• 9.378.932 stemmen

Met onder meer: Daniel Craig, Judi Dench en Javier Bardem

Releasedatum: 31 oktober 2012

Plot Skyfall

"Think on your sins."

Bonds loyaliteit aan M wordt op de proef gesteld als ze achtervolgd wordt door haar verleden. Als de MI6 vervolgens onder vuur komt te liggen is Bond genoodzaakt de bedreiging op te sporen en te vernietigen, ongeacht de hoge persoonlijke prijs die dit met zich mee brengt.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin een cyberterrorist de identiteiten van alle geheim agenten achterhaalt. Sam Mendes is een gewaagde keuze als regisseur voor een James Bond film, maar slaagt hier met vlag en wimpel (vooral door combinatie van oude Bond-elementen met de moderne Bond). Javier Bardem zet een ouderwets goeie schurk neer (iets wat de vorige twee films miste). Verder is dit cinematografisch gezien toch wel de meest mooie Bond met dank aan het camerawerk van Roger Deakins.

avatar van Parisa

Parisa

Bond. Ik heb een hekel aan James Bond. En dat zal altijd wel zo blijven, vanwege verschillende redenen. Vreemd genoeg vind ik Indiana Jones en Bourne dan weer wel leuke filmseries. Iedereen weet natuurlijk wel wat overeenkomsten en verschillen tussen deze 3 op te noemen.

Uiteraard is Skyfall wel de film van 2012 die je gezien moet hebben. Pfffffff. Toen ik naar de bios ging voor een andere film stond de rij tot ver naar buiten voor Skyfall. Fans heeft ie dus nog genoeg. Ook hoor ik overal om me heen dat het zo’n fantastische film is.

Ik ben het niet helemaal met ze eens. Maar gelukkig had ik flink wat koekjes en chips bij me om mezelf door alle clichés van de eerste helft heen te kauwen. Maar het is waar de fans van houden, en dus ook wat ze krijgen. Een van de achtervolgingsscenes in Skyfall moet diep buigen voor de Waterloo scene in Bourne Ultimatum. Waterloo was een actie-orgasme in tegenstelling tot wat bejaarde Bond hier in zijn script heeft staan. Smaken verschillen, zullen we maar zeggen.
Ik stoor me ook nog steeds aan de manier waarop iedereen praat in James Bond films. Zo leeg, alsof ze alleen maar hun tekst opdreunen terwijl ze strak voor zichzelf uitkijken.
Maar de eerste helft was niet geheel ***. Gelukkig voor mij was daar Adele met de titelsong die mooi werd begeleidt door sfeervolle beelden. En er waren nog meer sfeervolle beelden bijv. in Azië met alle lampionnen in het water. Mooi om te zien.

Ergens in de tweede helft leek men ineens een andere schrijver in dienst te hebben genomen. En daar was ik erg blij mee. De acteurs kwamen tot leven en er was ineens wat humor aanwezig die naar mijn idee niet echt paste in het Bond plaatje. Ineens ging men dingen voelen, wat ook een verbetering was.
Ook was daar Finney (die trouwens ook in Ultimatum speelt) en zijn karakter zoveel goeds meegeeft.
De scenes rondom het huis waren erg leuk en sfeervol.

Dankzij de tweede helft en wat sfeervolle beelden kom ik toch nog uit op een:

avatar van frolunda

frolunda

Redelijk goede James Bond film met enkele invalshoeken die zowel origineel als herkenbaar waren.De actie was verder OK maar het verhaal was wat dun en soms onlogisch.Verder vond ik Bardem bepaalt niet overtuigen als schurk.

avatar van jundo

jundo

Bond heeft in deze film een duidelijk te kort aan technische snufjes. Daarom ontglippen de slechterikken ook elke keer. In een eerdere reactie las ik dat de gesproken tekst opvallend opgedreund werd, ik ben het hier mee eens, zeker aan het begin van de film is te merken dat de dialogen strak en rechtlijnig zijn. Ik denk dat dit ook te maken heeft met het weinig inspirerende script en de slechte grappen die er in geschreven zijn. Een goed voorbeeld vond ik de scene aan de bar in de Chinese pokertent. Een echte bond-conversatie met een vrouw is sensueel en wat provocatief, als ik het zo goed omschrijf. Deze scene was te weinig gevuld, niet vleiend en niet chique genoeg.

Behalve dit en het tergend langdradige einde, heb ik me in het midden van de film goed vermaakt.

De 'badguy' deze keer, had mij verrast met zijn acteertalent wat op z'n minst eigenaardige te noemen is en daarbij zijn aanstekelijke verkneukelde lach die mij wist te roeren.

Tijdens kijken van de film kon ik het niet laten om te denken dat deze film eigenlijk perfect op de achtergrond in een loungebar zou kunnen draaien; de chille muziek, de langzaam bewegende camera beelden en de momenten van contemplatie bij de acteurs.

Omdat de film sterk begint met ruwe vecht scenes krijgt hij toch een verdiende

avatar van DtchTux

DtchTux

Had er heel wat van verwacht, maar viel ietwat tegen. Soundtrack paste perfect! Effecten kwamen wat nep over... Verhaal zelf vond ik dan weer oké, voor een Bond-film! Als het wat minder 'nep' was geweest, dan was een het hele gave film. Nu 3*

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Toch maximale score gegeven. Nog altijd tikkeltje minder dan het grauwe Casino Royal, maar wat een uitermate geniaal entertainment deze Skyfall.

Vooral de "back to the roots" -strategie deed bij mij een vuurtje branden in mijn Bond-hart.

Ongeziene sublieme cinematografie voor een Bond-film, prachtige Adele-song, geniale slechterik, en beste Bond-vertolking ooit maken dit snel een vijfsterrenfilm bij mij. En ach, het mindere eerste gedeelte wordt ruimschoots gecompenseerd.

verhoging naar maximum 5*

avatar van John Barry

John Barry

Dit is de derde Bond film van Daniel Craig en na het rampzalige Quantum of Solace is deze film een verademing.

Quantum of Solace was een Bond film die nauwelijks te volgen was en waarbij de montage van de actie scenes vreselijk was. Met Skyfall hebben we echter weer een Bond film met een verhaal dat wel te volgen is en zijn is de actie scenes weer in orde.

We krijgen als openings scene een geweldige auto/ motor achtervolging vervolgens verplaats de actie op het dak van een trein, Dit hebben we al eerder gezien in Octopussy , maar aan deze herhaling heb ik mij totaal niet gestoord, deze openings scene is een geweldig begin van de film.

Na de openings scene krijgen we de mooie titel song van Adel. Daarna volgt het zwakste gedeelte van de film. Ongeveer het eerste halfuur na de openings scene is wat te langdradig, Maar vanaf het moment dat we in Shanghai zijn is het afgelopen met deze dip en zakt deze Bond film op geen enkel moment meer in.

Op het gebied van actie scenes krijgen we naast de spectaculaire openings scene, een paar leuke andere actie scenes voorgeschoteld Een erg goede scene vond ik het gevecht op de wolkenkrabber tussen Bond en Patrice, Kort daarna krijgen we de scene met de komodo veraan, een erg vermakelijke vecht scene wat doet denken aan de krokodilen scene uit live and let die, Ook de actie scenes in de metro van Londen was goed, en de scenes bij het landhuis Skyfall waren ook erg goed. Meestal is het zo dat Bond de schurk in zijn basis aanvalt en dat de schurk zich verdedigt, maar nu zijn de rollen omgekeerd en moet Bond zich verdedigen in zijn eigen thuis basis. De scenes bij het het landhuis hebben ook erg veel sfeer.

In deze film krijgen we dus James Bonds vroegere huis te zien, we krijgen het graf van zijn ouders te zien, Dat we in deze film meer over Bonds achter grond te weten komen vind ik erg goed, en dat maakt deze Bond film toch erg speciaal.

Maar deze film is nog om een andere reden speciaal de terugkeer van Q en Moneypenny, in de vorige twee Bond films waren ze er niet maar nu zijn ze terug. Alleen het zijn niet de zelfde Q en Moneypenny als vroeger, Q is nu meer een computer expertje en Moneypenny zit niet alleen meer op het kantoor maar is ook in het veld te vinden. Ik vind het goed van de film makers dat ze de karakters wat veranderen, steeds van het zelfde werkt niet. Dat zagen we bijvoorbeeld in Die Another Day waar John Cleese, Desmond Llewelyn na deed, wat totaal niet werkte

Maar ondanks dat de Bond films zich aan de tijd moeten aanpassen moeten sommige dingen gewoon het zelfde blijven. Ook Skyfall begint niet met de bekende gun barrel sequence. Het is niet dat Skyfall nu opeens een mindere film is omdat het niet daarmee begint, maar ik blijf het zonde vinden dat ze met de traditie hebben gebroken.

Voor deze film componeerde Thomas Newman de muziek. Hij is zeker geen slechte componist maar voor een Bond film is hij niet geschikt. Hij maakt best wel een aardige soundtrack maar ik vind het niet erg goed bij de film passen. En afgezien dat we soms het James Bond thema horden roept de muziek niet het James Bond gevoel bij mij op. Deze soundtrack is niet van John Barry of David Arnold niveau.

In deze Bond film heeft Judi Dench als M weer een erg grote rol, Voor de laaste keer zien we Judi Dench spelen in een Bond film, Judi Dench speelde in alle Bond films erg goed in deze Bond film speelt ze nog beter. Wat deze film ook weer speciaal maakt is dat M aan het eind van de film dood gaat. Een erg droevig moment. Maar gelukkig heeft Judi Dench een goede opvolger namelijk Ralph Fiennes .

Ook erg goed is Javier Bardem als Raoul Silva. Javier Bardem zet een van de beste schurken uit de Bond reeks neer. Daniel Craig is goed opdreef in deze film. Hij zet weer een vrij serieuze Bond neer, maar op sommige momenten weet Craig ook goed grappig uit de hoek te komen.

Het camara werk in deze film is echt subliem , Roger Deakins heeft geweldig werk afgeleverd, Skyfall is samen met you only live twice de mooist gefilmde Bond film.

In de media werd gesproken dat Skyfall de beste bond film ooit was. Dat is Skyfall helaas niet al had Skyfall wel de potentie om dat te zijn. echter een langdradig begin stuk en een niet passende soundtrack maken deze film niet de beste Bond film. Maar ondanks dat behoort Skyfall toch tot de betere bond films,

4,5 ster voor deze film

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Gister voor de tweede keer deze Bond film gezien.

Na de eerste keer de film gezien te hebben, had ik natuurlijk al een mening over de film. Na de herziening is mijn mening nog het zelfde gebleven. Goede actie, maar gewoon weg een aantal zeer onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Denk aan de openingsscène. Bond krijgt een kogel (misschien meer) in de kraanwagen, en kan ook nog 'goed' vechten waarna hij nog kogel van Eve ontvangt en ongeveer circa 150 meter in het water valt. Zo dood als een pier zou je denken. Maar nee, Bond is spring levend. Kan ook niet anders natuurlijk en Bond had in de eerste film al het loodje moeten leggen, maar toch vind ik dit erg overdreven.

Als Silva wordt opgepakt of sterker nog, Silva die zich laat oppakken, moest me aan die scene van The Dark Knight (Joker) denken, die zich ook laat oppakken. Vervolgens wordt Silva In een glazen kooi gestopt, en toen gingen mijn gedachtes uit naar Hannibal Lecter in TSOTL. Met andere woorden, de film mist originaliteit. Hoe kan het ook anders, het is een Bond film. Kat en muis spel, een vijand, vrouwen en Bond. Maar wat mij betreft, had de film iets geniaals moeten krijgen, waardoor die unieker zou worden, vergeleken met andere Bond films.
Het zal wel aan mij liggen, dat ik wat kritisch op deze Skyfall ben, maar ik kan er niks anders van maken.

Wat ik al zei, de actie is goed en ook zeer vermakelijk. De cast doet het ook prima! Daarnaast bied de film prachtige locaties. Van de mooie Schotland, tot de drukke stad Shanghai. En de opening song van Adele blijft erg goed!

Toch nog een welverdiende 3,5* om deze 'positieve' punten!

Teatime.

Ik heb ooit één Bond film gezien in de bioscoop (eentje met Brosnan). Herinner mij de naam al niet meer, vond het toen helemaal niet interessant. Verder wel eens wat fragmenten meegepikt van de oudere films, maar nooit de interesse gehad om een volledige Bond-film te zien.

Alle verwijzingen naar de saga, de typische kenmerken en vorige films gaat verloren aan mij, dus ik zit vooral deze Bond zelf te kijken. En dan rest er enkel een oubollige, muffe en belegen formulefilm die mij zowat deed wegdommelen.

De openingsscene is een nogal saai actiegebeuren. De laatste tijd wel meer Amerikaanse actiefilms gezien en hoewel die ook niet steeds al te kwalitatief zijn, leveren ze meestal wel een paar toffe actiemomenten op. Die heb ik volledig gemist in deze film. Vooral een paar onlogische momenten (wat is Bond nu eigenlijk met die kraan van plan in het begin?) die de vaart er aardig uithalen.

Craig doet het waarschijnlijk wel aardig, maar vind zijn personage maar een dooie mus. De rest van de cast past daar mooi naast, behalve Bardem die mij nogmaals duidelijk maakt dat hij compleet ongepast is als schurk. Hij schmiert er maar op los, maar leuk is het allerminst.

Rest een budget dat wat aardige settings veroorlooft. Mendes doet er dan wel helemaal niks mee, maar het geeft de film dan toch nog een sprankeltje sfeer mee. Toch is het schandalig hoe weinig er bijvoorbeeld uit het verlaten eiland en het Chinese casino gehaald worden. Enkel de eindscene heeft dan wel iets gestileerd en acceptabel, maar da's veel te weinig voor een film van deze omvang.

Soundtrack ook blasé trouwens, maar die liep al fout toen Adele begon te zingen. Samen met de vreselijke opening credits zet het de toon voor een zeer tamme, matige en stoffige film die, neem ik aan, vooral moet teren op z'n legacy. Denk dat ik beter vooraan de reeks begin, al vrees ik dat ik dan weer nooit het einde ga halen.

avatar van Kisje

Kisje

John Barry schreef:

Casino Royale vind ik een goede Bond film en qua stijl te vergelijken met Skyfall. Ook in Casino Royale word goed geacteerd. Wel is Casino Royale iets rauwer dan Skyfall. Quantum of Solace vind ik vreselijk. De actie scènes zijn in die film door een flitsende montage en slecht camara werk nauwelijks te volgen Quantum of Solace is het vervolg van Casino Royale en het is daarom verstandig dat je eerst Casino Royale en dan Quantum of Solace. Maar zelfs als je Casino Royale voor Quantum of Solace hebt gezien is die film nog moeilijk te volgen. Ik zelf moest Quantum of Solace een paar bekijken voordat ik het allemaal snapte. De film is ontzettend chaotisch

Ja, ik heb net al eens gekeken op imdb.com en daar scoort Casino Royale ook hoog en Quantum of Solace beduidend minder. Maar dan weet ik dat Casino Royale de moeite is om te kijken .

Bedankt!

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Wade en Purvis zijn inmiddels aan hun 4e Bond film begonnen, en vrijwel al het Fleming materiaal is wel op, behalve nog wat boektitels die eigenlijk alleen tja, als filmtitels kunnen worden ingezet.

Met films als Casino Royale en The World is Not Enough hebben ze echter aangetoond dat ze zelf ook prima in staat zijn om een Bondfilm te schrijven dat aan alle klassieke ingrediënten voldoet.

Met Skyfall slaan ze echter een andere weg in. Ditmaal geen superieure badguy die uit op werelddominatie en/of milarden dollars, ditmaal een groter mysterie met nog mysterieuzere motieven. Het blijkt dat MI6 zelf wordt aangevallen, maar niemand weet door wie. Of wat.

De actie voor de openingssequence is heel tof, met een geniale motorachtervolging door Istanbul. De title zelf is ook wel klasse, want ja, Daniel Kleinman is terug. Ditmaal helaas geen knallende Bondsong maar de wat klassiekere Adele, maar dat is zeker niet slecht. Het is een prima Bondsong die erg traditioneel aanvoelt. Helaas ontbreekt de gun barrel scene in deze film btw.

Anyway, omdat het verhaal meer op MI6 zelf is gericht, krijgt M veel meer screentime. En eigenlijk is het maar een irritante bitch. Maar de nieuwe Moneypenny is een nog veel irritantere miep. Ik mag hopen dat zij niet een vaste rol in de serie gaat krijgen, maar gezien het einde lijkt het daar wel op. Jammer.

Zo'n Severine is bijvoorbeeld veel leuker als Bondgirl. Beetje mean, beetje mysterieus en natuurlijk vooral hella sexy.

De product placement in de film is trouwens vrij irritant. Nu horen Aston Martins, Rolexen en Martini's natuurlijk net zo goed bij Bond als chicks, gadgets en actie, maar het gaat hier wel weer erg ver.

Het decor verplaatst van Turkije naar China en Schotland, en zijn allemaal vrij tof. Van mij hadden ze wat langer in Macau mogen blijven, maar helaas.

Toch zit er in het middenstuk een flinke tempodaling in de film. De scenes met Bardem zijn vrij langdradig en hadden in mijn ogen flink kunnen worden ingeknipt. Hiermee duurt de film in mijn ogen een kwartier/halfuur te lang. Want ik vind Bardem maar een zwakke Bondvillain. Daarnaast is ook de muziek niet heel sterk: dit mist overduidelijk het typische Bond gevoel. Ruil dit met een willekeurige actiefilm in en je hoort het verschil niet.

De eindscene is prima maar vergeleken met andere eindes van Bondfilms vrij oppervlakkig. Neem daarbij dat het verhaal niet extreem goed is, kom ik eigenlijk tot de conclusie dat Skyfall een fijne Bond is, maar helemaal niet zo speciaal als ik had gehoopt. Ik vind het nieuwe sfeertje wel tof moet ik zeggen, maar wordt tijd dat het verhaal en andere randzaken ook weer van topniveau worden.

avatar van Jo1990

Jo1990

Een andere Bond film dan wat we gewend zijn. De gevoelige kant krijgen we te zien van Bond en een stuk uit zijn verleden. Alleen maar goed dit, stukje karakterontwikkeling. Beginscene is geniaal waardoor je meteen in de film zit. Vind Daniel Craig een hele goede James Bond, misschien wel de beste.

avatar van Polignac

Polignac

te gemaakt, het hoogtepunt vond ik vooral de opening met de muziek van Adele. De rest was niet om over te schrijven

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Skyfall, de film waar ik erg naar uitkeek. Natuurlijk had je dat gedrocht van Quantum of Solace gehad en mocht Bond wel weer een beetje body en stijl terugkrijgen. Maar toen de regisseur bekend werd, de cinematograaf en natuurlijk dat Adele - waar ik niet eens per se fan van ben - de titelsong zou zingen, toen kon het echt niet op. En op veel punten maakt de film dit ook waar.

Craig zit lekker in zijn vel. Hij brengt ook wat meer humor mee in zijn personage en begint steeds meer op Bond te lijken. Whishaw is een heerlijke Q, met de oude bekende twisten met Bond erin, maar wel met een eigen smoel. John Cleese wilde teveel Llewelyn spelen en irriteerde, Whishaw pakt de beste onderdelen maar zet een compleet ander personage neer. Meer nerdy, iets meer arrogant, en dat past. De Bond girl is wat saai, Harris speelt een leuke rol, Dench is fijn als altijd en vooral van Fiennes word ik altijd vrolijk. Ook hier weer een mooi personage dat met weinig speeltijd toch volstrekt geloofwaardig is en altijd goed overkomt als hij een draai in zijn gedachten maakt. En ja, op het eind, blijkt hij toch de perfecte volgende M te zijn. Van Bardem weet ik niet helemaal wat ik moet vinden, net of hij net niet in de film thuishoort. Het is niet slecht, soms best creepy en goed geacteerd, maar niet echt passend.

De actie is prima en overzichtelijk in beeld gezet en weet soms echt te knetteren. Niet alleen die openingsscène over de daken van Istanbul of met die heli op het eind, maar ook de oneindige stijlvolle scène tegen de achtergrond van de wolkenkrabbers van Shanghai. Daarnaast is de muziek fijn (niet alleen de fantastische theme song) en ziet de film er op momenten prachtig uit. Vooral als het nacht is en de lampjes gaan aan, het liefst met wat regen erbij. Daaruit wordt zoveel sfeer gecreëerd dat je als regisseur verder niks meer hoeft te doen. Die stijl zou Deakins in Prisoners nog verder doortrekken, maar hij maakt van Skyfall al wel waarschijnlijk wel de mooiste Bond-film. De locaties worden daarnaast vooral mooi in beeld gebracht maar ik had best wat meer willen zien. Alleen van Istanbul zien we vrij veel (en Schotland dan, maar dat vind ik minder interessant) al is dat vooral tijdens een actiescène zonder echte rustpunten om van de locatie te genieten. Verder zijn het wat saaie plekken allemaal.

Bij de herziening valt wel op dat het middengedeelte soms wat gaat slepen, iets dat een eerste kijkbeurt nog niet echt heeft omdat je benieuwd bent naar het vervolg. Nu je het verloop kent kan dat wel eens een negatief punt worden en ik zou maar zo de film ooit lager kunnen waarderen. Voorlopig nog 4,0*. maar wel de minste viersterrenfilm onder de Bonds (het wás zo ongeveer de beste voor mij).

avatar van Kondoro

Kondoro

Skyfall

Ik wist nog wel dat in 2012 er een heel gedoe was om Skyfall. Niet dat de film in het verkeerde keelgat was geschoten maar, een nieuwe Bond film. Dat is voor veel mensen best wel leuk nieuws. Ook deze zag ik op de USB stick staan en heb hem meteen aangezet. Ik moet zeggen dat ik de film soms best vond tegenvallen. Het stuk dat hij van de brug viel, bah! Dat vind ik net iets te. Maar dit wil niet zeggen dat ik de film saai vind. Aan actie en spanning heb je grnoeg.

Het verhaal sleept je goed mee. Liegen en moedigheid is ook hier weer te zien. Ik vond het verhaal ook niet saai dus ik heb me prima vermaakt. Ook het concept was erg leuk waardoor ik weer een leuke film ervaring beleefde!

avatar van michelnicholas

michelnicholas

Geweldige film. Heeft alles wat ik in een film zoek. Prachtige beelden, goede humor, spanning etc. Geen vijf sterren omdat ik niet uit kan sluiten dat er ooit betere films gemaakt worden. Maar eigenlijk wel vijf sterren waard.

avatar van IH88

IH88

Skyfall

Als ik Skyfall in één woord zou moeten omschrijven dan is het stijlvol. Deze 23ste Bondfilm straalt zoveel klasse uit en een groot gedeelte komt natuurlijk op het conto van regisseur Sam Mendes en Roger Deakins die verantwoordelijk is voor de schitterende cinematografie.

Sam Mendes associeer je niet direct met spectaculaire actiescènes maar in de lange beginscene overtuigd hij gelijk met een spetterende achtervolging die voor Bond niet al te goed afloopt. Na de schitterende intromuziek van Adele heeft Skyfall wel wat lang de tijd nodig om tot de kern van het verhaal te komen. Wanneer het verhaal zich verplaatst naar Sjanghai en vooral Macau komt het verhaal echt tot leven. Complimenten voor Deakins die Sjanghai schitterend in beeld brengt. Maar vooral in Macau laat hij zijn talenten zien. Wat een adembenemend mooie scènes. Wanneer Javier Bardem zijn intrede doet als voormalig MI6-agent Raoul Silva, die een persoonlijke vete heeft met M (Judi Dench), is het genieten geblazen. Bardem is charismatisch, dreigend en kleurrijk. Een perfecte tegenstander voor Bond. De actiescènes stapelen zich op en vooral het laatste gedeelte in Schotland is goed gedaan. Het komt allemaal wat gekunsteld over en het heeft een hoog Home Alone gehalte maar spannend is het allemaal wel. Dikke pluim ook voor alle acteurs die sterk acteren. Craig is weer geweldig in zijn derde film als James Bond en de grotere rol voor Judi Dench is altijd mooi meegenomen. Javier Bardem heb ik al geprezen en ook Naomie Harris, Ralph Fiennes, Bérénice Marlohe (in een korte maar prachtige rol), Rory Kinnear en de geweldige Ben Whishaw als jonge Q zijn erg goed.

Achter op de DVD box staat “Skyfall, The Best Bond Ever!”. Dat is Skyfall voor mij zeker niet maar het is wel één van de stijlvolste. En zoals de geweldige laatste scene laat zien, dit is pas het begin. SPECTRE staat te wachten.

avatar van DVD-T

DVD-T

Mendes geeft met Skyfall opnieuw weer die impuls die Campbell al aan Casino Royale mee gaf en Foster een klein beetje heeft verknald in Quantum.

Skyfall heeft in de eerste plaats een fantastisch geschreven script. Erg compact en bevat zoveel elementen. De lange speelduur hier voelt dan ook nergens als te lang aan. Dit script is vervolgens op een fantastische manier verfilmd door Mendes en zijn team.

Na een fantastisch begin wat bol staat van actie krijgen we het geweldige Skyfall van Adele (1 van de beste Bond songs van de laatste jaren en een van de beste Bond songs ooit) waarvan je eerst niet weet waar het over gaat maar later in de film wordt onthuld. En de film staat bol van onthullingen die je totaal niet ziet aankomen. Daarnaast is het ook fantastisch dat Bond weer op pad wordt gestuurd om te spioneren. Bond keert dus terug naar zijn roots (letterlijk) . Maakt de film heel veel beter dan menig oudere Bond film. Naast het spionage aspect hebben we natuurlijk de actie. En die is ook genoeg aanwezig. En het is allemaal geweldig. Die actie speelt zich vooral af in de tweede helft van de film tot aan het einde. Helmaal geweldig. Groots, geweldig, leuk. Ja de actie scenes zijn zo geworden dat je er alleen maar waardering voor kan hebben. Maar eerst krijgen we een geweldige onthulling van een fantastische bad guy. Ook leuk dat er hier iets meer persoonlijks in is gebracht om het rond een bepaald persoon te laten draaien. Verder nog wat kleine onthullingen om (hopelijk) in SPECTRE wat meer gebruikt te worden. Ook leuk dat die onthullingen wat aan het einde komen. Q's terugkomst is zeker fijn. En natuurlijk de Aston Martin

Filmtechnisch niets meer dan lof. Deakins camerawerk is fantastisch. Die scene in de wolkenkrabber in Shanghai die zich in silhouet tegen neonlicht afspeelt. Boy-o-boy. Wat prachtig geschoten. En zo staat de film van erg mooi camerawerk en shots, De visual effects sluiten naadloos aan op de real life shots. Editing is van een zeer hoog niveau en de sound design laat je helemaal in de film opgaan. De muziek is ook erg mooi. Thomas Newman heeft er heel erg zijn best op gedaan.

Acteerwerk is zeer sterk van de gehele cast. Iedereen lijkt erg zorgvuldig gekozen om het beste in zijn/haar rol te geven. En dat is te zien. Bardem is perfect gekozen als badguy. Hij kan dat echt perfect. De kleine nuances die hij in zijn rol stopt en hoe de andere acteurs daarop reageren. Craig vind ik een ontzettend goede James Bond. Naomie Harris is een genot om naar te kijken. Een goede actrice en een prachtige dame. Dame Judi Dench speelt haar beste M sinds ze in Bond is gecast als zijn baas. Ook Fiennes doet het erg leuk.

Vanaf het eerste moment erg onder de indruk van Skyfall. Dit is een van de beste Bond films en overtreft voor mij toch wel een klein beetje Casino Royale als blijft Dr. No mijn absolute nummer een Bond film. Daar is het allemaal begonnen. Skyfall brengt je weer terug naar de charme van de oude 007 avonturen en voegt zoveel meer toe aan de langs lopende film serie in de geschiedenis van film.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1986 stemmen

Eindelijk is Daniel Craig in vorm als James Bond. In zijn twee vorige films vond ik hem weinig overtuigend spelen maar in Skyfall heeft hij eindelijk zijn ritme gevonden.

De film begint al met een spannende achtervolging in Istanbul op de motor en dan bovenop een rijdende trein. Zowel Craig als Naomie Harris (als Eve Moneypenny) nemen een goede start. Judi Dench als M is zoals steeds een vervelend kreng die steeds in hun oortje zit te schreeuwen: "What's going on? Report!"

Na deze flitsende intro komt een pakkend openingslied gezongen door Adèle, en toen dacht ik: komt het toch nog goed met deze reboot? En ja, het grootste deel van Skyfall is mij erg bevallen. Hoewel Daniel Craig er al te oud uitziet om deze rol nog te kunnen spelen (waarom hebben ze eigenlijk geen jongere acteur gekozen om met de reboot weer van voor af aan te starten?), heeft hij me voor het eerst kunnen overtuigen dat hij de rol van Bond aankan.

De rollen van Moneypenny en Q worden dan weer door jongere acteurs gespeeld, wat een bijna even grote aanpassing is. De enorm irritante Judi Dench neemt na deze film afscheid als M, en Ralph Fiennes als Gareth Mallory neemt de rol van haar over. Gelukkig begint zijn familienaam ook met een M, dat komt mooi uit!

M’s computer wordt gehackt en het hoofdkwartier van MI6 wordt opgeblazen. Er is ook een disk gestolen met de namen van alle geheim agenten die in terroristische organisaties zijn geïnfiltreerd. Voormalige MI6 agent Raoul Silva, heel 'creepy' gespeeld door Javier Bardem, zit achter deze aanslagen. Hij wil wraak nemen op M omdat hij in het verleden door haar werd verraden.

Bond moet allerlei fysieke en psychologische proeven ondergaan om te testen of hij opnieuw klaar is voor veldwerk, want nadat hij op de trein werd neergeschoten verdween hij een tijdje van het toneel en werd hij door M als dood opgegeven.

Bond's speurwerk brengt hem naar Shangai en Macau waar hij van Moneypenny, die blijkbaar toen ook nog veldwerk deed in tegenstelling tot de klassieke Bondfilms waarin ze gewoon secretaresse van M was, een scheerbeurt (en ook een andere beurt?) ontvangt. Hij ontmoet er ook de graatmagere Séverine waar hij mee in de douche kruipt, en na bovenop een varaan te lopen (deed mij denken aan Roger Moore die in Live and Let Die over krokodillen liep), vertrekt hij met haar naar het eiland waar Silva verblijft.

Silva blijkt Bond een leuke man te vinden, hij streelt hem over de naakte borst en over de benen. En dan ontspint zich een bevreemdend gesprek tussen de twee mannen:

Silva: "Well, first time for everything..."
Bond: "Mmm, what makes you think this is my first time?"
Silva: "Oh, mister Bond..."

Nadat Séverine voor haar verraad door Silva wordt vermoord, wordt Silva door de Britse geheime dienst gevangen genomen. Daar hackt hij opnieuw hun computer en ontsnapt hij, waarna een achtervolging in de metro volgt. Op dat moment zijn M en Mallory op een hoorzitting, waar Silva even later binnenvalt en op iedereen begint te schieten. Bond kidnapt M en hij brengt haar met zijn Aston Martin DB5 naar zijn ouderlijke landhuis dat 'Skyfall' heet. Silva vindt hen en vermoordt M, Bond doodt op zijn beurt Silva.

Terug in Londen worden Eve Moneypenny en de nieuwe M geïntroduceerd. De bekende James Bond tune weerklinkt en we krijgen de al even bekende gun barrel te zien (hopelijk krijgen we die in de volgende film weer aan het begin van de film te zien, zoals het hoort).

Skyfall heeft de serieuze toon van Casino Royale, maar heeft veel meer het James Bondgevoel dan Casino Royale en Quantum of Solace samen. De vraag is nu hoeveel Bondfilms Daniel Craig nog kan doen voor hij te oud wordt voor deze rol. En wie zou een geschikte nieuwe Bond kunnen worden? Zal men gaan voor een jongere versie deze keer? En hoe zal men de continuïteit vlotjes kunnen laten verlopen?

Ondervrager: "Gun"
Bond: "Shot"
Ondervrager: "Heart"
Bond: "Target"
Ondervrager: "M"
Bond: "Bitch"

Q: "007... I'm your new quartermaster."
Bond: "You must be joking!"
Q: "Why, because I'm not wearing a lab coat?"
Bond: "Because you still have spots."

Bond krijgt voor zijn nieuwe missie van Q een Walther PPK en radiozendertje.
Bond: "A gun… and a radio. Not exactly Christmas, is it?"
Q: "Where you expecting an exploding pen? We don't really go in for that anymore."

Silva: "What are you gonna do now, take me back to her? All on your own..."
Bond: "Who says I am alone?" (er verschijnen ineens drie helikopters van de Britse geheime dienst)
Bond: "Latest thing from Q-branche... it's called a radio!"

Eve: "You said it yourself, fieldwork's not for everyone."
Bond: "If it helps, I feel a lot safer."

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

Naar aanleiding van SPECTRE de andere Craig-bond-films uit de stal gehaald en na Casino Royale (9/10) en Quantum of Solace (7,5/10) is deze skyfall misschien wel de beste Bondfilm uit het drieluik en misschien wel van de hele reeks.

Sam Mendes laat in de eerste scène meteen merken dat hij een begenadigd regisseur is die meer aankan dan een klein drama. Deze openingsscène benadert of haalt zelfs weer de perfectie (al vond ik die van Casino Royale wel ietsje origineler). Zeer overzichtelijk, toch adembenemend en energievol in beeld gebracht waar we meteen de klik merken tussen Eve M. en Bond. Ze komt enkele keren maar in beeld maar telkens weer zijn het zeer interessante scènes die een mooi licht werpen op de geschiedenis van éen van de iconische personages van de reeks die terug tot leven is gebracht. Het zet ook de toon voor de rest van de film. Zaken uit films voor Craig komen terug maar worden perfect in de nieuwe stijl geplaatst en een nieuw likje verf gegeven. Het maakt van Bond eigenlijk de meest complete Bondfilm die het beste van vroeger en nu combineert. Bond wordt dood verklaard. Hoe hij dit overleefd word nergens expliciet gezegd of getoond al toont de openingscredits wel wat tips als je een degelijk brein hebt en weet Bond ook te zeggen dat de plaats waar hij geschoten werd niet levensgevaarlijk bleek te zijn. Bondiaans realisme zou ik dit noemen. Het is de muur tussen realisme en superheld waar Bond op loopt maar het zo aannemelijk en eigenlijk verklaarbaar maakt dat het ook wel kan kloppen. Daarna krijgen we eigenlijk een atypisch Bond stuk. een James Bond die achter de feiten aanloopt en overal tekort komt, ook niet de steun voelt van de mensen rondom hem op M na. Die relatie tussen M en Bond krijgt in deze film een magisch hoogtepunt. Het is Mendes en de schrijvers te prijzen dat ze eindelijk gebruik maken van het talent Judi Dench en gepaard met Craig's schitterende performance zorgt dit voor éen van de sterkste verhalen uit de Bond geschiedenis. Tussendoor verdwijnt de spanning nooit, hoewel de actie niet zo vaak aanwezig is en ook niet zo grootschalig word als we soms gewend zijn van Bond. Toch valt de film nooit stil. Daarvoor vind ik het verhaal te strak, solide en perfect geplaatst, gedragen door schitterende locaties maar vooral een briljante cinematografie. Waar Casino Royale nog de meest schitterende plaatsen moest gebruiken om ze ook schitterend er te laten uitzien hebben ze hier eigenlijk geen speciale locaties (op het eiland na) bezocht maar hebben ze er wel ten volle gebruik van gemaakt wat het zo subliem maakt. Daarbovenop nog de schitterende muziek waarin Adele's Skyfall in mooie variaties terugkomt en we worden zo door de film gedragen dat hij voorbij is voor je het weet.

Halverwege doet ook de bad guy zijn intrede. Rodriguez is een heerlijke psychopaat die de wereld niet wil (toch niet in eerste instantie) maar gewoon een persoonlijk doel voor ogen heeft gedragen door haat en wraak. Toch is Rodriguez vooral hoogmoedig. In zijn ontmoeting met Bond zegt hij meteen beter te zijn dan 007. Al snel word duidelijk dat zijn hoogmoedigheid voor problemen zorgt en dit komt ook weer terug in de finale. Het maakt van Rodgruez een verrassend realistische slechterik die ook een eigen ziel heeft die perfect verstaanbaar is.

De finale is dan weer atypisch voor een Bondfilm maar wel heerlijk om naar te kijken. Het verdict is dan misschien wel iets te brut en voorspelbaar, het paste wel perfect bij het thema en de ziel van dit verhaal.

Het maakt van Skyfall - voor mij persoonlijk - de meest complete en beste Bondfilm. Gedragen door een ijzersterke cast waar Craig als Bond zich bij de legendes mag scharen, een straf verhaal, een schitterende cinematografie en music score, heerlijke locaties, de sfeer van Casino Royale én de terugkomst van oudgedienden maakt van deze film een haast perfecte actiethriller die de prequel trilogie (want zo kan je het eigenlijk noemen) van Bond schitterend afrond.

avatar van limelight73

limelight73

beste james bond voor mij. Javier steelt de show. Uiteraard Craig de beste james bond ever. hij heeft het allemaal. Meest geloofwaardige James.

avatar van Neder0001

Neder0001

Neder0001 schreef:

Nooit echt een Bond fan geweest maar de previews van Spectre hebben mij toch nieuwsgierig gemaakt en dus besloot ik de "reboot" van Daniel Craig maar eens te gaan kijken alvorens wij de bios in duiken.

Nog niet zo lang geleden postte ik de bovenstaande opmerking onder deze film. Inmiddels heb ik de hele Bond reeks gezien.

Nu vraag ik mij toch af bij diegene die "Best Bond ever" roepen of zij de oude films wel eens gezien hebben. Na het zien van de oude weet ik namelijk waarom Bond mij nooit kon bekoren; de Bond waar ik mee opgegroeid ben (vanaf Brosnan) is niets anders dan een Mission Impossible achtige reeks waar het enkel om mooie decors en zo veel mogelijk actie gaat. Leuk als je hiervan houdt maar dan trekt Mission Impossible mij persoonlijk meer. James Bond is een special agent en zou ook als zodanig te werk moeten gaan. In plaats van non-stop over the top actie, onderzoek verrichten en steeds een stapje dichter bij je doel komen, vaak zonder dat deze daar iets vanaf weet. Dit maakt een Dr. No voor mij persoonlijk zo fantastisch en James Bond als film zo uniek.

Een moderne Bond (1995-heden) zal ik in haar huidige jasje nooit tot favoriete Bond film kunnen kronen. Het is niet origineel meer.

Daniel Craig is een geweldige acteur maar mist ook meer dan een eigenschap om tot beste Bond gekroond te kunnen worden. Wat is nu echt memorabel? Neem het moment aan de Baccarat tafel, waarbij mijn favoriete Bond, Sean Connery, voor het eerst in beeld komt met een vette sigaar op zijn lip. De charme en humor spat er direct vanaf. Een scene die nooit meer uit je gedachten gaat. Dit is een geloofwaardige Bond. Ik kan mij geen dergelijke memorabele scenes van een Craig of Brosnan herinneren.

Verder stoor ik mij nu ook gigantisch aan de moderne Q. Desmond Llewelyn was fantastisch en erg geloofwaardig in de rol van Q, een rol welke naar mijn mening bij een wat oudere persoon hoort. Nu word je opgescheept met een broekie die onder Desmond een klungelige tester zou zijn.

avatar van erwku

erwku

Meest overschatte film van de afgelopen 10 jaar. Een film waarbij zowel de makers, de pers en het publiek veel te veel waarde echt aan alle dingen die er helemaal niet toe doen in een bond film.

Een plot? Who cares. Emoties? in een bond film? Persoonlijke relaties? no no no.

Wie goed op let, ziet een film met zeer slecht en ouderwets gefilmde actiescènes, langdradige overbodige dialogen en uitgesponnen scenes. Een plot wat nergens over gaat en nergens origineel is.

Vermoeid en slaapwekkend.

Ik wil geen diepgang in een bondfilm. Ik wil moonraker.!

avatar van Mattson

Mattson

Bij vlagen een mooie cinematografie, maar een pijnlijk slecht script.

Eerst en vooral een stevig schouderklopje voor Roger Deakins. Ik ben het niet altijd eens met zijn filosofie en hij kan erg wisselvallig werk inleveren, maar hier doet hij het toch wel degelijk en is hij één van de weinig goede punten in deze verder zoutloze film.

Het verhaal en het script zijn hier toch wel de grote struikelblokken. Wederom een villain met een wel heel erg vage en ongeloofwaardige motivatie en agenda (Le Chiffre was daarentegen een stuk beter als geloofwaardige villain), wiens plannen net iets té uitgekiend zijn om op deze manier het plot op een wel erg gemakkelijke (én geloofwaardige) manier vooruit te duwen. En waarom gaan we naar skyfall? Geen idee. Extra achtergrond voor ons hoofdpersonage zeker. En waarom introduceerden we Severine? Euh, om haar na een seksscène en een spannend schietspel gewoon achter te laten? Ja, dat is het.

De acteerprestaties waren erg wisselvallig, Craig en Bardem vond ik nog wel ok, maar Judi Dench (jawel) en vooral Naomie Harris waren pijnlijk ondermaats. Al moet ik daarbij wel vermelden dat de dialoog erg slecht geschreven is dat ik soms moeilijk kon zeggen of het ergste deel nu bij de lijn of de acteur/actrice lag, maar Craig heeft dan misschien nog het talent om er iets van te maken, onze twee dames niet.

Mocht ik bij een beoordeling niet zulk belang hechten aan het visuele dan had de score nog een stuk lager gelegen. Dus, proficiat heer Deakins.

avatar van teigertje

teigertje

• 2079 stemmen

Tot nu toe naar mijn mening de beste James Bond film waarin Daniel Graig geheim agent 007 speelt.

Hoort bij de betere James Bond films.

Niet verwacht maar ijzer sterk !

Met geweldige spelers.

Prachtige uitmuntende en waardige soundtrack.

Een absolute aanrader, ook een kans waard voor de niet James Bond liefhebber die van veel aktie en spanning houd ook een aanrader om zo misschien toch ook een liefhebber te worden.

Geweldig meer dan waard om een kans te geven.

Kei van een film.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

The Oceanic Six schreef:
Wel zijn er wat plotgaten die best storend zijn (hoe kan Silva ontsnappen uit zijn kooi in MI6? Hoe vinden ze Bond en M in het landhuis?)
Wat het eerste punt betreft, wanneer Q merkt dat Silva's computer het systeem van MI6 heeft gehackt vraagt hij opeens: "Waarom gaan alle deuren open?" en dan zie je ook diverse deurtjes in de vloer omhoog gaan. Vandaar dat Craig als een gek naar de isoleercel van Silva sprint : hij begrijpt dat door die hack ook de deur van diens cel open is gegaan. En wat het tweede punt betreft, het is juist de bedoeling dat Silva c.s. Bond en M in het landhuis vinden, want daartoe heeft Q op verzoek juist een "kruimelspoor" gelegd.

Eén van mijn favoriete 007-films, en de eerste Bond waardoor ik zag dat Daniel Craig toch wel wat meer is dat een klerenkast met een hondekop. Een angstaanjagende schurk (en het heeft toch altijd mijn voorkeur dat een Bond-schurk zelf stevige actie onderneemt in plaats van alleen maar op knopjes te drukken, met mooie dames aan een eettafel te zitten of een witte schootkat te strelen), een zeer sterke supporting-cast (Harris, Fiennes, Whishaw, Finney en bovenal een uitstekende en ontroerende Judi Dench), een prima nieuwe Q (heel anders dan z’n twee beroemde voorgangers), prachtige opnames (de blauwe neonreclames van Shanghai, de Schotse natuur, de vlammen in het landhuis en de belichting in de kapel door de vuurzee) en als toetje op de kers een fraaie titelsekwens met een geweldige titelsong. Het enige minpuntje is de dwaze manier waarop Kincade en M zich bloot geven – met zo'n enorme vijand zorg je er toch wel voor je licht te dempen en uit het zicht te blijven, dus om op zo'n manier gesnapt te worden is wel een héél knullige scriptvondst. Gelukkig wordt dat meer dan goedgemaakt door de spectaculaire scène waarin de trein door het dak van het riool komt zetten. Een harde, spannende en gespannen Bond, voor mij de beste sinds GoldenEye.

avatar van Fisico

Fisico

Films van Sam Mendes krijgen altijd een streepje voor bij mij, zelfs als ze James Bond heten. Nu, dit kan positief werken, maar ook (extra) negatief als ik ontgoocheld ben natuurlijk. Deze Skyfall ontgoochelde me echter niet en ook de veelzijdigheid van Mendes kan hierbij geprezen worden. Skyfall is een prachtige film waarbij - uiteraard de spetterende actie - vooral de visuele aspecten in het oog sprongen. De scènes in Shanghai en Macau waren oogverblindend mooi! Hulde hierbij aan Deakins onder meer. Mendes is uiteraard meer een regisseur voor drama en uitdieping. Hij tracht in deze Bond deze elementen te verwerken, dat zie je duidelijk. Geen klassieke Bondfilm dus, en wellicht zullen de echte nostalgische Bondliefhebbers hierover struikelen ...

Zoals vele Bondfilms ook hier een grote thriller met een vlammende openingsscène om u tegen te zeggen. Zeer sterke actiescène op de trein met een erg verrassende afloop. Wederom worden de zwaktes van een James Bond in het licht gehouden. Meer zelfs, er wordt de psychologische toer opgegaan en de loyaliteit naar MI6 wordt danig op de proef gesteld (niet voor het eerst denk, maar nu toch erg expliciet). Daniel Craig, hij zal steeds voor- en tegenstanders hebben als James Bond, maar voor mij geen probleem, integendeel zelfs. Judi Dench blijft geweldig als M. Ik vind haar werkelijk fantastisch in deze rol: algemeen belang steeds voorop, gavat, hyperintelligent, beredeneerd, koel, afstandelijk, uiterlijk emotieloos, een echte b*tch dus, maar o zo goed! Met de nieuwe Q als melkmuil had ik meer moeite om die rol met elkaar te matchen.

En elke Bond heeft ook zijn superschurk. Dit keer eveneens een voltreffer met de charismatische Javier Bardem, eveneens worstelend met zijn loyaliteit. Hij sloeg echter de andere weg in, deels misschien wel te begrijpen, maar dat is niet echt het issue. Drama, morele dilemma's en emoties, misschien niet het standaard James Bondverhaal, maar het is dat wat net de film naar een hoger en vooral kwalitatieve niveau tilt.

De reden waarom ik de film quoteer op 4,0*, toch vrij hoog voor dit genre, is de spetterende finale waarbij het trio Bardem-Craig-Dench een geweldig rollenspel spelen. De locatie alleen al, een spookhuis in een mistroostig gebied in Schotland gevolgd door een raid met alles erop en eraan. De vlammenzee en de vlucht in het niemandsland werd fenomenaal gefilmd. Visueel en technisch zo mooi! En ook de plot op het einde was de moeite waard. Kortom, een top James Bond, voor mij althans.

avatar van nathaniel177

nathaniel177

Beste bond film van craig die ik tot nu toe heb gezien. Goed acteerwerk zeker van bardem. Erg vermakelijk. Goeie actie

avatar van Shadowed

Shadowed

Leuk.

Het Bond debuut van Sam Mendes, die me eerder niet teleurstelde met American Beauty. Maar deze film is natuurlijk compleet anders dan die film. Ik vind persoonlijk dit misschien de beste of tenminste een van de leukste James Bond films die er momenteel is. Ik moet Spectre nog een keer zien.

Deze film heeft meer te beleven vooral qua actie. Er zijn vrij stijlvolle scenes door de film heen maar vooral naar het einde toe zitten er echt spectaculaire momenten in die ik natuurlijk zeer kon waarderen. die helikopter scene vond ik altijd geweldig.

Gewoon een leuke film die ondanks de lange speelduur nergens echt te lang aanvoelt. Kijkt lekker weg als Bond film maar ook als normale actie film.

avatar van Antinous

Antinous

Bond films van tegenwoordig zijn helemaal niks meer. ook Craig is totaal ongeschikt als Bond .de charme ontbreekt volledig bij deze man. ze kunnen beter gewoon stoppen met James Bond reeks en dit betittelen als gewone actiefilm want er zit niks meer van James Bond in. de flair en romantiek is er niet meer evenals de humor ontbreekt. mensen die dit goed vinden zijn geen echte bond liefhebbers of denken dat ze dat zijn en het tijd is voor vernieuwen ,maar als alles van het concept verloren is dan is het geen Bond film meer ook...

spiongeheim agentsociopathpolice impersonator mi6moordenaarart gallerybritish secret serviceimaxuzi booby trapimpersonating a police officermacaokomodo dragon007: (2012)智破天凶城 intensevibrant