• 9.158.857 stemmen

Geregisseerd door: Albert Hughes en Allen Hughes

Met onder meer: Denzel Washington, Gary Oldman en Mila Kunis

Releasedatum: 4 maart 2010

Plot The Book of Eli

"Some will kill to have it. He will kill to protect it."

In de nabije toekomst is Amerika een kaal en gevaarlijk niemandsland geworden. Gewapend met zijn jachtgeweer, zwaard en instinct heeft Eli deze wereld jarenlang afgezworven, zichzelf verdedigend tegen uiterst gewelddadige bendes op zoek naar overlevingsmiddelen. In Californië geeft de zelfverklaarde dictator Carnegie zijn bende opdracht Eli te overmeesteren. Tijdens dit kat en muis spel ontmoet Eli Carnegie's stiefdochter Solara, die hem vertelt over haar stiefvaders wrede en vernietigende plannen om het gebied te veroveren. Samen vervolgen ze Eli's weg naar San Francisco, waar het einddoel ligt van zijn lange reis: het afleveren van belangrijke informatie die de redding van de gehele mensheid kan betekenen.

avatar van XiaoYaoYou

XiaoYaoYou

ik ga m NIET kijken ,zie in preview van die ongeloofwaardige vechtscenes en auto`s die over de kop vliegen nadat ze beschoten worden ,NEEEEEE,helaas want ziet er wel Cool uit,maar zal wel onwijs tegenvallen,zeker met die"the Eighties"muts,(heb ik nog nooit in een goede film zien spelen,of geloofwaardig over zien komen-misschien moet ze is een Pornofilm proberen!) nee JAMMER want t concept is Cool,maar lijkt me een gewone actie film met stomme overdreven vechtscenes/ontploffingen en slecht/overdreven acteerwerk................en JA ik heb een mening zonder deze film gezien te hebben ,maar preview zegt me genoeg

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Best leuk.

Minder actiefilm dan verwacht, maar ook minder roadfilm dan ik had verwacht. Het is iets te veel vleesch noch visch. De actie is ondanks een drietal luidruchtige scènes vrij spaarzaam, en ook het religieuze is maar een kapstokje van iets en niks. Mad Max in de mix met The Road, zoiets is het.

Denzel Washington - van wie ik niet zo'n fan ben - is oké, terwijl Mila Kunis als sidekick dient als eye candy. Acteren wil niet lukken en plotgewijs heeft haar personage evenmin betekenis. Gary Oldman zet wel een geslaagde slechterik neer.

De Hughes-broers zetten een vuile apocalyptische wereld neer. De filter is goed gekozen en de film beheerst geschoten. De scène waarin het huis van de oudjes vernield wordt is mooi gedaan, zo'n langgerekte shots - al dan niet met behulp van technologie - is altijd leuk om te zien.

avatar van Fillumon

Fillumon

Ik kan het niet beter omschrijven dan Sergio en laat het dan ook hierbij.....

avatar van deridder

deridder

Hoe kan je je vijanden liefhebben als je ze telkens allemaal doodt?

avatar van coumi

coumi

• 11920 stemmen

Deze week nog eens bekeken en moet toegeven dat ik hem na de eerste keer met drie en een halve ster echt te hoog heb gewaardeerd. The Hughes brothers hebben een nogal aparte regiestijl en dat is dan meteen ook de voornaamste troefkaart van deze film. Verhaalinhoudelijk stelt het echter weinig voor, er worden wat in potentie interessante thema's aangesneden zoals religie, maar de uitwerking van een en ander is zo halfslachtig dat het nauwelijks de aandacht kan vasthouden. Washington en Oldman waren ook wel eens beter op dreef dan hier, beide spelen iets te veel op routine. Vooral Denzel loopt hier vrij nutteloos als een coole pretty boy bijna twee uur lang ongeïnspireerd door de woestijn te flaneren. Uitsluitend dus aan te bevelen voor degene die een leuke vorm belangrijker vinden dan enige goede inhoud, maar wie een sterke road movie wil zien kan beter nog eens inschakelen als een Mad Max film voorbijkomt.

avatar van MovieMind

MovieMind

MovieMind schreef:

Het is geen aanrader, het is een aardig filmpje die inderdaad lekker wegkijkt.

Aardig maar dat was het dan ook.

Nou hier zat me toen een scheet dwars volgens mij.

Weet nog dat ik me toen ergerde vanwege (met name) het plot dat een loopje met de kijker nam, althans dat gevoel had ik toen een beetje. Maar heb de film nu inmiddels drie keer gezien zelfs in mijn collectie opgenomen om in de toekomst wellicht nog eens te kijken, en dan is een uitspraak als 'aardig maar meer niet' en 'geen aanrader' natuurlijk niet juist. Een correctie lijkt me dan wel gepast, dus..

bij nader inzien is dit een visueel goed verzorgde en vermakelijke post-apocalyptische film met een goed spelende cast. Deze film is op zijn minst (zeker voor liefhebbers van het post-apocalyptische genre) de moeite waard om eens te kijken.

avatar van Shadowed

Shadowed

Redelijk indrukwekkend.

Een film die ik eerste vertikte om te kijken aangezien ik de opening zo haatte. Ik heb zelf een kat. Later besloot ik hem toch maar verder te kijken en dat was dus ook goed om te doen, want ik heb best wel genoten.

Vooral het idee van het gat in de ozonlaag is een onderdeel waar we allemaal over na moeten denken, en dat laat deze film dan ook deels geslaagd zien. Sowieso zijn de decors en sets helemaal top. Soms liet de CGI het een beetje achter maar dat merk je niet echt.

Bij vlagen ook erg indrukwekkend cameragebruik, scene met het machinegeweer in de vrachtwagen was genieten. Daarnaast neemt het verhaal geen gekke en over the top wending waar veel films de fout in gaan. Drive Angry 3D is daar een voorbeeld van.

Best een geslaagde film, krijgt een dikke 4 sterren.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Sfeervolle actiefilm met een fijne setting en een apart verhaal. Niet bepaald origineel uiteraard, maar de manier waarop dit verhaal met zijn kleurenfilter een boeiende kijk biedt op het verlaten landschap is zondermeer interessant. De film heeft een aantal vermakelijke actiescenes die ook nog eens behoorlijk bruut zijn, zoals bijvoorbeeld de scene waarin Eli wordt aangevallen door een bende na aangesproken te zijn door een dame met een winkelwagentje . Film duurde wat mij betreft net iets te lang, maar als geheel is The Book of Eli best een vermakelijk filmpje geworden, maar net dat beetje extra vond ik het niet.

avatar van JoeyKijktFilms

JoeyKijktFilms

Zeer goede film! Verhaal was erg goed en de actie was ook erg goed goed geacteerd ook. 2X gezien tot nu toe en verveelde me de 2de totaal niet! Top film dit!

avatar van Xastur

Xastur

Goede film jammer van d ast sprookjesboek verhaal maar verder goede actie

avatar van AniSter

AniSter

• 2081 berichten

Erg goede film, mooi uitgevoerd, maar een waardeloos verhaal. Qua setting moest ik aan The Road Warrior denken. Gary Oldman speelt alweer prima de boef. Van Denzel ben ik niet zo'n fan. Voor mij niet voor herhaling vatbaar.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Inderdaad een erg sfeervolle film over een apocalyptische wereld. Er zou een grote explosie hebben plaatsgevonden die de hele wereld heeft verwoest. Veel meer dan woestijnlandschappen met desolate nederzettingen is er niet meer over. Deed me hierdoor qua setting wel wat denken aan Mad Max. In welk jaar we zaten werd niet meegegeven, alleen dat de ramp zo’n dertig jaar geleden plaatsvond.

Washington speelt een lone wolf met een missie. Beetje mysterieus en cool, zoals wel meerdere van zijn rollen. Verder al het goeds dat een actiefilm kan bieden. Prima cameragebruik, overzichtelijke actiescenes en prima setting.

Einde viel een beetje tegen, al vond ik de twist rond het boek wel OK. Dat Solara ineens de heldin moet zijn die de rol overnam, is wat cliché. niet geweldig allemaal, maar best vermakelijk en genietbaar.

avatar van Peter Pan

Peter Pan

Wat een geweldige film, die naar mijn mening veel te laag beoordeeld is!

Een post-apocalyptische film die qua acteerprestaties, setting, camerabeelden en verhaal, een van de beste is in dit genre.

Denzel Washington is een geweldige acteur, altijd goed en geloofwaardig en in deze rol (die hem uitermate goed past) laat hij dat nogmaals zien. Een mysterieuze, teruggetrokken solist, vredelievend, maar ook erg gevaarlijk tegen het kwaad.

In de opbouw van de film is dit direct te zien: alleen en teruggetrokken, rustig eten, wassen, muziekje luisteren, maar tussen door ook zijn mes slijpen en pistool onderhouden. Ook door zijn missie te onderbreken om andere mensen proberen te helpen maakt hem een hoofdpersoon waar je direct een klik mee hebt.

De setting is echt prachtig neergezet: grauw, bijna kleurloos, maar niet donker met daarbij mooi camerawerk.
De omgeving wordt mooi en groots in beeld gebracht, maar zeker ook de actie levert goede en duidelijke beelden op.

Het verhaal waar het om draait is eigenlijk al duidelijk geworden uit de titel, alleen het hoe en waarom blijft lang mysterieus. Eli blijft zijn boek beschermen met alles wat hij heeft en dat zorgt voor een aantal erg brute actiescènes.

Het einde, waarin alles duidelijk wordt, is erg mooi Eli heeft de enigste bijbel die nog bestaat in zijn bezit. Door deze inhoud te delen zou de mensheid vredelievend kunnen voortbestaan. Doordat deze laatste bijbel in brailleschrift is, heeft Eli, door 30 jaar lang te lezen, de inhoud volledig in zijn hoofd opgeslagen, om deze zo via zijn even lange reis, naar de plaats van bestemming te brengen, ook al moet hij dat met de dood bekopen .

Soms, als een film echt goed is, is 2 uur nog te kort.

avatar van Panoramix

Panoramix

Had meer in gezeten. Denzel is cool as always en Kunis is ook prima geschikt voor deze rol. Niet zo’n fan van Oldham en ook hier weet hij me niet te overtuigen. De beelden zijn gaaf en de kleine maar leuke verrassing op het einde is sterk maar echt spannend of meeslepend wordt het nooit, terwijl dat volgens mij wel de bedoeling is geweest. Een kleine voldoende is genoeg.

avatar van Foose

Foose

Toch wel teleurstellend.

Overmatig gebruik van CGI voor de omgeving, wat vaak kei hard opvalt. De sfeer ontbreekt me eigenlijk volledig, daar waar in The Road of Mad Max de sfeer net allesoverheersend is en veel echter lijkt..

De vechtscènes zijn vaak onrealistisch en over the top (al was die scène met die grote machine gun best wel tof). Veel clichés die worden bovengehaald zoals die hinderlaag in het begin van de film, Oldman die eindelijk denkt het boek te hebben. In braille, dat was wel leuk gevonden. Maar dan is het weer totaal ongeloofwaardig dat je voorheen nergens kon afleiden dat hij blind was.

Enkele goede scènes, dat wel. En Denzel doet het zoals bijna altijd heel goed. Maar al de rest is maar wat platjes.

avatar van frans123

frans123

Een aardige film, met Gullit ( daar hoor ik niemand over..wat een gelijkenis.) als de Messias. Sfeervolle beelden ( cgi) van een apocalyptische aarde, het oogt indrukwekkend.. So far so good. Eerste deel 4-5*

Maar dan gaat in het tweede deel de film uit de bocht; de EO neemt het over en de film verzandt in prut met pief -paf - poef , een ordinaire actie film. Het beangstigende, mysterieuze eerste uur , wordt geweld aangedaan door een goedkoop einde aan te breien. 2* ( wat gebeurt dat toch vaak dat een tweede deel door de kelder zakt) Jammer. Dus 3*

Ik heb wel wat vragen , maar wil niet moeilijk doen: de economie / produktie van alles ligt al 30 jaar stil...auto's rijden op benzine en olie, er is thee , munitie , water..( uit de kraan?) He????

Sommigen hier hebben m wel 3 keer gezien , ik houd het bij 1 keer.

Overtuigende rol van Washington, zoals altijd, nooit een slechte film van hem gezien , wel van Depp ( bijna alles), De Niro, Cage, Pacino, Travolta, Freeman, Neeson en nog 20 anderen. Had hij niet in de film gespeeld, Wesley Pipes bv, dan had ik m afgezet.

avatar van umbra

umbra

Had hier beduidend meer van verwacht, vaak zijn actiefilms gecombineerd met thriller en/of drama, met Denzel vaak volledig mijn ding en zie hem zo graag bezig. Ook Mila Kunis is toch niet de minste. Maar ik vond het geheel gewoon minder, vond hem nogal flauwtjes en zelfs wat saai met momenten. Kben gewoon beter gewend van Denzel. Een 6/10 dan maar.

avatar van Petina

Petina

Shadowed schreef:
Redelijk indrukwekkend.

Best een geslaagde film, krijgt een dikke 4 sterren.

Welk gat in de ozonlaag?

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Film die ik inmiddels vaker gezien heb dan ik me heugen kan, toch was het nog nooit van een comment gekomen bovendien vraag ik me altijd weer af wat er ook alweer aan scheelt met deze film want erg goede waarderingen krijgt ie niet. Dus voor de zoveelste herkijk...

En ja, toch verbaast de opening me dan weer. Heej, is dit dan toch niet zo'n gekke film? Want de opening is namelijk best sterk met zijn gekozen visuele stijl binnen de post apocalyptische wereld. De styling is daarnaast sterk net als Washington die er eigenlijk nooit naast zit. Wonderschoon, zeg maar stylistisch volmaakt, is de geweldsuitbarsting tussen Eli en de hijackers, de gekozen stijl en camerapunt in die zin is geweldig, fantastisch de contouren van de vechtende mannen omlijst door de tunnel tegen een glinsterende blauwe lucht, wauw! Dit is toch op zijn minst een film met een idee, en doet ergens in de mix denken aan Mad Max, The Road en Waterworld.

De film ontwikkelt zich vervolgens in een modern soort westen en lijkt iets te hebben van een strip. De soundtrack moet ook absoluut even benoemd worden als passend en mooi, en zo uit het hoofd zou ik Trent Reznor gezegd hebben, maar het blijken band genoten van Reznor uit Nine Inch Nails te zijn wat dan wel weer apart is. Visueel, zoals inmiddels geconstateerd, is sterk en dat blijft het ook met een fraaie geweldsuitbarsting rond het huis van George en Martha als lekker hoogtepunt.

Maar toch is het niet alleen de zon die blinkt, want halverwege komt er toch zeker de klad in. Want waar draait deze moderne post apocalyptische western nu eigenlijk om? Het boek van Eli... uiteraard. Maar behalve dat...? Zitten we naar een bijbelse vertelling te kijken? De wederopstanding van het geloof, of de zucht naar geloof in slechte tijden...? We zien een man onderweg en de zoektocht naar een boek in die zin, maar op de ontknoping na, die best aardig is, lijkt The Book of Eli vooral de meeste pijn te lijden aan het gebrek aan een dubbele laag, een extra betekenis. De film is eendimensionaal in die zin en mist gewoon diepgang. Of mis ik iets...?

En The Book of Eli eindigd dan ook net als de andere keren, niet direct als een zeperd want de film heeft best een paar aardige ingrediënten, maar het is als geheel ook allemaal net wat te mager en dat is echt doodzonde want hier had toch zoveel meer in kunnen zitten.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Toen ik 'The Book Of Eli' in 2010 voor het eerst zag vond ik hem beter dan nadat ik hem een paar keer vaker gezien heb. Bij de EO zal deze film wel in de smaak vallen. Op zich is het best wel een mooie film, alleen vind ik die onzin met de bijbel net iets te ver gaan. Dat is een boek wat in het leven is geroepen om de mensen dom en onder de duim te houden, trouwens net zo als elk ander geloof. Maar als je daar doorheen kijkt is het best een aangenaam filmpje