• 9.376.798 stemmen

Gesproken taal: Engels, Spaans en Kantonees

Releasedatum: 28 september 2000

Plot American Psycho

"Killer looks."

Patrick Bateman lijkt op het eerste zicht de perfecte man: hij is knap, intelligent en verdient veel geld. Hij mag dan wel door zijn uiterlijk geobsedeerd zijn, voor zijn omgeving lijkt hij een normale man. 's Nachts houdt Patrick er echter van om onschuldige mensen op een gruwelijke manier om het leven te brengen. Jaloezie, haat, woede, elke reden is goed om zowel onbekenden als vrienden te vermoorden. De politie vermoedt niets van zijn slachtpartijen, tot een detective lucht krijgt van zijn daden...

Patrick Bateman

Luis Carruthers

Paul Allen

Donald Kimball

avatar van gotti

Het boek is prachtig. Ik ben nu ook in "The Rules of Attraction" bezig, ook een boek van Brett Easton Ellis.

gotti schreef:

Probeer Glamorama eens, het enige wat enigszins bij American Psycho in de buurt komt

avatar van Da Jando

Da Jando

American Psycho is iig een geweldig boek, was er aardig ondersteboven van. Ben erg benieuwd naar de film, hoewel ik er niet al te hoge verwachtigingen van heb..

avatar van gotti

Heb The Rules of Attraction net in het weekend uitgelezen, maar ben nu eerst in de Lord of the Rings trilogie bezig. Maar ik wil voordat de film van Glamorama uitkomt wel eerst even het boek lezen. Nog veel te doen dus!

Ik heb trouwens ook nog een onbekend boek van Ellis, "De Informanten" in de kast staan. Toevallig eens tegenaan gelopen en toen maar meegenomen. Kent iemand dit?

avatar van malkovich

malkovich

Wel een boeiende film. Het moment dat de Wall Street vrienden hun kaartjes uitwisselen, is wat je het meest bijblijft. Als iemand me vraagt wat ik van de film vond, moet ik die scene altijd aanhalen.....

avatar van fiona depp

fiona depp

Ik vond het vooral een komische film door de absurde momenten en de nichterige trekjes van Patrick Bateman (maskertjes, visitekaartjes)

Film van Glamorama??

Ik heb trouwens ook nog een onbekend boek van Ellis, "De Informanten" in de kast staan. Toevallig eens tegenaan gelopen en toen maar meegenomen Kent iemand dit?

Heb hetzelfde boek in de kast staan, ook tegenaan gelopen maar kan er maar niet mee beginnen. Schijnt ook niet echt geweldig te zijn.

remorz schreef:

Film van Glamorama??

Roger Avary is er mee bezig, net als een soort spin-off van het karakter Victor uit The Rules of Attraction. Deze film zou dan Glitterati moeten gaan heten.

avatar van (matthijs)

(matthijs)

Omdat deze discussie zich nu even vooral richt op boeken, zal ik ook even een duit in het zakje doen. Heb ook de boeken American Psycho (ja, het boek is beter) en Glamourama gelezen en heb een tip voor mensen die dit -net als ik- erg leuk vonden: lees ook 'The Up and Comer' van Howard Roughan. Als het goed is, komt ook hier binnenkort een film van waar Michael Douglas iets mee te maken heeft (producer geloof ik).

(matthijs) schreef:

Was laatst op een lezing van Herman Brusselmans, die toegaf dat American Psycho (wat hij betitelde als een van de beste boeken na W.O.II) als basis diende voor zijn Pitface (zelf al aangeschaft, maar moet nog beginnen)

Of zullen we dit bewaren voor Boekenmeter.nl

avatar van silent bob

silent bob

super film, vooral als hij een kettingzaag zo bovenop dat hoertje flikkert.

avatar van aegron

aegron

spoiler?

Yak

Ja zeg, het is wel spoiler tuesday vandaag.

avatar van Jordy

Jordy

Let svp even op de spoilers Bob, zie de FAQ

avatar van silent bob

silent bob

sorry mijn fout, zal niet weer gebeuren!

avatar van Elsenburg

Elsenburg

Een van mijn lievelingsfilms. Christian Bale is op z'n best. Het boek beschrijft Bateman heel nauwkeurig, en Bale pas precies in dat plaatje. Het eind is in de film vaag, maar als je het boek erbij hebt gelezen, is het goed gedaan.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Iedereen gezien wat je krijgt als je de e in Bale's personage weghaalt?

remorz

Daar had Easton Ellis natuurlijk al lang rekening mee gehouden!

avatar van chucknorris

chucknorris

• 1908 stemmen

Meesterlijke film. Vond het zeer knap hoe ze (?) het vrijwel onverfilmbare boek een draai heeft gegeven en met dit resultaat is gekomen.

Heb me werkelijk bescheurd bij de scenes met de visitekaartjes en de de scene met de muziek van Heuy Lewis and the news. Dat element uit het boek van Ellis zat er over de hele film erg goed in overigens, dat continue gereutel over muziek. Nogmaal meesterlijk.

avatar van Take One

Take One

Het mooiste aan deze film is eigenlijk nog de blunder die bioscoop Pathé Arena begin. Op een middag tijdens het kindermatinee werd de film 'Chicken Run' vertoond. De hele zaal zat gevuld met voornamelijk kleuters en hun ouders.

Pathé Arena presteerde het vervolgens om voor de aanvang van de film de trailer van 'American Psycho' te laten zien... Een minuutje later stond driekwart van de zaal huilend weer buiten.

Ze hebben hier overigens hun excuses voor aangeboden.

avatar van martijn77

martijn77

Originele en goede verfilming van een even goed als controversieel boek. Jaren 80 sfeer die het boek ademt wordt perfect weergegeven; Ellis' rare formele schrijfstijl leent zich hier dan ook prima voor. Alsof je alles van een menukaart in een vreemde taal krijgt opgedist waar je net nog genoeg hints uit kan halen om zelf een karakter/motief/verhaal van te maken. Dat klinkt vaag; Lees het boek en kijk de film!

It's hip 2 B [ ]!

avatar van n*e*r*d

n*e*r*d

wat stond er nou eigenlijk op die geldautomaat....

avatar van neo

neo

iets van ''Feed the cat to me''

"feed me a stray cat"

avatar van n*e*r*d

n*e*r*d

oh ja thnx

Yak

Eindelijk bij de grote stapel boeken die altijd in mijn kamer ligt, aan het werk van Ellis toegekomen.

Oh...

my...

God...

Ik zit weer in een 'Requim for a dream'-achtige houdgreep. Dit moet eerst even diep zakken.

avatar van gotti

Ben nu bezig in "De Informanten" (NL titel), één van Ellis' zijn onbekendere boeken. Een beetje te vergelijken met The Rules of Attraction qua sfeertje, maar wellicht nog meer met Less Then Zero (die ik zelf overgens nog moet zien en lezen....)

Jordy schreef (lang geleden:
dit moet wel één van de slechtste adaptaties ooit zijn

Ik ga volkomen mee met Jordy. Het boek heb ik net uit, je kan ervan zeggen wat je wil maar het gaat in elk geval heel diep en laat zo'n ongelooflijk cynische en zwarte blik op de maatschappij zien, dat je er onpasselijk van wordt - en die ik ook niet helemaal onterecht vind. Aan de film kun je zien dat ze dat ook een beetje hebben willen proberen, maar de regisseur laat het er vooral cool en laagdrempelig uitzien en blijft daardoor hangen in irritante vrijblijvendheid. Dit levert een onsamenhangend en saai thrillertje op.

Ik zal weinig medestanders krijgen, maar Christian Bale vond ik een zeer zwakke Pat Bateman. Neem die scene erbij waarbij hij loopt te zaniken over wat er mis is met de maatschappij: houterig opgedreund, zijn gezicht in allerlei quasi-interessante plooien getrokken, alsof hij heel ijverig probeert om zo cool mogelijk te zijn wat voor geen meter lukt. Op die manier zwalkt hij de hele film door. Justin Theroux en Jared Leto, beide maar heel kort in beeld, zouden dit personage tien keer beter hebben neergezet. De reden voor Bateman's gedrag wordt nergens duidelijk, terwijl dit toch het voornaamste thema uit het boek is. We huppelen in hoog tempo mee van de ene vage situatie naar de andere, zien wat oeverloos geleuter tussen Batemen en zijn maats, krijgen een detective voor de kiezen wiens drijfveren nergens duidelijk worden en we eindigen met een vage shootout, een uit de lucht gegrepen bekentenis, en het 'maar het is allemaal nooit echt gebeurd'-einde. Deze film probeert om zo 'cool' te zijn als de Pat Bateman uit Ellis' boek, maar faalt daarin van alle kanten. En zoals al eerder is gezegd: het is braaf. De sex-scènes zijn verhuld, de moorden zijn braaf in beeld gebracht, terwijl het boek hier tot in de gruwelijkste details treedt. Niet dat ik er plezier aan had beleefd als ze dat in de film hadden laten zien, maar het is wel datgene waarin de schrijver in de strijd gooit om zijn punt te maken.

avatar van as

as

gotti schreef:

Dat is best een interessant boekwerkje. Is zeker een aanrader. Lees ook eens 'Glamarama'. Deze wordt ook verfilmd door Roger Avery (regisseur van 'The rules of atraction')

remorz

Vind je dit niet perfect bij zijn personage (of dat uit het boek) passen; heel ijverig proberen cool te zijn, erbij te horen, wat voor geen meter lukt. In deze scene probeert hij (het personage) heel interessant te doen, maar heb je eigenlijk wel eens gehoord naar wat hij zegt? De meest platte en afgezaagde onderwerpen, zo vaag uitgedrukt, dat je als kijker toch wel door moet hebben dat hij geen verstand heeft van wat hij zegt.

Op die manier zwalkt hij de hele film door.

Juist, alleen noem ik het geen zwalken; ik had me geen betere Pat Bateman kunnen voorstellen.