• 9.377.510 stemmen

Met onder meer: Roger Moore, Maud Adams en Louis Jourdan

Gesproken taal: Duits, Engels, Russisch en Spaans

Releasedatum: 7 juli 1983

Plot Octopussy

"James Bond's all time high."

Een krankzinnige Russische generaal stal juwelen uit het Kremlin en verving die door vervalsingen. Geheim agent 009 wordt dood aangetroffen met een vals Fabergé ei. Dit had hij gestolen van de spionne die zich Octopussy noemt. Geheim agent 007, James Bond, moet uitzoeken waarom een Rus het Kremlin besteelt.

avatar van Lennert

Lennert

Hmmm, de opname van For Your Eyes Only is mislukt, in dat geval maar over naar het uitzonderlijk melige Octopussy. Goede film? Nee, verschrikkelijk zelfs, maar er zit een bepaalde charme in die het alsnog uit te houden houdt. De badguys zijn over the top, Bond randt weer eens een paar dames aan en Q geeft weer een aantal leuke gadgets meer; het is echter de erg melige humor die de film zelfs voor een Bond verhaal te over the top maakt. Wat te denken van Bond die van een trap afglijdt met machinegeweer of een slangenbezweerder die de Bond tune speelt?

Verder ook even een knap staaltje Brits-kolonialisme en zodoende weer een hoop racistische stereotypes als het op mensen uit India terecht komt. Ergens ook wel weer de charme van Bondfilms, vandaag de dag zouden ze hier nog moeilijk mee wegkomen. Lange leve de jaren '80 zullen we maar zeggen?

Octopussy vermaakt heel erg, maar is eigenlijk te slecht voor woorden. Nog een Roger Moore film en dan gaan we eindelijk over op een iets rauwere variant, ik heb Timothy Dalton toch net iets hoger zitten.

avatar van GoldenEye 33

GoldenEye 33

de voorganger was beter, maar deze is zeer zeker een topper !

avatar van namingway24

namingway24

Toen ik deze film zag was ik echt een heel stuk jonger en vond ik het allemaal wel interessant die actiescènes en die mooie vrouwen. Maar na de meest recente kijkbeurt ben ik er achter: in mijn geheugen waren de meeste James Bond-films veel leuker.

Roger Moore is als James Bond vaker meer lachwekkend dan indrukwekkend; dat hij tegen het einde van de film echt in een clownspak rondloopt zegt in dit geval veel. De schaarse actiescènes daargelaten wandelt hij mede dankzij het lakse handelen van de tegenstanders (de in slaap gevallen bewaker is het toppunt) fluitend door de film. Hij lult mooie, vaak veel jongere vrouwen binnen luttele minuten het bed in en ondanks het nauwgezet samenstellen van een alter ego weet bijna iedereen meteen dan hij James Bond is.

Het laatste gedeelte waarin de acrobates hun capriolen uithalen is gelukkig nog wel leuk, maar verder is het allemaal zo cliché aan het worden en het wordt gewoon nooit spannend. De gadgets zijn leuk, ja, maar Bond heeft altijd precies bij zich wat hij nodig heeft en dat is zelfs in de jaren '80 te makkelijk: ik heb het gevoel dat de makers in een vast stramien vast zaten en daar maar moeilijk van af konden stappen.

avatar van Dk2008

Dk2008

Dk2008 schreef:

Ik heb deze film toch al meerdere keren gezien. En nu dus weer. Het enige nadeel is de wat lange speelduur, maar dat geldt voor de meeste Bond-films wel. In de bioscoop heb je ook vaak dat er een pauze is... Niet zo goed als For your eyes only, wat voor mij nog steeds de beste Bond blijft, maar verder toch zeer vermakelijk.

Het begint overigens al meteen goed, dus eerder dan ik dacht met die Russische messenwerpers. Eerst met een mooi liedje van Rita Coolidge "All time high" en vervolgens bij de militaire basis, met van die technische snufjes, grappig gedaan. Roger Moore zet wederom een zeer leuke rol neer en dat doet hij de gehele film wel, zowel humoristisch, charmant als ook als actieheld. De actie-scènes zijn wel wat al te fantasierijk, zoals op de trein en vooral aan het eind met het vliegtuig, maar vooruit dan maar. Want met die Mercedes op de rails bijvoorbeeld hebben ze toch geinig gedaan en er viel gedurende de film toch wel een hoop te lachen terwijl er ook wel spannende momenten in blijven zitten. Sfeervol en avontuurlijk gemaakt, spelend ten tijde van de koude oorlog. Het laatste gedeelte vanaf weer terug in India had eigenlijk voor mij niet gehoeven, maar verder ben ik er wel weer over te spreken. Naast Moore, ook leuke rollen van Louis Jordan, Maud Adams, Kabir Bedi (als Gobinda), Steven Berkoff (generaal Orlov) en Desmond Llewelyn (als Q) maar de kleinere rolletjes worden ook goed ingevuld.

Geslaagde afwisseling van humor, actie en romantiek. Blijft gewoon een prima amusante film. 5.0

Goh, ik weet eigenlijk niet meer welke van de 7 James Bond-films die nog in bezit heb, de beste is. Volgens mij moet je ze gewoon bekijken als louter vermaak, popcorn en cola erbij.

De film oogt langer dan hij duurt, al is ruim twee uur ook best aan de lange kant voor het eigenlijke verhaal wat niet al teveel voorstelt.

Koude oorlog blijft toch een ideaal decor voor secret agent en actie. De actiescènes zijn lachwekkend, alsof je zo op het dak van een trein kan blijven, laat staan aan het eind op een vliegtuig maar tegelijkertijd ook goed gemaakt. En ik zeg al gewoon zien als vermaak. De film begint met een actiescène, waarvan je denkt wat heeft dat met de rest van de film te maken, maar hiermee is dan ook al weer de toon gezet. Af en toe spannend en met een goed tempo. Maar ook wat mindere gedeelten, maar ja dat is meestal zo.

Het blijven best leuke films om eens in de paar jaar te bekijken, maar zou ze toch niet heel snel in mijn top 25 plaatsen, daarvoor zijn ze toch weer net te inspannend i.p.v. ontspannend. 5.0

avatar van steventje

steventje

Weer een leuke Bond met Roger Moore die toch voor mij de meeste gentleman Bond blijft. Het is allemaal wat melig en niet meer te vergelijken met de Bonds die na Roger Moore komen. Roger zal voor mij de meest leuke Bond blijven wat niet wil zeggen de beste want dat is Connery en Craig.

In Octopussy hebben we weer genoeg vrouwelijk schoon met de wondermooie Octopussy die zoals het hoort zich volledig overgeeft aan Bond. Het verhaal is over de top maar dat hoort een Bond met Moore te zijn, de kijker wil een lach en een traan !

avatar van de grunt

de grunt

Octopussy

Openingssequentie is een van de beste uit de serie.

De Bond-villians worden allen zeer goed vertolkt, met Jourdan als uitblinker.

Helaas krijgen we Bond als clown & Tarzan te zien in deze bij vlagen tenenkrommende editie.

Slapstick 007.

avatar van Balotelli

Balotelli

Goede bad-guys, uistekende complotten, mooie locaties en achtervolgingen, een hoop geweld.

Goede Bond-film.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Whehe, dit is echt niet de beste Bond, maar vermakelijk is die zeker. Octopussy moet het hebben van de vindingrijke actiescenes met een flinke portie humor. Vooral de gedeeltes in India sprongen er uit. Dat James Bond zich af en toe wat dubieus verkleedt of handelt (die Tarzan-yell !) en de Russen stereotiep neergezet worden, moet je maar voor lief nemen.

wood23

Ik snap niet waarom veel mensen hier Roger Moore zo afkraken.

Hij heeft genoeg serieuze momenten.

Hij is een prima James Bond en ja hij brengt wel humor in zijn rol ja maar veel mensen doen alsof hij een of andere komiek is en daardoor als een lolbroek overkomt,maar ik vind dat erg meevallen.

Wat deze film betreft het is een prima film die ook nog best spannend is.

En dat James Bond een keer een clownspak aan heeft so what lekker boeiend,alsof je daarvoor meteen de film moet afkraken dat slaat helemaal nergens op.

Vooral de scenes voor de begintitels en in oost berlijn zijn heel sterk vind ik.

Tijdloos topvermaak.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Film met twee gezichten. Enerzijds heb je het sterke einde dat spannend is en een bepaalde rauwheid heeft. De actiescènes zijn goed geschoten, zowel dat ze overzichtelijk zijn als dat ze een bepaalde energie herbergen. Maar dat slotstuk is dan weer weinig Bond-achtig en je mist de mooie locaties van het begin van de film. Dat begin speelt dan weer in India, een land waar Bond nog niet was geweest en zo een leuke toevoeging is. De kleuren komen er ook mooi uit en de oriëntaalse sfeer is goed neergezet. Maar de humor is erg flauw, alle clichés van India komen naar voren en maken de film weinig genietbaar op die momenten (dan liever de serieuzere voorganger For Your Eyes Only) en het duurt soms allemaal erg lang. Ook de acteurs zijn wisselend. Moore begint vrij oud te worden (veel actiescènes zijn wel van een afstandje gefilmd om de stuntmannen hun werk te laten doen) en heeft het script ook niet mee. Wel was hij sterk als clown waar hij een bepaalde oprechte angst had (toen hij begon te schreeuwen dat er een bom was - beter zou Moore niet acteren als Bond) De Bond-meisjes zijn ook niet memorabel en ook niet heel knap. De boeven zijn wel aardig, en iemand die dobbelstenen in zijn handen tot gruis maalt hoort sowieso in dit soort films thuis, iemand in het rijtje van Jaws en Oddjob.

Het enige wat echt matig is door de hele film is de vrij rommelige opbouw, waarin van alles gebeurt zonder dat het nu duidelijk is waar dit toe leidt (en het is niet zo'n film die je graag vast wil houden door die informatie later te geven, het is gewoon slecht verteld.) He is wel dat de finale heel behoorlijk is, en ik me niet echt heb verveeld. 3,0*.

avatar van The_CrY

The_CrY

De fijnste met Moore. Sterke actie, goed getimede humor, mooie locaties, en indrukwekkende schurken. Vooral Steven Berkoff als General Orlov vond ik erg sterk gecast. En de showdown met de club van Octopussy die het paleis van Kamal Khan aanvallen is erg tof. Van begin tot eind is het spannend en geestig. Ik waardeer nu zelfs de uitstraling van Roger Moore himself. Hij had drie films nodig om in de rol van James Bond te groeien, maar nu is hij eindelijk op zijn plek.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Heerlijke bond weeral met Roger Moore. Actie was zeer goed, gadgets, en de humor vind deze beter als de voorganger for your eyes only. Op naar de laatste met Moore 8/10

avatar van IH88

IH88

Octopussy

Een vermakelijke Bondfilm met het schitterende India als decor, goede bad guys, mooie actiescènes en weer een aardig Koude Oorlog plot. Maud Adams is een goede Bondwoman en Octopussy een naam "for the ages". Haar groep vrouwelijke strijders is een leuke vondst

Toch heeft Octopussy wel wat minpunten. Roger Moore is echt te oud en in deze film is het duidelijk te zien. Gelukkig hebben ze met Maud Adams een oudere vrouw gecast en Moore niet gekoppeld aan een jonge actrice (zoals in For Your Eyes Only en A View to a Kill). Het is leuk dat India wordt aangedaan maar echt alle clichés over Indiase mensen wordt gebruikt. James Bond die Tarzan nadoet en in een clownskostuum wordt gehesen helpt ook niet. Het Koude Oorlog plot over een afvallige Russische Generaal en een smokkelaar die de wereld weer ten gronde willen richten is wel goed uitgewerkt en spannend. Steven Berkoff en Louis Jordan zijn erg goed als Generaal Orlov en smokkelaar Kamal Khan. Kleurrijke, charismatische bad guys die Bond goed tegenstand bieden. Kabir Bedi is uitstekend als side-kick van Khan. Het laatste gevecht tussen de mannen van Khan en de vrouwen van Octopussy is goed gedaan.

Al met al is Octopussy een vermakelijke 13de Bondfilm maar niet memorabel.

IH88 schreef:

Octopussy

Al met al is Octopussy een vermakelijke 13de Bondfilm maar niet memorabel.

Ik vind dit ook een geweldige film maar ik begrijp nog steeds niet wat die Orlov met die juwelen moest.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1986 stemmen

De titel van deze 13de Bondfilm is 'Octopussy' en de eerste woorden die Roger Moore als James Bond uitspreekt zijn: "Fill her up, please!" De toon is meteen gezet voor deze film: fun, seksueel getinte moppen en niet teveel serieus gedoe.

Het eerste uur van de film vind ik nog een goed begin: de moord op agent 009 en Bond die op de antiekveiling het Fabergé ei steelt en de prijs voor Kamal Khan opdrijft zodat die veel meer moet betalen dan hij van plan was... Eens Bond Octopussy ontmoet en het hele verhaal met het circus, de juwelensmokkel en de acrobatische vrouwen vind ik het een stuk minder worden.

De film zit vol kinderlijke humor: de tennisgeluidjes als Vijay met een tennisracket naar de vijand slaat op de tricycle, Bond die tegen een tijger die hem aanvalt "Sit!" zegt en de tijger gaat zitten, Bond verkleed als clown en gorilla, Bond die in de bomen slingert en een tarzankreet slaakt...

De Bondfilms zijn gelukkig nooit echt helemaal zonder humor geweest, maar hier wordt het toch meer een parodie op James Bond. Roger Moore ziet er trouwens veel te oud uit om nog geloofwaardig een spion te spelen. Al in For Eyes Only was hij te oud voor de rol aan het worden, hoewel dat voor mij nog steeds de beste Bondfilm met Moore is.

Gelukkig is de Bondgirl geen jong ding zodat het niet zo erg stoort dat Moore al wat ouder wordt. Maude Adams die de rol van Octopussy speelt was al eerder te bewonderen in een andere Bondfilm: The Man With The Golden Gun, waarin ze de vriendin van Scaramanga speelde.

Ook de andere (bij)rollen zijn geslaagd te noemen: Louis Jourdan als Kamal Khan, Kristina Wayborn als de blonde vamp Magda en Steven Berkoff als de oorlogszuchtige Russische generaal Orlov.

Kabir Bedi speelt de rol van Kamal Khan's lijfwacht Gobinda. Bedi is een indrukwekkende, grote kerel die bij ons vooral bekend is vanwege zijn hoofdrol in de tv-serie Sandokan. Als hij in het casino de dobbelstenen in zijn hand verbrijzelt doet hij me denken aan Oddjob die op dezelfde manier een golfbal tot puin kneep in Goldfinger. Het eindgevecht tussen Bond en Gobinda bovenop het kleine vliegtuigje van Kamal Khan ziet er overtuigend uit. Ook het gevecht bovenop de rijdende trein is leuk.

De locaties in Octopussy zijn zoals steeds in een Bondfilm gevarieerd: Londen, Indië en Oost-Berlijn. Al met al is het probleem met Octopussy, net zoals met de meeste Bondfilms waarin Moore Bond speelt, dat spannende en overtuigende delen afgewisseld worden met dwaze slapstick die het moeilijk maken om de films als meer dan komedies te bezien. Moore overtuigt nooit echt als een spion.

Er zitten weer een paar pareltjes van oneliners en dialogen in de film, vooral Kamal Khan heeft enkele oneliners die om in te kaderen zijn.

Magda in bed met Bond:"I need refilling."
Bond (ziet haar champagneglas): "Hmmm? Oh, of course you do!"

Magda: "He suggests a trade. The egg for your life."
James Bond: "Well, I heard the price of eggs was up."

Kamal Khan: "Mister bond is indeed a very rare breed… soon to be made extinct!"

Kamal Khan tegen Bond: "You have a nasty habbit of surviving."

Gesprek tussen Bond en Kamal Khan aan tafel:
Bond: "May I ask exactly why I am here? I mean, afterall you do have the egg."
Khan: "True, but we don’t have all the answers."
Bond: "Well supposing, for arguments sake, I don’t feel like talking?"
Khan: "Well don’t worry, you will, you will..."
Bond: "Let me guess, thumb screws and hot coles?"
Khan: "Hardly, we are much more sophisticated than that!"
Bond: "Eh… sodium pentathol?"
Khan: "A bit crued, very unreliable. We prefer curare with an effective psychedelic compound… guaranteed results!"
Bond: "But with permanent brain damage."
Khan: "An unfortunate side effect."

avatar van des1

des1

Grappig hoe vaak mensen Moore te oud vinden in respectieve Bond films... totdat misschien alleen de eerste (Live and Let Die) overblijft. Vergis je niet, daarin was ie ook al 3 jaar ouder dan de uitgaande Bond, Sean Connery.

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

Een spanningloze James Bond met een laagdrempelig verhaal.

Maar nog altijd wel vermakelijk en aardig voor een zondag middag.

avatar van the new guy

the new guy

Eigenlijk helemaal geen goede Bond, maar wel een van de meest vermakelijke. Waar tegenwoordig geloofwaardigheid en de boodschap belangrijk zijn, hebben de gadgets en de vrouwonvriendelijke grappen in deze film de overhand. Als je dan het lachwekkende plot, de bizarre circusartiesten en het meest exotische eiland ooit daarbij optelt, heb je een vooral hele leuke Bondfilm te pakken.

avatar van otherfool

otherfool

Weer wat meer fun dan in For Your Eyes Only, met een heerlijke opening en een dito finale met diverse vliegtuigen. De humor varieert daarbij van behoorlijk geslaagd (Vijay is een goede toevoeging) naar tenenkrommend slecht (de Tarzankreet). Wel wordt er mooi gebruik gemaakt van de locatie India inclusief heerlijke politiek incorrecte vooroordelen en clichés.

Het plotje draait allemaal om een megalomane Russische generaal en juwelenroof en -smokkel dat allemaal met elkaar verbonden is en een verbazingwekkend spannende en on-Bondse apotheose kent in een circus. Wel ont-zet-tend suf dat Bond niet de telefooncel van die vrouw afpakt, manmanman.

Maar goed, tussendoor genoeg aardige momenten (het stelen van het ei bijvoorbeeld) en amusante villains en henchmen (de zwijgzame Gobinda blinkt uit), al is het wel een beetje zoeken naar fijne Bondgirls (Adams is niet zo spannend en Wayborn maar eng), da's wel jammer.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Herzien en ik blijf bij m'n oordeel van de eerste keer dat ik de film zag. Een van de betere Bondfilms van Moore. Dit is wel een van de luchtigste Bondfilms die er zijn. Gelukkig heeft Moore een geweldig gevoel voor humor dus het kwam al met al goed uit de verf.

De locaties waren erg sfeervol. India is een keer wat anders en het circus heeft wat vrolijks over zich. Dat Bond nog eens als clown ten tonele zou verschijnen hadden weinigen vooraf kunnen bedenken vermoed ik zo.

Toch kent de film ook zeker z'n spannende kanten waardoor de mix van humor en actie een geslaagde combinatie is te noemen.

Ruim voldoende!

GoldenEye 33

OCTOPUSSY

MENING: Goede Film

MUZIEK: Fantastisch en Geweldig

Ja, dit is nou echt één van de betere in de Bond reeks.

Prachtige locaties, een heel goed verhaal.

Zijn wel wat hele kleine minpuntjes, het tarzan geluidje had bijvoorbeeld weer niet

gehoeve, maar is gewoon als humor bedoeld, dus daar ga ik de film geen minder

puntje voor geven,

Ik vond wel die vent met die tulband onwijs vervelend en irritant ! wat een rot kop haha

en generaal Orlov heeft ook al zo'n agresieve kop, maar wel heel goed dat deze

mensen gecast zijn voor de rollen ! past goed.

Bond in clownspak was ook wel erg grappig.

Het nummer All Time High van Rita Coolidge, is echt prachtig en geweldig goed,

ik vindt het het op 1 na mooiste nummer van de Bond songs.

Van de 24 officiele Bond films staat deze in de top 10 op nummer 9 bij mij.

avatar van The Oceanic Six

Opnieuw gezien op bluray en toch een beetje teleurgesteld. Octopussy is een van de meest kleurloze titels uit de reeks. Niet slecht, maar ook niks memorabels. Alles wat je van een Bond film verwacht zit er zeker in, maar het is geen deel die boven de middelmaat uit stijgt. Wel een erg fraaie titelsong, maar de reeks lijkt toe aan verfrissing. Moore is al vrij oud, doet het toch nog prima, maar zijn periode liep wel op z'n einde. De film slaat ook wel erg door met zijn humor. Het is bij vlagen meer een komedie dan een serieuze Bond film, met al die verkleedpartijen en wel erg veel oneliners. Ik begin onderhand wel weer te verlangen naar een rauwere, hardere Bond. Gelukkig gaat dit ook wel snel volgen met het Timothy Dalton tijdperk.

3* (was 3,5*)

avatar van Dk2008

Dk2008

Ook niet echt een film van dat ik zeg ik schaf hem aan op Blu-ray. Ik vind hem duidelijk beter (gebleven) dan For your eyes only. De openingsscène blijft leuk/goed en daarna met die messenwerpers is ook nog een sterk gedeelte. Maar daarna dut de film toch flink in. Een (onnodig) lange film met oninteressante gedeelten. Overigens betreft dit als je hem al meerdere keren hebt gezien en James Bond-fans zullen er ook heel anders tegen aan kijken, vermoed ik. (als je van die snufjes houdt en 007, de geheimagent, die de wereld gaat redden)

Er zit veel mysterie in de film dus dat kan de film boeiend houden zeker als je hem nog nooit hebt gezien. Ook zitten er wat grimmige gedeelten in. En de locaties kunnen ook sfeervol werken. Adams is zeker een mooie vrouw. Zodra ze met die trein beginnen wordt de film weer een heel stuk beter. Maar naar mijn mening hadden ze moeten stoppen met het circus. Waarna ze nog doorgaan, iets wat niet alleen bij deze Bondfilm het geval is. Moore doet zijn best maar weet nu niet meer te overtuigen.

Popcornvermaak waarbij je niet op ongeloofwaardigheden moet gaan letten al valt het als actiefilm waar je de één na de andere actiescène kunt verwachten toch best wel tegen. 3.0/4.0

avatar van SturyNijmegen

SturyNijmegen

Deze film teruggezien na al die jaren , er zitten echt leuke stukken in maar Bond lijkt meer een persiflage van zichzelf te zijn geworden (in zijn krokodillenboot, bere- en clownspak) En dan die zogenaamde stoere uitstraling met zijn one liners.... Nu wil ik niet beweren dat ik Craig beter of passender vind, want Craig vind ik weinig aan. Maar goed, elk tijdperk(je) heeft zijn Bond nietwaar.

Octopussy vind ik ook meer een komedie af en toe, spanning is er weinig. Uiteindelijk toch wel weer aardig om es te zien.

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Ik vond dit ook

een erg leuke Bond film met Roger Moore,

wel al zo vaak gezien dat het

voor mijzelf nu voorspelbaar wordt,

en dat ik al weet hoe de film gaat.

Het stuk wat gefilmd werd op de trein

vind ik het hoogtepunt van de film!

geweldig.

Als James Bond de jungle in vlucht

en wordt achtervolgd,

vind ik erg nep overkomen.

Alsof James Bond elk dier

in de jungle tegenkom

een nep tijger

een krokodil

Ja echt!

Nee dat vond ik niet leuk.

Roger Moore heeft 7 keer Bond gespeeld

Octopussy belandt voor mij op de 3 de plaats

Ik vond For your eyes only en The spy who loved me

de beste Bond films van Roger Moore!

avatar van Supernatural

Supernatural

een van mijn favoriete bond films.vermaak me altijd super met deze bond film.veel grappige stukjes in de film maar daar erger ik me niet aan of zo..al vaker gezien vind hem nog steeds super.moore vind ik de beste bond samen met connery .

avatar van Black Math

Black Math

Middelmatige film, redelijke Bond. De titelsong om te beginnen is wel mooi, maar niet echt episch. De doorwerking ervan in de film is wel weer aardig. Geen auto vol snufjes, maar het vliegtuigje aan het begin was wel aardig. Ook best goed opgenomen voor die tijd met relatief weinig blauwe schermen.

Verder een hoop flauwigheden, zoals de racistische stereotypering van India, en Bond die als Tarzan aan lianen slingert. Roger Moore is ook echt oud geworden in deze film (en dan is het nog niet eens zijn laatste Bond film!) Weinig relativering hierover in tegenstelling tot concurrent Never Say Never Again, hoogstens bij Moneypenny.

Het plot kwam niet echt evenwichtig over, en de acteur die generaal Orlov speelde was flink aan het overacteren. De dames mogen er wel zijn, waarbij Adams terugkeert na eerder Bondgirl geweest te zijn in The Man With The Golden Gun. Verder aardig om te zien dat digitale horloges en platte beeldschermen hun entree doen.

Uiteindelijk een Bondfilm volgens het boekje, maar zeker niet de beste tot dan toe. 2,5*.

wood23

Ik heb altijd al een zwak gehad voor deze film.maar ik begrijp nog steeds niet helemaal wat orlov met die juwelen moest.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag herbekeken, toch wel de beste Bond film van allemaal, alleen Die another day is even goed als deze, maar dus wel de beste van Roger Moore.

De film begint al tegelijk spectaculair met de opening-scene, daarna direct weer actie zodra de film begint, gaandeweg is er de hele film wat te beleven.

Het hoogtepunt is natuurlijk het hele circus gebeuren! Goede schurk ook wel en alles zit er in wat een Bond film moet hebben, zelfs een mooie titelsong.

al met al dus 4.5 sterren!