Genre: Drama / Thriller
Speelduur: 109 minuten / 118 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: F. Gary Gray
Met onder meer: Gerard Butler, Jamie Foxx en Leslie Bibb
Releasedatum: 10 december 2009
Bekijk via Netflix
Bekijk via Amazon Prime
Plot Law Abiding Citizen
"Justice at any cost."
Clyde Shelton is een wrak na de brute inbraak in zijn huis, waarbij zijn vrouw en kind in koelen bloede vermoord worden. Al zijn woede en frustratie komen pas echt naar buiten als de dader door een juridische deal met beginnend aanklager Nick Rice niet de straf krijgt, die hij verdient. Tien jaar later neemt Clyde het recht alsnog in eigen hand en belandt in de cel. Tot verbijstering van Nick Rice begint de wraak van Clyde dan pas echt. In hoog tempo worden aanslagen gepleegd op advocaten en rechters, die destijds bij de zaak betrokken waren. En stuk voor stuk worden ze opgeëist door Clyde, die nog steeds opgesloten zit in zijn cel…
Nick Rice
Kelly Rice
Denise Rice
Clyde's Wife

Xastur
Verrassend goed en had precies hetzelfde gedaan!
Idd meesterlijk en Amerikaanse rechtsstaat is corrupt dus hij had gelijk

Woland
Het begint als een heel aardige thriller, die echter naarmate de film vordert steeds verder uit de bocht vliegt. In de eerste helft nog wel redelijk spannend als een gearresteerde man een stuk meer troeven achter de hand blijkt te hebben als gedacht. Maar de film wordt hoe langer hoe goedkoper en ongeloofwaardiger, en gaat steeds verder de standaard Hollywood-actiefilm-route op. Met uiteraard een bijpassend einde. Verder wel een redelijke cast en het ingenieuze plan van Clyde op iedereen die in het 'systeem' zat was zeker in de eerste helft nog wel aardig om te volgen, maar het blijft een veilige Hollywoodhtriller met een veilige Hollywood-afloop.

Komodo Dragon
Zeer goede film behalve het einde. Was dat beter geweest dan zeker 4 tot 4,5 ster.

pindope
De film herzien, ik moet helaas toch een halve ster in mindering brengen. De 2de helft van de film is toch best slecht te noemen. Allereerst Jamie Fox had hier niet voor gecast moeten worden evens als z'n partner(man).
En dan het einde dat is toch echt een teleurstelling.

tommykonijn
Als je zoekt naar een realistische film raad ik je aan om gauw verder te zoeken. Law Abiding Citizen vraagt je namelijk om heel veel voor lief te nemen. De film hangt van onwaarschijnlijkheden aan elkaar. Zodra je dat geaccepteerd hebt, valt hier best wat vermaak uit te halen.
Het kat-en-muisspel, waarbij Clyde Shelton achter tralies de touwtjes in handen blijkt te hebben, is een interessant gegeven en het wordt gelukkig ook grotendeels goed uitgevoerd. Saai wordt het immers niet: je blijft als kijker benieuwd naar zijn volgende zet en hoe ver hij zal gaan. Vanaf het moment dat de complete stad noodgedwongen op slot gaat en men erachter komt hoe Clyde opereert, levert de film - zelfs nadat ik alle onwaarschijnlijkheden geaccepteerd had - wel flink aan geloofwaardigheid in. Beide aspecten waren niet overtuigend en ook het einde, waar Nick Clyde te slim af is, is een domper. Het meesterbrein komt door dergelijke twists eigenlijk toch wat slordig uit de verf en dat is jammer, want het doet afbreuk aan het personage. Alleen daarom al maakt hij toch niet de impact van personages als John Doe of Hannibal Lecter.
De wisselwerking tussen hoofdrolspelers Gerard Butler en Jamie Foxx werkt wel, hoewel hun beide personages helaas wat oppervlakkig blijven. De sprong van 10 jaar aan het begin was wellicht iets te rigoureus. Gelukkig weet de film ook op een aantal momenten indruk te maken. Met name in de eerste helft (tot en met de beruchte scène in de gevangenis) is de film lekker onvoorspelbaar en gaat er dreiging uit van Butler's personage. Visueel valt er niks aan te merken op de film: de ontploffingen en actiescènes zien er prima uit.
Al met al een beetje een mixed bag dus. Het slot van de film wist mij niet te overtuigen en een blijvende indruk is dan ook niet gemaakt, maar tegelijkertijd heb ik hier wel een leuke avond mee gehad. De term 'verstand op nul thriller' dekt de lading volledig in dit geval.

CocoNutz_IV
Jaren nadat deze film uitkwam heb ik het weer eens herzien. In mijn herinnering werd het gedeelte in de rechtbank dieper uitgewerkt. Maar dat was niet het geval.
De film begint ijzersterk en het bizarre rechtssysteem van Amerika wordt keurig op de pijnbank gelegd. Maar de film zakt al gauw in en vervalt met diverse gebeurtenissen teveel in herhaling.
Behoorlijk voorspelbaar, acties zie je aankomen en een diepere uitwerking van emotie, maar ook van het rechtssysteem, komen verder niet tot uiting.
Leuk voor een regenachtige zondag, verstand op 0 en een beetje kijken naar wraak.

Hachiman
Film begint goedhet hele idee van wraak en waarbij Butler het tegen het systeem opgaat nemen pakt zeer goed uit. Helaas is het einde uitermate zwak. Het vaak besproken einde waar echt nul logica aan vast zit doet toch enigszins de das om het is eigenlijk wel jammer, want dit had een zeer sterke actie/thriller kunnen worden. Butler zet ook een zeer sterke acteerprestatie neer en Fox waardeer ik altijd wel. Gemiste kans om een topper te maken, maar nog steeds een uitstekende film.

AniSter
Compleet onwaarschijnlijke film maar wel erg goed, boeiend en spannend. Prima opgezet, goede cast en wat mij betreft een prima einde, misschien iets te beknopt uitgewerkt. Het geheel was in ieder geval prima amusement met enkele goede scenes, ondanks dat ze voorspelbaar waren zoals bijv. toen de rechter de telefoon oppakte of toen de collega's van Nick in hun auto's stapten. Deze film blijft een aanrader: ook voor een tweede keer, ook 12 jaar na het verschijningsjaar.

filmfan0511
Law Abiding Citizen is niet realistisch of überhaubt geloofwaardig, zeker de plottwist dat Shelton allerlei tunnels naar de gevangenis gegraven had kan je nauwelijks serieus pakken. Toch staat dat niet in de weg van het feit dat dit een onderhoudende en vermakelijke thriller is, die bij momenten enorm bruut en snoeihard is. In het eerste uur weet je nog niet waar het allemaal naartoe gaat, en heeft de film af en toe niet echt focus, maar vanaf dat je doorhebt hoe het in elkaar zit verloopt de tweede helft van de film heel vlot en bij vlagen spannend. Alleen een klein beetje jammer dat de film probeert die grey area te creëren, maar daar niet echt in slaagt. Het personage van Butler is een gruwelijke psychopaat, ondanks zijn traumatische verleden en zijn 'ideologische' doelstelling, daar kan je gewoon niet omheen. Het is zeker niet dat je hier te maken hebt met een anti-hero. Dat maakt het conflict af en toe wat eenzijdig en saai, maar bon. Butler zet in ieder geval een heel goede rol neer, en ook Jamie Foxx doet het verdienstelijk in een iet of wat brave rol. Het einde vond ik vrij oké, en opeens kreeg ik dan toch nog een héél klein beetje medelijden met Butler's personage. In ieder geval een brute en vlotte thriller, die zeker niet het conventionele wraakverhaaltje a la Taken volgt en hard en bloederig durft te zijn, dus dat is wel leuk. 3.5*.

Brabants
Law Abiding Citizen een film met een sterk verhaal. Vooral op het begin zit je op het puntje van je stoel. Naar het einde toe wordt het allemaal toch wat minder en weet het de inventiviteit niet zo sterk vast te houden. Het zakt hiermee wat in vaste patronen. Verder een sterke Butler en een degelijke Foxx. Zeker de moeite waard, dat wel.

wimaroca
Ik vind Gerard Butler een uitstekende acteur,maar voor deze rol is het een totale miscast.
Daar had een Anthony Hopkins (dit kon nog 12 jaar geleden) of Edward Norton of zo iemand moeten staan
Het verhaal is toch ook wel een beetje over de top,dat hij alles regelt en doet vanuit de gevangenis,is eigenlijk een lachertje
Maar AL bij AL toch 3.5 sterren

JJ_D
De premisse is op zich niet oninteressant: wat als recht en rechtspraak niet meer samenvallen, omdat die laatste ten prooi is gevallen aan het compromis, aan de meritocratische principes die in het bedrijfsleven en de academische wereld welig tieren, aan het marchanderen van normen, waarden en principes voor ocharme een goed rapport?
Na spannende en eigenlijk oerdegelijke films als ‘The Negotiator’ en ‘The Italian Job’ is ‘Law Abiding Citizen’ een feest van gruwel en geweld, waarin het dramatisch potentieel van het verhaal uiteindelijk moet uitmonden in de allures van een thrillervehikel. Oppervlakkige psychologie, de ene onwaarschijnlijke “vondst” na de andere, pompeuze finale en ga zo maar door: de film vangt de toeschouwer in het klassieke web van bloedstollende stereotypen.
Niet compleet verwerpelijk, maar ook niets waardoor de middelmaat overstegen wordt, kortom.

Phantasm
Boeiend en spannende film die prima is opgezet. Leuk om een keer gezien te hebben.

MOVIEMAZZTER
Goede actie thriller met wraakthema en uitstekend acteerwerk van Foxx en Butler. Slaat op het eind wat door met hele tunnelnetwerken die in elke cel uitkomen maar blijft een boeiende film van begin to eind.

frans123
Heb de film ooit gezien Gister herzien voor een deel. Bij mij komt de vraag , "wie is erger - de moordenaar of het slachtoffer , die uit wraak zich NA TIEN JAAR ontpopt als een zieke sadist .?
Ongelimiteerde wraak??
Er is een gezegde, waar ik niet helemaal meer weet hoe die gaat;
"Een gewoon mens gaat met zijn leven verder.., een slim mens ....weet ik niet meer..... en een dom mens neemt wraak"
De rest van de film zal mij daar antwoord op geven....of gaat u dat doen??

frans123
Ongelimiteerde wraak??
Er is een gezegde, waar ik niet helemaal meer weet hoe die gaat;
De rest van de film zal mij daar antwoord op geven....of gaat u dat doen??
De rest gezien ; zoveel onwaarschijnlijkheden dat de film van mij 2* krijgt.

rainmist
Veel momenten waarop men in het echie iets anders had gedaan om te dealen met de gevaren, mja prima film.

Alathir
Goede film met Gerard Butler. Ik begrijp niet echt wat sommigen hier tegen het einde hebben. Eigenlijk wel heel slim teruggepakt. Ze gaven de keuze aan hem zonder dat hij het wist natuurlijk. Dus blaast hij zichzelf op. Ook vrij typisch dat het systeem je uiteindelijk toch klein krijgt, hoe goed je ook bent. De film heeft een origineel concept want dit uitgangspunt heb ik nooit eerder gezien. Je moet er maar opkomen. De enige ongeloofwaardigheid is wel die tunnel, hoe in godsnaam heeft hij dat alleen geklaard, lijkt me onmogelijk. Toch 4*.

lang pee
Inderdaad afschuwelijk tweede deel en vreselijk einde, zeer ongeloofwaardig maar met Butler in een hoofdrol heb je dat wel meer. Trouwens ik was niet wild van het acteerwerk en al helemaal niet van Foxx. Had gekund, maar het werd helemaal niets....

cinemanukerke
In het eerste deel speelt men handig in op het stereotiepe 'good guy/bad guy'. Butler als vader die wraak neemt op de moordenaars van zijn gezin, je krijgt er sympathie voor. En de gladde opportunistische en ambitieuze advokaat Foxx die justitie als een stratego spel ziet, krijgt een koekje van eigen deeg. Maar helaas in de tweede helft stuurt het scenario bij en zo is de bad guy na vermoorden van onschuldigen zeker een bad guy en is de good guy na het leren van een lesje (ik maak geen deals meer met de moordenaars) en het redden van de halve stad zeker een good guy. en eindigt de film als een standaard actiethriller. Jammer, gemiste kans.

Lovelyboy
Eens even voor de herkijk van deze Law Abiding Citizen die ik al eens zag voordat ik hier weer actief werd, wat me het meeste bijgebleven is dat ik er weinig van onder de indruk was en het hoge cijfergemiddelde toch zeker niet begreep. En dat doe ik eerlijk gezegd nog steeds niet hoewel ik er nu wel met andere ogen naar kijk.
Aan het degelijke begin zal het toch zeker niet liggen waar het zaadje geplant wordt voor de hele heisa en er eigenlijk prima geacteerd wordt door onderandere Butler die ik toch vaak betrap op inhoudsloze films in combinatie met gebral en macho gedrag. En dan is dit wel wat anders waar hij een bepaalde kwetsbaarheid in zijn rol legt. Maar fijn, het idee is duidelijk rond misdaad, gevolg en een falend rechts systeem waarop het wachten is dat Clyde het recht in eigen hand neemt. En wat daarna volgt is best wel fijn met onderandere de 'ontmanteling' van Darby , met een plot en plan dat toch best wel goed doordacht en creatief is, en er behoorlijk hoog spel wordt gespeeld.
Maar zo halverwege, terwijl Clyde in de cel zit en de aanslagen door gaan, vind er toch plotseling een behoorlijke afkalving plaats. Want het wordt er allemaal niet geloofwaardiger op met alle trucs en technologie, alsof er nooit iets tegen zit of niet werkt, en überhaupt de suggestie wordt gewekt dat hij dit allemaal van tevoren al geregeld heeft, yeah right! Goed, die uitleg ligt iets simpeler met de tunnel, maar dat hangt ook weer aan elkaar van vraagtekens. Want zo'n tunnel alleen graven? En dan een aparte tunnel naar iedere isoleercel? Want hij kon niet weten in welke cel hij geplaatst zou worden. Hoe komt hij überhaupt aan die tekening? Dan is de ontknoping vervolgens wel heel snel en gemakkelijk waar eigenlijk de suggestie weer een beetje gewekt wordt dat Clyde slordig is en dit weer haaks op zijn persoonlijkheid en zijn kunde staat die hij laat zien.
Afijn, het vermaakte in ieder geval meer dan de eerste keer waar de film toch echt serieus tegenviel en met deze wetenschap keek ik er wellicht iets anders naar. Desondanks zal dit nooit een hoogvlieger worden, wil ik er verder nog het predicaat gemakkelijk opplakken en krijgt het in dit geval een voldoende voor de moeite.

Ebenezer Scrooge
Zag deze film toen hij net uit was bij iemand die 'm geweldig vond. Nog beter dan The Silence of the Lambs en Se7en, zei hij. Nou, dat viel dus zwaar tegen. Was ook zo iemand die dan tijdens de films telkens aan je vraagt hoe je hem vindt: Geweldig hè?! Ja, geweldig. Is ie niet spannend?
Ik lees hier veel dat het einde zo tegenvalt, dat vond ik nou net het beste, want afgelopen.
Wat een onzinfilm zeg. Hij geeft die coördinaten door, dan klinkt er zo'n dramatisch muziekje en komt meteen het hele politieapparaat in beweging, inclusief helikopter. Schaamteloos gejat van The Silence of the Lambs. Net als die gevangeniskooi, geen vierkante deze keer, maar een ronde.
Mannen in tweedjassen en gleufhoeden op, ziet er fraai uit, daar niet van, maar het zijn niet de jaren '50.
Blauwe lens.
Vond die Clyde maar een kwal van een vent, al helemaal nadat hij zijn celgenoot ombrengt met meerdere messteken. Als dat er niet in had gezeten had ik misschien nog enige sympathie voor hem kunnen voelen.
Het minste aan deze film is nog dat het nergens eng wordt, in vergelijking met de films die ik hier al noemde. Die aanval bij hem thuis, wat slecht geknipt, gefilmd, deed me helemaal niets... opbouw ook zo slecht: de deurbel gaat, hij doet open en binnen 20 seconden is het gebeurd...
Nu te koop

Kopen
Metal Case • L.E. • Dvd
€ 11,35
KopenGerelateerd nieuws

'Law Abiding Citizen' gaat van Netflix verdwijnen: 'Er worden te weinig van dit soort psychologische thrillers gemaakt'

Thriller 'Law Abiding Citizen' met Jamie Foxx is sinds kort ook te zien op Prime Video

Thriller 'Law Abiding Citizen' met Jamie Foxx en Gerard Butler vanavond op televisie

Netflix voegt 40+ titels toe aan het aanbod, dit zijn de vijf best beoordeelde

Man on Fire