• 10.538 nieuwsartikelen
 • 161.652 films
 • 10.094 series
 • 29.645 seizoenen
 • 613.140 acteurs
 • 192.882 gebruikers
 • 8.963.846 stemmen
Avatar
 
Vijf dystopische films over een verdorven wereld
Foto: © ANP

Vijf dystopische films over een verdorven wereld

Vijf dystopische films over een verdorven wereld
Foto: © ANP

De coronacrisis is in volle gang. Overal waar je kijkt worden we geconfronteerd met de gevolgen van de virusuitbraak en de maatregelen die worden getroffen om het de kop in te drukken. Verwacht wordt dat de mensheid vroeg of laat wel weer over het virus heen zal komen. Hier vijf films waarin de wereldbevolking wel aan een grote ramp onderdoor is gegaan.

Children of Men (2006)

In de nabije toekomst wordt de wereld geplaagd door een totale onvruchtbaarheid van het menselijk ras. Sinds 2009 zijn er geen kinderen meer geboren. Dan komt het schokkende nieuws dat de jongste persoon op aarde - die achttien jaar is - gestorven is. Er ontstaat complete chaos, en een voormalig revolutionair wordt ingeschakeld om de meestgezochte persoon op aarde te beschermen: de laatste zwangere vrouw.

Geregisseerd door Alfonso Cuarón, met Clive Owen, Julianne Moore en Michael Caine.

Cloverfield (2008)

Een groep jonge mensen organiseert een afscheidsfeestje voor Rob Hawkins, die naar Japan vertrekt. Wanneer er een korte aardbeving gevoeld wordt en er korte tijd later een gigantische explosie plaatsvindt, is het duidelijk dat hun avondje uit er één wordt om nooit te vergeten. Met een videocamera slaagt Hud, één van de jongeren, erin om de diverse taferelen die zich die nacht voordoen, vast te leggen. De beelden tonen onder meer het verloop van een beangstigend chaotische nacht in New York City, waarbij veel slachtoffers vallen.

Geregisseerd door Matt Reeves, met Michael Stahl-David, Mike Vogel en Lizzy Caplan.

The Road (2009)

Een man en zijn zoontje doorkruisen een verwoest Amerikaans landschap, bedekt met de as van een vergane wereld. De man kan zich de tijd ervoor nog herinneren, het jongetje kent alleen dit dode landschap. Het enige dat hen rest is te overleven en zich vast te houden aan de kostbare brokstukken van hun eigen menselijkheid.

Geregisseerd door John Hillcoat, met Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee en Charlize Theron.

The Book of Eli (2010)

In de nabije toekomst is Amerika een kaal en gevaarlijk niemandsland geworden. Gewapend met zijn jachtgeweer, zwaard en instinct heeft Eli deze wereld jarenlang afgezworven, zichzelf verdedigend tegen uiterst gewelddadige bendes op zoek naar overlevingsmiddelen. In Californië geeft de zelfverklaarde dictator Carnegie zijn bende opdracht Eli te overmeesteren. Tijdens dit kat en muis spel ontmoet Eli Carnegie's stiefdochter Solara, die hem vertelt over haar stiefvaders wrede en vernietigende plannen om het gebied te veroveren. Samen vervolgen ze Eli's weg naar San Francisco, waar het einddoel ligt van zijn lange reis: het afleveren van belangrijke informatie die de redding van de gehele mensheid kan betekenen.

geregisseerd door Albert Hughes en Allen Hughes, met Denzel Washington, Gary Oldman en Mila Kunis.

Twelve Monkeys (1995)

Nadat in 1996 vijf miljard mensen uitgeroeid zijn door een virus, leeft in 2035 de mensheid (of wat er nog van over is) ondergronds. De veroordeelde James Cole wordt teruggestuurd in de tijd om onderzoek te doen naar het virus, zodat er aan een bestrijding gewerkt kan worden. Hij komt echter een paar jaar te vroeg terecht, in 1990, waar natuurlijk niemand zijn verhaal gelooft. Hij komt in een inrichting terecht waar hij Dr. Kathryn Railly ontmoet. Zij begint langzaam in z'n verhaal te geloven. Cole begint echter steeds meer aan z'n eigen verstand te twijfelen.

Geregisseerd door Terry Gilliam, met Bruce Willis, Madeleine Stowe en Brad Pitt.

Reacties (2)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Dr.Strangelove

Dr.Strangelove

 • 332 berichten
 • 3845 stemmen

Cloverfield lijkt mij geen dystopie!


avatar van Jynxter

Jynxter

 • 368 berichten
 • 316 stemmen

Ik houd wel van dergelijke films. Heb de game Fallout 3 destijds ook helemaal grijs gespeeld. Bovenstaande films allemaal gezien behalve Cloverfield. Want dat schokkende handycam gebeuren trek ik niet.

Ik was heel erg onder de indruk van 12 Monkeys, al is het een eeuwigheid geleden dat ik die zag. The Road en Book Of Eli vond ik ook beide erg tof. Children Of Men kon mij in 2006 eigenlijk niet zo bekoren. Maar ik weet eerlijk gezegd niet meer waarom. Misschien nog eens een kijkbeurt gunnen.

Gerelateerde Clips