menu

American Psycho (2000)

mijn stem
3,42 (3220)
3220 stemmen

Verenigde Staten
Komedie / Horror
102 minuten

geregisseerd door Mary Harron
met Christian Bale, Chloë Sevigny en Willem Dafoe

Patrick Bateman lijkt op het eerste zicht de perfecte man: hij is knap, intelligent en verdient veel geld. Hij mag dan wel door zijn uiterlijk geobsedeerd zijn, voor zijn omgeving lijkt hij een normale man. 's Nachts houdt Patrick er echter van om onschuldige mensen op een gruwelijke manier om het leven te brengen. Jaloezie, haat, woede, elke reden is goed om zowel onbekenden als vrienden te vermoorden. De politie vermoedt niets van zijn slachtpartijen, tot een detective lucht krijgt van zijn daden...

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=18-ZIKUZwTQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,5
Goede, onderhoudende film, intrigerend door de relaxte voortgang.
Verhaal is niet heel sterk maar dat wordt ruim gecompenseerd door acteerwerk van Bale.

De humorkant zie ik eerlijk gezegd niet zo goed, beetje over de top dat wel. Op de juiste manier.

Overigens is het boek pas echt ziek, bizar dat Easton Ellis dergelijke scenes wist te verzinnen.
Vrij zieke geest moet je dan hebben.....

avatar van Vidi well
4,0
Bijzonder interessante film. Hij komt wat traag op gang, maar het beeld wordt goed neergezet: deze wereld draait om uiterlijk vertoon: shampoos, fitness, visitekaartjes en welk restaurant je eet zijn van levensbelang om mee te komen op Wall Street in de jaren 80. Dat je door mee te doen je eigen identiteit volledig lijkt te verliezen, is van ondergeschikt belang. In de film worden diverse personages met elkaar verward, wat natuurlijk overdreven is, maar verhaaltechnisch niet verwonderlijk is vanwege de uitwisselbare leefstijlen.

De onmenselijkheid van Bale’s karakter maakt hem intrigerend. Zelfs als hij over zijn favoriete muziek praat, doet hij dat op afstandelijke wijze, alsof hij een recensie opleest die hij gelezen heeft. Dat zijn slachtoffers niet gemist lijken te worden, of verward worden met nog levende personen, maakt de identiteitsloze wereld die hier getoond wordt alleen maar duidelijker.

Een bijzondere en maatschappijkritische film, die meerdere kijkbeurten verdient.

avatar van Basto
4,5
Toen de film uitkwam, vond ik m wat tegenvallen. De vergelijking met het boek werd gemaakt en daar stak het allemaal wat braaf bij af. Het boek kon natuurlijk ook niet vergilmd worden met alle slachtpartijen ingefilterd in beeld. Daar zou helemaal (bijna) niemand naar willen kijken.

Maar nu ik de film 20 jaar later herzie, vind ik m geweldig. Een topcast net een ijzersterke rol van Bale, de juppiewereld wordt erg mooi geportreteerd, geheel in stijl met het boek en vooral de verhandelingen over de muziek, waarbij Bateman toont geen enkele empathie te hebben, door maar door te raaskalken, vond ik sterk. De verwarring op het eind is ook briljant.

Geweldig! 4,5

avatar van Kondoro0614
5,0
Wat heb ik ontzettend erg genoten van deze film zeg, die in alle staten perfect in speelt op mij en waarvan ik echt onder de indruk was op de wijze hoe hier een film op zijn plek is gezet. En met één of andere ‘writers block’ ga ik er ook met deze mening niet veel woorden uithalen. Toch ga ik je wel melden dat dit nou een perfecte film is voor mij, het moet je ook wel een beetje liggen. De humor snapt niet snel iedereen, dat las ik ook bij een paar comments hier en dat snap ik volkomen. De humor is voornamelijk droog, recht voor zijn raap en vaak onopvallend gebracht en uitgevoerd. Ik heb me echter kapot gelachen om Bale in deze film, wat een heerlijke rol!

“Duct tape. I need it for... taping something.”

Zoals ik al aangaf heeft Bale fantastisch geacteerd en heb meerdere keren om de beste man in een deuk gelegen. Dat mocht ook wel wat hij was in een topvorm en de rol van Patrick Bateman werkte hij perfect uit. Ook de rest van de cast waaronder Reese Witherspoon en Jared Leto deden het erg leuk, en eigenlijk heb ik me een keer aan helemaal niemand geïrriteerd.

Het verhaal was leuk. We volgen een ‘psychisch zieke Patrick die door het leven gaat als zoon van een zakenman en onder andere ook op kantoor zit. Hij moet vaak uit voor zijn werk (naar etentjes etc) waar hij een normaal persoon lijkt. Naja, normaal ook niet helemaal maar geen seriemoordenaar. In de avonden is Patrick echter anders en de eerste ontmoeting met die Patrick ondervinden we al snel in de avond als hij na een etentje een zwerver neersteekt op straat en hardhandig de hond er bij dood trapt. Hierna is het natuurlijk niet afgelopen met moorden en het gaat de film nog wel even door, o.a. Paul Allen bij wie hij de bijl gebruikte of een pornofilm ging maken met twee prostituees, totaal overbodig maar wel geinig. Het einde vond ik persoonlijk iets minder maar was nergens slecht.

“Hi, this is Paul Allen. I'm being called away to London for a few days. Meredith, I'll call you when I get back. Hasta la vista, baby.”

Uiteraard snap ik de clou dat hij stemmen hoorde, dit maakte de film ook leuk. Ook zijn interesse en passie in muziek vond ik erg leuk, waaronder Phil Collins en Genesis aanbod kwamen. Voor de rest is er al een hele boel over de film verteld hier en in de spoilertopic dus uitgebreid behandelen ga ik het vandaag even niet, toch heb ik me onwijs vermaakt met deze film en behoort zeker tot één van de toppers die ik tot nu toe gezien heb, leuk!

5.0*

avatar van alexspyforever
2,0
baspls schreef:
Is that Donald Trump's car?

Patrick Bateman is een ambitieuze yup en compleet geobsedeerd met uiterlijk vertoon, de muziek van Huey Lewis And The News en moorden...

Tijdens het kijken van American Psycho vraag je je steeds af waar je naar aan het kijken bent. Een horror-film? Een komedie? Een maatschappijkritische film? Of alles tegelijk. Komisch is het in ieder geval wel, neem de scène waar de heren visitekaartjes vergelijken en Bateman tot op het bot jaloers is.

Bateman krijgt met geen enkele consequentie te maken van zijn moorden. Als hij aan het einde aan zijn advocaat verteld dat hij een moordenaar is denkt die dat hij een grap maakt. Uiteindelijk houd de film het in het midden of het zich allemaal in Bateman's hoofd afspeelde of echt is gebeurd. Toch zitten er in de film diverse verwijzingen die suggereren dat de moorden niet echt hebben plaatsgevonden. Zijn assistent vind een notitieblok waarin alle moorden staan getekend, hij praat gedurende de film diverse malen over zijn moorden zonder reactie van anderen, niemand hoort dat hij met een kettingzaag door het gebouw rent, een auto explodeerd door een schot van een pistool en een pinautomaat vraagt "Feed stray cat to machine". Dit alles lijkt te suggereren dat het slechts de fantasie van Bateman is.

Uiteindelijk denk ik dat de film bedoeld is als kritiek op materialisme en yuppie-cultuur. Als alles zo kil en oppervlakkig is ben je in wezen toch ook een psychopaat?


Ik ben gewoon lui hier en sluit me aan bij jouw recensie. Wat je in je spoilers beschrijft lijkt mij ook de enige logische uitleg. Ik ben niet zo zo tuk op seriemoordenaars en de protagonist was ook niet boeiend met dat oeverloze gezever over muziek en de stem in zijn hoofd. Lijkt me zo een film die bij cinefielen en filmcritici goed scoort. Er zal vast wel een boodschap in zitten maar het boeide me totaal niet.

avatar van Shadowed
3,5
Leuk.

Een boekverfilming, van een nogal spraakmakend boek. Deze film stond bestempeld als een vrij bekende horrorfilm en toen hij ook op Netflix stond eens aangeklikt en hij is me ook erg positief bevallen. Vooral Christian Bale steelt de show.

Bale speelt beter dan dat hij bijvoorbeeld in Batman deed, waar hij dat vreselijke accent aanzette. Ook Witherspoon, Sevigny, Dafoe en Leto zijn prima toevoegingen aan de film al draait de film zelf (gelukkig) om de heerlijk spelende Christian Bale als Patrick Bateman.

Het verhaal slaat nergens op, maar is heel vermakelijk. Goed acteerwerk en in het algemeen een erg vlot verhaal en grappige momenten. Ik heb me behoorlijk vermaakt, maar de film had wel een stukje korter mogen duren.

avatar van joolstein
3,0
Verfilming van een boek van Bret Easton Ellis met dezelfde titel. Nu staat het boek te boek als aardig controversiële vooral door de aanwezigheid van excessieve geweld en vrouwenhaat. Echter hebben ze bij de film toch vooral voor veilig gekozen. Gruwelijke geweld wordt niet expliciet getoond en de meedogenloze vrouwenhaat is zo goed als niet aanwezig. Wat wel is gebleven is de aanklacht tegen de oppervlakkigheid van het consumentisme van de jaren '80

Patrick Bateman is de verpersoonlijking van het stereotype zakenman. De super-yuppie van de graaicultuur uit jaren '80. Superrijk en zijn belangrijkste bezigheden: lullen over onzin met zijn al even rijke vriendjes, reservaties bemachtigen voor de duurste restaurants van de stad, pochen met visitekaartjes, dure merkproducten of zich op een bijna pathologische wijze met lichaamsverzorging bezighouden. Zelfs de muziek vertegenwoordigd die decadentie. En dit alles zonder liefde of emotie.

Bateman wordt voortreffelijke gespeeld door Christian Bale en is niet meteen de cliché killer! Daarnaast zien we in bijrollen een reeks bekende acteurs en actrice langs komen. Het script was met zijn goed uitgemeten dosis van spanning en zwarte humor, best fijn. We kijken mee in de verdraaide geest van een gestoorde vent en een gestoord tijdperk. Het was dan ook jammer dat de film het wat laat afweten op het extreme geweld. Patrick Bateman is immers niet de meest liefdevolle persoon op aarde, maar omdat hij nogal platonisch is, ontstaat er nu ook geen afkeer van hem. De film doet een goede poging maat overtuigde mij helaas niet helemaal.

avatar van Joopiejoop
4,5
In zekere zin zou je kunnen stellen dat deze film, The Wolf of Wallstreet en natuurlijk Wallstreet allemaal uit het zelfde vaatje tappen. De jaren tachtig was echt een klote tijd met al die yuppen. Subliem hoe ze in deze film wat deze mensen in de werkelijkheid waren..enge psychopaten. Top film.

avatar van notoirefilmhater
3,0
De film is goed in de zin dat het een mooie kritische prent is over een bedorven cultuur; en Bale speelt fantastisch; maar de film is erg matig in de zin dat het weinig spannend is (het kabbelt allemaal een beetje voort), en dat niet echt veel gore in zit. Het is dan ook geen Komedie / Horror, maar meer een Thriller / Horror / Fantasy.

avatar van remorz
4,0
Ik ben er niet de persoon naar om te gaan roepen "het boek was beter." Zeker niet als de verfilming van Harron - dit was wel de laatste verfilming waar ik een vrouwelijke regisseur verwacht had - eigenlijk gewoon een heel, heel erg goede film geworden is.

Maar als fan van het boek en haar minutieuze beschrijvingen van triviale statussymbolen, uiterst ostentatieve oppervlakkigheden en uiteraard de onvoorstelbare gruweldaden waar Bateman zichzelf toe in staat ziet; valt het toch op dat veel extremiteiten hebben moeten wijken voor een film die weliswaar de kern wel goed weet te pakken, maar die niet tot het uiterste durft te pushen.

Neem zo'n scene met de visitekaartjes: hilarisch en exemplarisch voor de manier hoe Bateman zijn wereldje beleeft; de compulsieve toon waarmee Easton Ellis zijn Bateman vormgeeft, boet in de film een beetje aan kracht in. Tuurlijk, een maatpak wordt bewonderd, de restaurants worden hiërarchisch besproken en de onderlinge afgunst is voelbaar, maar nergens in de volledige obsessiviteit die het boek zo dwingend beheerst. Wanneer Bateman in het restaurant opsomt wat er allemaal mis is in de wereld, zou je hem bijna serieus kunnen nemen (zo wezenlijk is de problematiek die hij aankaart); de vormgeving van zijn persona in het boek zou die opsomming ontmaskeren voor de pretentieuze maskerade die het is. Harron blijft aan de veilige kant van de satire wat dat betreft.

Ook de moorden, die door de gedetailleerde beschrijvingen in het boek lezers en critici wisten te splijten, worden door Harron wat afgezwakt. Net genoeg om de satirische toon te onderstrepen en wederom middels enkele shots genoeg inkijk te geven in de gestoorde geest van Bateman: in het boek is die inkijk des te intenser door de vermoeiend uitvoerige en ellenlange beschrijvingen. Hier vervangt een hoofd in de koelkast de moeite die je als lezer zelf moest doorstaan, en dat komt natuurlijk minder hard binnen. En misschien nog wel belangrijker: het laat je als kijker wat onverschilliger onder het einde. Hoe extremer Batemans beleving, hoe meer je ongeloof wilt omarmen dat het slechts fantasie is.

Niettemin! Heerlijk als film op zich. Bale is werkelijk buitenaards als de manische, minachtende, bezeten en getormenteerde Bateman. Ik had me geen enkele andere acteur kunnen voorstellen die zo uitbundig krankjorum "I had to kill a lot of people!" had kunnen uitroepen. Of zo adequaat zijn gezicht van hartelijk vleiend naar ergerlijk minachtend kon laten verglijden, de uiterste seconde wanneer hij de wasserette verlaat.

Audiovisuele uitvoering blijft wat tam, weinig bijzonder camerawerk en hoewel de soundtrack zijn werk doet, blijft het wat braafjes. Maar goed, misschien is dat ook omdat de afgezwakte beelden nooit dat volle contrast met de gebruikte nummers kunnen oproepen. Sterke uitzondering is de moord op Paul Allen, van Batemans blije introductie van Huey Lewis tot het moment dat hij met bebloed gezicht zijn sigaar opsteekt, de blijo-muziek nog op de achtergrond. Heerlijk.

Wonderlijk. Mijn hoogst gewaardeerde film met de meeste gemiste kansen. Halfje aftrek toch, maar een dikke 4* blijven overeind.

avatar van Roger Thornhill
3,5
Vrij hilarisch, met een geweldige hoofdrol voor Christian Bale, een acteur waar ik normaliter niet graag naar kijk maar die hier werkelijk perfect is. Zoals mijn voorganger al stelt is de bijna misselijkmakende hoeveelheid details en informatie over statussymbolen die in de roman over de lezer worden uitgestort op de een of andere manier niet goed op celluloid over te brengen zonder dat de film gewoon zèlf verveling zou gaan oproepen, maar dat ik in deze gecomprimeerde vorm mag kijken naar al die gelikte mannetjes in hun maatpakken met superbe visitekaartjes op zak vergoedt toch veel. Lekker ingevulde bijrollen ook, met die verschrikkelijke lach van Josh Lucas voorop. Mijn score was zodoende misschien wel hoger geweest als ik het boek niet had gelezen, maar ik kan er niets aan doen dat ik dat wèl heb gedaan.

avatar van fappie
5,0
Nog steeds genieten deze film. Terechte 5. Eigenlijk is zo'n beetje elke scene leuk en interessant en dat is grotendeels te danken aan Bale en natuurlijk de regie van Harron. Zeer leuk om te kijken zolang je het niet te serieus neemt en inziet dat de film natuurlijk een aanklacht is. Het einde is zeer mysterieus en open voor interpretatie. Wat ik sterk vind.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:38 uur

geplaatst: vandaag om 21:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.