• 9.379.413 stemmen

Releasedatum: 4 maart 2010

• Videoland Bekijk via Videoland
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot The Book of Eli

"Some will kill to have it. He will kill to protect it."

In de nabije toekomst is Amerika een kaal en gevaarlijk niemandsland geworden. Gewapend met zijn jachtgeweer, zwaard en instinct heeft Eli deze wereld jarenlang afgezworven, zichzelf verdedigend tegen uiterst gewelddadige bendes op zoek naar overlevingsmiddelen. In Californië geeft de zelfverklaarde dictator Carnegie zijn bende opdracht Eli te overmeesteren. Tijdens dit kat en muis spel ontmoet Eli Carnegie's stiefdochter Solara, die hem vertelt over haar stiefvaders wrede en vernietigende plannen om het gebied te veroveren. Samen vervolgen ze Eli's weg naar San Francisco, waar het einddoel ligt van zijn lange reis: het afleveren van belangrijke informatie die de redding van de gehele mensheid kan betekenen.

avatar van pukkie88

pukkie88

Wat een slechte film. Actie scenes waren wel goed maar het christelijke karacter maak hem totaal oninteressant. Meer iets wat in het EO programma thuis hoort.

avatar van schram101

schram101

Wat een visueel pareltje deze film. Geweldig geschoten. Prachtig kleurenfilter is er gebruikt door de regisseur! Ook de actiescenes zien er zeer behoorlijk uit. Kortom, cinematogragisch is de film dik in orde. Ook de hoofdrollen zijn zeer sterk geacteerd.
Omdat we de andere personages verder vrijwel alleen maar met donkere zonnebril te zien krijgen, is hier moeilijk iets van te zeggen.
Verhaaltechnisch is de film vrij sterk, echter had hij naar mijn inziens een stuk meer uit de film uitgehaald kunnen worden. Wat Carnegie nou precies met het boek van plan is blijft namelijk allemaal wat vaag. En wat er nu precies met de Bijbel gebeurd in 'het westen' is ook nog niet helemaal helder .

Met een iets betere benutting van de speelduur had hier (veel) meer mee kunnen gebeuren.

avatar van Metalfist

Metalfist

Some will kill to have it. He will kill to protect it

Gisteravond met een kameraad afgesproken om nog eens film te zien maar hij vond zijn goesting niet in de collectie die hier in huis staat. Hij wou liever The Book of Eli zien en voor mij was dat goed, Washington heeft me nog nooit teleurgesteld en ik had er het volste vertrouwen in dat hij dat nu ook niet ging doen.

Ik heb denk ik nog nooit zo'n slechte inschattingsfout gemaakt. The Book of Eli is praktisch op elk vlak een grote rotzooi, uitgezonderd de setting. Het apocalyptisch tintje ziet er erg mooi uit en zorgt af en toe voor mooie beelden maar voor de rest is er werkelijk niets te beleven. Mijn broer had de film al eens gezien en die zei dat er, in tegenstelling tot de trailer, weinig gevechten in zaten. Op zich zien die er goed uit maar hij heeft wel gelijk want de coole momenten worden te vaak afgewisseld door oeverloos gezeik over wat weet ik nog allemaal. Het uitgangspunt op zich is origineel maar de uitwerking is simpelweg niet goed. Waar het uitgangspunt van het boek nog origineel is, is de opvulling van datzelfde boek gewoon teleurstellend. Ik had echt wel iets beter verwacht dan de Bijbel en het einde is dan ook te ongeloofwaardig geworden. Eli die eventjes heel de bijbel woord per woord gaat dicteren... Sowieso het idee dat in een apocalyptische wereld waar mensen al jaren zonder de bijbel kunnen, een deel van de nieuwe generatie kan zelfs al niet meer lezen, is compleet misplaatst. Het is nu niet dat de bijbel zo'n wondermiddel is dat heel de wereld in een klap kan verbeteren. Het grappige is dan ook dat een braille boek trouwens wel een pak dikker moet zijn dan het boekje dat Eli continu mee had. Het lijkt me dat de letters van braille toch groter zijn dan gewone letters maar echt zeker weet ik het eigenlijk niet. Het subeinde waar Solara eventjes Eli nog gaat wreken had van mij trouwens ook niet gemoeten. Deed nog wat extra afbreuk aan het personage van Eli zelf omdat hij de bad-guys niet heeft afgeslacht en één of andere doos die hij langs de weg heeft opgepikt dit wel kan. Wel bevat de film een leuke Cash quote!

Met die doos bedoel ik natuurlijk Mila Kunis. Ik snap ten eerste al niet wat iedereen er zo fantastisch mooi aan vindt maar soit, qua acteren is het ook niet echt de moeite. Ik ken haar alleen maar uit That '70's Show en Max Payne maar alleen maar in het eerste is ze echt leuk. Hier krijgen we gewoon hetzelfde probleem als bij Max Payne en ergens kan ze er niet aan doen want het is een probleem dat eerder bij mezelf ligt. Wanneer ik geruime tijd een serie volg zoals That '70's Show dan link ik een actrice/acteur altijd aan zijn/haar personage. Hier is dat ook het geval. Washington had, zoals ik hierboven eigenlijk al zei, me nog nooit teleurgesteld. Onder het motto "voor alles een eerste keer" verknoeit hij het deze keer. Hij speelt ook vaak dezelfde rollen vind ik. Dit is nu wel eens wat anders dan de goede flik die in de problemen geraakt maar toch, veel verschil zit er nooit echt in zijn rollen. Gary Oldman komt dan nog het beste tot zijn recht in de rol van Carnegie. Hij zet een uitstekende Sirius Black neer in de Harry Potter reeks en haalt hier bijna hetzelfde niveau. Ik zeg wel bijna want heel de film haalt eigenlijk wel wat zijn prestatie naar beneden. Wel leuk om Malcolm McDowell nog even in een klein bijrolletje te zien passeren.

Ik had het niet gedacht maar The Book of Eli is een dikke teleurstelling. De setting ziet er goed uit maar jammer genoeg stopt het daarbij. Het is vooral de stupide religieuze boodschap die achter de film zit, die ervoor zorgt dat The Book of Eli een dikke onvoldoende wordt. Soms verbaas ik me toch over sommige scores hier...

avatar van Goldenskull

Goldenskull

De setting is wel aardig, grijze luchtje, dorre landschap.

Dan is het ook wel weer zo'n beetje gebeurd met de positieve punten. Erg jammer van al dat bijbel geblaat. Flauw hoe bepaalde dingen verklaard worden enzo, is de lol er voor mij ook wel weer wat vanaf. Maak er verder maar niet te veel woorden aan vuil.

avatar van Jopie666

Jopie666

Dit is een lastige film om te bespreken. Het is een mooi geschoten film waar de vaart er, op een paar heftige actiescenes na, niet echt in zit. Ikzelf stoor me hier absoluut niet aan (sterker nog.. sommige aspecten hadden best wat beter uitgediept mogen worden, dat maakt het misschien iets geloofwaardiger allemaal).

Maar ik kan me zo voorstellen dat een persoon met wat minder geduld en een heftige actiefilm verwacht het wat langdradig zal vinden.

The road en the book of eli lijken op papier wellicht wat op elkaar maar nu ze beide gezien te hebben zijn dit toch echt twee totaal andere films.

Ga je voor mooie beelden en stoor je je niet zo aan ongeloofwaardige zaken kies je voor deze. Voor de mensen met nog meer geduld, gevoel voor realisme en het niet erg vinden om met een enigzins deprimerend gevoel achter te blijven kiezen voor the road.

Kiezen hoefde voor mij niet. Ik kon met beide films wel uit de voeten al weet ik niet of ik ze beide nog een keer zal bekijken...

avatar van jordyvane

jordyvane

Prima acteerwerk en visueel gezien een prima film. Ik vond hem lekker wegkijken en hij had van mij nog wel een uur mogen duren.

avatar van Minotaures

Minotaures

Na The Road te hebben gezien werd het tijd voor de volgende nieuwe apocalypse-film. Ook tevens 't eerste post-apocalyptische film over religie die ik heb gezien.

Het is geen topper, dat vind ik het zeker niet. Toch heeft het wat. Qua verhaal was het vrij dunnetjes. In zulk geval heb ik liever Mad Max. Karakters zijn ouderwets en niet erg nieuw.

Wat als pluspunt is, is dat 't natuurlijk niet helemaal voorspelbaar is. Dat Denzel blind is en dat de Bijbel in blindentaal is geschreven, bijv.

Acteren vond ik wel goed en was voldoende overtuigd, Eli's zwaard vond ik ook een prachtwapen, goede beelden van de verwoeste Amerika en de decoren van de overlevende kampen zagen er lekker chaotisch uit. De vechtscène's tussen Eli en de rovers waren ook lekker grof op een niet te harde manier.

Denzel vond ik grappig uitzien bij 't einde; helemaal kaal en ook jammer dat je niet het lot van Oldman of Kunis (wraak nemen of anders) meemaakt. Je zal anders maar even een aantal honderden bladzijdes moeten schrijven...

avatar van El ralpho

El ralpho

Een stuk minder slecht als ik verwacht had.
Er werd in mijn omgeving nogal negatief gesproken over Eli in de zin van een erg tegenvallende film. Met lage verwachtingen de film gaan kijken en toen viel hij me alleszins mee. Zowiezo zitten er goede vondsten in de film verwerkt zoals Eli die blind bleek te zijn en de bijbel die in braille geschreven was. ook is mila kunis altijd een aangenaam pluspunt om naar te kijken natuurlijk

Ook qua actie bevat de film een aantal aardige scene's; niet meer dan dat want ze zijn niet heel speciaal en duren nooit echt lang. En er zit een religieus tintje aan de film tja..ik heb geloof dat er meer is maar heb zelf niet al te veel met het christendom..gelukkig wordt al het gewauwel over de bijbel een beetje in de perken gehouden. Al is het met vlagen irritant te noemen.

Als we alle punten samen pakken is de film goed te behappen maar wel een stuk minder als de andere post apocalyptische film; The road. Deze film gaf een beter beeld van een verlaten wereld neer en greep je meer bij de strot omdat je met de personages meeleefde.
Hier kon het me geen barst schelen hoe het met iedereen zou eindigen. Desalniettemin hebben we hier te maken met een redelijke film, die waarschijnlijk niet lang zal blijven hangen maar wel leuk is om een keer te bekijken. 3,0

avatar van timbo_

timbo_

De tweede film met Denzel Washington in drie dagen en jammer genoeg ook meteen de minste. Want daar waar Washington in The Taking of Pelham 1 2 3 nog werd uitgedaagd door mede hoofdrolspeler John Travolta moet hij het hier helemaal alleen doen. Dat heeft een wat op de automatische piloot gespeelde rol als de in een post apocalyptische wereld ronddwalende loner genaamd Eli tot gevolg. Niet vervelend om naar te kijken maar ook nergens verrassend.

Hetzelfde geldt voor het wat dunne verhaaltje dat ook nergens boven de middelmaat uitstijgt. Het enige punt waarop The Book of Eli wel uitstijgt boven het maaiveld zijn de prachtige beelden van de bijna verlate wereld en bijbehorende desolate landschappen die bij vlagen wonderschoon zijn. Helaas is dat toch echt te weinig om meer dan een kleine voldoende te scoren.

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

Dit is waarschijnlijk 1 van de slechtste films met Denzel Washington die ik heb gezien. Omdat de film zo traag is verwacht je een grootse climax. Dat die climax blijkt te zijn dat het boek een bijbel is die naar een museum moet is ronduit teleurstellend.

Er wordt zoveel tijd uitgetrokken om alles mooi in beeld te brengen, maar de laatste 5 minuten die van hoge waarde zijn voor het verhaal worden afgeraffeld. Naderhand bleef ik met een hoop vragen zitten. Hiernaast spreekt het verhaal zich enorm tegen: Eli wordt beschermd door God zo lang het boek niet op de plaats van bestemming is, menig kogel ketst af op zijn nek en ineens wordt hij wel geraakt. Heb ik iets gemist dan? Hij werd toch beschermd? En het boek was nog niet op de plaats van bestemming. Hier had ik wel wat uitleg van verwacht.
Teleurstellend is ook dat de gehele film om Eli's reis met dat boek gaat. Er wordt nauwelijks iets verteld over de 'apocalyps'. Het gat in de ozon waardoor iedereen verbrandt-verhaal vond ik nogal flauw.

En dan het einde, bah bah. Wat een slap verhaal. Mila is ineens een vrouwelijke Eli. Dat is mij toch echt te Disney.

Toch nog 1,5** omdat The Book of Eli op visueel gebied echt prachtig is. Maar helaas, niet onderhoudend genoeg.

avatar van otherfool

otherfool

Kan zich nergens meten aan het superieure recente broertje 'The Road', maar 'The Book of Eli' heeft best een paar aardige facetten. Het sfeertje is lekker vet aangezet en Washington en Oldman zijn een mooi duo om de film rond te bouwen. Kunis valt dan weer tegen in een rol die haar toch op het bevallige lijf geschreven lijkt te zijn.

Helaas, helaas nekt de dubieuze moraal en de slechtste plottwist aller tijden de film een beetje in de tweede helft, waardoor ik niet verder kan gaan dan 2,5*.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

In het begin vroeg ik mij af wat de ultrakeurige Washington in zo'n gewelddadige film te zoeken had. De vechtscène in de schaduw vond ik erg tof en verrassend gewelddadig. Na verloop van tijd werd het me alsmaar duidelijker: The Book of Eli is een grote promotie voor onze enige redding: de Bijbel. Dat boek wordt hier zo enorm verheerlijkt dat ik er misselijk van werd. Ik zie al die reli-freaks al het geweld hier ineens goedkeuren aangezien het voor 'het goede doel' was. Bah. Erg jammer eigenlijk, want vooral auditief vond ik de film indrukwekkend. Een heerlijke score dompelt de film vaak onder in een apocalyptisch sfeertje. Het grijze filterje is verder wat te makkelijk, maar stoort niet. De cast is best fijn, Oldman kent een geweldige rol, maar Washingtons profetische personage ging me steeds meer irriteren met zijn heilige tocht naar het westen. Dieptepunt is echter Mila Kunis die veel te weinig in haar mars heeft voor een film die groter aandoet dan That 70's Show. Vreselijke actrice eigenlijk. En zo had The Book of Eli heel wat kunnen zijn, maar is het uiteindelijk de perfecte Oprah-film geworden. Ook de aardige twist kon weinig meer redden. Bijzonder matig.

avatar van jipt

jipt

Visueel erg mooi, acteerwerk erg goed vooral weer van Oldman, Kunis dan wat minder maar blijft een lekker ding. Sfeer was goed en had wel wat weg van een western. Maar verder ontzettend veel saaie dialogen en christelijke onzin. Gelukkig beter dan The Road, wat echt een ontiegelijk saaie film was.

Actie was best te pruimen, hoogte punt was de shootout in het huisje waar die twee oude mensen woonde.

Soundtrack was trouwens erg goed.

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

Trage film! Mijn computer is zelfs sneller, Toch laat ik een film niet met rust en kijk 'm altijd evengoed af. Ook deze, al hoewel ik wel moet zeggen dat ik nog nooit zo lang heb gewacht voor een verheldering. Ongelooflijk, zo traag! Book of Eli is wel een tweede kijkbeurt waard, dit, na 10 á 20 jaar. Anders gewoon niet. Vind ik. Denzel acteert hier wederom weer zoals we gewend zijn van hem, maar dit is niet echt zijn soort film. Krapjes... 2,5*

avatar van klapgeest

klapgeest

Geweldige film!

Als ze de scene met dat huis van papier maché achterwege hadden gelaten was deze film zelf vijf sterren waard geweest!

Prima opbouw - je wordt per direct in de wereld ingezogen. Zeer geleidelijk wordt je de realiteit duidelijk. mooie actie scenes. Complete vermakelijke film!

Chapeau!!

avatar van Decec

Decec

Ik vond een goede actiefilm...
Bekende acteur Denzel Washington speelt zeer goed...
Ik vind knap dat Denzel kan alles onthouden over bijbel..
Sommige kleur/beeld is mooi HD kwaliteit...
Prima acteerwerk...
4 sterren!

avatar van DVD-T

DVD-T

Een film met een prachtige setting, cinematografisch bovengemiddeld en een redelijk origineel verhaal.

Het post apocalyptische is erg goed gedaan. Alles van de lucht tot de wegen is kapot. Nergens is meer vegetatie en ook de mensheid heeft een zware klap gehad en is nu een zootje ongeregeld geworden, en doet er alles aan om in een kapotte wereld te overleven.

Het eerste wat aan The Book of Eli opvalt, is het gebruik van de kleuren, alles ziet er een beetje bleekjes uit. Geeft helemaal de juiste sfeer aan de film. Ook Denzel zien we in een rol die we niet echt van hem gewend zijn. De religieuze ondertonen heb ik me niet echt aan gestoord. Het had net zo goed ieder ander boek kunnen zijn die belangrijk is of een grote rol heeft gespeeld voor de mensheid. Voor de rest ziet de actie er super uit. Vooral de scène bij het huis met een shot van bijna twee minuten is fantastisch gedaan. De muziek ligt fijn in het gehoor en ook de geluidseffecten zijn om te smullen. Mooi camerawerk ook verder. Ik heb me er goed mee kunnen vermaken. Natuurlijk veel jat/leen werk van andere post apocalyptische films maar toch genoeg elementen die het toch origineel maken.

avatar van scorsese

Goeie post-apocalyptische actiefilm met een relatief laag tempo (zeker voor een film als deze), maar dit is zeker niet storend. Het idee van de bijbel die alles min of meer weer goed kan maken, vond ik persoonlijk een beetje belachelijk. Maar dit houdt wel het verhaal gaande. Visueel gezien zit het wel snor. De film is bijna geheel ontdaan van kleur, en wat overblijft zijn vooral bruine tinten. De kale woestijnachtige omgeving waarin het grootste gedeelte van de film zich afspeelt past hier goed bij en zorgt voor een grimmige en onheilspellende sfeer. Ook erg mooi camerawerk.

avatar van Fortune

Fortune

Onverwacht heel sterk.

Ik verwachtte er niks van en dacht dat dit een commercieel filmpje is Met Denzel Washington en Mila Kunis. Even snel geld verdienen met het populaire genre van dood en verderf. Maar daar was niks van waar, dit is een erg sterke film. De omgeving zag er geweldig uit, een van de betere post-apocalyptische films van de afgelopen tijd.

De wereld zag er geweldig uit en er zitten een aantal prachtige shots in. Ondersteunt met een geweldige soundtrack van allerlei onheilspellende geluiden. Het gebruik van een kleurenfilter die de wereld een grijs tintje moeten geven vond ik ook wel gepast.

Het verhaal gaat over Washington die een heel belangrijk boek beschermt. Drie keer raden welk boek dat zou zijn? Hij is een eenzame strijder die rondtrekt en van niemand iets aantrekt, het enigste wat hij wil is naar het westen. Dit is geen geweldig verhaal en vooral niet als hij ook nog in meerdere mensen de pan in hakt om het boek te beschermen.Op een of ander manier heb ik me niet aan het verhaal gestoord en heeft het audiovisuele toch de overhand.

Het acteerwerk is niet echt noemenswaardig en vooral Klunis was niet echt boeiend. Het is een lekkere chick maar geloofwaardig acteren dat doet ze niet echt. Beetje verdrietig kijken en daar blijft het bij. Gary Oldman is wel weer gedreven in de bad gay zoals altijd wel.

Dusja goede punten en slechte punten maar een goede film is het zeker.

Vooral voor liefhebber van post-apocalyptische films zitten hier wel goed.

3.5

avatar van Vinokourov

Vinokourov

De grauwe grijze post-apocalyptische wereld ziet er top uit. Het is een stuk rauwer dan een I am Legend om maar eens een andere uit dit genre te pakken. Samen met de stijlvolle moves die onze grote vriend Denzel Washington laat zien, krijg je een gave film, die helaas op het eind problematisch wordt. Tijdens zijn trip fronste ik al menigmaal mijn wenkbrauwen over hoe Washington telkens de dans ontspringt, maar ach toe maar, dacht ik! De laatste tien minuten vond ik echter te hoogdravend. Jammer hoor, want een hogere score dan 3,5 ster zat er zeker in.

avatar van Awake78

Awake78

Een ode aan Fallout!

Mooie verfilming van de game Fallout. Werkelijk alles is rechtstreeks overgenomen uit de game, zelfs op de kleinste details is gelet:

- de geluiden van de wapens verwisselen

- de vogels boven een leefbaar gebied

- de verrekijker

- de kleurenfilters

- de lucht met de voortrazende wolken (soms zelfs een beetje té)

- het volgen van de raket van de rocket-launcher (bij dat huis van die oudjes) precies als in de VATS-mode!

- het openmaken van een slot met de 'bobby pin'. Mooi detail: de eerste keer breekt ie (net als in het spel vaak gebeurt) en de tweede keer lukt het wel, met exact hetzelfde geluid als in de game!

- Het beeld van Denzel, lopend op de weg, slechts ziend als een silhouet

- etc etc. zal nog wel talloze dingen vergeten zijn.

Het was een grandioos feest der herkenning, ik denk voor vele gamers onder ons. Dat ze er nog een leuk verhaaltje en een grappige plottwist aan hebben gegeven was voor mij alleen maar extra.

Misschien wel de beste game-verfilming die ik gezien heb. 3,5*

Gave film!

Leuke setting ook. Fallout nooit gespeeld dus ik moest vooral aan Fist Of The North Star denken. Inclusief melig achtergrond thema.

Vooral visueel een hele knappe film. Prachtig kleurgebruik, geweldige actiescenes. Maar ook Washington en Oldman maken er een fijn filmpje van. Het religieuze plot heeft mij niet gestoord, leek mij meer een verhaaltje dan een statement, vond het enkel jammer dat het niet meer roadmovie was, nu hangt het iets te lang vast in dat dorpje.

Einde is redelijk melig maar tegen die tijd was ik al lang overtuigd van het kunnen van de film. Erg fijn werkje, zo mogen ze er meer maken daar in Hollywood.

4.0* en een uitgebreide review

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Visueel gezien is dit een schitterende film. Ik vond alles zo mooi in beeld gebracht. Ik viel van shot tot shot in verbazing bij deze film. Echt prachtig allemaal. Daarnaast zette Denzel Washington een goede rol neer. Het verhaal bleef ook redelijk boeien alhoelwel het af en toe een beetje begon te vervelen.

Een minpunt in de film vond ik de vechtscène's. Die vond ik toch een beetje te overdreven overkomen. Maar verder kan je deze film gerust aanzetten want het is werkelijk waar prachtig.

avatar van TMP

TMP

Leuke film, waarin Denzel (wederom) sterk acteert. De setting bevalt mij wel, het ziet er goed uit. Leuk verhaal, alleen jammer dat het gelinkt wordt met de bijbel.

avatar van Insignificance

Insignificance

Leuk, zo'n post-flits, neo-western wereld. Erg gestileerd, maar de scenery en de felle wolkenhemel zijn best gaaf. Muziek en cast (uitgezonderd Mila Kunis, die heeft hier natuurlijk niets te zoeken) werken ook mee. Film heeft een paar forse actiescènes in petto. Het schaduwgevecht en zeker de belegering van het oude huis mogen er zijn. Met een lang shot dat in één ruk tussen aanval en verdediging zwiept. Mooi, erg mooi zelfs, maar ondertussen wint de wankele moraal van de film aan terrein.

Zo'n bliksemschicht (wanneer Eli wordt afgeschoten) is nog best aardig bedacht, maar het effect is toch wat minder als kort daarvoor wordt opgedreund waar hij mee bezig is. Sowieso nogal overbodig, het zal immers niemand verrassen waar dit om draait. De wending in het slot is nog wel te verteren, de bijbelse reclame daarentegen stukken minder. Vreemd ook om te zien welke plek het boek in de kast krijgt. Absoluut eentje met plussen, maar met dit thema had het echt wel wat subtieler gemogen.

Amazing!!! 100% aanrader!!!! Ik heb er geen woorden voor ben er gewoon stil van! Of je nu gelovig bent of niet, dit is een film over doorzettingsvermogen.

Serieus een dikke 5

avatar van harm1985

harm1985

Pfft, nadat bij 'Carlito's Way: rise to power' na 9 minuten de reclame al begon en bij 'Man of the House' het jongetje al na 1 minuut me op de zenuwen ging werken heb ik deze toch maar opgezet. Moet zeggen, de post-apocalyptische sfeer is goed neergezet, lekker grauw filter eroverheen, grote uitgestrekte dorre vlaktes en vervallen architectuur zetten gelijk de toon. Tel daarbij een paar erg brute actiescenes op en je zit er gelijk in. Helaas zakt het niveau daarna een beetje in, de film komt in wat rustiger vaarwater en het acteren van Mila Kunis, die toch gene kleine rol heeft in deze film is net niet gevarieerd genoeg om de film naar ene hoger niveau te tillen. Oldman is redelijk op dreef, maar helaas weer eens getypecast als badguy (terwijl hij in The Dark Knight echt excelleerde als Gordon, een goed guy). Ik knapte echter wel zwaar af dat het boek, waar het om ging een Bijbel bleek te zijn, kon ook haast niet anders, maar dat ze dan ook nog even eens moeten vermelden dat men dacht dat religie de oorzaak was van alle oorlog en dus alle Bijbels vernietigd zijn was een beetje teveel van het goede. De rest van de film kabbelt een beetje voort, met de shoot-out bij die bejaarde kannibalen als hoogtepunt van het tweede deel. Het einde was ook weer teveel van het goede dat ie ff heel die Bijbel gaat citeren, dat iemand het overschrijft (deden monniken vroeger ook) en dat het daarna wordt gedrukt met een drukpers (iets waartegen de kerk zich verzette). Er is me echter 1 ding niet helemaal duidelijk kan Eli nou braille lezen, of is hij gewoon blind? Dat gegeven op zich was wel tof gedaan, alleen brengt wel een beetje een probleem met zich mee: braille boeken zijn veel dikker dan normale boeken, omdat die bobbels goed te lezen moeten zijn, en het papier dus dik is; de braille Bijbel is nooit dik genoeg om zo'n dik gedrukt boek te produceren.

avatar van Lennert

Lennert

Na het zien van deze film verwachtte ik al een verwoede discussie over de aanwezigheid van de bijbel, een hoofdpersoon die hem uit zijn hoofd kent en door God gezonden wordt en een slechterik die het boek wil hebben om macht uit te oefenen. De tegenstelling van Eli en Carnegie, die beide om eigen redenen het boek willen hebben maakt de film voor mij in ieder geval verre van zwart/wit, aangezien hiermee duidelijk wordt uitgelegd dat er een onderscheid is in misbruik maken van geloof en het geloven zelf. Ik ben een overtuigd agnost en heb de film bekeken met een atheistische vriend (om even het standpunt dat religieuze mensen deze film beter zullen vinden dan niet-religieuze mensen te ontkrachten) en we waren beiden zeer verheugd over het eindresultaat.

Sowieso zou ik een onderscheid maken tussen 'religie' en 'geloven'. Er is een verschil tussen comfort en troost uit een boek halen en het en masse volgen van deze tekst onder de leiding van een priester of dominee. Carnegie is duidelijk op weg een religie te starten als onderdrukking van het volk, om hun vrije wil in te perken, terwijl Eli de 'oorspronkelijke' boodschap van liefde en hoop weer naar de mensen wil brengen. Zoals ik al zei, ik ben niet religieus, maar erken de waarde van het geloven in 'iets' hogers voor de mens, om de schijnbare zinloosheid van het bestaan zoals men in deze film leidt, te boven te komen.

Mijn visie uitgelegd hebbende begin ik nu dan echt aan mijn recensie.

Enkele mensen noemden de Fallout spellen al en nadat ik het derde deel gespeeld heb (als enige deel in de reeks) moet ik het er inderdaad mee eens zijn dat de film qua look veel van deze game wegheeft. Verder waren er vanzelfsprekend invloeden van de Mad Max films en zag ik ook enkele verwijzingen naar Amerikaanse westerns en Japanse samoerai-films (het feit dat Eli uiteindelijk blind blijkt, iets waar heel veel aanwijzingen voor zijn, doet daarnaast wel heel erg aan Zatoichi denken). Het kleurenfilter is melancholisch, maar oh zo mooi, en geeft de wanhoop van de verwoeste wereld perfect weer. Sterker nog, ik herinner me niet dat ik ook maar enige vorm van kleur eruit zag springen, tot het einde waar men de beschaafde wereld weer vindt.

Het acteerwerk zat wel goed. Ik vind Denzel Washington sowieso een van de weinige niet-opgepompte acteurs die een perfecte actie-rol kan neerzetten (zie Man On Fire), zonder ook maar een moment onrealistisch over te komen. Dat hij voor deze film daarnaast alle Eskrima-vechtscenes zelf deed, maken mijn respect voor deze man alleen maar groter. Mila Kunis was daarnaast helemaal een aangename verrassing. Buiten een aardige voice-over in Family Guy heb ik haar in That 70's Show en American Psycho 2 altijd een bijzonder vervelend actrice gevonden, maar hier bewijst ze dat ze ook in staat is een volwassen rol op zich te nemen. Oldman vond ik persoonlijk erg goed en meer maniakaal dan de meeste slechteriken in Hollywood films (*kugh* The Joker *kugh*).

De actie was wonderschoon geschoten. In het begin toen Eli de bende straatrovers/verkrachters te lijf ging was ik verbaasd over de perfecte combinatie van soepele bewegingen, hard handen- en voetenwerk en het bloed wat ons ook niet bespaard werd. Het waren echter niet alleen de martial arts die goed naar voren kwamen, ook de shoot-out in het huis van het bejaarde kannibalen stel was wonderschoon gefilmd. Vooral de camera-beweging die al om de kogel draaiend van het geweer naar het huis ging was werkelijk prachtig geschoten.

Uiteindelijk viel de hoeveelheid van dit soort scenes wel mee, maar geen moment is me dit hinderlijk tegen de borst gestoten. The Book Of Eli toont uiteindelijk meer geweld in de lange shots van het bedorven landschap en het armzalige volk wat zich in de ruines huisvest. Wat de film uiteindelijk voor mij vooral zei, is dat een sprankje hoop deze woestenij leefbaarder zou maken dan het nu was, en mede daarom voelde ik me geen moment beledigd door scenes waarin Eli met Solara bidt of uitlegt hoe God hem geleid heeft. The Book Of Eli is nog net geen perfecte film, maar voor mij wel een van de redenen waarom ik zo ongelooflijk veel van films houdt.

avatar van blurp194

blurp194

Ik heb het niet met post-apocalyptische films de laatste tijd - het lijkt erop alsof de makers erop vertrouwen dat het schokeffect ("oh, wat erg") wel genoeg zal zijn. Ook deze film heeft weer zonodig kannibalen ondanks dat dat eigenlijk niks toevoegt. Ook deze film gebruikt een gebrek aan kleur bij wijze van "hippe" beeldtaal - ik vind het vooral erg lelijk. De trucerij met het veel te harde contrast klopt wetenschappelijk denk ik niet - dat zou dan moeten wijzen op een dunnere dampkring met minder vocht, maar het stikt de hele tijd van de wolken - maar op zich is dat als gimmick wel goed bedacht. Dat effect had in het verhaal op talloze manieren gebruikt kunnen worden om een soort nadruk te leggen, een soort hogere attentie aan te geven - maar kennelijk was dat teveel moeite. Gemiste kans - en een voorbeeld van alle kansen die de film laat liggen.

Een klein pluspuntje vind ik dan nog dat als je echt duf genoeg bent om op de ontknoping te blijven wachten, je tenminste nog een paar kleine verrassinkjes in het plot krijgt - dat verder denk ik aan alle kanten rammelt. Is het de moeite waard om daar over na te gaan denken, verklaringen in te zoeken? Ik vind van niet - het basisgegeven van het verhaal, de bijbel (toch verreweg het meest gedrukte boek ooit) is nergens meer te vinden, behalve een enkele kopie in Braille en moet naar een wederopbouwcentrum gebracht worden is al dermate gezocht dat je het alleen als een allegorie kan opvatten - en op die manier kan je toch alles wel aan elkaar verklaren.

Denzel Washington speelt zijn gewone vlakke rol, maar wel goed, vind ik - dat valt op, meestal irriteert hij me mateloos.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

De omgeving werd zeer fraai en sfeervol uitgebeeld. Prachtige graphics! Daarvoor de 3.0.

Een man op reis en met een religieuze missie is een interessant gegeven, maar de hype rondom het papieren boek vind ik onbegrijpelijk. Dat daar zoveel mensen voor gedood worden zal wel symbolisch voor dat andere ons bekende papieren boek staan, maar maakt het voor mij onaanvaardbaar en ik ben juist niet met religieuze gevoelens of verwondering gevuld door deze film.