American Psycho (2000)
Releasedatum: 28 september 2000
Bekijk via Netflix
Plot American Psycho
"Killer looks."
Patrick Bateman lijkt op het eerste zicht de perfecte man: hij is knap, intelligent en verdient veel geld. Hij mag dan wel door zijn uiterlijk geobsedeerd zijn, voor zijn omgeving lijkt hij een normale man. 's Nachts houdt Patrick er echter van om onschuldige mensen op een gruwelijke manier om het leven te brengen. Jaloezie, haat, woede, elke reden is goed om zowel onbekenden als vrienden te vermoorden. De politie vermoedt niets van zijn slachtpartijen, tot een detective lucht krijgt van zijn daden...
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- American Psycho (BoekMeter)
- American Psycho (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Courtney Rawlinson
Luis Carruthers
Paul Allen
Donald Kimball
Het boek is prachtig. Ik ben nu ook in "The Rules of Attraction" bezig, ook een boek van Brett Easton Ellis.
remorz
Probeer Glamorama eens, het enige wat enigszins bij American Psycho in de buurt komt
Da Jando
American Psycho is iig een geweldig boek, was er aardig ondersteboven van. Ben erg benieuwd naar de film, hoewel ik er niet al te hoge verwachtigingen van heb..
Heb The Rules of Attraction net in het weekend uitgelezen, maar ben nu eerst in de Lord of the Rings trilogie bezig. Maar ik wil voordat de film van Glamorama uitkomt wel eerst even het boek lezen. Nog veel te doen dus!
Ik heb trouwens ook nog een onbekend boek van Ellis, "De Informanten" in de kast staan. Toevallig eens tegenaan gelopen en toen maar meegenomen. Kent iemand dit?
malkovich
Wel een boeiende film. Het moment dat de Wall Street vrienden hun kaartjes uitwisselen, is wat je het meest bijblijft. Als iemand me vraagt wat ik van de film vond, moet ik die scene altijd aanhalen.....
fiona depp
Ik vond het vooral een komische film door de absurde momenten en de nichterige trekjes van Patrick Bateman (maskertjes, visitekaartjes)
Film van Glamorama??
Heb hetzelfde boek in de kast staan, ook tegenaan gelopen maar kan er maar niet mee beginnen. Schijnt ook niet echt geweldig te zijn.
Film van Glamorama??
(matthijs)
Omdat deze discussie zich nu even vooral richt op boeken, zal ik ook even een duit in het zakje doen. Heb ook de boeken American Psycho (ja, het boek is beter) en Glamourama gelezen en heb een tip voor mensen die dit -net als ik- erg leuk vonden: lees ook 'The Up and Comer' van Howard Roughan. Als het goed is, komt ook hier binnenkort een film van waar Michael Douglas iets mee te maken heeft (producer geloof ik).
remorz
Was laatst op een lezing van Herman Brusselmans, die toegaf dat American Psycho (wat hij betitelde als een van de beste boeken na W.O.II) als basis diende voor zijn Pitface (zelf al aangeschaft, maar moet nog beginnen)
Of zullen we dit bewaren voor Boekenmeter.nl
silent bob
super film, vooral als hij een kettingzaag zo bovenop dat hoertje flikkert.
Elsenburg
Een van mijn lievelingsfilms. Christian Bale is op z'n best. Het boek beschrijft Bateman heel nauwkeurig, en Bale pas precies in dat plaatje. Het eind is in de film vaag, maar als je het boek erbij hebt gelezen, is het goed gedaan.
Chainsaw
Iedereen gezien wat je krijgt als je de e in Bale's personage weghaalt?
chucknorris
- 1908 stemmen
Meesterlijke film. Vond het zeer knap hoe ze (?) het vrijwel onverfilmbare boek een draai heeft gegeven en met dit resultaat is gekomen.
Heb me werkelijk bescheurd bij de scenes met de visitekaartjes en de de scene met de muziek van Heuy Lewis and the news. Dat element uit het boek van Ellis zat er over de hele film erg goed in overigens, dat continue gereutel over muziek. Nogmaal meesterlijk.
Take One
Het mooiste aan deze film is eigenlijk nog de blunder die bioscoop Pathé Arena begin. Op een middag tijdens het kindermatinee werd de film 'Chicken Run' vertoond. De hele zaal zat gevuld met voornamelijk kleuters en hun ouders.
Pathé Arena presteerde het vervolgens om voor de aanvang van de film de trailer van 'American Psycho' te laten zien... Een minuutje later stond driekwart van de zaal huilend weer buiten.
Ze hebben hier overigens hun excuses voor aangeboden.
martijn77
Originele en goede verfilming van een even goed als controversieel boek. Jaren 80 sfeer die het boek ademt wordt perfect weergegeven; Ellis' rare formele schrijfstijl leent zich hier dan ook prima voor. Alsof je alles van een menukaart in een vreemde taal krijgt opgedist waar je net nog genoeg hints uit kan halen om zelf een karakter/motief/verhaal van te maken. Dat klinkt vaag; Lees het boek en kijk de film!
It's hip 2 B [ ]!
Yak
Eindelijk bij de grote stapel boeken die altijd in mijn kamer ligt, aan het werk van Ellis toegekomen.
Oh...
my...
God...
Ik zit weer in een 'Requim for a dream'-achtige houdgreep. Dit moet eerst even diep zakken.
Ben nu bezig in "De Informanten" (NL titel), één van Ellis' zijn onbekendere boeken. Een beetje te vergelijken met The Rules of Attraction qua sfeertje, maar wellicht nog meer met Less Then Zero (die ik zelf overgens nog moet zien en lezen....)
Yak
dit moet wel één van de slechtste adaptaties ooit zijn
Ik ga volkomen mee met Jordy. Het boek heb ik net uit, je kan ervan zeggen wat je wil maar het gaat in elk geval heel diep en laat zo'n ongelooflijk cynische en zwarte blik op de maatschappij zien, dat je er onpasselijk van wordt - en die ik ook niet helemaal onterecht vind. Aan de film kun je zien dat ze dat ook een beetje hebben willen proberen, maar de regisseur laat het er vooral cool en laagdrempelig uitzien en blijft daardoor hangen in irritante vrijblijvendheid. Dit levert een onsamenhangend en saai thrillertje op.
Ik zal weinig medestanders krijgen, maar Christian Bale vond ik een zeer zwakke Pat Bateman. Neem die scene erbij waarbij hij loopt te zaniken over wat er mis is met de maatschappij: houterig opgedreund, zijn gezicht in allerlei quasi-interessante plooien getrokken, alsof hij heel ijverig probeert om zo cool mogelijk te zijn wat voor geen meter lukt. Op die manier zwalkt hij de hele film door. Justin Theroux en Jared Leto, beide maar heel kort in beeld, zouden dit personage tien keer beter hebben neergezet. De reden voor Bateman's gedrag wordt nergens duidelijk, terwijl dit toch het voornaamste thema uit het boek is. We huppelen in hoog tempo mee van de ene vage situatie naar de andere, zien wat oeverloos geleuter tussen Batemen en zijn maats, krijgen een detective voor de kiezen wiens drijfveren nergens duidelijk worden en we eindigen met een vage shootout, een uit de lucht gegrepen bekentenis, en het 'maar het is allemaal nooit echt gebeurd'-einde. Deze film probeert om zo 'cool' te zijn als de Pat Bateman uit Ellis' boek, maar faalt daarin van alle kanten. En zoals al eerder is gezegd: het is braaf. De sex-scènes zijn verhuld, de moorden zijn braaf in beeld gebracht, terwijl het boek hier tot in de gruwelijkste details treedt. Niet dat ik er plezier aan had beleefd als ze dat in de film hadden laten zien, maar het is wel datgene waarin de schrijver in de strijd gooit om zijn punt te maken.
as
remorz
Vind je dit niet perfect bij zijn personage (of dat uit het boek) passen; heel ijverig proberen cool te zijn, erbij te horen, wat voor geen meter lukt. In deze scene probeert hij (het personage) heel interessant te doen, maar heb je eigenlijk wel eens gehoord naar wat hij zegt? De meest platte en afgezaagde onderwerpen, zo vaag uitgedrukt, dat je als kijker toch wel door moet hebben dat hij geen verstand heeft van wat hij zegt.
Juist, alleen noem ik het geen zwalken; ik had me geen betere Pat Bateman kunnen voorstellen.
Iconische thriller 'American Psycho' met Christian Bale is vanaf morgen te zien op Netflix
Iconische thriller 'American Psycho' met Christian Bale morgenavond op televisie

Austin Butler gaat de hoofdrol spelen in een nieuwe verfilming van 'American Psycho'

Chloë Sevigny had moeite met werkwijze van Christian Bale: 'Waarom kun je niet sociaal doen?'

American History X

Donnie Darko
Mystery / Drama, 2001

Idi i Smotri
Drama / Oorlog, 1985
new york citygebaseerd op boekbusinessmanwall streetpsychopaatsatiredonkere komedieseriemoordenaarchainsawbig city psychologische thrillerstadcultfilmcharacter studywitte kraagharvard business schoolkind van echtscheidingstemimitatie onbetrouwbare vertellervrouwelijke regisseurjaren 80toxic masculinityamerican businessman bloodyambiguity psychological horrorhorrorbaffled