Genre: Drama / Actie
Releasedatum: 4 maart 2010
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Book of Eli
"Some will kill to have it. He will kill to protect it."
In de nabije toekomst is Amerika een kaal en gevaarlijk niemandsland geworden. Gewapend met zijn jachtgeweer, zwaard en instinct heeft Eli deze wereld jarenlang afgezworven, zichzelf verdedigend tegen uiterst gewelddadige bendes op zoek naar overlevingsmiddelen. In Californië geeft de zelfverklaarde dictator Carnegie zijn bende opdracht Eli te overmeesteren. Tijdens dit kat en muis spel ontmoet Eli Carnegie's stiefdochter Solara, die hem vertelt over haar stiefvaders wrede en vernietigende plannen om het gebied te veroveren. Samen vervolgen ze Eli's weg naar San Francisco, waar het einddoel ligt van zijn lange reis: het afleveren van belangrijke informatie die de redding van de gehele mensheid kan betekenen.
Carnegie
Martha
Martz
Hoyt
laundromat
Jongens wat een laag cijfer hiero en op IMDb. Misschien door het christelijke thema/laag/eind? Ik ben zelf christen, dus misschien dat het daar mee te maken heeft?
Vette film. Net middagvoorstelling gezien. WOW!
Heb helemaal niets met Washington, maar wat is-ie goed gecast zeg.
Later meer...
SilentF0rce
Middelmaat troef. Degelijke actie en veel opzich goede ideeën maar de uitwerking had een stuk beter gekund.
Mee eens
Er werd wel goed geacteerd door Denzel en Mila en er zaten een paar aardige momentjes in, maar over het algemeen een middelmatige film.
Remi81
Goede film! Na de tegenvallende taking of pelham 123 ben ik blij dat mijn grote held Denzel
weer een goede acteerprestatie neerzet. Verder erg goede regie, special/computer effects, en een orgineel verhaal wat me erg aansprak als christen zijnde.
Ik hoop dat ze hem als steelcase editie uit brengen, dan kan ik mijn 30 ste Denzel film aanschaffen
Ik vond alleen het einde nogal somber, dat gevoel overheersd op het moment nog, vandaar mijn 4 sterren.
Yugnav
Je bedoeld geloof als excuus om oorlog te voeren? Want volgens mij is er nog niet echt een oorlog geweest puur omwille van geloof, buiten de jihad dan misschien...!
Echt een hele domme opmerking dit! Ga eens de geschiedenis af voordat je zo'n opmerkingen gaat plaatsen...
louisvf
Haha, ik heb hierover al een heel stuk geschreven en ga het echt niet nog eens uitleggen, wat een domme opmerking van jou trouwens! Oorlog om geloof, hehe...misschien wat verder vooruit denken voordat je mensen uitmaakt...! Ow en ik studeer trouwens geschiedenis...!
Fixi88
Een aardige film waar ik de eerste momenten even terug moest denken aan 2001: a space odyssey. De film is spannend maar soms wel wat langdradig. Verder was de clou op het einde niet echt schokkend en voegt het niet veel toe aan het verhaal vind ik. De actie was daarintegen van een hoog niveau en laat te film eruit springen. 3,5 ster is eigenlijk net te veel en 3 is weer net te weining.
Filmfreaker
Mooie aankleding, goede acteurs en spectaculaire actie redden deze film helaas niet. Het script heeft veel te weinig te bieden. De kijker wordt ook in een totale ontwetendheid gelaten, gedurende de film. Op het einde is nog steeds niet alles duidelijk.
2,5 voor Denzel Washington, de rest van de cast en de nog redelijke actiescènes. Voor de rest raad ik hem niet aan.
schwarz
De film ziet re goed uit en weet een leuk tijdsbeeld neer te zetten. Echter verandert de film in een EO-film met hier en daar wat oog om oog, tand om tand. Voor de gelovige onder ons is dit nog te behappen. opzet is leuk maar wat een slap einde!
FaithDead
Even een kritische kanttekening: In dit zinsverband is het 'bedoelT', met een T dus
. Religie is een van de grootste oorzaken van oorlog, religie is namelijk overal terug te vinden, en wat dacht je trouwens van de kruistochten?
Enfin, ik heb de film nu twee keer gezien. Heb ervan genoten. De spanningsboog had alleen wat beter gemogen.
ralfsjam
oorlogen om geloof gebeurt vaak zat. kijk tegenwoordig eens op kleinere schaal. zie Bosnische Oorlog, en de aanslagen paar dagen geleden in moskou. hier lopen beide partijen toch ook te kokketeren met hun geloof. en de Israëlisch-Libanese Oorlog niet te vergeten....
louisvf
Heb al een hele tekst geschreven waarin ik me verduidelijk.
De kruistochten was een oorlog om macht, land en water en niet om geloof (al zei men dit wel om hun acties te verantwoorden.)
(De aanslag in Moscou was een wraak actie van een vrouw omdat haar man werd vermoord door Russische soldaten... ). In mijn tekst die ik al een paar weken geleden heb geschreven leg ik uit dat geen enkele oorlog om geloof word gevoerd maar dat men dit gewoon als excuus gebruikt...
ralfsjam
Heb al een hele tekst geschreven waarin ik me verduidelijk.
dus er is nergens een gebied waar een berg staat waar 2 geloven om vechten? niet om de berg maar om wat de historie van de berg is? volgens mij wel, en dat moskou verhaal, ik ga wat meer terug in dat verhaal... volgens mij iets met afvallige gemeente met veel moslims die onderdrukt wordt door de Russen die de bijbel laten zien.
KroonRooze
GOEIE FILM egt een topper zit een heel goed orgineel verhaal in vind ik
kheb de hele film met spanning gekeken :d lekker veel actie
en denzel presteert weer top prestaties
wat een acteur
Zeriel
Wat mij betreft een matige film, wel goed gefilmd en geacteerd. Maar het hele sfeertje is rechtstreeks van Mad Max gejat en al vaak eerder gekopieerd. Het gegeven blinde man moet laatste bijbel in veiligheid brengen en wordt blijkbaar bijgestaan door God die hem onkwetsbaar maakt. In een wereld die grotendeels vernietigd is door een oorlog mede veroorzaakt door die bijbel, is op zich heel interessant maar verder totaal niet uitgewerkt. Er is gekozen voor wat over the top geweldscenes is die het magere script helemaal ongeloofwaardig maken. Ik ben toevallig zelf de bijbel weer eens aan het doornemen, en ik vraag me af wat Eli (en veel gelovigen) nou zo inspirerend vindt aan dit boek. Christus ok, maar vooral in het begin van het Oude Testament, waaruit geciteerd wordt, is de god een geweldadige onvoorspelbare tiran die moord, doodt en genocide pleegt, zoals het hem uitkomt en zichzelf totaal niet in de hand heeft. De boeven en deze film zijn daarmee veergeleken een stel doetjes. Ik kan eerder voorstellen dat ze alle bijbels vernietigd hebben vanwege de destructieve invloed op de mensheid, dan dat dit boek de beschaving zal kunnen gaan redden.
louisvf
Ivm een gebied waar 2 geloven om vechten is volgens mij ook maar puur omwille van het feit dat de ene superieur wil zijn over de andere groep. Dat ze zeggen dat ze superieur zijn omwille van hun geloof is dan ook maar een bijzaak en eigenlijk ook een excuus.
ralfsjam
nou weet je wat.... we laten het hier bij goed?
Richard_Voorhees
Aardig filmpje, maar geen topper. Denzel doet zijn best en de actie is goed. Toch vond ik dat er hier en daar iets te veel CGI gebruikt werd en de film heeft voor mijn gevoel nogal een abrupt einde in vergelijking met de opbouw van de rest van de film.
grid8400
Gisteren gezien in Pathe Arena ,en mij geen moment zitten vervelen.
Sfeer is goed, leuke mix van actie / drama / humor...
Heerlijke over the top geweldsscènes af en toe
Dikke 3,5*
louisvf
nou weet je wat.... we laten het hier bij goed?
Goed
!
Areté hamartia
Een film gefixeerd op het geloof..
De film laat wel duidelijk (eenmaal door de dikke laag geloof-censuur gekeken) de essentie van geloof en de bijbel zien.
Dat de bijbel een verzinsel is,gebruikt om mensen te illusioneren en blind te maken van de waarheid. Dat geloof niets meer is dan een vorm van controle en macht over de maatschappij. Het maakt mensen irrationeel en geldt als excuus om hun eigen handelen en de controle hierover in handen van een 'hoger iets' te leggen. De uitvoerders van het hogere iets (priesters/bisschoppen) worden dan gevolgd (en geloofd) zoals eenvoudige schapen hun herders volgen.
Echter is dit helaas niet zoals de regisseur het zelf ziet ben ik bang. Deze wordt wel degelijk door het geloof (christendom) verblind in mijn opinie. Daarom beoordeel ik de film niet met een cijfer.
Film Fan
Ik ben het helemaal met je eens alleen je hebt het over een film en die kun je, buiten het verhaal om, ook op acteren, regisseren, aankleding enz. beoordelen.
barcelonagek
Wat een zeer slechte film, Dat bewijst zich al , in het aantal mensen dat de biscocop verlieten, , want er liepen in totaal 6 mensen weg inclusief mij! Ik heb er niks aan toe te voegen, dat buitensporige geweld bij die vrouwen enzo,
Nee dan maar toch een Rambofilm als we toch mensen dood moeten maken....
Bleef 2x toch maar (net aan) zitten maar toen gingen voor mij 5 mensen weg en ik, misschien nog wel meer mensen daarna, zo slecht, saai, mensen vermoorden en doden, pffffffffffffffff..... doe mij dan maar een Rambo film,
sinterklaas
Had je verwacht dat er niemand dood ging in deze film?

Over de film:
We hebben al een hele tal aan films gehad over de wereld na een catastrofe en een zwerver die door de catastrofe wandeld. Toch blijft dat nooit vervelen, sterker nog: ik vond The Book of Eli wel een totale uitschieter van dat soort films. De Hughes Bros hebben toch weer iets prachtigs voorgeschoteld na Menace 2 Society en Dead Presidents. From Hell moet ik dan nog wel van hun zien. Denzel Washington speelt opnieuw weer als de beste als zwerver die overleefd in het verwoeste Amerika en dit keer is Amerika niet verwoest door een Atoomoorlog maar door de vele gaten in de ozonelaag die het land heeft aangetast en verschroeid. De settings en de decors waren echt om te smullen en dan om de kleurenfilters nog maar te zwijgen: erg blurry en heel vaak een neiging naar een neo noir zwart wit film. Daarnaast heeft Gary Oldman weer een uitstekende vertolking als die slechte burgemeester (?) van dat verwoeste dorpje waar Eli al vijanden heeft gemaakt en Mila Kunis mocht er ook zeker zijn. Ook mochten de actiescenes niet ontbreken die er ook erg tof en Matrix-achtig uitzagen waarbij een actieliefhebber ook bij zal smullen. Het einde was ook schitterend en die verwoeste San Francisco was ook een ultieme verassing.
Gewoon een schitterende film. Ik steek toch echt me 2 dikke duimen op de Hughes Brothers die weer lekker creatief bezig waren en toch echt veel lekkernij in een pot gooien en zelfs nog wat elementjes derin hebben van hun 2 eerste Ghetto-films. En opnieuw is Denzel Washington weer me held. Eli zou zou de nieuwe Mad Max kunnen worden.
killer13
goede film. vooral de postapocalyptische setting vind ik zalig. ik weet dat dit gepikt is van mad max, maar ik ben nu eenmaal dol op de mad max-trilogie. ik vind het verhaal maar een beetje raar, maar de aktie is dik in orde!
fivipat
Aardig niet meer dan dat. En nu heb ik even genoeg van post-apocalyptische films.
Q Jones
Jammer dit is een gemiste kans. Het verhaal is op zich wel aardig maar al meerdere keren vertelt, nou het einde kon je ook wel deels voorspellen na de eerste 5 minuten.
Het is jammer dat de film de rede van de verwoesting niet aan geeft dan was de film misschien nog boeiend geweest. Veder wel goed spel van de twee acteurs Washington en Oldman vandaar nog de twee sterren, maar veder een standaard verhaaltje met wat middelmatige actie. Waarom is die dude blind wat heeft dat voor meerwaarde voor de film, ja dat hij zogenaamd door god is geleid, wat een belachelijke Christendom verheerlijking. Ook het einde dat dat ene vrouwtje de spullen van Denzel aan doet, dat is gewoon om te janken zo slecht. Nee ik zou me aan deze film zeker niet wagen
Near_Dark
....
...
Dat moest ik effe ventileren...
BB1991
het is vreemd dat je het einde kunt voorspellen, dat is vrijwel onmogelijk tenzij je een voorspeller bent natuurlijk. je kan bij elke film wel zeggen dat het min of meer allemaal goed komt.... dat einde veraste mij juist op een andere negatieve manier. op het einde staan de koran en al die andere religieboeken naast elkaar. de bijbel moet dan zogenaamd de wereld redden. wat een ongelooflijk schaamteloze en belachelijke christenverheerlijking. VRESELIJK
dat de film de reden voor de verwoesting niet geeft is niet relevant. dat ben je wellicht gewoon slachtoffer van je eigen nieuwsgierigheid:P overigens wordt mondjesmaat wel duidelijk waar het om ging. feit is wel dat, als je het geweten had, dat niks had uitgemaakt voor het verhaal.
dat hij blind is (is hij wel blind? of weet hij gewoon hoe je braille moet lezen? )heeft geen toevoeging aan het verhaal, omdat je het door het verhaal heen niet merkt. dat was ook de bedoeling. dat is gewoon om op het einde nog met een laatste 'trucje' te komen en de hopeloosheid van carnegie in te luiden.
wat mij bevalt aan deze film is dat hij esthetisch heel erg goed in elkaar zit. de grafische stijl en de soundtrack zijn als een diamanten kader om een matig schilderij.
die christendomverheerlijking en het ietwat simpel uitgewerkte verhaal doen de film de das om.

'Fallout'-serie op Prime Video achter de rug? Ook in deze titels zijn de atoombommen gevallen

Vijf sterke dystopische films over een verdorven wereld | MovieMeter Toplijst

Vijf dystopische films over een verdorven wereld

Man on Fire
Actie / Thriller, 2004