menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Alathir. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2018, februari 2018, maart 2018, april 2018, mei 2018, juni 2018, juli 2018, augustus 2018, september 2018, oktober 2018, november 2018, december 2018, januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019

The Evil Dead (1981) 1,5

Alternatieve titel: Evil Dead, gisteren om 15:52 uur

Met The Evil Dead ben ik voor het eerst in aanraking gekomen door de remake van regisseur Fede Alvarez. Het staat me nog bij dat ik dit een erg walgelijke film vond in 2013. Het regent er letterlijk bloed. Deze originele versie lijkt me meer op een amateursfilm en de film is hopeloos verouderd. Ontzettend goedkoop en het is grappig wat je allemaal kan doen met puree, bessensap en weet ik wat nog allemaal.

Ik begrijp niet dat dit zo'n hoge score krijgt. Sam Raimi is wel een fijne regisseur maar dit is gewoon een typische B-film zonder budget. Ik ben net als velen andere MM'ers geen fan van remakes, maar de versie uit 2013 is een pak beter. Ik had hier zeker meer van verwacht vermits ook de Starz serie Ash vs Evil Dead best geinig was. Niet geweldig maar wel leuker dan dit. Komisch valt er helemaal niks mee te lachen, daarvoor wordt het te serieus gebracht.

» details   » naar bericht  » reageer  

Sisters (1973) 3,0

afgelopen vrijdag om 20:20 uur

Sisters is duidelijk gebaseerd op Psycho van Hitchcock. Voor mij gingen er dus al meteen lampjes knipperen dat er een plottwist zat aan te komen. Natuurlijk maakt De Palma geen één op één remake, dus qua concept is het nog wel interessant. Ook het zwart-wit is hier niet aanwezig. Ik moet zeggen dat ik toch minder gepakt werd door de sfeer. Het was niet mysterieus genoeg zoals bij Psycho met een griezelige spanning die je steeds op het puntje van je stoel houdt.

De typische splitscreens van De Palma worden op de juiste momenten ingezet en creëren op hun manier spanning. Ik vond het begin het sterkste maar in het laatste halfuur verslapte mijn aandacht. Het einde werd me wat chaotisch al was ik ook moe. Natuurlijk lang niet de beste film van De Palma maar ook lang niet zijn slechtste. Ondertussen aanbeland aan nummer 17.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bronson (2008) 3,0

afgelopen vrijdag om 20:03 uur

Refn is voor mij een hit en miss-regisseur. Meer miss dan hit tot nu toe. Bronson is toch zijn tweede beste film wat ik tot nu toe gezien heb, maar alles wat voor Bronson komt heb ik nog niet gezien. De soundtrack is soms heerlijk, zeker die scène met It's a Sin van de Pet Shop Boys. Gruwelijk goed. De magie spat van het scherm.

Hardy is in mijn ogen wat overgewaardeerd, maar speelt hier sterk. Ook al staat ie de helft van de tijd in zijn blote leuter te knokken met cipiers. Hij roept, hij tiert en siert de film. Qua humor is het niet mijn ding. Ik lach sowieso veel minder tijdens film dan in werkelijkheid omdat de spontaniteit vaak duidelijk ontbreekt.
Ook inhoudelijk wordt er niet al teveel uitgewerkt. Het is meer een audiovisuele trip zoals we dat ondertussen wel kennen van Refn. Al is deze toegankelijker dan Valhalla Rising en Only God Forgives.

O ja, bestaat er al een drankspel per keer dat er 'cunt' gezegd wordt in de film? Wat mij betreft een aanrader als je, ik doe een gokje, een film als Trainspotting ook geweldig vindt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Angel Has Fallen (2019) 3,0

afgelopen woensdag om 21:29 uur

"War is about deception"

Inderdaad niet zo vermakelijk als de vorige twee films. Dat kon je misschien al wat verwachten met de regisseur van Shot Caller wat ook meer een drama is dan een actiefilm. Deze film heeft dus een ietwat trager tempo. Het heeft ook wel een minuut of 20 nodig om echt op gang te komen. Eenmaal dan gebeurt er iets waar ik niet goed bij kon. Erg ongeloofwaardig om plots Mike Banning te verdenken van verraad nadat hij al meerdere malen de president heeft weten te redden. Hier was ik helemaal niet mee akkoord. Gelukkig kan ik snel relativeren en gaf ik de scriptschrijver nog een kans. Het vervolg van de film was beter, ook omdat ik dit tot dan toe vreselijke plot wat door de vingers zag. Vervolgens zijn er wel sterke elementen zoals de bommen van de pa in het bos. Heerlijke scène.

Ook het einde van de film kent een leuke twist. Alleen de motieven van Wade Jennings blijven wat onduidelijk of ik moet wat gemist hebben? Het is dus een film die in feite niet gemaakt had moeten worden. Hoewel Olympus has Fallen en London has Fallen fantastische guilty pleasures zijn, vind ik dat deze daarin toch tekort schiet.

» details   » naar bericht  » reageer  

Wild (2014) 3,0

afgelopen dinsdag om 22:30 uur

Wild is een onderhoudende film maar ik mis iets. Wat dat precies is kan ik moeilijk de vinger op leggen. Ik vind het allemaal nogal braafjes. Reese Witherspoon is een fantastische actrice en ze speelt ook hier weer één van haar betere rollen. Het script is gewoon niet sterk genoeg om zolang te kunnen boeien. Er gebeurt erg weinig wat ik eigenlijk toch wat vreemd vind op een tocht van 1600 mijl. Ze is een 2 maand onderweg ongeveer en het lijkt ergens moeilijk om daar een film van slechts 100 minuten mee te maken. De rest wordt opgevuld met flashbacks waaraan je wel kan zien dat het hoofdpersonage een transformatie maakt. Het is wel iets typisch voor hikers of mensen die pelgrimstochten aanvatten dat ze hun eigen grenzen leren kennen op zowel fysiek als mentaal gebied. Deze mensen leren hier zichzelf écht kennen. Sommige mensen hebben die inzichten nodig en moeten daarvoor door deze hel gaan.

Cheryl is door een hel gegaan en de Pacific Crest Trail is voor haar een moment om eens goed te contempleren over haar leven. De weinige ontmoetingen die Cheryl heeft worden gebruikt om haar achtergrond en beweegredenen wat duidelijker te maken. Bewust of onbewust bedoeld, blijven er zaken wat onopgehelderd. Op het einde blijf ik wat achter met het gevoel: was het dat? Tja, een zesje.

» details   » naar bericht  » reageer  

What's Eating Gilbert Grape (1993) 4,0

Alternatieve titel: What's Eating Gilbert Grape?, 10 november, 13:22 uur

Dit is een film die Teejey, een oude gebruiker, erg goed vond. Helaas kan ik zijn stemmen niet meer zien maar deze film stond in zijn top 10 dat kan ik me nog herinneren. We hadden een paar gezamenlijke favorieten en dus moest ik deze ook eens bekijken. Bij deze is dat dus gebeurd.

Het is een mooie film over wat een familie is, hoe ze met elkaar omgaan, hoe ze ruzie maken, hoe ze plezier maken, hoe ze zich schamen voor elkaar, hoe het soms even moeilijk wordt en je weg wilt. Op zich heeft de film weinig erg memorabele momenten. De film vergeet je echter niet snel door de moeder en de acteerprestatie van DiCaprio. Wat een geniale rol! Als je dan Depp ziet acteren lijkt het eerder dat die nog wat uit zijn schulp moest komen. Erg sentimenteel vond ik het niet maar het is wel een prachtige film. Erg puur over alledaagse zaken in het leven. Zelfs in een plaats zoals Endora waar weinig wordt beleefd, kan je toch een mooie film maken over wat er in het leven nu echt toe doet.

» details   » naar bericht  » reageer  

Scary Stories to Tell in the Dark (2019) 4,0

Alternatieve titel: Scary Stories, 10 november, 13:08 uur

Scary Stories to Tell in the Dark is wat mij betreft één van de beste horrorfilms van dit jaar. Hoewel de hoofdrollen gespeeld worden door kinderen hoeft dat geen probleem te geven. Ze acteren zeker niet slecht. Het verhaal vond ik erg leuk bedacht. Ik hou sowieso van verhalen en deze bevat één groot verhaal en dan allemaal kleine verhaaltjes waardoor er steeds iemand sterft. De vraag is kunnen ze dit tegenhouden en vooral hoe? De uitkomst van dit verhaal houdt je tot het einde in de ban en de special effects zien er zeer goed uit. Er zitten ook momenten van drama en romance in de film. Ook is er aandacht voor de achtergrond van de belangrijkste personages en wordt er zo een sterk fundament gevormd voor de rest van de film. Øvredal bouwt verder op die basis.

Ja, het klopt dat de film op zich niet echt buiten de lijntjes kleurt maar het is een leuke wegkijker. Een mix tussen de typische haunted house films en Final Destination afgewerkt met een Goosebumps sausje. Tweede film dat ik zie van Øvredal en ook deze is erg goed. Een regisseur om in het oog te houden.

» details   » naar bericht  » reageer  

Corpse Bride (2005) 2,5

Alternatieve titel: Tim Burton's Corpse Bride, 8 november, 23:34 uur

Corpse Bride is niet meteen mijn soort film. Ik heb nog niet erg veel stop motion films gezien maar tot nu toe is er nog niet direct eentje dat mij kon bekoren. Ook deze is weer middelmatig. De muziek is nu niet bepaald geweldig. Op zich levert het wat bij aan de sfeer en geeft het de film een ietwat unieker karakter misschien maar ik had er weinig mee. Erg fijn om in deze film te aanhoren was de stem van Christopher Lee. Man, wat een geweldige stem en hoe passend bij zijn personage. Coraline heb ik nog steeds niet gezien maar zou wel eens mijn volgende stop motion kunnen worden om te kijken.

Het verhaal van Corpse Bride valt op zich wel mee maar het lijkt me leuker voor jonge tieners bijvoorbeeld. Burton weet wel verhalen te scheppen die origineel zijn en daarom ga ik me nog wel verder verdiepen in zijn oeuvre. Al denk ik dat Big Fish wel eens zijn beste gaat blijven.

» details   » naar bericht  » reageer  

They Live (1988) 3,5

Alternatieve titel: John Nada: De Hel Breekt Los, 8 november, 20:01 uur

Een film van Carpenter is meestal origineel. Zo ook deze They Live die mij op verscheidene momenten goed vermaakt heeft. They Live is een film die moeilijk onder 1 noemer te plaatsen valt. Zo zijn er sci-fi elementen zoals het teleporteren, maar ook voor mensen die van een beetje actie houden lijkt me dit een fijn filmpje. Voornamelijk het gevecht tussen de twee voornaamste acteurs van de film is er eentje om van te genieten. Steeds opnieuw slaan ze elkaar verrot en geen van de twee weigert op te geven. Heerlijk om te zien! En dat om gewoon een bril op te zetten. Van doorzettingsvermogen en koppigheid gesproken.

Het is niet Carpenters’ beste film maar dat is dan ook wel moeilijk met parels als Halloween, The Fog en The Thing op je naam. Zeker wel eens interessant om te zien.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Beguiled (2017) 3,0

6 november, 17:59 uur

The Beguiled is een film met een bekende cast. Nicole Kidman en Collin Farrell zijn al lang gevestigde namen. Kristen Dunst is ook geen onbekende en Elle Fanning haar grootste fan ben ik niet maar ik dacht misschien kan dat na deze film veranderen. Ook hier speelt ze weer een beetje een hatelijk rolletje.

Het origineel heb ik nog niet gezien maar ik kan me voorstellen dat de sfeer daar wel wat anders zal zijn. Coppolla weet in deze film toch een vrij unieke sfeer op te wekken. Je snapt na een tijd dat dit op een bepaalde manier uit de hand gaat lopen. Er is steeds dreiging van buitenaf door de oorlog, maar de spanningen binnenshuis zijn er eveneens. Verder voelt het inderdaad wat aan als theater doordat het een kostuumdrama is dat zich grotendeels afspeelt in één huis.

De film begon best aardig maar in het midden zwakt het wel een beetje af. Naar het einde toe wordt het dan weer wat interessanter vermits er na veel opbouw vanalles begint te gebeuren. Geen slechte film dus van Coppolla al zou ik niet kunnen zeggen of het origineel beter is.

» details   » naar bericht  » reageer  

Stand by Me (1986) 2,5

4 november, 21:51 uur

In mijn ogen is Stand By Me ook wel wat overgewaardeerd. De vriendenkring zit vol met stereotypes. De soundtrack is top maar dat en een paar puike scènes is het enige wat echt goed is aan deze film. Voor de rest is het een roadmovie waarin vrij weinig gebeurd. Waarom zou je zelfs je leven wagen op de sporen voor een lijk op te sporen?

Natuurlijk valt de boodschap over vriendschap wel in de smaak. Heeft er iemand betere vrienden gehad dan op zijn 12e? In mijn geval vind ik het moeilijk. Je schept een ander soort vriendschap naarmate je ouder wordt, maar of mijn vrienden van toen beter waren als die van nu, ik weet het niet. Je leert ook pas echt je vrienden kennen als je wat langer tijd met elkaar doorbrengt. Voor een aantal uur ga je je nog niet aan elkaar irriteren of zetten sommigen misschien zelfs een masker op, maar dat kan je niet blijven volhouden.

De muziek is leuk en geeft ongetwijfeld status aan Stand By Me. Voor de rest vind ik het, buiten de treinscène en het 'eindgevecht' een nogal doorsnee coming-of-age.

» details   » naar bericht  » reageer  

American Woman (2018) 3,0

4 november, 21:38 uur

American Woman is een film die me ietwat heeft teleurgesteld. De trailer vond ik erg sterk binnenkomen en het leek me een heel krachtige performance van Sienna Miller. Dat blijkt ook wel uit de film want Sienna Miller toont hier duidelijk dat ze een ondergewaardeerde actrice is in Hollywood. Het minpunt van de film ligt dan ook niet aan haar. Dat ligt hem vooral in de overgangen. Er gaat vaak tijd over zonder dat je het vaak beseft. Je ziet het volgens mij enkel aan de jongen die opgroeit.

De titel American Woman is niet meteen erg aantrekkelijk. Dat zie je ook aan het aantal kijkers dat deze film trekt. Ook al spreekt iedereen tegenwoordig over Joaquin Phoenix, Sienna Miller kan er hier ook wat van. Wat de geloofwaardigheid misschien doet inboeten is het grote aantal tegenslagen dat ze te verwerken krijgt. Nu goed, het kan allemaal voorvallen maar zoveel miserie... Enigste wat ontbrak is dat ze nog ernstig ziek zou worden bijvoorbeeld.

Jake Scott maakt hier een oerdegelijk drama en zo zie je maar dat je geen enorm budget nodig hebt voor een film zoals papa Scott. Het kan gerust zonder. Nu waren mijn verwachtingen best hoog gespannen (dit komt niet vaak voor) en sloeg het een beetje tegen. American Woman is geen feelgood-film. Het toont de tegenslagen in het leven, maar inspireert ook wel om nooit op te geven. Zelfs een mooie vrouw als Sienna Miller, kent in de film dan toch, zware tegenslagen. Het is zoals Stinissen zegt hoeveel shit kan een mens verdragen. Ondanks dat ik wat op mijn honger bleef zitten van mij ook 3*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Kursk (2018) 4,0

Alternatieve titel: The Command, 3 november, 14:21 uur

Blijkbaar vergeten op te stemmen zie ik nu. Kursk zit al wat verder in mijn geheugen maar ik herinner me wel dat er spanning in zat. Leuk is ook de dialoog tussen de Russen en de Britse marine om de crew te redden. Toen deze ramp zich in realiteit voltrok was ik nog te jong om dit echt te volgen. Ik kende het verhaal dan ook niet en had er in feite nog niet echt iets over opgevangen moet ik bekennen. Het wordt niet te dik aangezet vind ik en het einde is wat de film verdiend.

» details   » naar bericht  » reageer  

Halloween (2018) 3,5

2 november, 10:54 uur

Eigenlijk een aardige reboot van de franchise. Ik heb nu alle delen gezien buiten die van Rob Zombie. En hoewel deze film niet zo goed is als het origineel vind ik het wel de 4e beste film van de reeks denk ik. Halloween 1, misschien net nummer 2 en 4 zijn in mijn herinnering beter. Deze recente Halloween doet veel goed zoals de schrikmomenten. Ik ben nergens geschrokken maar ik vond wel dat ze goed hun best deden. Ze komen niet te snel en zijn goed begeleid van geluid.
Jamie Lee Curtis komt voor de zoveelste keer terug (ondanks dat ze stierf in Resurrection?). Zij heeft zich al die jaren voorbereid om Michael te vermoorden. Daarmee belanden we bij het zwakste van de film. De domme keuzes die zij maakt wanneer Michael bij haar huis is aangekomen, amai. Heb je daar 40 jaar lang voor getraind? Al bij al komt het goed en wordt Michael opnieuw in brand gestoken. Ik zou denken dat het nu wel eens echt gedaan is met hem.

Maar ik ben blij dat we weer 2 nieuwe films gaan krijgen. Het is een icoon en deze regisseur heeft het voordeel van de twijfel zeker verdiend. Dit leunde sinds film 4 het meest aan bij het origineel, wat natuurlijk de beste film blijft.

» details   » naar bericht  » reageer  

Halloween: Resurrection (2002) 2,5

2 november, 09:19 uur

De Halloween-franchise neemt met deze film een beetje een nieuwe wending. Het wordt bijna een found footage en op zich zie ik dat wel graag omdat je evenveel ziet als de mensen in de film. Bij momenten maakt dat dus de spanning completer. Nu is het verder een vrij amateuristisch werk dat nergens bijzonder uit de hoek weet te komen. De enige die de hoeken goed gebruikt om uit tevoorschijn te komen is Michael Myers zelf.

Jamie Lee Curtis is hier ook even van de partij. Het is bijna een cameo en achteraf gezien nogal belabberd uitgevoerd. De overgang naar de rest van de film is nogal vreemd. Verder kent deze film wel een paar knappe meiden zoals je dat bij dit type horrorfilm wel kan verwachten. Nergens hoogstaand dus maar kijkt snel weg en zal ook snel vergeten zijn.

» details   » naar bericht  » reageer  

T2 Trainspotting (2017) 3,0

Alternatieve titel: Trainspotting 2, 2 november, 09:14 uur

Trainspotting is ondertussen uitgegroeid tot een ware klassieker. Het is zeker een film met een unieke stijl en de personages zijn vrij iconisch. Spud, Franco, Mark en Simon. De geinige smile op Mark zijn gezicht. De domme uitdrukking van Spud is legendarisch. En de bijna karikaturale Franco is zijn lines duidelijk nog niet vergeten van 20 jaar geleden.

Voor een vervolg is het best geinig en voegt het in feite nog wel iets toe aan het open einde van het origineel. Deze film kon ik ook beter verteren, maar kent minder iconische scènes dan het origineel. Er komt in dit vervolg minder drugs en trippen aan te pas. Het is ook allemaal wat minder marginaal dan in de originele versie. Misschien voor velen een minpunt omdat dit toch gedeeltelijk eigenheid aan de film geeft, maar voor mij makkelijker behapbaar.

Het plot is niet erg ver gezocht. Mark Renton keert na 20 jaar terug en geeft zijn oude vrienden een bezoekje. Die zijn niet allemaal even blij met zijn terugkomst en vooral Franco (Carlyle) wilt hem kapot maken. Hiervoor ontsnapt hij eerst uit de gevangenis door zich te laten verwonden. In het ziekenhuis ziet hij zijn kans schoon wanneer de agent het nalaat om hem te handboeien.
In feite de zwakste scène van de film die wel het verdere verloop ervan weet te bepalen.
De sterkste scène van de film is misschien de scène die zich wederom in een wc afspeelt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Fast & Furious Presents: Hobbs and Shaw (2019) 3,5

Alternatieve titel: Hobbs and Shaw, 30 oktober, 19:52 uur

Langs de ene kant staat er F&F in de titel omdat het een spin-off is van twee personages die in de voorgaande delen stilaan meer rol zijn beginnen vervullen. Natuurlijk willen de producenten er extra geld mee winnen en zal dat ook hebben meegespeeld. Ten slotte gaat het ook hier nog steeds over het belangrijkste voor het F&F-universum: familie. Nog een reden waarom dit wel tot deze reeks mag behoren in mijn opinie.

We weten ondertussen ook dat sinds deel 5-6 de verschuiving van streetraces/achtervolgingen naar meer actie heeft plaatsgevonden in de F&F reeks. Voor mensen die zich daarover nog uitlaten, die lopen toch een aantal jaren achter. Persoonlijk vind ik deze verschuiving ook niet zo erg. Er zit nog steeds wel een achtervolging of twee in elk nieuw deel van de reeks. Dat de actie in deze ook weer wat minder bombastisch is in vergelijking met deel 8 komt de film alleen maar ten goede.

Het verhaal is prima voor dit soort film. Simpel maar doeltreffend om je twee uur mee te vermaken.
Dat Vin Diesel er niet bij is stoorde me ook helemaal niet. Nu goed, Kevin Hart zie ik ook liever niet, maar door zijn beperkte screentime komt hij er mee weg. Prima film voor wanneer je 's avonds lekker wilt onderuitzakken in je zetel.

» details   » naar bericht  » reageer  

Trial by Fire (2018) 4,5

29 oktober, 17:32 uur

Trial by Fire is een zeer sterk werk weer van Edward Zwick. Waarom deze film niet meer aandacht krijgt is me een raadsel want het is voor mij misschien wel het hoogtepunt van de afgelopen maanden qua recente films. Hoewel het best moeilijk is om van criminelen de menselijke kant te tonen, slaagt Zwick daar erg goed in. Natuurlijk als er mogelijks onrecht mee gepaard gaat is het een andere zaak, maar in deze film wijst alles in de richting van Todd Willingham.

De film heeft zeker momenten waar je de krop in je keel van krijgt en eens even moet slikken. Een dikke pluim ook voor Jack 'O Connell die mijn inziens wat meer naar de achtergrond was verdwenen na Unbroken en een paar eerdere films. Ik zie wel dat ik een aantal films van hem heb overgeslagen. Laura Dern speelt hier ook wel goed. Toen ik Wild At Heart zag vond ik haar helemaal niet leuk, maar ondertussen heb ik haar leren appreciëren.

Een absolute aanrader! 4.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

La Cité des Enfants Perdus (1995) 0,5

Alternatieve titel: The City of Lost Children, 28 oktober, 22:02 uur

Hier kon ik helemaal niets mee eigenlijk. Jeunet is sowieso al niet mijn lievelingsregisseur maar zo'n zwakke film heb ik zelfs van hem nog niet gezien. Nu dus wel. Een zootje lelijk uitschot bij elkaar lijkt het wel. Nogal absurd allemaal voorgesteld en weer zo'n lelijke filter zoals gewoonlijk bij Jeunet. Hier zijn ongetwijfeld liefhebbers maar ondanks dat fantasy een erg geliefd genre is voor mij - deel ik Jeunet zijn fantasieën niet helaas. Slecht verteld en gewoon een vreemde film met zeer rare personages. Typisch gevalletje van love or hate film.

» details   » naar bericht  » reageer  

Nuestro Tiempo (2018) 3,0

Alternatieve titel: Our Time, 28 oktober, 21:54 uur

Nuestro Tiempo is een film over de liefde maar geen typische romcom natuurlijk. Liefde is één van de meest complexe thema's om te behandelen omdat het voor iedereen anders is en dat maakt deze film ook zo moeilijk te bevatten.

In Nuestro Tiempo zien we de regisseur zelf de hoofdrol spelen met zijn vrouw. Dat maakt het wel tamelijk persoonlijk, ook al kruipen ze in de huid van filmische personages, ze zullen hun eigen ervaringen zeker gebruikt hebben. De personages zijn niet bepaald gewoon in hun gedrag. Daarom komen ze inderdaad wat onsympathiek over. Dat bevordert de inleving hoe dan ook helemaal niet verder.

Een plotgedreven film is dit niet echt. Eerder gevoelscinema vol met poëtische bewoordingen en stilistische shots. Knap hoe er camera's gemonteerd worden op de meest onmogelijke plekken. Enkele scènes zijn zeer zeker de moeite (zeker het concert) waard en de film heeft een bepaalde sfeer. De film is moeilijk te bevatten en als je je er echt in wilt verdiepen dan is dit een film die absoluut de moeite waard is. Dit is mijn eerste film van Reygadas en ergens ben ik wel onder de indruk. Hij is geen gewone filmmaker en dat siert hem. Deze film was nogal ongrijpbaar, zelfs na drie uur kan ik me amper een goed idee vormen met wat hij met Nuestro Tiempo juist wil duidelijk maken.

» details   » naar bericht  » reageer  

Ender's Game (2013) 3,5

26 oktober, 21:39 uur

Eindelijk nog eens een science fiction waar de hoofdrol is weggelegd voor een persoon met superkrachten. Nee, de superkracht zit hem hier in de vaardigheden van een jongen. Ender Wiggin is zijn naam. Dankzij het strategisch denkvermogen en de tact waarmee hij situaties kan ombuigen in zijn voordeel, weet hij bepaalde mensen voor zich te winnen alsook vijanden te maken.

Ender's Game onderscheidt zich ook van andere sci-fi films door er animaties in te brengen van een mind game. Dat vond ik knap gedaan. Soms moet je out-of-the-box denken en dat is wat Ender probeert te doen. Hij offert zaken op die van minder belang zijn als dat hem uiteindelijk de overwinning oplevert. Hier en daar gaat het wat stroef in de overgang, maar verder heb ik me hier mee geamuseerd. Het einde had ik wat zien aankomen maar zeker wist ik het niet. Op zich een beetje een open einde dat ruimte laat voor een tweede deel. Al lijkt die er niet snel te gaan komen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Fractured (2019) 3,5

24 oktober, 17:00 uur

Fractured. Een film die me hard aan The Machinist doet denken wat een andere film is van de regisseur van Fractured, nl. Brad Anderson. In Fractured herhaalt Anderson dus een beetje zijn magnum opus. De manier waarop en de setting zijn wel beduidend anders. Deze keer is het niet Christian Bale die een onderscheidt moet maken tussen realiteit en illusie maar is het Sam Worthington die met zijn bikkelharde kop tegen het canvas duikt. Dat valt nogal letterlijk te nemen.

Je merkt dat Worthington toch de mindere acteur is als je zijn spel vergelijkt met Bale. Hij kan wel een actiefilm dragen maar voor emoties is zijn blik veel te koel. Velen vinden deze film voorspelbaar las ik. Dat vind ik onterecht want Anderson speelt heel goed met twists waardoor ik bleef gissen wat de uitkomst ging zijn. De schrijver van dit verhaal lijkt het zelf niet goed te weten want op het laatst verandert het nog eens allemaal. De twist teveel? Misschien. Ik vermoed het wel eerlijk gezegd. Voor mij althans was die laatste twist niet nodig. Die wordt naar mijn mening ook iets te snel afgehaspeld en dan nog die suggestieve, interpretatieve blik van Worthington op het einde. Die laatste paar minuten waren een beetje téveel van het goede, laat ik het daarop houden. Ruime 3.5* toch. Had een 4 uitgedeeld zonder die laatste twist.

» details   » naar bericht  » reageer  

Avengers: Endgame (2019) 1,5

22 oktober, 17:13 uur

Avengers: Endgame, het sluitstuk van de reeks. Helaas vind ik dit een halve remake van Infinity War. Weer die Infinity Stones zoeken, weer tegen Thanos vechten, ... Om er dan nog eens een film van 3 uur van te maken met dat verhaal. Sorry, maar dan ben je de geldkoe volgens mij weer eens aan het melken.

Er zijn wel een aantal grappige momenten, zelfs ietwat droevige momenten. Maar al bij al te weinig en de grote veldslag die we zoals gewoonlijk op het eind kunnen verwachten, is net als bij Game of Thrones (dat toen ook uitkwam) een teleurstelling.

Het probeert op het einde nog mooi af te sluiten, maar wat mij betreft niet erg noodzakelijk. Na 2u30 had ik het wel gezien eigenlijk. De meeste films van Marvel zijn entertainend en vermakelijk, maar hier heb ik me zelfs regelmatig verveeld.

» details   » naar bericht  » reageer  

High-Rise (2015) 2,0

20 oktober, 14:53 uur

Een warrige film. Dit boek van Ballard zou onverfilmbaar zijn. Ik ben nu bezig in het boek, maar of het me echt gaat liggen weet ik niet. Ik zie wel potentieel in de film. De soundtrack en cinematografie zijn eigenlijk best van een hoog niveau. Toch verliest Wheatley mij als kijker ergens in de helft van de film al.

Wheatley kan er wel wat van maar tot nu toe is hij niet direct my cup of tea. Free Fire vond ik een slap aftreksel van Reservoir Dogs. Kill List was wel een aardige horror, al zijn cult/sektefilms ook niet echt mijn favorieten binnen het genre. In High-Rise zie je wel een tamelijk strakke regie met een aantal sterke scènes. Maar het verhaal is simpelweg niet te volgen. Misschien dat de chaotische vertelstijl wel strookt met de chaos in het appartementsgebouw. Voorlopig 2* maar misschien krijgt deze ooit nog eens een kans. Meestal blijf ik bij een eerste mening maar deze heeft potentieel om die toch te wijzigen bij een herziening.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Lion King (2019) 2,5

19 oktober, 15:27 uur

Favreau slaat hier de plank toch een beetje mis tegen de muur. Jungle Book vond ik toch een stuk beter. Het is voor mij lang geleden dat ik de animatiefilm heb gezien maar een aantal zaken vielen mij wel op en eerder in de negatieve zin.

Hoe impressionant en angstaanjagend Scar er in de animatiefilm eruit zag, hoe lelijk, oud en fragiel hij er in deze film uitziet. Zware tegenvaller wat mij betreft.

Hetzelfde geldt voor Pumba. Lijkt er in de verste verte niet op. Het is een wrattenzwijn maar ze konden toch wel iets dichter bij het origineel blijven.

Ook de rol van Rafiki is in deze film zwaar onderbelicht. Volgens mij wordt zijn naam niet eens vernoemd.

De soundtrack is ook minder magisch dan in de animatie. De vreugde is wat weg die bij de liedjes hoort.

Ik heb me niet verveeld en de film is een stuk beter dan de live action van Aladdin, maar deze film had niet gemaakt moeten worden.

» details   » naar bericht  » reageer  

Pet Sematary (2019) 3,5

19 oktober, 12:24 uur

Pet Sematary vond ik een vermakelijke Kingverfilming. Het origineel heb ik niet gezien maar dat ga ik ongetwijfeld wel eens doen, want dit lag me wel. Ik vind Jason Clarke wel een prima acteur voor horrorfilms. In Winchester was ie ook best goed. Ik weet niet wat het is maar misschien komt hij met zijn gezicht daar beter tot zijn recht. De film kent de nodige dosis drama en horror zonder dat het van beide teveel wordt. Op een bepaald moment is het ook wat mysterieus. Mooie cinematografie, de film voelt nergens goedkoop aan. Het einde is dan ook nog eens gedurfd, al weet ik dus niet of dat in het origineel ook zo was. Het ging plots wel iets te snel vond ik. Op basis van mijn kijkervaring vind ik een 3.5* wel op zijn plaats.

» details   » naar bericht  » reageer  

Murder on the Orient Express (2017) 2,0

17 oktober, 19:29 uur

Murder on the Orient Express is voor mij een film die niet helemaal geslaagd aanvoelt. Qua cinematografie worden er soms prachtige plaatjes geschoten. Het grootste gebrek is een goed script, maar ook de tijd waaraan aandacht wordt besteed is belangrijk in dit verhaal. Er wordt veel van de hak op de tak gesprongen tijdens de ondervragingen door Poirot. Na een tijd wordt het een warboel van jewelste en Poirot ziet er de ene aanwijzing na de andere in zonder dat er enige verklaring voor wordt gegeven in de film. Het gaat dus allemaal veel te snel terwijl dat eerste stuk in Israel me absoluut niet belangrijk lijkt. Ook het einde is wat onnodig. Een film als deze staat of valt met het verhaal en dat is hier warrig gebracht.

2*

» details   » naar bericht  » reageer  

Creep 2 (2017) 3,0

16 oktober, 18:10 uur

Misschien wel iets beter dan deel 1. Het tweede deel pakt het iets anders aan, waardoor de film ook wel wat origineler uit de hoek komt. Natuurlijk kun je het vergelijken met deel 1 qua sfeer en aanpak, maar qua plot is deze misschien voor interpretatie vatbaar. Ik zeg misschien al is het einde voor mij als volgt: Het deel op de tram speelt zich na de film af en niet ervoor zoals ik ergens gelezen heb. Het zou kunnen dat hij zijn messteken in scène heeft gezet. Bij haar zou ik denken van niet, want de manier waarop zij uit de put of het graf kwam was van een gewond iemand. Op de tram zie je op het einde in haar ogen een blik van herkenning. Het ziet er dus naar uit dat Duplass de slag met de schop tegen zijn hoofd heeft overleefd.

Voor een low-budgetfilmpje kan het er zeker mee door. Nu moet je zelf maar uitmaken of je deze film ziet of niet. Een meesterwerk ga je er niet in vinden maar het is naar mijn aanvoelen wel speciaal genoeg om eens te kijken.

» details   » naar bericht  » reageer  

Creep (2014) 2,5

Alternatieve titel: Peachfuzz, 15 oktober, 17:27 uur

Redelijke found-footage. Het is een beetje speciaal maar het einde leidt wel tot een wtf-momentje. Mark Duplass speelt zijn rol goed, maar soms wordt het wat saai. Gelukkig duurt het allemaal niet te lang. Toch is 1u20 lang genoeg voor wat deze film te bieden heeft.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Shining (1980) 1,5

12 oktober, 21:34 uur

De drie grootheden in hun vakgebied samengebracht. Voor wie niet weet op wie ik doel: Stephen King, Stanley Kubrick en Jack Nicholson. Die grootheid voel ik echter nergens in deze The Shining. Het boek heb ik nooit gelezen en nu ik de film gezien heb, denk ik ook niet dat ik daar het geduld voor zou kunnen opbrengen (tenzij het zodanig verschilt van de film).

The Shining kent een zeer langdradige aanloop. Het loopt erg stroef en het lukt Kubrick niet om de aandacht vast te houden. Het eerste anderhalf uur wordt tegenwoordig verteld op minder dan een halfuur. Ik kan me niet voorstellen dat dit deel bij een herziening beter wordt. Jack Nicholson zijn personage kent best een voorspelbare evolutie. Vanaf de eerste minuut dat hij in beeld komt, merk je al dat er iets mee scheelt. De evolutie die zijn personage doormaakt is dus eerder klein. Dat Kubrick daar zolang voor nodig heeft, begrijp ik niet. Het maakt dan ook dat het enorm saai wordt. Je merkt ook dat hij dit soort film niet in de vingers heeft. Nu moet ik wel toegeven dat films over getormenteerde zielen mij meestal minder liggen. Het hoefde niet vanzelfsprekend te zijn dat dit ook bij The Shining het geval is, maar het blijkt dus toch geen uitzondering te zijn.

Op het einde komt er dan nog zo'n Psycho-achtige tune (al is die beduidend minder goed) aan op momenten die amper spannend zijn. Dit laatste halfuur mag dan wel het beste zijn wat de film te bieden heeft, het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om hier te geraken. Jack Nicholson acteert niet geweldig, hij overdrijft meermaals. Net zoals Sherry Duvall die in de meeste horrorfilms als eerste zou sterven. Ook Danny Lloyd acteert zwak, om van die Redrum stem nog maar te zwijgen. Misschien was de korte versie iets draaglijker geweest, maar voor de lange versie geef ik 1.5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

In the Tall Grass (2019) 1,0

11 oktober, 21:07 uur

Erg matige horrorflick. Er wordt wel geprobeerd om het wat interessant te houden door er geen alledaags slashertje van te maken maar dat lukt geen enkel moment. Dat hele timeloop-gedoe maakt het zeker niet beter. Er wordt vanalles bijgehaald maar de makers werken eigenlijk niks deftig uit.

Ik vond ook het verschil in acting opvallend. Patrick Wilson is een bekende horroracteur en als je hem dan ziet samenspelen met deze C-rangs acteurs, dan begrijp ik niet wat hij in deze film doet. De regisseur heeft natuurlijk Cube op zijn naam maar of hij dat niveau ooit nog zal halen, betwijfel ik ten stelligste.

Na een kwartier had ik het al gezien eigenlijk. Hoog gras blijft hoog gras en dat uitzicht verveelt elke minuut een beetje meer.

» details   » naar bericht  » reageer  

Rocketman (2019) 3,5

9 oktober, 21:26 uur

Ik ben niet meteen een fan van Elton John, maar na Eddie The Eagle trok de regisseur Dexter Fletcher me over de streep om toch een kijkje te wagen. Filmisch gezien is Rocketman best sterk. Ik vind het overdreven dat dit als musical wordt beschouwd. Het is beduidend meer dan gewoon wat zingen en wat show. Het is uiteraard wel een deel van de film, wat had je anders verwacht? Een film over Elton John zonder muziek?

Qua opbouw lijkt het vrij vergelijkbaar met Bohemian Rhapsody, dat qua regie hier eigenlijk niet aan kan tippen. De muziek van Queen ligt me echter wel meer dan die van Elton John. Met uitzondering van een aantal hits vind ik Elton John's muziek niet zo bijzonder. Dan is het ook moeilijk om eender welke film te maken over Elton John en mij de volle 5* te doen geven.

Qua verhaal hebben we dit allemaal natuurlijk al wel een beetje eerder gezien. Druggebruik, drankgebruik, koopverslaving, moeilijke jeugd, introvertheid, eenzaamheid, homoseksualiteit en ga zo maar door... zijn allemaal maatschappelijk relevante thema's. Misschien is het wel wat veel van het goede in deze film. Of er echt op iets specifieks had moeten gefocust worden, weet ik niet. Het blijft ten slotte een biografische film. Taron Egerton doet het erg goed. Soms had ik echt het gevoel dat ik de echte Elton John zag. Soms leek hij er dan weer helemaal niet op. 3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Ballad of Buster Scruggs (2018) 2,0

9 oktober, 21:11 uur

Zeer onevenwichtige film doordat The Ballad of Buster Scruggs wordt opgedeeld in zes korte verhalen. Het eerste kortverhaal is mijn inziens meteen het beste. Ook het tweede is wel een leuke. De derde zorgt ervoor dat je gemakkelijk iets anders kunt doen. De goudzoeker is redelijk en ook het vijfde kortverhaal is redelijk. De afsluiter was niet om aan te zien.

Gezien het zwakke en lange derde kortverhaal ben ik geneigd om hiervoor 2* uit te delen. De eerste twee verdienen zeker meer met 4* en 3.5*. Kortverhaal 3 en 6 zijn niet om aan te zien dus 1*. De rest 2.5*.
Het is wat mij betreft geen film die je gezien moet hebben.

» details   » naar bericht  » reageer  

Marie Krøyer (2012) 4,0

Alternatieve titel: The Passion of Marie, 9 oktober, 21:10 uur

Altijd interessant om een film te zien over een persoon waar je nog nooit van gehoord hebt. Ik heb zelf ook helemaal niets met kunst, maar vermits ik ondertussen al vrij veel gezien heb van Bille August, wou ik deze ook eens bekijken. Het is zeker niet zijn beste film dat kan ik al meteen vertellen. Het is een soort van driehoeksverhouding. Zeker de relatie tussen Sören en Marie is nogal bijzonder. Speciale man, vast subliem in zijn vakgebied maar qua chemie met Marie was ik nergens echt overtuigd. Birgitte Hjort ørensen heb ik al eerder zien spelen, maar ze maakt op mij altijd een koele indruk. Ze heeft weinig mimiek en expressie in haar gezicht. Niettemin is ze niet onprettig om naar te kijken. Ze kan een film dragen zonder meer.

De film breekt eigenlijk pas echt los op het einde waarbij Vibeke de dochter van Marie en Soren voor een hartverscheurende keuze wordt gesteld. Ik voelde deze loodzware vraag gewoon door het televisiescherm in mijn lichaam dringen. Ik voelde alles zwaar worden. Nooit eerder heb ik dit meegemaakt bij een film. Zo een prangende vraag waarbij welke keuze gemaakt wordt, er altijd verloren wordt. Door het einde verhoog ik met een vol punt. 4*

» details   » naar bericht  » reageer  

Joker (2019) 3,0

7 oktober, 18:17 uur

Joker. Niet direct een film waar ik hoge ogen op gooide vooraf aangezien de film vergeleken wordt met Taxi Driver. Als ik me niet vergis, kwam ik daar uit bij een 3.5*. Ik dacht dus van ok, dit zal waarschijnlijk wel een degelijke film worden maar we zullen zien of het ook echt richting meesterwerk gaat. Echt verwachtingen had ik niet, zelfs niet na de waarderingen en de hele hype die er lijkt rond te hangen. Ik blijf daar inmiddels nogal koel onder. Er zijn ook een heel aantal klassiekers die mij lang niet zo kunnen bekoren zoals de massa die wel 4 tot 5* geeft.

Back to Joker. Een deprimerend eerste uur, maar vooral met veel herhalingen van zetten. Gewoon iets anders neergezet en in andere situaties. Het uitgespuwd worden door de maatschappij. De sociale zorg wordt stopgezet, hij verliest zijn baan, hij wordt in mekaar geslagen en ga maar door. Tot hij niet meer aan zijn pillen geraakt. Hij heeft zich niet langer in de hand en de stoppen slaan door. Ik denk dat de farma-industrie wel blij is met deze film. Een mooie marketingstunt: vergeet je pillen niet te nemen! Voor wie de Joker niet moest kennen, verwacht je misschien eerder een grappige film met zo een naam. De komedie is echter ver te zoeken, buiten dan 1 heerlijk moment met Gary de dwerg die niet aan het slot geraakt

Pluspunten zijn de acting van Phoenix, die altijd wel in specialere films meespeelt, maar hier zijn stempel moest en zou op drukken. Hij heeft er ongetwijfeld veel voor over gehad, dat zie je alleen al aan zijn fysiek. Bijna Christian Bale in The Machinist... Bijna. De soundtrack is ook erg goed. Soms al eens een mindere overgang.

Naar het einde toe komt er toch wat schot in het verhaal. Dat kan je letterlijk en figuurlijk opvatten, zoals je wilt. Ik heb me nergens verveeld maar ik miste wel ergens wat diepgang. Maar dat is uiteraard meer een gevoel van mij dan een feit dat vaststaat. 3*

» details   » naar bericht  » reageer  

Big Fish (2003) 4,5

3 oktober, 18:35 uur

Geweldige film deze Big Fish. Om eerlijk te zijn heb ik nog niet echt veel gezien van Burton. Nochtans hou ik van fantasy, dus dat is dan een beetje vreemd voor iemand als ik dan. Na Beetlejuice die ik niet echt kon smaken heb ik hem al een hele tijd aan de zijkant doen wachten. Tot nu dus. En het heeft gesmaakt zoals een kebab (met groentjes uiteraard) op een uitgaansavond. Ik hou van verhalen en laat Big Fish nu geweldige verhalen vertellen. Als er een film is die er wat van weg heeft dan is het A Monster Calls, maar die eindigt toch iets emotioneler nog als deze. Niet tegenstaande is dit ook een mooi levensverhaal. De werkelijkheid is meestal saai maar het is de manier waarop men iets verteld aan iemand dat het tot een succes of een mislukking maakt.

De acteurs zijn zeer goed. McGreggor vind ik sowieso wel een plezante pé. Dat lachje ook constant in deze film. Ook de rest zijn goed. De jonge en oudere versie van zijn vrouw vind ik wel sterk gecast. Bovendien is het een prachtig verhaal over de band tussen vader en zoon. Wellicht is dit Burton zijn beste film, het wordt in ieder geval lastig te overtreffen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Godzilla: King of the Monsters (2019) 1,0

Alternatieve titel: Godzilla II: King of the Monsters, 2 oktober, 20:46 uur

Erg zwak. Het verhaal wist me nergens te grijpen. Dan houdt het snel op. Het is nogal verwarrend gebracht. De personages hebben nul diepgang.

Het is een wezenlijk verschil met Godzilla uit 2014, die ik best entertainend vond. Hier zat ik nergens in de film. Ik heb na 50 minuten geen zin om nog verder te kijken en dat gevoel had ik al na 10 minuten. Qua acting is het nogal middelmatig en het ziet er visueel niet zo denderend uit. Van de regisseur had ik wel iets beter verwacht. Veruit zijn zwakste film tot nu toe.

» details   » naar bericht  » reageer