• 9.199.052 stemmen

Met onder meer: Christian Bale, Willem Dafoe en Jared Leto

Gesproken taal: Engels, Spaans en Kantonees

Releasedatum: 28 september 2000

Plot American Psycho

"I think my mask of sanity is about to slip."

Patrick Bateman lijkt op het eerste zicht de perfecte man: hij is knap, intelligent en verdient veel geld. Hij mag dan wel door zijn uiterlijk geobsedeerd zijn, voor zijn omgeving lijkt hij een normale man. 's Nachts houdt Patrick er echter van om onschuldige mensen op een gruwelijke manier om het leven te brengen. Jaloezie, haat, woede, elke reden is goed om zowel onbekenden als vrienden te vermoorden. De politie vermoedt niets van zijn slachtpartijen, tot een detective lucht krijgt van zijn daden...

Patrick Bateman

Timothy Bryce

avatar van Fortune

Fortune

Onderhond schreef:

Het boek nog steeds niet gelezen, maar eigenlijk boeit dat niet zo.

Rare zin. Hoe weet je dat dat dan? Kun je gewoon niet weten totdat je het leest? Als je van horror houdt zou ik em lezen.

Fortune schreef:

Omdat ik de film perfect heb kunnen volgen en er perfect van heb kunnen genieten zonder het boek te hebben gelezen? Zo weet ik dat

avatar van Fortune

Fortune

Onderhond schreef:

Dat heb je wel vaker met boekverfilmingen. Ja, inderdaad als je de film volgt dan hoef je het boek niet te lezen. Wist niet dat je zo hield van plot. Alsnog weet je niet of het wel of niet boeit want in 99% van de gevallen moet men de film kunnen volgen idd. Dat is een verwachting die je altijd wel hebt, dat je de film kan volgen in zijn narratief.

Fortune schreef:

Nee dus. Legio films gebaseerd op boeken of series die moeilijk(er) te volgen zijn zonder het kennen van het bronmateriaal (omdat er al aangenomen wordt dat kijkers vertrouwd zijn met de bron, of omdat er essentiële zaken weggelaten zijn). Geen probleem bij deze film.

avatar van ZAP!

ZAP!

Als je volledig tevreden bent met de kijkervaring an sich, okay, maar je kan dan natuurlijk niet zeker weten of de leeservaring niet iets (of veel meer) extra's of anders te bieden heeft (volgens mij is het zelfs praktisch niet of nauwelijks mogelijk)...

avatar van LLoyd Gallagher

LLoyd Gallagher

Anerican Psycho is waarschijnlijk de grappigste film die ik ooit heb gezien. Ik had niet gedacht dat ik hem zo goed zou vinden toen ik hem keek. Christian Bale speelt Patrick Bateman, een man die alles heeft. Hij is knap, heeft een goede baan en een mooie appartement. Bateman voelt vanbinnen toch heel erg leeg. In essentie is de film een satirische kijk naar yuppies van de jaren 80 in Amerika. Iedereen in de film gedraagt totaal gekeerd in hun zelf en zijn eigenlijk mensen met een oppervlakkig leven. Status gaat over alles en niks anders is belangrijk. Zo leeg hebben we het hier over. Bateman wilt in de groep horen maar dat lukt niet even altijd. De scenes waar hij lange, pretentieuze praatjes geeft over muziek is zijn idee van hoe normale mensen praten. Ik heb heel veel gelachen tijdens de film en Bale zijn acteerwerk is van een hoog niveau. De manier hoe humor is gedaan in de film is ook een van mijn favoriete aspecten. Heel veel mensen vroegen zich af of de moorden echt plaats hadden gevonden. Eerlijk gezegd maakt dat niet uit, want niemand heeft het door terwijl het zo overduidelijk was voor die mensen. De man die lunch had met Allen had waarschijnlijk hem vergist met iemand anders. Dat is een van de dingen dat je ook merkt als je goed oplet. Mensen vergissen zich constant in de film dat iemand weer iemand anders is. Dit heeft duidelijk te maken met hoe in zichzelf deze mensen constant zijn.

American Psycho is een hilarische film en Christian Bale acteert geweldig. Zeker aangeraden als zo film je ding is.

avatar van Lavrot

Lavrot

Als deze film in het genre Horror zit, vraag ik me af wat er met mijn gevoel voor humor is gebeurd. Ik lag in een deuk bij het kijken naar het personage dat Bale me voorschotelde. Wellicht komt het door z'n visitekaartje? En, ik had het erg te doen met zijn secretaresse, Jean, gespeeld door een geweldige Chloë Sevigny. Top, net als de film !

avatar van LLoyd Gallagher

LLoyd Gallagher

Leland Palmer schreef:

Als je de humor van deze film niet kan inzien, mis je mijns inziens de hele essentie van deze prent. Mijn favoriete komedie ooit. Lach me elke keer weer kapot.

American Psycho blijft ook echt zo film die je telkens opnieuw kan kijken. Elke keer dat je het kijkt blijft het hilarisch. Heb denk ik nog nooit een film gezien die zo goed humor erin heeft verwerkt.

Filmkriebel

Ja, dat is nog eens een film Veel zuiverder kan een satire niet zijn. Op de superficiële wereld van de yuppies in dit geval. Patrick Bateman leeft in een wereld waar geld en materiële zaken de boventoon voeren en emoties onbestaande zijn en genegeerd worden. En Bateman is diep gestoord van binnen. Redenen worden daar niet echt voor gegeven, maar de manier waarop de werkelijkheid wegsijpelt uit zijn dagelijkse bestaan is verbijsterend om te zien, als er al sprake was van een werkelijkheid in dat dagelijkse bestaan ... Die monologen over Huey Lewis, Phil Collins en Whitney Houston als voorspel voor hij aan het moorden slaat waren best grappig. De gladde decors zijn al even onpersoonlijk en kil als Bateman zelf, maar ook met de dialogen met zijn snob collega's over visitekaartjes, merkkledij en trendy restaurants is het grijnzen. En ik vind dit ook één van Bale's allerbeste rollen samen met The Machinist. Dit is zonder meer een millenium classic.

avatar van splintermark77

splintermark77

Waardeloze film. Een beetje moorden met een 'big smile face'. Ik vond er niets engs aan, terwijl het een thriller is. De smurfen is nog spannender dan deze film. Zonde van mijn geld.

avatar van de grunt

de grunt

splintermark77 schreef:

Waardeloze film. Een beetje moorden met een 'big smile face'.

avatar van JetLegs

JetLegs

Wow .. ik kan niks ff niks anders zeggen na het kijken van deze top film..

Deze film heeft me uitermate geboeid vanaf het begin tot het einde ..

Tijdens het lijken van de film, wist ik meteen als Tarantino liefhebber, dat Tarantino het script heeft geschreven. Wie verzint er anders zo'n dialoog waarbij er opeens iets wordt verteld over een lied van Phill Collins, of nog lachwekkender, Whitney Houston.. dat kan alleen Tarantino.

En dan die visitekaartjes waar de hoofdrolspeler zich aan ergerde.. zulke briljante dingen kan alleen mr Tarantino in een film verzinnen, terwijl het verhaal verder vloeit. En die hele tekst die je zojuist hebt gehoord over een paar bekende liedjes, eigenlijk niet zo boeiend maar weer zeer vermakelijk is ..

Tarantino heeft niet alleen verstand van muziek, maar van heel veel meer dingen ..

En hij weet toch als geen ander hoe je een film verhaal spannend en mysterieus houdt. Hoe je iedere keer weer bij een verhaal in een film er in gezogen wordt, waarbij je elke minuut aandachtig hebt zitten kijken, en waarbij de ene nutteloze informatie voorbij komt, en waarbij het einde nog lang en mysterieus blijft.

Wat.een.geweldige.film en wat een goede acteur is Christian Bale.

Ergens vind ik het jammer dat ik nu pas veel te laat deze film heb gezien. Ik had deze top film al veel eerder willen zien!!

Maar ik heb genoten. Bedankt Tarantino, je verveelt me nooit

JetLegs schreef:

[....]

Bedankt Tarantino, je verveelt me nooit

Tarantino heeft toch niks te maken met American Psycho? Waar haal je dit vandaan? Is wel de verfilming van een controversieel boek van Ellis. Enige link dat ik kan ontdekken is dat het zijn cameraman is die hier aan het werk is. En ook zonder Tarantino blijft dit een uitermate goede film

avatar van JetLegs

JetLegs

Filmkriebel schreef:

Uhhhh ik dacht dat Tarantino het script voor deze film had geschreven?

American Psycho Ending Explained By Writers Mary Harron and Guinevere Turner - moviemaker.com

Ik vind in ieder geval dat het script, het verhaal en de dialogen in de film heel veel lijken op een Tarantino film..

Dus volgens mij heeft iets met deze film te maken?? Weet het eigenlijk niet zeker maar hoe dan ook, het blijft en is een briljante film. Deze film had ik al veel eerder willen zien! Ik vond em briljant

JetLegs schreef:

Uhhhh ik dacht dat Tarantino het script voor deze film had geschreven?

Nee hoor, is van Harron en Turner (staat ook in je link) maar ik meen wel dat hij de film soms citeert als een favoriet...

avatar van shugenja

shugenja

ik zal nooit vergeten dat ik deze film voor het eerst zag. 19 jaar jong op lowlands (toen had je nog 2 bioscopen op het festival!) ik dacht dat word genieten lekker griezelen. Maar dat viel tegen en ik kon de film toen niet op waarde schatten, wat een waardeloze prul. Gelukkig heb ik hem enkele jaren later nog gezien en volgens mij moet je deze film toch minstens wel 2/3 keer zien om hem echt op waarde te schatten. Het is een geweldige mix van van alles eigenlijk en een prachtig tijdsdocument waar de jaren '80 flink door de mangel gehaald word. Zoals het hoort want wat een cultureel schrale periode was dit zeg.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Lang geleden wel eens gezien, maar American Psycho was wel echt aan een herziening toe. Dit gedaan tijdens een tamelijk hectische periode, waardoor ik een deel inmiddels wel weer opnieuw vergeten ben, maar dat heeft niet met de kwaliteit van de film te maken. Er staat me immers ook nog steeds genoeg bij. American Psycho is echt zo'n film waarbij je uitkijkt naar de volgende herziening, omdat je waarschijnlijk weer andere zaken gaan opvallen.

Het was in ieder geval een stuk beter dan ik me kon herinneren. Christian Bale valt hier echt op met zijn personage: iemand waar je een gruwelijke hekel aan wilt hebben, en waarbij je dat deels ook hebt, maar die ook een bepaalde mate van charisma heeft. Een lastige combinatie, maar Bale weet deze haast moeiteloos te vertolken. De oneliners vliegen je om de oren en de film weet dan ook meermaals op de lachspieren te werken: wederom iets dat je niet gauw ziet aankomen. Dat komt overigens niet alleen door het slim geschreven script, maar ook door de (non-)verbale expressies van met name Bale en het gebruik van de soundtrack. Eigenlijk vond ik de film enkel tegen het einde langzaam wat afzwakken, maar dat komt mogelijk ook doordat ik het deel dat eraan voorafging zo sterk vond. Op de één of andere manier pakte het me daar niet meer zo en ook van de twist weet ik niet helemaal wat ik ervan vind. Ik vind het geenszins verkeerd, maar ik werd ook niet overdonderd.

American Psycho is in ieder geval een film die ik qua algehele sfeer wel als eigenzinnig zou typeren. De film beklijft en heeft veel te bieden: veel verschillende genres gaan met elkaar aan de haal, waardoor het ook gemakkelijk de moeite waard blijft. Alleen daarom al is dit een film die gemakkelijk aan te bevelen valt.

Shocktober 28

De aankondiging van een remake bracht me op het idee deze te herzien. Een film die me bij de eerste kijkbeurt niet erg kon waarderen. Ik had het boek gelezen en op meer gore gehoopt. Ook Christian Bale was nog een totaal onbekende.

Maar met elke herziening ga ik de film meer waardering. Zowel de zeitgeist als de essentie van het boek zijn fantastisch verbeeld. En Bale en de rest van de cast spelen de sterren van de hemel.

Toch wel klein meesterwerk dit.

Dikke 4,5

avatar van atropine

atropine

'American Psycho" vond ik net zo vervelend als "the menu". Beide films willen elitaire cultuur tot onderwerp van satire maken vermengd met moord en een soort van humor. Ik geef toe, het acteerwerk was klasse. Bale was perfect in zijn rol als Bateman, een kruising tussen Christiano Ronaldo en Jim Carrey. Ik veerde op toen Willem Dafoe zijn intrede deed maar werd ook weer snel teleurgesteld doordat hij zonder opgaaf van reden uit het verhaal verdween.

atropine schreef:

De verhaallijn met Dafoe werd toch prima afgerond. Bateman had een (onverwacht) alibi.

avatar van atropine

atropine

Basto schreef:

Hij had een alibi, maar uit de cynische reactie van de rechercheur maak ik op dat deze het niet echt geloofwaardig vindt.

atropine schreef:

Nee, maar hij kon er niks tegen inbrengen, waren 6 personen die het bevestigden.

Maar goed dat hij een hekel aan het type had was wel duidelijk. En al die gasten op elkaar leken was en terugkerend thema in de film. Maakt ook zijn identiteitscrises compleet.

avatar van Shadowed

Shadowed

Herzien. American Psycho is een film die vooral werkt door het personage van Christian Bale, die met Patrick Bateman veruit één van zijn meest iconische verschijningen neerzet. Zijn humoristische evenals zijn gestoorde kanten werken uitstekend en leveren zelfs bij meerdere herzieningen nog altijd de benodigde scherpte op. De overige insteken van het verhaal zijn daarop beduidend minder interessant, want binnen deze film wacht je als kijker vooral af op de volgende streek van Bale. Of American Psycho daardoor op satirisch vlak ook geslaagd is, blijft een subjectief begrip. Niettemin een vermakelijk project met genoeg lollige momenten.