druk om wil maken. Een erg leuke film die terecht voor een wederopleving van de films zorgde. Toch jammer dat het niet met Dalton was.

avatar van Queno

Queno

Legendarische OST van Tina Turner met Pierce Brosnan als uitstekende 007 (Moore is toch te glad) en de onschendbaarheid van het personage Bond maakt het toch altijd wel saaier. De pertinent vriendelijke man die in pak de wereld redt tegen de boze Russen. Met de meest fenomenale achtervolging van Brosnan in de tank die door alles heenramt in de Russische straten en het bronsgroene beeld meesleept en achtervolging op een vliegveld met een lesvliegtuig. James Bond is cool en hilarisch.

avatar van baspls

baspls

"I am invincible!"

Aardige Bond-film. Helaas word Dalton na twee films al op gevolgd door Pierce Brosnan, die net een klein beetje minder is.

Pierce Brosnan is best een goede bond. Toch jammer dat Dalton er geen zin meer in had. Brosnan was in de jaren '80 al de tweede keus voor de rol en nam hem in 95 dan uiteindelijk toch aan. De comedy en actie handelt hij goed af. Al vond ik de klassieke teksten (Bond, James Bond ect.) wat geforceerd overkomen. Sean Bean speelt een goede bad-guy en Nederlandse Famke Janssen deed het ook niet slecht als de Russische sadiste (in de klas moesten we heel hard lachen toen ze haast een orgasme kreeg tijdens het wurgen ). Desmond Llewelyn vertolkt gelukkig opnieuw Q en Judi Dench is een meesterlijke M.

De allereerste bond-film waar gebruik word gemaakt van CGI, gelukkig is daar niet veel van te zien. Tijdens de opening en een paar actiescènes is computer-animatie gebruikt, maar de meeste effecten zijn net als eerst on-camera of met schaalmodellen gedaan. De schaalmodellen en blue-screen scenes zien er erg goed uit. Stunts en sets zijn ook goed gedaan. Al vind ik de aarde in de beelden van de satelliet echt veel te blauw, eerder Neptunus dan de Aarde. Sowieso moet je echt de blue-ray hebben, op de dvd is de kwaliteit wat minder.

De muziek was afwisselend. Eric Serra (bekend van Luc Besson) heeft best een aardige soundtrack gemaakt, jaren '90 synths met klassieke bond-themes ertussen gemixt. Soms word het een beetje cheesy en ik denk dat de regisseur dat ook merkte, in de scene met de tank is de muziek namelijk vervangen door een klassieke score.

Het verhaal voldoet aan de Bond-formule. We hebben deze film op school gekeken in verband met de koude oorlog (ja, slaat eigenlijk nergens op) en de meester legde uit dat omdat deze film is gemaakt toen de koude oorlog al gesust was niet de Russen maar ex-KGB'ers hier de bad-guys zijn. Helaas belabberde dvd en een klas met kwakende pubers, dus zal deze een keer opnieuw moeten kijken om hem echt goed te beoordelen.

In ieder geval vond het het best een sterke bond-film. Tot nu toe een van de betere.