menu

Alpha (2018)

mijn stem
3,10 (393)
393 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Drama
96 minuten / 95 minuten (director's cut)

geregisseerd door Albert Hughes
met Kodi Smit-McPhee, Leonor Varela en Natassia Malthe

Het verhaal speelt zich af in Europa 20.000 jaar geleden, tijdens het Paleolithicum, de laatste ijstijd. Een dappere jonge man neemt deel aan een jacht, maar het loopt verkeerd af en hij blijft alleen achter. Hij moet door gevaarlijke en onherbergzame natuur trekken om zijn stam weer te vinden. Het wordt een gevecht op leven en dood om te overleven.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=mHzS5CEVk0k

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van italklaas
3,5
Overdreven of niet... ik vond het wel de moeite waard. Heb dit jaar wel slechtere bagger gezien.

avatar van scorsese
3,0
Aardige film over een jongen die voor het eerst mee gaat jagen op groot wild. De film speelt zich af tijdens de laatste ijstijd. De vaak wat kunstmatig overkomende natuur/omgeving geeft de film een eigen look en genoeg mooie plaatjes. Het eerste gedeelte is wat saai, maar als de film zich op de jongen en zijn terugreis naar huis focust, wordt het wel beter.

avatar van Left4Dead
2,5
Mooi op plaat gezet, het verhaal des te minder.

3,5
Prachtig gefilmde avonturenfilm waar het draait om overleven en een uiteindelijke vriendschap tussen een jongen en een een wolf...Niet altijd even geloofwaardig maar wel fascinerend. De lokaties zien er nogmaals gezegd verbluffend fraai uit. 3.5*

avatar van Thomas83
3,5
Een lekker ongecompliceerde en avontuurlijke film. Aangenaam tempo, mooie setting. Al die landschappen zijn oogverblindend mooi en bijzonder fraai in beeld gebracht ook nog eens. Heb maar weinig op de film aan te merken. Het verhaal is wat te voorspelbaar om het écht spannend te maken, maar de wereld voelt wel gevaarlijk en vijandig, en dat maakt wat goed. Goede rol ook van Smit-McPhee. En de hond uiteraard. 3.5*.

broncode
Prachtige film met een minpunt:de CGI is van erbarmelijk niveau. Maar goed,het was soms zeer mooi te noemen, en de vergelijking met '300' kwam steeds in me op, vooral met de vertragingen en camera standpunten. Ik zou hem iedereen aanraden, en dat zegt volgens mij genoeg.

avatar van RoFFeL
3,5
Prima avonturen film!

avatar van Rodger
2,5
Mooie shots .. en beelden... maar met een zwak en matig verhaal...
Er gebeurd van alles.. maar ook eigenlijk weer niks ...
2.5 **

henderk
Niet best.
't ventje kreeg zelfs een snor onderweg! (verder volkomen glad om de bek)
ongeloofwaardig verhaaltje.

avatar van aspro
5,0
gisteravond nog eens bekeken goede film prachtige beelden en een soundtrack geweldig.
op Blu-Ray.

avatar van Tarkus
4,0
Verrassend goede en mooie film.
Prachtig verhaal ook, de vriendschap tussen mens en dier.. emotionele beelden soms.
Ook prachtige natuurbeelden, warm aanbevolen deze film, vooral voor dierenliefhebbers.

avatar van Noodless
3,0
Zo...eindelijk gezien....maar inderdaad mijn verwachtingen lagen beduidend hoger. MovieMind, John Milton
Niet dat de film slecht is, maar gezien het thema had ik toch wel iets meer avontuur verwacht. Qua actiebeelden blijft het allemaal wat povertjes. De CGI beelden zijn wisselend van niveau : de openingsscène zag er niet goed uit, maar naderhand werd het gelukkig wel beter. De wolf is best oké en de landschappen ogen meestal heel mooi. De actiescènes, de looks van de mensen, de kleding.....tja, dat kon toch heel wat beter. Het verhaal zelf stelt buiten de mooie vriendschap tussen wolf en mens niet zo veel voor. Zeker niet verveeld, maar gezien mijn voorliefde voor dit soort films toch maar een zesje.

Ik zag hem al vaker voorbij flitsen op Netflix.. toch maar gekeken een aardige film... fraaie plaatjes Niets verwachtende film toch aardig vermakelijk.

avatar van Davido
3,5
Film waarin de band tussen mens en dier mooi wordt weergegeven. Vooral de locaties/omgeving waren/was prachtig. Ook de muziek nam je mee de film in. Vond zelf de special effects soms iets te opvallend een effect. Wij hebben deze film geboeid gekeken en zaten er echt in. Gekke was, er gebeurde genoeg maar toch te weinig. Al met al een film om gezien te hebben.

avatar van jippie2010
3,5
Ik vond hem juist mooi in zijn eenvoud.
Op de prachtige beelden na dan, die waren indrukwekkend! *3,5

avatar van Multivitamine
3,5
Eerste half uur is een kwestie van overleven.* Achteraf blijkt het als verrassing een goede film te zijn.

*komt overigens best vaak voor, heb dan vaak de neiging om de film niet meer verder te kijken.

avatar van Boneka
3,0
Een bijzondere film die helaas niet bijzonder is geworden. Het verhaal is simpel en makkelijk verteld. Het vervolg na de val is mooi gemaakt maar zeer voorspelbaar. De film heeft nogal wat plussen en minnen. De plus zit 'm in het beeldmateriaal en dan met name de schoonheid van de vergezichten. Ook de muziek is een pre zij het wat te bombastisch. De gesproken fantasietaal vind ik subliem gemaakt. De wolf die zijn metgezel wordt "speelt" ook een mooie rol. De wolf is overigens een kruising van een hond en een wolf. Bijzonder dat zeker. Maar helaas heeft de film ook aardig wat minpunten. Zo is vooral het begin met de bizons veelal met CGI bijzonder slecht gemaakt. En dat anno 2018. Het ziet er gewoon nep uit. Jammer. Ook de wraakgevoelens van de bizons zijn tenenkrommend en al helemaal als het beest het joch over de klif gooit en ja hij valt precies goed langs de rots. Daarna natuurlijk een mooie overstroming en dat redt hem dan van de dood Nee dit gedeelte vond ik bijzonder zwak gemaakt. Men had dan beter een soort mix kunnen maken van echt en animatie zoals in de Jungle Book. Gelukkig heeft ie daarna genoeg vertier en is de ontmoeting met de wolf erg mooi gemaakt. Daarna komen er nog genoeg ongeloofwaardigheden, maar ja daar moeten we dan maar doorheen prikken.

Alpha is niet subliem uitgewerkt, maar zeker een kijk droombeurt waard.

Film 3.0
Beeld 4.5
Geluid 4.5
Extra's 4.0

avatar van mcdaktari
Boneka Tja t is ook een film he!

avatar van Jan met de pet
3,5
Prima film, in het eerste gedeelte dacht ik uitzetten of nog even doorbijten, gelukkig blijven kijken en een prachtige vriendschap tussen een wolf en mens gezien......3,5

4,0
Geen absolute topper maar zeker de moeite waard. Uitstekend voor een gezellig avondje film.

avatar van john mcclane 2
3,5
Toevallig gister een film op YouTube gezien over de cyclus verhalen in films .
Dit is er duidelijk een die ook daar flink op leunt .
En dus bijna een cliché is .
Kwam , zag , en overwon .
Maar dan met een omloop .
Het is prachtig ik beeld gebracht , en ondanks het uitgekauwde verhaal , kijkt het heerlijk weg .
Mede door de mooie plaatjes , soms met de zon in de hoofdrol, als een wallpaper .
En een muziek score wat lijkt op een new age ceedee .
Leuk vermaak , wat ik eigenlijk wel verwachte .
Sowieso heeft regisseur hughes heeft een streepje bij me voor , en is zijn gemiddelde erg hoog.
Daar brengt dit absoluut geen verandering in ,,,,
3,5 *

avatar van SmackItUp
4,0
Heerlijke film weer van Hughes.

Dat hij visueel altijd wat extra's brengt was mij al duidelijk, maar deze is absoluut buitencategorie. Prachtige beelden en nog mooier gefilmd (vooral die vogelvlucht) en verder gewoon een avontuur dat niet zo zeer origineel is, maar zeker onderhoudend blijft. Niet in de laatste plaats door de relatie tussen Keda en de wolf. Misschien cliché, maar blijft mooi om te zien.

Zo zie je maar weer dat een goede film niet zo zeer origineel hoeft te zijn, maar dat het de uitwerking is die telt. Gelukkig beseft Hughes dat ook.

Dikke 4*

avatar van schumacher
4,0
Meestal ben ik niet voor zo'n film en helemaal in het begin had ik ook dat gevoel van oh neen zeg maar door de vrij veel goeie reviews hier ben ik toch blijven verder kijken en dat was deze keer wel een goede keuze want de film is echt wel goed. Ik zie graag mooie landschappen en dergelijke meer, een grote dierenvriend ook.

De film was voor mij pas goed toen die gast er alleen voor stond en dan samen met de wolf en de band die er komt tussen de 2.
Op zich is dat niet de 1ste keer dat we dit zien maar toch deed het wat met me. Ik zal niet beweren dat dit al de beste film ooit in zijn genre is die ik heb gezien maar het is zeker meer dan het bekijken waard.

Ik vond de film best goed, ik had het niet verwacht.
Let wel: het is een trage film maar de tijdsduur is gelukkig niet te lang.

4,5
Geweldige film ben een echte dierenvriend en natuur liefhebber. De wolf die hier aan mee doet is een wolfhond.
Een tsjechslowaakse wolfhond

avatar van Fisico
3,0
Fisico (moderator)
Degelijke film over de oudheid. Mooie setting die jammer genoeg te weinig aan bod komt in de filmwereld. Het plot is niets meer dan een survivalfilm gecombineerd met een zoetsappige dierenfilm. Een soort mix tussen White Fang en The revenant eigenlijk.

De buffels in het begin zagen er niet te geweldig uit en ook de moordlust vond ik maar niets. Gelukkig herpakt de film zich wat erna.geen wetenschappelijke film, verre van zelfs, maar best wel een leuk kijkstuk van deze jager-verzamelaars. De boodschap dat ze dan uiteindelijk de wolf domesticeerden, was misschien wel heel kort door de bocht, maar er zijn vele andere dingen die de film nog voldoende aangenaam maken.

Visueel prima gedaan. Mooie landschappen afgewisseld met goede camerahantering. Ondanks de beperkte gebeurtenissen toch voldoende boeiend. Leuk!

avatar van Filmreiziger
2,5
Dit is zo'n film waar ik eigenlijk niet goed bij weet hoe hem te beoordelen. Het thema spreekt me erg aan. De beelden zijn prachtig. Acteerwerk zeker niet slecht. Maar de film komt niet écht aan bij me. De beelden zijn denk ik te mooi, te gestileerd. Ik voelde niet de pijn, de angst de koude. Het was vooral prachtig om naar te kijken. Maar daarmee klopte de boodschap niet voor mij. Vooral de kunstmatig bewerkte natuurbeelden aan het begin van sommige scenes hadden echt weggelaten kunnen / moeten worden voor mij. Ook op het verhaal valt veel aan te merken. Het idee / concept is echt ijzer sterk, maar de uitwerking hapert. De vriendschap tussen de wolf en onze hoofdpersoon had veel meer uitgewerkt kunnen worden. Het is allemaal iets te gemakkelijk gedaan. Ik vergelijk de film met de Renevant en The Grey. Beide spelen voor mij op een écht hoger niveau en zijn er meer in geslaagd om me mee te nemen op avontuur. Hoewel ik echt wel een leuke avond heb gehad - mede vanwege mijn voorliefde voor dit soort films - lukt het met toch niet om meer dan 2,5 ster te geven. Misschien ben ik te streng, maar ik zou zeggen: een remake maken en dan goed doen!

avatar van hannes64
3,5
De eerste 15 a 20 minuten van een goede film is altijd eventjes wat saai...de opbouw, je maakt kennis met de hoofdpersoon en de situatie. Daarna begint de actie.
Zo ervaar ik film.
En deze had dit ook, verder een mooie film met een leuk verhaal, en tamelijk goede CGI.
Een kleine 3.

avatar van rcuppen79
3,0
Alpha is een aardige, doch ietwat saaie avonturenfilm, gesitueerd in de prehistorie.

De film werd geschoten in Canada en bevat dan ook prachtige beelden van de ongerepte natuur aldaar. Toch ziet het er af en toe iets te gelikt uit, met overduidelijke computer trucages.

Het sterke punt van de film is toch wel de wisselwerking tussen hoofdrolspeler Smit-McPhee en de wolf zelf. Die laatste werd vertolkt door o.a. een paar echte wolven of Tsjecho-Slowaakse wolfshonden. Voor een groot aantal scènes werd ook computeranimatie gebruikt.

Alpha heeft moeite om op gang te komen, maar wanneer de wolf zijn intrede maakt, wordt het tempo iets opgevoerd. Helaas weet de film de aandacht er niet bij te houden en naar het einde toe begint het een beetje te slepen. Het is allemaal mooi gefilmd en de destijds 20-jarige hoofdrolspeler Kodi Smit-McPhee weet het goed te brengen. Maar buiten de barre overlevingstocht van mens en wolf heeft deze film weinig te vertellen.

Met een budget van 51 miljoen dollar was de film niet goedkoop. Dat budget is waarschijnlijk vooral in de computertrucages gaan zitten, maar het zijn vooral die trucages die de film naar beneden halen. Want ze zijn niet allemaal even overtuigend. Dat de film gesitueerd is in de prehistorie zal de kosten ongetwijfeld ook hebben opgedreven, maar met dat gegeven wordt betrekkelijk weinig gedaan. Want erg veel van die prehistorie krijgen we niet te zien. We zien een glimps van een kudde mammoeten en wolharige neushoorns en een sabeltandtijger (die overigens niet in Europa voorkwamen, althans niet die soort die in deze film te zien is). Verder krijgen we maar weinig van de prehistorie te zien.

avatar van DjBranco Official
heb vele films gezien, denk dat dit wel een van de mooiste wolven film ooit zal zijn. vergeleken met wald disney en white fang scoort deze film toch echter beter een 8... zeker de moeite waard om deze te kijken. zou een deel 2 ook willen zien.

avatar van DjBranco Official
heb vele films gezien, denk dat dit wel een van de mooiste wolven film ooit zal zijn. vergeleken met wald disney en white fang scoort deze film toch echter beter een 8... zeker de moeite waard om deze te kijken. zou een deel 2 ook willen zien. sommige dingen waren onlogisch maar blijvend mooie film. had wel wat realistischer mogen zijn in het verhaal dan nog te zwijgen hoe die de sneeuwstorm trotseerd is absoluut onmogelijk. Een mens was die nacht letterlijk gestorven, zonder beschutting op het ijs liggen midden in een storm overleed zelfs die wolf niet eens. buiten dat, moeite waard zeker met een subwoofer

Gast
geplaatst: vandaag om 11:59 uur

geplaatst: vandaag om 11:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.