• 9.381.114 stemmen

Met onder meer: Daniel Craig, Judi Dench en Javier Bardem

Releasedatum: 31 oktober 2012

Plot Skyfall

"Think on your sins."

Bonds loyaliteit aan M wordt op de proef gesteld als ze achtervolgd wordt door haar verleden. Als de MI6 vervolgens onder vuur komt te liggen is Bond genoodzaakt de bedreiging op te sporen en te vernietigen, ongeacht de hoge persoonlijke prijs die dit met zich mee brengt.

cordiacovens

ja ik bedoel dan ook zijn hulpjes,dat zijn ook niet echt de meeste lieve mensen voor bond. Zoiets als de knechten van Sinterklaas, maar dan is Silva geen goedheiligman. het ging over de parallel tussen Skyfall en Expendables en de enige overeenkomst is dat james bond net als the expendables mensen vermoord die hem willen vermoorden of in opdracht van een derde. veel verder zou ik niet durven gaan om paralellen te trekken tussen een stijlvolle bond film en een een stuk minder stijlvolle actieknaller als the expendables.

( goede videorecensie btw)

avatar van rkdev

rkdev

Askikker schreef:

Ik zie alleen maar lullige effecten en flauwiteiten

Dan ben je denk ik niet naar Skyfall geweest, maar naar een screening van een Roger Moore Bondfilm ... want anders kan ik je écht helemaal niet volgen.

cordiacovens

Roger Deakins zijn cinematografie is wel echt subliem. dat kan zomaar een oscarnominatie worden

Prudh schreef:

Je zegt dat je snelle auto's niet leuk vindt omdat je geen rijbewijs hebt en dat je gadgets niet cool vindt omdat je laptops niet begrijpt. Vind je lekker eten ook smerig omdat je niet kunt koken?

Ik vind het eten die ik zelf maak niet lekker trouwens omdat ik niet kan koken

Maar dat terzijde, maar ik zal bijvoorbeeld niet snel naar een kookprogramma kijken omdat ik dat totaal onintressant vindt. Dat wil ik eigenlijk met mijn voorbeelden zeggen. Ik heb naar iets gekeken wat ik totaal onintressant vindt.

Redlop schreef:

Je bedoelt The Joker uit de Batman-films? Die films waarin Batman altijd standaard de meest ongeloofwaardige acties overleeft dankzij zijn supersonische auto en coole snufjes en die jij 4* geeft?

hahaha je hebt goed je huiswerk gedaan. die heb ik inderdaad 4 sterren gegeven. Maar het is ook het type held die je aanspreekt. De donkere grouw, onbegrepen undercover held. Of de gladde kwal die daarnaast ook nog stoer wilt overkomen.

Batman is trouwens een uitzondering. Ik ben ook geen liefhebber van The Hulk, Spiderman etc. De beste 'superhelden' film blijft voor mij Unbreakable. Omdat die inderdaad precies het tegenovergestelde is. En goede superheld moet naar mijn mening onbegrepen worden en worstellen met zichzelf.

Reinbo schreef:

Heb je 'm wel gezien. Komt geen snelle auto in voor en snufjes al evenmin. Acties scenes zijn ook niet zoals je omschrijft. Juist een verademing.

De Porche die ineens kan schieten dan? (snelle auto en snufje) en de zwaar overdreven actie scene aan het begin dan. Met een motor tegen een vangrail oprijden en dan op een trein terecht komen?

roeman schreef:

Waarom ga je dan in hemelsnaam naar de bios. Ik zou zeggen zonde van je geld, want het is toch al 50 jaar bekend dat Bond nu juist daarom draait. Welke regisseur of schurk er ook zit.....

Dat is de eerste opmerking waar ik het volledig mee eens ben. Zonde van mijn geld! En waarom ik naar de bioscoop ben gegaan thah.... Ik liet mij inderdaad te veel lijden door Sam Mendes

avatar van rkdev

rkdev

Ik liet mij inderdaad te veel lijden door Sam Mendes

Haha, letterlijk dus

avatar van Redlop

Redlop

cordiacovens schreef:

...het ging over de parallel tussen Skyfall en Expendables en de enige overeenkomst is dat james bond net als the expendables mensen vermoord die hem willen vermoorden of in opdracht van een derde.

Is het niet zo dat Bond dit al 50 jaar doet?

Nogal vaag.

avatar van Stephan

Stephan

Ik vind het nogal onzinnig om Expendables te vergelijken met Bond. Bond staat als icoon op eenzame hoogte. Expendables... ach... komt misschien nog één van en dan is die melkkoe ook weer leeg.

avatar van blackcat13

blackcat13

Ik denk dat Reinbo meer bedoelt dat Daniel Craig's Bond een wat ruigere stijl heeft en wat harder en ruiger overkomt en dat hij daardoor meer in een Expendables film zou passen als bijv. een Pierce Brosnan of Roger Moore. De voorgaande Bonds zouden misplaatst zijn in Expendables maar Daniel Craig's Bond zou er zo tussen kunnen en het zou gewoon passen naast Stallone en Statham (qua voorkomen, vechtstijl, hardheid, etc.). Ik denk dat dat meer bedoelt wordt, maar ik ga het morgenavond zelf ervaren haha... ben benieuwd

Redlop schreef:

Is het niet zo dat Bond dit al 50 jaar doet?

Nogal vaag.

Inderdaad, ik wilde daarmee aantonen dat hier niet de expendables als inspiratie gebruikt hoeft te zijn

avatar van Sutherland

Sutherland

Vanmiddag gezien, en hij viel me niks tegen. Al blijf ik toch wel het echte Bond gevoel missen met een Bond als Daniel Craig, maar hij zet hier wel een goede rol neer.
De film zelf is prima, goede actie, verhaallijn vond ik leuk en interresant. Wat ik verder niet begreep; moet deze verhaallijn zich afspelen voor alle andere Bondfilms met Connery/Moore e.d.? Moneypenny, Q en M(Ralph Fiennes) worden geintroduceerd, maar de Austin Martin uit Goldfinger gaat wel in vlammen op terwijl die dan eigenlijk "terug" moet komen in Goldfinger. En persoonlijk vind ik het erg jammer dat we Dench niet terug zullen zien in haar rol als M, ik vond haar altijd veel toevoegen aan de films.

avatar van Reinbo

cordiacovens schreef:

Het is ook niet zo zeer dat de Expendables gebruikt is als inspiratie, maar het valt wel binnen dezelfde trend. Oude lullen laten zien dat ze nog niet uitgespeeld zijn. Verder kent de eindscene toch ook wat overeenkomsten.

avatar van Reinbo

thegoodfella schreef:

Posche? Probeer je nu expres dom over te komen? Verder hebben we tegenwoordig onbemande vliegtuigen een postzegel kunnen raken op 8000 km afstand van de bestuurder. En jij maakt je druk over een paar mitraileurs op korte afstand? Een snufje uit de jaren 60 en een ode aan de oude Bond. Toch totaal verwaarloosbaar vergeleken met de gadgets in de meeste Bonds. De nieuwe Q maakt niet voor niets een schamperende opmerking over een schietende pen.

Krijg toch erg het idee dat jij qua actiefilm en het journaal 30 jaar onder een rots hebt geleefd. Dit stelt niks voor op dat gebied. Kijk nog eens The Dark Knight, die bevat pas veel snelle auot's en onzinnige gadgets.

avatar van Redlop

Redlop

thegoodfella schreef:

Je opende je recensie met tekst dat Skyfall staat voor alles waar je totaal niks om geeft. Snelle auto's, snufjes en stoere mannelijke one-liners.

Nu blijkt dat het niet erg is dat een film vol zit met snelle auto's snufjes en one liners mits je het type held beter kan verdragen. Vreemd dat je dan toch je recensie van Skyfall opent met punten van kritiek die later niet zo bezwaarlijk blijken te zijn.

Als je het personage James Bond een gladde kwal vindt die stoer wilt doen, dan snap ik al helemaal niet waarom je überhaupt naar de bioscoop bent gegaan?

Als je al bent gegaan want je opmerkingen over de gadgets en de autostunts komen weinig overeen met de film. Ik heb geen gadgets gezien, ondanks Q.

edit: ik lees je opmerking over de Porsche. Daaruit blijkt dat de ode aan de Austin Martin uit de Connery-films aan je voorbijgegaan is. Je kraakt een traditie af terwijl je de traditie niet kent.

avatar van The Oceanic Six

Redlop schreef:

Haha, inderdaad. Dan heb je het echt niet begrepen. En ook nog klagen dat ie schiet

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

De Porche

Houd gewoon je mond als je ergens geen verstand van hebt.

avatar van TomPSV

TomPSV

Net terug uit de bios. Een hele goede film, maar toch hield ik er een raar gevoel aan over. Dat zal wel komen door de dood van M, oftewel Judi Dench. Wat een geweldige actrice is dat zeg. Ik zit de laatste dagen de Bond-films van Brosnan te kijken en daar was ze ook al aanwezig. Nooit heeft ze een grote rol, maar het is wel een herkenbaar gezicht die altijd hele leuke dialogen met Bond heeft. Natuurlijk raakt ze ook al op leeftijd en moet er ooit een einde aankomen, maar toch blijft het jammer. Gelukkig had ze in deze film wel een mooie, grote rol. Een verdiende afsluiter voor haar.

Nu weer over naar leukere dingen. Zoals het begin van Skyfall. Wat was dat geweldig zeg. Alles klopte en het werd afgemaakt door de fantastische titelsong van Adele met een daar bijbehorende clip die ook van grote klasse is. De opening van Casino Royale was goed, maar deze opener overklast hem toch wel. Het is jammer dat het daarna enigszins inkakte. Je zat de hele tijd te wachten op de volgende actiescènes en dat duurde vrij lang. Te lang wat mij betreft. Schurk Javier Bardem zorgde bij zijn introductie voor de nodige humor en hield dat de rest van de film ook vol. Het was eigenlijk een krankzinnige idioot. Weer een keer wat anders dan in de afgelopen films.

Qua locaties vond ik het einde in Schotland er toch wel ver bovenuit steken. Prachtig land en ook heel mooi in beeld gebracht. Ik vond het ook zeker leuk om wat meer te weten te komen over de jeugd van Bond. De nieuwe Q is wel even wennen. Toch wel heel anders om zo'n jong broekie in die rol te zien. Ik weet nog niet echt wat ik daar van moet vinden. Naomi Harris (Eve) vond ik dan wel weer een goede toevoeging. Niet alleen op het gebied van acteerwerk en haar rol, maar ze ziet er ook gewoon goed uit en dat is alleen maar mooi meegenomen natuurlijk. Daniel Craig acteerde ook weer sterk. Gewoon een hele goede acteur die wat mij betreft nog heel lang Bond mag blijven.

Kortom een mooie film waar ik al lang naar uitkeek. Ik ga hem binnenkort zeker nog een keer kijken, want dan zie je vaak toch weer andere dingen. Toch haalt deze film het wat mij betreft niet bij Casino Royale. Bij die film zat ik eigenlijk de hele tijd op het puntje van mijn stoel en daar vond ik het plot, de bondgirl, de schurken en de combinatie tussen actiescènes en andere scènes allemaal net wat beter.

Ik zit te twijfelen tussen 4 en 4,5, maar voor nu wordt dat 4*. Na een herziening zou dat wel hoger kunnen worden.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Uitstekende actiefilm met een bijna briljante Daniel Craig. De soundtrack is lekker, de openingsscène gaaf, Javier Bardem is een prima villain en de locaties zijn weer verbluffend mooi.

Wat vond ik dan niet leuk aan de film? Ik vind het jammer dat sommige Bondclichés achterwege blijven. Bijv. Shaken, not stirred....en een einde waarin hij op een niet te traceren plek met vrouwelijk schoon vertoeft. Voor mij hoort dat een beetje bij een Bondfilm.

Los van een aantal domme acties is dit gewoon een prima film, al blijf ik erbij dat James Bond een (iets) tengere lange Brit met donker haar moet zijn. Niets ten nadele van Craig trouwens.....

avatar van rep_robert

The Oceanic Six schreef:

En ook de kritieken van de 2 vorige Craig films, dat ze de bekende Bond elementen negeerden, kunnen nu de prullenbak in. Alles zit er weer in, zoals het hoort! In de vorige Bonds was het toch nog wel eens zoeken naar herkenbare elementen, maar de gunbarrel theme(volgende keer wel graag aan het begin van de film doen!), de terugkerende Bond tunes, de bekende oneliners, Moneypenny, Q...alles is weer terug. Het gaf mij weer de hele film weer het gevoel dat ik naar James Bond zat te kijken, iets wat voorganger Quantum of Solace helemaal verknalde. Dit komt zeker ook dankzij Daniel Craig, die Bond weer harder, maar ook menselijker maakte, een geweldige rol!

Ik ben dan geen Bondkenner, maar ik heb juist het gevoel dat ze juist een aantal bekende Bond clichés vermijden, zoals Sjoerdow hierboven ook al zegt. Je zit echt te wachten tot hij bijvoorbeeld Shaken, Not Stirred zegt en vervolgens zegt hij iets compleets anders. Ook mis ik toch wat gadgets en de Bondgirl is een nutteloze toevoeging hier. Niet dat ik nu hoopvol ben naar Quantum of Solace(daar pas ik toch voor), maar ik heb het gevoel dat er wel een aantal Bond elementen ontbreken en dat eigenlijk al sinds de acteurs wisseling.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goed ... maar toch.

Skyfall is veruit de beste Bondfilm sinds GoldenEye. 't Is te zeggen: de film met het meeste Bondgevoel. De James Bond van Casino Royale en vooral Quantum Of Solace is een gewelddadige emo. In Skyfall is hij over Vesper Lynd - eindelijk! - en richt de aandacht zich weer op de essentie: 007, licensed to kill.

En hoewel ik het script allesbehalve inventief vind - ja, ik ben zelfs teleurgesteld - richt Skyfall zich met succes op verschillende aspecten. James Bond is eindelijk terug James Bond - zonder de menselijke lading uit het oog te verliezen -, maar ook M krijgt veel aandacht en enkele oude bekenden maken - eindelijk - hun intrede (zij het dat de verrassing eigenlijk totaal geen verrassing is).
Maar er zijn ook enkele serieuze manco's. Sommige stukken zijn erg slordig geschreven. Naast een hoop domme oneliners ("I always hated this house" - kom op, zeg!) worden enkele mysterieuze zaken niet opgehelderd (Bond wordt lekker van een brug geknald, valt tientallen meters lager in een rivier, wordt blijkbaar gered door iemand en zit even later gezellig te seksen met een plaatselijke schone - hallo, iemand?), maar hetgeen mij het meest teleurgesteld heeft is het hele motief van Tiago Rodriguez aka Silva. Ik las hier op het forum dat zijn persoonlijke vendetta een frisse wind is. Kuch, GoldenEye, kuch.
Silva kan af en toe wel vermaken, maar dreigend is hij allesbehalve. Op de keer dat hij Sévérine droogweg doodschiet na (wel spijtig, trouwens) is hij vooral extravagant en soms zelfs irritant. Ook tijdens de finale kan hij niet bekoren.
Ondanks veel geknal ben ik trouwens niet onder de indruk geraakt van de climax. De locatie en de manier waarop Silva die vindt zijn geen succes - de film had moeten eindigen met de inval van Silva in de rechtbank of wat het ook is. Ook de dood van M is maar zo zo. Ik had zelfs even een Miranda Tate-gevoel.
De eindscène waarin de "maskers afvallen" is eveneens jammerlijk volgepropt.

Tot nu had ik nog geen vrede met Daniel Craig als 007. In Casino Royale en Quantum Of Solace komt hij bijna onvolwassen over. Hier is hij zoals James Bond hoort te zijn: arrogant, karakteristiek, hard en zonder zever. Onder meer door enkele domme oneliners komt hij op komisch vlak nog wat te kort, maar na het zien van deze film stijgt hij sterk in mijn aanzien en komt hij dichter in de buurt van mijn absolute favoriet Sean Connery. Craig heeft het uiteindelijk gemakkelijker om uit te blinken door betere scripts en hogere budgetten.
Javier Bardem doet Sean Bean's rol uit GoldenEye nog eens over, maar voegt er wat meer homoseksuele maniertjes aan toe. Uiteindelijk vind ik hem nooit imponerend - hoogstens grappig.
Judi Dench is oké als altijd, Ralph Fiennes is dat ook. Naomi Harris is dan weer matig - ze heeft ook totaal geen chemie met Craig -, Bérénice Marlohe is ondanks haar 10 kilo mascara een prettige verschijning en het is dan ook zonde dat ze amper aan bod komt.
Ben Whishaw tot slot lost mijn verwachtingen helemaal in. En dat is spijtig gezien die laag waren. Ik had een rasechte nerd verwacht en wat krijg ik? Jup, een rasechte nerd. Een stevige misser, me dunkt, zeker in de wetenschap dat hij nog wel een hele poos zal meedraaien.

Skyfall is duidelijk niet geregisseerd door een actieregisseur - de rustigere en meer acteursgedreven stukken doen mij veel meer dan de actiescènes. Sam Mendes levert mooi werk af, maar uiteindelijk is het zijn cinematograaf die de show steelt. De locaties worden optimaal benut, de kleuren zijn erg mooi en contrasterend en ook de actie is meer dan oké. Alleen ontbreekt het aan samenhang en schwung. Niet elke scène loopt vloeiend over in een volgende.
Erger dan het (beperkte) tekort aan schwung is de muziek. De Bondtune komt geregeld terug en dat is uiteraard een pluspunt, maar al het andere lawaai trekt werkelijk nergens naar.
Zo ook het nummer van Adele. De eerste keer dat ik het nummer hoorde was ik hoopvol, maar dit is duidelijk geen nummer dat moet groeien. Het is gewoon een slecht nummer. De tekst raakt kant noch wal en het refrein is ronduit saai. Niettemin blijft het een verbetering ten opzichte van dat gedrocht van Alicia Keys en Jack White.
En om een laatste punt van kritiek te geven. De openingscredits zijn lelijk en de gunbarrel sequence moét gewoon de film openen.

Alles in acht genomen is dit een bioscoopbezoek meer dan waard.
3,5

avatar van rep_robert

Heb me prima vermaakt met Skyfall, al had ik er eerst geen vertrouwen in omdat ik niet een gigantisch fan ben van James Bond. Ben opgegroeid met de Brosnan films en daar is het ook wel zo'n beetje bij gebleven. Heb bij Skyfall nou ook weer niet echt het Bond gevoel, maar wat ik wel weet is dat ik naar een solide actiefilm heb gekeken.

Met de actiescènes is niets mis, sterker nog: Mendes weet de film op veel momenten erg sfeervol te maken door te spelen met de kleuren. Dat geeft de film toch wel een een bijzondere vibe.

Graig is ook een prima acteur en ook hier doet hij goed zijn best, maar vind hem geen typische Bond.

Voor de rest mis ik als Bond leek toch wat typische Bond momenten die hem typeren, zoals hierboven ook al aangegeven. Juist omdat je niet alle films volgt zoek je naar herkenningspunten. De Bondgirl is hier niet meer dan een kleine en nutteloze toevoeging om het verhaal een beetje op gang te helpen en ook een aantal veel voorkomende zaken zoals de Martini en de bekend daaropvolgende tekst lijken haast expres te worden genegeerd. Erg jammer, want ondanks dat ze de clichés proberen te vermijden gaan ze op het einde toch te veel het verleden oprakelen. Iets dat een Bond film in mijn ogen niet nodig heeft(of eigenlijk elke actiefilm). Ook duurt de film hierdoor net 20 minuten te lang. Een film als dit kan makkelijk binnen twee uur.

Een prettige ervaring uiteindelijk, maar ik ben nog steeds geen Bond fan.

avatar van marre123

marre123

Kort vraagje, hoe noemt die acteur die M opvolgd?
Zat al de hele tijd te denken in de bioscoop in welke andere films die mee had gespeeld maar ik kan hem niet plaatsen

avatar van Film Pegasus

Ralph Fiennes, die je ook wel zal kennen als Voldemort in de Harry Potter reeks of topfilms als Quiz Show, The constant gardener en Schindler's List.

avatar van clockwork72

clockwork72

Heel vet, goeie actie, verhaal was naar mijn mening prima in orde, wat een spektakel na het tegenvallende Quantum of Solace van een aantal jaar terug. In deze film voelde ik echt dat bondgevoel wat ik bij de vorige film miste. Aanrader dit.

avatar van YouDrunkGoHome

YouDrunkGoHome

Goede film, heb me geen moment verveeld., maar door al de hype waren mijn verwachtingen misschien iets te hoog. Heb bij elkaar denk ik iets van 8 bonds gezien, en daar van was dit zeker de beste. Met casino royale als close second. 4 sterren

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

cordiacovens schreef:

( goede videorecensie btw)

Kom op zeg... Minions zijn echt nog ouder dan de Bond-films... Heeft mijn inziens niets met The Expendables te maken.

(merci mbt de recensie-remark!)

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Reinbo schreef:

In deze film is Bond toch echt geen oude lul.

Hij is gewoon niet on top of it vanwege drank en pillen. Da's wat anders dan ouderdom, zo'n thema wordt pas toegepast als de Bond-acteur pas echt oud is zoals in 'Never Say Never Again' of 'A View to a Kill'.

avatar van TimBo123

TimBo123

Beetje een depri Bond-film. Niet zo aan mij besteed. Geef mij maar de over de top Bond-films uit de jaren 60-70 en 80. Jammer ook dat de klasse van de vroegere Bond ver te zoeken is in deze film. Geen nieuwe Bond auto en ook geen Martini. Enkel de intro van deze film is erg sterk! Mooie achtervolging op de motor over de daken van Istanbul.

spiongeheim agentsociopathpolice impersonator mi6moordenaarart gallerybritish secret serviceimaxuzi booby trapimpersonating a police officermacaokomodo dragon007: (2012)智破天凶城 intensevibrant