• 9.378.789 stemmen

Met onder meer: Daniel Craig, Judi Dench en Javier Bardem

Releasedatum: 31 oktober 2012

Plot Skyfall

"Think on your sins."

Bonds loyaliteit aan M wordt op de proef gesteld als ze achtervolgd wordt door haar verleden. Als de MI6 vervolgens onder vuur komt te liggen is Bond genoodzaakt de bedreiging op te sporen en te vernietigen, ongeacht de hoge persoonlijke prijs die dit met zich mee brengt.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Welcome to Scotland!

Een geweldige film waar ik echt maanden naar uit heb gekeken. Naar mijn mening een echte Bond-film door al die elementen die er doorheen zaten. Craig's beste performance, ik begin hem steeds meer te waarderen als Bond. Ook Judi Dench had een uitstekende en vooral grote rol. Het einde was verrassend en de schurk werd briljant vertolkt door Javier Bardem. Ik moest nog wel heel erg wennen aan Q, toch was het niet al te storend maar ik blijf het een minpuntje vinden dat zo'n type Q moet spelen. Het past wel bij deze tijd maar desalniettemin blijft dat wel mijn enige minpuntje. De muziek was aardig (niet geweldig op het bond-thema na) maar voor de rest alleen maar lof voor deze film.

Het begon al geweldig met de geweldige openingsscene gevolgd door de super song van Adele. Je zit er gelijk helemaal in. Dankzij de opmerkingen en eindelijk weer de echte bond-humor (die echter wel wat langzaam op gang kwam) heb ik eindelijk weer is kunnen genieten van een Bond-film. De bond-girls (waarvan 1 Moneypenny bleek te zijn) waren aardig maar hadden terecht geen grote rol. Voor het eerst dat een Bond-girl niet passend zou zijn geweest want Bond zat er een beetje door heen. M was eigenlijk de verouderde Bond-girl. Ze had een prima laatste scene, alles wat mooi in beeld gebracht.

Zelfs de bijrol van die Finney (Kincade) was erg grappig om te zien. Mijn verwachtingen waren niet al te hoog maar ik heb toch erg genoten van deze 100 % Bond-film. Om nou te zeggen dat het de beste ooit is vind ik overdreven maar hij behoort zeker tot de top bond-films!

avatar van Cygnus

Cygnus

Home Alone meets the A-Team. Dat gevoel had ik bij het einde, toen het huis waar Bond en M zich hadden verschanst werd belaagd door een gewapende menigte. De scene waarin M een soort clusterbommen maakte van gloeilampfittingen, explosieven en zakjes vol pijnlijke objecten als schroeven en stukken metaal, daar paste geen geharde oude vrouw, maar zo'n bijdehand snotjoch als Kevin McCallister.

'Misschien wel de beste Bond ooit', zoals ik van te voren hoorde en las, daar kwam deze film al geen moment bij in de buurt, maar dat einde vond ik een Bond onwaardig.

blackcat13

Ik vond het einde ook Bond onwaardig eigenlijk Cygnus, want zoiets meeslepends en episch heb ik nooit eerder in een Bond film gezien. Eerste keer dat een scene uit een Bondfilm mij zo bij de strot greep en niet meer losliet tot ver nadat de endcredits voorbij waren. Wat een geweldig slotstuk! Ik zal zo snel mogelijk een recensie schrijven maar ik ben zeker enthousiast over deze film En Reinbo's statements dat er Expendables invloeden inzitten 'voel' ik trouwens zeer zeker ook. Bond is hier meer 'expendable' dan ooit en zou zo bij het team aan kunnen schuiven (en dan bedoel ik niet alleen maar op fysiek en behendigheids-vlak) Maar goed recensie volgt.

I was ready before you were born

avatar van Zadel

Zadel

Waarschijnlijk is alles wat ik hieronder geschreven heb al duizend maal geschreven, maar toch moet ik het even kwijt.

Ikzelf zie mij niet als een "Die Hard" bondfan, maar van de films kan ik altijd wel genieten, al heb ik ze lang niet alle 23 gezien. Van Daniel Craig wel, die in Skyfall op zijn best is. Maar meer daar over later.

Take the shot
Zoals gewoonlijk begint de film met een openingsscene vol met actie en nog wat actie. Dit maal volgen we Bond op zijn motor door de straten van het altijd drukke Istanbul. Een van de betere scene's uit de hele film. Vervolgens volgen we Bond en de schurk per trein. Bond's collega, Eve, krijgt de opdracht van M om een te schieten. We zien hoe Bond geraakt wordt en in het water neerstort. Dan klinken de bittere woorden "Agent Down" Meteen klinkt de heerlijke stem van Adele en krijgen we de openingscredit

Vanaf dat moment gaat alles anders dan in alle andere Bondfilms. De altijd onverslaanbare Bond is niet meer onverslaanbaar. Hij zakt voor zijn testen, zijn conditie is ver achteruit gegaan en hij kan zijn handen amper stil houden door gebrek aan alcohol. Zijn onverzorgde baard helpt mee bij de uitstraling van een "verzwakte Bond".

Een paar hoogtepunten uit de film zijn onder andere de scene in Shanghai, waar Bond in een wolkenkrabber de schurk uit de openingsscene achtervolgt. Wat zo mooi is aan deze scene is de reflectie van de reclameborden op de glazen wanden en deuren. Zo is hij vrijwel onzichtbaar, terwijl hij misschien maar een paar meter van zijn vijand verwijderd is. Ook scene's in Macou, wanneer hij op zijn sloep naar het casino gaat, geweldig gewoon. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar het komt erop neer dat dit waarschijnlijk een van de beste, dan wel niet de best gefilmde Bondfilm is.

Het eind is een climax van harde actie, wat zo een scene uit the expandables had kunnen komen. Spijkerbommen, machinegeweren uit een auto ( The A-team ?? ) , dynamiet en helikopters, alles komt er aan te pas. Ook hier komt weer zo'n mooie scene, dat M en die man met de baard ( ben zijn naam even vergeten ) uit de tunnel komen met op de achtegrond een brandend huis.

Uiteindelijk zie ik dan voor het eerst een huilende Bond, wanneer M dan toch sterft.

Alles bij elkaar maakt deze film weer een geslaagde Bondfilm met de ouderwetse humor en de benodigde actie. Gek genoeg merk je haast niet dat Bond verzwakt is en achter de feiten aanloopt, terwijl hij dat de hele film doet. Een Bondfilm dat knipoogt naar het verleden What did you expect, eploding pens? We don't work with them anymore maar wel richt op de toekomst.

Een erg geslaagde bondfilm!

avatar van weerwolf79

weerwolf79

nairobi schreef:

Kan je niet helemaal volgen. Bij een gemiddelde film was hij lager? Maar omdat het deze film betreft, krijgt hij een hoge waardering van je.

En, een Bond film heeft nooit een echt verhaal?

Bij een James Bond film verwacht je alleen maar een hoop onzin, daar is het dan ook de film voor, bij een hoop andere films proberen ze een stuk serieuzer over te komen dan accepteer je de meest onzinnige dingen zoals in JB niet.

Nee een Bond film heeft absoluut geen verhaal.

avatar van weerwolf79

weerwolf79

StephanRR schreef:

Geen typische bondfilm? Ik denk dat je hem nog maar eens moet kijken en nu zonder je 6d-bril en oordopjes

Nee dit is geen typische bondfilm

avatar van megaman

megaman

weerwolf79 schreef:

Nee een Bond film heeft absoluut geen verhaal.

Beetje een vreemde redenering, niet De basis in veel films is het zelfde, vooral bij action/adventure films: je hebt een held, een schurk en de weg die daar naar toe leidt vol gevaren (achtervolgingen, vallen..etc). Dat het verhaal van Moonraker minder subtiel is dan dat van From Russia With Love is misschien een feit. Maar lukraak zeggen dat Bondfilms geen verhaal hebben is het zelfde als Lord of the Rings geen verhaal heeft en 't alleen maar gaat om een klein ventje die probeerd een ring in een vulkaan te gooien. En om nog even terug te komen op From Russia With Love: Als deze film geen verhaal bevat dan kun je dat ook zeggen van Hitchcocks North By Northwest (waar FRWL veel vanaf heeft gekeken). Bond is nu eenmaal geen Meaning of Life-achtig verhaal of een tweede 2001: A Space Odyssey. Maar daarom spreken we wel degelijk over verhaallijnen. En daar horen ook toevallig die over-the-top achtervolgingen, gadgets en andere gekkigheid bij. En soms weer niet zoals bij de Dalton films en nu ook bij Craig.

megaman schreef:

Hitchcocks North By Northwest (waar FRWL veel vanaf heeft gekeken).

Dat heeft het toch eigenlijk ook niet? NBN is ten eerste bedoeld om te vermaken, vervolgens pas om een goede film te zijn (wat het overigens wel is). De blauwdruk van de blockbuster, samen met een Jaws en Star Wars.

Al vind ik sommige Bonds wel iets meer doen, en zeker vaak een tijdsbeeld dat de film geeft als extra laag. De strijd in Afghanistan (hulp van Taliban, niet?), de wereld na de Koude Oorlog in Goldeneye, geopolitieke conflicten in veel van de Bonds en hoe daar mee om te gaan, of de rol van de spion in de moderne wereld van ict deze Skyfall.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

weerwolf79 schreef:

Nee dit is geen typische bondfilm

Nee je hebt helemaal gelijk! Geen mooie aston martin, geen M, niet de Bond zin (The Name is Bond...James Bond) niet het James Bond Thema, niet het oude kantoor van M en niet de grapjes. Of nee wacht, dit kwam er allemaal WEL (!!!) in voor.

Weet je zeker dat je Skyfall gezien hebt en geen onzin-stem wil uitbrengen?

blackcat13

Klopt JohnWilliams, en er ontbrak natuurlijk ook nog eens een zieke gestoorde en excentrieke badguy, die ook nog eens niet zijn eigen eiland had als hoofdkwartier, die ook nog eens niet een uitgebreidt plan had, oh en daarnaast was Bond hier geen womanizer die ook nog eens niet met vrouwen het bed in dook.. oh en de scene waar de film mee afsloot was ook zo totaal GEEN James Bond... en Bond had ook totaal niet dat zelfvertrouwen hier, hij kwam als een onzeker en overal falend jongetje over. (Sarcasme uiteraard, mocht dat voor sommigen nog onduidelijk zijn)

Alle films van Bond hadden altijd al hun eigen 'feel', hun eigen sfeer en aanpak, de een was wat serieuzer en de ander weer wat lolliger, de ene met vele gadgets en de ander weer wat minder.. alle films verschilden altijd van elkaar. Betekend dat dan dat bijna geen een Bond film een ECHTE Bond film is, als ze altijd al van elkaar verschilden?

Alle elementen van een Bond film zitten in deze film ook, alleen met een twist, het staat er niet met grote overduidelijke letters overal opgeplakt, en dan raken "ECHTE" Bondfans gelijk de draad blijkbaar al kwijt. En dat voor een serie die van begin af aan zich altijd al aanpaste op de tijd.

avatar van dudebag

dudebag

"Skyfall. Done."

Na maanden wachten eindelijk deze nieuwe Bond-film kunnen zien. Met genoegen kan ik zeggen dat ik van het grootste deel van de film puur genoten heb; maar een rasechte Bond-film was het nèt niet.

Er is naar mijn mening maar weinig mis met Skyfall. Het acteerwerk is top-notch: Javier Bardem zet een Ledger-waardig karakter neer en Daniel Craig vervulde de rol van een 'gevallen' Bond prima. Ongelooflijk bijna hoe dit niet eens de grootste verdienste van de film is. Zonder twijfel is Skyfall visueel de sterkste Bond-film ooit. Geweldige shots zetten een prachtig spannende sfeer neer wat dit een heerlijke film maakt om naar te kijken.

Maar ergens is Skyfall het allemaal nèt niet. Dit kan men zien op meerdere manieren: het is nèt geen echte Bond-film (serieuzer en donkerder dan de gemiddelde film over de tegenwoordig bier-drinkende MI6-agent), nèt iets te lang en het grootste punt; Skyfall durft nèt niet volledig anders te zijn dan de traditionele Bond-films. Met zo'n verhaal, zo'n cast en vooral zo'n geweldige director of photography had deze film de potentie om de boeken in te gaan als je beste film uit de Bond-saga. Vervelende (alhoewel kleine) irritaties als obvious product placement, een onevenwichtig tempo en het missende vleugje James brengen deden mij de film net tekort.

Ondanks de minpuntjes van deze film overtreft het goede ruim het slechte en dus heeft Skyfall een plaatsje in de top 3 van Bond-films dik verdiend. Vier hele grote sterren.

avatar van ibendb

ibendb

Stem met een halfje verhoogd omdat de film nog steeds rondspookt in m'n hoofd en dat heb ik echt niet vaak.

avatar van Toontje35

Toontje35

Film met hoogte en mindere momenten. James Bond meets Batman....

Briljante opening. Toch veel saaie stukken in de film waardoor ik moeite had mijn aandacht erbij te houden.

Wellicht beter geweest de film wat bondiger te houden.

Ach ja, Bond ik heb er altijd van gehouden. Blijft prima vermaak. Maar er zijn gewoon betere films

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Net niet... Skyfall kent vele pluspunten en met name het camerawerk van Deakins is niets minder dan magistraal. Helaas kent de tweede helft iets teveel mindere punten en dan vooral het scenario. Met name de acties van badguy Bardem zijn mij een beetje te onlogisch en onevenwichtig. Laten we zo zeggen, zijn hackvaardigheden zijn totaal niet het niveau van zijn acties in de 'echte wereld'. Sowieso valt Bardem een beetje tegen en was hij een stuk indrukwekkender in andere films. Maar respect voor de poging en Craig is nog steeds een fantastische Bond.

Na de 3e bondfilm met Craig gezien te hebben heb ik me er maar bij neergelegd dat het oude 'bondgevoel' gewoon niet meer terug zal komen. Daniel Craig acteert zeker niet slecht in de film maar de charmes waarmee Moore of Brosnan de rol van Bond vertolkte zijn ver te zoeken. Bond gaat met zijn tijd mee en dus hadden we kunnen verwachten dat Skyfall niks meer zou worden dan een vermakelijke actiefilm met stunts die je zelfs in films als the Expendables tegen komt. Skyfall blijft een leuke bioscoopfilm en zeker de moeite waard om te kijken maar hij mist te veel aspecten die bij een bondfilm horen om in een adem genoemd te worden met toppers als Goldfinger of Goldeneye.

blackcat13

@Co Jackso: Silva's plan was mij sowieso wat onduidelijk. Hij liet zich oppakken om zodoende weer te ontsnappen maar waarom eigenlijk? Zal wellicht wel een reden voor zijn geweest maar kwam wat geforceerd over (dat het voor joker werkt betekend niet dat het overal helemaal werkt). Deed niets af aan de kwaliteit en vooral beleving van de film overigens.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

blackcat13 schreef:
@Co Jackso: Silva's plan was mij sowieso wat onduidelijk.

Inderdaad. Ook het binnenvallen in die rechtszaak oogde wat amateuristisch van hem. Niet geheel storend voor de filmervaring, maar het is wel jammer voor het beeld wat je als kijker van hem hebt.

avatar van Film Pegasus

megaman schreef:

Toch deels overdreven. De scènes met de helicopter zijn geïnspireerd door North by Northwest, maar het merendeel van de film staat nog vrij dicht bij het boek van Fleming dat uitkwam in 1957, 2 jaar voor de film van Hitchcock.

avatar van megaman

megaman

Ik bedoelde ook niet dat FRWL een kopie is van NBNW maar dat Hitchcock's beroemde film een soort blue-print was voor de tweede Bondfilm geloof ik graag. FRWL komt namelijk (ook voor mij) een beetje Hitchcockiaans over. Net als dat nu de Batman films van Nolan veel invloed hebben op Skyfall en vooral QoS weg heeft van de Bourne films.

avatar van Film Pegasus

Al je puur naar de stijl kijkt klopt dat misschien wel. Beetje de tijdsgeest en From Russia With Love is in tegenstelling tot vele (Bond)opvolgers nog meer een spionagefilm. Iets wat ook wel terug is met de Craigfilms, met dat verschil dat de Koude Oorlog ondertussen al enkele decennia voorbij is.

avatar van Timecop

Timecop

Heineken reclame door de hele film heen was vrij irritant. Ik bedoel die Tanner stond gewoon te zuipen op z'n werk! Beste rol door Javier Bardem, petje af.

avatar van hardhiller1992

hardhiller1992

Mee eens. Er wordt in deze Bond veel te veel sluikreclame gebruikt, redelijk aan geërgerd tijdens de film. Ook jammer dat er geen Bond-girl in zit.

Pluspunten voor mij waren de oude Aston Martin (inclusief snufjes) en Javier Bardem, in mijn ogen de perfecte bad guy.

Nee, deze is zeker niet zo goed als Casino Royale.

avatar van acisiz

acisiz

Hoe kan deze film zo'n hoge notering hebben?

3,85 voor een film met zo'n ongelooflijk zwak verhaal...

Hoeveel random mensen gingen er in de film dood voor dat saaie bejaarde vrouw? Hoeveel heeft de film ons verteld over de oude vrouw ? (behalve dat het een bitch is)
Waarom een zogenaamd emotionele einde om een dode vrouw waar we heel weinig over weten?

Bonds huis 'Skyfall' krijgt maar heel even de aandacht, ze konden de film beter vernoemen naar dat oude mens.

En toen Bond op het ijs stond met een dude naast hem die een machinegeweer vasthield. Hoe dom moet zo iemand dan wel niet zijn om TELKENS maar hetzelfde fout te maken door te dicht bij Bond te staan waardoor Bond zijn geweer af kan pakken/

Het is gewoon zo vreselijk cliche en voorspelbaar allemaal.

Goed, ondanks de bovenstaande dingen was het een sterke film qua actie. 3*

hardhiller1992 schreef:

Mee eens. Er wordt in deze Bond veel te veel sluikreclame gebruikt, redelijk aan geërgerd tijdens de film. (...)

Pluspunten voor mij waren de oude Aston Martin (inclusief snufjes)

En die auto is geen sluikreclame (of althans geweest in vorige films)?

Erger is dat men praat over Heineken, maar dat ik dat in het geheel gemist heb klaarblijkelijk. Of mijn Grolschbioscoop heeft het eruit geknipt:P

avatar van Bardie

Bardie

Vond de verhaallijn wel heel erg simpel moet ik zeggen. Een rancuneuze ex-agent en dat was het. Daarnaast spreekt het mij niet aan dat je de uitkomst van de film al weet en er zoveel ongelooflijke onwaarschijnlijkheden voorkomen in de film. Dat hoort natuurlijk wel bij een James Bond film en dat maakt het bij mij dat ik nooit een echte James Bond fan zal worden.

Ook heb ik me zitten ergeren aan de sluikreclame in de film, elke laptop is van Sony, elke telefoon is van Sony. Drinken ze iets fris is het Coca Cola, dezelfde Coca Cola die je in de bioscoop ook nog eens in je handen gedrukt krijgt. Elk biertje is wel heel opvallend een Heineken. Ik snap dat dit geld oplevert en heb ook wel begrip voor iets van sluikreclame maar dit ging te ver in mijn ogen. Zeker omdat je dan voor de film ook nog een reclame van de nieuwe Sony Experia met 'unieke James Bond content' blabla..

Verder was het niet verkeerd geacteerd hoor, mooie momenten en de sfeer wordt goed vastgelegd. Mooie beelden van o.a. Shanghai bijvoorbeeld.

avatar van hardhiller1992

hardhiller1992

En die auto is geen sluikreclame (of althans geweest in vorige films)?

Nee, dat is een stukje nostalgie uit de eerste bond-films. Ik mistte in de afgelopen Bonds gewoon de auto's met machinegeweren en ontploffende pennen, dat hoort bij Bond-films naar mijn idee. Gelukkig was dat in deze wel weer aanwezig!

Dat je Heineken niet voorbij hebt zien komen in de film ligt puur aan jezelf, het kwam een aantal keer overduidelijk in beeld.

hardhiller1992 schreef:

Daarvoor is de altijd altijd reclame geweest, net als de BMW die ineens zijn intrede deed. En echt, heb er op gelet bij elke drankscène, nergens Heineken, daarom vond ik het zo vreemd.

avatar van rkdev

rkdev

acisiz schreef:

Duidelijk geen Bondfan dus ... Dat oude mens, kom op zeg!

avatar van janoz46

janoz46

Gewoon een leuke James Bond film. Ik snap niet waarom iedereen zo lyrisch is over deze, vind ut niet iets bijzonders ofzo!

avatar van lau12345

lau12345

Net geen 5 * .

Maar verder een superfilm natuurlijk .

spiongeheim agentsociopathpolice impersonator mi6moordenaarart gallerybritish secret serviceimaxuzi booby trapimpersonating a police officermacaokomodo dragon007: (2012)智破天凶城 intensevibrant