- Home
Releasedatum: 4 maart 2010
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Book of Eli
"Some will kill to have it. He will kill to protect it."
In de nabije toekomst is Amerika een kaal en gevaarlijk niemandsland geworden. Gewapend met zijn jachtgeweer, zwaard en instinct heeft Eli deze wereld jarenlang afgezworven, zichzelf verdedigend tegen uiterst gewelddadige bendes op zoek naar overlevingsmiddelen. In Californië geeft de zelfverklaarde dictator Carnegie zijn bende opdracht Eli te overmeesteren. Tijdens dit kat en muis spel ontmoet Eli Carnegie's stiefdochter Solara, die hem vertelt over haar stiefvaders wrede en vernietigende plannen om het gebied te veroveren. Samen vervolgen ze Eli's weg naar San Francisco, waar het einddoel ligt van zijn lange reis: het afleveren van belangrijke informatie die de redding van de gehele mensheid kan betekenen.
Carnegie
Martha
Martz
Hoyt
DonLeone
toen ik na het zien van deze film naar het toilet moest en daarna ontdekte dat het doortreksysteem tijdelijk buiten werking was, amuseerde ik mij meer dan met het zien van het geforceerd einde van deze geniale film, dat net door dit einde helemaal op niets trok. een ronduit belachelijke film, en dit enkel door het dwaze einde!
Near_Dark
Gisteravond gezien in cinema Utopolis te Mechelen (België)
Van dit regisseurs-duo heb ik nog maar één film van gezien nl. "From Hell (2001)", die ik niet meteen goed kan noemen...
Vandaar dat ik lang heb getwijfeld of ik deze "Book Of Eli" wel in de cinema zou gaan zien, maar het zag er zo veelbelovend uit dat ik me niet kon inhouden
En ja hoor, ik had me in de verste verte niet verwacht aan zo'n knappe sfeerfilm !
We zijn er naar toe gegaan met de verwachting een groots opgezette Blockbuster te zien te krijgen.
Er komt zeker en vast actie in voor maar de hoofdbrok bestaat uit sfeervolle beelden van Eli die zich een weg baant door het verwoestte landschap en de gesprekken tussen hem, Carnegie en Solana.
De desolate Wereld ziet er fantastisch uit.
Wat me nog het meest opviel was de filmmuziek, het is héél lang geleden dat ik nog zulke sfeervolle doemklanken te horen kreeg. Doe de filmmuziek weg en je houdt nog niet half zo'n indrukwekkende film over, daar ben ik zeker van !
Het enige dat me stoorde waren de prekerige toestanden over het Christelijke geloof. Soms kreeg ik de indruk dat hij voor een groot deel werd gefinancierd door het Vaticaan. Gelukkig werd dit moraliserende gezeur tot een minimum beperkt en ligt de nadruk op sfeerschepping en Drama.
Ook nu weer zet Denzel Washington een erg indrukwekkend personage neer en Gary Oldman kruipt nog maar eens in de rol die hem op het lijf geschreven staat nl. die van de ultieme, intelligente slechterik.
8/10.
Da's inderdaad een ontzettend hoge score maar hij heeft dan ook indruk op mij gemaakt. Het grote bioscoopscherm met digitale projectie en surround geluid hebben hier zeker toe bijgedragen
Filmsite : http://www.sonypictures.net...& http://thebookofeli.warnerb...
wimnoot
The Book of Eli
Ik had eigenlijk nooit van de Hughes brothers gehoord tot ik even bij hun filmografie keek. From Hell en Menace 2 society zijn best goede films. Maar dat was niet de reden da ik gisteren voor deze film koos. Ik houd heel erg van post-apocalyptische films. Ik vind het gewoon interessant om te zien wat er met de samenleving gebeurt als de chaos uitbreekt.
Eigenlijk weet je bij de eerste scènes al wat voor een figuur Eli (Denzel Washington) is. Een loner die de eenzaamheid verkiest boven de verantwoordelijkheid van vriendschap. Heerlijk om iemand te zien die nergens bang voor is en levensgevaarlijk met zijn kapmes.
Wat me vooral opviel is de originaliteit van dit verhaal. De wereld die geschetst word hebben we al talloze keren gezien. Denk aan Mad Max, Waterworld, The Postman enzovoorts. Maar ik werd keer op keer verrast door weer een nieuwe plotwending en uitgangspunt. Ook waren de beelden van die grauwe desolate wereld erg mooi en gaven de film ook een echte air van verdoemenis.
Een lichtpuntje in die misère was Mila Kunis. Wat een knappe griet is dat zeg! Ik kan niet wachten tot Aranofski´s Black Swan uitkomt waarin ze een erotische scene speelt met Natalie Portman.Gary Oldman zien we nu weer als een compleet andere slechterik. Die man heeft een geweldige kast vol met personage´s en ze lijken allemaal niet op elkaar.
The Book of Eli is een fijne donkere film die je de hele 118 minuten vermaakt. Op zich heeft het verhaal niet zo heel veel om het hand, maar het is toch een film die boven het gemiddelde uitsteekt.
3.5
imagic
er word redelijk goed geacteerd in deze film, maar een aanrader is het zeker niet, ze hadden er beter meteen een DVD release van kunnen maken. Door de acteurs hoeft de film van mij niet in de flop top 100 maar qua verhaal zeer zeker wel.
$pecial
Gisteren na The Wolfman meteen de voorpremiere van The Book of Eli mee gepakt en daar heb ik zeker geen spijt van gehad !
De apocalyptische wereld is echt 'prachtig' in beeld gebracht en dan ook met name de grauwe kleuren die zijn gebruikt. Vooral toen de eerste overvallers in beeld kwamen, de klederdracht van hen maakte het een zeer grimmige en grauwe sfeer. Daar hou ik van!
In het begin is het verhaal nog maar een beetje vaagjes en je weet niet wat het doel is van Eli, maar langzamerhand ontvouwt zich dit in de film.
De aktie in de film is echt schitterend en lekker hard. Eli komt op zijn pad door deze wereld van alles en iedereen tegen die hem het leven zuur willen maken, maar de man is uitgerust met een mooie shotgun en een vlijmscherp machette. Dit gaf een aantal leuke en harde confrontaties
Acteerprestaties zijn echt zeer goed, Washington steld mij nooit teleur, maar de anderen zijn ook zeer overtuigend. Gary Oldman doet zeker niet minder mee, want ook hij speelt geweldig.
Ik ben echt te spreken over deze film. De 'twist' op het laatst zag ik niet echt aankomen, ook al kon je het achteraf toch wel weten. Natuurlijk is niet alles perfect aan deze film, maar het geheel is meer dan goed. De sfeer, 't kleurgebruik van de film, acteerprestaties en de aktie klopt in deze film.
Verdiende 4.0 *
mr.shhh
Tot de laatste 10 minuten een goede film. Afgerafeld en erg onrealistisch/ stompzinnig einde. Zonde, er had meer ingezeten. Wel mooie rol van Gary Oldman en Washington acteert ook sterk. Mila Kunis is ook een complete miscast. Die was nog niet toe aan een rol als dit. Wel mooie cinematografie en montage. Scene in het huis met de oudjes is werkelijk fenomenaal en erg genieten. Camera beweegt door het hele schiet spektakel heen tot aan de loop van de geweren toe. Erg mooi gedaan. Dit soort scènes maken de film dan ook zeker genietbaar.
Dit had zowaar mijn tekst kunnen zijn... dank u Jack...

Gelukkig hadden wij tijdens het einde van de film ook al menig gal gespuwd. En het is echt zonde de film begon zo goed, Lekker mysterieus je weet niet meteen wat er aan de hand is en de film weet dit boeiend te houden totdat de antwoorden uiteindelijk komen.
Mila Kunis Is echt dramatisch. Ik vind, en lees AUB de "ik" in deze zin, vind dat ze leuk kan acteren met haar gezicht maar haar lichaam kan dat talent helaas totaal niet volgen Beste voorbeeld wat ik daar van kan geven zit in 1 van de laatste shots; wanneer ze wraak gaat halen op Eli word ze van achter gefilmd, terwijl ze staat te wachten op een grote deur die zich langzaam opent staat ze geposeerd als een soort superheld die je in de animatie series als Dragon Ball Z tegenkomt. Gevalletje benen twee meter uit elkaar en borst vooruit..
De special effects (zie comment van Jack Sparrow) maken de film zeer aangenaam om naar te kijken maar helaas lijd dit alles tot een anti climax wanneer het einde intreed.
De voldoende komt van het acteren van o.a. Denzel Washington en Gary Oldman en van de zojuist genoemde special effects.
3 *
BjornH
Een film waar ik erg naar uitkeek sinds de dag dat ik wist dat ie uitkwam. Gister dus
.....
Maar in realiteit vond ik dit maar een erg middelmatige film. De setting was perfect, zeker sinds ik Fallout 3 eergister heb uitgespeeld. Sloot dus lekker op elkaar aan
Maar het feit is dat de film nooit echt op gang lijkt te komen. Hij was op bepaalde stukken erg langdradig, zeker des te langer de film duurde. Het begin gaf mij nog een lekker gevoel, maar naarmate de film vorderde kon ik me niet inhouden om enkele keren naar de klok te kijken.
Daarnaast staat Denzel hier op automatische piloot en voegt Mila Kunis echt totaal niks toe aan het geheel. Die plottwist op het einde en de muziek af en toe maakten het nog enigszins vermakelijk. Daardoor zit ik ook nog te twijfelen of ik dit een krappe voldoende zal geven aangezien ik toch een enorme fan van Denzel ben
Ik houd het uiteindelijk toch maar op 2.5* omdat ik me wegens de trailers veel meer ervan had voorgesteld
WeZet
Aangenaam verrast door het verhaal, de post-apocalyptische "Fallout" setting en een prachtige ontknoping. De film is er niet van doorspekt (alhoewel het om een bijbel draait), maar religie is zeker wel een belangrijk woord in het plot. Ik begrijp dat niet-christenen het verhaal maar slapjes vinden en dit dan ook meteen als 1 van Denzel Washington's mindere films bestempelen.
Persoonlijk vind ik het juist een aanrader, dit late een heel andere kant van Washington zien, want ook binnen een verhaal als dit zet hij een prachtige rol weg waarin hij de man is die de mensheid van de ondergang moet redden.
Tommeh
Ietwat pretentieus hier en daar, maar toch redelijk overtuigend. Visueel is het echt een plaatje, met prachtig camerawerk en kleurgebruik. Vooral de actiescènes zijn geweldig geschoten met als uitschieter de shoot-out bij de 2 oudjes.
Op de cast valt niet zo veel aan te merken. Denzel speelt overtuigend genoeg om de film te dragen en Oldman doet het niet onaardig. Kunis vond ik ietwat tegenvallen, maar is op andere vlakken altijd wel van toegevoegde waarde.
Het nogal moralistische verhaaltje wordt opvallend subtiel verteld, waardoor het zowaar vrij prettig te volgen is. Daarom is het ook zo jammer dat de film (ondanks een mooie twist) het laatste kwartier toch nog redelijk de mist in gaat met een overdaad aan religieus geneuzel. Als dat iets binnen de perken was gehouden had hier een hoger cijfer ingezeten.
De film is minder slecht dan ik had verwacht, maar tegelijkertijd is het ook geen topper.
De film begint heel sfeervol, iets wat de hele film goed blijft hangen. Er hangt een moooi, grauwe sfeer over de hele film.
Iets wat ik van tevoren had verwacht was een hersenloze knaller van een film. Iets wat totaal niet zo was, bijna alle actiemomenten zaten eigenlijk ook al in de trailer. In dat opzicht is de film best wel diepgaand, al vond ik dat gelijk ook weer een zwak punt.
Vanaf het moment dat het eigenlijk om een bijbel gaat zuchtte ik een kreet van teleurstelling.
Ik kan echt niet over dat vele doelloze bijbelgeneuzel in een film als dit. Vanaf dat moment komen er ook een aantal standaard bijbel quotes die mij 0,0 konden bekoren en waarvan ik ook liever wil dat ik ze niet tegenkom.
Ook het script was niet altijd even helder, die bad guys (onder leiding van een goed acterende Gary Oldman) vond ik compleet achterlijk. Ze zitten achter de bijbel en de prachtige (en dit keer geen irritante) Kunis aan, maar knallen wel even dat hele huis overhoop met een mitrailleur en een raketwerper. Stel dat ze haar en die bijbel hadden geraakt. Enorm dom en roekeloos, zo had de film nog wel meer van dat soort domme momentjes.
Ook het belang van de bijbel heb ik zo mijn twijfels over, je hebt het immers over een grote groep mensen die al tig jaren onder erbarmerlijke omstandigheden leven, niet al te intelligent zijn en zonder veel simpele hulpmiddelen hebben geleefd. Dat moeten ze opeens wel geloven in wat zoete verhaaltjes en ingewikkelde zinnetjes uit een bijbel?
Verder ben ik het ook eens met Sjoerdow, ondanks dat ik Washington fenomenaal vindt, waren zijn beweegredenen soms wel een beetje vaag.
Ach ja, het klinkt misschien wel erg negatief nu, maar ik vond het best vermakelijk, de 2 uur knalden voorbij en ik genoot van een prima Washington en het einde vond ik ook wel vrij leuk gedaan.
Niet zo slecht als ik had verwacht, maar ook zeker geen topper.
wwelover
Dit is gewoon een goede entertainment film, met een klein verhaal. Toch moet ik zeggen, dat ik het verhaal eigenlijk niet eens zo slecht vind. Of het nou allemaal klopt maakt me niet zo uit in dit soort films. Het kijkt gewoon lekker weg en is gewoon boeiend. Daarnaast vond ik het einde. Dus dat hij blind bleek te zijn eigenlijk best verrassend, maar achteraf gezien natuurlijk wel logisch als je ziet wat hij allemaal deed in de film
De muziek vond ik ook erg goed en het geluid, alleen waar ik me aan irriteerde af en toe was dat de camera zo snel heen en weer vloog af en toe in de actie momenten. Daar werd de scene niet beter van..
Denzel speelt een beetje op automatische piloot, maar des al niettemin doet hij dat gewoon prima. Was meer verrast door Mila Kunis. En natuurlijk Gary Oldman, topacteur.
Een film die vooral sfeer ademt en het hiervan ook moet hebben, aangezien we verhalen als deze wel vaker gezien hebben. Jammer is ook dat het moralisme er aan het einde van de film vanaf druipt, hoewel dit me minder stoorde dan je zou denken...
Shinobi
Wat een laag gemiddelde zeg. Deze film vond ik echt meesterlijk om te zien, het acteerwerk van Washington, de muziek, het camerawerk, de setting en ga zo maar door. Het klopte voor mij gewoon.
Allereerst is Eli gewoon een bad ass personage zoals alleen Washington ze kan neerzetten. Met zijn martial arts kunsten en al zijn geheimzinnigheid.
Verder is er echt een geloofwaardige post apocalyptische wereld neergezet in de trant van Mad Max, waarin alles vergaan is en mensen een moord doen om de kleinste dingen.
Eén van de scènes waar ik echt van onder indruk was, is als ze bij het oude paar zijn en er een gunfight uitbreekt. Wat een lange shots zitten me daar toch in zeg, erg goed gedaan.
En dat Eli blind blijkt te zijn had ik inderdaad ook niet zien aankomen. Alhoewel je het aan een paar dingen kan merken: hij kan opmerkelijk goed horen, vraagt aan Claudia hoe lang ze al blind is en hij gebruikt zijn shotgun als een soort van blindengeleidenstok.
4, 0 Sterren voor een ondergewaardeerde film.
Fixi88
Een aardige film waar ik de eerste momenten even terug moest denken aan 2001: a space odyssey. De film is spannend maar soms wel wat langdradig. Verder was de clou op het einde niet echt schokkend en voegt het niet veel toe aan het verhaal vind ik. De actie was daarintegen van een hoog niveau en laat te film eruit springen. 3,5 ster is eigenlijk net te veel en 3 is weer net te weining.
Zeriel
Wat mij betreft een matige film, wel goed gefilmd en geacteerd. Maar het hele sfeertje is rechtstreeks van Mad Max gejat en al vaak eerder gekopieerd. Het gegeven blinde man moet laatste bijbel in veiligheid brengen en wordt blijkbaar bijgestaan door God die hem onkwetsbaar maakt. In een wereld die grotendeels vernietigd is door een oorlog mede veroorzaakt door die bijbel, is op zich heel interessant maar verder totaal niet uitgewerkt. Er is gekozen voor wat over the top geweldscenes is die het magere script helemaal ongeloofwaardig maken. Ik ben toevallig zelf de bijbel weer eens aan het doornemen, en ik vraag me af wat Eli (en veel gelovigen) nou zo inspirerend vindt aan dit boek. Christus ok, maar vooral in het begin van het Oude Testament, waaruit geciteerd wordt, is de god een geweldadige onvoorspelbare tiran die moord, doodt en genocide pleegt, zoals het hem uitkomt en zichzelf totaal niet in de hand heeft. De boeven en deze film zijn daarmee veergeleken een stel doetjes. Ik kan eerder voorstellen dat ze alle bijbels vernietigd hebben vanwege de destructieve invloed op de mensheid, dan dat dit boek de beschaving zal kunnen gaan redden.
sinterklaas
, mensen vermoorden en doden, pffffffffffffffff..... doe mij dan maar een Rambo film,
Had je verwacht dat er niemand dood ging in deze film?

Over de film:
We hebben al een hele tal aan films gehad over de wereld na een catastrofe en een zwerver die door de catastrofe wandeld. Toch blijft dat nooit vervelen, sterker nog: ik vond The Book of Eli wel een totale uitschieter van dat soort films. De Hughes Bros hebben toch weer iets prachtigs voorgeschoteld na Menace 2 Society en Dead Presidents. From Hell moet ik dan nog wel van hun zien. Denzel Washington speelt opnieuw weer als de beste als zwerver die overleefd in het verwoeste Amerika en dit keer is Amerika niet verwoest door een Atoomoorlog maar door de vele gaten in de ozonelaag die het land heeft aangetast en verschroeid. De settings en de decors waren echt om te smullen en dan om de kleurenfilters nog maar te zwijgen: erg blurry en heel vaak een neiging naar een neo noir zwart wit film. Daarnaast heeft Gary Oldman weer een uitstekende vertolking als die slechte burgemeester (?) van dat verwoeste dorpje waar Eli al vijanden heeft gemaakt en Mila Kunis mocht er ook zeker zijn. Ook mochten de actiescenes niet ontbreken die er ook erg tof en Matrix-achtig uitzagen waarbij een actieliefhebber ook bij zal smullen. Het einde was ook schitterend en die verwoeste San Francisco was ook een ultieme verassing.
Gewoon een schitterende film. Ik steek toch echt me 2 dikke duimen op de Hughes Brothers die weer lekker creatief bezig waren en toch echt veel lekkernij in een pot gooien en zelfs nog wat elementjes derin hebben van hun 2 eerste Ghetto-films. En opnieuw is Denzel Washington weer me held. Eli zou zou de nieuwe Mad Max kunnen worden.
Roel Bogers
Ik vond de film er juist wel lekker uitzien. Die harde gelige kleuren die na een tijdje begonnen te branden aan je ogen in de bioscoopzaal, het past wel bij de film. Ook de soundrack vond ik alleraardigst. Audiovisueel zit alles dus wel snor. Dit en het sfeertje dat eruit voortvloeit vind ik ook meteen de sterkste kant van tBoE.
Inhoudelijk heeft de film weinig om het lijf, het wist me niet echt te boeien en werd nooit echt superspannend. De christenen-verheerlijking, wat eerder al is opgemerkt, vond ik ook erg vervelend. Het einde, tja... Voorspelbaar en totaal niet wat ik had gehoopt. Ik kan er eigenlijk nooit tegen als een film die zich afspeelt in een post-apocalyptische wereld een happy end heeft (kijk naar I am Legend, die ik de eerste helft echt heel goed vond, maar helaas)
Verder was het acteerwerk wel aardig maar niet bijster interessant. En dat is gelijk ook het gevoel waar de film mij mee achterliet. Aardig, maar niets speciaals. Een 6je, zeg maar.
(Wel leuk om Ray Stevenson weer eens te zien. Ik ken hem als Pullo uit de zwaar ondergewaardeerde serie Rome, die toen een beetje ondergesneeuwd werd door de start van Prison Break en het meesterlijke Lost.)
Onderhoudende, enigzins stichtelijke post-apocalyptische aktiefilm, dun qua verhaal maar visueel dik in orde. De sombere stilering, met veel bruintinten en vrijwel geen felle kleuren, ziet er in combinatie met de sobere production design overtuigend uit. De aktiescenes zijn daarnaast mooi verzorgd. Washington is zoals altijd prima in de zwijgzame hoofdrol. Feitelijk is de film een soort postmoderne western- het stadje waar de film zich afspeelt is daar wel heel duidelijk naar gemodelleerd. Iets te lang en het einde is te belerend, maar de film is tot die tijd zeer vermakelijk.
The Book Of Clichés.
Wat vooral opvalt aan de post-apocalyptisce setting van deze uiterst voorspelbare en clichématige SF, is het leuke (niet)-kleurgebruik en het nette camerawerk. Visueel is de film keurig. Nergens hoogstaand overigens.
Verder maakt het verhaal weinig indruk en gebeurt er niets nieuws onder de zon. Het reli-sausje smaakt nergens naar en het einde is tenenkrommend slecht. Op een paar leuke vechtscènes na, is de film een onderhoudende maar tevens zoutloze zit.
De kracht zit hem in Wahington, die niet met zich laat sollen. Helaas wordt dat gegeven veel te weinig uitgewerkt, de aardige cast ten spijt.
Redelijk.
Mhow....
The Book of Eli stelt me teleur. Ik had hier veel meer van verwacht. Zowel als post apocalyptische film en als actiefilm valt de film tegen. Ik heb recent The Road gezien en die film maakte echt indruk op me als film met een wereld die helemaal naar de klote is. The Book of Eli vond ik daarin een stuk minder. Sowieso zit de film bomvol met mensen, daar waar ik het juist passender vind om juist weinig personen te tonen in een wereld waar alles is verwoest. Verder vind ik ook wel dat dingen wat kleurig en mooi nog worden getoond.
Daarnaast is de film als actiefilm niet goed genoeg. Er zitten best een paar goede momenten in, waar zeker Denzil Washington (goede rol trouwens) prima actiescene's heeft. Zeker waar hij met een machete hakt is het gaaf om te zien. Maar verder is het wat karig. Af en toe een bende of een beschieting, dat was het wel. Beetje voorspelbaar en saai allemaal.
Sowieso is de film niet zo origineel en verrassend.
Maar laat ik niet heel negatief doen. De film is prima te kijken. De speelduur had alleen wel wat korter gemogen. Als dit anderhalf uur had geduurd ipv 2 uur, dan had ik de film denk ik leuker gevonden.
Elineloves
'' Ah gatverdamme! '' was het eerste wat ik riep tijdens openingsscène. Je kunt zeggen wat je wil, maar de sfeer zat er direct in.
Mijn eerste gedachte bij deze film was: ''Niet weer film die zich afspeelt in een postapocalyptische wereld. '' Een grijze, vernietigde wereld waar maar een handje vol mensen overleeft hebben, kennen we nu wel. Toch heeft het me goed weten te verrassen. De grauwe werkelijkheid kwam realistisch genoeg over. Misschien zat ik nog met het tegenvallende I Am Legend in mijn hoofd, waardoor ik deze film toch een tijd links heb laten liggen.
Dat de film zo traag op gang komt, of laat ik zeggen: langzaam opbouwt, vond ik niet echt storend. Normaal heb ik de neiging om snel iets te hebben van: 'Laat eens iets gebeuren ofzo!' maar bij deze werd ik meegesleept in het verhaal.
Het is allemaal erg mooi vormgegeven. De actiescènes zijn fraai en weten te overtuigen. En ik kan er niks aan doen, maar wat is Denzel een heerlijke man. Zo'n lekkere stoere en toch slimme beer. Lekker maan!
Ik kan nog lang doorlullen maar hier is eigenlijk alles mee gezegd:
Een gedenkwaardige boodschap, superieur camerawerk, uitzonderlijke montage met een wonderschoon sfeertje, Denzel oppermachtig en Mila verassend aangenaam.
Mila is cute!
Ik vond hem in ieder geval beter dan het saaie "the road" maar echt geweldig was het ook weer niet. De beelden zien er fraai uit en Denzel Washington en Gary Oldman spelen best goed. Maar poepie Mila Kunis (in "Forgetting Sarah Marshall" vond ik haar leuk en heel mooi uitzien) valt zwaar tegen. Het verhaal van deze film kwakkelt maar door en echt spannend of boeiend wordt het eigenlijk nergens. Film had iets weg van Mad Max maar die films vond ik toch een stuk beter.
Prudh
Eigenlijk best een coole film. Een post-apocalyptische western. Een interessant gegeven en goed uitgewerkt door de Hughes Brothers. Tuurlijk zit hier en daar een clichétje, maar dat stoort me niet. De film houdt steeds een prima sfeer vast en weet beide genres goed te verenigen. Zo is het outpost stadje waarin zwarte ´cowboy´ Washington binnentreedt weliswaar niet van hout, maar alles ademt er western. Oldman is de boze veedrijver die in dit geval over water beschikt zodat hij de bevolking onder de duim kan houden. Natuurlijk komt het tot een shootout. Goed gecast, die Oldman. Prachtige mimiek heeft de man, zeker als hij echt acteert en niet schmiert.
Minpuntje vind ik de look van de film. Té gestyleerd. Een doorzichtige kleurenfilter om de boel grauw en kleurloos te maken, teveel wide angle shots om de woestenij te benadrukken, teveel lage horizonnen, te digitaal. Wel strak gekadreerd, dus los van elkaar zijn de meeste shots plaatjes om naar te kijken, maar in zijn geheel voelt het constant gemaakt aan. The Hughes Brothers geven zeker blijk van hun regiekunsten, maar doen te hard hun best en dat valt op.
Gelukkig hebben ze hun rolverdeling goed uitgekiend. Coole bijrollen van oa Tom Waits (!) en Malcolm McDowell die wel heel erg op Einstein leek. Ook hun actiescènes zijn keurig. Vlot en dus ook snel voorbij, maar wel bruut en compromisloos. Ik verwachtte aan de hand van de trailer een moralistisch Hollywoodprentje, maar niets is minder waar. Het heeft er wel wat kenmerken van (dat hele bijbelgeneuzel kan me gestolen worden), maar het ontstijgt zeker de massa. Ook door de originele uitwerking. Aangename verrassing die eigenlijk vier sterren moet krijgen. Misschien bij de volgende kijkbeurt.
De film is overigens slecht vergelijkbaar met The Road. Compleet andere film. Vooruit, beide post-apocalyptisch. En ongeveer tegelijk in de bios. The Road is echter een pak realistischer. Die is eerder vergelijkbaar met Le Temps du Loup. Laat deze film afspelen in 1873, haal het post-apocalyptische thema weg en er blijft een western over.
Leland Palmer
Best een aardige film. Washington doet het uitstekend en ook bijrollen van o.a. Oldman en Kunis zijn meer dan voldoende. Het apocalyptische sfeertje is een belangrijk fundament en zet direct een sterke sfeer neer.
De muziek is goed verzorgd en het verhaaltje blijft - in een prima tempo - tot het einde boeiend. Echt hoogstaand wordt het echter nergens. De gevechten van Washington waren wel leuk en stoer. Voldoende voor deze Book of Eli.
Zandkuiken
Inhoudelijk redelijk mager, maar verder toch een onderhoudende prent van de Hughes bros. Visueel prima, een puike score en een alweer erg sterke Denzel als zwijgzame loner/christelijke badass. Het einde vond ik een beetje te lang uitgesponnen, en het duffe moraaltje vloekt wat met de cool van The Book Of Eli, maar echt storen deed dat allemaal niet. 3*
JacoBaco
In mijn vriendenkring laten de meeste zich negatief uit over The Book of Eli en ik zeg altijd: Van je vrienden moet je het hebben, dus gister ben ik hem dan toch gaan kijken.
Een film die zich afspeelt 30 jaar na een lichtflits en Eli schijnt 1 van de weinige te zijn die de wereld ook nog voor de gebeurtenis heeft meegemaakt. De hele film is hij met zijn bijbel onderweg naar het westen en onderweg wordt het hem niet makkelijk gemaakt.
Er zitten hele opmerkelijke scènes in de film. De shoot-out in het dorpje van Gary Oldman. Kogels lijken hem niets te doen en 1 iemand kan of durft hem van dichtbij zelfs niet dood te knallen. Een soort machtsspel leek het wel. Het hele bijbelse gebeuren vind ik persoonlijk wel interessant en hij kent hem na 30 jaar compleet uit zijn hoofd. Op het einde zie je dat het blindenschrift is en nu wordt er beweerd dat hij zelf ook blind is. Gister de film met 3 mensen gekeken en geen van ons kreeg de indruk dat die stakker al die tijd blind was. Maar toch sta er wel voor open, alleen dat hij echt stekeblind is, gaat me toch wat ver.
Visueel vind ik de film mooi. Alleen een overschot aan slow motion past dan weer niet in het totaalplaatje. De humor is voor de verandering ook eens een keer ver te zoeken. Alleen dat kannibalistische stelletje was grappig bedoeld, maar dat is ook zeker niet mijn favoriete scène. Ik denk dat deze film moet groeien, want op het moment ben ik er niet ondersteboven van.
Het personage Eli vind ik erg mysterieus (wat geen nadeel is). De stem van god vertelt hem o.a. wat hij moet doen en bij het kannibalistische paar doet hij de profetische uitspraak: Jullie gaan zo dood en ik en het meisje blijven leven. Toeval of de werkelijkheid? Je ziet bijvoorbeeld ook dat hij onder de brandplekken zit. En ik moet nog is goed nadenken over wat nu precies het nut van die bijbel is. Mogen wij dat als kijker zelf bepalen of staat het toch vast. Wat is het nu? Een stukje geschiedenis aan (de bijna) ondergang van de wereld of toch wel een nieuw begin. Dus de aarde zal nooit echt vergaan, maar het is een soort reïncarnatie cyclus.
Interessant, maar tot die tijd. 3,0
Stephan
Prima film met een mooie sfeer. Een grappige mix tussen een Wild West en Mad Max. Zalig ook het tempo, waardoor ik gelukkig de tijd kreeg me in de sfeer te dompelen.
De twist aan het einde kwam niet geheel als een verrassing. Het was me een paar keer opgevallen dat hij met zijn tong klakte (bijvoorbeeld als ze bij het oude echtpaar op de deur aflopen). Toen dacht ik al: Hé... hij lijkt wel een blinde.
Verder vond ik de tegenstelling hoe je op twee manieren met het boek kunt omgaan redelijk goed getroffen.
Overigens.. leuk om het thema van "once upon a time in America" gefluit te horen. Leuke ode.
Ach ja, kijkt wel aardig weg. heb er verder niet zoveel mee.
Wel opmerkelijk dat veel mensen de film een Christelijke moraal verwijten, aangezien een belangrijk deel van het verhaal juist is dat het boek een wapen is om mensen alles te laten doen wat je wilt...niet bepaald positief voor de Christelijke kerk. Maar goed.
Captain Pervert
Neem het spel Fallout 3, haal het verhaal weg, doe Denzel erin. Meer is het niet. Of toch?
The Book of Eli is een fantastisch gefilmde, geweldig mooi gestyleerde film naar een toch wat tegenvallende ontknoping waar je allerlei inhoudelijke vraagtekens bij kunt zetten. The chase is better than the catch..
Als liefhebber van Denzel, postapocalyptische films zoals Terminator en Mad Max, en games zoals Fallout 3 is deze film erg herkenbaar qua plotelementen, landschappen enz. De bandieten leken regelrecht gekopieerd uit computerspelletjes en voor de rest lijkt alles veel op Mad Max, Waterworld enz. Maar het is alleen zo geweldig gefilmd dat de rest erbij verbleekt. Niet alleen qua camerawerk maar ook het grauwe kleurfilter is geniaal.
De ontknoping valt echter tegen. Het is jammer dat je al snel vermoedt wat voor boek het is, en dat dit ook snel bevestigd wordt. Je rekent dan op een ontknoping dat het toch anders zit, maar helaas. Inhoudelijk kan je heel veel vraagtekens zetten bij het feit dat een slechterik het boek in wil zetten voor kwade bedoelingen, maar nog veel gekker is dat die lui op Alcatraz een gat in de lucht springen omdat ze nu eindelijk de wereld kunnen redden. Aan het eind zie je dat het boek - inmiddels talloze malen herdrukt - dan ook naast een Koran op de plank wordt gezet, waarmee de film lijkt te zeggen: je kan de wereld redden met een Bijbel, en niet met een Koran, want die hadden we al op de plank staan en we deden er niets mee. Je kan je ook afvragen hoe het kan dat alle Bijbels werden verbrand en (dit wordt niet expliciet benoemd) niet alle Korans. Als er namelijk één boek is dat momenteel zorgt voor onrust... Daar kan je natuurlijk over debatteren, maar interessanter vind ik de vreemde stellingname van de film in deze kwestie. Ik heb namelijk niks met religie en vind de climax dan ook een beetje suf.
3,5 sterren, had meer kunnen zijn met een beter einde.
P.S. overigens klopt de plotsamenvatting niet echt en geeft het ook veel info weg. Hij heeft een boek en gaat naar het westen en Carnegie wil het hebben. That's it.
TinkerTex
The Book of Eli staat bij mij te boek als de film die het allemaal net niet is. Prachtig geschoten, vette gevechten en bij vlagen indrukwekkend. Helaas wil het personage van Eli nergens echt uit de verf komen. Ook de rest van de acteurs loopt er een beetje verloren bij. En dan zijn twee uur erg lang. Jammer, want de middelen zijn er zeker. De christelijke moraal wordt er ook nog eens dik boven op gelegd. Puriteinse Amerikanen zullen hun vingers er bij aflikken. Ik niet.

'Fallout'-serie op Prime Video achter de rug? Ook in deze titels zijn de atoombommen gevallen

Vijf sterke dystopische films over een verdorven wereld | MovieMeter Toplijst

Vijf dystopische films over een verdorven wereld

Man on Fire
Actie / Thriller, 2004