• 9.376.162 stemmen

Met onder meer: Daniel Craig, Judi Dench en Javier Bardem

Releasedatum: 31 oktober 2012

Plot Skyfall

"Think on your sins."

Bonds loyaliteit aan M wordt op de proef gesteld als ze achtervolgd wordt door haar verleden. Als de MI6 vervolgens onder vuur komt te liggen is Bond genoodzaakt de bedreiging op te sporen en te vernietigen, ongeacht de hoge persoonlijke prijs die dit met zich mee brengt.

avatar van pierrrke

pierrrke

ziezo was dat even een heerlijk bioscoopbezoek,

Was het voor mij de beste bond-film? neen toch niet dat is nog steeds casino royale, maar dat kan heel zeker veranderen want casino royale vond ik de eerste keer ook niet zo geweldig als dat ik hem nu vind. Ik heb het gevoel dat het bij deze ook zo gaat zijn alleen heb ik hier het gevoel nog sterker want mijn god wat een dijk van een film is dit zeg!

Van de films met Daniel Craig heeft deze toch de meeste bond-trekjes en dat is zeker goed voor de bond-fans (waar ik nog niet toe behoor), deze heeft behoorlijk wat verwijzingen naar de voorgaande films.
Daarnaast staat de film ook nog eens op zijn eigen benen gedurende de hele film. wat betreft structuur is hij toch wel anders dat laat de fantastische eindscene wel blijken. Damn wat een sfeervol decor en dat maakt de film meteen nog een stuk beter.

Actie is ook een dikke vooruitgang t.o.v. de onoverzichtelijke actie in quantum of solace (wat ik nu zie als niet meer dan een tussendeeltje)

Ten slotte is Javier Bardem een zalige slechterik die zeker en vast memorabel is al mocht hij er wel wat vaker in zitten, ook was er een scène die ik onvermijdelijk moest vergelijken met The dark knight, (diegenen die skyfall al gezien hebben weten wel waar ik het over heb) gevangen komen te zitten om daarna te onstnappen

Ga hem zo snel mogelijk zien desnoods in belgie voor de nederlanders mis je deze dan heb je zeker een van de hoogvliegers van 2012 gemist!

@thunderball het is vervelend voor je dat je die spoilers gelezen hebt :/

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Aparte bondfilm, dat zeker. Vergeet de gekende mythologie even die zo typerend is voor Bond. Mendes pakt het enigszins anders aan, maar om dit nu de beste van de reeks te noemen... nee hoor... Casino Royale (met Craig) vond ik dan nog net iets beter. Ik zou het omschrijven als een rustiekere Bond, met weinig gadgets ( Q geeft hem enkel een wapen en een zender ), niet te veel geflikfooi met vrouwen, eenvoudiger actiescènes (m.u.v. de fenomenale openingsscène), een bad guy die nu eens niet de wereld in zijn macht wil krijgen maar een persoonlijke vendetta voert. Er waait een frisse wind door Skyfall. Het ging net eventjes te ver voor mij toen de jeugd en ouders van Bond ter sprake kwamen. Dat hoefde imo niet . Alsof de makers dachten : waar hebben we nu in de hele franchise nog niet over gesproken? Ach juist, de ouders . Soms vraag je je af of je nog naar Bond zit te kijken, zeker in de erg ongewone finale, maar het is wel een aflevering die uitsteekt ver boven het gemiddelde en die slaagt in zijn opzet. Ook van mij een 4*

avatar van Quentin

Quentin

Enorme vooruitgang ten opzichte van 'Quantum of Solace', maar niet het mind blowing spektakel dat ik vooraf verwachtte. Eerste uur is bijzonder solide, maar zodra Silva in beeld komt gaat de vaart er een dik half uur helemaal uit. Bardem is niet bijzonder overtuigend als gay bad guy; niet alleen zijn flauwe voorkomen maar ook die hele eiland afleiding is weinig geloofwaardig. Enfin, zodra de golf van terreur de straten van Londen raakt krijg Mendes de film eindelijk op de rails en krijgen we zowel een bevredigende portie - overzichtelijke - actie als karakterontwikkeling voorgeschoteld. Finale is me net wat te MacGyver-achtig en onwaarschijnlijk, maar de uiteindelijke wrap-up en vele knipogen naar 50 jaar Bond legacy maken veel goed. Audiovisueel sowieso een genot.

Oh, en ik vergat bijna te vermelden dat de opening credits spuuglelijk zijn. Muziek van Adele overigens wel prima.

avatar van thunderball

thunderball

Skyfall... een mening.

Van te voren kreeg je te horen dat deze film een terugkeer zou zijn naar de beste dagen met Connery als Bond.
Regisseur Mendes zou al jaren een echte Bondfan zijn en dus precies weten hoe zo'n film er uit zou moeten zien.
Oud-Bond Roger Moore riep zelfs dat dit de beste uit de hele serie was en dat vanaf nu Craig door iedereen als de beste Bond gezien zou worden.

Geloof dat maar niet!

De film is ongeloofelijk traag, heeft vele overbodige scene's, die het verhaal niet echt verder helpen en -op de openingsscene na- geen noemenswaardige actie. Alle actie die je in de trailer ziet, komt uit die ene scene (achtervolging per auto, motor en op/aan trein).

Als gewone thriller is de film best aardig goed, maar voor een Bondfilm verwacht je gewoon meer, zeker wanneer ze er ook nog eens bijna 2,5 uur over doen.

Bardem als de schurk heeft er echt zin in en is goed op dreef, maar je moet zeker een uur wachten totdat hij zijn opwachting maakt en de afrekening is ook niet legendarisch te noemen, want

een vrij teleurstellende finale: Bond die in de Schotse hooglanden in/bij zijn ouderlijke huis met een oud jachtgeweer en wat explosieven de schurken probeert af te weren. Dit is meer iets voor een Bronsonfilm uit de jaren '70.

De twee Bondgirls komen nauwelijks in het verhaal voor (hoewel er eentje heel belangrijk zal worden) en Craig is dus de enige Bond, die aan het eind van iedere film zonder dame blijkt over te blijven. Dat deden Connery en Moore toch beter!

De enige werkelijk Bondachtige scene, die echt fantastisch is, zit helemaal op het eind.
De circel is hierbij rond, alle vaste figuren rond Bond hebben vanaf daar hun entree gedaan -de nieuwe Q is, hoewel even wennen, best geinig-

en hierna kun je feitelijk iedere oude film, dus ook de eerste, Dr.No, achter deze plaatsen.
Heel knap gedaan, zeer vermakelijk en dat leverde dan nog even een Yes gevoel op.
Verder was het leuk om de DB5 weer te zien en dat Bond ook nog even daadwerkelijk van 1 van de gadges gebruikt maakt.

Maar dat is uiteraard te weinig om dit als de beste Bond ooit uit te roepen.
Het lijkt me dat dit niet door echte Bondfans zal gebeuren, daar voor heeft de film te weinig te bieden..
Natuurlijk is het geen slechte film, best vermakelijk, hier en daar spannend, maar niet de film waar ik persoonlijk op hoopte.

Tenslotte vond ik de muziek van Thomas Newman -op het gebruik van het Bondtheme na- te weinig Bondsfeer bevatten, soms leek het zelfs meer op lounge muziek.

Ik zal hem over een paar weken nog wel een keer gaan bekijken, wanneer de teleurstelling wat weg is ge-ebt en wellicht dat ik hem dan wat beter zal kunnen apprecieren.

Voor nu -met heel veel moeite- een zesje, ofwel 3 sterren

avatar van iamwhoiam

iamwhoiam

Skyfall was een echte tegenvaller.

Dit is geen Bond film...

Er is zoveel slechts over deze film op te noemen.

Deze Bond movie is een aangepaste Commando film,

destijds de film waar Schwarzenegger in zijn eentje hele legers versloeg.

Pfff....de beste Bond film ? Wat een klacht.

avatar van K. V.

K. V.

Een schot in de roos. Wat een goeie Bond is dit geworden. Eindelijk weer een meer traditionelere Bondfilm dan z'n twee voorgangers. Ook het verhaal vond 'k goed en kon me boeien van begin tot einde. Er zat ook iets meer diepgang in de personages. We komen toch eens wat meer te weten over de achtergrond van Bond. Verder werden er ook heel wat nieuwe personages geïntroduceerd: Q & Moneypenny en dan nog een verrassing op het einde.
Ook aan actie geen gebrek, maar de snufjes van Q waren wel wat aan de magere kant.
Verder zat het visueel ook wel goed, de slechterik was ook wel een leuke toevoeging en de film bevatte toch af en toe een kwinkslag en wat humor. Ook was de titelsong geslaagd.
Een meer dan geslaagde Bondfilm.

avatar van arno74

arno74

Beste James Bond film ooit? Nee, zeker niet. Maar een goede James Bond film is het wel, en in zekere zin ook anders dan de anderen, al steekt hij echter er niet bepaald uit

Het blijft een James Bond film waar men op de kwaliteit let, deze keer lette men helaas wel een stuk minder op de details en werd het af en toe te voorgekauwd (een doorgewinderde M die in het donker op de vlucht is en haar vluchtgenoot rustig met zijn zaklantaarn opzichtelijk laat zwaaien???). Oog voor detail en een sterke plot maakt hier plaats voor de typische hollywoodscenes.

De film begint met een lekkere actiescene die echter wel erg over de top is. Daarna komen de opening credits, een soort mix van kunst en kitsch, prima muziek overigens. Op een stukje na van zo´n dikke 20 blablabla-minuten is de film lekker vlot en verveelt niet. De knipoog naar het verleden gaf de film een leuk nostalgisch element.

Wel vond ik ze een beetje doorslaan met het tonen van M en 007 als een soort ouwe tak. Het falende versleten held element hebben we al wel in andere type films gezien en vond ik in een reeks dat al 50 jaar meegaat eigenlijk helemaal niet passen. Er zaten voor mijn smaak teveel standaardscenes in die je in andere Bond films eigenlijk niet tegenkomt, ik miste toch een beetje originaliteit en ook het script vond ik een beetje zwakjes.

De schurk (Bardem) speelde goed, al bleef zijn bijdrage wel beperkt. Hij deed me meteen denken aan de schurken uit de Batman-films, misschien hebben ze dat toch een beetje afgekeken.

En de Bondgirl? Die had maar een bijrolletje, jammer!!!

Al met al een goede Bondfilm, maar wel dertien in een Bonddozijn.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Laat ik vooraf even stellen dat ik geen kenner ben van de James Bond films, zo nu en dan een klassiek filmpje uit de reeks vind ik wel leuk; maar ik ben geen echte fan. Skyfall is een film waar ik wel enigszins benieuwd naar was. Echter, ik was niet echt enthousiast over de twee vorige Bondfilms met Daniel Craig. Ik wil ze best nog eens zien, om te kijken of ik ze beter vind. Maar voor zover ik me herinner was ik niet echt te spreken over zowel Casino Royale als Quantum of Sollace. Toch keek ik om de een of andere reden een klein beetje uit naar deze. Daarom dat ik vanmiddag naar de bioscoop ben geweest (in België).

Ik ging er dus een beetje met gemengde verwachtingen heen. Maar ik werd aangenaam verrast! Ik vind het een erg goede film. Het begint direct sterk: een mooie actiescene; die strak in beeld werd gebracht. Het einde van deze scene vond ik trouwens wel erg overdreven. Dat hij het uiteindelijk overleeft, en ik dacht dat daar niet echt een goede reden voor werd gegeven? Maar goed het is 'film' zullen we maar zeggen. De openingscredits zien er goed uit. Ook het nummer Skyfall door Adele is niet verkeerd. Het verloop van de film is verder ook goed. Het duurt 140 minuten maar daar kon ik persoonlijk niks van merken. De tijd ging snel voorbij. Wat me trouwens opviel was dat er enkele verwijzingen waren naar oudere James Bond films. Zoals 'For Your Eyes Only' en de auto.

Verder ben ik eigenlijk gewoon heel positief over de film. Een voorbeeld is het acteerwerk. Daniel Craig vond ik sterk overkomen als James Bond. Maar ook de andere leden uit de cast waaronder Judi Dench, Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Naomie Harris en Javier Bardem doen het allemaal prima. Het plot is sterk verfilmd wat mij betreft. Zowel de actiescenes als de rustigere momenten in de film vervelen niet. Daarnaast is de film best spannend. Zo'n achtervolgingsscene tussen Bond en Silva doet het altijd goed bij mij. De muziek speelde hier ook weer een grote rol bij. Aangename score van Thomas Newman. De laatste scenes in Skyfall zien er erg gaaf uit! De ontploffingen zijn erg goed gemaakt. Maar dat kan ik overigens ook over de rest van de film zeggen. Dit hele gebeuren heeft uiteindelijk een wending, die ik niet zag aankomen. Gelukkig weet de film hier op een normale, goede manier mee om te gaan. Het 'definitieve' einde is ook leuk (het klassieke fragment wat normaal gesproken altijd aan het begin van de films te zien is).

Waren er ook minpunten? Wat mij betreft wel. Soms had ik niet het idee dat ik naar Bondfilm zat te kijken, maar eerder naar een 'gewone' thriller. Ik weet niet precies hoe ik dat gevoel moet omschrijven maar ik vond dat er een sfeer heerste in de film die niet typisch was. Normaal hangt in elke film uit de reeks een soort kenmerkend sfeertje, dat was hier niet het geval. Niet dat ik de sfeer slecht vond, absoluut niet zelfs, maar gewoon niet zoals ik het me voorgesteld had. Daarnaast zaten er enkele elementen in de film die ik een beetje té overdreven vond. Zoals al eerder genoemd bijv. het begin. Een beetje erg ongeloofwaardig dat hij de val van zó'n grote hoogte gewoon eventjes overleeft, en er zaten ook enkele dingen in het laatste (weliswaar vette) stuk. Bijv. hoe lang hij onder water bleef. Ik snap ook dat mensen dit zien als kleine, onbelangrijke details maar ze vielen me gewoon op.

Over het algemeen kan ik gelukkig stellen dat ik erg blij ben met het eindresultaat. Zelfs de minpunten die ik net genoemd heb, zijn echt maar kleine dingen die niet héél veel uitmaakten. De film bevat mooie actiescenes, een goedlopend verhaal en natuurlijk enkele (kleine) grappen die ook best aanwezig mogen zijn in een film als deze. Ik weet niet of het de beste film uit de reeks is, simpelweg omdat ik ze niet allemaal gezien heb. Van wat ik tot nu toe gezien heb, ga ik 'm wel het hoogste cijfer geven. Een aanrader voor de fans, dat sowieso!

avatar van voskat

voskat

Ondanks dat dit beter was dan Quantum Of Solace toch weer een lichte teleurstelling.

Skyfall lijdt vooral onder een rommelig script dat met name in de eerste ca. twintig minuten niet weet te boeien, met een saaie openingsscène als dieptepunt. Maar vooral dankzij Bardem komt de film alsnog tot leven. Hij bewijst voor de zoveelste keer dat de Bond-serie enorm gebaat is bij een beetje diepgang en intelligentie, en dat er veel minder op de automatische piloot moet worden gespeeld.

Dat laatste is ook hier weer aan de orde: vrijwel alle problemen worden met simpel geweld opgelost, en zonder erg veel moeite. Alleen de scène van Severine met het whiskeyglas op haar hoofd deed me eventjes overeind zitten.

De Broccoli's moeten eens lekker een weekje binnen blijven met de boxset van 24. Zullen ze ongetwijfeld wijzer van worden.

avatar van Honey Blossom

Honey Blossom

Net terug van Skyfall: heerlijke film.

Genoeg actie, mooie dialogen, goed script, 007 met zijn auto, guns, stunts, etc.The whole package. And I loved the new touches: Heineken, de Sony Xperia T, en de grappige invalshoeken. Het schud the rough edges van Daniel Craig een beetje af.

Een paar kanttekeningen echter waardoor ik het geen 8 kan geven (wat ik Casino Royale overigens wel heb gegeven, en Quantum of Solace vergeten we gewoon even voor het gemak)

- het is een beetje langdradig, kon ingekort worden.

- Bérénice Marlohe, was een Uitstekende Bondgirl, GEweldige swarovski jurk en sieraden!! Maar ze had maar een paar scènes, dus helaas hebben we niet lang van haar kunnen genieten.

- Naomie Harri als Bondgirl echter: niet goed genoeg, Ik vond haar geen sex appeal hebben, en haar kleding stijl vond ik niet leuk. Ze droeg afschuwelijke jurken. Tia Dalma mag van mij zsm weer de boot in en naar Davy Jones Locker varen.

- De actiescènes in het begin, waren een beetje 'over the top,'maar ach we hebben het over James Bond hier: die kan wel wat hebben

Ben Whishaw made a fine Q.

Ralph Fiennes was erg verfrissend in deze film. Leuke rol

Verder wil ik er eigenlijk weinig nog over zeggen: Gewoon lekker gaan kijken en genieten

Rating: dikke 3,5 *

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Dat Bond niet meer is, zoals we hem vroeger kenden, weten we nu wel.
Toch is dit best een teleurstellende film. Natuurlijk heeft de film positieve kanten. De actie scene's op het einde vind ik toch wel weer het beste wat ik gezien heb. De eerste scene met de achtervolging in Istanbul vond ik al vrij flauw. Daarnaast vond ik het middenstuk toch echt gewoon tergend traag. Niet dat daar veel mis mee is. Maar op een gegeven moment vond ik het toch moeilijk. Camerawerk is trouwens wel bijzonder goed. Geldt tevens ook voor de mooie belichting en de dreigende sfeer. Mendes doet dat erg goed. En om eerlijk te zijn zit Craig nu echt in de rol, ook al zou ik geen fan van hem worden. Het verhaal wat betreft dat jeugdtrauma van Bond vond ik echt zwaar overbodig hoor. Sowieso hoefde het hele verhaal wat mij betreft niet zo zwaar gemaakt te worden.
Laten we zeggen dat deze film beter zal blijven hangen dan voorganger "Quantum". Maar voor de rest was deze jammer genoeg nog niet geweldig.
2,5 krijgt het dan van mij..

avatar van timbo_

timbo_

Vanaf de allereerste scene weet jij eigenlijk al dat het goed zit. De sensationele openingsscene behoort zonder twijfel tot de beste Bond-openingen aller tijden. Ook daarna valt er maar weinig op Skyfall aan te merken. Daniel Craig is weer helemaal op zijn plaats en dat James Bond sinds Casino Royale flink vermenselijkt is, blijkt wederom een gouden zet.

Ook qua bad guy is Skyfall top. Javier Bardem laat net als in No Country for Old Men zien dat hij maar weinig nodig heeft om mensen de stuipen op het lijf te jagen. Zijn onderonsjes met Bond en M waren wat mij betreft ook het sterkste punt van de film.

Enige punt van kritiek is wat mij betreft het slot. De grande finale die een soort kruising van Home Alone en MacGyver wordt opgezet doet afbraak aan de twee uur er voor. Dat neemt echter niet weg dat Daniel Craig voor mij nog enkele films de rol van James Bond mag blijven vertolken. En als Sam Mendes belooft dat hij er weer zo'n prachtige spiegelscene instopt mag hij hem -ondanks het foutje aan het einde- wederom regisseren.

Voor een uitgebreide recensie zie: Recensie: Skyfall (31 oktober) « Tim's Filmblog - filmmad.wordpress.com

avatar van stinissen

Uitstekende Bond met dito cast vooral Javier Bardem was geniaal ook leuke kleine rol van good-old Albert Finney als Kincade. Film miste na mijn mening de nodige Gadgets maar was ook zonder dit gegeven goed genoeg . Nog iets te veel humor in de film denk bv aan de begin scene met de autospiegels. Voor de volgende keer de film harder en rauwer maken dan is het helemaal top.

Wel jammer dat de volgende Bond geen M meer kent in de naam van Judi Dench maar over wordt genomen door Ralph Fiennes en er weer een nieuwe Moneypenny is gespeeld door de donkere Naomie Harris

avatar van The Oceanic Six

James Bond: A radio and a gun. Not exactly Christmas, is it?
Q: You weren't expecting an exploding pen, were you?

Skyfall. Bond 23. Wat zat ik hier enorm lang op te wachten zeg! Ik noem mezelf dan ook al mijn hele leven een groot fan van de reeks. Het was even wennen toen Daniel Craig de nieuwe Bond werd, maar zijn geweldige performance in een al net zo fantastische Casino Royale maakte alles meteen goed. Daarna kregen we helaas het dieptrieste haastwerkje Quantum of Solace, 1 van de weinige dieptepunten in de James Bond reeks. Gelukkig maken ze met Skyfall alles goed op een indrukwekkende manier.

Skyfall begint fantastisch met een knappe achtervolging te voet, te motor en per trein. Erg boeiend en knap gedaan. De beste opening ooit werd dit al genoemd. Dat vind ik weer niet, want de openers van bijvoorbeeld GoldenEye, The World is not Enough en zelfs Die Another Day waren ook al fantastisch. En laten we ook de hele fraaie zwart-wit opening van Casino Royale niet vergeten. Maar Skyfall opent wel erg sterk. Daarna volgt het mooie nummer van Adele, begeleid door een weergaloos mooie clip zoals je mag verwachten bij deze reeks. Daarna krijg je als kijker wat rust.

Het gedeelte na de openingscredits en de introductie van Silva, zo na een uur is vrij rustig te noemen. Soms zelfs een tikje langdradig, zonder dat het stoort overigens. Er wordt tijd geinvesteerd in de introductie van nieuwe namen, zoals Q (even wennen, maar hij bevalt toch wel goed) en Malory, de nieuwe man van MI6. Tussendoor vergeten ze gelukkig niet de kijker te vermaken, want de stukken in Shanghai en Macau zijn erg goed gedaan. Visueel weet de film sowieso geweldig te imponeren. Maar uiteindelijk wachten we toch op Silva en zijn entree is meteen een hele mooie, iets wat ik vooraf al had gelezen. Silva deed me toch wel denken aan The Joker uit The Dark Knight. Krankzinnig en toch erg intelligent. Fantastische bad guy, eindelijk weer een memorabele! De scene met het kapot schieten van het shotje mag er zijn, subliem! Silva is het type dat alles vooral al had bedacht. Zijn ontsnapping uit MI6 is erg sterk en zijn terreurdaden in Londen mogen er wezen. De shoot-out bij de commissie waar M aanwezig is was er één van grote klasse. Sowieso waren alle scenes met M erg goed. Wat een fantastische actrice is ze toch zeg! Waar ze in de films van Pierce Brosnan vooral een achtergrond rol had, daar treedt ze onder Craig steeds meer naar voren, een erg goede zaak. Al was dit de laatste keer, want het einde in Schotland (is dit een eerbetoon aan de Schot Sean Connery?) stemde me toch erg triestig, al was de finale er wel één die grote indruk maakte. Het maakte de film nog persoonlijker dan dat de film al was met Bond in zijn oude villa waar hij ook de huisbewaarder weer ontmoet. Het levert nog een explosief slot op met daarna de enorm trieste dood van M. Ik had het wel wat verwacht, aangezien Judi Dench bijna 80 is en nog slecht zicht heeft, maar het deed me wel wat. Dit was toch haar 7e Bond film. Wat is ze toch een geweldige actrice. De scene met de overleden M in de armen van Bond gaf de film een bevredigend einde, maar het was ook een einde van een tijdperk. De film kent een heerlijke mix van grootse actie, een goed uitgewerkt verhaal en gepaste emotie.

Sowieso gaat Sam Mendes erg goed met het oude en het nieuwe Bond tijdperk om. Er wordt regelmatig met knipogen op geweldige manieren teruggeblikt naar het verleden. Het moment dat de Aston Martin erbij gehaald wordt, geweldig! Zelfs de dubbele mitrailleurs doen nog dienst, haha. Maar ook een kuil met moordende hagedis-achtigen of enkele gevatte opmerkingen van Q en Malory doen denken aan de mooie oude Bond periode. Maar Bond gaat gelukkig wel met de tijd mee, waardoor we een combinatie van het beste van toen en nu krijgen. Erg fijn hoe eervol Mendes het verleden erbij betrok.

En ook de kritieken van de 2 vorige Craig films, dat ze de bekende Bond elementen negeerden, kunnen nu de prullenbak in. Alles zit er weer in, zoals het hoort! In de vorige Bonds was het toch nog wel eens zoeken naar herkenbare elementen, maar de gunbarrel theme(volgende keer wel graag aan het begin van de film doen!), de terugkerende Bond tunes, de bekende oneliners, Moneypenny, Q...alles is weer terug. Het gaf mij weer de hele film weer het gevoel dat ik naar James Bond zat te kijken, iets wat voorganger Quantum of Solace helemaal verknalde. Dit komt zeker ook dankzij Daniel Craig, die Bond weer harder, maar ook menselijker maakte, een geweldige rol!

Is dit de allerbeste Bond? Dat niet. Wel één van de beste titels uit de reeks.

Bond is back!

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Uitstekende actiefilm met een bijna briljante Daniel Craig. De soundtrack is lekker, de openingsscène gaaf, Javier Bardem is een prima villain en de locaties zijn weer verbluffend mooi.

Wat vond ik dan niet leuk aan de film? Ik vind het jammer dat sommige Bondclichés achterwege blijven. Bijv. Shaken, not stirred....en een einde waarin hij op een niet te traceren plek met vrouwelijk schoon vertoeft. Voor mij hoort dat een beetje bij een Bondfilm.

Los van een aantal domme acties is dit gewoon een prima film, al blijf ik erbij dat James Bond een (iets) tengere lange Brit met donker haar moet zijn. Niets ten nadele van Craig trouwens.....

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goed ... maar toch.

Skyfall is veruit de beste Bondfilm sinds GoldenEye. 't Is te zeggen: de film met het meeste Bondgevoel. De James Bond van Casino Royale en vooral Quantum Of Solace is een gewelddadige emo. In Skyfall is hij over Vesper Lynd - eindelijk! - en richt de aandacht zich weer op de essentie: 007, licensed to kill.

En hoewel ik het script allesbehalve inventief vind - ja, ik ben zelfs teleurgesteld - richt Skyfall zich met succes op verschillende aspecten. James Bond is eindelijk terug James Bond - zonder de menselijke lading uit het oog te verliezen -, maar ook M krijgt veel aandacht en enkele oude bekenden maken - eindelijk - hun intrede (zij het dat de verrassing eigenlijk totaal geen verrassing is).
Maar er zijn ook enkele serieuze manco's. Sommige stukken zijn erg slordig geschreven. Naast een hoop domme oneliners ("I always hated this house" - kom op, zeg!) worden enkele mysterieuze zaken niet opgehelderd (Bond wordt lekker van een brug geknald, valt tientallen meters lager in een rivier, wordt blijkbaar gered door iemand en zit even later gezellig te seksen met een plaatselijke schone - hallo, iemand?), maar hetgeen mij het meest teleurgesteld heeft is het hele motief van Tiago Rodriguez aka Silva. Ik las hier op het forum dat zijn persoonlijke vendetta een frisse wind is. Kuch, GoldenEye, kuch.
Silva kan af en toe wel vermaken, maar dreigend is hij allesbehalve. Op de keer dat hij Sévérine droogweg doodschiet na (wel spijtig, trouwens) is hij vooral extravagant en soms zelfs irritant. Ook tijdens de finale kan hij niet bekoren.
Ondanks veel geknal ben ik trouwens niet onder de indruk geraakt van de climax. De locatie en de manier waarop Silva die vindt zijn geen succes - de film had moeten eindigen met de inval van Silva in de rechtbank of wat het ook is. Ook de dood van M is maar zo zo. Ik had zelfs even een Miranda Tate-gevoel.
De eindscène waarin de "maskers afvallen" is eveneens jammerlijk volgepropt.

Tot nu had ik nog geen vrede met Daniel Craig als 007. In Casino Royale en Quantum Of Solace komt hij bijna onvolwassen over. Hier is hij zoals James Bond hoort te zijn: arrogant, karakteristiek, hard en zonder zever. Onder meer door enkele domme oneliners komt hij op komisch vlak nog wat te kort, maar na het zien van deze film stijgt hij sterk in mijn aanzien en komt hij dichter in de buurt van mijn absolute favoriet Sean Connery. Craig heeft het uiteindelijk gemakkelijker om uit te blinken door betere scripts en hogere budgetten.
Javier Bardem doet Sean Bean's rol uit GoldenEye nog eens over, maar voegt er wat meer homoseksuele maniertjes aan toe. Uiteindelijk vind ik hem nooit imponerend - hoogstens grappig.
Judi Dench is oké als altijd, Ralph Fiennes is dat ook. Naomi Harris is dan weer matig - ze heeft ook totaal geen chemie met Craig -, Bérénice Marlohe is ondanks haar 10 kilo mascara een prettige verschijning en het is dan ook zonde dat ze amper aan bod komt.
Ben Whishaw tot slot lost mijn verwachtingen helemaal in. En dat is spijtig gezien die laag waren. Ik had een rasechte nerd verwacht en wat krijg ik? Jup, een rasechte nerd. Een stevige misser, me dunkt, zeker in de wetenschap dat hij nog wel een hele poos zal meedraaien.

Skyfall is duidelijk niet geregisseerd door een actieregisseur - de rustigere en meer acteursgedreven stukken doen mij veel meer dan de actiescènes. Sam Mendes levert mooi werk af, maar uiteindelijk is het zijn cinematograaf die de show steelt. De locaties worden optimaal benut, de kleuren zijn erg mooi en contrasterend en ook de actie is meer dan oké. Alleen ontbreekt het aan samenhang en schwung. Niet elke scène loopt vloeiend over in een volgende.
Erger dan het (beperkte) tekort aan schwung is de muziek. De Bondtune komt geregeld terug en dat is uiteraard een pluspunt, maar al het andere lawaai trekt werkelijk nergens naar.
Zo ook het nummer van Adele. De eerste keer dat ik het nummer hoorde was ik hoopvol, maar dit is duidelijk geen nummer dat moet groeien. Het is gewoon een slecht nummer. De tekst raakt kant noch wal en het refrein is ronduit saai. Niettemin blijft het een verbetering ten opzichte van dat gedrocht van Alicia Keys en Jack White.
En om een laatste punt van kritiek te geven. De openingscredits zijn lelijk en de gunbarrel sequence moét gewoon de film openen.

Alles in acht genomen is dit een bioscoopbezoek meer dan waard.
3,5

avatar van rep_robert

Heb me prima vermaakt met Skyfall, al had ik er eerst geen vertrouwen in omdat ik niet een gigantisch fan ben van James Bond. Ben opgegroeid met de Brosnan films en daar is het ook wel zo'n beetje bij gebleven. Heb bij Skyfall nou ook weer niet echt het Bond gevoel, maar wat ik wel weet is dat ik naar een solide actiefilm heb gekeken.

Met de actiescènes is niets mis, sterker nog: Mendes weet de film op veel momenten erg sfeervol te maken door te spelen met de kleuren. Dat geeft de film toch wel een een bijzondere vibe.

Graig is ook een prima acteur en ook hier doet hij goed zijn best, maar vind hem geen typische Bond.

Voor de rest mis ik als Bond leek toch wat typische Bond momenten die hem typeren, zoals hierboven ook al aangegeven. Juist omdat je niet alle films volgt zoek je naar herkenningspunten. De Bondgirl is hier niet meer dan een kleine en nutteloze toevoeging om het verhaal een beetje op gang te helpen en ook een aantal veel voorkomende zaken zoals de Martini en de bekend daaropvolgende tekst lijken haast expres te worden genegeerd. Erg jammer, want ondanks dat ze de clichés proberen te vermijden gaan ze op het einde toch te veel het verleden oprakelen. Iets dat een Bond film in mijn ogen niet nodig heeft(of eigenlijk elke actiefilm). Ook duurt de film hierdoor net 20 minuten te lang. Een film als dit kan makkelijk binnen twee uur.

Een prettige ervaring uiteindelijk, maar ik ben nog steeds geen Bond fan.

avatar van Film Pegasus

Eindelijk de nieuwe Bondfilm gezien. Lang op voorhand al tickets gaan halen voor een film die draait in extra zalen, maar desondanks toch snel uitverkocht raakte. Het lukte me nog net om een ticket te bemachtigen. Misschien dat het over enkele weken wat rustige wordt... De recensie lieten uitschijnen dat de film een buitenbeentje zou worden met uiteenlopende reacties. De één vond hem de beste Bondfilm ooit, anderen (ook Bondfans) vonden hem net teleurstellend. Extra benieuwd wat het ging worden.

Het resultaat is inderdaad nogal een shizofrene film geworden voor Bondfans. Deze film breekt nog meer dan de 2 voorgangers met de Bondtraditie van de bekende formule die steeds weer herhaald werd. Dat zal wel minder geweest zijn voor de conservatieve Bondkijkers, maar het maakt de film net verfrissend en verrassend. Tegelijkertijd is de film net een prachtige ode aan 50 jaar Bond met tal van verwijzingen. Dit is voor Bondfans volgens mij toch als een wandeling in een museum vol herkenbare elementen. Wie nu nog zegt dat er geen Bond-elementen in zitten kent de reeks niet of is blind voor de subtiele verwijzingen.

De personages dan. Craig is geweldig als Bond en komt op gelijke hoogte met Connery. Die had toch nog meer charisma, maar Craig is in elk geval beter dan softies als Moore en Brosnan. M en Tanner zijn doorwinterde rotten in het vak en het is een plezier om ook Q en Monneypenny te zien, net als de nieuwe M in een (weer die verwijzingen) bureau dat we kennen uit de oude films. Geen echte Bondgirl, maar dat hoeft ook niet. Zoals gezegd breekt deze film zowel met de traditie als dat ze er een ode aan is en dan mag er wel gesleuteld worden aan de reeks. Javier Bardem is een geweldige vijand. Het bewijst toch maar dat een sterke figuur als tegenspeler van Bond (denk ook aan goeie acteurs in het recente verleden als Mathieu Amalric en Mads Mikkelsen) de reeks een meerwaarde geven en Bond sterke vijanden krijgt zonder dat ze lijken op een stripfiguur.

Sam Mendes is duidelijk een Bondfan wat je kan zien in deze film. Hij maakt er iets prachtig van en het zou me niet verwonderen dat er een Oscarnominatie van komt. Wat je ook kan verwachten van de cinematografie die mooi uitgewerkt is. Skyfall van Adele komt ook beter uit in de film dan als aparte clip. En om terug te komen op de discussie om de gunbarrell aan het einde van de film te zetten: dat komt in deze film beter uit. Dat voelt beter aan en als je er over nadenkt moet het gewoon aan het einde zitten logischerwijs. Net als Bond pas op het einde van Casino Royale de woorden 'Bond, James Bond' zegt. De Craigfilms zijn wat opgevat als prequels van de oudere films en introduceren stap voor stap de bekende Bondelementen.

Is deze film een echte Bondfilm? Natuurlijk! Is deze film een goeie film voor Bondfans? Ja, maar niet allemaal. Wie liever houdt van nog eens 50 jaar een Bondfilm volgens de oeroude conservatieve traditie komt ietwat bedrogen uit. Dit is zeker geen recyclage van oude wijn in nieuwe zakken maar wel een goeie thriller. Die Bondfans moeten geen schrik hebben van verandering maar met hun tijd meegaan. Ik heb er in elk geval van genoten. Skyfall is één van de beste Bondfilms geworden niveau From Russia With Love en Casino Royale.

Beste Bond tot nu toe.

Skyfall is een absolute uitblinker op audiovisueel gebied; wat heb ik genoten van de prachtige beelden van Shanghai en Schotland. Ook de actiescènes waren strak geregisseerd en ik zat weer op het puntje van mijn stoel gedrukt, in tegenstelling tot de rommelige gevechten bij Qauntum of Solace.

De acteurs acteren stuk voor stuk naar behoren, dat mag ook wel met zo'n sterrencast maar toch. Leuk om te zien dat M een hoofdrol speelt, want ze is toch een van mijn favoriete personages. Rond haar en James wordt een interessant verhaal gebouwd en de film blijft dan ook met gemak voor de hele lengte boeien.

De bad guy vond ik dan weer wat minder, zijn beweegredenen vond ik tegenvallen en hij heeft geen blijvende indruk bij mij achtergelaten. Ook de relatie tussen James en de bond-girl bleef erg vaag en oppervlakkig, dit had beter uitgewerkt kunnen worden.

Desalniettemin een op en top Bond, stoot Goldeneye van de eerste plaats af in mijn persoonlijke James Bond-ranglijst. Kan niet wachten op de volgende. Dikverdiende 4*

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Laat het maar aan Sam Mendes over om met een van de meest gestileerde en cinematografisch interessante Bond-films ooit te komen. Het weet net de juiste toon te vinden van hip en eigentijds maar toch aansluitend op die rijke traditie van de Bond-films. Een klein minpuntje is dat ik de psychologische mindfuck van Javier Bardem nog iets meer uitgewerkt had willen zien. Vooral de rol van Sévérine werd een beetje onbevredigend uitgewerkt.

avatar van Shinobi

Shinobi

Vandaag nog in de bios gezien om te kijken of deze Bond-film daadwerkelijk de beste Bond ooit is.

En op zich is het wel een hele vooruitgang ten opzichte van Quantum of Solace, maar echt weggeblazen ben ik nou ook weer niet door deze film.

De film begint er goed met een achtervolgingsscène, wat je in feite ook al in de trailer voorbij hebt zien komen. Maar daarna verzandt de film in langdradigheid met teveel overbodige scènes.

Het verhaal vond ik ook maar zo-zo, er werd wel erg veel aan het toeval overgelaten...
Plus het (misbruik) Bérénice Marlohe. Zit er dan eindelijk een mooie Bondgirl in de film, is ze maar in vier scènes te zien en dan wordt ze ook nog eens genadeloos gedood met een Bond die er maar wat naar staat te kijken... Dat was toch wel een beetje een deceptie.

Javier Bardem als (homoseksuele) was dan wel weer erg geslaagd. Lekker over de top.

Leuk is ook om enkele knipogen naar het verleden te zien, zoals de Aston Martin DB5 die weer zijn intrede maakt en zelfs zijn gadgets mag laten zien. Al zou het toch wel lachen zijn geweest als er ook daadwerkelijk van de schietstoel gebruik was gemaakt.

Al met al op zich wel een vermakelijke film hoor als je het kan uitzetten en om de langdradigheid heen kan. Alleen jammer dat het niet zo rauw is als Casino Royale, dat vind ik nog steeds de beste Bond-film tot nu toe.
Kleine 3,5 sterren.

avatar van Filmpie1

Filmpie1

De JB reeks heeft een make over gehad en die beviel uitstekend.

Net als de wederopstanding van de Batman reeks van C.Nolan.

avatar van 92Miqel

92Miqel

De vlotte en zeer goede openingsscène overtrof mijn verwachtingen, daarnaast bracht het lied Skyfall van Adele een goede sfeer in de film, toch vond ik het hierna iets inzakken, het leek een beetje langdradig te worden. Maar zoals in elke Bondfilm heb je scènes die te belachelijk voor woorden zijn en die momenten zijn er genoeg. Sommige scénes zijn ook zeer goed in beeld gebracht! Al met al vond ik het een vermakelijke film.

avatar van StephanRR

StephanRR

Gisteren even wezen checken in de bioscoop.

Met hoge verwachting gegaan en de film heeft deze verwachting meer dan waar gemaakt.

Zow wat is dit weer eens een ECHTE bond film!

Het is wel een bond in een nieuw jasje (wat duisterder en minder gadgets) maar door het verhaal en sommige terugkoppelingsmomentjes naar het verleden in de film, had ik toch het gevoel dat ik weer eens met de enige echte james bond te maken had.

Verder is het verhaal prima in orde en zijn de omgevingen waar de film zich afspeelt echt een lust om naar te kijken.

avatar van wwelover

wwelover

Epic, gebruik het woord niet graag maar het is wel toepasselijk. Man wat heb ik zitten genieten van Skyfall, van begin tot eind. Een fantastisch verhaal en lekker van deze tijd. Een paar van de beste actiescenes en achtervolgingen die ik heb gezien. Een ijzersterke Craig als 007. Ja Sam Mendes heeft het allemaal zeer goed neergezet. Bardem als Silva is echt geniaal, kreeg af en toe rillingen van hem. Ook leuk dat M zo aanwezig, en de Bondgirls zijn ook prima al had ik verwacht dat ze nog meer aanwezig zouden zijn door wat artikels en interviews die ik had gelezen. De muziek was ook goed, maar vind het wel beetje jammer dat ze niet meer met David Arnold doen, al snap ik ook wel dat Mendes zoals altijd met Newman wil werken.

Voor nu 4,5*

avatar van Flipman

Flipman

Enigszins jammer dat het geen vervolg is op Quantum of Solace maar voor de vijftigste verjaardag van de reeks snap ik dat ze gaan voor een stand-alone film, die me absoluut niet teleurgesteld heeft!

Wel of geen Bondfilm, James zat erin, naar mijn mening wederom fenomenaal neergezet door Daniel Craig en ik ben zo ontzettend blij dat ze voor zo'n onconventionele aanpak zijn gegaan, qua plot! Alleen mochten die eikels in de zaal wel hun smoel houden en effe BUKKEN als ze tijdens de climax bier gaan halen en dan ook de DEUR ACHTER ZICH DICHT DOEN!!!! Tering Jantje!

Hoe dan ook, ik heb een recensie geschreven voor de Leeuwardse site Suksawat die hier te lezen is.

Jeeeej, zestienhonderdste bericht !

avatar van The One Ring

The One Ring

De beste Bondfilm ooit! In ieder geval voor degenen die niet al te veel waarde hechten aan de Bondformule.

Dat bleek al toen ik met mijn bioscoopgenoten de zaal verliet. We waren met zijn achten en hoewel iedereen enthousiast was, waren er sommigen die er ietwat moeite mee hadden dat Bond niet langer de onverslaanbare spion was, maar zeer kwetsbaar was en soms achter de feiten aanliep. Bond was misschien teveel een watje. Er waren er zelfs die er moeite mee hadden dat Bond openlijk bedroefd was om de dood van M.

Dit is allemaal niet mijn kritiek. Het was mij eigenlijk nauwelijks opgevallen dat Bond minder efficiënt was dan anders, simpelweg doordat ik zo in de film opging, maar ook omdat er eindelijk eens overtuigend een schurk is gevonden die Bond werkelijk het vuur aan de schenen legt. Gewoonlijk is Bond slimmer en een betere strijder dan de schurk, dat is hier eens andersom. Dat maakt Bond uiteraard meteen meer kwetsbaar, zeker na de emotionele schade die hij opliep in de openingsscène. Mij deert het niet, de film wordt er alleen maar spannender door. Ik vind het juist de beleving alleen maar versterken als de hoofdpersoon werkelijk voor een uitdaging komt te staan. Je weet natuurlijk dat Bond uiteindelijk zal overwinnen (hoewel dat maar half gebeurt, aangezien M sterft; niet dankzij Bond overigens), maar hier is het per individuele scène moeilijk om te zeggen of hij het onderspit zal delven of niet. Dat is meestal wel anders.

De Bondformule op zich vind ik best leuk, maar heb ik nooit echt briljant gevonden. Casino Royale was voor Skyfall de enige film uit de reeks die ik vier sterren gaf. De rest bevat hoogte- en dieptepunten, maar de hogere toppen hebben nooit echt een geweldig contrast gevormd tot de diepste dalen wat mij betreft. Voor een deel misschien omdat die formule zo heilig is. Daarom vind ik het ook wel fijn dat men sinds Craig is begonnen met wat variëren. Je kunt erin te ver doorschieten, zoals in Quantum of Solace, die totaal niet meer leek op een Bondfilm, maar Skyfall vind prima de balans. In principe zitten de meest bekende elementen erin, van personages als M, Q en Moneypenny (helaas geen Felix Leiter), via de auto's, bondgirls en wapens, tot aan de openingstitels en bekende uitspraken. Alles zit erin, maar de meesterzet van Sam Mendes en het clubje scriptschrijvers is dat ze al deze elementen in een nieuw licht gezet hebben. Je herkend het allemaal, maar alles heeft een nieuwe betekenis of functie. Daar komt zelfs een deel van de lol van Skyfall vandaan, het zoeken naar de verwijzingen en variaties. Alles is vertrouwd genoeg om het herkenbaar Bond te maken, maar nieuw genoeg om het geen schande te maken dat dit alweer het 23ste deel uit de serie is.

Maar wat dit voor mij werkelijk de beste Bondfilm maakt is vooral de presentatie. Bondfilms zijn altijd vooral op een standaard manier geschoten, dus het is extra bijzonder als iemand ineens besluit om er gewoon geniale cinematografie tegenaan te gooien. De openingsactiescène is misschien de meest spectaculaire uit de film, maar doe mij maar de latere actie, want die is echt bijzonder gefilmd. Die vechtscène in silhouetten in Shanghai met die glazen ruiten met projecties is echt heerlijk. Vervolgens worden we getrakteerd op een wel erg sfeervol casino, waar Bond binnenkomt door onder een drakenkop door te varen. Onweerstaanbaar. En zo gaat het maar door.

En het is niet alleen inhoudsloze pracht en praal, het geeft ook kracht aan het verhaal. De voorbereiding op die laatste confrontatie in Schotland heeft gewoon een bijna mythologisch gevoel nodig om te overtuigen als een conflict tussen de alleswetende nieuwe dreiging en het mysterieuze oude. Dan is het wel zo fijn als je een Roger Deakins hebt die echt het maximale weet te halen uit mistige bergen en oude landhuizen. Die vlucht aan het einde van Bond van Skyfall naar de kerk voelt werkelijk als een bezeten helletocht aan door de lichteffecten van het brandende huis de overhand te geven. Die nadruk op sfeer benadrukt het gevoel dat bij die scènes hoort, het is onderdeel van de emotionele beleving van de film. Dat zien we zelden bij een blockbuster en nooit bij een Bondfilm, maar Mendes, niet echt een regisseur van grote actiefilms, begrijpt het.

En verder valt er gewoon veel te genieten van de vele andere elementen. Zo is Bardem heerlijk als gevaarlijker-dan-normaal schurk. De muzikale variaties van Thomas Newman op het bekende thema zorgen voor een welkome update. Er zit goede humor in (ben ik de enige die het gebruik van de zin "Please, bring it back in one piece" hier erg geestig vond?), evenals een aantal leuke kleinere momenten, zoals de scène met schorpioen of Bond die een varaan als opstapje gebruikt. En dan nog de openingscredits, waar ik hier opvallend weinig over terug lees. Ik vond ze echt schitterend, erg hypnotiserend en de beste uit de reeks (en ik ben altijd al een beetje fan geweest van die titelsequenties).

Niet alles is perfect, uiteraard. Zo kun je zeggen dat het plan van de schurk wel erg vaag gepland is en op geen logica gebaseerd lijkt te zijn, met die geplande gevangenneming (niet plausibel), geplande laptop connectie bij MI6 (wel plausibel), explosieven om een metro te laten crashen (waarvoor?) en een poging om M neer te schieten in de rechtzaak (waarom op een zwaar beveiligde locatie terwijl er veel en veel meer kansen zijn?) Hier val ik verder niet zo over, want bizarre plannen zijn altijd al een specialiteit geweest van Bondschurken.

Waar ik wel over val is ten eerste de aanklacht tegen M door die minister, alsof er werkelijk een regering is die de geheime dienst wil afschaffen omdat spionnen niet meer nodig zijn. Dat M daar een gepast antwoord voor klaar heeft is niet verwonderlijk, omdat een kind het nog kan bedenken. Ten tweede en meest belangrijke had ik veel moeite met het hele thema rond Bond (en MI6) als een symbool voor het oude. Ten eerste is MI6 hier duidelijk high-tech, zeker met de huidige Q en gewoon echt een spionagedienst van deze tijd, maar Craig is ook geen speciaal oude Bond. The Muppets gebruikten een jaar geleden hetzelfde thema, maar daar was het op zijn plaats, omdat The Muppets in werkelijkheid al twintig jaar uit de mode zijn, maar Bond was in Casino Royale al weer helemaal klaargestoomd voor een nieuwe run en is daarbij al sinds de jaren '80 niet meer bekritiseerd als ouderwets, dus ik zie de noodzaak niet zo in om nu ineens met een thema te komen rond het oude versus het nieuwe. Bond is gewoon geen symbool voor het oude, ondanks zijn vijftigjarige bestaan. Daarvoor is hij teveel en te effectief geupdate door de jaren heen, waar Skyfall nota bene aan bijdraagt. Dit conflict tussen oud en nieuw wordt op zich mooi uitgewerkt (zeker zodra de handelingen zich verplaatsen naar het oude landhuis), maar het geeft zo'n vreemde smaak aan de film, omdat het zo bedacht lijkt. Ik vermoed dat het bedoelt is om op een of andere manier te reflecteren op het vijftijgjarige bestaan van de Bondfilms, maar hoe Mendes en zijn team dat precies zagen weet ik niet.

Het weerhoud Skyfall ervan om de perfecte Bond te worden. Die is er nog niet. Hij moet het doen met de titel "Beste Bond", niet bepaald een troostprijs.

avatar van Pixel-blue

Pixel-blue

Deze film is dus echt zo goed als er gezegd word.Alles klopt er aan, Een echte bondfilm. Na de 2 laatste 2 bondfilms was ik wat wantrouwig.Maar deze maakt werkelijk alles goed Daniel Craig is echt de nieuwe Bond, James Bond . Na Sean Connery

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Welcome to Scotland!

Een geweldige film waar ik echt maanden naar uit heb gekeken. Naar mijn mening een echte Bond-film door al die elementen die er doorheen zaten. Craig's beste performance, ik begin hem steeds meer te waarderen als Bond. Ook Judi Dench had een uitstekende en vooral grote rol. Het einde was verrassend en de schurk werd briljant vertolkt door Javier Bardem. Ik moest nog wel heel erg wennen aan Q, toch was het niet al te storend maar ik blijf het een minpuntje vinden dat zo'n type Q moet spelen. Het past wel bij deze tijd maar desalniettemin blijft dat wel mijn enige minpuntje. De muziek was aardig (niet geweldig op het bond-thema na) maar voor de rest alleen maar lof voor deze film.

Het begon al geweldig met de geweldige openingsscene gevolgd door de super song van Adele. Je zit er gelijk helemaal in. Dankzij de opmerkingen en eindelijk weer de echte bond-humor (die echter wel wat langzaam op gang kwam) heb ik eindelijk weer is kunnen genieten van een Bond-film. De bond-girls (waarvan 1 Moneypenny bleek te zijn) waren aardig maar hadden terecht geen grote rol. Voor het eerst dat een Bond-girl niet passend zou zijn geweest want Bond zat er een beetje door heen. M was eigenlijk de verouderde Bond-girl. Ze had een prima laatste scene, alles wat mooi in beeld gebracht.

Zelfs de bijrol van die Finney (Kincade) was erg grappig om te zien. Mijn verwachtingen waren niet al te hoog maar ik heb toch erg genoten van deze 100 % Bond-film. Om nou te zeggen dat het de beste ooit is vind ik overdreven maar hij behoort zeker tot de top bond-films!

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Net niet... Skyfall kent vele pluspunten en met name het camerawerk van Deakins is niets minder dan magistraal. Helaas kent de tweede helft iets teveel mindere punten en dan vooral het scenario. Met name de acties van badguy Bardem zijn mij een beetje te onlogisch en onevenwichtig. Laten we zo zeggen, zijn hackvaardigheden zijn totaal niet het niveau van zijn acties in de 'echte wereld'. Sowieso valt Bardem een beetje tegen en was hij een stuk indrukwekkender in andere films. Maar respect voor de poging en Craig is nog steeds een fantastische Bond.

spiongeheim agentsociopathpolice impersonator mi6moordenaarart gallerybritish secret serviceimaxuzi booby trapimpersonating a police officermacaokomodo dragon007: (2012)智破天凶城 intensevibrant