menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Alathir. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2018, februari 2018, maart 2018, april 2018, mei 2018, juni 2018, juli 2018, augustus 2018, september 2018, oktober 2018, november 2018, december 2018, januari 2019

RoboCop (1987) 3,0

gisteren om 21:19 uur

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet zo erg veel van Verhoeven heb gezien. Misschien 2-3 filmpjes, maar meer niet. Bij RoboCop weet je al aan de titel wat je ongeveer kan verwachten en dat krijg je dan ook min of meer. Een wat lompe actiefilm met een hoog bloedgehalte en een aangenaam tempo. Verder krijgt de kijker ook hier al zowat het ethische vraagstuk van robots voor de kiezen. Bedachtzaam als ik ben, moet ik vaststellen dat RoboCop zijn tijd heel ver vooruit is want als we als mensheid al een toekomst hebben, zullen robotagenten er vast ook deel van uitmaken. Maar zijn ze wel in staat om de mens te vervangen en kunnen ze optreden of zich gedragen als een mens dat zou doen?

De acteurs waren me niet erg bekend, met uitzondering van Nancy Allen die ik reeds in een aantal Brian De Palma films zag meespelen. Het lijkt allemaal wat cheesy geacteerd maar misschien is dat gewoon het tijdperk van de eighties.

» details   » naar bericht  » reageer  

Ghost Town (2008) 3,0

6 januari, 12:09 uur

Prima film. Niet echt geweldig grappig, maar moest 1x behoorlijk hard lachen en vaak glimlachen. Qua komedie is het dus best geslaagd. De ontwikkeling van het personage dat Ricky Gervais speelt is wat minder geloofwaardig. Het einde is namelijk hartverwarmend wat je aan het begin niet zou verwachten. Zo zie je dus maar dat de grootste klootzakken ook ergens diep vanbinnen toch een bepaalde goedheid met zich meedragen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bad Times at the El Royale (2018) 3,5

5 januari, 10:38 uur

Drew Goddard... Dat zei me eerlijk gezegd niets toen ik las wie de regisseur was van deze film. Toen ik zag dat hij The Cabin in the Woods geregisseerd had, was ik meteen overtuigd. Echt een geweldig horrorfilmpje dat gore niet schuwt. Met Bad Times at the El Royale lijkt hij Tarantino te willen "coveren". Het is een beetje een mix tussen Reservoir Dogs en The Hateful Eight. Die heerlijke muziek bij deze film is ontzettend genieten geblazen. Helaas weet de film niet genoeg sfeer te creëren doordat een aantal scènes dodelijk lang duren.

Bridges is zijn grumpy, mompelende zelf zoals we dat ondertussen van hem kennen. Hij kan zeker doorgaan voor een heilige priester haha. Hemsworth lijkt hier een parodie van zichzelf en doet nogal verwijft in het nummer Hush dat je hier kan herbekijken: Chris Hemsworth noodle dance - YouTube. Dakota Johnson ken ik niet zo goed omdat ik onder meer 50 Shades nog niet gezien heb. De rest van de cast kende ik al helemaal niet, maar elk personage had wel zijn eigenheid. Moeilijk te zeggen of dit echt een must-see is door de lengte.
Een 3.5* vooral door de muziek.

» details   » naar bericht  » reageer  

Gattaca (1997) 4,0

2 januari, 18:50 uur

Indrukwekkend debuut van Andrew Niccol. Ook mijn eerste film van hem die ik bekijk en het is meteen een meevaller. Het doet je nadenken over de toekomst en over hoe moeilijk het daadwerkelijk is om je dromen na te streven. Als je jezelf moet veranderen om je droom te kunnen waarmaken, dan is er toch wel echt iets grondig mis met de maatschappij waarin we leven. Nu ik snap nog wel dat ze voor (verre) bemande ruimtereizen mensen zoeken die niet onderweg sterven aan een banale hartaanval. Al denk ik dat je dat bij een perfect gezonde mens ook nooit voor 100% zekerheid kan uitsluiten. Ik denk dus dat de film mensen wilt aansporen om ten alle tijden hun dromen na te streven en er gewoon voor te gaan. De kans op succes is misschien vaak eerder laag, maar als het zou lukken ben je de gelukkigste vrouw/man op aarde.

Het concept van Gattaca is dus uiterst intrigerend: iemand anders zijn identiteit overnemen om je droom te kunnen waarmaken. Je hebt steeds die onderliggende spanning die overal op de loer ligt, want je kan ten alle tijden ontmaskerd worden. Ik denk niet dat ik zo zou kunnen leven, eerlijk gezegd. Na een tijd geraak je er misschien aan gewend maar zo'n job uitoefenen met de gedachte dat je elk moment kan ontmaskerd worden, zal vast leiden tot regelmatig slapeloze nachten.

Een minder punt aan de film vind ik dat het toevallig zijn broer is die detective is geworden en erachter komt. Wat ik wel goed vind is, dat de mensen die het geheim te weten komen, hem niet lijken te veroordelen maar juist appreciatie tonen dat ook een "invalide" of een mens met een gebrek tot zoiets in staat is. Visueel is het misschien een beetje saai voor een zogezegde SF maar verder is het zeker een film die iedereen gezien zou moeten hebben.

» details   » naar bericht  » reageer  

Vacas (1992) 3,0

Alternatieve titel: Cows, 30 december 2018, 15:44 uur

Ik vind het redelijk moeilijk om hier veel nuttigs over te schrijven. Het is ook mijn eerste Medem dus is het moeilijk te vergelijken met zijn andere films. Zijn cameravoering bevalt me wel, het heeft iets dromerigs. Het doet me wat denken aan Malick in The Thin Red Line. Veel oog voor de natuur. Het fotografische komt nadrukkelijk terug en dan zeker op het einde met Peru die terugkeert als fotograaf.

Spannend vond ik het nergens maar je blijft dus wel kijken omdat je wilt weten waar het naartoe zal gaan. Van de Spaanse geschiedenis weet ik weinig, maar zoals ik al dacht waren ze neutraal in de Eerste Wereldoorlog en wie of wat Carlisten zijn ga ik zo meteen eens opzoeken. Aizkolaris is ook zoiets waar ik nog niet eerder van gehoord had. Het is eens iets anders een film waarin koeien een voorname rol spelen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Goodbye Bafana (2007) 4,5

Alternatieve titel: The Color of Freedom, 30 december 2018, 12:41 uur

Uitstekende film weer van Bille August. Dit keer vertelt hij het verhaal van een gevangenisbewaker gespeeld door Joseph Fiennes. Opmerkelijk is hoe hij door zijn jeugd anders kijkt naar de Kaffirs en hoe dat zich vertaald in zijn omgang met Nelson Mandela. De vrouw van Joseph Fiennes wordt gespeeld door Diane Kruger en hoewel haar rol inhoudelijk weinig voorstelt, speelt ze wel zeer goed.

Beetje jammer is dat de film wat te weinig achtergrond geeft over wat er zich voor Robbeneiland heeft afgespeeld. Nu ik een viertal films van Bille August heb gezien, merk ik wel dat minder evidente vriendschappen een terugkerend thema zijn, zoals in 55 Steps. Of toch dat vijanden uiteindelijk een soort van respect/sympathie hebben gekregen zoals Javert en Valjean in Les Miserables. Ook in The House of the Spirits zet Jeremy Irons uiteindelijk zijn politieke ideologie aan de kant om Antonio Banderas te redden. Goodbye Bafana is natuurlijk licht politiek getint maar er is meer dan voldoende bekijks voor de minder politiek geëngageerde filmkijker.

» details   » naar bericht  » reageer  

Aquaman (2018) 3,5

29 december 2018, 14:30 uur

De tijd dat ik superheldenfilms nog leuk vond, ligt al een tijdje achter mij. Toch kijk ik de meeste nog wel puur voor het entertainment. Gisteren dan uitgegaan met het idee een film te gaan kijken. Welke film dat zou worden had ik natuurlijk geen idee van bij vertrek. Omdat ik niet echt zin had in de film Shoplifters van Koreeda en mijn twee companen niet zoveel zin hadden in Becoming Astrid of Widows, zijn we afgezakt naar de commerciële films in de Kinepolis en is het Aquaman geworden.

Ik wist dat de regie van James Wan was dus ging ik uit van een fijne film en dat is het ook wel geworden. Het niveau van kwaliteit is echter erg afwisselend en er zijn van die scènes dat je denkt van hoe cheesy en cringeworthy kan je het maken. Randomness is ook troef. Plotgaten ook. Van de Sahara naar Sicilië naar het midden van de Aarde en dat allemaal in no time. Nu is het zo dat er altijd wel mensen zullen zijn die zich hieraan storen maar als je niet beseft dat je deze film niet al te serieus moet nemen, kan je beter niet kijken. Ik heb een paar keer ook gelachen gewoon omdat het echt slecht was. Goed mee geamuseerd met al deze kitsch. Eerste keer ook dat ik Patrick Wilson en Chris Pratt niet uit elkaar kan houden. Ik dacht heel de tijd van is dit nu Chris Pratt, nah. Amber Heard deed me van ver een beetje denken op Scarlett Johansson. Nicole Kidman was voor mij wel het beste van heel Aquaman.

» details   » naar bericht  » reageer  

Passchendaele (2008) 2,5

Alternatieve titel: The Battle of Passchendaele, 26 december 2018, 18:56 uur

Passendaele... Ik ben ooit in het museum geweest en het park erachter, was wel interessant en daarna nog een bezoek gebracht aan Tyne Cot Cemetery. Aan al die begraafplaatsen daar in de buurt kan je wel merken dat dit een zeer cruciale plaats was in de Eerste Wereldoorlog. Erg veel slachtoffers zijn hier gevallen.

Ik vind het ook wel eens fijn om een film over WO I te zien, het gaat vaak over WO II. Misschien is WO I wat minder filmisch interessant omdat loopgraven er steeds hetzelfde uitzien. Nu pakt deze film het wel iets anders aan. Het duurt lang voordat we uiteindelijk in Passendaele aankomen en dat vond ik wat jammer. Het voelde te geromantiseerd aan. De acteerprestaties zijn niet geweldig sterk, Paul Gross vond ik redelijk en de verpleegster Dhavernas ook, maar haar broer nee sorry. Verder een heel voorspelbaar verloop, al moet ik vaststellen dat het geheel wel vermakelijk is en goed in beeld wordt gebracht.

» details   » naar bericht  » reageer  

Paddington 2 (2017) 4,0

24 december 2018, 21:23 uur

Een denderend vervolg deze Paddington. Het blijft fris en hoewel de humor minder aanwezig is, is het verhaal erg leuk. Zeker een film voor op Kerstavond omdat het een topper is qua feelgood-gehalte en hoewel je misschien niet emotioneel wilt worden met je familie in de buurt, zou je hart wel eens kunnen breken als je in de glanzende ogen van Paddington kijkt. Soms zijn er een aantal zaken die te toevallig gebeuren om geloofwaardig te zijn, maar het is toch meer een familiefilm dat me dat niet stoort. Erg leuk zo'n film die zichzelf niet al te serieus neemt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Under the Silver Lake (2018) 3,0

23 december 2018, 22:27 uur

Speciale film. Ik vond de film wel goed genoeg om te blijven kijken alleen mistte het wat sfeer en is de soundtrack niet opvallend genoeg of zelfs volledig afwezig. Soms vond ik het ook wat te absurd naar mijn smaak.

Andrew Garfield speelt een wat eenzame, werkloze kerel die maar wat lijkt aan te modderen en zijn tijd verdrijft met voyeurisme. Om de één of andere reden weet hij dan nog een vrouw in bed te krijgen. Wie zij is, komen we niet echt te weten. Eigenlijk weten we over geen enkel personage veel. Zo is een man met complottheoriën bezig. En zijn buurvrouw loopt graag naakt rond en heeft een parkiet die volgens mij Hollywood zegt. Het is dus absurd hoe weinig we weten en te weten komen. Nog absurder zijn de situaties waarin hij belandt. Als je hiervan houdt moet je zeker kijken.

» details   » naar bericht  » reageer  

Blood Diamond (2006) 3,5

23 december 2018, 00:39 uur

Niet mijn favoriete Zwick deze Blood Diamond maar vooralsnog een redelijk goede film. DiCaprio met zijn accent vond ik wel aardig gelukt. Lijkt me zeer moeilijk en bewijst toch maar weer zijn kunde als acteur. Dat ik deze film nooit eerder heb gezien kwam omdat ik lang niks van DiCaprio heb willen zien. Ik denk dat ik mijn perceptie over hem teveel heb laten leiden over haters die zijn rol in Titanic maar niks vinden. Nu goed, ondertussen ben ik daar al wel even overheen en nu kan ik zonder nog langer vooroordelen te hebben zijn films bekijken

Films die zich afspelen in Afrika gaan meestal over racisme of uitbuiting of oorlog. Zo ook deze die over de diamantenhandel gaat in een conflictzone in Sierra Leone. Het is een lange film maar hij blijft de volledige lengte interessant. DiCaprio kan natuurlijk een aardig potje lullen en van kreunen kent ie ook wat. Ook was er voldoende actie. Op die manier bleef ik wel aandachtig.

Het contrast tussen DiCaprio en Djimon is groot en leidt tot boeiende taferelen en ruzies. Connely is een fijne verschijning en legt de juiste emoties in haar spel. Ook nog niet zo heel veel van gezien gok ik.

» details   » naar bericht  » reageer  

Begin Again (2013) 2,5

Alternatieve titel: Can a Song Save Your Life?, 22 december 2018, 21:33 uur

Niet zo echt mijn muziek moet ik na de film bekennen. Nu slecht vind ik het ook niet maar het straalde allemaal wat minder oprechtheid en authenticiteit uit dan Sing Street. Vroeger kon ik beter overweg met de muziek van Maroon 5. Tegenwoordig vind ik hun muziek niet meer zo fijn, eigenlijk is het vooral de stem van Levine die mij niet meer zo aanspreekt.

Er zit ook niet direct een echt goede acteur in Begin Again, maar ik had ooit eens op de radio gehoord dat dit een leuke film was en dat was ook rond de kerstperiode. Met Sing Street in het achterhoofd had ik misschien wat te hoge verwachtingen. Vond het een wat abrupt einde ook. Liet mij alleszinds wat verbaast achter.

» details   » naar bericht  » reageer  

Thank You for Your Service (2017) 3,0

16 december 2018, 14:25 uur

Een film met een grote moodswing. Het contrast bij de scène waar de drie soldaten uit volle borst beginnen mee te zingen met "What is love" en het vervolg van de film is groot. Je ziet meteen dat ze alledrie erg psychisch lijden onder wat ze hebben meegemaakt. En elk op hun eigen manier. Ze worstelen met zelfmoordgedachten en kunnen bij niemand terecht. Zo zijn er honderdduizenden in Amerika, The Land of Oppurtunities. Een land dat haar eigen mensen laat creperen en zo zijn er tegenwoordig meer dan genoeg. Maar goed dat is dan weer een ander verhaal.

Er is geen hulp, er is geen opvang en er zijn geen joboppurtuniteiten voor veteranen. Zo komt het water hun aan de lippen te staan want zelfs al ben je veteraan je kan misschien beter zelf voor je kop geschoten zijn, dan dat je iemand aan flarden ziet geschoten worden. Nu moet ik zeggen dat ik het verhaal wel kan waarderen, maar dat het naar het einde wat begon te slepen. Een aardige film dus over PTSD, maar mijn favoriet blijft Man Down (weinig bekeken film maar volledig in mijn stijl en subliem in de plot).

» details   » naar bericht  » reageer  

Bohemian Rhapsody (2018) 4,5

15 december 2018, 13:03 uur

Queen is misschien wel de beste band ooit en er zullen altijd voor en tegenstanders zijn, maar net als mijn ouders vind ik ze geweldig. De musical in Londen heb ik ook gezien zo'n tien jaar geleden. Fantastische ervaring was dat! Ik geloof dat Brian en Roger er toen ook waren. Zo van die excentrieke artiesten als Freddie Mercury met zoveel talent kom je eigenlijk niet meer tegen. Ze zijn legendarisch en zullen dat ook nog heel lang blijven schat ik in. Hier en daar was de film niet uitgewerkt genoeg en willen ze te snel gaan en dit terwijl ze zowat het ganse Live Aid concert hebben gereconstrueerd binnen de speelduur van de film. Eerlijk gezegd zag het er wel getruckeerd uit als ze het ganse stadium in beeld brachten.

Voor mij had het Live Aid concert niet zo uitgebreid gehoeven, maar natuurlijk wil je als maker van deze film (koste wat kost) alle topnummers gebracht hebben. Als jongeling heb ik Queen helaas nooit live kunnen zien of ben ik er op een andere manier mee opgegroeid dan mijn ouders. Toch ben ik veel meer fan van Queen dan van Johnny Cash bijvoorbeeld en dat doet dan ook al veel in de waardering van de film. Waar ik Cash wel ok vind, is Queen geweldig. Heel goed vond ik de kledij in de film. Tot in de puntjes verzorgd. Ook haartooi en make-up zijn zoals het hoort. Rami Malek vond ik weinig bijzonder in de serie van Mr Robot (al ligt dat vermoedelijk meer aan de serie dan aan Rami), een betere verpersoonlijking van Mercury lijkt bijna ondenkbaar. Wat mij betreft mag hij ook een biopic van Michael Jackson doen want hij deed mij in het begin ook hard aan Michael denken.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Trigger Effect (1996) 3,5

13 december 2018, 22:27 uur

Prima thriller. Sober gebracht en met weinig budget. Vrij originele plotwendingen die hier en daar wat geforceerd aanvoelen of zelfs onrealistisch (onder meer wanneer Matthew een uur naar een huis loopt om een autorit vast te krijgen. Wanneer dat niet lukt gaat ie helemaal terug om zijn geweer te halen. Ondertussen is het al donker en vervolgens gaat ie nog eens naar het huis met zijn rifle. Dit allemaal zonder drinken.

Iets wat je dus een aantal keer terugvind in de film is dat extraordinaire tijden om drastische maatregelen vragen. Vertrouwen is een ander element dat meermaals terugkomt. Tussen de twee mannen (overspel), tussen de buurman en Matthew en op het einde tussen Matthew en de zwarte meneer

» details   » naar bericht  » reageer  

Les Misérables (1998) 4,5

9 december 2018, 18:55 uur

Puike film deze Les Miserables van een regisseur waar ik beetje bij beetje nieuwe dingen van probeer te ontdekken. Bille August heb ik in september leren kennen tijdens de allereerste screening van zijn nieuwe film 55 Steps met Helena Bonham Carter en Hilary Swank op het filmfestival van Oostende. Hij was daar ook ter plaatse voor een woord van uitleg te geven samen met Johan Heldenbergh. Wat mij betreft is dit tot nu toe zijn tweede beste film die ik gezien heb. Night Train To Lisbon en House of the Spirits vond ik net dat tikkeltje minder interessant. Dit vond ik ook een fantastisch boek waarbij ik op een fijne manier Frans geleerd heb. Vermits het al een 10 jaar geleden is dat ik het boek gelezen had, was het tijd voor een heropfrissing van deze klassieker. De muzikale versie uit 2012 heb ik nog steeds niet bekeken maar dat komt er wel eens van. Niet onmiddellijk want ik ken het verhaal nu weer.

Neeson speelt op een prachtige manier Jean Valjean en ook Javert wordt subliem vertolkt door Geoffrey Rush. Toch twee kanjers van acteurs eigenlijk. Claire Danes kende ik niet zo direct eerlijk gezegd, knappe verschijning en speelt erg naturel. Rol van Thurman is vrij kort maar wel aangrijpend. Je hoort het dus een steengoede cast in een prachtige verfilming van een weergaloos boek van Victor Hugo. Leuke 2 uur mee beleefd.

» details   » naar bericht  » reageer  

Halloween 5 (1989) 2,5

Alternatieve titel: Halloween 5: The Revenge of Michael Myers, 8 december 2018, 19:06 uur

Toch een wat minder deel, tot nu toe in ieder geval het zwakste deel met Michael Myers. De muziek blijft goed maar het verhaal is minder. De acteerprestaties zijn ook niet al te bijster goed. Wat dan wel weer interessant is, is hoe Michael zich soms plots weer menselijker gedraagt. Er zitten een aantal leuke scènes in maar de kills mochten wat meer gekruid zijn. Op naar deel 6 dan maar, met een lager enthousiasme dan voordien.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bodyguard (2018) 3,5

4 december 2018, 20:00 uur

Ik vond het een prima miniserie. Zoals je kan verwachten is het wel politiek getint en is het een serie waarin heel wat dialogen voorkomen. Dat maakt het hier en daar iets complexer maar de korte samenvatting aan het begin van elke volgende aflevering waren erg goed om de belangrijkste inhoudelijke zaken nog eens kort op een rijtje te zetten. Richard Madden speelt zeer goed en heeft ook een goede chemie met de minister. In deze whodunnit speelt niet alleen wie het gedaan heeft een rol maar zijn ook de beweegredenen erachter belangrijk en misschien nog belangrijker is de psychologische toestand van de Bodyguard Richard Madden tijdens deze ontwikkelingen. Wat effect heeft zijn verleden in het leger al op hem gehad? Hoe evolueert hij doorheen de serie? In deze serie wordt dit vrij degelijk uitgediept. Het verleden blijft misschien iets te onderbelicht om echt te gaan caren.

Persoonlijk zou ik hem aanraden vermits de serie maar 6 afleveringen is. Moesten het er het dubbele aantal afleveringen zijn, zou ik meer twijfelen maar met deze lengte is die zeker de moeite. Hier en daar is het misschien juist wat te langgerekt bv. in de laatste aflevering (al zorgde dat ook voor spanningsopbouw).

» details   » naar bericht  » reageer  

The House of the Spirits (1993) 4,0

Alternatieve titel: Het Huis met de Geesten, 3 december 2018, 21:38 uur

Wel een film die eens de moeite is om te bekijken. De acteerprestaties zijn best goed, zowat elke acteur wist een bepaalde indruk mee te geven aan zijn personage. Irons mag dan wel de conservatieve, verwerpelijke hoofdpersoon zijn - hij doet dat vlekkeloos. Streep vind ik niet zo speciaal, geeft altijd een wat seutige indruk maar eigenlijk nog niet al te veel gezien van haar. Glenn Close is een topactrice en dat blijkt hier ook weer. De make-up was wel ok, maar het is wat overdreven vooral in Irons zijn gezicht.

Het laatste deel van de film kwam voor mij een beetje uit het niets maar het was misschien wel nodig om de film wat memorabeler te maken. De ommekeer van Irons is wat drastisch gezien zijn verleden. Maar uiteindelijk is de boodschap van de film toch onder meer dat familie erg belangrijk is en dat het uiteindelijk altijd op de eerste plaats zou moeten komen. Trueba (Irons) doet er wat lang over om dat te beseffen, maar wijsheid komt met de jaren (zeggen ze).

» details   » naar bericht  » reageer  

Skjelvet (2018) 3,5

Alternatieve titel: The Quake, 1 december 2018, 14:38 uur

The Quake is weer een prima rampenfilm van Noorse bodem, maar kent een wat lange opbouw. Hierdoor ging de kijkbeurt in het begin logischerwijze een beetje vervelen. Op die manier weet deze Bolgen niet te overtreffen, maar het is in geen geval een zwakke film. De drama is lichtjes cliché opgevoerd. Verder vond ik het wel sterk geacteerd. De special effects zien er ook goed uit.

Fijn dat er nu ook leuke blockbusters gemaakt worden in Scandinavië en dat is maar goed ook want de ideeën in Hollywood lijken al gedurende lange tijd op.

» details   » naar bericht  » reageer