• 9.373.615 stemmen

Gesproken taal: Engels, Spaans en Kantonees

Releasedatum: 28 september 2000

Plot American Psycho

"Killer looks."

Patrick Bateman lijkt op het eerste zicht de perfecte man: hij is knap, intelligent en verdient veel geld. Hij mag dan wel door zijn uiterlijk geobsedeerd zijn, voor zijn omgeving lijkt hij een normale man. 's Nachts houdt Patrick er echter van om onschuldige mensen op een gruwelijke manier om het leven te brengen. Jaloezie, haat, woede, elke reden is goed om zowel onbekenden als vrienden te vermoorden. De politie vermoedt niets van zijn slachtpartijen, tot een detective lucht krijgt van zijn daden...

Patrick Bateman

Donald Kimball

hij ligt op de stapel

avatar van MFEO

MFEO

Leuke film. Ik kan deze film wel meerdere keren zien. Die Christian Bale mag er zeker zijn. Een erg lekker ding. Mischien door hem ook wel een erg geslaagde film. Verder kwam er leuke muziek in de film voor. Heb me gewoon zeer vermaakt bij die film. 4 1/2* (mede zo hoog door Christian Bale)

avatar van Redlop

Redlop

Het boek niet gelezen, waarschijnlijk daarom vond ik deze film niet onaardig.

Mooie weergave van het narcistische wallstreet yuppenwereldje dat onder een deken van gekmakende zinloosheid gebukt gaat.

Hoe leeg moet het leven zijn als je Phil Collins en Huey Lewis interessant vindt. Jaren '80 sfeertje vond ik sterk. 3*

Redlop schreef:

Het boek niet gelezen, waarschijnlijk daarom vond ik deze film niet onaardig.

Ik ga het boek lezen (reeds besteld bij bol.com), maar ga ik dan de film onaardig vinden?

avatar van Redlop

Redlop

Geen idee. Maar meestal is het zo (en de reacties op MM gelezen te hebben over AP klopt dat in dit geval) dat de film zwaar teleurstelt na het lezen van het boek.

Andersom zou ook kunnen. Ik heb zelf nog nooit een film gezien en daarna pas het boek gelezen.

Ramon K

Ik heb eerst de film gezien, toen het geweldige boek gelezen....en toen de film weer gekeken. Na die herziening kwam ik erachter dat het boek bijna perfekt naar beeld is vertaald en dat die Christian Bale uitstekend gecast is voor de rol. Ik vind American Psycho geweldig. (zowel boek als film)

avatar van starbright boy

Ben ik het niet mee eens. Ik vind de film eigenlijk totaal mislukt als boekverfilming.

avatar van gotti

Ik zal over een tijdje aan het boek beginnen (als ik eerste '165x Youp' (van 't Hek) uit heb) en dan hoor je er nog wel van..

Jordy

't is mijn volgende ook... (eerst World According to Garp uitlezen)

avatar van rzasa

rzasa

Ik vond het erg knap hoe men zo'n dik boek zo treffend heeft kunnen verfilmen, zonder in smerige datails te treden en zonder de escentie Bateman is een zieligerd die snel hulp nodig heeft niet uit het oog te verliezen. Het einde van de film vond ik zelfs helderder, beter dan het boek. Kortom, een zeer knappe verfilming, al blijf ik van mening dat je een boek en een film eigenlijk helemaal niet moet vergelijken en dus ook niet kan spreken van 'het boek was beter'.

avatar van santana

santana

totale banale film met slechte acteerprestaties een dramatisch verhaal wat helemaal niets te bieden heeft. Snel doorspoelen (door het toilet in dit geval). 1 ster!

neo

Oh wat blijft dit toch een geweldige film!!!

Alleen deze foto maakt mij al aan het lachen:

happy bateman

avatar van tovenaar

tovenaar

neo

Tijdens dat moment en vele, vele andere was ik trouwens de enige in de bioscoop die keihard lachtte

neo

Nog even wat quotes die keer op keer geweldig zijn:

Patrick Bateman: When I see a pretty girl walking down the street, I think two things. One part wants me to be real nice and sweet and treat her right.

David Van Patten: And what did the other part think?

Patrick Bateman: What her head would look like on a stick!

(Alleen Bateman lacht van alle aanwezigen)

En deze ook nog:

''I Have to return some videotapes.''

''Just say NO.''

Ramon K

Geweldige cynische quotes Neo! Totaal ondergewaardeerde film met een 2,91 gemiddeld!

neo

Ja dat zeg ik ook al jaren

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

tja en ik vind 2,91 nog veel en veel te hoog... maar misschien moet ik deze nog eens opnieuw bekijken. Is alweer lang geleden en wellicht zie ik 'm dit keer heel anders... wie weet.

avatar van bef.inferno

bef.inferno

mij staat het meest de achtervolging door de parkbank bij.

al die doden heeft niet zo veel indruk gemaakt,daar wordt in de film veelal handig omheen gemanouvreeerd.

het boek staat echt vol met details enzo.

mn cijfer?vast wel een 4

avatar van T®inity

T®inity

Geen meesterwerk, maar is een behoorlijk komische film. De motieven die hij heeft om iemand te vermoorden zijn hilarisch.

avatar van flicks

flicks

Viel erg tegen, vond het verhaal erg slecht, maar wel komisch hoe die mensen allemaal vermoord werden...2.5 sterren

avatar van gotti

Deze film vond ik zeer goed en ik was dus ook wel erg benieuwd naar het boek. Die heb ik een anderhalve maand geleden besteld en ook gelezen (gisteravond de laatste bladzijde ). Het grote verschil met de film en het boek is dat in het boek de gruwelijkheden pas later naar voren komen, maar dan ook echt te gruwelijk voor woorden zijn (details bespaar ik dan ook maar voor de mensen met een zwakke maag). Je moet ook even wennen aan de manier van schrijven van Ellis (dit zal ook niet iedereen bevallen), maar als je eenmaal op gang bent grijpt het je vast en sleurt het je mee in de yuppenwereld van Bateman en het duurt dan weer lang voordat het je los laat. Vooral de tot in detail beschreven martelingen en moorden maakten grote indruk op me (en nee ik ben niet het pubertje die dat alleen maar leest, omdat het 'cool' is ). Binnekort maar weer eens de film zien merk ik wel.

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Aha, Gotti - leuk om te horen dat je Bret Easton Ellis ter hand hebt genomen Hoe oud ben je nu? Ik was er destijds zestien toen ik good old Bret voor het eerst las. Ben er nu 22, en ik ben nog steeds een Bret-fan. Ik tik dit nu achter mijn pc die destijds 2036 € kostte, terwijl ik door mijn haar wrijf, dat deze ochtend gewassen met een conditioner van 6 €

Het interessante is ... ik denk dat het zich allemaal in Patrick Bateman's hoofd afspeelt.

Ramon K

Voor mij is dat zelfs een vaststaand feit Glass! Bateman pleegt GEEN enkele moord, het is een beschrijving van de waanzin in het hoofd van Bateman, een waanzin en een haat jegens mensen die voortkomt uit de kille inhoudloze maatschappij Het valt me op dat bijna niemand dit opgemerkt heeft.....raar.

avatar van gotti

Ik ben nu 15 en kwam zo'n 3 jaar geleden in contact met deze film (ik denk dat hij dus net in de schappen lag). Die heb ik toen gekeken op een verjaardagsfeest, maar je weet hoe dat gaat. Toen heb ik hem een paar maanden geleden gekocht en was ik diep onder de indruk. Een tijdje nadat ik de dvd had aangeschaft heb ik het boek de Informanten van Ellis aangeschaft. De Patty Winters show ging vanavond over driehoeksverhoudeingen. (:D) En daarna heb ik maar het boek van deze film aangeschaft. Ellis is een scrhijver waar je aan moet wennen, wat je leuk moet vinden en waar je van moet houden, maar als al deze drie dingen hem lukt als schrijver dan beleef je wel wat....

avatar van rzasa

rzasa

Ramon K schreef:

In de film komt dit in ieder geval duidelijker naar voren dan in het boek!

avatar van gotti

Ik heb dus het boek gelezen (bedoeld als een soort achtergrondinformatie) en daarna weer de film gekeken. Maar helaas haalt het lezen van het boek een gedeelte van de kracht van de film weg. Jammer. 4*

Jordy

Jezus wat is het boek ongelofelijk goed zeg, krijg zin om deze film toch nog maar eens een kans te geven

avatar van gotti

De film vond ik na herziening minder, nadat ik het boek gelezen had. Ik waarschuw je maar vast. Het boek vond ik trouwens ook geweldig.

Jordy

Goed, na het geniale boek gelezen te hebben deze film weer een keer gezien. En ook bij mij is de waardering nog verder omlaag gegaan, dit moet wel één van de slechtste adaptaties ooit zijn.

Wat is interessant aan het boek? De eindeloze details: de merknamen, het gezeur over reserveren, geweldig hoe de oppervlakkigheid van die mensen getoond wordt. Hier is bijzonder weinig van in de film terug te vinden. En natuurlijk de ongelofelijk precieze details van de sekspartijen en de moorden. Hier laat de film bijna niets van zien, hij is veel te braaf.

Wat is minder interessant aan het boek? De dingen die Bateman daadwerlijk doet, helemaal aangezien deze dingen waarschijnlijk, in ieder geval naar mijn mening, helemaal niet "echt" gebeuren. Laat dit nou net zijn waar de film de meeste aandacht aan besteed: de moorden, de relaties, het onderzoek, dat soort dingen.

Nou lijkt me dit ook niet het makkelijkste boek om te verfilmen, maar begin er dan niet aan. Ik heb Rules of Attraction nog niet gelezen (is onderweg), maar Roger Avery lijkt een veel betere klus gedaan te hebben. Door middel van enkele prachtige scenes worden daar gebeurtenissen van personages waar je op zich niet veel mee hebt heel gedetailleerd en indringend in beeld gebracht.