• 9.381.104 stemmen

Met onder meer: Daniel Craig, Judi Dench en Javier Bardem

Releasedatum: 31 oktober 2012

Plot Skyfall

"Think on your sins."

Bonds loyaliteit aan M wordt op de proef gesteld als ze achtervolgd wordt door haar verleden. Als de MI6 vervolgens onder vuur komt te liggen is Bond genoodzaakt de bedreiging op te sporen en te vernietigen, ongeacht de hoge persoonlijke prijs die dit met zich mee brengt.

avatar van rkdev

rkdev

Ruud007 schreef:
De cirkel is weer rond. Althans, zo voelt het voor mij nadat ik gisteren eindelijk om 0.07 Skyfall heb gezien in de bioscoop.
Ik kan me volledig vinden in de complete recensie van Ruud (van gisteren). Ik begrijp de kritiek (van bijvoorbeeld fans als user Thunderball) op de 'nieuwe' lijn die is ingezet met Craig, maar Ruud beschrijft perfect hoe ik er ook over denk. En ja, ik ben een zeer grote Bondliefhebber.

cordiacovens schreef:
Sam Mendes en Roger Deakins hebben deze bond op stijlvol, klassiek maar toch modern , maar bovenal prachtig gemaakt. Een goede combinatie van een typische bond film met een sterke actie thriller.
Craig is voor mij een perfecte bond en ook de rest van de cast en met name de altijd goede Javier Bardem waren erg sterk. Ik zal er nog wat uitgebreider op terugkomen maar ik vond hem geweldig als film.
Mee eens.

Kortgezegd: met wat oude stijlelementen is Bond perfect in de huidige tijd gezet.
Tuurlijk heb ik wat kritiekpunten (ik mis een goede achtervolging / de rol van Berenice Marlohe had uitgebreider gemogen ), maar over de gehele film ben ik erg tevreden.

Maar: mocht je een fan zijn van de wat lossere Roger Moore Bond en in mindere mate de Bond van Pierce Brosnan kom je bedrogen uit.

avatar van joostie

joostie

James Bond is een Engelse Bulldog.

Redlop

De openingscredits met Adele overtreft in schoonheid alle voorlopers en daarmee begint een sterk uitgebalanceerde rehabilitatie van Bond na de misser QoS.
De art direction op locatie Shanghai en Macau was een feest voor de geest. Dan keert Bond in Schotland terug in de tijd. Een slot dat qua beeld en tempo-overgang bij mij prima werkte.

Enig minpuntje is het overall script. Want er hebben 4 man een paar jaar geschreven aan een verhaal dat qua hoofdlijnen redelijk bekend voorkomt.
1. het vrijkomen van de NOC-list dat we kennen uit Mission Impossible
2. Een ex- MI6 die revenge komt nemen, kennen we uit Goldeneye.

Nog even alles laten bezinken en zeker nog een keer gaan bekijken, maar voorlopig een 4,5*

moet je de andere films hebben gezien om deze te begrijpen ?

Redlop

Niet om het verhaal te begrijpen, wel om enkele verwijzingen (kleine details, grappen) juist te interpreteren. De film staat (zoals elke andere Bond-film) op zichzelf.

avatar van timbo_

timbo_

Vanaf de allereerste scene weet jij eigenlijk al dat het goed zit. De sensationele openingsscene behoort zonder twijfel tot de beste Bond-openingen aller tijden. Ook daarna valt er maar weinig op Skyfall aan te merken. Daniel Craig is weer helemaal op zijn plaats en dat James Bond sinds Casino Royale flink vermenselijkt is, blijkt wederom een gouden zet.

Ook qua bad guy is Skyfall top. Javier Bardem laat net als in No Country for Old Men zien dat hij maar weinig nodig heeft om mensen de stuipen op het lijf te jagen. Zijn onderonsjes met Bond en M waren wat mij betreft ook het sterkste punt van de film.

Enige punt van kritiek is wat mij betreft het slot. De grande finale die een soort kruising van Home Alone en MacGyver wordt opgezet doet afbraak aan de twee uur er voor. Dat neemt echter niet weg dat Daniel Craig voor mij nog enkele films de rol van James Bond mag blijven vertolken. En als Sam Mendes belooft dat hij er weer zo'n prachtige spiegelscene instopt mag hij hem -ondanks het foutje aan het einde- wederom regisseren.

Voor een uitgebreide recensie zie: Recensie: Skyfall (31 oktober) « Tim's Filmblog - filmmad.wordpress.com

avatar van ErikvH

ErikvH

Och, wat ben ik als Bond-fan blij met deze film. De Bond-vibe, zoals in het AD al vermeld, is weer helemaal terug. Gelukkig hebben ze de Casino Royale-lijn, actie afgewisseld met rustige shots en dialogen, weer helemaal opgepakt na het schandalige Quantum of Solace. Het slot van de film, in Schotland, had bijna iets Western-achtigs. Een moderne, echte Bond-film, met gelukkig veel knipogen en verwijzingen naar oudere Bond-films Prima!

avatar van voskat

voskat

blackcat13 schreef:

Iemand die de hele wereld al tweeduizend keer rond is geweest en alles heeft geprobeerd... mjah, die zal heus ook wel een beetje in bed experimenteren.

En waarom nu? Omdat de filmmakers langzaamaan minder conservatief worden. Het is dus niet eens zozeer Bond zelf die evolueert en zich opeens anders gaat gedragen... het is dat we aspecten van Bond te zien krijgen die eerder buiten de oogkleppen vielen.

En tsja, de Bond girls zijn toch ook veranderd in de loop van de jaren?

avatar van thegoodfella

thegoodfella

James Bond en dus Skyfall staat voor alles waar ik totaal niks om geef. Snelle auto's (ik heb niet eens een rijbewijs), snufjes (ik weet amper hoe ik een laptop aankrijg) en stoere mannelijke one-liners.

Daarnaast kan een Bond film nooit spannend worden, want hoe heftig de actiescenes ook zijn. Of wat er ook gebeurd, je weet toch altijd dat er niet echt iets kan gebeuren omdat Bond op het nippertje toch overal mee wegkomt en het toch altijd overleeft (zelfs als hij dood is)

Mijn hoop dat deze film anders zou worden dan andere Bond Films was de reggiseur Sam Mendes, maar ook hij krijgt het niet voor elkaar om Bond interessant te maken voor mij.

Daarnaast blijft Daniel Craig heel saai om naar te kijken.

Het enige lichtpuntje is Javier Bardem, die fenomenaal speelt en qua griezelige schurk voor mij zelfs in de buurt komt van The Joker

avatar van mottsluhrev

mottsluhrev

James Bond is al minstens 23 jaar met pensioen, dus deze film moet wel over een ander personage gaan, die de naam 'James Bond' gestolen heeft...

avatar van stinissen

Uitstekende Bond met dito cast vooral Javier Bardem was geniaal ook leuke kleine rol van good-old Albert Finney als Kincade. Film miste na mijn mening de nodige Gadgets maar was ook zonder dit gegeven goed genoeg . Nog iets te veel humor in de film denk bv aan de begin scene met de autospiegels. Voor de volgende keer de film harder en rauwer maken dan is het helemaal top.

Wel jammer dat de volgende Bond geen M meer kent in de naam van Judi Dench maar over wordt genomen door Ralph Fiennes en er weer een nieuwe Moneypenny is gespeeld door de donkere Naomie Harris

Nou spannend! Ik ga vanavond voor het eerst in mijn leven een Bond film kijken. dus ik ben benieuwd wat ik ervan vind en het allemaal kan volgen ondanks 0.0 Bond ervaring.

avatar van Prudh

Prudh

thegoodfella schreef:

Best wel heel erg enorme drogredenen om iets niet leuk te vinden.

avatar van TomPSV

TomPSV

Renaatje2012 schreef:

Ik zou daarna ook Casino Royale maar eens gaan kijken als ik jou was

avatar van thegoodfella

thegoodfella

Prudh schreef:

Best wel heel erg enorme drogredenen om iets niet leuk te vinden.

Dat ben ik niet met je eens. Met deze voorbeelden wil ik aangeven dat de hoofreden waarom veel mesen Bond 'cool' vinden totaal niet in mijn straatje passen en dat, dat mij totaal niet aanspreekt.

avatar van roeman

roeman

Daarnaast blijft Daniel Craig heel saai om naar te kijken.

Waarom ga je dan in hemelsnaam naar de bios. Ik zou zeggen zonde van je geld, want het is toch al 50 jaar bekend dat Bond nu juist daarom draait. Welke regisseur of schurk er ook zit.....

thegoodfella schreef:

Je bedoelt The Joker uit de Batman-films? Die films waarin Batman altijd standaard de meest ongeloofwaardige acties overleeft dankzij zijn supersonische auto en coole snufjes en die jij 4* geeft?

avatar van Stephan

Stephan

@Redlop: Boojah!

avatar van Prudh

Prudh

thegoodfella schreef:

Je zegt dat je snelle auto's niet leuk vindt omdat je geen rijbewijs hebt en dat je gadgets niet cool vindt omdat je laptops niet begrijpt. Vind je lekker eten ook smerig omdat je niet kunt koken?

avatar van roeman

roeman

@Prudh: Waaaaahhhhh

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

blackcat13 schreef:

In mijn mening wel ja, en die mening is gebaseerd op het opgroeien met James Bond films. Na al die jaren van vrouwen verslinden moet Bond ineens Bi zijn, waarom? Het is waarschijnlijk inderdaad gewoon overbluffen wat hij deed, maar sowieso vind ik het onnodig en niet passend bij het personage. Daar heb ik verder geen goede reden voor, het voelt gewoon verkeerd als hij Bi blijkt te zijn, en wie ben jij om een persoonlijke mening als 'onzin' te bestempelen?

Er zullen gerust nu wel weer een paar mensen zijn die gelijk denken dat ik een afkeer heb tegen Bi-seksuelen... Nogmaals, dat is dus niet zo. Maar wel als het het personage James Bond betreft.

AGE-411 had wel een paar rake punten waar ik het wel mee eens ben (dat het personage nooit echt heel typisch mannelijk overkwam) maar de gedachte aan James Bond die met een andere vent ligt te rommelen past bij mij niet binnen het plaatje James Bond.

Als hij jaren lang vrouwen verslindt kan daar toch ook best af en toe een vent tussen zitten? Er zijn voldoende grote namen met stoere imago's die hetzelfde deden... Marlon Brando, Paul Newman, Mick Jagger, James Dean, Kurt Cobain en the list goes on and on. Worden ze echt niet minder mannelijk van.

avatar van megaman

megaman

James Bond met een andere kerel...smerig

avatar van Wouter

Stel je niet zo aan

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Redlop schreef:

Ben dan ook zeer benieuwd hoe dat in de bios gaat zijn, Adele heeft gewoon DE Bond-sound.

avatar van Reinbo

Goede Bond. Intelligent en stijlvol. Twee associaties die ik niet eerder had met de reeks. Mooie heruitvindung van Mendes, al had de actie wat grootser gekund. Expendables en TDK zijn duidelijk inspiratiebronnen geweest. Kan me ook goed voorstellen dat Bondfans hier minder blij mee zijn, De flauwigheid die de serie lange tijd kenmerkte is overboord gezet. Zag er wel bloedmooi uit. Deed me wat dat betreft aan Road to Perdition denken.

4 met You only live Twice (ook een wederopstanding in Azie) en View to a kill beste Bond.

avatar van Reinbo

Daarnaast blijft Daniel Craig heel saai om naar te kijken.

Heb je 'm wel gezien. Komt geen snelle auto in voor en snufjes al evenmin. Acties scenes zijn ook niet zoals je omschrijft. Juist een verademing.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Bericht met slecht taalgebruik verwijderd.

avatar van Rosicky

Rosicky

Genoten. Skyfall voelt ouderwets aan maar zet Bond ook stevig in de 21e eeuw. De film heeft meerdere memorabele shots en scènes en is goed in balans. Silva is een fantastische schurk en Craig is prima als 007. Prima aflevering, zeker met het hyperactieve en toch saaie Quantum of Solace nog vers in het geheugen.

avatar van davidov

davidov

- edit: Ik zou wel een recensie willen schrijven, maar dan moet ik alles in spoilers zetten omdat ik er echt diep op in wil gaan.. en dat wil ik niet Dus dan maar deze rommelige lap tekst.-

Sterke film.
En dat is opzich al best een prestatie voor een Bondfilm.
Want laten we eerlijk zijn, vermakelijk zijn ze bijna altijd... en ik ben een Bond liefhebber... maar prijzen verdienen ze al decennia niet meer.

En Skyfall zit dusdanig goed in elkaar op zoveel vlakken, dat ik het voor het eerst in mijn leven (sinds Goldeneye )zou begrijpen als de film ergens iets kleins in de wacht sleept.

Het script zit goed in elkaar, de regie is op momenten verbluffend (Shanghai! Macau! Schotland!), het acteerwerk is sterk tot indrukwekkend en naar mijn smaak zijn wederom (let op: naar mijn idee waren ze nooit afwezig) alle Bond elementen aanwezig. Sommige misschien in meer of mindere mate, anderen in een andere vorm. De "familie" achter Bond doet dit al 50 jaar, en ze zijn echt niet vergeten wat het publiek wil zien. Er zijn sommigen die zeggen "te weinig, of niet" maar die vind ik een béétje kinderachtig. Ook in de jaren zestig en zeventig waren bepaalde karakters, gadgets of eigenschappen een keer afwezig/anders om later weer terug te komen. Bond is niet altijd hetzelfde, maar wel altijd Bond.

Om terug te komen op Skyfall en af te ronden. Ik zou nog wel een uur kunnen doorgaan over de vele soms hele subtiele verwijzingen naar de Bond geschiedenis (Bond tegen Q "you've got to be joking" bij introductie is een 1:1 kopie uit goldfinger bijv), en wat deze film opzich nou zo sterk maakt.... maar dat moet men maar met eigen ogen gaan zien.

Wel stip ik nog aan dat:
- Betreffende "intieme" Silva & Bond...dat was toch vrij duidelijk? Silva valt wel of niet op mannen of vrouwen, boeit niet. Waar het om gaat is dat hij duidelijk Bond ongemakkelijk wil laten voelen, Bond zit daar de hele tijd koel te zijn en zijn intimidaties (M, rapport etc) te negeren, dus Silva gooit het over een andere boeg. Bond gaat niet toegeven "ok stop it, you're tickling me" nee Bond draait de rollen om en intimideert de villain, net als Casino Royale (uitlachen, "is that the best you can do?"... ). Ik bedoel als je hieruit opmaakt dat Bond op mannen valt dan moet je na CR ook geconcludeerd hebben dat Bond pas echt een kick krijgt van zn edele delen tot moes stampen.... zwaar onwaarschijnlijk. Waarschijnlijker is het dat Bond gewoon heel goed kan bluffen, nietwaar?
- Wederom die hele heineken/productplacement rel nonsens was. Bond is in de film net als in de boeken een zware alcoholist die een scala aan drank tot zich neemt. 1 biertje zit daar ook tussen, op een naar mijn idee toepasselijk moment...laat het dan maar een biertje zijn waarvan ik kan geloven dat het echt overal ter wereld ook verkrijgbaar is. En dat is heineken, overigens met de hand bedekt hij grotendeels het logo...dus je moet het kennen om het te hérkennen. En ja de martini gaat ook goed naar binnen. Overigens heb ik geen ziel gehoord over de vele sony producten. Maarja, productplacement was al een onderdeel van Bond sinds Connery dus hoe iets van 50 jaar geleden nu nog nieuws kon zijn heb ik nooit begrepen.

Einde gezever. Ga dat zien!

avatar van jokemeistah

jokemeistah

Wat een heerlijke film. Het is naar mijn mening terecht dat dit word gezien als de beste bond film allertijden.

- De achtervolging tijdens de intro was geweldig met de nodige spanning.
- Bond is ook maar een mens en dat is duidelijk te zien in deze film (dikke pluspunt)
- Javier Bardem deed het uitstekend als badguy
- Berenice Marlohe is de mooiste bondgirlin jaren (zoniet, de mooiste)
- Judi Dench die dit keer een grotere en belangrijke rol vertolkte, deed het ook meer dan goed
- Camerawerk was fantastisch (beelden in bijvoorbeeld Shangai)
- Muziek was ook lekker meeslepend (vooral de intro (Adele))
- Eindelijk een keer geen overdreven autos en snufjes, maar lekker simpel
- Bond zijn jeugd (werd tijd, na 22 films)
- Actie was uitstekend, niet teveel en niet te overdreven
- Daniel Craig heeft Sean Connery van de troon gestoten (naar mijn mening)
- Bond-humor is terug, maar gelukkig niet teveel
- Duur van de film was perfect, niet te kort, niet te lang
- Eindelijk een echte verhaallijn

Zijn er ook nadelen? Ja die zijn er:

- teveel reclame (sony, cola, heineken) iets teveel van het goeie
- bondgirl ging te snel dood

Een dikke 5

spiongeheim agentsociopathpolice impersonator mi6moordenaarart gallerybritish secret serviceimaxuzi booby trapimpersonating a police officermacaokomodo dragon007: (2012)智破天凶城 intensevibrant