• 9.373.068 stemmen

Dr. No (1962)

Actie / Avontuur | 110 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titels: Ian Fleming's Dr. No / Doctor No / James Bond 007 tegen Dr. No

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Terence Young

Met onder meer: Sean Connery, Ursula Andress en Joseph Wiseman

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 31 januari 1963

Plot Dr. No

"Now meet the most extraordinary gentleman spy in all fiction!"

De Britse geheim agent James Bond arriveert in Jamaica om de raadselachtige moorden op zijn collega en diens secretaresse te onderzoeken. Geholpen door CIA-agent Felix Leiter en zijn lokale assistent en bootsman Quarrel ontdekt Bond een verband tussen de moorden en de bezoeken aan het geheimzinnige en kunstmatige eiland van Dr. Julius No, Crab Key genaamd. Bond en Quarrel weten onopgemerkt het strand van Crab Key te bereiken en ontmoeten daar de aantrekkelijke schelpenverzamelaarster Honey Rider. Zij vertelt hen over een vuurspuwend monster, dat van tijd tot tijd op Crab Key opdoemt.

avatar van Film Pegasus

Dr. No is de eerste Bondfilm en dateert ondertussen ook al uit 1962. Als we kijken naar de periode waarin de film gemaakt is (1961 waarschijnljik) het jaar dat Fleming nog volop aan het schrijven was. Boeken als Thunderball, On her Majesty's Secret Service en You only live twice moesten nog uitkomen. Er waren dus nog 'maar' een 8-tal boeken verschenen en een poging tot een filmserie. Vandaar het lage budget en voor die tijd een groot risico waarschijnlijk. Want ook voor de hoofdrol werd een zo goed als onbekende kop gevonden in Connery.

De film is vooral entertainent bedoeld. Met Connery is het imo gelukkig goed gekomen, maar uiteindelijk zijn de acteurs in deze film zo goed als onervaren. Ook begon met Ursula Andress al de trend om eerder te zoeken naar locale schoonheden dan groot talent. Veel acteurs (vooral in de beginfilms toch) werden grotendeels oversproken omdat ze amper of zelfs geen Engels konden.

De combinatie van Connery, regisseur Terence Young en producer Brocolli zorgen voor het charisma van James Bond, die op sommige punten verschilt met de Bond van de boeken. Die is meer te vergelijken met de versie van Daniel Craig, al is de versie van Fleming zelf nog veel meer een gentleman waar je het best David Niven op kan zetten. De keuze van Connery is echter een groot pluspunt geweest van de film en zorgt imo ervoor dat de Bondfilms niet snel gedateerd zijn. Moest David Niven meespelen had de reeks niet lang meegedraaid denk ik. Leuk als literaire held, maar met Connery is het personage goed vertaald naar filmheld. Fleming heeft verschillende elementen van hem trouwens overgenomen (denk aan de Schotse achtergrond van James Bond) en je merkt ook een licht verschil tussen de latere boeken en die van voor de films.

Dr. No zorgt ook voor een reeks herkenbare elementen die snel aanslaan en verschillende films meegaan. Beetje goedkoop misschien, omdat dergelijke zaken commercieel altijd werken natuurlijk. Maar in Dr. No kan je nog niet van herhaling spreken en mogen we dat de film eigenlijk niet verwijten. We maken kennis met Monneypenny, M, quotes als Bond, James Bond en Shaken Not Stirred en meteen ook een coctail van Bondgirls, achtervolgingen, een vijand met een apart kenmerk, auto's en oneliners. Ook halen enkele zaken van de boeken het scherm als Felix Leiter (die pas in Licence to Kill de erkenning krijgt die hij verdient) en Q, hier nog als Major Boothroyd die meer wapenexpert is dan uitvinder van overbodige snufjes. Ook de gunbarrel en de James Bond theme zetten hier een trend.

De Bond-theme is een enorm sterke theme dat leuk, tijdloos, herkenbaar en als pluspunt instrumentaal is. Het nummer kan dus alle films mee, aangevuld met een Bondsong. De rest van de muziek wordt hier wat opzijgeschoven, terwijl de liedjes als Underneath the mangotree beter passen in de film dan bij de latere Bondfilms.

Conclusie is dat de film er beter in slaagt dan de tv-versie van Casino Royale eerder, om James Bond op het grote doek bekend te maken. Dr. No heeft uiteraard verschillen met het boek, maar beter een goeie film, dan een slechte boekverfilming. Daarom dat er zaken als Felix Leiter een mindere plaats krijgen dan ze verdienen. Als er geen plaats is, moet je dat niet in liggen wringen natuurlijk. En personages als Q, komen hier geloofwaardiger over. Hij is hier nog wapenexpert en geen uitvinder die meteen de laatste uitvinding geeft aan een spion op het veld zonder boe of ba. De fout van de latere films om bepaalde elementen als de snufjes, vaste personages, quotes en noem maar op per se in de film te willen steken, wordt hier nog niet gemaakt. Zo krijg je een film die veel meer klopt in het geheel. Voor sommigen misschien wat gedateerd, de film dateert tenslotte van begin jaren '60. Al valt dat heel goed mee en komen de actiescènes zeker niet beschamend over. Blijft entertainement natuurlijk, al is dit in z'n genre zeker een trendzetter en een klassieker in de filmwereld. Vooral voor de bekende Bondreeks, maar ook voor latere copycats als Bourne Identity, Indiana Jones (George Lucas zegt trouwens dat hij Jones heeft geïnspireerd op de Bondvertolking van Connery), Austin Powers, The man from U.N.C.L.E., The Avengers, ...

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Dit is een van de laatste Bond-films die ik zag, en hij viel dan ook heel erg tegen in vergelijking tot de ''nieuwere'' titels als Goldfinger. Het is allemaal wel erg basic en gedateerd.

avatar van Pistons

Pistons

Goeie eerste Bond, waarbij vooral de bij vlagen erg mooie decors opvallen in positieve zin. Leuk verhaal, met de beruchte scène van Andress als hoogtepunt. Alleen jammer dat die wapenscènes een stuk minder waren qua uitwerking.

3,5* regardless.

avatar van AGE-411

AGE-411

Volgens mij heb ik deze lang geleden al gezien. Geen moderne hifidinges, maar gewoon een spion uit de jaren 60.

Is er in deze film ook geen vechtscene in een trein? En ook iets met een vliegtuig?

avatar van Pistons

Pistons

Nee.

avatar van The Last

The Last

AGE-411 schreef:

Je bedoelt From Russia with Love. Die kwam hierna.

avatar van IcU

IcU

Omdat ik het idee heb dat ik wat mis in mijn leven, en ik in de Bond sferen ben van wegen het uitkomen van Quantum of Solace, ga ik de Bond, James Bond serie kijken. De Connery en Moore Bond films wel te verstaan. Brosnan’s films heb ik al versleten, Dalton vind ik geen uitstraling hebben, en ik ken hem gewoon niet als acteur dus wordt al snel niet boeiend bevonden door mij, en Lazenby… Euhm, wie? Nee, voor mij de originele Bond en de ‘wow, hij is 10 jaar James Bond geweest’ Bond. Ik begon de serie uiteraard bij het begin: Dr. No.

Ik wist van te voren dat de volledige Bond formule niet te vinden was in deze film. Geen Gadgets, relatief weinig actie. Toch is dat niet in de koude kleren gaan zitten. Nee, ik heb me zeker vermaakt met Dr. No. De volle (bijna) 2 uur vlogen voorbij. De scènes waren redelijk vlot waardoor de film voorbij vloog. Ook de cast was sterk. Connery heeft de uitstraling en stijl. Ook de Bond-Babe mag er zeker wezen. De sexy vertoning van Ursula Andress is zeker ten voordelen van de film, hoewel haar karakter wel erg verwaand over kwam.

De actie, voor zover dat aanwezig was, was vermakelijk maar nog niet des Bond’s. De auto achtervolging met de auto die in het ene shot reusachtig is en in het andere shot normale grote was vond ik wat minder. Dit door het duidelijke gebruik van green screen en het debiele sturen van Connery. Zelfs op een rechte weg weet hij zijn stuur 180 graden te kunnen draaien. Maar goed. Het verhaal is ok, de Villain wat minder, maar kwam ook niet veel voor. Het einde wat magertjes, maar het decor was enorm goed. Ik heb me zeker vermaakt met deze Bond film en kan niet wachten om de rest te kijken. Ik ben namelijk erg benieuwd hoe de gadgets en de overdreven actie geïntroduceerd gaan worden. Voor deze film 3½ *

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Maar weer eens uit de kast getrokken nu met die hele Bond hype. Wat een verademing weer. Het lekkere droge en toch spannende sfeertje spreekt me erg aan (ook mede gecreëerd door de legendarische tune), en de introductie van Sean Connery als James Bond aan het begin is echt fenomenaal (in het casino). Daarnaast heeft deze film niet zo veel overdreven actie nodig om toch erg geslaagd te zijn. Die mooie Bondgirl mocht er ook wezen (misschien wel de lekkerste).

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

PaulieWalnuts schreef:

Volledig mee eens!

avatar van Celluloid Dreams

Celluloid Dreams

Ook ik zit weer helemaal in de Bond sfeer na het teleurstellende Quantum of Solace. Gisteren zelfs de complete box aangeschaft, en dus ging Dr. No maar eens in de speler. En dit is toch de Bond die ik het leukst vind. Het meest charmant, de film heeft een lekker rustig tempo, prachtig set-design, James Bond theme is briljant, Ursula is een van de lekkerste bond babes, de scène met de tarantula is zo gaaf, er zitten sowieso ontelbaar veel toffe momenten in deze film.

avatar van DVD-T

DVD-T

Voor een half jaar geleden nog gezien, en na QOS weer helemaal in de mood om alle Bond films nog eens allemaal te bekijken, en ook mijn kijk op de andere Bond films hier op MM te belichten.

Na Casino Royale toch wel mijn favoriet.De hele Bond wereld word hierin sterk geintroduceerd.Nog niet met de vele actie scènes, maar zowaar in een heerlijke spy-thriller avontuur met daarin een beetje actie in verwerkt.Jammer dat er in de latere Bond films zoveel aandacht en budget wordt verspilt aan groots opgezette actie momenten en daarbij niet echt meer de focus ligt op het spionage idee.Ik begin langzamerhand ook wel een beetje een fan te worden van de films.Connery is toch wel de beste Bond IMO, maar daar verschillen de meningen heel veel over.Hij is de perfecte belichaming van de Britse geheim agent en brengt met zijn vertolking veel charisma in de film over, die door de latere acteurs bijna niet te evenaren is.

Het verhaal wordt erg leuk gebracht in Dr. No en legt zoals ik al zei niet zo zeer de nadruk op de actie maar op het op onderzoek uitgaan van James.Dat is iets wat ik erg sterk en leuk aan deze film vind.James Bond die echt dingen in de film moet ontdekken, iets wat je in de Connery/Young films steeds ziet terugkomen en recentelijk weer een beetje terug te vinden is in CR.De karakters zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt en lijken allemaal een verhaal te hebben binnen deze film.

De introductie van Andress is prachtig natuurlijk, maar het is de man die erg weinig in beeld komt die ik het meest boeiende vond en meteen de toon zette voor vele Bond villains.Ik heb het natuurlijk over het titel karakter himself.Zijn introductie word goed uitgezet want je ziet hem eingelijk maar zo'n 20 minuten aan het eind verschijnen.Maar de hele tijd blijf je benieuwd naar dit personage en zijn verhaal.

De prachtige locatie's in de film trekken ook veel aandacht naar zich toe en is ook een voortzetting in de gehele reeks.Het wulpse Jamaica word erg warm in beeld gebracht.Door de gerastaureerde beelden komt dit nog mooier over dan de versies die bijv. op tv. worden vertoond.De goede regie is ook sterk aanwezig en het camerawerk is erg goed.Ook hulde voor de muziek.

De actie die er wel inzit komt helaas vaak houterig over en qua editing is het ook niet altijd even mooi gedaan.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Mooie Bond film.

Connery speelt weer eens zalig.

avatar van hansbreda

hansbreda

Onlangs in 1 keer de hele James Bond collectie aangeschaft.

Daarom uiteraard begonnen bij Dr. No.

Prima film, al moet je alles wel plaatsen in het perspectief van de vroege jaren 60. Ik vindt het heerlijk om qua sfeer die periode op te snuiven. Connery blijft men favoriete JB. Ursula Andress blijft een van de mooiste "Bond Girls". 4**** en op naar "From Russia With Love".

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Na bijna alle Bondfilms (op For her Majesty’s Secret Service en From Russia With Love na) gezien te hebben, ga ik dan toch eindelijk de allereerste Bondfilm zien: Dr. No.

Een klein jaartje eerder had ik al de andere Sean Connery Bondfilms gezien en die vielen me toen der tijd een beetje tegen. ‘Ze waren zo nep en saai!’ zei ik toen. Nu heb ik toch wat anders te zeggen.

Ik vind Sean Connery een erg goede Bond neerzetten (hij staat bij mij op dezelfde plaats als Pierce Brosnan, maar moet toch een plaatsje onderdoen aan Daniel Craig). Sean Connery is een beetje de charmante Bond. Iedere vrouw die hij tegen komt pakt hij weer in. Erg leuk om te zien elke keer.

In deze Bondfilm zit weinig actie, maar is meer thriller-achtig en bevat meer spionage dingen. Dit is prima, gezien de technieken voor actie-scènes in 1962 nog niet erg hoog waren, waardoor veel grote actie-scènes afbreuk aan de film zouden doen. Gelukkig hier nog geen gadgets, want de gadgets die in de latere Connery films zouden opduiken, waren zo... (met gebrek aan een beter woord) dom! Ze zagen er niet uit! Gelukkig hier dus nog geen high-tech gadgets.

Het verhaal van de film is typisch Bond. Behoorlijk cliché (dit is geen grote kritiek van mij, omdat de onderwerpen die cliché zijn in deze film in 1962 natuurlijk nog niet cliché waren), met een vreemde schurk, een missie en een confrontatie met de schurk als climax. De Bond wereld werd hierin prima geïntroduceerd, met vooral de eerste scène waarin James Bond in voorkwam. Het meisje stelde zich voor zoals Bond dit normaal doet, waarna James Bond langzaam in beeld komt en zegt: ‘Bond... James Bond.’ Die was echt goed!

Nu vind ik de muziek in deze film wel erg slecht. Blijkbaar kon de componist niks beters verzinnen dan het beroemde James Bond deuntje (ook wel de gunbarrel genoemd, geloof ik), hierin vind ik David Arnolds Bond muziek stukken beter (hij componeerde de Bondmuziek vanaf Tomorrow Never Dies). Maar dat was niet het enige wat ik fout vond aan de muziek, ik vond de gunbarrel vaak ook helemaal verkeerd geplaatst in een scène. Bond rijd rustig weg in een taxi van het vliegveld en de muziekinstrumenten krijsen het uit. Tja, dat was zo’n fout moment om die gunbarrel te doen...

Conclusie:

Prima eerste Bondfilm. Wel nep en cliché, maar ach, gezien dat hij in 1962 is gemaakt, moeten ik de film daar maar niet te veel op aankijken. Sean Connery is wel een erg goede Bond.

Cijfer van een schaal van 1 op 10: 6.8

Cijfer hier op moviemeter: dikke 3,0.

avatar van Theunissen

Mooie eerst Bond film met veel mooie beelden en tevens een zeer mooie eerste Bondgirl Ursula Andress. Het verhaal is goed en boeiend en Sean Connery laat een verpletterende indruk achter als eerste James Bond.

avatar van krosnicky

krosnicky

dit is een klassieker en een goede ook

avatar van mnrk

mnrk

Prima eerste James Bond film.

De tune van James Bond, my name is James....james bond, SPECTRE , Felix Leither en natuurlijk de eerste Bond-girl.

De toon voor de andere Bond films is gezet met deze...Sean Connery blijft toch DE James Bond acteur

avatar van Staaajn_

Staaajn_

• 1914 stemmen

Ik moet zeggen ' de eerste james bond is beter dan de laatste '.

Deze film is heel goed , klassieker !

4.5

avatar van Flipman

Flipman

OMFG!!! Nog niet op gestemd! Eerste Bondfilm die ik ooit zag en de eerste 'officiële' Bondfilm, natuurlijk. Voorlopig vier punten. Jeugdsentiment ten top! Graag zou ik deze eens herzien, ik heb hem nog maar één keer volledig bekeken.

EDIT: Drie is ook wel genoeg. Effe neutraal blijven.

avatar van dr channard

dr channard

Heerlijke klassieke bondfilm.

Het verhaal is minder maar aangezien dit de eerste bondfilm is en het een hele oude film is kan het er wel mee door. Soms had ik echt wel een gevoel van verveling omdat het verhaal gewoon te traag op gang kwam.

Sean Connery , jong en al zo ervaren om in de rol als bond te spelen. Hij heeft het gevoel en de looks om een perfecte bond neer te zetten. Ursula Andress is een naieve bondgirl maar toch wel één van de beste bondgirls van heel de reeks. De villain vind ik een beetje te stijf maar wat hij allemaal uit zijn mond brabbelt zijn geslaagde zinnen. Het is ook wel geweldig dat de villain in het begin op de achtergrond te horen is en je hem pas naar het einde toe ziet.

De film bevat niet zoveel actiescènes en moet het dus doen met de mooie sfeer in Jamaica. Heerlijke sfeer, maar na een tijdje duurt het te lang. De muziek is standaard maar het blijft een heerlijke tune, de james bond theme. Er is geen intro aanwezig en de song is ook leuk.

Minder vond ik de scène met de draak. Beste scène vind ik de kennismaking met bond met zijn sigaret in zijn mond met de woorden bond, james bond.

avatar van Dk2008

Dk2008

De Sean Connery Bond Films doen zeker niet onder voor die van Roger Moore, allemaal met goede en minder goede momenten, alleen doordat ze vaak toch veel serieuzer overkomen blijven ze bij mij vaak niet lang hangen.

Fraaie scene, Bond ontmaskert een vrouw, plaats haar in de auto waarna zij hem in zijn gezicht spuugt.

avatar van MNV2

MNV2

Opvallend aan deze film is dat het redelijk low budget is aangezien men slechts 1 miljoen dollar kon investeren in deze film, dat terwijl Thunderball, 4 jaar later, al een budget kreeg van 11 miljoen dollar.

avatar van Rosicky

Rosicky

Ik had toch wat meer verwacht van de allereerste Bond. Vond Connery in deze film minder dan dat ik van hem gewend ben. De film is nergens echt spannend. Heeft de tand des tijds minder goed doorstaan dan bijvoorbeeld een Hitchcock.

avatar van movie fan

movie fan

goede bond film , natuurlijk niet echt veel special erin , nog geen bondcar en bond gadgets . maar toch , deze film vondt ik zeer vermakkelijk om te zien , goede sfeer , goed verhaal en goede acteurs .

Ruud007

Dr. No nog nooit gezien en binnenkort schaf ik weer een twee- of drietal Bondfilms aan, en Dr. No is een kanshebber, gewoon omdat ik benieuwd ben hoe deze film eruit ziet. Is Dr. No een aanrader of niet? Natuurlijk wil ik nou wel eens Ursela Andress uit het water zien komen, maar weegt dat op tegen weinig actie en het feit dat de film uit 1962 komt. Of zou ik voor latere Bondfilms moeten gaan, o.a. On Her Majesty's Secret Service of The Living Daylights?

Graag jullie mening!

avatar van Zandadder

Zandadder

Als je jezelf liefhebber waant, moet je Dr. No zeker zien. De eerste Bond! Goede film! Doen en veel plezier!

Ruud007

Ik heb voor Dr. No gekozen, morgen krijg ik hem binnen en ik ga hem volgende week een keer kijken

Ik ben zeer benieuwd

Ruud007

Eindelijk gisteren Dr. No voor het eerst gezien. Ik ben zeer verrast en ook positief. Allereerst ziet het er allemaal (en zeker voor 1962) heel fris uit, in tegenstelling tot latere films, maar dat kan liggen aan de DVD die ik gekocht heb, die ze helemaal restaureren. Enkele hoogtepunten uit de film:

Sean Connery doet deze film meesterlijk, hij zit goed in zijn rol en speelt een harde spion, die zeker van een confrontatie houdt.

Ursela Andress speelt de rol van de verleidelijke Honey Rider prima, haar scenes zul je niet snel vergeten en ze zet de toon voor latere Bondgirls uit de jaren zestig.

De film komt minder gedateerd over dan latere films, en rollen als M en Moneypenny zijn klein, maar komen goed over op het scherm. Ook Q is geloofwaardiger als wapenexpert.

Een minpuntje was de achtervolging in de auto, Connery rijdt soms op een recht stuk en draait het stuur 180 graden links of rechts, dat er debiel uitziet. Ook zie je het gebruik van greenscreen is hier duidelijk te zien, je ziet dat Connery 2x over hetzelfde stuk rijdt en de auto achter hem is dan heel groot, en dan weer klein, maar je vergeeft het een film als Dr. No.

Joseph Wiseman als Dr. No zien we weinig speelminuten, alleen aan tafel en even tijdens de lancering van zijn raket, daarna vindt er een gevecht plaats en hij valt in radioactief water. Toch speelt hij zijn rol prima.

Ook de locaties op Jamaica en de scenes opgenomen in de Pinewood Studio zien er goed uit en komen allesbehalve slecht of beschamend over. Ook de bedoeling van Fleming, actie en thriller komt hier ijzersterk naar voren.

Dr. No is echt een aanrader en vooral als je hem koopt op DVD of Blu-Ray, dan ziet hij er stukken beter uit.

Cijfer op een schaal van 1 tot 10: 8,0
Cijfer op Moviemeter: 4,0

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Van de klassieke Bond-films is deze de allerbeste.

avatar van 606

Hele goede eerste bond en sterke sean.

Het verhaal is goed en prachtig gefilmd.