• 9.374.502 stemmen

Met onder meer: Timothy Dalton, Carey Lowell en Robert Davi

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 22 juni 1989

Plot Licence to Kill

"James Bond is out on his own and out for revenge."

Vlak na een belangrijke drugs-inval trouwt de CIA-agent Felix Leiter. Wanneer de gearresteerde drugsbaron ontsnapt vermoordt hij zijn vrouw en mishandelt hij Leiter. Zijn oude vriend, Brits geheim agent James Bond, is uit op wraak. Wanneer M 007 het bevel geeft om de zaak te laten rusten maakt Bond zich los van de geheime dienst, en gaat op een persoonlijke tocht om wraak te nemen.

Film Pegasus schreef:

Dit is een van de Bondfilms met het sterkste verhaal. En zeker als je weet dat dit niet geschreven is door Fleming. Niet dat de vorige Bondfilms allemaal de boeken echt volgenden, maar ze hadden die verhalen toch als kapstok met de nodige elementen van Fleming. Dit is 1 van de betere Bondfilms en ik vind het nog steeds jammer dat Dalton niet verder deed. Hierin speelt hij beter dan in Living daylights. Dalton was een hele verbetering van Moore die het personage van de spion harder en realistischer maakte. Die trent ging een beetje verder met Brosnan die er de humor van Moore en het charisma en oneliners van Connery erbij haalde. Ik hoop dat ze met Craig terug in de stijl van deze film gaan en terug een hardere Bond maken.

Verschrikkelijke bond film

Besides, het verhaal komt min of meer wel uit een boek van Fleming: Live and let die.

Bij mij staat deze film in de top 4 slechtste bond films... maarja dat ben ik...

avatar van Bas17

Bas17

Ik vond het lachwekkend dat die gast de helicopterpiloot bewusteloos schopte , maar dat die dan 2 seconde later wel gaat gillen als ie de helicopter uit wordt gegooid

avatar van U-96

U-96

• 2070 stemmen

Blijft voor mij toch echt een geweldige Bondfilm, mede omdat hij best uitzonderlijk is. Robert Davi is geweldig, met z'n leeuwengezicht. Opvallend is ook Q die een veel grotere en uitvoerende rol heeft dan normaal. Ook het prima verhaal is een buitenbeentje in de serie. En... twee Bondgrietjes.

De gebruikelijke aktie en dergelijke zijn voldoende aanwezig. De stunt met die vrachtwagen en de Stinger zal me altijd bijblijven!

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Ik vond dit een van de betere Bond-films. Dalton doet het behoorlijk goed en het verhaal is voor een Bond-film vrij sterk.

davidov schreef:

Verschrikkelijke bond film

Ik kan me goed voorstellen dat er tegenstanders van deze film zijn. Na al de jaren met Moore wordt er compleet anders gefilmd. Andere Bond, veel hardere vijand, minder humor en meer actie en Bond neemt de zaak in deze film ook persoonlijk op. Niet de stramien Bondgirl (de 2 worden al bijna jaloers op elkaar) Q moet stiekem werken en men zit niet zoals het grotendeel van de voorbije films in Azië of een tropisch eiland.

avatar van Guyke

Guyke

In 1989 lieten de goede oude betrouwbare communisten het compleet afweten en moest gezocht worden naar een nieuwe vijand. Volgens mij heeft het succes van series zoals Miami Vice destijds, de scenaristen en producenten geïnspireerd.

Het resultaat is een harde, meedogenloze, wraakzuchtige Bond in een film met meer realisme dan we gewend waren. Licence to Kill is dan ook een a-typische Bondfilm geworden waarin de die-hard-fans (waaronder ik mezelf meereken) het moesten stellen zonder de typische kenmerken van de films met Roger Moore. Ondanks het realisme en het goede scenario werd daarom Licence to Kill geen commerciëel overweldigend succes. Gevolg: exit Dalton en (bijna) het einde van James Bond.

Nu wordt de film door velen gezien als de beste Bond-film ooit (samen met die andere commerciële flop: On her majesties secret service). Dit gaat mij echter te ver. James Bond hoort niet helemaal thuis in een aflevering van Miami Vice. Bond is hier verder af van zijn roots als gesofisticeerde, puur Britse spion dan ooit. Geef mij maar de knipoogjes van Roger Moore, de irreële fantastische plots, de adembenemende locaties en de vele stunts en domme actiescènes die zo typisch zijn voor de ganse serie.

Wel leuk om te zien dat Benicio Del Toro indertijd nog een slanke jonge kerel was.

Een goede Bond-film, een buitenbeentje, maar zeker niet de beste.

avatar van otherfool

otherfool

Realistische, harde en duistere Bond film. Dalton en Davy doen het wel goed maar de film mist de knipoog van weleer. Dat dit de Bond is die Fleming voor ogen had zal best, maar die boekjes vind ik lang niet zo interessant als de films. Toch een voldoende.

thunderball

Licence to kill een goede Bondfilm??? een van de beste???? Dan is zeker Casino Royale (1967) het hoogte punt uit de filmgeschiedenis!!!

De film is saai, langdraadig en Dalton is een houte klaas, realistisch? Wanneer tijdens dat cafegevecht het Bondmeisje stoerder oogt dan Bond (Dalton kijkt echt verschrikt als een mietje in het rond) dan weet je dat je een probleem hebt.

En op het eind van de film kiest hij ook nog de verkeerde Bondgirl (de saaie en minst knappe), dat was Connery en Moore nooit overkomen!

Twee sterren, maar alleen omdat ik Bondfan ben.

avatar van Fredo Corleone

Fredo Corleone

De film is erg realistisch voor een Bond-film.

Ik snap jou afkraak argumenten dan ook niet eerlijk gezegt.

thunderball schreef:

Vind Dalton juist alles behalve een houten klaas, dan zou ik eerder zeggen Connery en vooral Moore.

Ander voorbeeld: plots uit het niets komt een tank en ninja's te voorschijn! ja, hoor! tuurlijk! super realistisch!.

Welkom in de wereld van Bond. Ook License to kill blijft een bond-film.

Kwestie van smaak zullen we maar zeggen. Ik snap niet dat je dat laat meewegen in je oordeel.

davidov

Er heerst naar mijn idee totaal geen 007 sfeer. Lijkt soms meer op een wraak actie van the A-team die achter een drugs baron aan zitten.

Voor de rest is de film erg traag, het verhaal niet pakkend, en moesten ze van lieve felix afblijven

avatar van U-96

U-96

• 2070 stemmen

Ik ben volgens mij een van de weinige Bondfans die dit een geweldige film vind. Bondsfeer is er absoluut wel, alleen in mindere mate.

davidov schreef:

In het boek van Fleming (Live and let die) was hij een arm en been kwijt en later liet auteur Benson hem zelf af en toe in een elektrische rolstoel rijden. Ze zijn nog kalm gebleven met hem. Ik vond het net leuk dat ze hem nog eens boven haalden. Hadden ze met de Brosnan-films ook moeten doen.

Film Pegasus schreef:

Ik heb de boeken ook gelezen. Maar films zijn geen boeken. Sommige dingen later ze er uit en anderen er in. In de films was Felix Leiter veel belangrijker geworden dan in de boeken. Dus in de films schrapten ze een veel belangrijker personage.

Blijft een beetje jammer naar mijn idee.

avatar van Film Pegasus

In de boeken werd net veel meer gedaan met het personage. Leiter was er een van de weinig goeie vrienden van James Bond. In de films zit er steeds weining karakter in, en de wisselende acteurs (Bond gaat op Lazenby na, tenminste meerdere films mee) doen hier ook geen goed aan. Daarom was het net leuk om Leiter eindelijk nog eens terug te zien, maar ze hadden meer kunnen doen met het personage.

U-96 schreef:

Nee, je bent niet de enige, ik vind dit ook een van de beste bonds.

thunderball

Ok ik geef toe: Felix Leiter is dan weer wel een sterk punt in LTK en ik vond het ook een goed idee om dat uit Flemings boek te gebruiken, alleen Dalton is zo saai en absoluut niet cool, niet stoer en gewoon geen held.

En dan kan hij wel 100x de boeken door genomen hebben en het zo realistisch mogelijk willen benaderen, maar Bondfilms zijn helemaal niet realistisch! Je moet ze ook vooral niet te serieus nemen. Ik wil een Bond die cool en glimlachend de situatie bekijkt terwijl de boel om hem heen ontploft. En dus niet zo'n zenuwpees als Dalton!

Ik heb gisteravond naar Daylight zitten kijken (kom ik er net achter dat ie morgen op TV komt!), die film is best goed, maar Dalton beweegt zo houterig en slungelig, let evt morgen eens goed op wanneer hij vlug loopt of rent, vooral naar z'n armen. Echt een houtenklaas en een slungel.

Bij LTK, wat dan waarschijnlijk het hoogte punt vd film moet zijn, die autoachtervolging met de tankwagens, dat duurt en duurt maar voort, er komt geen einde aan! Jullie LTK fans gaan me toch niet vertellen dat dat super opwindend en spannend is en vooral dat dat beter is als bv het gevecht m Oddjob, de finale in de krater in YOLT of het treingevecht in FRWL om maar enkele voorbeelden te noemen.

En Daniel Graig is zeker jullie droom komt tot werkelijkheid als Bond.

Ben wel blij dat Graig het wordt want dat wordt dan natuurlijk een flop en dan vragen ze mij om in de volgende Bond te gaan spelen, want ik ben natuurlijk de enige ECHTE! Hahahahahahahahaha!!!!

thunderball schreef:

Eh jawel, ik vond het in ieder geval een van de spannendste finales ooit. Misschien niet de grootste of duurste finale ooit, maar wel ontzettend knap gedaan met die tankwagens en spannend tot de laastste seconde.

En Daniel Graig is zeker jullie droom komt tot werkelijkheid als Bond.

Ten eerste: je zin is niet helemaal in orde.

Ten tweede: Ik weet niet hoe Craig het gaat doen, maar als ik het allemaal zo hoor denk ik dat Casino Royale wat meer neigt naar deze film dan dat het verder gaat als Die another day.

thunderball

Zin is wel in orde maar had er streepjes tussen moeten zetten: Daniel Graig is zeker jullie- droom-komt-tot-werkelijkheid als Bond, noem het een literaire vrijheid. Ik heb 'm gezien in Tomb Raider en zijn aanwezigheid verpeste de film, in Munich was hij - eerlijk is eerlijk- dan weer wel goed, maar hij ziet er gewoon niet uit als James Bond, eerder zou hij wel Ian Fleming qua uiterlijk dan, he, kunnen spelen. En in interviews komt hij ongeloofelijk arogant over, gewoon niet sympathiek, zeg nou eens eerlijk: het is toch gewoon stom dat ze Brosnan niet meer willen? Dan was het misschien wel de beste uit de hele reeks geworden.

En, ok ik zit me nu al bij voorbaat wat af te reageren op Graig, maar ik baal er gewoon ontzettend van dat ze Brosnan afgedankt hebben, slaat nergens op! Hij had er nog makkelijk 2 kunnen doen. Toch?

En laat het alsjeblieft geen 2e LTK worden: een zepert in de serie is meer dan genoeg! Ik wil een 2e Goldfinger!

thunderball

Een vd spannendste finale's ooit? Alleen vergeleken met Bassie en Adriaan dan toch zeker? Of met minstens een fles Vodka Martini achter de kiezen en Inge de Bruijn op schoot? Anders kan ik me daar toch echt niks bij voorstellen, hoor!

Nog even over het realistische gehalte van LTK:

de gemakkelijke manier hoe hij zich in die organisatie weet te manouvreren en ze zonder veel moeite tegen elkaar weet uit te spelen is nou niet bepaald geloofwaardig,

en wat te denken dat door dat kleine beetje wat gaat branden dat hele gebouw meteen de hens in gaat en niet meer te redden is, HOE KAN DAT NOU????!!!

duuuuuuuuuuhhhhhhh!!!!!

avatar van gorelover

gorelover

Echt voor mij 1 van de beste bondfilms.

Dalton is voor mij in deze film een perfecte james bond.

de bondmeisjes zijn de mooiste uit de geschiedenis, en het geweld is beter dan in andere bondfilms.

Samen met never say never again de beste bondfilm.

dikke 4.5*

Vind het nog altijd jammer dat hij na 2 films vervangen werd door Brosnan (wat ook een goede bond is, maar niet als Dalton (die de beste is, na Connery)

avatar van Waakvlam

Waakvlam

(...)

Nog even over het realistische gehalte van LTK:

duuuuuuuuuuhhhhhhh!!!!!

Als een redelijke "LTK-fan" ben ik hierboven zeker mee eens dat het nou niet denderend spannend was op het eind. Dat het gebouw afgefakkeld raakt door een klein brandje is wel erg sterk moet ik zeggen. Ik vond het einde meer een beetje horror (in de ruimste zin van het woord) toen Dario in de gehaktmolen kwam of dat Heller gespiest werd door een heftruck.
De scene met de truck was leuk, maar niet dé vette actie die je van een Bond-film mag verwachten.

thunderball

jij mag door naar de volgende ronde!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

houterige bondfilm. Saaie locaties het is wel al 3 jaar geleden maar ik kan het me nog herinneren. En die actiescenes paste helemaal niet in een bondfilm.

2,0

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Onbegrijpelijk ook dat ze een villain kiezen die een drugslord is, dat past gewoon helemaal niet in de traditie van bondvillains Da's meer iets voor een gangsterfilm of copmovie

orbit schreef:

Of zoals ik het vaak zie: LTK is een uitgebreide versie van een matige "The A-team" aflevering.

of nog beter:

als Miami Vice film zou het een knaller geweest zijn, nu een saaie mindere Bondfilm.

avatar van Max99

Max99

Goede film alleen blijven ze vaak op de zelfde locatie filmen 3,5

avatar van Youri

Youri

Dalton is slecht gecast als James Bond. De film wil maar niet op gang komen, loopt over van de emoties ipv de acties. Ook al niet geschreven door Ian Fleming is het een draak van een film, dan was de voorganger The living daylights ietswat beter. Maar het kan niet elke Bond film feest zijn.