• 9.378.235 stemmen

Met onder meer: Roger Moore, Maud Adams en Louis Jourdan

Gesproken taal: Duits, Engels, Russisch en Spaans

Releasedatum: 7 juli 1983

Plot Octopussy

"James Bond's all time high."

Een krankzinnige Russische generaal stal juwelen uit het Kremlin en verving die door vervalsingen. Geheim agent 009 wordt dood aangetroffen met een vals Fabergé ei. Dit had hij gestolen van de spionne die zich Octopussy noemt. Geheim agent 007, James Bond, moet uitzoeken waarom een Rus het Kremlin besteelt.

Beertje45

Inderdaad goede Bondfilm met de nodige aktie, humor, vrouwelijk schoon en mooie locatie's. Bondschurk van dienst, Louis Jourdan aka Kamal Khan, is één uit de beste reeks schurken. Enkel Berkoff, nochtans een enorm gerespecteerd akteur, balanceert vaak op het randje van overacting.

Verder geen kwaad woord over deze film, hoort naar mijn mening thuis in de topvijf uit de reeks

Quentin schreef:

Klopt niet echt, hij ontbreekt in enkele films hoor (Live and let die, Die another day (omdat hij inmiddels overleden is).
IK dacht dat de rol van Q in Die Another Day toch vertolkt werd door John Cleese?

thunderball schreef:
Nog even dit: wat ik me nou al jaren afvraag hoe zit dat nou met die eieren?

Wordt nou wel of niet het echte Farberge ei kapot geslagen? Ik dacht altijd dat het om het nepei ging, maar heb laatst nog even het boekje met het verhaal van de film er bij open geslagen en dan lijkt het net of het wel om het echte ei gaat!

Wie het weet mag het zeggen!
Het ging wel degelijk om het echte ei, let op Kamal's gezichtsuitdrukking wanneer het wordt vernield.

Redlop schreef:

Nee toch?

Hij gaat toch niet het echte ei stukslaan? Bovendien zegt Kamal Khan zoiets als 'This fake has costs us enough trouble', voordat hij het stukslaat. Bond neem het fake ei mee naar het casino om te laten zien dat hij op de hoogte is dat er een wildgroeie aan namaak diamanten is. Althans, zo gok ik.
niet Khan maar Orlov slaat het ei stuk

joostie schreef:

Ik vond het een erg goede bond film

mooie poster trouwens

inderdaad mooie poster, zo worden heden ten dage geen posters meer gemaakt.

Beertje45 schreef:

klopt als een bus

avatar van Theunissen

Je kunt ook een persoonlijk bericht sturen naar al die personen, werkt effen wat handiger dan op ieder bericht hier te reageren !

avatar van david bohm

david bohm

Een James Bond film die zichzelf niet erg serieus lijkt te nemen. Heb de film aanschouwt en wat mij op is gevallen is de flinke dosis humor, met name in het eerste gedeelte van de film.

Vanaf de perikelen in het circus, waar de finale eigenlijk begint verslapte mijn aandacht. Een matige Bond.

avatar van Dk2008

Dk2008

wood23 schreef:

Geweldige film alleen ik snap het begin niet, waarbij 009 als clown verkleed op de vlucht is voor die messenwerpers. Waar heeft hij dat ei gestolen en waarom ?

Dit staat nota bene in de beschrijving.

avatar van Spetie

Een leuke Bondfilm, niet heel speciaal, maar amusant genoeg om je tijd twee uur mee door te brengen.

Octopussy begint vooral met veel spektakel en een prima openingsscène, die het beste doet hopen. Ook wel leuk dat het zich deze keer allemaal grotendeels afspeelt in India. Dat maakt het allemaal wat meer afwisselend. Je kunt hier al duidelijk zien dat Moore te oud wordt om 007 te spelen, en hoewel het ook niet zijn allerbeste performance is, komt hij er hier nog net mee weg.

Moore heeft weer een aantal leuke oneliners, wat in combinatie met de aardige actie en het prima tempo voor een aantal leuke momenten zorgt. Maud Adams is een redelijke Bond girl. De schurk, gespeeld door Louis Jordan, doet het naar behoren, maar het is vooral leuk dat Q hier weer een wat groter aandeel in heeft. Dat levert altijd leuke scènes op, zo ook hier. Wel is het jammer dat regisseur Glen hier net als bij a View to a Kill, de fout maakt om de uiteindelijke ontknoping weer erg lang uit te rekken. Dat haalt het niveau toch weer een klein beetje naar beneden.

Verder is de muziek vrij aardig en goed passend bij de sfeer, die Octopussy uitstraalt. In zijn geheel is het allemaal voldoende en mag deze Bond zich tot de grote groep rekenen, die op een voldoende score van mijn kant uitkomen.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Dit vind ik persoonlijk een van de betere en vooral spannende filmen uit de ganse reeks.

Ook veel geslaagde humor in dit verhaal.

Het is ook een van de langste filmen uit de Bond-reeks, maar omdat hij zo goed is kan dat geen probleem vormen.

De voorlaatste film met Roger Moore in de hoofdrol, en het wordt duidelijk dat het tijd wordt voor een andere Bond, want Moore werd tijdens de opnamen van deze film 56 een beetje te oud denk ik, maar zou dus nog een film aan zijn Bond palmares toevoegen.

Toch is dit, zoals ik reeds had gezegd een van de betere uit de reeks.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Voor mij is dit de beste Bond-film met Roger Moore tot nog toe. Alle facetten die een Bond-film goed maken heeft de film in zich en het is van begin tot eind puur vermaak. Ik vond het verhaal ook zeer sterk, het was goed te volgen en niet zo verwarrend zoals vaak het geval is.

Moore zelf zet, ondanks z'n leeftijd, de beste rol neer die ik van hem gezien heb. Ik haalde het in de vorige film al aan, maar zijn gevoel voor humor blijft geniaal!

De film kent genoeg scenes die memorabel zijn, fantastische achtervolgingen, leuke gadgets (vond de krokodil erg sterk), goede schurken, mooie vrouwen.

Kortom, Octopussy behoort zeker weten tot m'n favorieten en dit is typisch een film die je over een jaartje weer eens in de dvd-speler duwt!

Ruim voldoende!

avatar van dr channard

dr channard

Verhoog dit met een halve ster. Eén van Moore's beste. De film neemt zich op sommige momenten echt niet serieus, maar het is allemaal zo vermakelijk dat de twee uur voorbij vliegen, en dat is echt zeldzaam in een Bondfilm.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

1983. Na 12 delen James Bond staat elke nieuwe film bijna garant voor een dikke miljoenenomzet. United Artists heeft goud in handen en met For Your Eyes Only hebben ze bewezen nog altijd op de goede weg te zijn. De keuze om John Glen als regisseur aan te stellen, vergezelt door Maibaum bleek weer een schot in de roos. Fans blij, producenten blij, meneer Broccoli blij. Dus logischerwijs kwam deel 13 er aan, te weten Octopussy.

Wel wordt er besloten dat Roger Moore nu even wat te oud is om James Bond te spelen, en dus wordt er weer gezocht naar een nieuwe Bond. Na wat getwijfel rond namen als Timothy Dalton komt men uit bij James Brolin. Een risico, want Brolin is Amerikaan, en het is maar de vraag hoe de fans dat gaan accepteren.

Maar toen was daar opeens die dekselse McClory. De man die de rechten van Bond had en de rechtzaken hierover ook had gewonnen, settlede 10 jaar geleden een rechtzaak waarin werd besloten dat hij zou mogen meewerken aan Thunderball als producent en over bepaalde 007 facetten eigendom zou krijgen (zoals Blofeld en SPECTRE, beiden ontsproten uit het brein van McClory). Daarnaast werd er besloten dat McClory hiervoor in ruil 10 jaar geen Bond film mocht uitbrengen. En toen was die 10 jaar dus bijna voorbij. McClory was zeker van plan om zijn recht uit te buiten en had hiervoor al voorbereidend werk getroffen. Hij was al begonnen met filmen in 1982 en had sterren gecast als Kim Basinger, Max von Sydow en uiteindelijk zelfs de hoofdprijs: Mr. Sean Connery himself. En vooral die laatste naam deed alle alarmbellen rinkelen bij United Artists. Net wanneer zij een gokje wilde wagen met Brolin komt er opeens een andere James Bond film met de oorspronkelijke Bond himself, genaamd Never Say Never Again. En allebei nog in hetzelfde jaar op het scherm.

Enfin, er werd besloten het risico uit Octopussy te verwijderen en Roger Moore werd zelf teruggevraagd om nogmaals James Bond te spelen. En zodoende is het toch weer Roger die mag schitteren. Die arme Brolin…

Zoals gezegd, met vrijwel exact hetzelfde team als FYEO mocht Octopussy het gaan opnemen tegen Never Say Never Again. Na zeer spectaculaire opening met een mini jet airplane (tevens een duidelijke aanwijzing dat deze film zich richt op de Cold War als thema), een klassieke Bondsong (alhoewel mij te pop song achtig) van Rita Coolidge mogen we gaan oordelen of dat een kans van slagen heeft.

Het verhaal gaat over de kunstroof van een zeldzaam Fabergé ei. Nadat MI6 er achter is gekomen dat er een kopie van dit ei is opgedoken in Oost-Duitsland blijkt dat een echte versie wordt verkocht op een Londonse veiling. De koper van dit echte ei leidt Bond naar het mooie India, een mooie keuze om als locatie voor een Bond film te dienen. Helaas merk ik in India dat de film toch een iets andere richting op gaat dan FYEO. Waar Glen een wederom serieuze film had beloofd, vliegen de zeer flauwe woordgrapjes mij om de oren. Nu wil ik niet zeggen dat humor geen onderdeel van 007 is (integendeel), maar op een gegeven moment werd het echt even too much.

De koper, Kamal Kan, is best een toffe villain. Het is geen stereotype domme crimineel die zonder motieven de wereld wil vernietigen (Blofeld anyone?), maar een slinkse smokkelaar. De film brengt ons uiteindelijk via een mysterieuze vrouw genaamd Octopussy weer in Oost-Duitsland aan. Het verhaal vernauwd zich hier wat en Maibaum heeft er duidelijk geen Jip en Janneke scriptje van gemaakt. Je moet redelijk wat opletten, maar nergens heb ik het gevoel dat het tempo te hoog ligt. Eerder vind ik het lastig om de aandacht erbij te houden omdat het verhaal niet overal goed wordt uitgewerkt en een zekere spanningsboog mist. Daarnaast word ik een paar keer compleet uit de film gehaald door stompzinnigheden als 007 als Tarzan in de jungle of de alligator-submarine. Dat James Bond films een knipoog horen te hebben is zeker waar (neem bijv. de jojo-cirkelzaag ), maar in Octopussy pakt het gewoon verkeerd uit en is het vaak sfeerverlagend in mijn optiek.

Uiteindelijk gaan we van een Fabergé eitje naar een heuse atoombom en ben ik het spoor wel een beetje bijster hoe het allemaal zo heeft kunnen lopen. Het einde is nogal chaotisch en abrupt, en ik moet dan ook bekennen dat Octopussy niet heeft kunnen leveren wat het had beloofd en wat ik had verwacht. Dat is toch wel jammer.

avatar van roeman

roeman

Is ie nou Tarzan of is ie nou Bond... James Bond. Octopussy is geen echte spannende Bond, de schurk, is meer een gentleman die een erg rare smaak heeft wat betreft eten en ook het spel Backgammon. Kom op zeg Backgammon.....?

Maar Octopussy is aardig opgebouwd wat betreft de actie, maar qua verhaal en plot zitten er toch vele gaten in en dat is jammer, na Moonraker en FYEO verwacht je toch iets beters en wat leukere en treffende humor.

Omdat het verhaal niet echt kan boeien ben je snel de aandacht kwijt en denk o ja de bom, waarom ook alweer? Wie is nu de echte schurk, die Rus of Kan. Maar goed Sandokan deed zijn best in eng en boos kijken en Octopussy in mooi zijn en de daar bij behorende blikken. Ach het is een Bond en hij komt uit '83, we hebben ons vermaakt en daar gaat het per slot van rekening om. Willen we meer diepgang moet je duideljk niet bij Moore zijn, maar voor puur vermaak is hij uitstekend geschikt.

avatar van ipman-99

ipman-99

"Nobody does it better...thirteen times." ... " !!!

Fantastische Bond film (Heropfrissing) !!! Zoals de tagline al aangeeft is "Octopussy" het dertiende deel van de James Bond film-reeks. De film kwam in hetzelfde jaar uit als de onofficiele Bond film "Never Say Never Again" met Sean Connery als James Bond. Connery speelde eerder al in een aantal officiele Bond-films. De Hierdoor ontstaane concurrentie maakte van "Octopussy" één van de beste Bond-films die ooit gemaakt werd !

Prachtige film vol met die cynische humor, prachtige one-liners en dialogen, heerlijke sfeer, fantastische achtervolgingen en heerlijke actie om vingers en duimen van af te likken ! Maud Adams is geweldig als Octopussy ! Kristina Wayborn is fantasische als Magda ! Met beiden dames gaat Bond dan ook even tussen de lakens met zijn grote charme ! De slechteriken worden geweldig neergezet door Louis Jourdan, Kabir Bedi en Steven Berkoff ! De muziek (John Barry) is zoals steeds kippenvel ! Ga in de komende tijd ook wat meer films heropfrissen van Roger Moore en Sean Connery (en niet alleen hun Bond-films) ... als we over legendes praten ... !!!

avatar van scorsese

Goeie film waarin James Bond achter een juwelen-smokkelaar aanzit. De film begint goed en veelbelovend, maar zakt na een tijdje hier en daar wel wat in. Na het wat serieuze For Your Eyes Only bevat deze dertiende Bond weer aardig wat humor (vooral de slangenbezweerder die de Bond-tune speelt is leuk). Uiteraard ook weer genoeg spektakel waarbij de openingsscene en de scene met het vliegtuig het meest noemenswaardig zijn. Een nipte 3.5 sterren.

avatar van Boneka

Boneka

Prima Bond film met uitstekend geluid. Was vooral blij met de mooie setting in India. Dat geeft de film sowieso heel veel kleur. Ook zagen we zeer veel exotische dieren in deze film. Olifanten, de Bengaalse tijger, slangen, krokodillen en natuurlijk de Octopussy.De film heeft lekker veel vaart en is over het geheel genomen goed spannend te noemen. Ook het laatste stuk in Berlijn was een spannend stuk met het circus gebeuren en de treinrit. Veel schurken en Bond moest alle zeilen bijzetten om het te overleven. Vond alleen het vliegtuig element op het eind wat overdone. We zien in deze vrijwel Indiase film ook nog Kabir Bedi in beeld die ik vooral ken van de mini serie Sandokan uit '76. Zijn scherpe ogen en oren zijn nog steeds aanwezig. Prima vertolking. Okay nog een keer Roger Moore.

avatar van Dk2008

Dk2008

Dk2008 schreef:

Met een achtervolgingsscene begint deze film al bijzonder goed, verder doorlopend afwisseling van sterke en minder sterke scenes. Veel actie in deze film en blijft daardoor tot het eind onderhoudend. Naast Roger Moore speelt ook Louis Jordan goed als schurk. Eigenlijk vind ik Louis Jordan geen geweldige acteur maar gezien zijn rol werkt dit in zijn voordeel.

Ik heb deze film toch al meerdere keren gezien. En nu dus weer. Het enige nadeel is de wat lange speelduur, maar dat geldt voor de meeste Bond-films wel. In de bioscoop heb je ook vaak dat er een pauze is... Niet zo goed als For your eyes only, wat voor mij nog steeds de beste Bond blijft, maar verder toch zeer vermakelijk.

Het begint overigens al meteen goed, dus eerder dan ik dacht met die Russische messenwerpers. Eerst met een mooi liedje van Rita Coolidge "All time high" en vervolgens bij de militaire basis, met van die technische snufjes, grappig gedaan. Roger Moore zet wederom een zeer leuke rol neer en dat doet hij de gehele film wel, zowel humoristisch, charmant als ook als actieheld. De actie-scènes zijn wel wat al te fantasierijk, zoals op de trein en vooral aan het eind met het vliegtuig, maar vooruit dan maar. Want met die Mercedes op de rails bijvoorbeeld hebben ze toch geinig gedaan en er viel gedurende de film toch wel een hoop te lachen terwijl er ook wel spannende momenten in blijven zitten. Sfeervol en avontuurlijk gemaakt, spelend ten tijde van de koude oorlog. Het laatste gedeelte vanaf weer terug in India had eigenlijk voor mij niet gehoeven, maar verder ben ik er wel weer over te spreken. Naast Moore, ook leuke rollen van Louis Jordan, Maud Adams, Kabir Bedi (als Gobinda), Steven Berkoff (generaal Orlov) en Desmond Llewelyn (als Q) maar de kleinere rolletjes worden ook goed ingevuld.

Geslaagde afwisseling van humor, actie en romantiek. Blijft gewoon een prima amusante film. 5.0

avatar van Betamax

Betamax

Deze zit goed in elkaar en blijft tot het einde spannend.

avatar van Lennon

Lennon

Leuke en boeiende Bond film!

Grappige humor (Tarzan) en blijft inderdaad leuk tot het eind.

avatar van Quentin

Quentin

Die Tarzangrap haalt bij mij anders de film een halve ster naar beneden.

avatar van John Barry

John Barry

In 1983 was het zover Sean Connery versus Roger Moore en de winnaar werd in 1983 Roger Moore.

Zowel Roger Moore als Sean Connery speelde in 1983 in een James Bond film. Sean Connery in Never Say Never Again Roger Moore in Octopussy de film die het meeste opbracht was Octopussy . Dus in die zin heeft Roger Moore gewonnen. Maar niet alleen omdat Octopussy meer opbracht dan Never Say Never Again maar ook volgens mij dat Octopussy gewoon een betere Bond film is dan Never Say Never Again. Never Say Never Again was erg langdradig en stelde teleur op actie gebied. terwijl Octopussy absoluut geen langdradige film is en ook bevat Octopussy de actie die Never Say Never Again niet heeft.

Ook als we kijken naar het acteren is Roger Moore in 1983 de winnaar. Ik vind zelf Sean Connery de beste James Bond acteur en ook in Never Say Never Again speelt hij goed maar Roger Moore speelde in Octopussy beter.

Ondanks dat Octopussy beter is dan Never Say Never Again is ook Octopussy geen perfecte James Bond film. mij voornaamste punt van kritiek is het verhaal. Het is echt een verhaal waar je goed moet opletten en vooral in de eerste helft van de film als het over de eieren gaat De film makers hadden het verhaal beter mogen uitwerken. Maar het verhaal zelf is goed.Het verhaal is toch weer erg een spionage verhaal maar dan wat minder realistish vergeleken met For Your Eyes Only.

De actie scenes zijn geweldig In de openings scene ontsnapt Bond via een straalvliegtuig terwijl hij achtervolgd wordt door een hittezoekende raket verder hebben we deTuktuk achtervolging minpunt in die achtervolging is wel die tennis geluiden die je hoort. ook is er in deze film een ware jacht op James Bond James bond moet door de Jungle rennen om te ontsnappen aan Kamal Khan en zijn mannen dit is ook weer een leuke scene alleen past die Tarzan kreet er niet echt bij verder hebben we actie op het dak van een trein en wat verder in de film op het dak van een vliegtuig de leukste Actie scene vond ik de jojo scene.

Het einde van de film vind ik wat te lang uitgerekt de meisjes van Octopussy en Octopussy zelf en Bond en Q vallen het huis van Kamal Khan aan deze scene is erg spectaulair maar na deze scene krijgen we nog de scene op het dak van het vliegtuig dat opzich een goede scene is maar toch net te veel van het goede is. Het was beter geweest als de aanval op het huis van Kamal Khan de laaste actie scene van de film was

Vijay Amritraj als Vijay speelt erg goed als het hulpje van Bond. Louis Jourdan als Kamal Khan acteert goed alleen vind ik hem net niet dreigend genoeg overkomen. Maud Adams als Octopussy speelt uitstekkend. ook goed is Kristina Wayborn als Magda. ik vind Magda wat weg hebben van Pussy Galore uit goldfinger ( beide lijken in eerste instantie slecht te zijn en beide kunnen goed vechten ) Kabir Bedi is goed als Gobinda die dan weer wat weg heeft van Oddjob ook uit Goldfinger.

Een groot pluspunt van deze film zijn de mooie locaties India. Dat James Bond in die aparte omgeving wordt gefilmd brengt de film wat sfeer met zich mee, het is dan ook een beetje wennen als we plots in het grijze Berlijn zitten. Leuk is ook dat we de Berlijnse muur nog even zien in deze film. verder is de muziek van John Barry voor deze film weer uitstekend.

Octopussy is weer een erg goede Bond film en deze film verdient daarom volgens mij ook 4 sterren

avatar van loneranger

loneranger

Net ietsje minder dan 'For your eyes only'. De film zoekt het weer wat meer in de humor dan de actie ten opzichte van zijn voorganger. Jourdan zet wel een prima sinistere schurk neer. Wayborn vind ik aantrekkelijker dan Adams. De pre title sequence met de acrostar is het beste gedeelte van de film.

avatar van de grunt

de grunt

Octopussy heeft zonder meer positieve punten: oa. de rechterhand van de bad guy. Mét tulband.

De openingssequentie met Bond 003 vóór de themesong en de veiling-scene erna bevielen mij zeer.

De exercitie in het circus vond ik tenenkrommend

Bond in een clownspak

en even 5min. op twee wielen rijden met de auto. óók zo vervelend

Een ridicule Bond aflevering

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag herbekeken, Erg vermakelijke film! vooral met het circus als hoogtepunt.

Ook hele mooie dames in de film bij octopussy.

Toch vind ik deze film net iets beter dan de andere films met Roger moore omdat er de hele film wel wat gebeurd aan actie en achtervolgingen! al met al 4.5 sterren.

Ook erg mooie titel song

avatar van de grunt

de grunt

'' You have a nasty habit of surviving mister Bond ''

Heerlijke zin.

Tot en met de achtervolging in de jungle is het eigenlijk best goed.

Maar daarna..

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Ietwat tegenvallende Bondfilm. De opening was wel behoorlijk spectaculair met dat vliegtuig(je) en grappig dat Bond doodleuk ermee naar een tankstation ging om het vliegtuig vol te gooien . Daarna wordt het wat meer standaard werk en hoe verder je komt hoe minder leuk het is. Het verhaal zelf viel me ook wat tegen en dat gedoe met het circus was ook niet echt mijn ding.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Leuk. Lang geleden dat ik nog eens een Bond-film gekeken heb. Octopussy is best een fijn weerzien.

Foute decors, foute one-liners en foute slechteriken: echt de klassieke Bond-ingtediënten. Ik vind het wel vermakelijk. En dan zou je bijna vergeten dat Moore echt een klasse-acteur is, een geknipt figuur om Bond neer te zetten.

Anderzijds wordt het natuurlijk nergens bijzonder. Het duurt ook allemaal veel te lang, met te veel dode momenten.

avatar van elandenburg

elandenburg