menu

Hier kun je zien welke berichten Alathir als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Absentia (2011)

2,0
Iedereen heeft het hier over sfeer? Ik vind juist dat deze totaal ontbreekt want ik werd niet meegevoerd waardoor de film bijna het ganse eerste uur langdradig was. Daarna komen er wat interessante vertelsels uit de archieven van de geschiedenis van de verdwijnplek naar boven. Het is zowat het boeiendste dat de film weet voor te stellen. Toch blijft het geheel erg vaag en hoewel ik daar meestal mee kan leven vind ik het hier te vaag. Je moet niet alles uitleggen maar mensen die in een muur verdwijnen daar kan ik niks mee.

Ik kan ondertussen wel zeggen dat ik een Flanagan fan ben want hij scoorde voor deze film 3.38* gebaseerd op 4 films. Oculus wel gezien (ik denk zelfs 2x), maar hier slaat hij de bal wel wat mis. Hoewel het misschien zijn meest originele film is, vind ik het wel zijn slechtste. De twee actrices zijn gewoon vrij irritant en het duurt te lang voor er eindelijk wat gebeurd. Horror is dit in geen geval. Drama dat wel maar het is eigenlijk totaal niet sentimenteel gebracht - maar dat zou ook niet gekund hebben want je hebt namelijk niks binding met de personages. Je blijft net als kijker verbijsterd achter net als die politieagent met zijn blinkende knikker.

Accountant, The (2016)

2,0
Het heeft heel lang geduurd voor ik door deze film heen was, kon er maar niet inkomen denk ik. Ben Affleck speelt ook echt ongeboeid dat het niet normaal is, daarom dacht ik van als het de acteurs zelfs niet boeit waarom zou het mij dan moeten boeien. Ook Bernthal heb ik al veel betere rollen weten spelen. Kendrick is ook wat uit haar element. Stevige cast maar een rommelig verhaal, met van die gekunstelde dialogen en een niet al te bijzondere soundtrack. De weinige actie probeert de film nog enigszins te redden, maar uiteindelijk zal dit een film zijn die ik snel zal vergeten.

Adaptation. (2002)

2,5
Speciale film dit. Leuke tweeling dat wel, kan me er ook zelf nog wel in (terug)vinden (ben zelf van een tweeling). De gemeenschappelijke interesses om filmscenario's te schrijven, hun karakter dat niet helemaal tegengesteld is maar toch verschillend is, enz. De film is dus nog redelijk vermakelijk maar het einde is niet al te best. Hoe ongeloofwaardig dat ze wat beginnen te babbelen terwijl ze hun verstoppen voor Susan en Laroche. Het einde is nog wel redelijk grappig daardoor. Hoe dan ook weer een bekendere film die ik van mijn lijstje kan schrappen.

Al Final del Túnel (2016)

Alternatieve titel: At the End of the Tunnel

4,0
Wederom een sterke thriller van Argentijns/Spaanse bodem. Net als BBarbie vond ik het jammer dat Clara Lago niet meer screentime heeft. Het was tenslotte door haar dat ik deze film ontdekt heb. Ze is weer haar verleidelijke wulpse zelf - wat een prachtige benen toch
De hoofdrol is echter weggelegd voor Leonardo Sbaraglia die het ook uitstekend doet. Hij weet geloofwaardig te zijn wanneer het erop aankomt en dat was erg belangrijk.

De film kent een aantal spannende momenten tijdens de opbouw en wordt nergens saai. Verre van zelfs. Een minpunt vond ik wel dat de romance voor zover die er was weinig wordt uitgewerkt. Het einde kent een paar mooie twists waaruit blijkt dat ook een aantal details goed gebruikt worden.

Alien: Covenant (2017)

2,0
Voorspelbaar en vooral brengt niets nieuws. Nu zou je toch gaan denken dat Ridley Scott met pensioen zou gaan maar nee hoor. Langs de ene kant chapeau voor hem om het op zijn hoge leeftijd nog te doen maar de laatste tijd schort er toch altijd wat aan de logica in zijn films. De typische frustraties bij mij kwamen dus alweer snel tevoren want de beslissingen die de crew maken zijn soms echt niet gebaseerd door met gezond verstand na te denken.

Een paar voorbeelden misschien:
- Schieten met een "shotgun" in een ruimteschip, echt kei slim.
- Er is geen communicatie met de crew. Als we dichterbij de storm geraken, lukt het misschien wel maar riskeren we een catastrofale uitval van onze systemen. Ok, boeien let's do it. Weeral kei slim.
- David zegt tegen de kapitein: ga maar wat dichterbij het is compleet veilig (daar bij die alien-eieren).
Ahja goed zegt de kapitein, lijkt me een geweldig idee, ik steek men kop er bijna in zodat de alien me zeker kan opvreten.

Zoals je al merkt de intelligentie van de crew was weer enorm hoog in deze Alien. Ik snap niet dat je als mens zo een domme dingen kunt doen, zeker niet wanneer je leven in gevaar is. Maar goed...


Het enigste dat de film een beetje te bieden heeft is de achtergrond met David en Walter. Samen de Fassbenders genaamd. Het gaat zelfs zover dat ze elkaar kussen. Een scène waarin je toch duidelijk ziet dat er 2 fragmenten aan elkaar zijn geplakt. Dat zou niet mogen bij een film met dit budget. De andere acteurs kwamen ook eerder uit een B-milieu. Een cowboyhoed dragen op een ruimteschip waarom ook niet? Tennessee verliest dan ook zijn vrouw. Even sentimenteel doen om daarna terug vrolijk zijn schip te besturen. Tuurlijk! Hij had misschien weinig keuze als ie zelf wou overleven maar op zo'n moment zou mij dat totaal niet interesseren.

Het tempo vond ik op veel momenten te traag. In het eerste uur gebeurd er bijna niets, zelfs amper karakterontwikkeling en daarmee wordt het nooit boeiend. Bovendien zijn het veelal onbelangrijke personages die gedood worden. Ik ga nu wel afronden met negatief te wezen want audiovisueel is het zeker goed, enkel de CGI niet altijd even vlekkeloos. Het is ook jammer dat een prachtige cinematografie en een goede soundtrack op zichzelf geen goede film kunnen maken (vind ik). Als je Prometheus al matig vond dan denk ik dat je mening niet veel zal veranderen bij deze.

Alive (1993)

Alternatieve titel: Alive: The Miracle of the Andes

4,5
Sterke aangrijpende film en hoewel ik kan begrijpen dat sommigen dit aan de saaie kant vinden, vond ik het heel realistisch gebracht. Echt geromantiseerd hoe dan? Het einde misschien, maar ook het einde is subliem. Het ongeloof, het besef dat je na 70 dagen eindelijk gered wordt van dit gruwelijke (over)leven, de blijdschap. Al deze gevoelens kwamen ook op mij over, ik leefde enorm met hun mee en dat is hetgeen ik toch het meest van een film verlang.

Ik vond Alive nergens saai maar eerder een boeiende survivalfilm, misschien niet met de nodige actie die vele Hollywoodfanaten gewoon zijn, maar daar gaat deze film totaal niet over! De personages leer je al snel goed kennen, zeker degene die er echt toe doen. Op een gegeven moment maken zelfs agnostici de ommekeer en beginnen ook zij mee te bidden om gered te worden. De film zit ook nog eens vol met menselijke vindingrijkheid om het toch maar te overleven. Ethan Hawke speelt hier misschien wel 1 van de beste rollen van zijn leven, wat een ongelooflijk doorzettingsvermogen stelt zijn personage aan de dag. Dit leidt dan ook tot een hartverwarmend einde, gelukkig maar. 4.5*

Allied (2016)

3,0
Allied weet na een maar verder en verder kabbelende rivier van saaiheid toch zijn draai te vinden en me uiteindelijk te verrassen met een prima einde. Een aantal keren vond ik het ook oprecht spannend en die ene kernvraag bleef gedurende het grootste deel van de tweede helft prangend mijn hersenen pijnigen.

Er kon dus bijna een halfuur van de film af volgens mij en dat lijkt me dan ook het grootste minpunt van de film. Het tempo had in het begin wat hoger gemogen, want ik kwam heel moeilijk door die eerste 40 minuten. Gedurende het tweede deel wordt hier een prima film afgeleverd.
Helaas beperkt dit mijn score tot 3*, want het tweede uur is zeker een 4* waard.

Alpha (2018)

3,5
Mooie film in een uiterst interessante setting. De landschappen zijn om van bij weg te dromen. Het camerawerk is knap. Ik uit een beetje kritiek op één scène die dubbel in de film zit, opvulsel. Zag het ook in de laatste aflevering van The Haunting of Hill House. Hopelijk is dit gewoon toeval en geen nieuwe trend.

Verder kan je inderdaad je bedenkingen hebben en kritiek uiten over voornamelijk de kleding van de jagers. Mijn inziens valt het nu ook weer niet zo hard op dat je je er aan gaat storen. De verhouding tussen mens en dier wordt hier geweldig opgebouwd en hoewel het verhaal niet spectaculair is, is het een simpele maar mooie film geworden. Prima kijkvoer voor mensen die van geschiedenis houden in het algemeen of die graag naar heroïsche survival kijken.

American History X (1998)

3,0
Dit is een lastige om te beoordelen. American History X is een film die het moet hebben van de statements die het wil maken omtrent racisme, discriminatie, ... en natuurlijk dat je tattoos zet voor je ganse leven Ik ben niet helemaal overtuigd van die ommekeer van Derek (Edward Norton) omdat hij toch wel heel extreem leek in het begin. Het einde vond ik erg onverwacht. Op zich sterk in beeld gebracht, maar ik vond Norton hier allesbehalve overtuigend. Het deed me dan ook vrijwel niks...

Hier en daar vond ik de film ook een beetje langdradig. Een paar mooie shots onder andere het water dat uit de douchekop komt, prachtig natuurlijk lol, geef de film ineens 5/5 hoor ik de fans roepen. De film was zeker niet slecht, maar toch eerder middelmatig qua vermaak. Het is natuurlijk ook een wat zwaardere film die ik misschien wat meer tijd moet geven om te laten bezinken. Voorlopig 3*.

American Hustle (2013)

2,5
American Hustle is niet meteen een film die erg veel nieuws brengt, het lijkt zeer hard op de stijl van Scorsese's grootste maffiawerken. Deze film is wel minder druk en ook wat minder rauw. Drugs ontbreken ook. Die popsongs zijn dan weer zeer herkenbaar net als de voice-overs. Ik vind dat altijd een gemakkelijkheidsoplossing, het maakt de film ook gewoon nog afstandelijker dan ie al is. Het verhaal wordt ook nergens spannend, veel narratief dat op zich wel voldoende onderhoudend was. De clubscène vond ik het leukste, was een welkome afwisseling qua decor.

Bale speelt hier niet meteen zijn meest geslaagde rol, hij maakt zich een beetje schuldig aan overacting en kwam door zijn uiterlijk wat belachelijk over op mij. Amy Adams speelt hier een beetje een seksobject heb ik het idee, steeds met haar diep uitgesneden decolletés. Zij speelt hier wel zeer goed. Lawrence deed het best ok, alleen wat te schreeuwerig. Verder kleuren Cooper en zeker ook De Niro (die de zoveelste maffiabaas speelt in zijn carrière) de film.

American Made (2017)

3,0
Beetje gewoontjes deze biopic in docustijl. Deze film lijkt eigenlijk mee te willen liften op het succes dat de serie Narcos kent. De trailer vond ik overigens behoorlijk matig maar als je dan de film ziet valt het nog goed mee. Niet dat het een memorabele film is geworden maar wel een keer interessant om het te zien. Ik denk sowieso, als je bekend bent met Narcos en andere gerelateerde series, dat je dit verhaal ook nog eens beter kan volgen omdat je meer achtergrond hebt.

Tom Cruise is zoals altijd erg goedlachs en hoewel ik de film grappiger verwacht had adhv de trailer, besef ik wel dat dit best een serieuze materie is geweest in de jaren '80. Het is dus maar goed ook dat het humor gehalte toch enigszins binnen de perken blijft. Ook vond ik goed dat het allemaal vrij basic wordt uitgelegd, dat zelfs een leek in politieke, economisch en juridische termen het kan volgen.

American Pie (1999)

3,0
Goh, was lang geleden maar nu toch weer eens herzien en ik had het grappiger verwacht. Nu niet dat er niets te lachen viel maar bij American Pie lig ik geregeld wel strijk. Ja, ik weet niet maar ik vind het wat braafjes. Van mij mag het allemaal nog meer over de top, nog genanter en nog meer naakt zijn. Al is Nadia (Shannon Elizabeth) wel echt een godin. Dit zijn films die niemand serieus neemt dus mag het er ook wel los over gaan. Onlangs Beta House gezien en ik vond die eigenlijk grappiger. Deze film tast duidelijk nog de grens af en kleurt ietwat veilig binnen de lijnen.

American Pie Presents Beta House (2007)

Alternatieve titel: American Pie: Beta House

3,5
Ik heb ze lang niet allemaal gezien maar deze heb ik nu toevallig meegepikt. 1 keer ging ik echt helemaal plat van het lachen met Erik die klaarkomt zonder dat Ashley zijn jeweetwel aanraakt en zijn lading door de lucht vliegt recht op de beer. Ik snap het wel, die Ashley is een sexy chick.

Je moet het zien voor wat het is, gewoon leuk vermaak en eigenlijk hoorde er een biertje bij. Ook wel goeie films om met maten te kijken want mijn moeder kwam even kijken waar ik en mijn vader om aan het lachen waren en zij vond het niet grappig. Echte mannenhumor dus!

Amistad (1997)

3,0
Sterk rechtbankdrama uit de 19e eeuw van Steven Spielberg. Het oogt allemaal wat droogjes (behalve op het schip want daar breekt een onweer los), maar de acteerprestaties doen de film veel goed. Hounsou is ongelooflijk. Wat een performance! Freeman vond ik hier nogal tegenvallen. McConaughey en Hopkins zetten ook beiden een groteske rol neer.

Dit is voor mij een film waar ik wat stil van word. Wat mensen elkaar kunnen aandoen is soms niet met woorden te beschrijven. Daarom heb ik ook weinig te zeggen hierover. Het is ook een, in mijn geval, onderbestudeerd onderwerp. De Amerikaanse burgeroorlog is niet direct een uitgebreid besproken onderwerp geweest in de middelbare school en ik heb geen geschiedenis of iets gelijkaardigs verder gestudeerd. Toch interesseert het me wel en mits wat meer tijd wil ik me er wat meer in gaan verdiepen.

Amityville Horror, The (1979)

Alternatieve titel: De Bezetene

1,0
Werkelijk niet om aan te zien deze film. Het verbaast me dan ook dat er zoveel remakes of vervolgen van zijn gemaakt. Er valt helemaal niks te beleven, sfeer is amper te herkennen en de spanning is ver zoek. Een paar heel matige horrorelementen zijn terug te vinden maar het is hemeltergend saai.

De acting van James Brolin is ongelooflijk passief alsof hij tegen zijn zin speelde. Er zit gewoon geen energie in deze film en dat wordt uitgestraald op de kijker die er met tegenzin naar zit te kijken. Begin hier niet aan dames en heren, het is een zonde van je tijd!

Nog net 1* voor sommige soundeffecten en de mooie benen van Margot Kidder.

And Then There Were None (2015)

4,0
Ik moet zeggen meestal ben ik niet zo voor Britse cinema, maar deze miniserie of lange film kan wel tellen. De inhoud sprak me eigenlijk meteen aan en één van mijn vrienden had deze op tv zien voorbijkomen en wou weten of ik de moordenaar zou kunnen ontmaskeren.

Wel, dat is dus min of meer gelukt. Ik vind dat er wel een aantal tips waren maar toch zit het allemaal erg clever in elkaar. Op het einde denk je van nee dit kan toch niet. Wie verzint deze onzin? Aan het eind van de rit wordt je dan toch nog tevreden gesteld. Of toch niet helemaal, graag had ik gezien hoe dat alles uitgevoerd was geweest. Op een minuut of 5 had dat wel gekund - vooral hoe Walgrave zijn eigen dood in scène zet.

Aan de speelduur heb ik me weinig gestoord buiten dan aan het begin. Dat ging me iets te lang door allemaal vooraleer het duidelijk werd waar dit naartoe ging. Ik ben dan ook niet bekend met de boeken van Agatha Christie en ik heb ook geen behoefte om ze te lezen, maar deze whodunnit is absoluut wel een aanrader ondanks dat het dus wel lichtjes voorspelbaar was.

Annihilation (2018)

4,0
Annihilation is een film die indruk probeert te maken en daar ook grotendeels in slaagt. Het is een mix van genres maar toch vooral een avontuur. Het gaat erover dat elke cel geprogrammeerd is om uiteindelijk af te sterven en aangezien wij opgebouwd zijn uit iets van een honderduizend miljard cellen zijn wij ook allen gedoemd of opgelucht (hangt er vanaf hoe je als mens in het leven staat) om na vele jaren van veroudering uiteindelijk te sterven. Daarom dat ook kankercellen al vele jaren worden bestudeerd om te ontdekken hoe we de 'fout' van veroudering kunnen tegengaan. Kankercellen blijven namelijk delen en zijn onsterfelijk.

De vijf vrouwelijke hoofdpersonages uit de film hebben allemaal niets of weinig te verliezen en daarom trekken ze naar de Shimmer, een groot prisma (het lijkt wel een zeepbel) waarin de meest vreselijke, maar ook mooie mutaties ontstaan. Hoe dichter je bij de oorsprong van de Shimmer komt, hoe krachtiger dat je muteert. Hoewel je merkt dat er soms wetenschappelijke verklaringen worden gegeven (ook omdat de film geadviseerd is geweest door Dr. Rutherford, een expert in genetica), merk ik toch dat er een aantal twijfelachtige scènes zijn. Vooral de scène waarin ze door de Shimmer gingen zonder beschermd pak, vind ik een enorme nalatigheid. Ze gaan ook met een bootje op een waterstroom varen, terwijl ze net een albinoachtige alligator hebben afgeweerd. Ook die camera op het einde had nog batterij? Die leek gewoon op stand-by te staan en na zoveel dagen is die sowieso plat.

Op zich is de film niet echt spannend, tenzij bij de scène met de gemuteerde horrorbeer waar Josie, Portman of dus Lena en JJL als Dr. Ventress werden vastgebonden door een stilaan gek wordende lesbische verpleegster. De soundtrack is dan weer fenomenaal en samen met de visuals erg hypnotiserend, vooral op het einde waarin Dr. Ventress al haar massa lijkt om te zetten in energie en een prachtig lichtspel veroorzaakt. Hierna valt een bloeddruppel in dit supernova-achtige verschijnsel en begint er een supersnelle celdeling. Vervolgens ontstaat er ook een kloon van Lena, die bijna lijkt te gaan dansen in spiegelbeeld met Lena. Wie het dan uiteindelijk haalt is waarschijnlijk de echte Lena, die komaf maakt met haar schuldgevoel omwille van haar mislukte huwelijk. Uiteindelijk komt ze weer bij Kane en blijken ze allebei veranderd te zijn. Hoe je dit alles wilt interpreteren, daar ga ik momenteel niet mijn hoofd over breken. Ik zou er wel voor zorgen dat je de film niet kijkt en dan direct gaat slapen want dit is wel een film waar je normaal nog even bij stilstaat.

Another Earth (2011)

3,5
Net ook eens bekeken aangezien ik I Origins zeer sterk vond. Dit debuut van Mike Cahill is duidelijk iets minder. Sterk begin, daarna is het een beetje zoeken naar de juiste sfeer en tempo om dan uiteindelijk toch nog best sterk te eindigen. Je zou kunnen zeggen dat het sci-fi gedeelte zelfs niet nodig was. Het geeft wel iets extra maar of dat nu noodzakelijk in de positieve zin is daar ben ik het nog niet direct over eens. Het is wel een film die zo wat nazindert, maar die toch qua dialoog wat minder is dan I Origins.

Het wetenschappelijke intrigeert me altijd, maar uiteindelijk is het ver gezocht. Zelfs al zou er zich een Aarde Twee bestaan op een eenvoudig overbrugbare afstand, wie zegt dan dat de mensen er identiek zijn. Dat de levens er synchroon lopen. Dusja je kan het als vergezocht zien maar je kan het ook zien als wat als het echt zo zou zijn? Wat dan?

Bovendien vond ik het er ook wel aan te zien dat dit een debuutfilm is. Het camerawerk is niet zo sterk als in I Origins. Van Brit Marling kan niet echt iets slechts gezegd worden. Ik denk dat het een vrouw is met veel talent en we gaan er nog mooie dingen van zien. Ik denk ook dat Mike Cahill en Brit Marling nog leuke films kunnen gaan maken die zowel wetenschap als drama met elkaar mengen of misschien iets totaal anders waarom niet.

Anthropoid (2016)

4,5
Ik had helemaal geen hoge verwachtingen van deze film, ook al zag ik dat de rating hier hoog was. Dat wil niet altijd zeggen dat de film ook goed is. Anthropoid viel me echter heel goed mee, dit is echt een interessant stukje Tsjechisch-Slowaakse geschiedenis. Deze film heeft mijn interesse naar de wereldoorlog alleen maar verhoogd. De acteurs deden het prima, de muziek was goed, een degelijke karakteropbouw, hier en daar dramatisch en wat bruter zoals je van een oorlogfilm wel kan verwachten en op het einde zeker spannend met de nodige actie.
Absoluut een aanrader, ook al zegt het onderwerp je niet direct zoveel, volgens mij zal je verrast worden in de positieve zin.

Antichrist (2009)

1,5
Bizar. Mijn kennismaking met Von Trier is deze Antichrist geworden. Ik wist dat hij heel controversieel is en dat dit een tamelijk gestoorde film is. Dat viel me op zich nog mee, er zijn een paar ongeziene scènes die niet erg smakelijk zijn. Ik snap ook wel de symboliek erbij of de bedoeling erachter van die bloederige scènes, wat het best erg zwaarmoedig maakt.

Het was ook wel een welkome afwisseling want damn wat was dat eerste uur saai. Een paar mooie shots en slomo's, maar die gesprekken. Mamma Mia.. om van in slaap te vallen gewoon.

Ik heb dan helemaal ook niks met filosofisch en psychologische gezever. Dat maakt het dus ook lastig te beoordelen. Ik denk niet dat ik fan ga worden maar wou het wel eens proberen. Als je het geprobeerd hebt, kan je jezelf niks verwijten. Hij krijgt van mij een 1.5*. Er zit wel wat potentieel in maar helaas is Von Trier teveel fantast en vertelt ie zijn verzinsels op een slordige manier.

Apocalypse Now (1979)

Alternatieve titel: Apocalypse Now Redux

3,0
Apocalypse Now, een film die ik bij heel wat gebruikers zien staan heb in hun top 10. In de mijne zal deze niet zo snel terecht komen of het moet zijn bij een volgende herkijk, maar ik vrees ervoor.

De Redux-versie is wat mij betreft toch wat aan de lange kant. Ik vond sommige scènes uitermate saai. Vooral eigenlijk dat filosofisch gezever of wat het ook mocht voorstellen van kolonel Kurtz. Ook de dinerscène was niet direct voor mij weggelegd. Wat wel echt ongelooflijk is, is hoe deze film er zo modern uitziet. Ik ben echt onder de indruk want deze film ziet er helemaal niet oud uit. Dat komt waarschijnlijk vooral door de omgeving van Vietnam, maar toch. Ook mooie shots van de natuur, een zonsondergang tussen 2 kliffen, en ga zo maar door. Misschien had ik er teveel van verwacht want Vietnam-films lijken me over het algemeen minder te interesseren dan bijvoorbeeld een film als The Pianist, Fury, Inglorious Bastards of een Hacksaw Ridge. Sommige nummers van de soundtrack waren wel geinig zoals "Satisfaction" dat een mooie scène opleverde.

Apostle (2018)

4,0
Bijzondere film. Horror at its finest. Meestal doen films over sektes het niet zo goed bij mij maar er zijn altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Snap de vergelijking met Brimstone niet direct. Dit voelde niet echt als een western. Qua gore vond ik dit ook wel wat bruter nog. Claustrofobische scene check. Naast de horror ook een interessant verhaal en de noodzakelijke romance. Dan Stevens welbekend van onder meer The Guest en Lucy Boynton die ik heb leren kennen in Sing Street spelen een nieuwe toprol. Einde vond ik ook sterk. Het belangrijkste aspect van de film is de soundtrack die een uiterst passende sfeer aan de film geeft.

Nee hoor jongens en meisjes. Dit is misschien een totaal andere film dan The Raid maar Evans gaat hier niet bepaald mee achteruit, deze film is gewoon niet geschikt voor iedereen. Apostle deed mij eigenlijk denken aan de Vlaamse horror Welp qua sfeer en bloederigheid maar het is al een tijdje geleden dat ik die zag, dus staar je er maar niet blind op en kijk deze film zelf want hij is echt wel de moeite.

Aquaman (2018)

3,5
De tijd dat ik superheldenfilms nog leuk vond, ligt al een tijdje achter mij. Toch kijk ik de meeste nog wel puur voor het entertainment. Gisteren dan uitgegaan met het idee een film te gaan kijken. Welke film dat zou worden had ik natuurlijk geen idee van bij vertrek. Omdat ik niet echt zin had in de film Shoplifters van Koreeda en mijn twee companen niet zoveel zin hadden in Becoming Astrid of Widows, zijn we afgezakt naar de commerciële films in de Kinepolis en is het Aquaman geworden.

Ik wist dat de regie van James Wan was dus ging ik uit van een fijne film en dat is het ook wel geworden. Het niveau van kwaliteit is echter erg afwisselend en er zijn van die scènes dat je denkt van hoe cheesy en cringeworthy kan je het maken. Randomness is ook troef. Plotgaten ook. Van de Sahara naar Sicilië naar het midden van de Aarde en dat allemaal in no time. Nu is het zo dat er altijd wel mensen zullen zijn die zich hieraan storen maar als je niet beseft dat je deze film niet al te serieus moet nemen, kan je beter niet kijken. Ik heb een paar keer ook gelachen gewoon omdat het echt slecht was. Goed mee geamuseerd met al deze kitsch. Eerste keer ook dat ik Patrick Wilson en Chris Pratt niet uit elkaar kan houden. Ik dacht heel de tijd van is dit nu Chris Pratt, nah. Amber Heard deed me van ver een beetje denken op Scarlett Johansson. Nicole Kidman was voor mij wel het beste van heel Aquaman.

Ardennen, D' (2015)

Alternatieve titel: The Ardennes

3,0
Eerste uur zit redelijk vol met clichés vond ik, buiten het gevecht in de carwash dan. Het einde is bijna meesterlijk te noemen met een aardige twist die ik net ervoor had zien aankomen. De soundtrack is natuurlijk wel heerlijk Belgisch, ook tijdens de aftiteling met oa Flesh & Bones - Rigor Mortis. Ik miste wel humor, met films uit mijn eigen land lach ik meestal nog het meeste maar oke dat was hier dus niet het geval. Jammer ook van de kleine rol voor Peter van den Begyn, is toch altijd wel grappig. Sfeer was grimmig met een aantal typische noir elementen.

Leuk om is gezien te hebben maar D'Ardennen is misschien lichtjes overschat.

Arlington Road (1999)

4,0
Spannende film met een zeer sterke rol van Jeff Bridges. Ik had bij de aanvang van de film en door een vage blik op de poster te werpen eigenlijk een totaal andere film verwacht. Ik had het vooral donkerder gefilmd verwacht maar daar zat ik dus helemaal naast. Ik had dus op veel sfeer verwacht maar het is hier eerder het verhaal dat de film zo boeiend houdt.

Tim Robbins speelt altijd wel goed en is hier uitstekend gecast. Ik vind hem zo'n acteur waar moeilijk doorheen te kijken valt. Is hij nu een slecht persoon of is hij goed? Hij kan perfect een huisvader spelen maar tegelijk ook een psychopaat.

De film speelt heel lang met de vraag is de buurman wie hij zegt dat hij is en kan ik hem vertrouwen? Stukje bij beetje lost Bridges de puzzel rond zijn buurman op en het einde is dan ook best verrassend. De regisseur toont hier toch wel lef. Uiteindelijk had ik door wat er zou gebeuren zet net voordat het gebeurd. Heerlijke twist.

Armageddon (1998)

4,0
Wat heb ik hier van genoten zeg. De film zit nochtans boordevol clichés, maar de romance tussen Liv Tyler en Ben Affleck is geloofwaardig en ook de band met haar vader voel je toch wel. Op die manier komt het einde hard binnen ondanks dat je ook hiervan zou kunnen zeggen dat het een typisch Hollywood einde is. Het einde had ik wel zien aankomen omdat hij meeging met A.J. (Ben Affleck) die zou achterblijven. Ondanks dat het einde dus een beetje voorspelbaar is en dat het wetenschappelijke soms grandioos in het belachelijke getrokken wordt, stoorde me het deze keer niet. Het zijn tenslotte ook geen astronauten die deze stoten uithalen en het is een missie die nooit eerder is gedaan.

Ik denk dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken wat hij/zij van deze film vindt, maar het is gemaakt om te entertainen en dat doet die zeker en vast. Gewoon 2u30 lang genieten van humor, explosies en clichés. Pure feelgood, enjoy!

Arrival (2016)

3,5
Dit is een moeilijk te beoordelen film. Langs de ene kant vond ik het concept van niet-lineaire tijd wel origineel en degelijk uitgewerkt. Langs de andere kant vond ik de drama niet zo sterk, hoewel er zeker een goede chemie was tussen Renner en Adams, maar misschien eerder vriendschappelijk dan. Soundtrack was soms erg prachtig en ingetogen, anderzijds soms totaal niet mijn ding.

Een film dat mij dus met gemengde gevoelens achterlaat, waarvan gezegd moet worden dat die heel prachtig geschoten is en waarin prima geacteerd wordt. De film ging ook iets te lang duren vond ik met het analyseren van dat koffiekring-taaltje zoals ze het hier weleens noemen.

Jammer genoeg op IMDb dus wat overgewaardeerd waardoor ik toch een film verwachtte van het niveau Interstellar. Dat was nu toch niet het geval hoewel Arrival wel een film blijft dat iedereen is gezien moet hebben. De score op MM komt daarom ook overeen met wat ik zou geven, hoewel dat vooral voor de originaliteit is en de schitterende cinematografie.

Assassin's Creed (2016)

3,0
Toch maar eens aangezet omdat ik dit type films, ik doel dan op films van vroegere tijden (oudheid, middeleeuwen), altijd graag bekijk. Bovendien heb ik één van de spellen even gespeeld, namelijk Black Flag. Ik ervaarde alleen de gameplay als te repetitief en ben er als dusdanig vrij snel mee gestopt.

Zodoende wist ik dus eigenlijk zo goed als niets over het verhaal van de Assassins en hoe dat juist zit met de Tempeliers. Ik moet zeggen dat ik over de grote lijn lange tijd wel mee was in de film maar hier en daar ging het ofwel wat snel ofwel is het gewoon onduidelijk aan de man gebracht. Nu, ik denk niet dat je alles hoeft te snappen om dit een goede film te vinden want ondanks alles vind ik de ratings hier betrekkelijk laag. Op zich is deze film strak geregisseerd en stijlvol in beeld gebracht. Ik begrijp dat sommigen hier misschien gewoon té veel van hadden verwacht en dan gaat een film bijna altijd tegenvallen.

Het pluspunt is voor de meesten duidelijk hetgeen zich afspeelt in 1492 in Andalusië. Voor mij was dat ook zo, voornamelijk door de actiescènes. Direct daar tegenover staat dan het feit dat er geen bloed vloeit, echt een doodzonde. De kostuums zijn vet en de acteerprestaties degelijk maar niet meer dan gewoontjes. Een beetje een vreemde keuze is dat Jeremy Irons de vader speelt van Marion Cotillard (een Engels acteur met een Franse dochter, achja waarom ook niet?)

Het einde is niet echt bijzonder te noemen en dat is behoorlijk jammer want daardoor zal de film al snel vervagen in mijn geheugen. Assassin's Creed lijkt me dus de volgende franchise te gaan worden die nooit verder dan de middenmoot zal uitkomen qua films, maar ik blijf optimistisch en zal een volgend deel zeker bekijken.

Atomic Blonde (2017)

3,0
Ik had hier meer van verwacht om eerlijk te zijn. Dat de film zwaarbeladen ging zijn met muziek had ik al vernomen, maar zo zwaar... Nee het is een beetje teveel van het goede geworden. Het blijft een film geen cd met beeld.

Qua plot is het inderdaad lastig te volgen en zeker het einde. De leugens en de twists stapelen zich op en uiteindelijk is het moeilijk om nog te weten wat waar is, wat echt is en wat niet. De film deed me in het begin erg denken aan John Wick vanwege de club en Charlize Theron die een vrouwelijke versie van Keanu Reeves leek te gaan spelen. Er wordt wel meer geknokt met de vuisten dan in John Wick, maar het was niet altijd even indrukwekkend. Zeker in het begin dacht ik geregeld van amai is het dat en die mannen laten zich zo inmaken. Ik had er mijn vragen bij.

Visueel was de film mooi, kleurrijk en toch ook niet. Hippe stijl. Het contrast met de grauwe Berlijnse hoofdstad in 1989 steekt soms hard af tegen bijvoorbeeld het kleurenpalet in de club. Het acteerwerk was zeker goed. Theron met haar ijzige gezicht waar je niets aan kan zien. McAvoy acteert best goed, al komt die niet snel af van zijn "gestoorde persoonlijkheid"-status na Split gezien te hebben. Ik had zijn rol ook meteen door maar dat zal eerder aan het script liggen dan aan hem. Boutella die duidelijk aan het doorgroeien is en we vast nog veel zullen tegenkomen in blockbusters laat hier een meer erotische kant zien. Ganz geil zouden de Duitsers haar vinden. Toby Jones zie ik liever wat luchtiger aan het werk want ik vind hem best een grappig hoofd hebben en Goodman zie ik toch ook liever minder serieus.

Een beetje jammer is ook dat ik bij deze film eerder een Britse vibe had dan een Duitse. De film kon zich even goed in Londen afspelen ipv in Berlijn. Een Britse sfeer gaat bij mij vaak gepaard met een stijf en saai spel. Hier wordt dit afgewisseld met brute actie en een beladen soundtrack waardoor er een vreemde combinatie van leuk met hier en daar een inkakmoment ontstaat. Misschien hebben de panlatten van benen van Charlize Theron er ook iets mee te maken. Het ziet er allemaal niet zo vloeiend uit. Laat staan dat ze sterk genoeg is om tientallen zware Russen naar de verdoemenis te helpen. 3*

August Rush (2007)

3,0
Ik had nog nooit van August Rush gehoord. Helaas is de film niet zo sentimenteel als ik had gedacht. Ik vond het ook te gemaakt. Te cliché ook en te toevallig allemaal. Daarbij lijkt het alsof de muziek helemaal niet echt is en er gewoon is overgeplakt. Anderzijds vind ik het verhaal wel mooi maar het einde deed me niets.

Verder is de film best mooi geschoten en makkelijk uit te zitten. Het jongetje dat August speelt vond ik behoorlijk matig, net als bij zijn getokkel op de gitaar doet ie maar wat. Rhys Meyers en August spelen inderdaad de beste scène samen. Ik mis een scène met de moeder en August.
Daarnaast vind ik dat het einde nogal abrupt is. Ok, je kan de film op die manier eindigen maar ik vind dat een te eenvoudige oplossing. Erg spijtig want er had meer ingezeten denk ik.

Autopsy of Jane Doe, The (2016)

4,0
Aardige meevaller deze film. In het begin leek het een saaie bedoening te gaan worden, maar ze weten het toch boeiend te houden. Het duo (vader en zoon) betrekt de kijker door hun gedachtegang doorheen het autopsieproces luidop te beredeneren. Een meevaller is ook het lijk dat zeker een mooie dame is en geen dikke oude vent. Uiteindelijk wordt het natuurlijk allemaal wat minder prettig om naar te kijken en komt het horroraspect steeds meer op de voorgrond.

De film bevat wel een aantal jumpscares, waarvan ik er 1 (helemaal aan het einde) echt goed vond. Ik verschoot me een bult! De rest zag ik allemaal aankomen, meestal van mijlenver. Hoe dan ook toch wel een film die origineel uit de hoek komt, ik ken niet direct een film die ik hiermee kan vergelijken.
De soundtrack vond ik ook best sterk en de film is goed in beeld gebracht.

Avengers: Infinity War (2018)

3,5
Avengers: Infinity War, de zoveelste Marvel film op rij. Toch kijk ik weliswaar bijna iedere keer, maar zelden alleen. Echte interesse heb ik niet meer in de heldenfilms en als je dan kijkt naar Black Panther merk je dat ik er na die paar maanden later al bijna niets meer van weet. Het was dan ook maar een matige film die Black Panther.

Gelukkig is deze Avengers beter. Eigenlijk was ik vrij onder de indruk van Dr. Strange, waarvan ik de film nooit heb gezien omdat die nogal saai zou zijn. Een heerlijke personage met dat getover van hem. De Gandalf van de Marvel-wereld. Verder zijn er zoveel personages dat ik er van enkele gewoon de naam niet eens weet. Kleine personages als die van Danai Gurira en Scarlett Johansson. Peter Dinklage speelt in ieder geval hier zijn grootste rol tot nu toe. Helaas was zijn gedeelte nu net het stomste van heel de film, vooral omdat het forgen van Thor's nieuwe wapen nergens op slaat. Metaal kan gesmolten worden maar Thor zijn haar vat niet eens vuur Het goede aan de film waren de Guardians die hun humor van de eerste film hadden teruggevonden. Groot was wel erg afwezig - wat hem nogal overbodig leek te maken. Dat bleek ook aan het einde waar de 'overbodige' personages sterven. Heel jammer wel, want er waren toch personages bij die een beter afscheid hadden verdiend.

Nu de cast is hier in feite fenomenaal te noemen. Dan weet je meteen dat hier een enorm budget achter steekt. De gevolgen zouden dus moeten zijn dat de film ook veel geld stopt in de special effects. Die zijn er met hopen, maar soms vond ik het te opzichtig. Too much animation.

Verder vind ik dat er teveel toevalligheden in de film zitten om de Avengers te verenigen met de Guardians, of met het volk van Wakanda. De verhaallijnen lopen zodanig verstrengeld dat het niet meer coherent aanvoelt. Het moet dan ook altijd maar grootster en bombastischer. Beetje teveel heen en weer op verschillende planeten geeft het 'van de hak op de tak springen'-gevoel. De actie is een groot pluspunt omdat die erg creatief en goed gefilmd was. Vandaar wel 3.5*.

Awakenings (1990)

4,5
Dit is nu eens echt een prachtig drama! Ik lees hier dat het ongeloofwaardig is? Het is misschien moeilijk te vatten maar dit is wel degelijk echt gebeurd. Het effect van levodopa op parkinsonpatiënten en mensen die de grote slaapziekte hebben vermindert helaas in de loop van de tijd. Ik heb ook ooit in een tijdschrift gelezen dat tango dansen zou helpen tegen Parkinson. Dat zie je ook in de film, wanneer Leonard begint te dansen heeft hij al snel minder last van de vele tics en spastische trekken en weet ik wat nog allemaal.

De Niro speelt werkelijk grandioos. Meestal vind ik hem zeker goed maar hier overtreft hij zich wel eigenlijk, hoewel het zeker niet zijn bekendste rol is. Robin Williams heb ik nog niet zo vaak zien spelen omdat ik niet zo van de comedy ben, maar hier speelt hij prima een ingetogen, medelevende dokter die naar eigen zeggen niet goed met mensen kan omgaan. Toch doet hij alles voor ze!

Deze film is ook zo menselijk. Zonder familie, vriendschap en liefde is een mens niet gelukkig. Het echte geluk zit hem gewoon in kleine dingen. Voor Leonard is dat bijvoorbeeld lezen, babbelen met mensen en een wandeling maken. Wie deze film niet kan appreciëren snapt echt de zin van het leven niet denk ik dan. Ok, het is traag maar ga ervoor zitten. Dit is een film die je best alleen kijkt en die je de tijd geeft om je mee te nemen in een prachtig maar tevens ontroerend verhaal. 4.5*