• 9.377.434 stemmen

Met onder meer: Pierce Brosnan, Sean Bean en Famke Janssen

Gesproken taal: Engels, Russisch en Spaans

Releasedatum: 7 december 1995

Plot GoldenEye

"No limits. No fears. No substitutes."

De Koude Oorlog is voorbij, maar de Russische maffia viert hoogtij en wil de wereld in haar macht krijgen. Gelukkig is er geheim agent 007 om daar een stokje voor te steken. Bond moet samen met Natalya het wereldgevaarlijke wapen Goldeneye uitschakelen.

Alec Trevelyan

General Arkady Grigorovich Ourumov

Boris Grishenko

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Goed beschouwd slaat die hele openingsscène nergens op. Bond loopt over een dam, in de verte zien we een vrolijk (Zwitsers, al maakt dat in dezen niet uit) dorpje in het warme groen, Bond springt ervan af, landt op wapenfabriek, blijft afdalen en aan het eind zit hij bovenop een berg (of althans, een stuk hoger) midden in een besneeuwd landschap. Ga je die scène analyseren, dan blijft er weinig van over. Maar de film wordt met zulk een vaart en flair gebracht dat je geen tijd hebt daarover na te denken. En dat tempo blijft de hele tijd aanwezig waardoor je één van de plezierigste Bonds hebt naar te kijken.

De eerste Bond dus sinds de val van de muur, en ook de eerste waarin hij duidelijk in Rusland zit (in A View to a Kill ook al, maar dat werd niet bij naam genoemd). Dan mocht Bond wel de Koude Oorlog als oorsprong hebben, het einde daarvan geeft dus ook mogelijkheden om nu eindelijk in Rusland te filmen, want niet alleen die wapenfabriek is het decor, ook St. Petersburg met één van de fijnste scènes uit de hele reeks. Ultiem hoogtepunt heeft te maken met een stropdas en het rechttrekken daarvan.

Verder zijn beide Bond girls mooi (Famke Jansen is nog echt jong en aantrekkelijk hier) en is vooral de schurk sterk ditmaal. Bean is sowieso een fijne karakteracteur, maar hij weet hier iets dreigends mee te geven en een pijn diep van binnen. De beste rol heeft dan weer Judi Dench die een geweldige M neerzet. Ze straalt autoriteit uit, met een enorm schild om haar heen, maar toch een mens daarachter. En dat met slechts enkele minuten film. Het is ook volstrekt begrijpelijk dat zij in latere films een grotere rol kreeg. Brosnan zelf als Bond zit direct goed in zijn rol, met een naturelle uitstraling alsof hij volkomen onbevangen dit project is ingestapt. Zijn Bond is een mix van de harde Dalton, met de charme van Connery (zij het niet zoveel) en de losheid van Moore (zij het gelukkig ook niet zoveel) en daarbij een bepaalde kilheid die goed past bij de eenzame Commander Bond.

Zoals gezegd bevat de film een enorm tempo. Na de sterke theme song (geschreven door Bono en The Edge) direct die wegrace en scène op scène volgt, alle direct van belang voor de plot. Zo krijg je weinig rustmomenten (pas tegen het eind met een beetje aan Caribische sfeerbeelden) maar wordt de film nooit pompeus. De actie is netjes gedoseerd en afwisselend en opwindend genoeg om niet te vervelen. De muziek is goed en zweept soms de sfeer lekker op.

Perfect is de film niet. Boris Grisjenko is vrij vervelend en door het enorme tempo is het soms een wat licht beestje. Maar verder is dit puur jeugdsentiment - geen Bond-film zag ik zo vaak als deze - en allicht de beste van de reeks. 4,0*.

avatar van IH88

IH88

GoldenEye

Heerlijke Bondfilm! De Koude Oorlog is voorbij en James Bond moet het opnemen tegen één van zijn collega’s en oké, de Russen hebben er ook weer wat mee te maken. Pierce Brosnan geeft perfect gestalte aan 007 en zit gelijk goed in zijn rol. Brosnan is een moderne en hardere Bond die altijd wel een punchline in zijn zak heeft zitten. Charme heeft hij zeker maar hij is geen Sean Connery en heeft (gelukkig) niet de humor van Roger Moore.

De actiescènes zijn voortreffelijk en in de openingsscene wordt gelijk de toon gezet met een skydivende Bond. De tankscene is legendarisch maar ook het gedeelte in een satellietbasis en het laatste gedeelte in Cuba zijn erg knap gedaan. Sean Bean is erg sterk als 006 Alec Trevelyan en een waardige tegenstander voor Bond. Famke Janssen is fenomenaal als Xenia Onatopp met haar imposante, dodelijke dijen. Onatopp is een icoon en past in het rijtje met Oddjob en Jaws. Ze is aantrekkelijk, dodelijk, zo gek als een deur en steelt iedere scene. Izabella Scorupco is als Natalya Simonova een erg leuke en verfrissende Bondgirl en staat haar mannetje. Judi Dench maakt haar opwachting als M en heeft gelijk een aantal gedenkwaardige dialogen. Er zijn wel eens mooiere locaties geweest maar met Cuba, Puerto Rico en Monaco kan het natuurlijk slechter. Regisseur Martin Campbell moest na het geflopte Licence to Kill een nieuwe weg inslaan met Bond en slaagt hier op voortreffelijk wijze in. Het is geen toeval dat Casino Royale en GoldenEye op één en twee staan in mijn top 5 van beste Bondfilms. Beide films moesten Bond weer de goede richting opsturen en het resultaat is in beide gevallen een Bondfilm die fris en geïnspireerd oogt met een nieuwe Bond, een origineel verhaal, kleurrijke bad guys en Bondgirls, Judi Dench en knappe actiescènes. GoldenEye liet in de jaren 90 zien dat 007 nog lang niet met pensioen hoeft te gaan.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1986 stemmen

Ik vond het oprecht jammer dat Timothy Dalton al na twee Bondfilms afscheid moest nemen van een rol die hij op prachtige wijze had neergezet. Maar toen ik voor de eerste keer GoldenEye had gezien was ik toch aangenaam verrast door de prestatie van Pierce Brosnan die op een wat luchtiger manier gestalte geeft aan James Bond.

De openingsscène op de dam is al meteen heel geslaagd te noemen. Bond die ondersteboven hangend zich in het toilethokje laat afzakken en zegt "Beg your pardon, forgot to knock!" vooraleer de vijand een slag in het gezicht te geven. En dan de sprong van de motor waarna Bond in duikvlucht het neerstortend vliegtuigje nadert en net op tijd het kan besturen om ermee te ontsnappen... wat een opening!

En dan volgt het heel mooie lied gezongen door Tina Turner. Dit is een Bondlied dat zeker in mijn top 5 thuis hoort.

Sean Bean als Alec Trevelyan, ex-006 geheim agent, en Gottfried John als generaal Ourumov zijn goede schurken maar Xenia Onatopp steelt de show als volslagen losgeslagen en dodelijke 'bitch'.

Tijdens een rit in de bergen van Zuid-Frankrijk maken we voor het eerst kennis met Famke Janssen als Xenia Onatopp, die in haar rode Ferrari F355 GTS het tegen de Aston Martin DB5 van James Bond opneemt in een kleine race. Xenia Onatopp, de bad girl die elke keer als ze iemand neerschiet of tussen haar krachtige dijen de adem afsnijdt orgastisch genot ervaart.

Izabella Scorupco als Natalya Simonova is een redelijke Bondgirl. Haar collega de computernerd Boris Grishenko is een heel vervelend ventje, elke keer als hij met zijn pen klikte wou ik ze van hem afnemen en hem ermee doodsteken.

Robbie Coltrane als sympathieke Russische wapenhandelaar Valentin Dmitrovich Zukovsky speelt zijn rol heel goed. Deze keer wordt Moneypenny gespeeld door Samantha Bond (what's in a name?) en voor mij is zij na Lois Maxwell de beste Moneypenny vertolker. Judi Dench wordt geïntroduceerd als de nieuwe M en zij is met haar boze blik en hatelijke opmerkingen heel irritant te noemen. Desmond Llewelyn is weer de vertrouwde Q, en de interacties tussen hem en Bond zijn heel grappig.

De film zit vol actie waardoor het soms meer weg heeft van een actiefilm dan een spionagefilm, maar het verhaal zit goed in elkaar. De scène met de tank in Sint-Petersburg is heel memorabel. Het lied aan het einde van deze film is dan weer ongelooflijk slecht.

GoldenEye is één van mijn favoriete Bondfilms en hoort zeker in mijn top 7 Bondfilms thuis. De film kent vele grappige oneliners en dialogen, waarvan ik hier enkele opnoem.

Bond rijdt rond met de vrouwelijke psycholoog die moet oordelen of hij klaar is voor veldwerk.
Caroline: "I enjoy a spirited ride as much as the next girl but…" (ziet Xenia Onatopp in haar Ferrari voorbij rijden) "Who's that?"
Bond: "The next girl."

M: "You don't like me, Bond. You don't like my methods. You think I'm an accountant, a bean counter more interested in my numbers than your instincts."
Bond: "The thought had occurred to me."
M: "Good, because I think you're a sexist, misogynist dinosaur. A relic of the Cold War, whose boyish charms, though wasted on me, obviously appealed to that young woman I sent out to evaluate you.

Bond: "Point taken."

Bond: "Are these pictures live?"

M: "Unlike the American government, we prefer not to get our bad news from CNN."

Q: "Need I remind you 007, that you have a licence to kill, not to break the traffic laws!"
Bond: "I wouldn’t think of it."

Q: "A typical leather belt, male size 34, buckle notch…"
Bond: "Q, I am familiar with that device."

Jack Wade: "Jack Wade, CIA."

Bond: "James Bond, stiff-ass Brit."

avatar van des1

des1

De betere Bond. Famke Janssen fantastisch. "Georgian accent?" Welnee, en niet eens noticeable Dutch. Opvallend is dat het jonkie karakter van Brosnan er snel af was in erop volgende Bonds. In m'n cd speler wordt de titel track van Golden Eye wel altijd overgeslagen. Wat een k.t song. Sorry Bono.

avatar van hijman1946

hijman1946

zonder commentaar : topper een van de beste Bonds

avatar van otherfool

otherfool

De charmante Brosnan lijkt de rol voor Bond gegoten, en GoldenEye is meteen een topper in de reeks. Bean is een goede bad guy met iets van een interessante geschiedenis, Famke is perfect als schmierende Russin met dodelijke dijen en Scorupco eyecandy eerste klas.

Maar bovenal is de lol weer wat terug. Begrijp me goed, de twee films met Dalton vond ik erg, erg goed, maar als Bond vind ik Brosnan beter. Helaas kreeg hij na Goldeneye niet echt geweldig materiaal om mee te werken, maar hier is alles aanwezig: beetje dramatiek, beetje romantiek, een hoop actie (de tank!), ja al met al een lekkere Bondfilm.

avatar van blurp194

blurp194

Indertijd viel het me niet zo op, maar nu wel - wat is Brosnan jong. Te jong om de wereldwijze en cynische Bond te spelen eigenlijk.

Verder is dat wel het enige dat er op de film aan te merken is. Het begint al leuk met een volslagen onwaarschijnlijke stunt, en daarna krijgen we te maken met de personages van Famke Janssen en Izabella Scorupco. Met de ernst van de Bond van Connery, maar ook de humor van het tijdperk van Roger Moore. Zonder de slapstick. En gelukkig ook zonder de onhandigheid en de ongeleide overdrijving van het Dalton-tijdperk, en daarmee echt een verademing. Misschien niet echt een Bond die boven elke kritiek verheven is, zoals Connery misschien zou kunnen zijn, maar dan toch tenminste een die voldoet. Dat was al best lang geleden.

Verder is de film eigenlijk best geweldig. De opening zet de toon al, dan komt daarna nog veel meer moois - de rit met de tank, de trein, en het gedoetje rond Arecibo. En het mooiste eigenlijk wel, de kreet 'I am invincible!'. Die is nog wel ietwat blijven hangen over de afgelopen twintig jaar.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Eigenlijk teleurstellend : in de loop der jaren heb ik alle Bonds gezien, maar wat er van al die films is blijven hangen zijn eigenlijk maar vier momenten. Nee, niet Ursula Andress die uit de zee oprijst, en ook niet Shirley Eaton in de grondverf, dat zijn natuurlijk klassieke scènes, maar ik ken ze omdat ik er over heb gelezen en gehoord (en omdat ik Dr No en Goldfinger recent weer heb gezien), niet omdat ik me ze nog "van toen" herinner. (Dan praten we ook over films die ik omstreeks 1970 nog aan de hand van mijn vader heb gezien!) Die vier momenten zijn Sean Connery die bijna door een laserstraal doormidden wordt gezaagd (en dat zal me wel zijn bijgebleven vanwege de plek waar die straal zijn lichaam zou zijn binnengekomen...), het bizarre beeld van een clown die in het begin van een film tussen de bomen van een bos vlucht (Octopussy?), Roger Moore die de "elektronische" arm van een tegenstander uitschakelt door met een nagelschaartje de draden daarvan door te knippen (die moest ik even opzoeken, maar dat blijkt Live and let die te zijn), en Pierce Brosnan die na met een tank een halve stad in puin te hebben gelegd even achteloos zijn das rechttrekt.
        Nu dan weer eens GoldenEye herzien, en opééns herinnerde ik me weer hoeveel plezier ik twintig jaar geleden in de bioscoop had: o ja, zo geweldig bleek Pierce Brosnan na die saaie Timothy Dalton te zijn, wat een geweldige tegenstandster is Femke Janssen met die blik vol lust bij elke suggestie van geweld (zelfs als het haarzelf dreigt te treffen), wat een briljante sprong maakt Bond daar aan het begin èn aan het einde van de pre-credits-sequence, wat dendert het verhaal heerlijk door, en kijk – daar is de das! Sterker nog, na decennia te hebben geroepen dat Sean Connery de beste Bond is herzie en herroep ik nu mijn mening: Brosnan is energieker en katachtiger, als hij vecht is hij ook ècht met zijn tegenstander bezig, hij is net zo goed als (zo net beter dan) Connery als het aankomt op one-liners, en zijn screen presence is ideaal voor de rol. (Zijn enige nadeel is eigenlijk dat hij me wederom doet beseffen wat een armzalig stuk sacherijn zijn opvolger in deze rol is.)
        Ook genoeg humor: een paar geweldige grappen bij Q, de gebruikelijke one-liners van Bond, en Robbie Coltrane die een geweldige mix van dreiging en potsierlijkheid neerzet. Ook altijd leuk als de schurk niet alleen maar hautain vanuit de luie stoel zijn plans for world domination and/or destruction uitlegt maar ook zelf aan het knokken slaat – en dan heb je hier dus vechtpartijen met twéé geweldige tegenstanders! Het enige minpuntje is de casting van Izabella Scorupco : die is net geen fantastische Bondgirl, zonder dat ik precies kan verklaren waarom ze nèt de X-factor mist (maar daar staat dan weer tegenover dat Famke Janssen hier niet alleen grappig en gewelddadig is maar ook nog uit al haar poriën erotiek ademt). Voor de rest wat mij betreft de perfecte Bondfilm zonder zwakke scènes.

avatar van The Oceanic Six

Opnieuw gekeken op bluray. GoldenEye is eigenlijk het beginpunt geweest voor mijn liefde voor deze franchise. En dan niet alleen de film, maar ook de Nintendo 64 game erbij. Het zorgde ervoor dat ik elk personage en elke scene al zo vaak heb gezien. De film blinkt gewoon van de opening tot de eindcredits uit met waanzinnige stunts, geweldige personages aan de goede en slechte kant en een enorm boeiend verhaal dat je naar heel wat diverse locaties brengt. En de themesong van Tina Turner bevalt ook wel goed, al kent de serie absoluut betere nummers. De GoldenEye themesong zelf horen we trouwens wel regelmatig in de film, fijn deuntje. Al had ik ook wel liever wat vaker de Bond tune willen horen.

Brosnan heeft zijn eigen identiteit aan het personage James Bond gegeven. Qua charme en stijl benadert hij Sean Connery en na de bloedserieuze (maar wel hele sterke) Dalton is nu ook weer de humor terug. Brosnan is de ideale mix van alle voorgangers. Dalton miste humor, Moore miste bruut geweld en Brosnan bezit alles. Alleen al de hilarische ''forgot to knock'' scene in het begin, heerlijk. En vergeet ook niet zijn coole tankrit, waarbij hij even zijn das nog goed trekt. Zulke details zijn erg leuk. De tankrit is misschien wel de beste actiescène uit de hele filmreeks. Puur genot.

Het is een film waarbij alles van hoog niveau is. Dat merkte ik ook met het bekijken van de extra's op de disc. Volgens mij moet het echt afzien zijn geweest om te werken met Martin Campbell, een enorm extreme perfectionist. Maar hij levert wel 1 van de beste delen van de franchise af. Alleen Casino Royale sla ik nog iets hoger aan (maar die ga ik binnenkort eens opnieuw zien), niet toevallig ook een deel die door Campbell is gemaakt. Hij heeft James Bond twee maal op briljante wijze gereboot. In GoldenEye wordt wel duidelijk dat men een 007 in nieuwe stijl heeft geïntroduceerd.

Ook Judi Dench als de nieuwe M is een geweldige versterking voor de reeks. Ben echt fan van haar stijl. Ze laat duidelijk merken dat ze Bond ouderwets en achterhaald vind, maar bouwt uiteindelijk wel op zijn ingevingen. En Sean Bean is ook superieur, 1 van de beste tegenstanders die Bond had, aangezien hij hem door en door kent als oud collega. Had graag meer van 006 in de reeks willen zien, maar zijn einde was gelukkig wel memorabel. Famke Janssen is weer wisselvallig. Best wel cool, maar wel op het randje tussen dat en veel te overdreven. Haar dood had boeiender gekund. Izabella Scorupco is trouwens een fijne Bond girl. Leuk personage en ze is best charmant met haar looks en accent.

4,5* stonden en blijven staan.

Stiekem nog even goed over denken waarom ik die 5* er eigenlijk niet voor wil geven...

avatar van thoyouknow1980

thoyouknow1980

Uiteraard heb ik de oude nintendo 64 game versie helemaal kapot gespeeld

En dan de film,samen met Moonraker vind ik dit toch de beste bond film.

Een totaal pakket aan actie,gadgets en prachtige locaties dus dat zit wel snor.

Kijken die hap

avatar van loneranger

loneranger

In 1995 voor het eerst gezien in de bioscoop en destijds moest ik erg wennen aan Pierce Brosnan als James Bond. Ik vond hem een stuk gladder overkomen dan Timothy Dalton. Maar nu, na meer dan twintig jaar, vind ik elke keer als ik 'Goldeneye' kijk hem beter worden. Ik vind 'Goldeneye' nu in elk geval de beste Bondfilm van Brosnan en zelfs wel een van de betere Bondfilms. Er is ook genoeg reden daarvoor. Sean Bean speelt een lekkere maniakale schurk, Janssen is fantastisch om te zien en Scorupco zet een vaardige Bondgirl neer. Daarnaast zien de stunts er goed uit al is het allemaal niet even geloofwaardig en heeft de film lekker veel vaart. Brosnan vind ik nog steeds glad maar als gentleman spion vind ik hem dan toch beter in die rol passen dan Daniel Craig. Die zou niet misstaan als schurk van de Russische maffia.

avatar van El ralpho

El ralpho

The name is Brosnan, Pierce Brosnan

Aah het debuut van Brosnan! De Bond films met hem brengen bij mij een warm nostalgisch gevoel mee dus was ik wel benieuwd of de reeks van Bond films met Brosnan me nog steeds zo goed zouden bevallen. Goldeneye wordt door velen ervaren als Brosnan's beste Bond dus zag ik het niet als een slechte start om hier mee te beginnen.

Zelf hoop ik niet dat dit het hoogtepunt was, want ik vond Goldeneye toch een beetje tegenvallen. Niet vanwege een tegenvallende hoeveelheid legendarische actiescènes, nee, maar meer het personage van Bond zelf wat inmiddels toch een cliché op zichzelf geworden leek. Misschien was ik niet voldoende genoeg in de stemming om deze te kijken, maar je verwacht toch wel te weten waar je van tevoren aan begint. Daarnaast voelde de actiescènes, hoe episch ze anderzijds ook waren, toch een beetje leeg voor mij aan op de een of andere manier. Janssen als Xenia Onatopp was wel nog steeds gaaf , maar kreeg veel te weinig screentime.

Mijn enthousiasme voor de 3 overige Bond films met Brosnan zijn nu toch wel behoorlijk getemperd want hoewel Goldeneye wel alle ingrediënten zou moeten hebben die een Bond film de moeite waard zou moeten maken mistte ik toch die adrenaline rush die ik wel verwachtte. Hopelijk bevallen de volgende delen mij beter.

avatar van Boneka

Boneka

Herzien en ik vind het nog steeds geen sterke bond film. Pierce is een prima vervanger voor Timothy Dalton, maar na de uitstekende Licence to Kill had ik toch wel wat beters verwacht. Hij begint spectaculair, maar daarin zit gelijk het euvel van de hele film. Zeer ongeloofwaardig. Het lijkt wel een soort stripheld ala Superman die door de lucht vliegt en alle kogels achter zich laat. Het wordt op zo'n manier vertolkt dat niets meer echt lijkt. Na de belachelijke jump in het vliegtuig krijgen we een spervuur aan kogels die zijn weerga niet kent. We crossen door de straten met een tank rijden overal dwars doorheen jaja. Het is allemaal teveel. De overtreffende trap in kwadraat. Daardoor ga je het geheel niet meer serieus nemen. Vond het verhaal her en der ook wat rommelig.

Gelukkig scoort ie ook nog wat punten! Pierce is een prima Bond acteur. Ook Famke Jansen speelt hier een heerlijke rol. Alle remmen los! We zien de nieuwe M gespeeld door Judi Dence, maar vreemd genoeg zien we haar sterke rol in het begin om haar daarna niet meer te zien.. Wat daarbij trouwens opvalt is dat M's en Moneypennies worden vervangen, maar dat Bond 007 altijd blijft bestaan (refererend aan zijn enige vrouw waarmee hij was getrouwd) Blijft een gek dingetje tussendoor. Daarbij kent geen enkele schurk 007 door al die jaren heen.

Afijn het einde van Famke vond ik wel mooi gemaakt en het eind zit ook prima in elkaar. Zodoende scoort ie nog een krappe voldoende. Ook Tina Turner heeft hier natuurlijk een prima intro met haar Goldeneye. Maar de film zelf is middelmatig. Misschien ook omdat ik geen gamer ben!

avatar van Fisico

Fisico

Na recent de reeks met Craig nog eens gezien te hebben, is het nu de beurt aan Brosnan, te beginnen met Goldeneye. De Bondfilm waren duidelijk toe aan een verfrissing na de tegenvallende Dalton (al lag dat niet enkel aan hemzelf). Met Brosnan werd een nieuwe flamboyante atletische Bond op de scène getoverd en hij deed het zeker niet slecht. En als womanizer niet te versmaden, zeker niet voor James Bond. Verder werd ook M in een nieuw jasje gestoken. In Goldeneye nog vrij beperkt (net als Tomorrow never dies bvb), maar haar karakter zal in de verdere films, ook met Craig, nog meer gestalte krijgen. Prachtige casting met Judi Dench!

De openingsscène is zoals steeds spectaculair, maar voor mij toch net wat over the top. Ok, weet je vooraf als je naar een Bondfilm kijkt, maar hier was het toch net te bont (haha) om al skydivend een neerstortend vliegtuig in te halen. De tankscène later was vrij bombastisch, maar daarentegen wel aangenaam om te volgen. Typische Bondscène.

De personages vond ik matig. Famke Janssen deed het geweldig als vervaarlijke minnares. Ook Bean was een goede bad guy. Scorupco's personage vond ik minder geslaagd na een metamorfose van nerd naar femme fatale.
Tot slot zat de humor meer dan goed - Brosnan doet dat geweldig en geloofwaardig - en was deze mooi verweven met de actie. Voor mij is Goldeneye een mix van goede afgewisseld met minder goede dingen. Samengevat een degelijke hoge 3,0*.

avatar van Flavio

Flavio

Aardig maar maakt de semi-legendarische status niet waar. Zal me vooral bijblijven door de Bondgirls, Famke Janssen dikt haar uitzinnige rol lekker aan en Izabella Scorupco is een leuke verschijning. Brosnan maakt niet veel indruk, de beginscène vond ik wel grappig maar was natuurlijk totaal over the top. Het scenario wordt weer nodeloos ingewikkeld gemaakt met twee GoldenEyes en wat niet, maar de plot blijkt uiteindelijk vrij simpel. Tenslotte was het een beetje jammer dat in de begincredits meteen de naam van Sean Bean prominent opduikt, die juist daarvoor in de intro was gesneuveld. Zo was al meteen duidelijk dat hij niet dood was en waarschijnlijk als eindschurk zou opduiken.

avatar van FillumGek

FillumGek

Voor mijn gevoel was ik een grote kleuter toen ik GoldenEye voor het eerst zag. Het was mijn eerste kennismaking met James Bond en het is deze film die de inspiratie was voor vele schietpartijtjes die ik speelde met vriendjes. Ik ben dus opgegroeid met Pierce Brosnan als James Bond, tot deze herziening nog steeds mijn favoriet, maar na ook de latere Brosnan's te hebben herzien vind ik Craig uiteindelijk toch het beste denk ik.

Anyway, het begint al met één van de beste titelsongs. Daarna volgt een spectaculaire opening die weliswaar compleet over de top is maar wel goed de toon zet. Zoals eerder aangegeven is het een beetje krom om Sean Bean in de credits te noemen terwijl hij dood is gewaand. Ook na de titelsong knalt de film met een geinige race tussen Bond en Onatopp, gespeeld door Famke Janssen. Zij speelt haar rol voortreffelijk als sadist die klaarkomt bij elke kill. Daarnaast speelt ook nog de leuke verschijning Scorupco en je hebt twee van de beste Bondgirls en ook nog eens in één film! Ook Sean Bean is een goede badguy en de rol van Boris heb ik altijd geinig gevonden. Met de komst van Judi Dench maakt dit alles tot één van de beste Bond-casts.

Het is zes jaar nadat License to Kill uitkwam dus het geweld ziet er allemaal weer wat beter uit met vooral veel schietgeweld, explosies en onwaarschijnlijke ontsnappingen. Bond in een tank is één van de hoogtepunten. Deze mag zeker in de top vijf Bond-films.

avatar van Shadowed

Shadowed

De intro van Brosnan.

De komst van Brosnan heeft de reeks ook gelijk een aantal kogels ingeboezemd. Ik was overdonderd dat dit deel plots een stuk spectaculairder was dan de andere oudere films en zijn dingetjes grootser opzet dan de gemiddelde Bond-film, maar dat zal vast met het budget te maken hebben.

Brosnan is echter ook niet de beste keuze voor een James Bond, vind ik dan. Alhoewel het charme op de juiste plek zit, schiet hij vooral qua acteren toch echt iets te kort. Maar bon, er zijn mindere Bonds geweest, en ik blijf hem wel iets beter vinden dan de hedendaagse Craig.

Janssen als medeschurk was ook niet echt heel briljant. Nu sowieso niet mijn favoriete actrice. Moest vaak aan Jean Grey denken en dat personage vond ik met Janssen echt vreselijk. Alhoewel ze hier iets meer gestoord is wat soms wel leuk was, kan het theatrale wel een toontje minder.

Bean vond ik dan wel weer leuker als schurk. Vooral de manier hoe hij aan zijn einde komt is lachen gieren brullen geblazen. En de film kent toch wel een aantal kleine hoogtepunten. Dat maakt Goldeneye soms wel een erg leuke ervaring.

Niet veel beter, maar het weet zich aardig staande te houden. Uiteindelijk gingen de Bond-films er in ieder geval een stuk harder aan toe na enige tijd. Dus dan valt deze film nog redelijk mee op dat gebied, en daarvoor nog wel een voldoende.

avatar van Don Homer

Don Homer

Bond die middelmatig begint maar steeds leuker wordt. Goldeneye (1995) kende ik doordat de game vroeger populair was. Het duurde echter lang voordat ik het Bonddebuut van de jonge Pierce Brosnan kon aanschouwen.

Na de matige openingsscène komt er een visueel mooie aftiteling waarbij de niet zo bijzondere soundtrack van Tina Turner klinkt. Al snel komt femme fatale Famke Janssen in beeld die een nogal raar personage speelt, maar ze doet haar best.

Meer kon ik genieten van Isabella Scorupco. Naast een bijzonder mooie verschijning, ook een begenadigd actrice! De film wordt met haar intrede ook interessanter en de actie spectaculair met als onbesuisd hoogtepunt, de tankscene.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Prima Bond-film, met voor het eerst Pierce Brosnan in de rol van 007. Ik heb hem altijd de ultieme Bond gevonden; hij is een mengeling van alle kenmerken van de vorige Bond-acteurs (de kilheid van Dalton, de gevatte opmerkingen van Moore, etc) en voegt zelf ook heel wat persoonlijkheid toe. De rest van de cast zit ook boordevol bekende koppen. Sean Bean zet uiteraard enorm voorspelbaar de bad guy neer en weet hier wel wat van te maken, Famke Janssen is sterk als de sadistische psychopate en ook Judi Dench weet met haar 1 minuut screentime meteen een indruk achter te laten als de nieuwe M. Het verhaal zit goed in elkaar, bevat veel vaart, en ook een aantal erg goede actie-scènes. De sequentie met de tank is top, evenals de over the top intro en het einde. De motivaties van de bad guy en de dreiging blijven wel van een teleurstellend niveau, maar bon, Goldeneye is niettemin erg genietbaar en doet alles wat een Bond-film hoort te doen. Niet meer en niet minder.

avatar van david bohm

david bohm

Een degelijke Bond, de eerste in de herziening in de zeg maar moderne tijd. Waarin Famke Janssen voor mij de show steelt en lekker dik aangezet met fraai accent die haar tegenstanders vermorzeld, bij voorkeur met heur turbodijen. Voor wat betreft de locaties valt het wat tegen, SInt Petersburg en Cuba op het einde is dan nog wel aardig. Pierce Brosnan heeft wat mij betreft nog niet echt een stempel weten te drukken op het personage James Bond maar levert degelijk werk af.

avatar van RikkieD

RikkieD

Als echte liefhebber van nagenoeg alle Bondfilms die voor Pierce Brosnan en Daniel Craig kwamen, moet ik toch schuld bekennen en toegeven dat ik dit toch wel een erg vette film vond. Ik heb hier echter wel wat kantekeningen bij die ik later ff noem. Eerst het positieve. Top openingsscene, goed acteerwerk, "Boromir" blijkt ook hier weer een charismatisch acteur, prachtlocaties en lekker divers, goeie soundtrack, prima camerawerk (modern, zonder claustrofobisch of niet te volgen te zijn) èn, wat ik persoonlijk geweldig vind, miniatuur decor special effects die gewoon best goed in elkaar zitten. Topfilm zou je zeggen, en dat vind ik het ook, ik vind het echter geen echte Bondfilm. Pierce Brosnan doet het verder best goed, maar ik vind het jammer dat we hiermee de "pruillip" James Bond generatie binnentreden. En daarnaast heb ik even zitten zoeken naar een goed woord, maar het is een vercommercialiseerde Bond geworden, met veel overduidelijk product-placement. Daarnaast heeft Bond zijn identiteit een beetje verloren en is hij geen echt karakter meer binnen een film, maar overheerst de film veel meer. Ik vind dit daarom ook meer een Bondfilm met Die Hard DNA. Ik begrijp de emotionele scene over vriendschap en vrouwen ook niet. Daarnaast vind ik het feministische karakter ook wat minder, een vrouwelijke M, Moneypenny die ineens een grote bek heeft. En de Bondgirl heeft ineens last van allerlei behoefte om te praten. Ik moet zeggen Famke doet het wel cool. Al stoor ik me wel een beetje aan het russische accent dat de russen hebben. Ik geef de voorkeur aan het spreken van de taal en dat vervolgens ondertitelen. Al met al een vette film waar ik echt van genoten heb, maar voor een Bondfilm heeft hij gewoon zijn karakter een beetje verloren.

avatar van Noodless

Noodless

Oeps...viel me toch wel tegen deze eerste Bondfilm met Pierce Brosnan. Positief is wel dat Brosnan toch wel meer charisma heeft dan Dalton, maar het verhaal is zonder meer zwak. Nochtans een knappe openingsscène met 006, maar buiten de scène met de tank valt er weinig te beleven qua toffe actiemomenten. Al dat Russisch gedoe rond spionage en maffiose en de ' Golden Eye ' wisten mij niet te boeien. Izabella Scorupco is de mooie Bondgirl van dienst en Famke Janssen als de psychotische Xenia Onatopp zat goed in haar rol. Redelijk bizar gezien de vele goede recensies weet deze Bondfilm mij niet echt te vermaken. 5/10

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Grow up 007!

Het was maarliefst zes jaar wachten tot de reboot van de franchise met een nieuwe acteur, en dat was best lang aangezien er tussen de laatste met Moore en de twee van Dalton waar iedere keer maar twee jaar zat. Een reboot met een acteur die met deze film best een redelijke aftrap had, maar daarna helaas alleen maar slechter wordt, en waarschijnlijk één van de eerste films die ik ooit in de bios zag.

Beginnen doet de film best aardig met een 'action packed' opening, alleen een beetje jammer van die vrije val met dat vliegtuig. Maar goed, het is James Bond natuurlijk. Een vrij standaard maar niet vervelend plotje ontvouwt zich rond een gestolen superwapen en de wijze waarop een maffia groepering dat in wil zetten. Actie, fraaie locaties en twee prachtige vrouwen inbegrepen. Want wat is het een prestatie van Famke Janssen als Nederlandse in een Bond film te mogen verschijnen. Nog mooier wellicht is de Zweedse tijger Isabella Scorupco als Bonds handlanger.

Interessant is toch de boyish-achtige uitstraling van de in eerste instantie goed gecaste Brosnan. Na de wat gewonere Dalton weer iemand met een bepaalde uitstraling ook al komt hij niet in de buurt van de Godfather der James Bond's Sean Connery. En het moet gezegd dat Brosnan de pose beheerst maar verder acterend niet echt iets toevoegt aan de rol. Iets dat opzicht niet echt pijn doet omdat Goldeneye een aangenaam tempo bezit, een goed acterende Sean Bean kent, de achtervolging met de T-54 kostelijk is, net als het kleine beetje humor her en der met de scene rond Valentin en zijn zingende vriendin als erg vermakelijk. De redelijk Bondsong van Turner maakt het verder af Plus de soundtrack van Eric Serra waar erg veel elementen van Leon en The Fifth Element in te herkennen zijn. Herhaaldelijk slaat Serra ook de plank mis gedurende de film met de scene tussen de Bentley en Ferrari als dieptepunt.

Nog aardig te benoemen aan de start-up met de nieuwe acteur is de zelfstandige houding van Miss Moneypenny die eens een keer niet hopend en zwijmelend en vergeten achterblijft maar Bond te kennen geeft dat praatjes geen gaatjes vullen. Al met al is Goldeneye dan ook een best acceptabele Bond film die zich net boven de middenmoot terug vindt. Er is slechter maar ook beter wat dat betreft, en deze film kijkend denk ik toch dat Goldeneye de start van een prima reeks had kunnen zijn.

avatar van wihu61

wihu61

Mwaah... een beetje een "Roger Moore light". Van de ene explosie naar de andere rennend, terwijl de film als geheel niet meer de amusementswaarde van zijn voorgangers haalt. Onder andere die opening met dat vliegtuig was toch echt niet meer serieus te nemen, net als die hele Famke overigens.

Zal ook met leeftijd samenhangen: ik zie Moore (Live and let die) het liefst, (nog) ouderen meestal Connery.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Een van de betere Bondfilms, het lijkt wel of de film per kijkbeurt beter wordt.

Brosnan als Bond overtuigt meteen. Het zal misschien ook helpen dat de openingsscène van ongekend goede kwaliteit is, maar vanaf het eerste moment dat hij in beeld is komt hij geloofwaardig over. Sowieso is de gehele cast op dreef, met als positieve uitschieter Famke Janssen als Xenia Onatopp. Ze balanceert constant op het randje, het komt erg dicht in de buurt van overacting, maar ze weet alles uit haar rol te persen en is wat mij betreft één van de sterren van deze film.

De film kent verder een aantal erg sterke scènes. Die met de tank is natuurlijk overbekend en blijft een sensatie, ook al zijn we nu al ruim vijfentwintig jaar verder. Eigenlijk is de hele film wel een absolute aanrader, de gadgets, stunts en humor zijn tiptop voor mekaar.

Een van de betere van de reeks, absoluut top vijf materiaal.

Halfje verhoging, 4*.

avatar van Black Math

Black Math

Dit was mijn eerste Bondfilm in de bioscoop. Nog maar een kind snapte ik er destijds maar weinig van, maar jongen, wat was die tankscène gaaf. Nu weer eens herzien. Het plot is in dit geval wel duidelijk, al is het bijzonder vergezocht, maar dat is wel vaker het geval met Bond.

Brosnan was in ieder geval een frisse verschijning. Waarschijnlijk de knapste Bond van alle acteurs, charmant als Moore, maar niet zo getormenteerd als Craig of Dalton. Echter, wat mij betreft is de grootste ster van deze film Janssen, werkelijk een fantastisch over the top gestoord karakter neerzet die al klaar lijkt te komen als ze mensen overhoop schiet.

De special effects zien er bij tijd en wijle er toch een beetje gedateerd uit. Verder lijkt een kenmerk van de Brosnan films te zijn dat explosies er nogal overdadig veel in voorkomen. De andere Brosnan films moet ik ook nog herzien; in mijn herinnering is het in de volgende films erger, maar hier wordt er toch duidelijk een aanzet tot gemaakt. De actie is in ieder geval over the top. Op sommige momenten werkt dat niet, zoals met het neerstortende vliegtuig waarin Bond zich weet te skydiven en nog net op tijd weet op te trekken zodat hij kan ontsnappen, waarbij het gewoon te ongeloofwaardig aanvoelt, maar andere momenten werkt het zeker wel, zoals bij de eerder genoemde tankscène, die zo heerlijk lomp is dat het nog steeds een genot is om naar te kijken.

Uiteindelijk kom ik op 3* uit, misschien een halfje teveel dan wat de film echt waard is, maar er zit wat jeugdsentiment bij, met name met betrekking tot de tankscène.

avatar van Kondoro

Kondoro

“Unlike the American government, we prefer not to get our bad news from CNN.”

Dan toch eindelijk heb ik deze lang gewachte film gezien. Volgens velen de beste Bond film, voor mij persoonlijk niet. Ik blijf een te grote fan van ‘Daniel Craig’ en zijn films, en dan voelt deze film toch wat te gedateerd. Leuk was hij wel, in tegen stelling tot vele voorgangers van deze film vond ik dit opzich een best fijne zit. De film is opzich best verfrissend, dit komt omdat er wederom een nieuwe bond is aangesteld, ‘Pierce Brosnan’ is de naam. Na ‘Dalton’ toch de tweede man met een onwijs groot charismatisch effect, wat wel lekker werkt. Iets wat ik totaal niet voelde bij ‘Moore'. Toch blijven de films niet veel indruk op mij maken, echter is deze film juist wel een film die de nodige momenten achterliet waar ik echt van heb kunnen genieten.

Tot zoverre vind ik deze film toch wel het spectaculairst op actiegebied. De film kent echt mooie actiescènes waar je van gaat smullen, en die je toch ook wel weten te pakken. Zoals de openingsscène vond ik echt prachtig gedaan, een heerlijk popcorn-moment. Daarnaast vond ik ook de trein een leuke toevoeging maar het moment waarmee deze film me echt te pakken had was het moment dat 007 een tank heeft gejat van de Russen en daarmee een auto achtervolgt, en daarmee de nodige schade achterliet was echt erg mooi om te zien. En uiteraard de momenten wanneer ze die satelliet overnamen was een mooie en spectaculaire scene, waar ik wel wat mee kon.

Ook het moment van de grote telescoop was een leuk stuk. Deze deed me erg denken aan een map in het online-spelletje ‘Battlefield 3’ waar ik geregeld in deze map heb gespeeld. Ook in de film was dit een prachtige locatie om in te spelen en het vermaakte mij best wel. En zo kende de film wel meerdere locaties die echt om te smullen was.

Qua verhaal vond ik het wel leuk gedaan, niet echt spannend in mijn ogen maar best vermakelijk te volgen. Het viel me wel op dat er weer wat meer energie ging naar het wat kleffe, iets wat vooral erg aanwezig was in de tijd van ‘Connery'. Heel veel zoetsappige en langzame scenes die me totaal niet wisten te boeien, en dat vond ik best jammer om eerlijk te zijn. De film is wat dat betreft wel één van de kortere films die ik heb gezien in de franchise. Aan de ene kant wel lekker omdat de langdradigheid van vele scenes daarmee opgeheven werden, aan de andere kant mocht er van mij misschien wat vlotter, de film kakt behoorlijk in na een tijdje.

Voor alsnog wel mijn favoriete bond-film van de oude jongens, het is denk ik niet helemaal mijn ding op filmgebied. Het is allemaal wat standaard ook en je weet wel wat je continu te wachten staat. Iets wat ik niet echt erg vind maar, na een gegeven moment is het wel wat saai.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Eén van de beste Bondsongs uit de reeks, maar niet één van de beste films. De grootschalige actie landde helemaal niet bij mij, met dat geslalom door kogelregens en puinrijden met een tank. Saaie bedoening. De afdeling explosies heeft duidelijk de vrije hand gekregen en dat doet de film geen goed. De puns zijn bijna allemaal miskleunen, maar goed, de hele reeks gaat gebukt onder deze brakke vorm van humor. Nee, tegenvaller, en dat nota bene met 'mijn' Bond, Pierce Brosnan. Hij heeft de looks maar qua acteren is het te vlak, helaas.

Bond (jaar)marathon deel 17 herzien op bluray. Enter Pierce Brosnan.

De eerste Bond-film die ik als jonge knaap zag. Daarbij een groot fan van de game op de Nintendo 64, waar de missies en muziek vrij trouw aan de film zijn. De multiplayer was ook te gek, op regenachtige weekenden uren mee vermaakt.

Het was voor de fans 6 jaar wachten, nadat de succesvolle franchise financieel bijna om zeep was geholpen door gezeik over de rechten. Gelukkig kwamen ze ijzersterk terug onder de regie van de Nieuw-Zeelandse regisseur Campbell, een relatieve nieuwkomer.

In dit deel moet 007 voorkomen dat de Russische misdaadsyndicaat Janus een satellietwapen tegen Londen gebruikt om een ​​wereldwijde financiële ineenstorting te veroorzaken. Dit geheime ruimtewapen is de “Goldeneye”, een zogeheten EMP (Elektromagnetische puls), stralingsgolf die alle elektronica vernietigt. Bond krijgt hierbij hulp van systeemprogrammeur Natalya.

Ja voor mij in het rijtje beste Bond-films. De vertrouwde elementen van de serie kregen een upgrade naar de jaren ‘90. Brosnan was een grote aanwinst en doet het uitstekend als kersverse agent 007 (werd door velen als beste vertolker sinds Connery genoemd). Hij krijgt het zwaar te verduren tegen de rebelse MI6 agent Sean Bean en Nederlands fotomodel Famke Janssen, beiden zetten een ijzersterke rol neer. Laatstgenoemde speelt een sadistische killer, die haar slachtoffers bij voorkeur met haar dijen verplettert en letterlijk bijna klaarkomt. Tot slot een geinig bijrolletje van Alan Cumming als computerprogrammeur Boris met zijn welbekende quote “Yes! I am invincible!”.

Een schitterende aantiteling en mooie titelsong gezongen door Tina Turner. Verder een onderhoudend verhaal, geslaagde humor en verpletterende stunts. Waarbij één van de hoogtepunten de achtervolging scene is waarin Bond met een tank half Sint Petersburg aan gort rijdt. De titel werd ontleend aan Flemings vakantiehuisje Goldeneye op Jamaica.