• 9.379.080 stemmen

Met onder meer: Daniel Craig, Eva Green en Mads Mikkelsen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 23 november 2006

Plot Casino Royale

"Everyone has a past. Every legend has a beginning."

James Bond zijn eerste opdracht als geheim agent leidt hem naar Le Chiffre, de bankier van wereldwijd gevreesde terroristen. Wil hij deze gevaarlijke man tegenhouden en het terroristische netwerk uitschakelen, dan moet Bond hem verslaan met poker in het befaamde Casino Royale. Wanneer het Britse ministerie van Financiën een medewerkster inzet om over de inzet van het spel en het geld van de overheid te waken, is Bond hier niet blij mee.

avatar van gideonvdb

gideonvdb

maar dat is toch typisch!!!! bond. am i wrong?

avatar van Weertenaar

Weertenaar

De ultieme Bondfilm waar ik zo op gewacht had: 4.00
De allerlaatste Bondfilm die in de reeks thuishoort is voor mij tevens de beste van allemaal. Men heeft het aangedurfd alle principes die men hanteert voor Bondfilms resoluut aan de kant te schuiven, en dat is een meesterzet geweest. Sinds lange tijd is het verhaal in een Bondfilm weer eens belangrijk gemaakt, en zijn de belachelijke over the top actiescenes gelukkig naar het rijk der fabelen gestuurd. Het is even wennen aan een blonde Bond, maar na enkele scenes zat ik helemaal in het personage dat Craig neerzet, en zijn we Brosnan en zijn voorgangers al lang en breed vergeten.

Het verhaal is zeer sterk in elkaar gezet, en kent de film plotwendingen die we zelfs in de beste actiefilms niet zo vaak hebben gezien. Het idee achter de groots opgezette scene in het casino is erg goed uitgepakt, en druipt de sfeer van deze casinoscene af als alle heren (steeds minder naarmate het spel vordert) aan het pokeren zijn. De actie tussen het pokeren door als er een uur pauze is zijn een regelrechte toevoeging, waarbij de rol van Mathis ongemerkt heel belangrijk word. Het einde van de film vind ik iets te langdradig. Tot tweemaal toe denk je dat het afgelopen is en de film een open einde bevat, maar dat is dan uiteindelijk toch niet het geval. Dit had wellicht wat bondiger (leuke woordspeling!) gekunt, maar het neemt niet weg dat er een erg goed verhaal op de planken staat, dat heerlijk wegkijkt.

Het acteren van Craig is een verademing. Hij heeft er zin in, en dat is hem aan te zien. Hij is sarcastisch als hij sarcastisch moet over komen, hij heeft humor wanneer het verhaal ruimte laat voor humor, en hij is scherp wanneer hij scherp moet zijn. Op elk moment van de film gaat hij helemaal op in zijn rol, en weet hij meerdere kanten van zijn personage feilloos over te brengen. Ik vind hem nu al de beste Bond van allemaal, en dat zegt wat. Juist omdat hij nog in de "leer" is, en dat maakt het geheel allemaal net iets specialer. Mads Mikkelsen is de creepy badguy, en heeft men met hem toch geprobeerd nog iets van de oude Bondfilms in de film te stoppen hetgeen zeer aardig gelukt is. Eva Green vond ik iets minder, maar zei is veel en veel beter dan Berry en Richards die we in de vorige twee Bondfilms mochten aanschouwen. De bijrollen zijn over het algemeen ook zeer aardig ingevult.

Alle principes zijn op zei geschoven, en dat maakt de film gevaarlijk realistisch. Eindelijk is het door mij zo verlangende realisme in een Bondfilm gebracht, en het resultaat is dan ook meteen zichtbaar. De actiescenes zijn nergens over de top, en is het verhaal uiterst geloofwaardig. Als men hier 10 jaar eerder mee was begonnen (vanaf Goldeneye), dan hadden de laatste vier Bondfilms een klap beter geweest, daar ben ik van overtuigd.

Casino Royale heeft daarbij ook nog eens verbluffende special effects. Er zijn maar heel weinig films die zulke goede special effects hebben. Vanaf de actiescene op de bouwplaats aan het begin van de film tot aan het instortende huis in Venetie, het doet allemaal zeer natuurgetrouw aan. En dan vergeet ik trouwens nog de schitterende actiescene met zijn Aston Martin wanneer hij Vesper ontwijkt als zei midden op de weg is neergelegd. Er is zichtbaar veel tijd besteed aan de special effects, en dat komt de kwaliteit van de film alleen maar ten goede.

Casino Royale heeft al mijn wensen ingevuld, en is het voor mij onbetwist de beste Bondfilm van allemaal. Hij overtreft mijn persoonlijke favoriet For Your Eyes Only op werkelijk alle fronten. Toch heb ik het idee dat men nog meer uit deze film had kunnen halen, want hier en daar was de film ietwat langdradig en werd het soms een tikkeltje saai, maar dat kan men meenemen naar het vervolg op Casino Royale. De rek is er wat mij betreft nog lang niet uit, en dat is erg positief te noemen voor wat betreft de toekomst van James Bond. Nogmaals hulde voor de producers om alle vaste lijnen die in veel Bondfilms te aanschouwen zijn resoluut aan de kant te schuiven. Het is een gewaagde keuze geweest die volledig verkeerd had kunnen uitpakken, maar het tegendeel is waarheid geworden. Deze Bondfilm ademt veel sfeer uit, en heeft men voldoende reden om er samen met Craig nog veel meer uit te persen. Ik geef een voorzetje op wat nog komen gaat: een zeer ruime 4.00.

avatar van Jakke0071

Jakke0071

ik geef hem 2.0* voor de prestatie van Daniel Craig.

- Slechte bondgirls

- Geen goede verhaallijn , enkel de plotse omwenteling op het einde.

- Geen actie ( enkel het begin dat toch wel een verdere verachting in mij opriep.

-...

avatar van joostie

joostie

Jakke0071 schreef:

ik geef hem 2.0* voor de prestatie van Daniel Craig.

- Slechte bondgirls

- Geen goede verhaallijn , enkel de plotse omwenteling op het einde.

-...

Geen actie???

Heb je de film überhaupt wel gezien?

avatar van thunderball

thunderball

Weertenaar schreef:
De ultieme Bondfilm waar ik zo op gewacht had: 4.00

Hum... ik kan me niet aan de gedachte onttrekken dat je al lang deze ook gezien had en dat je alle voorgaande films (op een uitzondering of twee na) als middelmatig tot slecht beoordeeld hebt om uiteindelijk bij deze met een possitieve beoordeling uit te komen, het ligt er namenlijk wel errug dik op!
Wanneer je al jou recenties leest lijkt het net of je ze voor het eerst gezien en beoordeeld hebt, maar je schrijft zelf ergens dat je ze allemaal al gezien had.. dus dan wordt het wel een erg van te voren al vooringenomen standpunt en beoordelingen, met vaak kritiek die niet als mening maar als absolute waarheid wordt neergezet. Er is dus maar 1 goede Bondfilm volgens jou (Eyes only geef je immers ook slechts maar een zeventje)?!

avatar van Hectometersnor

Hectometersnor

Vond de film persoonlijk niet zo geweldig als dat ik van te voren had verwacht...Om te beginnen vind ik Craig ondanks een goede acteur geen type bond, hij past gewoon totaal niet in dat plaatje dat ik heb van een James Bond.

Ik kreeg vooral het gevoel dat ik naar The Bourne ......... zat te kijken met een andere acteur. Verhaal vond ik heel erg slap, hij was gewoon niet spannend en ik heb geen enkele leuke cynische grap ontdekt. Leek soms ook wel alsof ik naar pokernight op de veronica zender zat te kijken, wel leuk hoor allemaal maar niet echt wat ik zoek in een actiefilm.

Voor een actiefilm krijgt hij van mij 3 sterren voor een bond verfilming anderhalve ster, dus bij elkaar krijgt Casino Royale van mij 2 en halve ster.

avatar van dionj

dionj

joostie schreef:

Geen actie???

Heb je de film überhaupt wel gezien?

Ja, Geen Actie??? Dan weet ik niet welke films je gewend bent.

Waarom slechte Bondgirls???? Waren ze niet mooi genoeg???

Een slechte verhaallijn??? Houd er wel rekening mee dat dit het allereerste boek van Ian Fleming is, het verhaal in het boek is bijna identiek aan de film.

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

Zoals ik al zei:Beste Bondfilm(met een grote B)!!!
Wisten julie dat regiseur Martin Campell een cameorol
heeft. hij is de meedewerker aan het vliegveld wiens nek gebroken wordt.
En ik vindt Daniel Craig schitterend als bond.
Wat zijn blonde haren betreft...daar trek ik me niets van aan.(het verhaal speelt zich dan ook af in
de begin periode van bond).

P.S.(even offtopic)dit is mijn 100ste bericht

Weertenaar schreef:

Casino Royale is als een opzichzelf staande film heel goed uitgewerkt. Als Bond film een tikkeltje anders dan we gewend zijn maar na andere delen in de serie zoals Live and Let Die en Licence to Kill, die ook soms worden omschreven als buitenbeentjes, is ook CR een waardige Bond film. Maar dat ik na het zien van Craig's optreden de vorige 5 vertokers direct ben vergeten? Nou niet echt omdat ze allemaal veel te verschillend zijn. Craig is totaal anders dan Brosnan maar dat was überkiller Dalton ook vergeleken met de komische Moore.

Wel apart dat je naast Casino Royale ook For Your Eyes Only één van de beste vind in de serie. FYEO is inderdaad nogal wat serieuzer dan het fantasierijke Moonraker maar Moore blijft gewoon Moore. Qua film en vertolker zijn bijvoorbeeld Goldeneye en Licence to Kill een stuk serieuzer. Vooral LTK komt qua hardheid een beetje in de buurt bij Casino Royale. En dat was meer jouw ding dacht ik. Ik zelf geef meer om de charmante en komische Bond en films die groots, episch en gezellig aanvoelen. YOLT, MR, SWLM..etc.

avatar van Lexicon

Lexicon

Heerlijke actiefilm 4

JohnWilliams

Kort maar krachtig gezegd lexicon.

Interessant.

avatar van sakiefg7

sakiefg7

Heb de film nu zo vaak gezien en zo begin ik hem ook steeds beter te vinden, maar ik hoop dat Craig in Bond 22 op een andere manier Bond zal vertolken, iets minder macho, nog wel realistisch en iets meer humor vraag ik voor de nieuwe Bond film.

avatar van Ridderkerker

Ridderkerker

Slecht kan niet tippen aan Goldfinger , Live And Let Die of Tomorrow Never Dies heel de Bond sfeer trekt in deze film helemaal weg.

avatar van davidov

davidov

"Bondsfeer"

megaman

Hij bedoelt de sfeer zoals we die kennen vanaf Goldfinger: Een villain, een henchmen, droge humor, fantasierijk plot en de bekende charmes van Bond. Live And Let Die vind ik dan weer wat minder de typische Bond sfeer hebben maar dat komt deels door dat voodoo gebeuren. Casino Royale komt bij mij nog steeds niet over als een standaard Bond film.

Ook niet als ik hem vergelijk met FRWL. Niet dat ik dat erg vind want CR is op zijn eigen manier een hele sterke film met wel degelijk wat Bond elementen zoals de Aston Martin, het pokeren, de bondgirls, de bijpassende soundtrack van David Arnold en wederom een villain (zij het geen larger then live villain zoals Blofeld, Drax, Graves, Carver of Stromberg).

Ik denk dat een typische Bond film in twee kampen kan worden verdeeld. Aan de ene kant de voorstanders van de Bond films From Russia With Love en Casino Royale en aan de andere kant de fans van Bond films zoals we ze kennen vanaf Goldfinger. Waarvan Die Another Day wel het hele uiterste is maar dat terzake.

Ik ben zelf een voorstander van de fantasierijke Bond films en dat zijn voor mij dan ook typische Bond films. Casino Royale gaat terug naar de roots van Fleming maar ik heb zelf geen enkel boek gelezen van de beste man. Ik ken Bond alleen van de films en ben ze dan ook gaan zien als aktie/spectakel films met de droge humor, fantasie en soms kleurrijke personages.

thunderball schreef:

Zie forumtopic James Bond incl foto's!

Ik had Carice van Houten ook wel graag als Bond girl gezien trouwens. Jammer!

avatar van Redlop

Redlop

davidov schreef:

"Bondsfeer"

Je weet wel...met gemuteerde tegenstanders, onzichtbare auto's en John Cleese.

avatar van davidov

davidov

Redlop schreef:

Je weet wel...met gemuteerde tegenstanders, onzichtbare auto's en John Cleese.

Ik dacht juist aan Russische generaals, ruimte stations, kaviaar en een tuxedo...

Mja "bondsfeer" is nogal moeilijk interpreteren na 21 films en 46 jaar verder

avatar van LaCosaNostra

LaCosaNostra

Erg mooie bond film, misschien wel 1 van de beste uit de serie. Daniel Craig speelt super!

4,5 sterren!

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

orbit schreef:
Prima revival van de oude stijl Bond! Sowieso na het verschrikkelijke Die Another Day is dit een opluchting. De belachelijke foefjes zijn van de baan, de over-the-top boem boem en paf paf ook, Bond is weer gestript van zijn ridicule image en moet het hebben van pure kracht, doorzettingsvermogen en slimmigheidjes. Tuurlijk moet dit verbeelden dat het eigenlijk de eerste in de reeks is, maar met al die mobieltjes etc, is dat nu ook weer een beetje te veel voor de geest. Maar evenwel is de film fris en gewoon ouderwets spannend. De ontknoping is alleen een beetje off blijkt het een of andere vent te zijn die je twee uur geleden misschien een half minuutje in beeld hebt gezien, maar dat hadden wel meer van die spionagefilms van toendertijd. Ik vond hem vermakelijk.

oude stijl Bond?
wtf, er horen juist gadgets, Q, en en kogels om je oren te vliegen.
vond dit de slechtste van allemaal, en ik ken ze allemaal ja.
goldeneye blijft het beste!

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Vanavond weer even opgezet. Blijft een prachtfilm dit!! Mijn ongeduld, lust en verlangen naar Bond 22 wordt met de dag erger.

JohnWilliams

Hij zit er alweer aan te komen hoor... Maar ik wil hem ook graag zien.

megaman

Ik kan ook haast niet wachten op de nieuwe Bond. Ookal vind ik de nieuwe stijl minder leuk dan die van de vorige Bond films, toch heb ik Casino Royale al meerdere keren met plezier gekeken. Eén keer in de bioscoop en zo'n 4 keer op DVD.

PS: Klopt het dat Craig een contract heeft voor nog 4 Bomd films na CR? Dan haalt hij Brosnan al gelijk in en misschien gaat hij na de vijfde nog verder. Misschien zelfs seven fims net zoals Roger Moore. Ik zou er geen problemen mee hebben.

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Ik ook niet... Ook al hoop ik ontzettend dat ze dan wel de stijl van deze film blijven houden en niet bergafwaarts gaan, zoals ze met de Brosnanserie hebben gedaan.

avatar van sakiefg7

sakiefg7

megaman schreef:

Craig heeft al gezegdt dat hij in ieder geval niet in nog vier Bondfilm zal spelen:

Lees dit maar: http://justjared.buzznet.com/2007/11/28/daniel-craig-british-independent-film-awards/

JohnWilliams

Zo die heeft er ook snel genoeg van...

Moore deed er veel meer net als Connery.

avatar van thunderball

thunderball

Tja, ik snap dat niet.

Heeft ie eindelijk een rol waar velen alleen maar van kunnen dromen (immers niet iedereen heeft zo'n opwindend leven als ik! ) en dan krijg je al weer meteen dit gezeur.

Van Lazenby had hij toch wel een wijze les kunnen leren (die heeft er na alleen nog maar in een paar b-films gezeten), voor Bond kende niemand Craig en was ie niet meer dan een onbekende, die op zijn hoogst een bijrol in een grote film speelde.

italiëpokercasinogebaseerd op boekterroristbankergeldfree running martelenmi6british secret servicemontenegro007: (2006)智破皇家賭場james bond