• 9.373.638 stemmen

Gesproken taal: Engels, Spaans en Kantonees

Releasedatum: 28 september 2000

Plot American Psycho

"Killer looks."

Patrick Bateman lijkt op het eerste zicht de perfecte man: hij is knap, intelligent en verdient veel geld. Hij mag dan wel door zijn uiterlijk geobsedeerd zijn, voor zijn omgeving lijkt hij een normale man. 's Nachts houdt Patrick er echter van om onschuldige mensen op een gruwelijke manier om het leven te brengen. Jaloezie, haat, woede, elke reden is goed om zowel onbekenden als vrienden te vermoorden. De politie vermoedt niets van zijn slachtpartijen, tot een detective lucht krijgt van zijn daden...

Patrick Bateman

Luis Carruthers

Paul Allen

Donald Kimball

avatar van gotti

Inderdaad, de film is, i.t.t. het boek, veel en veel te braaf. Ik vraag me al een tijdje af hoe een regisseur als Takashi Miike het boek had verfilmd....

avatar van starbright boy

Gelukkig, ik heb navolgers.

avatar van as

as

het is jammer dat ze er meer een black comedy van gemaakt hebben dan de sfeer van het boek hebben aangehouden. In het boek ligt de zwartgallige humor veel meer onder de oppervlakte, terwijl dat hier veel meer naar boven is gehaald. En dat is toch jammer. Hieruit blijkt dat het boek toch veel te hard is bevonden om expliciet te verfilmen.

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Bret Easton Ellis valt gewoon niet te verfilmen

avatar van titan

titan

Ik vind het een beetje oneerlijk om de film met het boek te vergelijken. Als je eerst het boek hebt gelezen, heb je voor jezelf een bepaald beeld van het verhaal gecreeerd. Als de film daar dan van afwijkt kan die alleen maar tegenvallen.

avatar van starbright boy

Dat is wel waar titan, maar in dit geval is er heel veel meer mis met de film. De film mist naar mijn mening de complete essentie en sfeer van het boek.

avatar van titan

titan

Ik zie het meer als de vrijheid van de makers van de film om het boek als leidraad te gebruiken voor hun script. En als je het boek niet gelezen had, had je deze opmerking waarschijnlijk ook niet gemaakt.

avatar van starbright boy

Dan had ik het nog geen goede film gevonden. Maar wel minder slecht wellicht.

avatar van Chrizzlle

Chrizzlle

as schreef:

het is jammer dat ze er meer een black comedy van gemaakt

Dat vond ik juist het leuke element in deze film, maar ik heb het boek niet gelezen dus ik kan niet weten of het leuker is als ze hier wat minder de nadruk op hebben gelegd...

avatar van Malfidus

Malfidus

Ik had veel meer verwacht van deze film toen die gisteren op tv kwam. Er stond nochtans HORROR, ik vond het meer een humoristisch sexfilm dan een horror. Ik ben echt zwaar teleurgesteld in deze film en geef hem een onvoldoende.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Deze film heeft dan ook niets met horror te maken.

avatar van speedy23

speedy23

Queto Yurlunyur schreef:

Deze film heeft dan ook niets met horror te maken.

Het is meer een satire

avatar van damian

damian

wat is horror ..tegenwoordig ...!!

avatar van movie-freak

movie-freak

Wie het boek goed vond, vind de film waarschijnlijk ook wel leuk. Maar ik vond er weinig aan. Niet mijn film. 2*

avatar van gotti

movie-freak schreef:

Wie het boek goed vond, vind de film waarschijnlijk ook wel leuk.

Niet mee eens. De film is veel te braaf ten op zichte van het boek. Somige dingen uit het boek was mooi materiaal voor iemand als Takashi Miike geweest...

avatar van SSeagal

SSeagal

Hoewel het karakter Patrick Bateman interressante ontwikkelingen ondergaat met betrekking tot zichzelf, draagt de film verder weinig spanning en al helemaal geen horror. Omdat het toch nog enigzins zo vermaakt dat ie uit te kijken is, een **!

avatar van pjotr

pjotr

SSeagal schreef:

....en al helemaal geen horror.

Ahum....wat staat er bij het genre!?

avatar van SSeagal

SSeagal

Ja, maar zo stond ie niet in de videotheek, hij stond bij de horror. Foutje zeker!

avatar van jedymaster

jedymaster

nie slecht

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Ik heb het boek niet gelezen en ben dat niet onmiddellijk van plan ook.

Deze film heb ik bekeken als een op zichzelf staande film en ik moet zeggen dat ik hem uitstekend vond.

Ik ken weinig of geen andere voorbeelden waar je deze koude, surreële maar unieke 80's-sfeer voorgeschoteld krijgt.

Daarenboven is Christian Bale is werkelijk outstanding.

Minstens ***' 3,5 op 5 ***'

avatar van Hobbes

Hobbes

nee hoor. vrijdag 24 oktober.

dat staat er ook bovenaan namelijk.

avatar van troy31

troy31

vanavond dus op tv geweest. ik twijfelde een beetje of ik zou kijken, zo s avonds laat in mijn eentje. maar het viel mee. ik was blij dat er vooral suggestief gewerkt werd. ik ben dan ook niet echt geinteresseerd in het horrorgedeelte, maar meer wat erachter zit.
het is al met al een kille film die de kille jaren 80 goed laat zien. echt diepgravend is het niet, maar ik had toch wel met m te doen.

het feit dat alles zich in zijn hoofd afspeelt, was mij wel duidelijk en in feite is dat voor hem nog erger omdat niemand hem nu serieus neemt, terwijl hij toch hulp nodig hebt. dat lijkt mij frustrerend, daar zou je toch van gaan moorden....;-)

3,5 sterren.

avatar van jassonn

jassonn

Net de film gekeken en vind hem best goed,vooral hoe Bale Bateman neerzet,samen met het 80's sfeertje een leuk tussendoortje.Al had het allemaal best wat enger gemogen van mij.

Geef hem 3,5 ster.(vind dat de film trouwens een wel erg laag gemiddelde heeft hierzo).

avatar van EmDee

EmDee

je stemt m zelf maar een halve ster hoger...

avatar van jassonn

jassonn

Moet ik 'm dan maar 5 steren gaan geven alleen maar om het gemiddelde omhoog te trekken?

Dacht dat dat niet de bedoeling was.

avatar van gimli f

gimli f

Dankzij dit soort films ben ik soms zo ontzettend blij dat ik wel eens een goed boek uit de kast pluk, en dat ik gelukkig van lezen houdt.

De film was best aardig hoor, maar niet meer dan dat. Wel een sterke Patrick Baleman hier!

Die Allison Poole trouwens, een van die vele bijfiguren uit het boek die in de film na zo’n anderhalf uur even besproken wordt, is de hoofdpersoon uit een ander boek van een andere schrijver: Jay McInerney’s The Story of My Life (1989).

Ellis liet haar flink pijn lijden in zowel American Psycho (1991) als in Glamorama (1999).

Dat boek van McInerney is zo en zo wel een aanrader voor liefhebbers van Ellis, net als Bright Lights, Big City natuurlijk.

Ook in The Story of My Life zit muziek, trouwens: 10 CC.

Een 10 op de schaal van Creditcards en Cocaïne.

avatar van speedy23

speedy23

MPscorpi schreef:

Ik vond inderdaad dat de film niet zo eng was als ik had verwacht maar Christian Bale is echt een super acteur hier man. Hij heeft de seriemoordenaar heel goed neergezet en wat ziet hij er LEKKER uit!!!

Ik geloof dat de vrouwen in Nederland een beetje te weinig te eten krijgen. Ze vinden vele van de acteurs gewoon 'lekker'...

avatar van VinceVega

VinceVega

Ik vind de film zalig heb em op DVD, ik zie die film niet zozeer als een horror maar ik geniet telkens weer van de manier waarop Patrick Bateman act. De jaren 80 sfeer is zalig de Italian style maatpakken, de muziek en de hylarische quotes van Bateman zoals diegene van Ed Gein over mooie vrouwen

avatar van neo

neo

speedy23 schreef:

Daar ben je lekker mee dan

avatar van Phoenix

Phoenix

Uiterst merkwaardige film. Tot pak weg 20 minuten voor het einde zat ik soms naar een geweldige thriller, de spanning was soms om te snijden ( ), te kijken en soms naar een ordinaire slasher. Maar de laatste 20 minuten stellen het geheel in een heel ander daglicht: dat Bateman opeens een bevel van de giroautomaat krijgt vond ik een geweldige vondst . Welk daglicht ben ik nog niet helemaal uit, mede door het vreemde einde. Ben dan ook benieuwd hoe ik tegen de film aan kijk bij een herziening.

In ieder geval een erg goede rol van Christian Bale hoewel het denk ik makkelijker is om een gestoord iemand overtuigend te spelen dan een normaal iemand. 3,5* voorlopig, maar het zou zo maar eens fors omhoog óf omlaag kunnen.

Ben in ieder geval erg benieuwd naar het boek.